শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী মন্দলনা অরুনাচল প্রদেশকী অঞ্জো জিলাদা লুপা করোর ১৪১০৫.৮৩ গী অপুনবা শেনফমগা লোইননা ১২০০ এম দব্ল্যু কলাই-II হায়দ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত শাবগী ইনভেস্তমেন্ত প্রোপোজেল অয়াবা পীখ্রে
08 APR 2026 4:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী মন্ত্রী মন্দল কমিতীনা অরুনাচল প্রদেশকী অঞ্জো দিস্ত্রিক্তকী লোহিত তুরেলদা কালাই-II হাইদ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত (ঐচ.ই.পি.) শাবগীদমক লুপা করোর ১৪,১০৫.৮৩ থাদনবা অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্ত অসি লোইশিনবগী পান্দম থম্লিবা মতম অসি থা ৭৮নি।
ইনস্তোল তৌরবা কেপাসিতী মেগাৱাত ১২০০ (মেগাৱাত ৬x১৯০ অমসুং মেগাৱাত ১x৬০) লৈবা প্রোজেক্ত অসিনা চহিগী ওইনা ইনর্জী য়ু.৪৮৫২.৯৫ পুথোক্কনি হায়না পানরি। লোহিৎ বেসিনদা অহানবা হায়দ্রো প্রোজেক্ত ওইবনা মসিনা রাজ্য অসিদা পাৱর সপ্লাই মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, পিক দিমান্দ মেনেজমেন্তদা মতেং পাংগনি অমসুং নেস্নেল গ্রিদবু বেলেন্স তৌবদা মতেং পাংগনি।
প্রোজেক্ত অসি তি.ঐচ.দি.সি. ইন্দিয়া লিমিতেদ অমসুং অরুনাচল প্রদেশ সরকারগী মরক্তা জোইন্ত ভেঞ্চর কম্পেনী অমগী খুত্থাংদা পায়খৎকনি। ভারত সরকারনা রাজ্যগী ইক্বিতী শেয়রগীদমক লুপা করোর ৭৫০গী সেন্ত্রেল ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্সকী মথক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক লম্বীশিং, থোংশিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা ত্রান্সমিসন লাইন শেমগৎনবগীদমক বজেৎকী মতেং ওইনা লুপা করোর ৫৯৯.৮৮ পীগনি।
রাজ্য অসিনা 12%গী লেম্না পীবা পাৱর অমসুং লোকেল এরিয়া দিবেলপমেন্ত ফন্দ (এল.এ.দি.এফ.) গীদমক্তা লেম্না পীবা 1% ফংলগনি। মসিগা লোইননা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত অমসুং লমদম অসিগী সোসিও-ইকোনোমিক্কী ওইবা কান্নবা কয়া ফংলগনি।
প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা অরুনাচল প্রদেশকী নামসাই অমসুং অঞ্জাও দিস্ত্রিক্ততা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা ফগৎলক্লগনি। মসিগী মনুংদা লম্বী অমসুং থোং কিলোমিতর ২৯ রোম শাবগী থবক য়াওরি। মসি অয়াম্বনা লোকেল শিজিন্নবদা শিজিন্নগনি। লোকেল পোপুলেসন অসিসু মখল কয়াগী কম্পেন্সেসন, এমপ্লোইমেন্ত অমসুং সি.এস.আর. এক্তিবিতীশিংদগী কান্নবা ফংগনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Investment Proposal for construction of 1200 MW Kalai-II Hydro Electric Project in Anjaw District of Arunachal Pradesh with an outlay of Rs.14105.83 crore
08 APR 2026 4:28PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved investment of Rs.14,105.83 crore for construction of Kalai-II Hydro Electric Project (HEP) on Lohit river in Anjaw District of Arunachal Pradesh. The estimated completion period for the project is 78 months.
The project with an installed capacity of 1200 MW (6 x 190 MW & 1 x 60 MW) is expected to generate 4852.95 MU of energy annually. As the first hydro project in the Lohit Basin, it will strengthen power supply in the State, support in peak demand management, and contribute to balancing the national grid.
The Project will be implemented through a Joint Venture Company between THDC India Limited and the Govt. of Arunachal Pradesh. Government of India shall extend ₹599.88 crore as budgetary support for construction of roads, bridges and associated transmission line under enabling infrastructure besides Central Financial Assistance of ₹750 crore towards equity share of the State.
The State will receive 12% free power and an additional 1% earmarked for the Local Area Development Fund (LADF), along with significant infrastructure development and socio-economic benefits for the region.
There will be significant improvement in infrastructure in Namsai and Anjaw District of Arunachal Pradesh, including the development of around 29 kilometres of roads and bridges, for the project which shall be mostly available for local use. Local populace shall also be benefitted from many sorts of compensations, employment and CSR activities.