Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the inauguration of Samrat Samprati Museum in Gandhinagar, Gujarat
31 MAR 2026 2:06PM by PIB Delhi
Jai Jinendra!
Jai Jinendra!
Acharya Bhagwant Shri Padmasagar Surishwar Ji Maharaj Saheb, Governor of Gujarat Acharya Devvrat Ji, Chief Minister Shri Bhupendra Bhai, Deputy Chief Minister of the State Bhai Harsh Sanghavi Ji, Param Pujya Acharya Bhagwant, Pujya Sadhu Bhagwant, Sadhviji Bhagwant, all Acharyas and Muni Bhagwants present in this holy assembly, honorable philanthropists, scholars, ladies and gentlemen!
Today, on the auspicious festival of Bhagwan Mahavir Jayanti, I have got the privilege of coming to this holy Jain pilgrimage site. First of all, I bow at the feet of Bhagwan Mahavir. From Koba Tirth, I give best wishes of Bhagwan Mahavir Jayanti to all countrymen.
Friends,
Today, I also salute the memory of Param Pujya Acharya Shri Kailas Sagar Surishwarji Maharaj Saheb. His dream has established this great center of knowledge and faith on this land of Koba. This site of Koba Tirth is saturated with spiritual peace. A place whose energy is so divine, in which the penance of so many Jain Munis and saints is associated, there creation and service manifest and operate on their own. I have been seeing for years how a continuous tradition of study, spiritual practice, and restraint has been going on in Koba Tirth. Here values are protected, cultural values get strength, and knowledge is nourished. This 'Triveni' (confluence of three) is the foundation of Indian civilization. To keep this Triveni flowing is the responsibility of all of us.
Friends,
I am happy that to make the thousands of years of Indian heritage, the timeless knowledge of Jainism, our treasures and the inspirations derived from them immortal for the coming centuries, and to pass them on to the next generation in a new and modern form, our saints conceived this Jain Heritage Museum. Today, that conception is being realized in a grand form. This Samrat Samprati Museum has become a sacred center of Jain philosophy, Indian culture, and our ancient heritage. I congratulate all our Jain Munis and saints for this unique effort. I bow at their feet. I also appreciate all those thousands of dedicated people who gave immense contribution to this work.
Brothers and sisters,
When we innovate to pass on eternal knowledge to the new generation, bring freshness, then by this our heritage also gets enriched and the coming tomorrow also gets inspiration. Samrat Samprati Museum is the heritage of crores of people of India; it is the heritage of India's glorious past. For this, I give many, many congratulations to all the countrymen.
Friends,
Samrat Samprati is not merely the name of a historical king. Samrat Samprati is such a bridge that connects India's philosophy and practice. Because, when we look into history, we see that in many civilizations of the world, great thinkers and philosophers were born. Ideals of humanity were also carved in different definitions. But, when the question of authority and power came, many rulers sidelined ideals and values. Because of this, a chasm kept being created between thought and practice, thought and system. But, in India, there were rulers like Samrat Samprati, who worked considering authority as service and spiritual practice. Where on one hand some rulers ruled by making violence a weapon, on the other hand, Samrat Samprati expanded non-violence while sitting on the throne. He promoted truth, non-stealing, and non-possessiveness. To live life with such detachment, with such selfless feeling, considering governance as a medium of service - this lesson we get only from India's past. We are preserving this very past in this museum.
Friends,
I was seeing, this museum has also been designed in such a way that the identity of grand India is visible at every step. Its seven galleries, every gallery proclaims India's diversity and cultural prosperity. In the first gallery, we see the Navpad. Navpad means, Arihant, Siddha, Acharya, Upadhyay, and Sadhu. Right Vision, Right Knowledge, Right Conduct, and Right Penance; that is, we learn from those who have known life by doing penance themselves, and the knowledge we acquire should be right! Our character should be right! Because when knowledge is right, it becomes the foundation of equanimity and service.
Friends,
In the third gallery, the lives of our Tirthankaras, their teachings and episodes have also been brought to life in artistic ways.
Brothers and sisters,
In this museum, the greatest specialty, the greatest strength of India is visible. As I mentioned earlier, this strength of ours is - India's diversity and unity in diversity. The world has always seen conflict in the name of belief, religion, and faith, but in this museum, there is glorious representation of all other religions of India as well. Vedic and Buddhist traditions, Vedas, Puranas, Ayurveda, Yoga, philosophy - all colors of different traditions being present together like a rainbow, this can happen only in India.
Friends,
In the kind of circumstances that exist in the world today, the way the world is scorching in the fire of instability and unrest, the heritage of this museum, its message, is very important not only for India but for the entire humanity. It should be our effort that the number of curious people, students, and researchers coming here from countries across the world increases further. The people who come here should take the teachings of India and Jainism to every corner of the world.
Friends,
In India, knowledge has always been a free flow. In every era, Tirthankaras and sages-thinkers were born. The collection of knowledge kept increasing, with time much new was added. Imagine, at one time our universities like Taxila and Nalanda used to be full of lakhs of books and manuscripts. But, foreign invaders, in religious narrow-mindedness, considering knowledge also as their enemy, burnt them; such great heritages of humanity were destroyed. In that difficult period, people preserved the remaining manuscripts generation after generation and protected them. After independence, to find them, to preserve them, should have been the responsibility of the country, but unfortunately, due to the slave mentality, no attention was paid to this. Great personalities and saints like Acharya Bhagwant Shri Padmasagar Surishwar Ji Maharaj Saheb understood its importance; they dedicated their entire life for this. For 60 years of life, village to village, city to city, from every corner of the country, they searched for manuscripts. More than three lakh such manuscripts, that hundreds of years old knowledge inscribed on palm leaves and birch bark, is today secured and compiled in Koba. This is a very big service to India's past, India's present, and our future.
Friends,
The mistake the previous governments made by neglecting manuscripts, today we are rectifying it. For this, we have started the ‘Gyan Bharatam Mission’. In this work, we are using technology. Under this mission, the digitization of ancient manuscripts is being done, and they are being preserved in a scientific manner. All efforts like scanning, chemical treatment, and digital collection are happening in this direction. This Sunday in ‘Mann Ki Baat’, I mentioned in detail how a survey has also been started in this direction. In this, people from across the country are uploading manuscripts preserved with them. This campaign will play a big role in collecting manuscripts scattered in every corner of the country.
Friends,
The ‘Gyan Bharatam Mission’ at the government level and the extraordinary contribution of Kobatirth, these shared efforts of society and government are also a symbol of India's new cultural resurgence.
Friends,
Today, efforts to preserve the country's cultural heritage and bring it before the world are happening at every level. While the work of preserving manuscripts and knowledge heritage is ongoing, along with it, the restoration of ancient temples, development of pilgrimage sites, development of historical sites, and the promotion and expansion of Ayurveda and Yoga are being worked upon at every level. Here in Gujarat itself, a massive Maritime Museum is being built in Lothal, and it is going to become the world’s largest Maritime Museum; it is 70-80 kilometers away from here. On the other side, a very large museum has been built in Vadnagar; it has already found its place among the good museums of the world. There are also preparations to build the ‘Yuge Yugeen Bharat’ Museum in Delhi. Today, for the first time, meaningful work has been done to bring forward the history of the freedom struggle in a holistic form. You must remember, previously these tasks were done through a political lens; how to set the narrative of one political family, how to speak things according to the votebank - everything revolved around this. We have ended this mentality. We are moving with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. This very mantra is the soul of the vision of a Developed India.
Friends,
All of you saints are making such a great effort to cherish the heritage of India. When we rise above personal aspirations and work for the goals of society and the nation, the development of the country gains more momentum. With this very feeling, I had also participated in the program held in Delhi on Navkar Mahamantra Day. In that event, all four sects had gathered together. On that historic occasion, I had made nine requests, spoken about nine resolutions, which our Chief Minister Bhupendra Bhai also just mentioned. Every time, I definitely repeat those nine resolutions before you. Today's occasion is also to repeat them again. First resolution - the resolution to save water. Second resolution - One Tree in the Name of Mother. Third resolution - Mission of Cleanliness. Fourth resolution - Vocal for Local. Fifth resolution - Desh Darshan (Touring the Country). Sixth resolution - Adopting Natural Farming. Seventh resolution - Adopting a Healthy Lifestyle. Eighth resolution - bringing Yoga and Sports into life. Ninth resolution is - the resolution to help the poor, and the tenth resolution you all have added yourselves, and that is - preservation of India's heritage. Today’s program is a reflection of this.
Friends,
In the coming times, we have big goals before us; we have to fulfill big resolutions. Our unity, these cultural supports of ours, will become our strength in this. I am confident that the Samrat Samprati Museum will play an important role in this direction in the coming time. It will become such a center of knowledge, spiritual practice, and culture from where the new generation will get inspiration and society will get a new energy. With this confidence, I once again give many, many congratulations to all of you for this important work.
And at the same time, I also urge everyone that while Maharaj Saheb has done all this, if we do not even give time to see it, how will it work? Let it not be that more and more people just come here and leave after seeing; try to know, try to understand; this is an invaluable treasure. And I want people of all generations in Gujarat to come here with their families, see it to their heart's content, and take pride in the knowledge and great heritage. And for me, today’s Mahavir Jayanti is auspicious in many ways because as soon as I arrived here in Gandhinagar, upon stepping on the land of Gujarat, the first program is connecting with the roots, and from here I will now go to Sanand; the second program is there - connecting with the world. Here I took a sip of the great cultural traditions and grand past, and in Sanand, the inauguration of the construction of world’s state-of-the-art technology chips is happening, the inauguration of semiconductors is happening. Here it is about connecting with the roots and from there connecting the world, and all this is happening on the land of Gujarat, happening on the land of India. Many, many best wishes to all of you. Thank you very much.
Jai Jinendra!
Jai Jinendra!
Jai Jinendra!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
31 MAR 2026 2:06PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ଜିନେନ୍ଦ୍ର!
ଜୟ ଜିନେନ୍ଦ୍ର!
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଭଗବନ୍ତ ଶ୍ରୀ ପଦ୍ମସାଗର ସୁରିଶ୍ୱର ଜୀ ମହାରାଜ ସାହେବ, ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ, ରାଜ୍ୟ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୀ ହର୍ଷ ସଂଘଭୀ ଜୀ, ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଭଗବନ୍ତ, ପୂଜ୍ୟ ସାଧୁ ଭାଗବତ, ସାଧ୍ୱୀଜୀ ଭଗବନ୍ତ ଏହି ପବିତ୍ର ସଭାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଓ ମୁନିଗଣ, ସମ୍ମାନିତ ଦାନଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତିବର୍ଗ, ପଣ୍ଡିତ, ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
ଆଜି ଭଗବାନ୍ ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀର ଶୁଭ ଅବସରରେ ମୁଁ ଏହି ପବିତ୍ର ଜୈନ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନକୁ ଆସିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ଭଗବାନ୍ ମହାବୀରଙ୍କ ପାଦତଳେ ପ୍ରଣାମ କରି କୋବା ତୀର୍ଥରୁ ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ମୁଁ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ କୈଳାସ ସାଗର ସୁରିଶ୍ୱରଜୀ ମହାରାଜ ସାହେବଙ୍କ ସ୍ମୃତିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଏହି କୋବାର ଭୂମିରେ ଜ୍ଞାନ ଓ ଆସ୍ଥାର ଏହି ମହାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି। କୋବା ତୀର୍ଥର ଏହି ସ୍ଥାନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶାନ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏକ ଏପରି ସ୍ଥାନ ଯାହାର ଶକ୍ତି ଏତେ ଦିବ୍ୟ, ଯେଉଁଠାରେ ଅନେକ ଜୈନ ମୁନି ଏବଂ ସନ୍ଥଙ୍କ ତପସ୍ୟା ଜଡିତ, ସେଠାରେ ସୃଷ୍ଟି ଓ ସେବା ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ବର୍ଷରୁ ବର୍ଷ ଧରି ମୁଁ ଦେଖିଆସୁଛି ଯେ, କୋବା ତୀର୍ଥରେ ଅଧ୍ୟୟନ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସାଧନା ଓ ସଂଯମର ଏକ ଅବିରତ ପରମ୍ପରା ଚଳିଆସୁଛି। ଏଠାରେ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ସୁରକ୍ଷା ହୁଏ, ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଶକ୍ତି ପାଏ, ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ପୋଷଣ ହୁଏ। ଏହି 'ତ୍ରିବେଣୀ' (ତିନିଟିର ସଂଗମ) ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ମୂଳଦୁଆ। ଏହି ତ୍ରିବେଣୀକୁ ସଦା ପ୍ରବାହିତ ରଖିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ, ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟ, ଜୈନ ଧର୍ମର କାଳଜୟୀ ଜ୍ଞାନ, ଆମର ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ସେଥିରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରେରଣାକୁ ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଅମର କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ ଓ ଆଧୁନିକ ରୂପରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ପାଇଁ, ଆମର ସନ୍ଥମାନେ ଏହି ଜୈନ ଐତିହ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ।
ଆଜି, ସେହି ଧାରଣାକୁ ଏକ ମହାନ ରୂପରେ ସାକାର କରାଯାଉଛି। ଏହି ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଜୈନ ଦର୍ଶନ, ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ପବିତ୍ର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି। ଏହି ଅନନ୍ୟ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ଆମର ସମସ୍ତ ଜୈନ-ମୁନି ଏବଂ ସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଦ ତଳେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ମୁଁ ସେହି ସମସ୍ତ ହଜାର ହଜାର ସମର୍ପିତ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ମହାନ୍‌ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଅନନ୍ତ ଜ୍ଞାନକୁ ନୂତନ ପିଢୀ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ନବୀନତା ଆଣିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଆମ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରେ ଏବଂ ଆସନ୍ତା କାଲିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ହେଉଛି ଭାରତର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ଐତିହ୍ୟ; ଏହା ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଅତୀତର ଐତିହ୍ୟ। ଏଥିପାଇଁ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି କେବଳ ଜଣେ ଐତିହାସିକ ରାଜାଙ୍କ ନାମ ନୁହେଁ। ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ଏପରି ଏକ ସେତୁ ଯାହା ଭାରତର ଦର୍ଶନ ଏବଂ ଆଚରଣକୁ ସଂଯୋଗ କରେ। କାରଣ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଇତିହାସକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରୁ, ଆମେ ଦେଖୁ ଯେ, ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସଭ୍ୟତାରେ ମହାନ ଚିନ୍ତାନାୟକ ଓ ଦାର୍ଶନିକ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ମାନବତାର ଆଦର୍ଶ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପରିଭାଷାରେ ଖୋଦିତ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ କର୍ତ୍ତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଶକ୍ତିର ପ୍ରଶ୍ନ ଆସିଲା, ଅନେକ ଶାସକ ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପାଶୋରି ଦେଲେ। ଏହି କାରଣରୁ, ଚିନ୍ତନ ଓ ଅଭ୍ୟାସ, ଚିନ୍ତା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବ୍ୟବଧାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଚାଲିଥିଲା। କିନ୍ତୁ, ଭାରତରେ, ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତିଙ୍କ ପରି ଶାସକ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ କର୍ତ୍ତୃତ୍ୱକୁ ସେବା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବରେ ବିଚାର କରି କାମ କରୁଥିଲେ। ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଟେ କିଛି ଶାସକ ହିଂସାକୁ ଅସ୍ତ୍ର କରି ଶାସନ କରୁଥିଲେ, ଅନ୍ୟପଟେ ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ସିଂହାସନରେ ବସି ଅହିଂସା ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ। ସେ ସତ୍ୟ, ଅସ୍ତେୟ (ଚୋରି ନ କରିବା) ଓ ଅପରିଗ୍ରହକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଶାସନକୁ ସେବାର ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ବିଚାର କରି, ଏପରି ନିରପେକ୍ଷ ଭାବନା ସହିତ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବା - ଏହି ଶିକ୍ଷା ଆମେ କେବଳ ଭାରତର ଅତୀତରୁ ପାଉଛୁ। ଆମେ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଏହି ଅତୀତକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି, ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ମହାନ ଭାରତର ପରିଚୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଏହାର ସାତଟି ଗ୍ୟାଲେରୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ୟାଲେରୀ ଭାରତର ବିବିଧତା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମୃଦ୍ଧି ବହନ କରୁଛି। ପ୍ରଥମ ଗ୍ୟାଲେରୀରେ, ଆମେ ନବପଦ ଦେଖୁ। ନବପଦର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଅରିହନ୍ତ, ସିଦ୍ଧ, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ଉପାଧ୍ୟାୟ ଏବଂ ସାଧୁ। ସଠିକ୍ ଦୃଷ୍ଟି, ସଠିକ୍ ଜ୍ଞାନ, ସଠିକ୍ ଆଚରଣ ଏବଂ ସଠିକ୍ ତପସ୍ୟା; ଅର୍ଥାତ୍, ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଶିଖୁ ଯେଉଁମାନେ ନିଜେ ତପସ୍ୟା କରି ଜୀବନକୁ ଜାଣିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆମେ ଯେଉଁ ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଜନ କରୁ ତାହା ଠିକ୍ ହେବା ଉଚିତ! ଆମର ଚରିତ୍ର ସଠିକ୍ ହେବା ଉଚିତ! କାରଣ ଯେତେବେଳେ ଜ୍ଞାନ ଠିକ୍ ହୁଏ, ଏହା ସମତା ଏବଂ ସେବାର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇଯାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତୃତୀୟ ଗ୍ୟାଲେରୀରେ ଆମ ତୀର୍ଥଙ୍କରମାନଙ୍କ ଜୀବନ, ତାଙ୍କର ଉପଦେଶ ଓ ବିଭିନ୍ନ ଘଟଣାବଳୀକୁ ମଧ୍ୟ କଳାତ୍ମକ ଭାବରେ ଜୀବନ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିଶେଷତା ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦେଖାଯାଏ। ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲି, ଆମର ଏହି ଶକ୍ତି ହେଉଛି - ଭାରତର ବିବିଧତା ଏବଂ ବିବିଧତାରେ ଏକତା। ବିଶ୍ୱ ସର୍ବଦା ବିଶ୍ୱାସ, ଧର୍ମ ଏବଂ ଆସ୍ଥା ନାମରେ ସଂଘର୍ଷ ଦେଖିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ, ଭାରତର ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଧର୍ମର ମଧ୍ୟ ଗୌରବମୟ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ରହିଛି। ବୈଦିକ ଓ ବୌଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା, ବେଦ, ପୁରାଣ, ଆୟୁର୍ବେଦ, ଯୋଗ, ଦର୍ଶନ ବିଭିନ୍ନ ପରମ୍ପରାର ସମସ୍ତ ରଙ୍ଗ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁ ପରି ଏକତ୍ର ଉପସ୍ଥିତ, ଏହା କେବଳ ଭାରତରେ ହିଁ ସମ୍ଭବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ପରିସ୍ଥିତି ରହିଛି, ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ବିଶ୍ୱ ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଅଶାନ୍ତିର ନିଆଁରେ ଜଳୁଛି, ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଐତିହ୍ୟ, ଏହାର ବାର୍ତ୍ତା କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେବା ଉଚିତ ଯେ, ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ଜିଜ୍ଞାସୁ ବ୍ୟକ୍ତି, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଗବେଷକମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ଆହୁରି ବଢ଼ିବ। ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ଜୈନ ଧର୍ମର ଶିକ୍ଷାକୁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣକୁ ନେଇଯିବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ଜ୍ଞାନ ସବୁ ସମୟରୁ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ପ୍ରବାହ ରୂପେ ରହିଆସିଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ତୀର୍ଥଙ୍କର ଓ ଋଷି-ମୁନିମାନେ ଜନ୍ମ ନେଇଛନ୍ତି। ଜ୍ଞାନର ସଂଗ୍ରହ ଅବିରତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ସମୟ ସହିତ ସେଥିରେ ଅନେକ ନୂତନତ୍ୱ ଯୋଗ ହୋଇଛି। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଆମର ତକ୍ଷଶିଳା ଏବଂ ନାଳନ୍ଦା ଭଳି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପୁସ୍ତକ ଓ ପାଣ୍ଡୁଲିପିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ, ବିଦେଶୀ ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ, ଧାର୍ମିକ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣତାରେ, ଜ୍ଞାନକୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଶତ୍ରୁ ବୋଲି ଭାବି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୋଡ଼ି ଦେଇଥିଲେ; ମାନବତାର ଏପରି ମହାନ ଐତିହ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେହି କଷ୍ଟକର ସମୟରେ, ଲୋକମାନେ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଅବଶିଷ୍ଟ ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଥିଲେ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଖୋଜିବା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ହେବା ଉଚିତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ମାନସିକତା ଯୋଗୁଁ, ଏଥିରେ କୌଣସି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇ ନଥିଲା। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଭଗବନ୍ତ ଶ୍ରୀ ପଦ୍ମସାଗର ସୁରିଶ୍ୱର ଜୀ ମହାରାଜ ସାହେବଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଏବଂ ସନ୍ଥ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିଥିଲେ; ସେମାନେ ଏଥିପାଇଁ ନିଜର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ୬୦ ବର୍ଷ ଧରି, ଗାଁରୁ ଗାଁ, ସହରରୁ ସହର, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ, ସେମାନେ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଖୋଜିଥିଲେ। ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଜ୍ଞାନ ତାଳପତ୍ର ଏବଂ ଭୁର୍ଜପତ୍ରରେ ଖୋଦିତ ଏହିପରି ତିନି ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଆଜି କୋବାରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସଂକଳନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଭାରତର ଅତୀତ, ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସେବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ପାଣ୍ଡୁଲିପିକୁ ଅବହେଳା କରି ଯେଉଁ ଭୁଲ କରିଥିଲେ, ଆଜି ଆମେ ତାହାକୁ ସଂଶୋଧନ କରୁଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ 'ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ' ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ, ଆମେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ। ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ, ପ୍ରାଚୀନ ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ସଂରକ୍ଷିତ କରାଯାଉଛି। ସ୍କାନିଂ, ରାସାୟନିକ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଗ୍ରହ ଭଳି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଏହି ଦିଗରେ ହେଉଛି। ଏହି ରବିବାର 'ମନ କୀ ବାତ'ରେ, ମୁଁ ବିସ୍ତାର ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି ଯେ, କିପରି ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ସର୍ଭେ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ, ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସଂରକ୍ଷିତ ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକୁ ଅପଲୋଡ୍ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ବିକ୍ଷିପ୍ତି ହୋଇଥିବା ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ‘ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ୍’ ଏବଂ କୋବାତୀର୍ଥଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ଅବଦାନ, ସମାଜ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ନୂତନ ସାଂସ୍କୃତିକ ପୁନରୁତ୍ଥାନର ପ୍ରତୀକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଚାଲିଛି। ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁଥିବା ବେଳେ, ଏହା ସହିତ, ପ୍ରାଚୀନ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ତୀର୍ଥସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ, ଐତିହାସିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ଓ ଯୋଗର ପ୍ରଚାର - ପ୍ରସାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ କରାଯାଉଛି। ଏବେ ଗୁଜରାଟ, ଲୋଥାଲରେ ଏକ ବିଶାଳ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି; ଏହା ଏଠାରୁ ୭୦-୮୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଅବସ୍ଥିତ। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ବାଦନଗରରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି; ଏହା ବିଶ୍ୱର ଭଲ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ପାଇସାରିଛି। ଦିଲ୍ଲୀରେ ‘ଯୁଗେ ଯୁଗୀନ୍ ଭାରତ’ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି। ଆଜି, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଇତିହାସକୁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ରୂପରେ ଆଗକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ, ପୂର୍ବରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏକ ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯାଇଥିଲା; କିପରି ଗୋଟିଏ ରାଜନୈତିକ ପରିବାରର କାହାଣୀ ଗଢ଼ିବା, କିପରି ଭୋଟ୍‌ବ୍ୟାଙ୍କ ଅନୁସାରେ କଥା କହିବା-ସବୁକିଛି ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଘୂରି ବୁଲୁଛି। ଆମେ ଏହି ମାନସିକତାକୁ ସମାପ୍ତ କରିଛୁ। ଆମେ ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗେଇ ଯାଉଛୁ। ଏହି ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଭାବନା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ସନ୍ଥମାନେ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଏତେ ମହାନ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆକାଂକ୍ଷାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ସମାଜ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ କାମ କରୁ, ଦେଶର ବିକାଶ ଅଧିକ ଗତିଶୀଳ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ମୁଁ ନବକାର ମହାମନ୍ତ୍ର ଦିବସରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲି। ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ସମସ୍ତ ଚାରି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ। ସେହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ, ମୁଁ ନଅଟି ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି, ନଅଟି ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି, ଯାହା ଆମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସେହି ନଅଟି ସଂକଳ୍ପକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରେ। ଆଜିର ଅବସରରେ ମଧ୍ୟ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବା। ପ୍ରଥମ ସଂକଳ୍ପ - ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ସଂକଳ୍ପ। ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂକଳ୍ପ - ମା'ଙ୍କ ନାମରେ ଗଛଟିଏ। ତୃତୀୟ ସଂକଳ୍ପ - ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମିଶନ। ଚତୁର୍ଥ ସଂକଳ୍ପ - ଭୋକାଲ୍‌ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍। ପଞ୍ଚମ ସଂକଳ୍ପ - ଦେଶ ଦର୍ଶନ (ଦେଶ ଭ୍ରମଣ)। ଷଷ୍ଠ ସଂକଳ୍ପ - ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଗ୍ରହଣ। ସପ୍ତମ ସଂକଳ୍ପ - ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଆପଣେଇବା। ଅଷ୍ଟମ ସଂକଳ୍ପ - ଯୋଗ ଏବଂ କ୍ରୀଡାକୁ ଜୀବନର ଅଂଶ କରିବା। ନବମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି - ଗରିବଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ, ଏବଂ ଦଶମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ନିଜକୁ ଯୋଡିଛନ୍ତି ଏବଂ - ତାହା ହେଉଛି - ଭାରତ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହାର ପ୍ରତିଫଳନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି; ଆମକୁ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମର ଏକତା, ଆମର ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଧାରଗୁଡ଼ିକ ଏଥିରେ ଆମର ଶକ୍ତି ହେବ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହା ଜ୍ଞାନ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଏପରି କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଯିବ ଯେଉଁଠାରୁ ନୂତନ ପିଢ଼ି ପ୍ରେରଣା ପାଇବ ଏବଂ ସମାଜକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ମିଳିବ। ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଏଥିସହିତ, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ, ମହାରାଜ ସାହେବ ଏସବୁ କରିଛନ୍ତି, ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ସମୟ ନ ଦେଉ, ତେବେ ଏହା କିପରି କାମ କରିବ? ଏପରି ନ ହେଉ ଯେ, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏଠାକୁ ଆସି ଚାଲିଯାଆନ୍ତୁ - ଦେଖିବା ପରେ। ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ, ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ; ଏହା ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତି। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ, ଗୁଜରାଟର ସମସ୍ତ ପିଢ଼ୀର ଲୋକମାନେ ନିଜ ପରିବାର ସହିତ ଏଠାକୁ ଆସନ୍ତୁ, ପୂର୍ଣ୍ଣ ମନୋଯୋଗ ସହିତ ଏହାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଓ ମହାନ ଐତିହ୍ୟରେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତୁ। ମୋ ପାଇଁ ଆଜିର ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀ ଅନେକ ଦିଗରୁ ଶୁଭ, କାରଣ ମୁଁ ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହିତ, ଗୁଜରାଟର ଭୂମିରେ ପାଦ ରଖିବା ପରେ ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି ମୂଳ ସହିତ ସଂଯୋଗ, ଏବଂ ଏଠାରୁ ମୁଁ ଏବେ ସାନନ୍ଦକୁ ଯିବି; ସେଠାରେ ଦ୍ୱିତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି—ବିଶ୍ୱ ସହିତ ସଂଯୋଗ। ଏଠାରେ ମୁଁ ମହାନ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ମହାନ ଅତୀତର ଏକ ଧାରଣା ଗ୍ରହଣ କଲି ଏବଂ ସାନନ୍ଦରେ, ବିଶ୍ୱର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଚିପ୍ସ ନିର୍ମାଣର ଉଦଘାଟନ ହେଉଛି, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରର ଉଦଘାଟନ ହେଉଛି। ଏଠାରେ ମୂଳ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ସେଠାରୁ ବିଶ୍ୱକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଛି ଏବଂ ଏସବୁ ଗୁଜୁରାଟ ଭୂମିରେ ଘଟୁଛି, ଭାରତ ଭୂମିରେ ଘଟୁଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଜୟ ଜିନେନ୍ଦ୍ର!
ଜୟ ଜିନେନ୍ଦ୍ର!
ଜୟ ଜିନେନ୍ଦ୍ର!
ସ୍ୱୀକାରୋକ୍ତି: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଅଭିଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।