গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গ্ৰাহক সুৰক্ষা কৰ্তৃপক্ষই (চিচিপিএ) হোটেল আৰু ৰেষ্টুৰেণ্টৰ খাদ্যৰ বিলত “এলপিজি মাচুল” আৰু অনুৰূপ মাচুল আৰোপ কৰাৰ দৰে অন্যায় কাৰ্য ৰোধ কৰিবলৈ জাৰি কৰিলে পৰামৰ্শাৱলী
হোটেল আৰু ৰেষ্টুৰেণ্টসমূহক ইন্ধন সম্পৰ্কীয় কৰ বিলত যোগ কৰাত বাধা আৰোপ কৰা হৈছে; গ্ৰাহক সুৰক্ষা আইন, ২০১৯ৰ অধীনত ইয়াক অন্যায় কাৰ্য বুলি অভিহিত কৰা হৈছে
25 MAR 2026 4:01PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গ্ৰাহক সুৰক্ষা কৰ্তৃপক্ষই (চিচিপিএ) বহু হোটেল আৰু ৰেষ্টুৰেণ্টে গ্ৰাহকৰ বিলত “এলপিজি চাৰ্জ”, “গেছ চাৰ্জ” আৰু “ইন্ধনৰ খৰচ আদায়”ৰ দৰে অতিৰিক্ত কৰ আৰোপ কৰাৰ বিষয়টো গুৰুত্বসহকাৰে লক্ষ্য কৰিছে। গ্ৰাহক সুৰক্ষা আইন, ২০১৯ৰ অধীনত এনে কাৰ্যক অন্যায় বাণিজ্যিক কাৰ্য বুলি অভিহিত কৰিছে। কৰ্তৃপক্ষই গ্ৰাহক সুৰক্ষা আইন ২০১৯ৰ ১০ নং ধাৰাৰ অধীনত নতুন পৰামৰ্শ জাৰি কৰি এনে কোনো অতিৰিক্ত মাচুল আৰোপ নকৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। লগতে আৰু সকীয়াই দিছে যে নিৰ্দেশনা উলংঘা কৰিলে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ'ব।
নেচনেল কনজিউমাৰ হেল্পলাইন (এনচিএইচ)ত লাভ কৰা অভিযোগ আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ বাতৰিৰ ভিত্তিত চিচিপিএই লক্ষ্য কৰিছে যে কিছুমান হোটেল আৰু ৰেষ্টুৰেণ্টে গ্ৰাহকৰ বিলত এনে মাচুল আৰোপ কৰিছে। ফলত মেনুত প্ৰদৰ্শিত মূল্য আৰু প্ৰযোজ্য কৰতকৈ খাদ্য আৰু পানীয়ৰ মূল্য অধিক হৈছে । এনে কাৰ্যৰ ফলত স্বচ্ছতাৰ অভাৱ ঘটিছে আৰু গ্ৰাহকৰ ওপৰত অযুক্তিকৰ খৰচ জাপি দিয়া হৈছে ।বহুতে বৰ্তমানৰ “এল পি জি চাৰ্জ” বা অনুৰূপ চাৰ্জ আৰোপ কৰি পূৰ্বতে উল্লেখ কৰা নিৰ্দেশনাসমূহ আওকাণ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছে। চিচিপিএই স্পষ্ট কৰি দিছে যে ইন্ধন, এলপিজি, বিদ্যুৎ আৰু অন্যান্য পৰিচালনা ব্যয়ৰ দৰে খৰচ ব্যৱসায় চলোৱাৰ খৰচৰ অংশ আৰু ই মেনুৰ সামগ্ৰীৰ মূল্য নিৰ্ধাৰণত প্ৰভাৱ পেলাব নোৱাৰে। এনে খৰচ আদায় কৰাটো আইনখনৰ ধাৰা ২(৪৭)ৰ অধীনত এক অন্যায় বাণিজ্যিক কাৰ্য হিচাপে গণ্য কৰা হয়।
ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত চিচিপিএই এনেধৰণৰ পৰামৰ্শ দিছে :
i. কোনো হোটেল বা ৰেষ্টুৰেণ্টে বিলত“এল পি জি চাৰ্জ”, “গেছ চাৰ্জ” বা অনুৰূপ চাৰ্জ আৰোপ কৰিব নোৱাৰিব।
ii. মেনুত প্ৰদৰ্শিত মূল্যই চূড়ান্ত মূল্য হ’ব, এইক্ষেত্ৰত প্ৰযোজ্য কৰহে আৰোপ কৰিব লাগিব, কোনো অতিৰিক্ত মাচুল নহয়।
iii. গ্ৰাহকক বিপথে পৰিচালিত কৰিব নোৱাৰিব বা কোনো অতিৰিক্ত মাচুল বা কৰ দিবলৈ বাধ্য কৰোৱাব পৰা নাযাব।
পৰামৰ্শাৱলীত লগতে কোৱা হৈছে যে বেলেগ বেলেগ নাম দি এনে যিকোনো মাচুল বা অতিৰিক্ত মাচুল আৰোপ কৰিলে সেই কাৰ্যই ০৪.০৭.২০২২ তাৰিখৰ চিচিপিএ গাইডলাইন উলংঘা কৰিব লগতে গ্ৰাহক সুৰক্ষা আইন, ২০১৯ৰ অধীনত তেতে অতিৰিক্ত মাচুল আদায় লোৱাসকলৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব।
গ্ৰাহকৰ অভিযোগ নিৰাময়
যদি কোনো গ্ৰাহকে এনে অন্যায় কাৰ্যৰ সন্মুখীন হয়, তেন্তে তেওঁলোকে এনেবোৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পাৰে :
i. হোটেল বা ৰেষ্টুৰেণ্টক বিলৰ পৰা অতিৰিক্ত মাচুল আঁতৰাবলৈ অনুৰোধ কৰক
ii. ১৯১৫ নম্বৰত ফোন কৰি বা এনচিএইচ মোবাইল এপৰ জৰিয়তে নেচনেল কনজিউমাৰ হেল্পলাইনত অভিযোগ দাখিল কৰক।
iii. ই-জাগৃতি পৰ্টেল (e-Jagriti portal)ৰ জৰিয়তে সংশ্লিষ্ট গ্ৰাহক আয়োগৰ ওচৰত অভিযোগ দাখিল কৰিব পাৰে ।
iv. জিলা আয়ুক্তৰ ওচৰত বা পোনপটীয়াকৈ চিচিপিএত অভিযোগ দাখিল কৰিব পাৰে।
সমগ্ৰ দেশতে এনেধৰণৰ অন্যায় কাৰ্যৰ ক্ষেত্ৰত তীক্ষ্ণ নজৰ ৰাখিছে চিচিপিএই। হোটেল আৰু ৰেষ্টুৰেণ্টৰ দ্বাৰা অন্যায় বা অকৰ্তৃত্বশীল মাচুল বা কৰ আৰোপ কৰাকে ধৰি যিকোনো নিয়ম উলংঘাৰ ঘটনাক গুৰুত্বসহকাৰে গ্ৰহণ কৰি তাৰ মোকাবিলা কৰা হ’ব। লগতে গ্ৰাহকৰ স্বাৰ্থ ৰক্ষাৰ বাবে আইনখনৰ বিধান অনুসৰি চিচিপিএই প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব।
(এই পৰামৰ্শাৱলী কেন্দ্ৰীয় গ্ৰাহক সুৰক্ষা কৰ্তৃপক্ষৰ ৱেবছাইট https://doca.gov.in/ccpa/guidelins.php ত উপলব্ধ)

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Central Consumer Protection Authority (CCPA) issues advisory to prevent unfair trade practices relating to levy of “LPG Charges” and similar charges in hotels and restaurants
Hotels and restaurants barred from adding default fuel-related charges; practice termed unfair trade under Consumer Protection Act, 2019
25 MAR 2026 4:01PM by PIB Delhi
The Central Consumer Protection Authority (CCPA) has taken serious note of hotels and restaurants levying additional charges such as “LPG charges”, “gas surcharge” and “fuel cost recovery” in consumer bills, terming the practice an unfair trade practice under the Consumer Protection Act, 2019. Observing that such charges are being imposed by default to circumvent existing guidelines on service charges, the Authority has issued a fresh advisory under section 10 of the Consumer Protection Act 2019 directing that no such charges shall be levied automatically, and warned that violations may invite strict action.
The CCPA has observed, based on grievances received on the National Consumer Helpline (NCH), and media reports, that certain hotels and restaurants are levying such charges in the consumer bill by default, over and above the price of food and beverages displayed in the menu and applicable taxes. Such practices result in lack of transparency and impose unjustified costs on consumers.
The present practice of levying “LPG charges” or similar charges is an attempt to circumvent the aforesaid guidelines by adopting a different nomenclature. The CCPA has clarified that input costs such as fuel, LPG, electricity, and other operational expenses are part of the cost of running a business and must be factored into the pricing of menu items. Recovery of such costs through separate mandatory charges constitutes an unfair trade practice under Section 2(47) of the Act.
Through this advisory, the CCPA has advised that:
1. No hotel or restaurant shall levy “LPG charges”, “gas charges”, or similar charges by default or automatically in the bill.
2. The price displayed in the menu shall be the final price, exclusive only of applicable taxes.
3. Consumers shall not be misled or compelled to pay any additional charge that is not voluntary in nature.
The advisory further reiterates that any such charges, irrespective of nomenclature, are in the nature of service charge or additional fees and their levy by default would amount to violation of the CCPA Guidelines dated 04.07.2022, and may attract action under the Consumer Protection Act, 2019.
Consumer grievance redressal
Consumers who encounter such practices may:
1. Request the hotel or restaurant to remove the charge from the bill
2. Lodge a complaint on the National Consumer Helpline by calling 1915 or through the NCH mobile app
3. File a complaint before the appropriate Consumer Commission through the e-Jagriti portal
4. Submit a complaint to the District Collector or directly to the CCPA.
The CCPA is closely monitoring such practices across the country. Any violation, including the imposition of unfair or unauthorized charges by hotels and restaurants, will be dealt with appropriately, and necessary action shall be taken by the CCPA under the provisions of the Act to safeguard the interests of consumers.
(The advisory is available on the Central Consumer Protection Authority’s website https://doca.gov.in/ccpa/guidelins.php)