Election Commission
ECI flags off International Election Visitors’ Programme-2026
The Commission takes Elections as festivals of democracy: CEC Gyanesh Kumar
07 APR 2026 7:54PM by PIB Delhi
1. The Election Commission of India commenced the International Election Visitors’ Programme (IEVP), 2026 for the forthcoming general elections to the legislative assemblies of Assam, Kerala and Puducherry in New Delhi today.
2. Chief Election Commissioner (CEC) Shri Gyanesh Kumar, along with Election Commissioners Dr. S.S. Sandhu and Dr. Vivek Joshi inaugurated the programme today at India International Institute for Democracy and Election Management (IIIDEM).
3. CEC Shri Gyanesh Kumar in his inaugural address said that the ECI takes elections in India as festivals of democracy and works towards ensuring it in a mission mode. He also called upon the participants to enjoy the visit to the states, learn, see and experience the diversity of India
4. In the first phase, the delegates of the Programme will visit Assam, Kerala and Puducherry 8-9 April 2026. In the second phase, the delegates will visit the States of West Bengal and Tamil Nadu from 20th April 2026 onwards.
5. 43 delegates from 23 countries including representatives from five Foreign Missions in Delhi will be participating in the first phase of the programme.
6. The delegates were given demonstration of the EVM at IIIDEM today and they took part in the mock poll using the Electronic Voting Machines (EVMs) to get a hands- on experience of the voting process.
7. The delegates evinced keen interest in the technological interventions and administrative safeguards in the election process in India. The delegates had an interactive session with the experts clarifying their doubts/queries.
8. The delegates will be travelling to Assam, Kerala and UT of Puducherry on 8th April 2026. They will visit the dispatch and distribution centres and other facilities including the District Control Rooms and the Media Monitoring Centres. They will also witness the actual polling in the morning of 9th April 2026.
9. The IEVP is a flagship program of the ECI for international cooperation and engagement with the Election Management Bodies (EMBs) of other countries and International Organizations.
10. The IEVP provides a comprehensive overview of India’s electoral framework, institutional mechanisms, and operational architecture, while familiarising foreign EMB delegates with best practices and innovations in election management.
11. The IEVP showcases the strengths of India’s electoral system to the international community and sharing the best practices adopted in the world’s largest democracy for conduct of elections.

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিৰ্বাচনী দৰ্শনাৰ্থী কাৰ্যসূচী-২০২৬ৰ শুভাৰম্ভ ই চি আইৰ
আয়োগে নিৰ্বাচনক গণতন্ত্ৰৰ উৎসৱ হিচাপে গ্ৰহণ কৰেঃ চি ই চি জ্ঞানেশ কুমাৰ
07 APR 2026 7:54PM by PIB Guwahati
১. ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে আজি নতুন দিল্লীত অসম, কেৰালা আৰু পুডুচেৰী বিধানসভাৰ সমাগত সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিৰ্বাচনী দৰ্শনাৰ্থী কাৰ্যসূচী (আই ই ভি পি), ২০২৬ শুভাৰম্ভ কৰিছে।
২. মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত (চি ই চি) শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰে নিৰ্বাচন আয়ুক্ত ড এছ এছ সান্ধু আৰু ডবিবেক যোশীৰ সৈতে আজি ইণ্ডিয়া ইণ্টাৰনেচনেল ইনষ্টিটিউট ফৰ ডেমোক্ৰেচি এণ্ড ইলেকচন মেনেজমেণ্ট (আইআইআইডিইএম)ত এই কাৰ্যসূচী উদ্বোধন কৰে।
৩. চি ই চি শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰে তেওঁৰ উদ্বোধনী ভাষণত কয় যে ই চি আয়ে ভাৰতত নিৰ্বাচনক গণতন্ত্ৰৰ উৎসৱ হিচাপে গ্ৰহণ কৰে আৰু ইয়াক এক মিছন মোডত নিশ্চিত কৰাৰ দিশত কাম কৰে। তেওঁ লগতে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক ৰাজ্যসমূহ ভ্ৰমণ কৰি উপভোগ কৰিবলৈ, ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ বিষয়ে জ্ঞান আহৰণ কৰিবলৈ, চাবলৈ আৰু অনুভৱ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
৪. প্ৰথম পৰ্যায়ত এই কাৰ্যসূচীৰ প্ৰতিনিধিসকলে ২০২৬ চনৰ ৮-৯ এপ্ৰিলৰ ভিতৰত অসম, কেৰালা আৰু পুডুচেৰী ভ্ৰমণ কৰিব। দ্বিতীয় পৰ্যায়ত প্ৰতিনিধিসকলে ২০২৬ চনৰ ২০ এপ্ৰিলৰ পৰা পশ্চিমবংগ আৰু তামিলনাডু ভ্ৰমণ কৰিব।
৫. কাৰ্যসূচীৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত দিল্লীত থকা পাঁচটা বিদেশী অভিযানৰ প্ৰতিনিধিসহ ২৩ খন দেশৰ ৪৩ গৰাকী প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
৬. প্ৰতিনিধিসকলৰ আগত আজি আই আই আই ডি ই এমত ই ভি এমৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল আৰু তেওঁলোকে ভোটদান প্ৰক্ৰিয়াৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিবলৈ ইলেক্ট্ৰনিক ভোটিং মেচিন (ই ভি এম) ব্যৱহাৰ কৰি মক প’লত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
৭. প্ৰতিনিধিসকলে ভাৰতৰ নিৰ্বাচন প্ৰক্ৰিয়াত প্ৰযুক্তিগত হস্তক্ষেপ আৰু প্ৰশাসনিক সুৰক্ষাৰ প্ৰতি গভীৰ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰতিনিধিসকলে বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে তেওঁলোকৰ সন্দেহ/প্ৰশ্নসমূহ স্পষ্ট কৰি এটা মত বিনিময় কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে।
৮. প্ৰতিনিধিসকলে ২০২৬ চনৰ ৮ এপ্ৰিলত অসম, কেৰালা আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল পুডুচেৰী ভ্ৰমণ কৰিব। তেওঁলোকে প্ৰেৰণ আৰু বিতৰণ কেন্দ্ৰ আৰু জিলা নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু মিডিয়া মনিটৰিং চেণ্টাৰকে ধৰি অন্যান্য সা-সুবিধা পৰিদৰ্শন কৰিব। ২০২৬ চনৰ ৯ এপ্ৰিলৰ পুৱা তেওঁলোক প্ৰকৃত ভোটদানৰ সাক্ষী হ’ব।
৯. আই ই ভি পি হৈছে অন্যান্য দেশ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাৰ নিৰ্বাচন ব্যৱস্থাপনা সংস্থা (ই এম বি)ৰ সৈতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু সম্পৰ্কৰ বাবে ই চি আইৰ এটা ধ্বজাবাহী কাৰ্যসূচী।
১০. বিদেশী ই এম বি প্ৰতিনিধিসকলক নিৰ্বাচন ব্যৱস্থাপনাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলন আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে পৰিচিত কৰোৱাৰ সময়ত আই ই ভি পিয়ে ভাৰতৰ নিৰ্বাচনী পৰিকাঠামো, প্ৰাতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা আৰু কাৰ্য্যকৰী গাঁথনিৰ এক বিস্তৃত সমীক্ষা প্ৰদান কৰে।
১১. আই ই ভি পিয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্প্ৰদায়ৰ সন্মুখত ভাৰতৰ নিৰ্বাচনী ব্যৱস্থাৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰে আৰু নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰত গ্ৰহণ কৰা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰে।