Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during inauguration of the Kaynes Semicon Plant at Sanand, Gujarat
31 MAR 2026 3:54PM by PIB Delhi
Gujarat’s Chief Minister Shri Bhupendra Bhai Patel, the state's Deputy Chief Minister Shri Harsh Bhai Sanghavi, my colleague in the Union Cabinet Ashwini Vaishnaw ji, state minister brother Arjun Modhwadia ji, representatives of Kaynes and Alpha Omega Semiconductors, other dignitaries, ladies and gentlemen.
Even on the last day of last month, I was in Sanand, and on the last day of this month also, I am in Sanand. On February 28, production began at Micron's plant, and today on March 31, production is starting at Kaynes Technology’s semiconductor plant. This is not just a coincidence; it is proof of the pace, the speed, the velocity with which India's semiconductor ecosystem is developing. I give many, many congratulations to the entire leadership of Kaynes Technology. Ramesh Raghu, congratulations. I give many, many congratulations to the Gujarat government and all the colleagues working in this plant.
Friends,
This morning I was at a program related to 'Divine' and right now I am at a program related to 'Digital'.
Friends,
I am also extremely happy that an Indian company showed interest in making semiconductor chips, and the result is before us all. Our India's own company Kaynes has now become a strong part of the global semiconductor supply chain. This is a very magnificent start, a moment of pride, a moment of pride for every Indian. In the coming days, many Indian companies, through global collaboration, are going to give the world a resilient semiconductor supply chain.
Friends,
Today's day, in the true sense, realizes this mantra - Make in India, Make for the World. With the start of production in this project, India is further strengthening its role as a reliable semiconductor supplier in the global market. Today, in a way, a new bridge has been formed between Sanand and Silicon Valley. For a California company, this plant in Sanand is providing Intelligent Power Modules. I have been told that a large part of the products being made here has already been booked for export. The modules made in Sanand will reach American companies, and from there will give power to the whole world. The resonance of the success of the mantra of Make in India, Make for the World will reach every corner of the world.
Friends,
From the Intelligent Power Modules being made here, the electric vehicle ecosystem of India and the world, and heavy industry will receive great strength. This global partnership itself is the strong foundation of the world's better future.
Friends,
This decade of the 21st century has brought many challenges for the world from the beginning. There has been the crisis of the pandemic, of conflicts. In this too, the biggest victim has been the global supply chain. Whether it is chips, rare earth minerals, or energy, these have been greatly affected because of conflicts. These are things associated with the rapid development of humanity; by a break in their supply chain, in their flow, the development of the entire humanity gets affected. Therefore, the moving forward of a democratic country like India in this direction is very important for the development of the entire world.
Friends,
We had decided during the time of the Corona disaster itself that India would become the new global hub of the semiconductor sector, would become self-reliant in this sector. And self-reliance in semiconductors is not limited to just a chip. It means self-reliance will also get strength in AI, in electric vehicles, in clean energy, in defense, in electronics, in many such sectors. Therefore, in the year 2021, India started the India-Semiconductor Mission. This mission is not just an industrial policy; it is an announcement of India's self-confidence. And its impact is before everyone. Under this mission, work is going on 10 projects worth one lakh sixty thousand crore rupees in 6 states of the country. The projects of Kaynes and Micron are also part of this. For self-reliance in semiconductor chip design and manufacturing, India has developed a modern microprocessor like Dhruv Sixty Four. From this, for 5G infrastructure, automotive electronics, industrial automation, many such sectors, we have got a secure platform of our own.
Friends,
After the success of the semiconductor mission so far, now India has taken a step towards its next phase. With this thought, the India-Semiconductor Mission 2.0 has been announced in this year's budget. The focus of this phase is on the production of semiconductor equipments and materials in India. Now our effort is to prepare a full-stack Indian semiconductor ecosystem. So that we can make big partnerships in domestic and global supply chains.
Friends,
India today is encouraging industry-led research and training centers, so that technology development also happens and a future-ready skilled workforce is also prepared. Very soon, the goal of preparing more than 85 thousand design professionals in the country will be achieved. Along with this, seeing the needs of the entire ecosystem, arrangements for the training of professionals are also being made. To promote semiconductor design, the Chips to Startup program is also running. Today, about 400 universities and startups of the country have been given access to modern design tools. From this, design and manufacturing of more than fifty-five chips has already been done.
Friends,
According to industry estimates, today India's semiconductor market is about fifty billion dollars, meaning approximately four and a half lakh crore rupees. This can cross one hundred billion dollars, meaning nine lakh crore rupees, by the end of this decade. This shows how much potential there is in this sector in India. Our target is to make more and more of the chips for our needs in India itself. The enthusiasm that exists among investors around the world regarding this resolve of India is a very big capital for us.
Friends,
India is not only making a strong semiconductor ecosystem, but at the same time, is also making great efforts for a resilient supply chain of raw materials. India's inclusion in PAX Silica is a part of this very effort. Along with our partners who are across the world, we want to ensure a secure supply chain in India.
Friends,
For self-reliance in critical minerals, India has also started the National Critical Minerals Mission. Under this, emphasis is being given to the mining and production of critical minerals. For the recycling of minerals as well, a scheme of 1500 crore rupees has been started. In this year's budget, combining coastal states like Odisha, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Keralam, the construction of a Rare Earth Corridor has been announced. This corridor will be such an integrated network that will make a strong chain of mining, refining, and manufacturing. Our effort is that there should be a national stockpile of critical minerals in the country. It would have been good if this work had started 30-40 years ago. But now India is working on mission mode for this.
Friends,
India believes this period of the 21st century is not just a time of economic competition. This is the time to shape the tech landscape of the future. Therefore, I call this decade, this decade, India's Techade. The initiatives related to technology that India is taking in this decade will empower India's leadership in the coming decades. You all are familiar with the success of the recently held AI impact summit. If we see in the matter of AI adoption, India is ahead of everyone in the world. We Indians explore tech. The success of Digital India, the magnificent work happening in Fintech, in this we are able to see the trust of Indians in technology, it shows that. And the AI ecosystem that India has will get a lot of help from the emergence of our semiconductor sector.
Friends,
The India of the 21st century is not just a witness to change, but is moving forward with the resolve to lead the change. Our policies and our decisions are laying a strong foundation for the technology and energy security of the coming decades. Therefore, today India is making unprecedented investment in every critical technology, and is doing reforms. We have opened the space sector for private players, institutions like IN-SPACe have been created. Its result is visible today. Our startups related to space are doing very magnificent work. Similarly, recently we have taken historic decisions like the SHANTI Bill in the Nuclear sector. This is going to greatly increase the share of nuclear energy in the renewable energy mix. This is also very necessary for our AI future.
Friends,
India, considering quantum computing as a strategic asset, is working on mission mode. This will play a very big role in empowering India's digital future. That is, India, today in both the matters of technology development and technology use, is working very rapidly. This is a very big opportunity for investors across the whole world. We are also continuously working on Ease of Doing Business, Ease of Manufacturing, Ease in Logistics.
Friends,
I am confident that the products coming out of this plant of Kaynes will give more strength to India's journey as the factory of the world. Once again, many, many best wishes to you all. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ সানন্দত কায়নেছ ছেমিকন প্লাণ্ট উদ্বোধনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
31 MAR 2026 3:54PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল, ৰাজ্যৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত হৰ্ষ ভাই সাংঘৱী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ভাই অৰ্জুন মধৱাদিয়া জী, কায়নেছ আৰু আলফা ওমেগা চেমিকণ্ডাক্টৰৰ প্ৰতিনিধি, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, ভদ্ৰলোক-ভদ্ৰমহিলাসকল।
যোৱা মাহৰ শেষৰ দিনটোতো মই সানন্দত আছিলো, আৰু এই মাহৰ শেষৰ দিনটোতো মই সানন্দত আছো। ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীত মাইক্ৰনৰ প্লাণ্টত উৎপাদন আৰম্ভ হৈছিল আৰু আজি ৩১ মাৰ্চত কায়নেছ টেকন’লজিৰ অৰ্ধপৰিবাহী প্লাণ্টত উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে। এয়া কেৱল কাকতালীয় কথাই নহয়; ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিকাশৰ গতিবেগৰো এক প্ৰমাণ। কায়নেছ টেকন’লজিৰ সমগ্ৰ নেতৃত্বলৈ বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। ৰমেশ ৰঘু, অভিনন্দন। গুজৰাট চৰকাৰ আৰু এই উদ্যোগটোত কাম কৰা সকলো সহকৰ্মীলৈ বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি পুৱা মই 'ডিভাইন'ৰ সৈতে জড়িত এটা অনুষ্ঠানত আছিলো আৰু বৰ্তমান মই 'ডিজিটেল'ৰ সৈতে জড়িত এটা অনুষ্ঠানত আছো।
বন্ধুসকল,
মই অত্যন্ত সুখী যে এটা ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে অৰ্ধপৰিবাহী চিপ নিৰ্মাণৰ প্ৰতি আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে আৰু তাৰ ফল আমাৰ সকলোৰে সন্মুখত উদ্ভাসিত হৈছে। আমাৰ ভাৰতৰ নিজা কোম্পানী কায়নেছ এতিয়া বিশ্বৰ অৰ্ধপৰিবাহী যোগান শৃংখলৰ এক শক্তিশালী অংগ হৈ পৰিছে। এয়া এক অতি মহৎ আৰম্ভণি, গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত। অনাগত দিনত বহু ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে বিশ্বজুৰি সহযোগিতাৰ জৰিয়তে বিশ্বক এক স্থিতিস্থাপক অৰ্ধপৰিবাহী যোগান শৃংখল দিবলৈ ওলাইছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ দিনটোৱে প্ৰকৃত অৰ্থত এই মন্ত্ৰটো উপলব্ধি কৰোৱাইছে - মেক ইন ইন্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড। এই প্ৰকল্পত উৎপাদন আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে ভাৰতে বিশ্বৰ বজাৰত নিৰ্ভৰযোগ্য অৰ্ধপৰিবাহী যোগানকাৰী হিচাপে নিজৰ ভূমিকা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আজি এক প্ৰকাৰে সানন্দ আৰু চিলিকন ভেলীৰ মাজত এখন নতুন দলং সৃষ্টি কৰা হৈছে। কেলিফৰ্ণিয়াৰ এটা কোম্পানীয়ে সানন্দৰ এই উদ্যোগটোৱে বুদ্ধিমত্তাসম্পন্ন শক্তি মডিউল প্ৰদান কৰি আছে। মোক কোৱা হৈছে যে ইয়াত তৈয়াৰ কৰা সামগ্ৰীৰ এটা বৃহৎ অংশ ইতিমধ্যে ৰপ্তানিৰ বাবে বুকিং কৰা হৈছে। সানন্দত নিৰ্মিত মডিউলসমূহ আমেৰিকাৰ কোম্পানীসমূহৰ মাজলৈ যাব, আৰু তাৰ পৰাই সমগ্ৰ বিশ্বক শক্তি প্ৰদান কৰিব। মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড মন্ত্ৰৰ সফলতাৰ অনুৰণন বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণত উপনীত হ’ব।
বন্ধুসকল,
ইয়াত নিৰ্মিত বুদ্ধিমত্তাসম্পন্ন শক্তি মডিউলৰ পৰা ভাৰত আৰু বিশ্বৰ বৈদ্যুতিক বাহনৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আৰু গধুৰ উদ্যোগে যথেষ্ট শক্তি লাভ কৰিব। এই বিশ্ব অংশীদাৰিত্ব বিশ্বৰ উন্নত ভৱিষ্যতৰ শক্তিশালী ভেটি হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ এই দশকে আৰম্ভণিৰে পৰাই বিশ্বৰ বাবে বহু প্ৰত্যাহ্বান কঢ়িয়াই আনিছে। মহামাৰীৰ সংকট, সংঘাতৰ সংকট। ইয়াতো আটাইতকৈ ডাঙৰ ভুক্তভোগী হৈছে বিশ্বৰ যোগান শৃংখল। চিপছেই হওক, আপুৰুগীয়া পৃথিৱীৰ খনিজ পদাৰ্থই হওক বা শক্তিয়েই হওক, সংঘাতৰ বাবে এইবোৰো বহু পৰিমাণে প্ৰভাৱান্বিত হৈছে। মানৱতাৰ দ্ৰুত বিকাশৰ লগত জড়িত এইবোৰ কথা; তেওঁলোকৰ যোগান শৃংখল, তেওঁলোকৰ প্ৰবাহৰ বিচ্ছিন্নতাৰ ফলত সমগ্ৰ মানৱতাৰ বিকাশ প্ৰভাৱান্বিত হৈছে। গতিকে ভাৰতৰ দৰে গণতান্ত্ৰিক দেশ এখনক এই দিশত আগুৱাই নিয়াটো সমগ্ৰ বিশ্বৰ উন্নয়নৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
আমি নিজেই কৰ’না দুৰ্যোগৰ সময়ত সিদ্ধান্ত লৈছিলোঁ যে ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ নতুন বিশ্বজোৰা হাব হ’ব, এই খণ্ডত স্বাৱলম্বী হ’ব। অৰ্ধপৰিবাহীত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা কেৱল চিপতে সীমাবদ্ধ নহয়। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল আত্মনিৰ্ভৰশীলতাই এআইত, বৈদ্যুতিক বাহনত, স্বচ্ছ শক্তিত, প্ৰতিৰক্ষাত, ইলেক্ট্ৰনিকছৰ দৰে আন বহু খণ্ডতো শক্তি লাভ কৰিব। সেয়েহে ২০২১ চনত ভাৰতে ভাৰত-অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। এই অভিযান কেৱল ঔদ্যোগিক নীতি নহয়; ই ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাসৰ ঘোষণা। আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ সকলোৰে আগত ধৰা দিছে। এই অভিযানৰ অধীনত দেশৰ ৬ খন ৰাজ্যত এক লাখ ষাঠি হাজাৰ কোটি টকাৰ ১০ টা প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। কায়নেছ আৰু মাইক্ৰনৰ প্ৰকল্পসমূহো ইয়াৰ অংশ। অৰ্ধপৰিবাহী চিপ ডিজাইন আৰু নিৰ্মাণৰ স্বাৱলম্বীতাৰ বাবে ভাৰতে ধ্ৰুৱ ছিক্সটি ফোৰৰ দৰে আধুনিক মাইক্ৰ’প্ৰচেছৰ প্ৰস্তুত কৰিছে। ইয়াৰ পৰা ৫জি আন্তঃগাঁথনি, অটোমোটিভ ইলেক্ট্ৰনিকছ, ঔদ্যোগিক স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ, এনে বহু খণ্ডৰ বাবে আমি নিজৰ বাবে এখন সুৰক্ষিত মঞ্চ লাভ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
এই পৰ্যন্ত অৰ্ধপৰিবাহী অভিযানৰ সফলতাৰ পিছত এতিয়া ভাৰতে পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ দিশে এখোজ আগ বঢ়াইছে। এই চিন্তাৰে এইবাৰৰ বাজেটত ভাৰত-অৰ্ধপৰিবাহী মিছন ২.০ ঘোষণা কৰা হৈছে। এই পৰ্যায়ৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈছে ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহী সঁজুলি আৰু সামগ্ৰীৰ উৎপাদন কৰা। এতিয়া আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে সম্পূৰ্ণ ৰূপত ভাৰতীয় অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ প্ৰস্তুত কৰা। যাতে আমি ঘৰুৱা আৰু বিশ্বজোৰা যোগান শৃংখলত ডাঙৰ অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিব পাৰো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে আজি উদ্যোগ নেতৃত্বাধীন গৱেষণা আৰু প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰক উৎসাহিত কৰিছে, যাতে প্ৰযুক্তিৰ বিকাশো ঘটে আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু দক্ষ কৰ্মশক্তিও প্ৰস্তুত হয়। অতি সোনকালে দেশে ৮৫ হাজাৰতকৈ অধিক ডিজাইন পেছাদাৰীক প্ৰস্তুত কৰাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব। ইয়াৰ লগতে সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি পেছাদাৰীসকলৰ বাবে প্ৰশিক্ষণৰো ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। অৰ্ধপৰিবাহী ডিজাইনক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ চিপছ টু ষ্টাৰ্টআপ প্ৰগ্ৰেমো চলি আছে। আজি দেশৰ প্ৰায় ৪০০ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ষ্টাৰ্টআপক আধুনিক ডিজাইন সঁজুলিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ পৰা পঞ্চাশটাতকৈও অধিক চিপৰ ডিজাইন আৰু নিৰ্মাণ ইতিমধ্যে কৰা সম্ভৱ হৈছে।
বন্ধুসকল,
উদ্যোগৰ হিচাপ অনুসৰি আজি ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহীৰ বজাৰ প্ৰায় পঞ্চাশ বিলিয়ন ডলাৰ অৰ্থাৎ প্ৰায় চাৰে চাৰি লাখ কোটি টকা। এয়া এই দশকৰ শেষৰ ফালে এশ বিলিয়ন ডলাৰ অৰ্থাৎ ন লাখ কোটি টকা পাৰ হ’ব পাৰে। ইয়াৰ পৰাই বুজা যায় যে ভাৰতত এই খণ্ডত কিমান সম্ভাৱনা আছে। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰততে নিজেই আমাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে অধিক চিপছ নিৰ্মাণ কৰা। ভাৰতৰ এই সংকল্প সন্দৰ্ভত বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীৰ মাজত যি উৎসাহ দেখা গৈছে সেয়াই আমাৰ বাবে অতি ডাঙৰ মূলধন।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে কেৱল এক শক্তিশালী অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাই নহয়, একে সময়তে, কেঁচামালৰ এক স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখলৰ বাবেও প্ৰচেষ্টা চলাইছে। পেক্স ছিলিকা (PAX Silica) ত ভাৰতৰ অন্তৰ্ভুক্তি এই প্ৰচেষ্টাৰেই এক অংশ। সমগ্ৰ বিশ্বতে থকা আমাৰ অংশীদাৰসকলৰ লগতে আমি ভাৰতত এক সুৰক্ষিত যোগান শৃংখল নিশ্চিত কৰিব বিচাৰো।
বন্ধুসকল,
জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবে ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰীয় জটিল খনিজ অভিযানো আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ অধীনত জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ খনন আৰু উৎপাদনত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। খনিজ পদাৰ্থৰ পুনঃব্যৱহাৰৰ বাবেও ১৫০০ কোটি টকাৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। এইবাৰৰ বাজেটত ওড়িশা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, তামিলনাডু, কেৰালামৰ দৰে উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহক একত্ৰিত কৰি ৰেয়াৰ আৰ্থ কৰিডৰ নিৰ্মাণৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে। এই কৰিডৰটো এনে এক সংহত নেটৱৰ্ক হ’ব যিয়ে খনন, শোধন আৰু উৎপাদনৰ এক শক্তিশালী শৃংখল গঢ়ি তুলিব। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে দেশত জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মজুত গঢ়ি তোলা। ৩০-৪০ বছৰ আগতেই এই কাম আৰম্ভ হোৱা হ’লে ভাল হ’লহেঁতেন৷ কিন্তু এতিয়া ভাৰতে ইয়াৰ বাবে নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ মতে একবিংশ শতিকাৰ এই সময়ছোৱা কেৱল অৰ্থনৈতিক প্ৰতিযোগিতাৰ সময় নহয়। ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ দৃশ্যপট গঢ় দিয়াৰ সময় এয়াই। সেয়ে এই দশক, এই দশকক মই ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিৰ দশক বুলি কওঁ। এই দশকত ভাৰতে যি প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, সেইবোৰে অনাগত দশকত ভাৰতৰ নেতৃত্বক সবল কৰি তুলিব। শেহতীয়াকৈ অনুষ্ঠিত হোৱা এআই ইমপেক্ট ছামিটৰ সফলতাৰ বিষয়ে আপোনালোক সকলোৱে অৱগত । এআই গ্ৰহণৰ বিষয়ত যদি আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে এইক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বৰ সকলোতকৈ আগত আছে। আমি ভাৰতীয়সকলে প্ৰযুক্তিৰ অন্বেষণ কৰোঁ। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ সফলতা, ফিনটেকত ঘটি থকা সুন্দৰ কাম, এই সকলোবোৰতে আমি ভাৰতীয়সকলৰ প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি থকা আস্থা দেখিবলৈ সক্ষম হৈছো। ভাৰতত যি এআই পৰিবেশতন্ত্ৰ আছে, সেই পৰিবেশতন্ত্ৰই আমাৰ অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ উত্থানত বহু সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে কেৱল পৰিৱৰ্তনৰ সাক্ষী নহয়, পৰিৱৰ্তনৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়িছে। আমাৰ নীতি আৰু আমাৰ সিদ্ধান্তই অনাগত দশকসমূহৰ প্ৰযুক্তি আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিছে। সেয়েহে আজি ভাৰতে প্ৰতিটো গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰিছে আৰু সেইবোৰৰ সংস্কাৰ সাধন কৰি আছে। আমি ব্যক্তিগত খেলুৱৈৰ বাবে মহাকাশ খণ্ড মুকলি কৰিছো, ইন স্পেছ (IN-SPACe) ৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠান সৃষ্টি কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলাফল আজি দেখা গৈছে। মহাকাশৰ সৈতে জড়িত আমাৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহে অতি সুন্দৰ কাম কৰি আছে। একেদৰে শেহতীয়াকৈ আমি পাৰমাণৱিক খণ্ডত শান্তি বিলৰ দৰে ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো। ইয়াৰ ফলত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত পাৰমাণৱিক শক্তিৰ অংশ বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাব। আমাৰ এআই ভৱিষ্যতৰ বাবেও এয়া অতি প্ৰয়োজনীয়।
বন্ধুসকল,
কোৱাণ্টাম কম্পিউটিঙক কৌশলগত সম্পদ হিচাপে বিবেচনা কৰি ভাৰতে অবিৰতভাবে কাম কৰি আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ ডিজিটেল ভৱিষ্যতক সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত অতি ডাঙৰ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰা হৈছে । অৰ্থাৎ ভাৰতে আজি প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ আৰু প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ দুয়োটা বিষয়তে অতি দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে এয়া এটা অতি ডাঙৰ সুযোগ। আমিও ইজ অৱ ডুইং বিজনেছ, ইজ অৱ মেনুফেকচাৰিং, ইজ ইন লজিষ্টিকছৰ বিষয়তো অহৰহ কাম কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
মোৰ বিশ্বাস যে কায়নেছৰ এই উদ্যোগটোৰ পৰা নিৰ্মিত সামগ্ৰীয়ে বিশ্বৰ কাৰখানা হিচাপে ভাৰতৰ যাত্ৰাক অধিক শক্তি প্ৰদান কৰিব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ বহুত বহুত শুভেচ্ছা। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।
বিশেষ ঘোষণা : এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ভাবানুবাদ । মূল ভাষণ তেওঁ হিন্দীত দিছিল।