ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
সাধাৰণ নিৰ্বাচন আৰু উপ-নিৰ্বাচন ২০২৬: ৪০০ কোটি টকাৰো অধিক জব্দ
26 MAR 2026 3:04PM by PIB Guwahati
১. ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে (ই চি আই) অসম, কেৰালা, পুডুচেৰী, তামিলনাডু আৰু পশ্চিমবংগৰ বিধানসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচন আৰু ৬খন ৰাজ্যৰ উপ-নিৰ্বাচনৰ সময়সূচী ঘোষণা কৰিছে। আয়োগে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰসমূহক আদৰ্শ আচৰণ বিধি (এমচিচি)ৰ কঠোৰ অনুসৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
২. উল্লেখ্য যে আয়োগে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হবলগীয়া পাঁচখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু সেইবোৰৰ সীমাৱৰ্তী ১২খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য সচিব, চি ই অ', ডি জি পিৰ লগতে বিধি বলবৎকাৰী এজেন্সিবোৰৰ মুৰব্বীসকলৰ লগত ২০২৬ চনৰ ২৪ মাৰ্চত এখন পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰি প্ৰস্তুতি সহযোগিতা বৃদ্ধি সম্পৰ্কে পৰ্যালোচনা কৰাৰ লগতে হিংসামুক্ত, ভাবুকিমুক্ত আৰু প্ৰলোভনমুক্ত নিৰ্বাচন নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছিল।
৩. এইটো নিশ্চিত কৰিবলৈ, ১০০ মিনিটৰ ভিতৰত অভিযোগসমূহৰ সমাধান কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৫,১৭৩তকৈও অধিক ফ্লায়িং স্কোৱাড মোতায়েন কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি বিভিন্ন স্থানত আচম্বিতে তালাচীৰ বাবে ৫,২০০ৰো অধিক ষ্টেটিক চাৰ্ভেলান্স টীম (এছ এছ টি) মোতায়েন কৰা হৈছে।
৪. ২৬ ফেব্ৰুৱাৰীত ইলেক্ট্ৰনিক জব্দ ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা (ই এছ এম এছ) সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছৰে পৰা, ২০২৬ চনৰ ২৫ মাৰ্চলৈকে, বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বিভিন্ন বলৱৎকাৰী সংস্থাক জড়িত কৰি এক সমন্বিত পদ্ধতিৰ জৰিয়তে নগদ ধন ১৭.৪৪ কোটি টকা, ৩৭.৬৮ কোটি টকাৰ সুৰা (১৬.৩ লাখ লিটাৰ), ১৬৭.৩৮ কোটি টকাৰ ড্ৰাগছ, ২৩ কোটি টকাৰ মূল্যৰ মূল্যৱান ধাতু আৰু ১৬৩.৩০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ অন্যান্য বিনামূলীয়া উপহাৰকে ধৰি ৪০৮.৮২ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ টোপ জব্দ কৰা হৈছে।
৫. আয়োগে লগতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে যে প্ৰয়োগকাৰী কৰ্তৃপক্ষই এই নিৰ্দেশনাবোৰ কাৰ্যকৰী কৰাৰ সময়ত পৰীক্ষা আৰু তালাচীত সাধাৰণ নাগৰিকসকল যাতে হাৰাশাস্তিৰ সন্মুখীন নহয় বা অসুবিধাত নপৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিব লাগে। এই সন্দৰ্ভত যিকোনো অভিযোগৰ সমাধানৰ বাবে জিলা অভিযোগ সমিতিও গঠন কৰা হৈছে।
৬. নাগৰিক/ৰাজনৈতিক দলসমূহে এম চি চি উলংঘনৰ বিষয়ে ই চি আই এন ই টিত চি-ভিজিল মডিউল ব্যৱহাৰ কৰি জনাব পাৰে।
৭. সাধাৰণ নিৰ্বাচন আৰু উপ-নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হব লগা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ১৫ মাৰ্চৰ পৰা ২৫ মাৰ্চলৈ চি-ভিজিল এপ ব্যৱহাৰ কৰি ৭০,৯৪৪টা অভিযোগ দাখিল কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত ৭০,৮৩১টা অভিযোগ নিষ্পত্তি কৰা হৈছে আৰু ৬৭,৮৯৯টা অভিযোগ অৰ্থাৎ ৯৫.৮% অভিযোগ ১০০ মিনিটৰ ভিতৰত সমাধান কৰা হৈছে।
৮. ১৯৫০ নম্বৰত এটা কল চেণ্টাৰ নম্বৰকে ধৰি এটা অভিযোগ নিষ্পত্তি ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা হৈছে য’ত জনসাধাৰণ বা ৰাজনৈতিক দলৰ যিকোনো সদস্যই সংশ্লিষ্ট ডি ই অ’/আৰ. অ’-ৰ ওচৰত অভিযোগ দাখিল কৰিব পাৰে।

Election Commission
General Elections and bye-elections 2026: Seizures surpass Rs. 400 crores
26 MAR 2026 3:04PM by PIB Delhi
1. Election Commission of India (ECI) announced the schedule for the General Election to Legislative Assemblies of Assam, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and West Bengal and bye-elections in 6 states on March 15,2026. The Commission has directed the State/UT governments to ensure strict compliance with the Model Code of Conduct (MCC).
2. It may be recalled that the Commission held a review meeting with the Chief Secretaries, CEOs, DGPs, and senior officers from the 5 poll-going states/UTs and their 12 bordering states/UTs along with the Heads of Enforcement Agencies to review readiness, enhance coordination, and directed them to ensure violence-free, intimidation-free and inducement-free elections on 24th March, 2026.
3. To ensure this, over 5,173 Flying squads have been deployed across the States/UT to ensure that the complaints are attended to within 100 minutes. Besides this, over 5,200 Static Surveillance Teams (SSTs) have also been deployed for setting up surprise Nakas at different locations.
4. Since the activation of the Electronic Seizure Management System (ESMS) on the 26th of February, till 25th March, 2026, over Rs. 408.82 crores worth of illicit inducements including, Rs 17.44 crores in cash, liquor worth Rs. 37.68 crores (16.3 lakh litres), drugs worth Rs. 167.38 crores, precious metals worth Rs. 23 crores and other freebies worth over Rs. 163.30 crores have been seized through a coordinated approach involving multi-enforcement agencies across different States/UTs.
5. The Commission has also stressed that the enforcement authorities should ensure that ordinary citizens are not inconvenienced or harassed during the checking and inspection for the enforcement of these directives. District Grievance Committees have also been setup to address any grievances in this regard.
6. Citizens/political parties can report MCC violations using the C-Vigil Module on
ECINET.
1. From 15th March till 25th March, 70,944 complaints have been lodged using the C-Vigil App in the General elections and the bye-elections bound States/UTs. Of these, 70,831 have been disposed of and 67,899 complaints i.e., 95.8% of the complaints were resolved within 100 minutes.
2. A complaint redressal system has been set up including a Call Centre number 1950 in which complaint can be lodged by any member of the public or political party, with the DEO/RO concerned.