প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাবীৰ জয়ন্তী উপলক্ষে গান্ধীনগৰৰ কোবা তীৰ্থত সম্ৰাট সম্প্ৰাতি সংগ্ৰহালয় উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
সম্ৰাট সম্প্ৰাতি সংগ্ৰহালয়ে জৈন সংস্কৃতিৰ গভীৰ-মূল্যপূৰ্ণ পৰম্পৰা আৰু মানৱতাৰ বাবে ইয়াৰ কালজয়ী মূল্যবোধ প্ৰদৰ্শন কৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
মই ভগৱান মহাবীৰৰ চৰণত প্ৰণিপাত জনাইছো, কোবা তীৰ্থৰ পৰা ভগৱান মহাবীৰ জয়ন্তীৰ উপলক্ষে সকলো দেশবাসীক শুভেচ্ছা জনাইছোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সম্ৰাট সম্ৰাট সংগ্ৰহালয় ভাৰতৰ কোটি কোটি লোকৰ ঐতিহ্য, ভাৰতৰ গৌৰৱোজ্জ্বল অতীতৰ ঐতিহ্য: প্ৰধানমন্ত্ৰী
সম্ৰাট সম্প্ৰাতিয়ে সিংহাসনত অধিষ্ঠিত হোৱাৰ পিছত অহিংসাৰ প্ৰসাৰ কৰিছিল। তেওঁ সত্য, আস্তেয় আৰু অপৰিগ্ৰহৰ প্ৰচাৰ কৰিছিল: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতত জ্ঞান সদায়েই মুক্ত প্ৰবাহৰ স্ৰোত হৈ আহিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰত্যেক যুগতে, তীৰ্থংকৰ, জ্ঞানী আৰু চিন্তাবিদে জন্মগ্ৰহণ কৰিছে, জ্ঞানৰ সংকলন ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাই আহিছে, সময়ৰ লগে লগে বহুতো নতুন উপাদান সংযোজিত হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
31 MAR 2026 1:07PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰৰ কোবা তীৰ্থত ভগৱান মহাবীৰ জয়ন্তীৰ শুভক্ষণত সম্ৰাট সম্প্ৰাতি সংগ্ৰহালয়, জৈন ঐতিহ্য সংগ্ৰহালয় উদ্বোধন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "কোবা তীৰ্থ আধ্যাত্মিক শান্তিৰে পৰিপূৰ্ণ, বহু জৈন মুনি আৰু সাধুসকলৰ তপস্যাৰ প্ৰকাশ আৰু সৃষ্টি আৰু সেৱাৰ প্ৰাকৃতিক বিকাশৰ স্থান।
কোবা তীৰ্থৰ চিৰস্থায়ী পৰম্পৰাৰ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বছৰ বছৰ ধৰি এই পৱিত্ৰ স্থানত অধ্যয়ন, সাধনা আৰু আত্ম-শিক্ষাৰ পৰম্পৰা সমৃদ্ধ হৈ আহিছে। মূল্যবোধৰ সংৰক্ষণ, সংস্কাৰৰ লালন-পালন আৰু জ্ঞানৰ পুষ্টিয়ে ভাৰতীয় সভ্যতাৰ ভেটি গঠন কৰা এই ত্ৰিৱেনী সংমিশ্ৰণৰ ওপৰত তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "এই ত্ৰিবেণী নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে বৈ থকাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব", শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে কয়।
জৈন ধৰ্মৰ কালজয়ী জ্ঞান আৰু ভাৰতৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্য এতিয়া জৈন ঐতিহ্য সংগ্ৰহালয়ৰ জৰিয়তে যুগ যুগ ধৰি সংৰক্ষিত হৈ থকাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্রীয়ে সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। এই সংগ্ৰহালয়ৰ জৰিয়তে জৈন ধৰ্মৰ প্ৰাচীন জ্ঞান নতুন আৰু আধুনিক ৰূপত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰিব পৰা যাব। "আজি, সেই মহান দৰ্শন জৈন দৰ্শন, ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু আমাৰ প্ৰাচীন ঐতিহ্যৰ এক পবিত্ৰ কেন্দ্ৰ সম্ৰাট সম্প্ৰাতি সংগ্ৰহালয়ৰ ৰূপত বাস্তৱত পৰিণত হৈছে", প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰয়াসত অৰিহণা যোগোৱা জৈন মুনি, সাধু আৰু হাজাৰ হাজাৰ ভক্তক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ কয় যে যেতিয়া প্ৰাচীন জ্ঞানসমূহ নতুন ধৰণে উপস্থাপন কৰা হয়, তেতিয়া ঐতিহ্য সমৃদ্ধ হয় আৰু ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মই নতুন প্ৰেৰণা লাভ কৰে। তেওঁ কয়, "সম্ৰাট সম্প্ৰাতি সংগ্ৰহালয় ভাৰতৰ কোটি কোটি জনতাৰ আৰু আমাৰ গৌৰৱোজ্জ্বল অতীতৰ প্ৰমাণ"।
সম্ৰাট সম্প্ৰাতিৰ ঐতিহাসিক তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বহুতো সভ্যতাই মহান চিন্তাবিদ আৰু দাৰ্শনিকৰ সৃষ্টি কৰিছে, কিন্তু বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ শাসকসকলে ক্ষমতাৰ প্ৰশ্নৰ সন্মুখীন হ'লে প্ৰায়ে আদৰ্শ পৰিত্যাগ কৰে, যাৰ ফলত চিন্তা আৰু প্ৰশাসনৰ মাজত এক ব্যৱধান সৃষ্টি হয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সম্ৰাট সম্প্ৰাতি কেৱল এগৰাকী ঐতিহাসিক ৰজা নহয়, বৰঞ্চ ভাৰতৰ দৰ্শন আৰু অনুশীলনৰ মাজত সেতুবন্ধন আছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "ভাৰতত সম্ৰাট সম্প্ৰাতিৰ দৰে শাসকসকলে ক্ষমতাৰ সৈতে সেৱা আৰু সাধনাৰ দৰে আচৰণ কৰিছিল, সিংহাসনৰ পৰা অহিংসা প্ৰসাৰ কৰিছিল আৰু সত্য (সত্য), আস্তেয়া (চুৰ নকৰিব) আৰু অপৰিগ্ৰহ (সম্পত্তিহীনতা) প্ৰচাৰ কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সংগ্ৰহালয়খনৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপে ভাৰতৰ গৌৰৱ প্ৰদৰ্শন কৰে আৰু ইয়াৰ সাতটা গেলাৰীয়ে দেশৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিৰ প্ৰচাৰ কৰে। তেওঁ নৱপদ, আৰিহন্ত, সিদ্ধ, আচাৰ্য, উপাধ্যায়, সাধু আৰু সম্যক দৰ্শন, সম্যক জ্ঞান, সম্যক চিত্ৰ আৰু সম্যক তপৰ চাৰিটা নীতি প্ৰদৰ্শন কৰা প্ৰথমটো গেলাৰী আৰু তৃতীয় গেলাৰীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এই গেলাৰীয়ে তীৰ্থংকৰসকলৰ কাহিনী আৰু শিক্ষাক শৈল্পিকভাৱে জীৱন্ত কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "যদি জ্ঞান সম্যক হয়, ন্যায়পৰায়ণ হয়, তেনেহ'লে ই সমন্বয় আৰু সেৱাৰ আধাৰস্বৰূপ হয়"।
এই সংগ্ৰহালয়টোৱে ভাৰতৰ অন্যান্য ধৰ্মীয় পৰম্পৰা যেনে বৈদিক, বৌদ্ধ আৰু জৈন ধৰ্মৰ লগতে অন্যান্য ধৰ্মীয় পৰম্পৰাকো প্ৰতিনিধিত্ব কৰে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ শক্তিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিশ্বই ধৰ্ম আৰু গোষ্ঠীৰ নামত সংঘৰ্ষৰ সাক্ষী হৈ আহিছে, এই সংগ্ৰহালয়ত সকলো পৰম্পৰা একত্ৰিতভাৱে উপস্থাপন কৰা হৈছে, যেনেদৰে এখন ৰামধেনু, বেদ, পুৰাণ, আয়ুৰ্বেদ, যোগ আৰু দৰ্শনে একেলগে সুষমভাৱে থিয় দিছে। "এয়া কেৱল ভাৰততহে হ'ব পাৰে", তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়।
বিশ্ব অস্থিৰতা আৰু অশান্তিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সংগ্ৰহালয়ত সন্নিৱিষ্ট ঐতিহ্য আৰু বাৰ্তাই কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ বাবে গভীৰ তাৎপৰ্য বহন কৰে। তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ কৌতূহলী দৰ্শনাৰ্থী, শিক্ষাৰ্থী আৰু গৱেষকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাব। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "যিসকলে ইয়াত ভ্ৰমণ কৰে, তেওঁলোকে ভাৰতৰ শিক্ষা আৰু জৈন ধৰ্মক বিশ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তলৈ লৈ যাব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ প্ৰাচীন বিশ্ববিদ্যালয় যেনে-তক্ষশিলা আৰু নালন্দাত লাখ লাখ পাণ্ডুলিপি থকাৰ কথা উল্লেখ কৰে। এই পাণ্ডুলিপিসমূহ ধৰ্মীয় সংকীৰ্ণতাৰ বাবে বিদেশী আক্ৰমণকাৰীয়ে ধ্বংস কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সেই কঠিন সময়ছোৱাত সাধাৰণ লোকে প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি ৰৈ যোৱা পাণ্ডুলিপিসমূহ সংৰক্ষণ কৰিছিল আৰু আচাৰ্য ভগৱন্ত শ্ৰী পদ্মসাগৰ সুৰেশ্বৰজী মহাৰাজ চাহেবৰ অসাধাৰণ সমৰ্পণৰ শলাগ লয়। তেওঁ ৬০ বছৰ ধৰি গাঁৱে গাঁৱে, চহৰে চহৰে ভ্ৰমণ কৰি দেশৰ চৌদিশে পাণ্ডুলিপিৰ সন্ধান কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "পামৰ পাত আৰু বার্চ ছালত লিপিবদ্ধ কৰা তিনি লাখতকৈও অধিক পুৰণি পাণ্ডুলিপি আজি কোবাত সুৰক্ষিতভাৱে সংকলিত হৈ আছে, যি ভাৰতৰ অতীত, বর্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে এক স্মাৰকীয় সেৱাৰ প্রতিনিধিত্ব কৰে"।
হস্তলিপি সংৰক্ষণৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ অৱহেলাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰাচীন হস্তলিপিৰ ডিজিটেলকৰণ, বিজ্ঞানসন্মত সংৰক্ষণ, স্কেনিং, ৰাসায়নিক প্ৰক্ৰিয়া আৰু ডিজিটেল আৰ্কাইভিংৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰি জ্ঞান ভাৰতম মিছন আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ শেহতীয়াকৈ 'মন কী বাত' অনুষ্ঠানত দেশজুৰি কৰা এক সমীক্ষাৰ কথা উল্লেখ কৰে য'ত নাগৰিকসকলে তেওঁলোকৰ হাতত থকা প্ৰতিলিপিসমূহ আপলোড কৰিব পাৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "এই অভিযানে দেশৰ চুকে-কোণে থকা পাণ্ডুলিপিসমূহ সংগ্ৰহ কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰী পৰ্যায়ত জ্ঞান ভাৰতম মিছনৰ যুটীয়া প্ৰচেষ্টা আৰু কোবা তীৰ্থৰ অসাধাৰণ অৱদানক ভাৰতৰ নতুন সাংস্কৃতিক পুনৰুজ্জীৱনৰ প্ৰতীক আখ্যা দিয়ে। তেওঁ কয় যে আজি দেশৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক সংৰক্ষণ, বুজিব আৰু প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে প্ৰাচীন মন্দিৰসমূহৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু তীৰ্থস্থানসমূহৰ বিকাশৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আয়ুৰ্বেদ আৰু যোগৰ প্ৰচাৰলৈকে সকলো স্তৰত প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে। লোথালত বিশাল সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয়, বদনগৰৰ সংগ্ৰহালয় আৰু দিল্লীত আহিবলগীয়া 'যুগে যুগে ভাৰত' সংগ্ৰহালয়ৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ প্ৰকৃত ইতিহাসক ৰাজনৈতিক পক্ষপাতিত্বৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ বাবে অৰ্থপূৰ্ণ আৰু ব্যাপক কাম কৰা হৈছে। "আমি ঐতিহ্যক ৰাজনৈতিক দৃষ্টিভংগীৰে চোৱাৰ মানসিকতা শেষ কৰিছো আৰু 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ'ৰ মন্ত্ৰৰে আগবাঢ়িছো, যিটো বিকাশ ভাৰত দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰাণ", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ঐতিহ্যক সংৰক্ষণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সাধুসকলৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লয় আৰু দিল্লীত চাৰিওটা জৈন ধৰ্ম একত্ৰিত হৈ কৰা ঐতিহাসিক নৱকৰ মহামন্ত্ৰ দিৱসৰ কাৰ্যসূচী স্মৰণ কৰে। তেওঁ সেই অনুষ্ঠানত উল্লেখ কৰা দহটা সংকল্পৰ কথা দোহাৰে- পানী সংৰক্ষণ, এক পেদ মা কে নাম, স্বচ্ছতা অভিযান, স্থানীয় জনতাৰ বাবে কণ্ঠ, দেশ দৰ্শন, প্ৰাকৃতিক কৃষি, স্বাস্থ্যকৰ জীৱনশৈলী, যোগ আৰু ক্ৰীড়া, দৰিদ্ৰ লোকসকলক সহায় কৰা আৰু দশম সংকল্পটো হৈছে ভাৰতৰ ঐতিহ্যৰ সংৰক্ষণ। তেওঁ কয়, "আজিৰ কাৰ্যসূচী এই সংকল্পসমূহৰ এক জীৱন্ত প্ৰতিফলন।
ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি আস্থা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ একতা আৰু সাংস্কৃতিক শক্তি দেশৰ বৃহত্তৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্তিৰ ক্ষেত্ৰত চালিকা শক্তি হ'ব। তেওঁ কয় যে যেতিয়া মানুহে ব্যক্তিগত আকাংক্ষাৰ ওপৰেৰে গৈ সমাজ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ লক্ষ্যত উপনীত হয়, তেতিয়া উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত হয়। মোৰ বিশ্বাস যে সম্ৰাট সংগ্ৰহালয়খন জ্ঞান, সাধনা আৰু সংস্কৃতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ'ব, যি নতুন প্ৰজন্মক প্ৰেৰণা যোগাব আৰু আগন্তুক সময়ত সমাজক সৱল কৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Samrat Samprati Museum at Koba Tirth in Gandhinagar On the occasion of Mahavir Jayanti
Samrat Samprati Museum showcases the deep-rooted traditions of the Jain culture and its timeless values for humanity: PM
I bow at the feet of Lord Mahavira, From Koba Teerth, I extend greetings of Lord Mahavira Jayanti to all fellow countrymen: PM
Emperor Samprati Museum is the heritage of millions of people in India, heritage of India's glorious past: PM
Emperor Samprati extended Ahimsa after ascending the throne. He propagated Satya, Asteya and Aparigraha: PM
In India, knowledge has always been a free-flowing stream: PM
In every age, Tirthankaras and sages and thinkers have incarnated, the compilation of knowledge continued to grow, over time, much new material was added: PM
31 MAR 2026 1:07PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today inaugurated the Samrat Samprati Sangrahalay, Jain Heritage Museum at Koba Tirth in Gandhinagar, Gujarat, on the auspicious occasion of Bhagwan Mahavir Jayanti. "Koba Tirth is steeped in spiritual tranquillity, a place where the tapasya of so many Jain Munis and saints finds expression, and where creation and service naturally blossom," said Shri Modi.
Highlighting the enduring traditions of Koba Tirth, the Prime Minister noted that for years, the traditions of study, sadhana, and self-discipline have been flourishing at this sacred site. He underscored that the preservation of values, the nurturing of sanskaras, and the nourishment of knowledge form the triveni , the confluence that constitutes the very foundation of Indian civilization. "Keeping this triveni flowing uninterrupted is the shared responsibility of all of us," affirmed Shri Modi.
The Prime Minister expressed his happiness that the timeless knowledge of Jain Dharma and India's rich heritage are now being preserved for centuries to come through the Jain Heritage Museum, conceived by the saints to present ancient wisdom to the next generation in new and modern forms. "Today, that grand vision has been realized in the form of the Samrat Samprati Sangrahalay , a sacred centre of Jain philosophy, Indian culture, and our ancient heritage," stated PM Modi.
The Prime Minister congratulated all the Jain Munis, saints, and the thousands of devoted individuals who made immense contributions to this endeavour. Underlining the importance of innovation in heritage preservation, he observed that when ancient knowledge is presented in new ways, the heritage is enriched and future generations find renewed inspiration. "The Samrat Samprati Sangrahalay belongs to the crores of people of India and stands as a testament to our glorious past," he remarked.
Dwelling on the historical significance of Samrat Samprati, the Prime Minister observed that while many civilizations produced great thinkers and philosophers, rulers in several parts of the world often abandoned ideals when confronted with the question of power, creating a chasm between thought and governance. He noted that Samrat Samprati was not merely a historical king but a bridge connecting India's philosophy and practice. "In India, rulers like Samrat Samprati treated power as service and sadhana, expanding ahimsa from the throne, and propagating satya (Truth) , asteya (non-stealing), and aparigraha ( non-possessiveness) with utmost detachment and selflessness," Shri Modi asserted.
The Prime Minister noted that the museum has been thoughtfully designed so that every step reveals the grandeur of India, with its seven galleries proclaiming the nation's diversity and cultural richness. He highlighted the first gallery showcasing the Navpad, Arihant, Siddha, Acharya, Upadhyaya, Sadhu, and the four principles of Samyak Darshan, Samyak Gyan, Samyak Charitra, and Samyak Tap and the third gallery, which artistically brings to life the stories and teachings of the Tirthankaras. "When knowledge is samyak ,righteous , it becomes the foundation of equanimity and service," PM Modi observed.
Pointing out that the museum also gloriously represents India's other religious traditions , Vedic, Buddhist, and others alongside Jain heritage, the Prime Minister highlighted India's greatest strength: its diversity and unity in diversity. He noted that while the world has witnessed conflicts in the name of religion and sect, this museum presents all traditions together like a rainbow , Vedas, Puranas, Ayurveda, Yoga, and Darshana standing harmoniously side by side. "This can only happen in India," he affirmed.
Referring to the prevailing global instability and unrest, the Prime Minister stressed that the heritage and message embodied in this museum hold profound significance not just for India but for all of humanity. He expressed the hope that the number of curious visitors, students, and researchers from around the world would continue to grow. "Those who visit here should carry the teachings of India and Jain Dharma to every corner of the world," Shri Modi urged.
The Prime Minister recalled how India's ancient universities such as Takshashila and Nalanda were once filled with lakhs of manuscripts, which were destroyed by foreign invaders driven by religious narrow-mindedness. He noted that in those difficult times, ordinary people preserved the remaining manuscripts generation after generation, and lauded the extraordinary dedication of Acharya Bhagwant Shri Padmasagar Surishwarji Maharaj Saheb, who spent sixty years travelling from village to village and city to city, searching for manuscripts across the length and breadth of the country. "Over three lakh manuscripts inscribed on palm leaves and birch bark, some hundreds of years old, are today safely compiled at Koba, representing a monumental service to India's past, present, and future,"asserted Shri Modi.
Highlighting the government's commitment to manuscript preservation, the Prime Minister said that the Gyan Bharatam Mission has been launched to correct the neglect of previous governments, leveraging technology for digitization, scientific preservation, scanning, chemical treatment, and digital archiving of ancient manuscripts. He also referred to his recent Mann Ki Baat episode, where he spoke about a nationwide survey enabling citizens to upload manuscripts preserved with them. "This campaign will play a significant role in collecting manuscripts scattered across every corner of the country," PM Modi stated.
The Prime Minister described the joint efforts of the Gyan Bharatam Mission at the government level and the extraordinary contribution of Koba Tirth as symbols of India's new cultural renaissance. He noted that today, efforts to preserve, understand, and showcase the country's cultural heritage are underway at every level from restoration of ancient temples and development of pilgrimage sites to promotion of Ayurveda and Yoga. Mentioning ongoing landmark projects, including the grand Maritime Museum at Lothal, the museum at Vadnagar, and the upcoming Yuge Yugeen Bharat Museum in Delhi, he emphasized that for the first time, meaningful and comprehensive work is being done to bring out the true history of India's freedom struggle, free from political bias. "We have ended the mentality of viewing heritage through a political lens and are moving forward with the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas,' which is the soul of the Viksit Bharat vision," he asserted.
The Prime Minister lauded the saints for their tireless efforts in preserving India's heritage and recalled the historic Navkar Mahamantra Divas program in Delhi, where all four Jain sects came together. He reiterated the ten resolves he had outlined on that occasion: saving water; Ek Ped Maa Ke Naam; the cleanliness mission; Vocal for Local; Desh Darshan; natural farming; healthy lifestyle; yoga and sports; helping the poor; and the tenth resolve added by the community itself , preservation of India's heritage. "Today's program is a living reflection of these very resolves," he said.
Expressing confidence in the future, the Prime Minister said that India's unity and cultural strength will be the driving force in achieving the nation's larger goals. He stressed that when people rise above personal aspirations and work for the goals of society and nation, the pace of development accelerates. "I am confident that the Samrat Samprati Museum will emerge as a vital centre of knowledge, sadhana, and culture , inspiring the new generation and energizing society in the times ahead," Shri Modi concluded.