মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা ইম্মিগ্রেসন, ভিজা, ফোরেনর্স রেজিস্ত্রেসন এন্দ ত্রেকিং (আই.ভি.এফ.আর.তি) স্কিম মখা চত্থবদা অয়াবা পীখ্রে
25 MAR 2026 4:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ইম্মিগ্রেসশন, ভিসা, ফোরেনর্স রেজিস্ত্রেসন এন্দ ত্রেকিং (আই.ভি.এফ.আর.তি.) স্কিম অসি লুপা করোর ১৮০০গী বজেৎ থাদদুনা মার্চ ৩১, ২০২৬গী মতুংদসু মখা চত্থদুনা চহি মঙাগী ওইনা এপ্রিল ১, ২০২৬দগী মার্চ ৩১, ২০৩১ ফাওবগী অয়াবা পীখ্রে।
আই.ভি.এফ.আর.তি.গী প্লেৎফোর্ম অসিনা ভারত্তা লৈবা ইম্মিগ্রেসন, ভিসা ইসু তৌবা অমসুং মপান লমগী মীওইশিং রেজিস্তর তৌবদা মরী লৈনবা থবকশিং অমগা অমগা শম্নহন্নবা অমসুং ওপ্তিমাইজ তৌনবা হোৎনরি। আই.ভি.এফ.আর.তি.গী মপুং ওইবা পান্দমদি সেক্যুর অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ সর্ভিস দেলিভরী ফ্রেমৱার্ক অমগী মনুংদা ইম্মিগ্রেসন অমসুং ভিসা সর্ভিসশিং অসি মোদর্নাইজ তৌবা অমসুং অপগ্রেদ তৌবা হায়বসিনি। মসিনা নেস্নেল সেক্যুরিতীবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা লেজিতিমেৎ ওইবা ত্রাভেলরশিংদা মতেং পাংনবা পান্দম থম্লি। প্রোজেক্ত অসি কেবিনেৎ কম্মিতী ওন ইকোনোমিক এফিয়র্সনা ১৩.০৫.২০১০দা লুপা করোর ১০১১গী বজেৎ থাদদুনা অমসুং প্রোজেক্ত অসি সেপ্তেম্বর, ২০১৪ ফাওবা চত্থনবা অয়াবা পীখি। প্রোজেক্ত অসিগী বজেৎ আউৎলে অসি ২০১৫দা লুপা করোর ৬৩৮.৯০ ওইখি অমসুং মসিগী ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতম অসি মার্চ ৩১, ২০১৭ ফাওবা শাংদোকখি অমসুং মখা তানা মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখি। লুপা করোর ৬৩৮.৯০গী অপুনবা রিভাইস তৌরবা আউৎলেগী মাইকৈদা লুপা করোর ৬১৩.২৮গী চাদিং তৌখি। প্রোজেক্ত অসি মখা তানা চহি মঙাগী ওইনা ১.০৪.২০২১দগী ৩১.০৩.২০২৬ ফাওবা শাংদোকপদা কেবিনেৎনা লুপা করোর ১৩৬৫গী বজেৎ থাদদুনা ১৯.০১.২০২২দা অয়াবা পীখি।
স্কিম অসিনা হৌজিক লৈরিবা আই.ভি.এফ.আর.তি. স্কিমগী স্কোপ অমসুং কেপাসিতী অসি হৌজিক লৈরিবা স্ত্রকচর অদু অমুক হন্না শেমগৎতুনা অমসুং শেমদোক্তুনা পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি। মসিদা সেক্যুরিতী আর্কিতেকচরদা খুদোংচাদবা লৈহন্দনা য়ুজর এক্সপরিয়েন্স হেনগৎহন্নবা স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত তেক্নোলোজিকেল সোলুসনশিংসু পুথোক্লি। আই.ভি.এফ.আর.তি.গী প্রোজেক্ত অসি মোদর্নাইজেসন তৌবা অসি মালেমগী ওইবা চৎথোক-চৎশিনগী হোংলক্লিবা দিমান্দশিং ফংনবা অমসুং অনৌবা নেস্নেল সেক্যুরিতীগী শিংনবশিং থেংননবা তঙাইফদবা অমনি। ইম্মিগ্রেসন অমসুং ফোরেনর্স এক্ত, ২০২৫ অমসুং মদুগী মতুং তারকপা রুলস অমসুং ওর্দর অসি চৎনরবা মতুংদা, ইম্মিগ্রেসন, ভিসা অমসুং ফোরেনর্স রেজিস্ত্রেসন অমসুং ত্রেকিং (আই.ভি.এফ.আর.তি.) প্রোজেক্ত অসিগী মখা তানা চত্থরকপা অসি তেক্নিকেল অপগ্রেদেসন খক্তা নত্তে, অদুবু মালেমগী থাক্কী ইম্মিগ্রেসন অমসুং ভিসা ইসু তৌনবগী পথাপ অমগী খুত্থাংদা ইন্তর্নেস্নেল মোবিলিতী প্রমোৎ তৌনবা ভারত সরকারগী ভিজনগা লোয়ননা স্ত্রেতেজিক ত্রান্সফোর্মেসন অমনি। মথংগী তাঙ্কক অসিনা অচৌবা লম অহুমদা মীৎয়েং থমগনি: (ক) অনৌবা তেক্নোলোজী ইনোভেসনশিং, (খ) কোর ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ত্রান্সফোর্মেসন, অমসুং (গ) তেক্নোলোজী অমসুং সর্ভিস ওপ্তিমাইজেসন।
স্কিম অসিনা ইম্মিগ্রেসন অমসুং ভিসা ইকোসিস্তেম অসি অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা মোবাইল-বেজ সর্ভিসশিং অমসুং সেল্ফ-সর্ভিস কিওস্কশিং য়াওনা পেসেঞ্জরশিং লেপ্পা লৈতনা অমসুং সেক্যুর ওইনা চৎথোক-চৎশিন তৌনবগীদমক মোদর্নাইজ তৌগনি। মসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা রেসিলেন্ত অমসুং স্কেল তৌবা ঙম্বা সিস্তেম অমা শেমগৎনবা ইম্মিগ্রেসন পোস্তশিং, এফ.আর.আর.ও.শিং অমসুং দেতা সেন্তরশিংদা কোর ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি অপগ্রেদ অমসুং পাকথোক চাউথোকহল্লগনি। মসিগী মথক্তা, মসিনা য়ুনিফাইদ দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিং হৌদোক্তুনা তেক্নোলোজী অমসুং সর্ভিস দেলিভরীবু হেন্না ফগৎহনগনি, কোর এপ্লিকেসন আর্কিতেকচর শেমদোক্কনি, অমসুং হেন্না ফবা ইফিসিএন্সী অমসুং য়ুজর এক্সপরিয়েন্সকীদমক নেৎৱার্ক অমসুং দিপ্লোইমেন্ত ফ্রেমৱার্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, মসিনা নেস্নেল সেক্যুরিতীবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা লেজিতিম ওইবা ত্রাভেলরশিংবু মতেং পাংগনি। মসিনা সর্ভিস কন্তিন্যুতী ঙাকপদা মতেং পাংগনি অমসুং তুংলমচৎতা ভারত্তা মপান লমগী তুরিস্ত কয়া অমা লাক্নবগীদমক ইন্নোবেতিব তেক্নোলোজিকেল সোলুসনশিং পুথোকপদা মতেং পাংগনি। মসিনা তুরিজম, মেদিকেল অমসুং বিজিনেস সেক্তরদা পুক্নিং থৌগৎকনি। আই.ভি.এফ.আর.তি.দা ইন্তর্নেস্নেল ত্রাফিক, বিজিনেস, কম্মর্স অমসুং তুরিজম হেনগৎহনগদবা অফবা এক্সতর্নেলিতি কয়া লৈ। মসিনা ইকোনোমিক গ্রোথকী লম্বী য়াৎকনি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা থবক ফংহনবগী খুদোংচাবদা মতেং পাংগনি।
স্কিম অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদগী ইম্মিগ্রেসন পোস্ত (জে.পি.) ১১৭, ফোরেনর্স রিজনেল রেজিস্ত্রেসন ওফিসর (এফ.আর.আরও.) ১৫ অমসুং ফোরেনর্স রেজিস্ত্রেসন ওফিসর (এফ.আর.ও.)/ পুলিস সুপরিন্তেন্দেন্ত (এস.পি.)/দিপুতি কম্মিসনর্স ওফ পুলিস (দি.সি.পি.) ৮৫৪ কোনশিনখি।
আই.ভি.এফ.আর.তি. সিস্তেম্না সর্ভিস দেলিভরী অমসুং ইম্মিগ্রেসন অমসুং ভিসা ফঙ্কসনশিংগী ওপরেস্নেল ইফিসিএন্সীদা মশক থোক্না ফগৎহনখ্রে। সিস্তেম অসিনা ওনলাইন এপোইন্তমেন্ত সেদ্যুলিং অমসুং পেমেন্ত ফেসিলিতীশিংগা লোইননা ১০০% কন্তেক্তলেস অমসুং ফেসলেস ভিসা প্রোসেস অমা ফংহল্লে। মসিনা ই-ভিসা এপ্লিকেসনশিংগী ৯১.২৪%দি হৌখিবা চহি মঙাগী মনুংদা পুং ৭২গী মনুংদা ক্লিয়র তৌদুনা ভিসা প্রোসেস তৌবগী মতম য়াঙহল্লে। ইম্মিগ্রেসন পোস্তশিংদা পেসেঞ্জরশিংগী চাংচত্তা ক্লিয়রেন্স তৌবগী মতমসু হান্নগী মিনিৎ ৫-৬তগী বাইওমেত্রিক য়াওনা ২.৫-৩ মিনিত্তা হন্থহনখ্রে।
মরুওইবা এয়রপোর্ত ১৩দা ওতোমেতেদ ই-গেৎকী খুত্থাংদা ফাস্ত ত্রেক ইম্মিগ্রেসন-ত্রস্তেদ ত্রেভেলর প্রোগ্রাম (এফ.তি.আই.-তি.পি.) না ইম্মিগ্রেসন ক্লিয়রেন্স তৌবদা চঙগদবা মতম অসি মিনিত ২.৫-৩দগী সেকেন্দ ৩০দা হন্থহল্লি। মসিগী এনরোলমেন্ত অসি হৌজিক্তি ভারত মচাশিং অমসুং ও.সি.আই. কার্দ হোল্দরশিংগীদমক গ্রাতিস বেসিস্তা তৌরি।
ইজ ওফ দুইং বিজিনেস, খুদোংচাবা অমসুং সেক্যুরিতীগী এশোয়দনা লৈবনা মরম ওইদুনা আই.ভি.এফ.আর.তি.সিস্তেমনা শেল-থুমগী ওইবা অচৌবা কান্নবা কয়া ফংহল্লে। তুরিজম, বিজিনেস, ত্রেদ অমসুং কম্মর্স, সর্ভিস ইন্দস্ত্রী মরু ওইনা এভিএসন অমসুং হোস্পিতালিতী ইন্দস্ত্রী অসি আই.ভি.এফ.আর.তি. সিস্তেমনা চাউনা কান্নবা ফংহনখি।

Cabinet
Cabinet approves Continuation of the Immigration, Visa, Foreigners Registration & Tracking (lVFRT) Scheme
25 MAR 2026 4:12PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the continuation of the Immigration, Visa, Foreigners Registration & Tracking (IVFRT) Scheme beyond 31 March, 2026 for a period of five year from 01 April, 2026 to 31 March, 2031 with budget outlay of Rs.1800 crore.
The, IVFRT platform seeks to interlink and optimize functions related to immigration, visa issuance and registration of foreigners in India. The core objective of the IVFRT is to modernize and upgrade immigration and visa services within a secure and integrated service delivery framework. It aims to facilitate legitimate travellers while strengthening national security. This project was approved by the Cabinet Committee on Economic Affairs on 13.05.2010 with a budget outlay of Rs.1011 crore and with project duration till September, 2014. The budget outlay for the project was revised to Rs.638.90 crore in 2015 along with extension of the implementation timeline up to 31st March, 2017, and further up to 31st March, 2021 without any additional financial implications. The expenditure of Rs.613.28 core was incurred against the total revised outlay of Rs.638.90 crore. The extension of the project for a further continuation for a period of five years from 01.04.2021 to 31.03.2026 was approved by the Cabinet on 19.01.2022 with a budget outlay of Rs.1365 crore.
The scheme seeks to expand and strengthen the scope and capacity of the existing IVFRT Scheme not only by reimagining and revamping the existing structure, but also introducing the state-of-the-art technological solutions to enhance user experience without compromising the security architecture. The modernization of the IVFRT project is essential to meet the evolving demands of global travel and address emerging national security challenges. After the recent enactment of the Immigration and Foreigners Act, 2025 and its subsequent Rules and Order, it has become imperative to strengthen and modernize the Immigration, Visa, and Foreigners Registration & Tracking (IVFRT) system to effectively meet emerging requirements and future challenges in the domain of immigration control and foreigner management including illegal migration. The continuation of the project is not just a technical upgrade, but a strategic transformation aligned with the vision of the Government of India to promote international mobility through a world-class immigration and visa issuance system. The next phase would focus on three broad areas: (a) emerging technology innovations, (b) Transformation of Core infrastructure, and (c) Technology and service optimization.
The scheme will modernize the immigration and visa ecosystem through adoption of emerging technologies, including mobile-based services and self-service kiosks for seamless and secure passenger movement. It will upgrade and expand core infrastructure across Immigration Posts, FRROs, and Data Centres to build a resilient and scalable system nationwide. Additionally, it will optimize technology and service delivery by introducing unified digital platforms, revamping core application architecture, and strengthening network and deployment frameworks for improved efficiency and user experience, which will facilitate legitimate travellers while strengthening national security. It will help maintaining service continuity and induct innovative technological solutions to attract more foreign tourists in India in future. This will thus give a boost to the tourism, medical and business sectors. IVFRT has immense positive externalities that would boost international traffic, business, commerce, and tourism. This would pave the way for economic growth and would thus contribute towards employment opportunities.
The scheme has covered 117 Immigration Posts (JPs), 15 Foreigners Regional Registration Officers (FRROs) and 854 Foreigners Registration Officers (FROs)/Superintendents of Police (SPs)/Deputy Commissioners of Police (DCPs) across the country.
IVFRT system has led to significant improvements in service delivery and operational efficiency across immigration and visa functions. The system has enabled a 100% contactless and faceless visa process with online appointment scheduling and payment facilities, leading to faster visa processing times with 91.24% of e-Visa applications have been cleared within 72 hours during the past five years. Average passenger clearance time at Immigration Posts has also been reduced to 2.5-3 minutes including biometrics, from the conventional 5-6 minutes.
Fast Track Immigration-Trusted Traveller Programme (FTI-TTP) through automated e-gates implemented at 13 Major airports, reduces the time taken for immigration clearance from 2.5-3 minutes to 30 seconds. Its enrolment is on gratis basis currently available for Indian nationals & OCI cardholders.
Huge economic benefits on account of ease of doing business, convenience and security assurance have been made possible by IVFRT System. Tourism, business, trade & commerce, service industry especially aviation and hospitality industry have been extensively benefitted by IVFRT system.