প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ সানন্দত কেইনেছ ছেমিকন প্লান্ট উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
কেইনেছ ছেমিকন কেন্দ্ৰৰ উদ্বোধনে আত্মনিৰ্ভৰতা অৰ্জনৰ দিশত ভাৰতৰ প্ৰয়াসক শক্তিশালী কৰিছে; ই এক শক্তিশালী অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে বিশ্ব বজাৰত এক নিৰ্ভৰযোগ্য অৰ্ধপৰিবাহী যোগানকাৰী হিচাপে নিজৰ ভূমিকা শক্তিশালী কৰি আছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
২০২১ চনত ভাৰতে ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী মিচন আৰম্ভ কৰে; এই মিছন কেৱল এটা ঔদ্যোগিক নীতি নহয়, বৰঞ্চ ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাসৰ এক ঘোষণাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
একবিংশ শতিকাৰ এই সময়ছোৱা কেৱল অৰ্থনৈতিক প্ৰতিযোগিতাৰ সময় নহয়, এয়া ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ আৰ্হি গঢ়ি তোলাৰ সময়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই দশকত ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা প্ৰযুক্তিগত পদক্ষেপসমূহে অনাগত দশকত ভাৰতৰ নেতৃত্বক শক্তিশালী কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে কেৱল পৰিৱৰ্তনৰ সাক্ষী হোৱা নাই, বৰঞ্চ সেই পৰিৱৰ্তনক নেতৃত্ব দিয়াৰ সংকল্পৰে আগবাঢ়িছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
31 MAR 2026 3:31PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ সানন্দত কেইনেছ টেকন'লজি অৰ্ধপৰিবাহী প্লাণ্ট উদ্বোধন কৰে। ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীত তেওঁ মাইক্ৰন প্লাণ্টৰ উৎপাদন আৰম্ভ কৰাৰ বাবে সানন্দত উপস্থিত আছিল আৰু একেটা মাহতে কেয়েন্সৰ মাইলৰ খুঁটিত উপনীত হোৱাৰ পিছত পুনৰ উভতি আহিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী যাত্ৰাৰ গতি সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰে। "এয়া কেৱল এটা কাকতালীয় ঘটনা নহয়, ই ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বিকাশৰ দ্ৰুততাৰ প্ৰমাণ", শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে কয়।
কেইনেছ টেকন'লজিৰ নেতৃত্ব, গুজৰাট চৰকাৰ আৰু প্লাণ্টৰ সকলো কৰ্মচাৰীক অভিনন্দন জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে অৰ্ধপৰিবাহী চিপ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰখনত প্ৰৱেশ কৰাত তেওঁ গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। কেইনেছ এতিয়া গোলকীয় অৰ্ধপৰিবাহী যোগান শৃংখলাৰ অংশ হৈ পৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "এয়া এক সুন্দৰ আৰম্ভণি। অনাগত দিনত, বহু ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে বৈশ্বিক সহযোগিতাৰ জৰিয়তে বিশ্বক এক সুস্থিৰ অৰ্ধপৰিবাহী যোগান শৃংখলা প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ এই মাইলৰ খুঁটিয়ে 'মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ ৱৰ্ল্ড'ৰ মন্ত্ৰক সঁচাকৈয়ে প্ৰতিফলিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে প্লাণ্টটোৱে কেলিফৰ্ণিয়াস্থিত এটা কোম্পানীক ইণ্টেলিজেণ্ট পাৱাৰ মডিউল যোগান ধৰিছে আৰু ইয়াৰ উৎপাদনৰ এক বৃহৎ অংশ ইতিমধ্যে ৰপ্তানিৰ বাবে বুক কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "সানন্দত নিৰ্মিত মডিউলবোৰ আমেৰিকান কোম্পানীসমূহলৈ যাব আৰু তাৰ পৰা সমগ্ৰ বিশ্বত শক্তি প্ৰদান কৰিব"।
এই প্লাণ্টত নিৰ্মাণ কৰা বুদ্ধিমান শক্তি মডিউলসমূহৰ কৌশলগত গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়ে ভাৰত আৰু বিশ্ব বৈদ্যুতিক বাহন ব্যৱস্থাৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ আৰু গধুৰ উদ্যোগক শক্তিশালী কৰিব। তেওঁ এই ধৰণৰ বিশ্ব অংশীদাৰিত্বক বিশ্বৰ উন্নত ভৱিষ্যতৰ আধাৰ বুলি অভিহিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "এটা প্ৰডাক্টৰ বাবে নহয়, বিশ্ব বজাৰত ভাৰতে এটা নিৰ্ভৰযোগ্য অৰ্ধপৰিবাহী যোগানকাৰী হোৱাৰ বাবেহে এয়া হৈছে।
মহামাৰীৰ পৰা ভূ-ৰাজনৈতিক সংঘৰ্ষলৈ চলিত দশকত সৃষ্টি হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্ব যোগান শৃংখলা, বিশেষকৈ চিপছ, দুষ্প্ৰাপ্য খনিজ আৰু শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আটাইতকৈ বেছি ক্ষতি হৈছে। এই যোগান শৃংখলত বিঘ্নিত হ'লে সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত বাধাৰ সৃষ্টি হয় বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "ভাৰতৰ দৰে এখন গণতান্ত্ৰিক দেশে এই দিশত আগবাঢ়ি যোৱাটো সমগ্ৰ বিশ্বৰ উন্নয়নৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে ক'ভিড মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতক বিশ্বজনীন অৰ্ধপৰিবাহী হাব হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত ২০২১ চনত ভাৰত-অৰ্ধপৰিবাহী মিছন মুকলি কৰা হৈছিল। অৰ্ধপৰিবাহী ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ জৰিয়তে এআই, বৈদ্যুতিক যান-বাহন, স্বচ্ছ শক্তি, প্ৰতিৰক্ষা আৰু ইলেক্ট্ৰ'নিক্সৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অৰ্জন কৰা হ'ব বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "এই অভিযান কেৱল এটা ঔদ্যোগিক নীতি নহয়, ই ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাসৰ এক ঘোষণা"।
অভিযানৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেইনেছ আৰু মাইক্ৰন প্ৰকল্পৰ সৈতে ৬ খন ৰাজ্যত ১,৬০,০০০ কোটি টকাৰ ১০টা প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। ৫জি আন্তঃগাঁথনি, অটোমোটিভ ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু ঔদ্যোগিক স্বয়ংক্ৰিয়কৰণৰ বাবে সুৰক্ষিত প্ৰচেছৰ প্লেটফৰ্ম প্ৰদান কৰা স্বদেশী ধ্ৰুৱ ৬৪ মাইক্ৰ'প্ৰচেছৰৰ বিকাশৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহী ভেল্যু চেইনৰ প্ৰতিটো স্তৰত ডিজাইন আৰু নিৰ্মাণৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী অভিলাষৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ কথা ঘোষণা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চলিত বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত উন্মোচন কৰা ভাৰত-অৰ্ধপৰিবাহী মিছন ২.০ৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। আধা-পৰিবাহী সঁজুলি আৰু সামগ্ৰীৰ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি নতুন পৰ্যায়ৰ লক্ষ্য হৈছে সম্পূৰ্ণ স্তৰৰ ভাৰতীয় আধা-পৰিবাহী পৰিবেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলা। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "এতিয়া আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে এক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰা যাতে আমি ঘৰুৱা আৰু বিশ্ব যোগান শৃংখলত বৃহৎ অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিব পাৰো"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰ্মশক্তি গঢ়ি তোলাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি কয় যে ৮৫,০০০ৰো অধিক ডিজাইন প্ৰফেশ্যনেলৰ প্ৰশিক্ষণৰ লক্ষ্য অতি শীঘ্ৰে পূৰণ কৰা হ'ব। তেওঁ চিপছ টু ষ্টাৰ্টআপ কাৰ্যসূচীৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে, যাৰ অধীনত প্ৰায় ৪০০ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ষ্টাৰ্টআপক আধুনিক ডিজাইন সঁজুলি প্ৰদান কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ৫৫টা চিপৰ ডিজাইন আৰু নিৰ্মাণ সম্ভৱ হৈছে। "প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ আৰু দক্ষ কৰ্মশক্তি একেলগে যাব লাগিব, ভাৰতে এই দুয়োটা নিশ্চিত কৰিছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
উদ্যোগৰ অনুমানৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী বজাৰৰ বৰ্তমানৰ মূল্য প্ৰায় ৫০ বিলিয়ন ডলাৰ আৰু এই দশকৰ শেষৰ ফালে ১০০ বিলিয়ন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী সংকল্পৰ বাবে বিশ্ব বিনিয়োগকাৰীৰ মাজত থকা ব্যাপক উৎসাহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "আমাৰ লক্ষ্য হৈছে আমাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে সৰ্বাধিক সংখ্যক চিপ ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পেক্স চিলিকাত ভাৰতৰ সদস্যপদ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযানৰ শুভাৰম্ভকে ধৰি এক শক্তিশালী কেঁচামাল যোগান শৃংখলা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা সমান্তৰাল প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ খনিজ পদাৰ্থৰ পুনঃব্যৱহাৰৰ বাবে ১৫০০ কোটি টকাৰ আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু ওড়িশা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, তামিলনাডু আৰু কেৰালাৰ দৰে উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহক সংযুক্ত কৰা দুষ্প্ৰাপ্য ভূমি কৰিড'ৰৰ কথা ঘোষণা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "৩০-৪০ বছৰ পূৰ্বে এই কাম আৰম্ভ হোৱা হ'লে ভাল আছিল, কিন্তু ভাৰতে এতিয়া মিছন মোডত এই কাম কৰি আছে"।
এই দশকক ভাৰতৰ 'টেকেড' বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ সময়ছোৱা কেৱল অৰ্থনৈতিক প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে নহয়, বৰঞ্চ ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰখনক আকাৰ দিয়াৰ বাবেও গুৰুত্ব লাভ কৰিছে। তেওঁ এআই গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ নেতৃত্ব, ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আৰু ফিনটেকৰ সফলতা আৰু শেহতীয়া এআই ইম্পেক্ট সন্মিলনক প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি ভাৰতীয়ৰ আস্থা আৰু গ্ৰহণৰ প্ৰমাণ হিচাপে উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "ভাৰতৰ এআই ইকোছিষ্টেম আমাৰ অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ উত্থানৰ পৰা বৃহৎ শক্তি লাভ কৰিব"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰত কেৱল পৰিৱৰ্তনৰ সাক্ষী নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ নেতৃত্ব দিবলৈও সংকল্পবদ্ধ। গুৰুত্বপূৰ্ণ নীতিগত সিদ্ধান্তসমূহ, আইএন-স্পেচৰ জৰিয়তে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ খেলুৱৈৰ বাবে মহাকাশ খণ্ড মুকলি কৰা, পাৰমাণৱিক খণ্ডত ঐতিহাসিক শান্তি বিধেয়ক আৰু কোৱান্টাম কম্পিউটিংত মিছন মোড বিনিয়োগৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে এই পদক্ষেপসমূহে অনাগত দশকসমূহত প্ৰযুক্তি আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "ভাৰতে প্ৰতিটো গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ আৰু সংস্কাৰ সাধন কৰিছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে এয়া এক বৃহৎ সুযোগ"।
কেইনেছ প্লাণ্টৰ পৰা উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহে বিশ্বৰ প্লাণ্ট হিচাপে ভাৰতৰ যাত্ৰাক অধিক শক্তিশালী কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইজ অব্ ডুয়িং বিজনেছ, ইজ অব্ মেনুফেকচাৰিং আৰু ইজ অৱ্ লজিষ্টিকৰ উন্নতিৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা দোহাৰে। তেওঁ এই প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the Kaynes Semicon Plant at Sanand, Gujarat
The inauguration of the Kaynes Semicon facility strengthens India’s push towards self-reliance; It marks an landmark step in building a robust semiconductor ecosystem: PM
India is strengthening its role as a reliable semiconductor supplier in the global market: PM
In 2021, India launched the India Semiconductor Mission; This mission is not just an industrial policy but a declaration of India's confidence: PM
This period of the 21st century is not just a time for economic competition, it is the time to shape the future tech landscape: PM
The technology initiatives India is taking in this decade will strengthen its leadership in the decades to come: PM
21st century India is not merely a witness to change, but is moving forward with the resolve to lead that change: PM
31 MAR 2026 3:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today inaugurated the Kaynes Technology semiconductor plant in Sanand, Gujarat, marking the commencement of production at the facility. Noting that he was present in Sanand on February 28 for the start of production at the Micron plant and has returned exactly a month later for the Kaynes milestone, the Prime Minister underscored the momentum of India's semiconductor journey. "This is not merely a coincidence , it is proof of the speed at which India's semiconductor ecosystem is developing," remarked Shri Modi.
Congratulating the leadership of Kaynes Technology, the Gujarat government, and all the workers at the plant, the Prime Minister expressed pride that an Indian company has entered the semiconductor chip manufacturing space. Highlighting that Kaynes has now become part of the global semiconductor supply chain, Shri Modi said, "This is a wonderful beginning. In the coming days, many Indian companies, through global collaboration, will give the world a resilient semiconductor supply chain."
The Prime Minister remakred that today's milestone truly embodies the mantra of 'Make in India, Make for the World.' With the facility supplying Intelligent Power Modules to a California-based company and a large share of its output already booked for export, he noted that a new bridge has effectively been built between Sanand and Silicon Valley. "The modules made in Sanand will reach American companies and from there will power the entire world," asserted Shri Modi.
Underlining the strategic significance of the Intelligent Power Modules being manufactured at the facility, the Prime Minister noted that they will strengthen the electric vehicle ecosystem and heavy industry both in India and globally. He described such global partnerships as the foundation for a better future for the world. "This is not just about one product , it is about India becoming a reliable semiconductor supplier in the global market," asserted PM Modi.
Reflecting on the challenges that the current decade has brought , from the pandemic to geopolitical conflicts , the Prime Minister observed that global supply chains, particularly in chips, rare earth minerals, and energy, have been the biggest casualties. Emphasising that disruptions in these supply chains impede the progress of all humanity, Shri Modi remarked, "A democratic country like India moving forward in this direction is crucial for the development of the entire world."
The Prime Minister recalled that the resolve to make India a global semiconductor hub was taken during the COVID pandemic itself, leading to the launch of the India-Semiconductor Mission in 2021. Explaining that self-reliance in semiconductors cascades into self-reliance across AI, electric vehicles, clean energy, defence, and electronics, PM Modi affirmed, "This mission is not just an industrial policy , it is a declaration of India's self-confidence".
Detailing the progress of the mission, the Prime Minister noted that work is underway on 10 projects worth over ₹1,60,000 crore across six states, with the Kaynes and Micron projects being integral components. He also highlighted the development of the indigenous Dhruv 64 microprocessor, which provides a secure processor platform for 5G infrastructure, automotive electronics, and industrial automation. "India is building the capacity to design and manufacture at every level of the semiconductor value chain," remarked Shri Modi.
Announcing the next phase of India's semiconductor ambition, the Prime Minister spoke about the India-Semiconductor Mission 2.0, unveiled in this year's Union Budget. With a focus on domestic production of semiconductor equipment and materials, the new phase aims to build a full-stack Indian semiconductor ecosystem. "Our effort now is to create an ecosystem so that we can forge big partnerships in both domestic and global supply chains," remarked PM Modi.
The Prime Minister highlighted India's efforts to build a future-ready workforce, noting that the target of training over 85,000 design professionals will be achieved very soon. He also spoke about the Chips to Startup programme, under which nearly 400 universities and startups have been given access to modern design tools, resulting in the design and manufacture of over 55 chips. "Technology development and a skilled workforce must go hand in hand , India is ensuring both," asserted Shri Modi.
Citing industry estimates, the Prime Minister noted that India's semiconductor market currently stands at approximately $50 billion and is projected to cross $100 billion by the end of this decade. Observing the immense enthusiasm among global investors for India's semiconductor resolve, PM Modi remarked, "Our target is to manufacture the maximum number of chips for our needs right here in India,"
The Prime Minister spoke about India's parallel efforts to secure a resilient raw material supply chain, including India's membership in Pax Silica and the launch of the National Critical Minerals Mission. He highlighted the 1,500-crore scheme for mineral recycling and the announcement of a Rare Earth Corridor connecting coastal states like Odisha, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, and Kerala. "It would have been better had this work started 30–40 years ago, but India is now working on this in mission mode," said Shri Modi.
Describing this decade as India's 'Techade,' the Prime Minister emphasised that the current period is not just about economic competition but about shaping the future tech landscape. He pointed to India's leadership in AI adoption, the success of Digital India and fintech, and the recent AI Impact Summit as evidence of Indians' trust in and embrace of technology. "India's AI ecosystem will get great strength from the rise of our semiconductor sector," remarked PM Modi.
The Prime Minister underscored that 21st-century India is not merely a witness to change but is determined to lead it. Listing landmark policy decisions , opening the space sector to private players through IN-SPACe, the historic SHANTI Bill in the nuclear sector, and mission-mode investment in quantum computing , he said these steps are laying the foundation for technology and energy security for decades to come. "India is making unprecedented investments and reforms in every critical technology , this is a tremendous opportunity for investors across the world," affirmed PM Modi.
Expressing confidence that the products from the Kaynes plant will further strengthen India's journey as a factory of the world, the Prime Minister reiterated the government's commitment to continuously improving Ease of Doing Business, Ease of Manufacturing, and Ease in Logistics. He extended his best wishes to all those associated with the project.