ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ ଲିମିଟେଡର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 FEB 2026 7:29PM by PIB Bhubaneswar
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ଜିତିନ ପ୍ରସାଦ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଫକ୍ସକନର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ବ୍ୟବସାୟ ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ବବ୍ ଚେନ୍, ଏଚ୍ସିଏଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ରୋଶନି ନାଦର, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଶିଳ୍ପ ନେତୃବୃନ୍ଦ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଓ ଅନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷମାନେ !
ଆଜି,ଭାରତ ବିକଶିତ ହେବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲି ଯେ : ଭାରତ ପାଖରେ ଅଟକିବା କିମ୍ବା ବିରାମ ନେବାର ସମୟ ନାହିଁ। ୨୦୨୬ ପ୍ରାରମ୍ଭରୁ, ଭାରତ ଏହାର ପ୍ରଗତିକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି। ଜାନୁଆରୀ ୧୨ ତାରିଖରେ, ଦେଶ ବ୍ୟାପି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତାଙ୍କ ଆଲୋଚନାରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଜାନୁଆରୀ ୧୬ ତାରିଖରେ, ଆମେ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦିବସ ପାଳନ କରି ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିପ୍ଳବକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲୁ। ଜାନୁଆରୀରେ ହିଁ "ଭାରତ ଶକ୍ତି ସମ୍ମିଳନୀରେ" ଭାରତ ଏହାର ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲା। ତା'ପରେ ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେଉଥିବା ବଜେଟ୍ ଆସିଥିଲା, ଏବଂ ଏବେ ଏହି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି। । ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ, ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଜଗତର ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ମାନେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ, ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦେଖିଥିଲା, ଆମ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବୁଝିଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଗତକାଲି ଶେଷ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଏବେ ଆମେ ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଧୁନିକ ବିଶ୍ୱକୁ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶକ୍ତିରେ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ସମକକ୍ଷ ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭାରତ ସଫ୍ଟୱେର୍ ଏବଂ ହାର୍ଡୱେର୍ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରୁଛି। ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଚ୍ ସିଏଲ୍ (HCL ) ଏବଂ ଫକ୍ସକନ୍( Foxconn )ଦ୍ୱାରା ଏହି ନୂତନ କାରଖାନା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାୱାରହାଉସ୍ ଭାବରେ ନୂତନ ପରିଚୟକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସାଂସଦ ଭାବରେ, ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ଏହି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କାରଖାନା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। କାରଣ ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୁଏ, ସେଠାରେ ଡିଜାଇନ୍ ଘର, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ଏହି ସବୁ ଏବେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଦଳ ଓ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ କହେ ଯେ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଦଶନ୍ଧି । ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯାହା କିଛି କରୁଛି ତାହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମର ସମ୍ଭାବନାର ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିବ। ଏହା ସବୁଜ ଶକ୍ତି,ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କିମ୍ବା କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ହେଉ, ଭାରତ ଆଜି ମାନବତାର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରୁଛି। ଭାରତରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶ ହେଉଛି ଏହାର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ। ଯଦିଓ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଳମ୍ବରେ ଏହାର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଏହାର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ଅଧୀନରେ, ଭାରତ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦ ଟି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ଏହି ୟୁନିଟ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଚାରୋଟି ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଯେଉଁ ଦେଶ ପାଖରେ ତେଲ ଥିଲା, ସେ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଶକ୍ତି ଉଭୟ ପାଉଥିଲା । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଏହି ଶକ୍ତି ଛୋଟ ଚିପ୍ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ଦକ୍ଷତା ଓ ସାମଗ୍ରୀରେ ନିହିତ ଅଛି। କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ, ଛୋଟ ଚିପ୍‌ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ କେମିତି ଦୁର୍ବଳ ଥିଲା। ଚିପ୍ସର ଯୋଗାଣ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ମାତ୍ରେ, ସାରା ବିଶ୍ୱରେ କାରଖାନା ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇ ପଡିଥିଲା। ଭାରତ ସେହି ସଙ୍କଟ ସମୟରୁ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କଲା ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କଲା। ଆମେ ଚିପ୍ ନିର୍ମାଣରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ। ଏହା କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ଭାରତରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଏକ ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ସେତେବେଳେ ହିଁ ନିର୍ମିତ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । କାରଣ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଚିପ୍ସ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହେବ, ଆମକୁ ଆମର ଆଧୁନିକ ଉପକରଣ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆଉ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଏଆଇ, 5G-6G, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନବାହନ କିମ୍ବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଜିନିଷର ଆତ୍ମା ହେଉଛି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ଚିପ୍। ଯଦି ଆମର ନିଜସ୍ୱ ଚିପ୍ ଥାଏ, ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଜାରି ରହିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଫକ୍ସକନ୍ ଭଳି ବିଶାଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ଆସିବା ଏବଂ ଚିପ୍ ନିର୍ମାଣରେ ସହଯୋଗ କରିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବାର୍ତ୍ତା ବହନ କରେ। ଭାରତ ଭଳି ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଯୋଗୀ । ଯେକୌଣସି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସେହି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳର ସ୍ଥିରତାକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ତେଣୁ, ବିଶ୍ୱର କାରଖାନା ଭାବରେ ଭାରତର ମାନ୍ୟତା, ଭାରତ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକ ପାଇଁ ‘ୱିନ୍-ୱିନ୍’ ପରିସ୍ଥିତି ପରି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଦେଖୁଛି। ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରତିଭା। ଭାରତ କେବଳ ଏହାର ଚିପ୍ ଡିଜାଇନ୍ ପ୍ରତିଭା ସମୂହକୁ ବିସ୍ତାର କରୁନାହିଁ ବରଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି। ଭାରତ ସରକାର ଚିପ୍ ଟୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନରେ ୮୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ (ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ରେଡି) ପେଶାଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଫ୍ୟାବ୍, ଉନ୍ନତ ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତରେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଣାଳୀ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ବ୍ୟାଟେରୀ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ରେୟାର୍ ଅର୍ଥ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଓ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ରେୟାର୍ ଅର୍ଥ ମିନେରାଲ୍‌ସ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ପାଇଁ ଭାରତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟ୍‌ରେ ଦେଶରେ ‘ରେୟାର୍ ଅର୍ଥ କରିଡୋର୍‌ସ’ ଗଠନ କରାଯିବ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହା ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଲଟିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଧରି, ଭାରତ ବାରମ୍ବାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ଯେ ଆମେ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଥିଲୁ ତାହା ଆମେ ହାସଲ କରିଛୁ। କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକ ସନ୍ଦେହ ଏବଂ ଆଶଙ୍କା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ଛଅ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଆଠ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ, ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ, ଅଠେଇଶ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଆମର ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ଶହେ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅଛି ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ ସଫଳତାର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। କେବଳ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାଣ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଦେଶର ଅଧାରୁ ଅଧିକ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଏହି କ୍ଷମତା ଆହୁରି ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି। କାରଣ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସହିତ, ଇଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ସଂପୃକ୍ତ ଛୋଟ ଛୋଟ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି। ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଏବଂ ଏଠାରେ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଥିବା ନୂତନ କାରଖାନାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଆଜି ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ ବସ୍ତୁ ପାଲଟିଛି । କିନ୍ତୁ ପ୍ରାୟ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ନକାରାତ୍ମକ ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଥିଲା । ପ୍ରବାସ, ଅଭାବ, ଅସୁବିଧା ଏବଂ ଅପରାଧ - ଏହା ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ରାଜ୍ୟର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ପାଲଟିଥିବା ପରି ମନେ ହେଉଥିଲା। ମୁଁ ବହୁତ ଗର୍ବିତ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନେ ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଭରସା ଏବଂ ବାରମ୍ବାର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି, ଓ ଏହାର ଫଳାଫଳ ନିରନ୍ତର ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଆଜି, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହୋଇଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ଭାବେ ଗଣତି କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଆସୁଛନ୍ତି କାରଣ ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ସେମାନଙ୍କର ନିବେଶର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଫଳାଫଳ ନିଶ୍ଚିତ ମିଳିବ । ଡେଡିକେଟେଡ୍ ଫ୍ରେଟ୍ କରିଡୋର ଏବଂ ଜେଵର ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ୍ ଏୟାରପୋର୍ଟ ପରି ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଉଛି। ଆସନ୍ତାକାଲି, ଅର୍ଥାତ ରବିବାର ଦିନ , ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ-ମେରଠ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ କରିଡରର ଉଦଘାଟନ କରିବି। ଯେଉଁଠାରେ ଏପରି ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ସେହି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ବିକଶିତ ହେବ। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଏଚ୍ ସିଏଲ୍( HCL) ଏବଂ ଫକ୍ସକନ୍ (Foxconn) ପ୍ରତି ମୋର ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ୟୁନିଟ୍ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶର ଗତିକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ମୋର ଶୁଭକାମନା।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during groundbreaking ceremony of India Chip Limited via video conferencing
21 FEB 2026 7:29PM by PIB Delhi
Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath ji, my colleague in the Union Cabinet Ashwini Vaishnaw ji, Jitin Prasada ji, all ministers of the Uttar Pradesh government, President of Foxconn's Semiconductor Business Group Bob Chen, Chairperson of HCL Technologies Roshni Nadar ji, industry leaders present in the program, other dignitaries, ladies and gentlemen!
​Today India is working at a very fast pace on the goal of becoming developed. And I have also said from the Red Fort that India does not have time to stop or pause. From the beginning of the year 2026 itself, India has further increased its pace. On January 12, lakhs of youth of the country joined the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue; on January 16, we celebrated National Startup Day, giving new energy to India's startup revolution; in January itself, at the India Energy Summit, India attracted the world's attention with its potential. Then came the budget giving new momentum to Viksit Bharat, and now this week is also proving to be historic for India. At the Global AI Impact Summit, heads of state from many countries of the world, stalwarts of the technology world, all gathered in Delhi. In this summit, the world saw India's AI potential, understood and appreciated our vision.
​Friends,
​This summit ended only yesterday, and now we are becoming a part of such a big program related to India's semiconductor ecosystem here.
​Friends,
​In the processing power needed to run the modern world, India is now trying to come along with the top countries of the world. That is, India is working on both aspects, software and hardware, simultaneously. And it is a matter of pride for all of us that Uttar Pradesh is also going to become a big center of India's semiconductor ecosystem. This new factory of HCL and Foxconn will further strengthen the new identity of UP as a technology power-house. As a Member of Parliament from Uttar Pradesh too, this is a moment of great pride for me. Because of this semiconductor factory, the youth of Uttar Pradesh and the youth of the country will get employment in large numbers. Because where a semiconductor unit comes, design houses come there, R&D centers come, startup ecosystems are formed. And all this is now going to happen in UP as well. I congratulate the Chief Minister Yogi Adityanath ji and his entire team, and the people of UP very much.
​Friends,
​I often say one thing, that this decade is India's Techade. Whatever India is doing in the field of technology in this decade will become the foundation of our potential in the twenty-first century. Whether it is green energy, whether it is space tech, whether it is digital technology, whether it is manufacturing technology, or artificial intelligence, India today is making unprecedented investments in every technology that determines the future of humanity. The development of a strong semiconductor ecosystem in India is also an excellent example of this. Although India may have started its journey in the semiconductor sector late, today we are moving forward at a very fast pace. Under its Semiconductor Mission, India has so far approved 10 semiconductor fabrication and packaging projects. Out of these, four units are going to start their production very soon.
​Friends,
​You all know, in the twentieth century, the country that had oil gained both prosperity and power. In the twenty first century, this same power lies with a small chip, and in the skill and material associated with it. During the Corona pandemic, we have seen how weak the supply chain of a small chip has been. During that time, as soon as the brake was applied to the supply of chips, factories in the world stopped, and economies began to crumble. India also learned from that crisis and started the effort to turn it into an opportunity. We decided that India has to be made self-reliant in chip manufacturing. For this, a semiconductor ecosystem has to be built in India. Today's program is a reflection of this very vision.
​Friends,
​The creation of Viksit Bharat will happen only when India is self reliant. And for this, it is very important to have a Made in India chip. Because when India's chip is Made in India, we will not have to look towards others for the manufacturing of our modern equipment. Digital India, AI, 5G-6G, Electric Vehicles, Defence, today the soul of every necessary item is the semiconductor, the chip. When we have our own chip, India's speed in every sector will continue without interruption.
​Friends,
​Today, the coming of giant companies like Foxconn to India and cooperating in chip manufacturing also carries a global message. A democratic country like India is a reliable partner of the world. India's increasing participation in any value chain will also increase the resilience of that value chain. Therefore, India's identity as the factory of the world is like a win-win situation for India and other countries of the world.
​Friends,
​Today the world is looking at India as the center of the tech future. A big reason for this is also India's talent. India is not only expanding its pool of chip designing talent but is also giving great emphasis on other skills related to semiconductors. The Government of India has started the Chip to Startup program. Its objective is to prepare more than 85 thousand industry-ready professionals in semiconductor design. In this year's budget, the second phase of the India Semiconductor Mission has also been announced. That is, a complete support system is being developed in India itself for all types of Fabs, advanced packaging, and R&D. Rare earth minerals are also very essential for semiconductor and battery manufacturing. India is taking big steps for self-reliance in this as well. It has been announced in this year's budget that Rare Earth Corridors will be built in the country. This is also a huge encouragement for the semiconductor sector.
​Friends,
​In the past 11 years, India has shown repeatedly that whatever we resolve to do, we achieve it. A few years ago, when the country took the resolution of Make in India, some people had expressed doubts and apprehensions. But today, Make in India has emerged as a strong brand. In the last 11 years, electronics manufacturing in India has increased about six times. Electronics exports have also reached about eight times. In this too, mobile manufacturing has increased more than twenty-eight times. And in our mobile phone exports, there has been an increase of more than a hundred times.
​Friends,
​I have the satisfaction that UP is emerging as a strong pillar in India's manufacturing success. If I talk about mobile phone manufacturing itself, more than half of the country's mobile phones are being made in Uttar Pradesh today. In the coming time, this potential of UP is going to increase further. Because here, along with the semiconductor ecosystem, electronic components, i.e., small parts, are also going to be made here. This will also create new employment opportunities in very large numbers here.
​Friends,
​Today Uttar Pradesh is being discussed for manufacturing. Uttar Pradesh is in the news for the investment of thousands of crores of rupees coming here, and for the new factories being set up here. But until about a decade ago, the name of Uttar Pradesh was being tossed around for the wrong things. Migration and scarcity, lack of facilities and crime - it seemed as if this had become the misfortune of the largest state in the country. I am very proud that the trust the people of UP placed in the double-engine government and the blessings they gave repeatedly, their results are constantly visible. Today, Uttar Pradesh has become a state of Expressways. UP is discussed for the Defence Corridor. People of the country and the world are making Uttar Pradesh a favorite tourism destination today.
​Friends,
​Investors from all over the world are coming to UP today because they know that a grand return on their investment in UP is certain. Modern connectivity like the Dedicated Freight Corridor and Jewar International Airport is taking this entire region to new heights of development. And tomorrow itself, coming tomorrow Sunday, I am going to inaugurate the Delhi-Meerut Namo Bharat train corridor. Where such excellent work is happening, that Uttar Pradesh will certainly become developed. I once again express my gratitude to HCL and Foxconn. I am confident that this semiconductor unit will further accelerate the pace of development of Uttar Pradesh.
​My best wishes to all of you again.
​Thank you very much.