প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
টিভি৯ সন্মিলন ২০২৬ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
23 MAR 2026 9:21PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
শেহতীয়া সময়ত মই এবাৰ বা দুবাৰকৈ টিভি৯ ভাৰতবৰ্ষ চোৱাৰ সুযোগ পাইছো। সাধাৰণতে, আপোনাৰ মনোযোগ যুদ্ধ আৰু মিছাইলৰ ওপৰত বেছি থাকে আৰু আজিকালি আপোনাক বিষয়বস্তুৰে অতিৰিক্ত তথ্য প্ৰদান কৰা হৈছে। ডাঙৰ দেশবোৰে টিভি৯ক ইমান তথ্য প্ৰদান কৰিবলৈ সংকল্পবদ্ধ যেন লাগে। কিন্তু ক’বলৈ গ’লে আজি বিশ্বই যি গুৰুতৰ পৰিস্থিতিৰ মাজেৰে পাৰ হৈ আছে সেয়া অভূতপূৰ্ব আৰু অত্যন্ত গুৰুতৰ। এই পৰিস্থিতিৰ মাজত টিভি৯ নেটৱৰ্কে ধাৰণাৰ বাবে এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ সৃষ্টি কৰিছে। এই সন্মিলনত আপোনালোক সকলোৱে ‘ভাৰত আৰু বিশ্ব’ বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰি আছে। মই আপোনালোকক অভিনন্দন জনাইছো, এই সন্মিলনৰ বাবে মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছো আৰু সকলো অতিথিক আদৰণি জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যিটো সময়ত বিশ্ব সংঘৰ্ষত লিপ্ত হৈ আছে, যিটো সময়ত এই সংঘৰ্ষৰ প্ৰতিকূল প্ৰভাৱ সমগ্ৰ বিশ্বতে দৃশ্যমান হৈ আছে, ‘ভাৰত আৰু বিশ্ব’ৰ বিষয়ে কোৱাটো অতি প্ৰাসংগিক। ভাৰত আজি এনে এখন দেশ, যাৰ অৰ্থনীতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি আছে। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ পৰিস্থিতিবোৰ এৰি ভাৰতে নতুন আত্মবিশ্বাসৰে আগবাঢ়ি আছে। এতিয়া ভাৰতে প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা আঁতৰি থকাৰ পৰিবৰ্তে সেইবোৰৰ মুখামুখি হয়। বিগত ৫-৬ বছৰলৈ চাওক, মহামাৰীৰ পাছত বছৰৰ পাছত বছৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মাত্ৰ বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰত আৰু ভাৰতীয়সকলক পৰীক্ষা নকৰা এটা বছৰো পাৰ হোৱা নাই। তথাপি ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ভাৰতে প্ৰতিটো সংকটৰ সন্মুখীন হৈ আগবাঢ়ি গৈছে। আনকি যুদ্ধৰ সময়তো ভাৰতৰ নীতি, কৌশল আৰু শক্তি দেখি বিশ্ব আচৰিত হয়। আমাৰ এটা প্রবাদ আছেঃ ‘সত্য অগ্নিৰ পৰীক্ষাত থিয় দিয়ে’। ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা, যেতিয়া বিশ্বজুৰি অশান্ত পৰিবেশ আৰম্ভ হৈছিল, ভাৰতে কঠোৰ প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিৰ সত্বেও প্ৰগতি, উন্নয়ন আৰু বিশ্বাসৰ বাবে সংকল্পৰ সৈতে অগ্ৰসৰ হৈ আহিছে। এই ২৩ দিনত ভাৰতে সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলা, সিদ্ধান্ত লোৱা আৰু সংকট ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে নিজৰ সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া বিশ্বখন বহুতো শিবিৰত বিভক্ত হৈ আছে, ভাৰতে অভূতপূৰ্ব আৰু অকল্পনীয় সাঁকো নিৰ্মাণ কৰিছে। উপসাগৰৰ পৰা গ্লোবেল ৱেষ্টলৈকে, গ্লোবেল ছাউথৰ পৰা চুবুৰীয়া দেশসমূহলৈকে, ভাৰত সকলোৰে বিশ্বাসী অংশীদাৰ। কিছুমানে সুধিলে, ‘আমি কাৰ পক্ষত?’ তেওঁলোকৰ প্ৰতি মোৰ উত্তৰটো সৰলঃ আমি ভাৰতৰ পক্ষত, আমি ভাৰতৰ স্বাৰ্থৰ পক্ষত, শান্তিৰ পক্ষে আৰু আলোচনাৰ পক্ষে।
বন্ধুসকল,
সংকটৰ এই সময়ত, যেতিয়া বিশ্বৰ যোগান শৃংখল দুৰ্বল হৈ পৰিছে, ভাৰতে বৈচিত্ৰ্য আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ এক আৰ্হি উপস্থাপন কৰিছে। শক্তি, সাৰ বা অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীয়েই হওক, ভাৰতে নিজৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে ন্যূনতম কষ্ট নিশ্চিত কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছে আৰু আজিও অব্যাহত ৰাখিছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি নিজেই ৰাজনীতিৰ ভেটি হৈ পৰে, তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰৰ ভৱিষ্যত সৰ্বোচ্চ। কিন্তু যেতিয়া ব্যক্তিগত স্বাৰ্থই ৰাজনীতিত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰে, তেতিয়া মানুহে দেশৰ ভৱিষ্যতৰ পৰিবৰ্তে নিজৰ ভৱিষ্যতৰ কথা ভাবে। ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১০ চনৰ ভিতৰত কি ঘটিছিল মনত পেলাওক। কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ সময়ত পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু গেছৰ মূল্যৰ সংকট আছিল। সেই সময়ত কংগ্ৰেছে দেশৰ বিষয়ে নহয়, নিজৰ ক্ষমতাৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিছিল। তেওঁলোকে ১.৪৮ লাখ কোটি টকাৰ তেল বণ্ড জাৰি কৰিছিল আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মনমোহন সিঙে নিজেই স্বীকাৰ কৰিছিল যে তেওঁ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ ওপৰত ঋণৰ বোজা পেলাইছে। আনকি তেল বণ্ডৰ সিদ্ধান্তটো ভুল আছিল বুলি জানিও, যিসকলে ৰিম’ট কণ্ট্ৰ’লৰ দ্বাৰা চৰকাৰ চলাইছিল তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ক্ষমতা ৰক্ষা কৰিবলৈ এই সিদ্ধান্ত লৈছিল, কিয়নো দায়বদ্ধতা তাৎক্ষণিক নাছিল-পৰিশোধ কেৱল ২০২০ চনৰ পাছতে কৰিবলগীয়া আছিল।
বন্ধুসকল,
যোৱা ৫-৬ বছৰত আমাৰ চৰকাৰে কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ সেই পাপ মোচন কৰাৰ বাবে কাম কৰিছে আৰু এই পৰিষ্কাৰ কৰাৰ ব্যয় কম হোৱা নাই। আপোনালোকে এনেকুৱা পৰিস্কাৰকৰণ আগতে কেতিয়াও দেখা নাছিল। ১.৪৮ লাখ কোটি টকাৰ পৰিৱৰ্তে দেশে ৩ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক পৰিশোধ কৰিবলগীয়া হৈছিল কাৰণ সুত যোগ কৰা হৈছিল। অৰ্থাৎ, আমি প্ৰায় দুগুণ পৰিশোধ কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিলো। আজিকালি, কংগ্ৰেছ নেতাসকলে বিবৃতিৰ মিছাইল নিক্ষেপ কৰে-মিছাইলে টিভি৯ক সুখী কৰে-কিন্তু যেতিয়া এই বিষয়টো আহে, তেতিয়া সেইবোৰ বাকহীন হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত মই আজি লোকসভাত মোৰ বক্তব্য প্ৰদান কৰিলো। বিশ্বত য'তেই যুদ্ধ চলি আছে, সেইবোৰ ভাৰতৰ সীমাৰ পৰা বহু দূৰৈত আছে। কিন্তু আজিৰ আন্তঃসংযুক্ত ব্যৱস্থাত কোনো দেশ যুদ্ধৰ প্ৰতিকূল প্ৰভাৱৰ পৰা আঁতৰি থাকিব নোৱাৰে। বহু দেশত ইতিমধ্যে পৰিস্থিতি অতি গুৰুতৰ হৈ পৰিছে আৰু এই পৰিস্থিতিত আমি দেখিছো যে কিছুমান লোকে, কিছুমান দলে, ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ দ্বাৰা চালিত হৈ সংকটৰ সময়তো এতিয়াও ৰাজনৈতিক সুযোগ বিচাৰি আছে। সেয়েহে মই টিভি৯ৰ মঞ্চৰ পৰা পুনৰ কওঁ- এইটো সংযমৰ, সংবেদনশীলতাৰ সময়। আমি মহামাৰীৰ বৃহৎ সংকটৰ সময়ত দেখিছো যে যেতিয়া নাগৰিকসকলে এটা প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলৈ একত্ৰিত হয়, ফলাফলবোৰ অত্যন্ত অৰ্থপূৰ্ণ হয়। সেই একেই মনোভাৱেৰে আমি এই যুদ্ধৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হ’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ সকলো অস্থিৰতাৰ মাজত ভাৰতে নিজৰ প্ৰগতিৰ গতি বজাই ৰাখিছে। যদি মই আপোনালোকক ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীত যুদ্ধ আৰম্ভ হোৱাৰ পাছৰ ২৩ দিনৰ কথা কওঁ, তেন্তে সমগ্ৰ দেশতে পূবৰ পৰা পশ্চিমলৈ আৰু উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প সম্পন্ন হৈছে। দিল্লী মেট্ৰ’ ৰেলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কৰিডৰৰ উদ্বোধন, শিলচৰ হাই-স্পিড কৰিডৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন, কোটাত এটা নতুন বিমানবন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন, মাদুৰাই বিমানবন্দৰক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মৰ্যাদা প্ৰদান-এনে বহুতো কাম মাত্ৰ এই ২৩ দিনত সম্পন্ন কৰা হৈছে। কেৱল যোৱা মাহত ঔদ্যোগিক উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে এক বিশাল আঁচনি অনুমোদন কৰা হৈছে, যাৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে ১০০টা প্লাগ-এণ্ড-প্লে ঔদ্যোগিক উদ্যান বিকশিত কৰা হ’ব। ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুৎ উন্নয়ন আঁচনিকো সেউজ সংকেত দিয়া হৈছে, যিয়ে সমাগত বছৰবোৰত ১,৫০০ মেগাৱাট নতুন জলবিদ্যুৎ ক্ষমতা যোগ দিব। এই সময়ছোৱাত জল জীৱন মিছনৰ ম্যাদ ২০২৮ চনলৈকে বৃদ্ধি কৰা হৈছে। কৃষকসকলৰ স্বাৰ্থত বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। মাত্ৰ যোৱা মাহত, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত ১৮,০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন পোনপটীয়াকৈ কৃষকসকলৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰিত কৰা হৈছে। আমাৰ এমএছএমই আৰু ৰপ্তানিকাৰীসকলৰ বাবে প্ৰায় ৫০০ কোটি টকাৰ এক সাহায্য পেকেজো ঘোষণা কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰ পদক্ষেপে এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ কিমান দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে, তাৰেই প্ৰমাণ।
বন্ধুসকল,
ব্যৱস্থাপনাৰ জগতত এটা নীতি আছে: ‘যি পৰিমাপ কৰা হয়, সেইটো পৰিচালনা কৰা হয়।’ মই আৰু এটা চিন্তা যোগ কৰিব বিচাৰো: ‘যি পৰিমাপ কৰা হয়, উন্নত হয় আৰু অৱশেষত পৰিবৰ্তিত হয়।’ কিয়নো মূল্যায়নে সজাগতাৰ সৃষ্টি কৰে। মূল্যায়নে দায়বদ্ধতা প্ৰতিষ্ঠা কৰে। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল, মূল্যায়নে সম্ভাৱনাৰ জন্ম দিয়ে।
বন্ধুসকল,
যদি আপুনি ২০১৪ চনৰ আগৰ ১০-১১ বছৰ আৰু ২০১৪ চনৰ পিছৰ ১০-১১ বছৰৰ মূল্যায়ন কৰে, তেন্তে আপুনি দেখিব যে ভাৰতে এই নীতি অনুসৰণ কৰি প্ৰতিটো খণ্ডক কেনেদৰে পৰিৱৰ্তন কৰিছে। পূৰ্বতে প্ৰতিদিনে প্ৰায় ১১-১২ কিলোমিটাৰ গতিৰে ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, আজি ভাৰতে প্ৰতিদিনে প্ৰায় ৩০ কিলোমিটাৰ গতিৰে ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰি আছে। পূৰ্বতে বন্দৰসমূহত জাহাজৰ বাবে পৰিবৰ্তনৰ সময় আছিল ৫-৬ দিন, আজি একে কামটো ২ দিনতকৈও কম সময়ত সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে ষ্টাৰ্টআপ সংস্কৃতিৰ বিষয়ে কোনো আলোচনা হোৱা নাছিল। ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতত কেৱল ৪০০-৫০০ ষ্টাৰ্টআপ আছিল। আজি ভাৰতত ২,০০,০০০তকৈও অধিক পঞ্জীয়নভুক্ত ষ্টাৰ্টআপ আছে। পূৰ্বতে চিকিৎসা শিক্ষাৰ আসন সীমিত আছিল, প্ৰায় ৫০-৫৫ হাজাৰ এম বি বি এছ আসন, আজি এই সংখ্যা ১,২৫,০০০তকৈও অধিক হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে লাখ লোকক বেংকিং ব্যৱস্থাৰ পৰা বাদ দিয়া হৈছিল। দেশত মাত্ৰ ২৫০ নিযুত বেংক একাউণ্ট আছিল। জন ধন যোজনাৰ জৰিয়তে ৫৫০ নিযুতৰো অধিক বেংক একাউণ্ট খোলা হৈছে। পূৰ্বতে দেশত বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা ৭০ তকৈ কম আছিল। আজি বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা ১৬০ টাতকৈও অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
আগতেও পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল, কিন্তু আজি পাৰ্থক্যটো হ’ল ফলাফল দৃশ্যমান। আগতে গতি মন্থৰ আছিল, আজি ভাৰত দ্ৰুত পথত আছে। পূৰ্বতে সম্ভাৱনাবোৰ অন্ধকাৰত আছিল, আজি সংকল্পবোৰ সাফল্যলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। সেয়েহে বিশ্বই এই বাৰ্তা লাভ কৰিছে যে এয়া এখন নতুন ভাৰত। ই ইয়াৰ বিকাশত কোনো প্ৰচেষ্টা এৰি দিয়া নাই।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে অতীতত সৃষ্টি হোৱা উন্নয়নৰ ভাৰসাম্যহীনতা সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা। উদাহৰণস্বৰূপে, পূব ভাৰতৰ কথাই লোৱা যাওক। পূব ভাৰত সম্পদৰে সমৃদ্ধ, কিন্তু তাত শাসন কৰা লোকসকলৰ দ্বাৰা কেইবা দশক ধৰি কৰা অৱহেলাৰ ফলত ইয়াৰ উন্নয়নত বাধাৰ সৃষ্টি হয়। এতিয়া পৰিস্থিতি সলনি হৈছে। অসমত, য’ত এসময়ত গুলীৰ শব্দ শুনা গৈছিল, আজি এটা ছেমিকণ্ডাক্টৰ ইউনিট নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ওড়িশাত ছেমিকণ্ডাক্টৰৰ পৰা পেট্ৰোকেমিকেললৈকে নতুন খণ্ডৰ বিকাশ ঘটিছে। বিহাৰত য’ত ৬-৭ দশকত গংগাৰ ওপৰত মাত্ৰ এখন ডাঙৰ দলং নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, যোৱা দশকত পাঁচখনৰো অধিক নতুন দলং নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এসময়ত স্বদেশী বন্দুকৰ কাহিনীৰ বাবে জনাজাত উত্তৰ প্ৰদেশে আজি মোবাইল ফোন নিৰ্মাণত বিশ্বজুৰি নিজক চিহ্নিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
পূব ভাৰতৰ আন এখন প্ৰধান ৰাজ্য হৈছে পশ্চিমবংগ। পশ্চিমবংগ এসময়ত ভাৰতৰ সংস্কৃতি, শিক্ষা, উদ্যোগ আৰু বাণিজ্যৰ কেন্দ্ৰ আছিল। যোৱা ১১ বছৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে পশ্চিমবংগৰ উন্নয়নত যথেষ্ট বিনিয়োগ কৰিছে। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আজি তাত এখন নিৰ্দয় চৰকাৰ আছে, যিয়ে উন্নয়নত বাধা দিছে। টিভি৯ বাংলাৰ দৰ্শকে জানে যে বংগত আয়ুষ্মান আঁচনিখনক এই নিৰ্দয় চৰকাৰে বাধা দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনি বন্ধ কৰি দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস যোজনা বন্ধ কৰি দিয়া হৈছে। চাহ বাগিচাৰ শ্ৰমিকসকলৰ বাবে আঁচনিখন বন্ধ কৰি দিয়া হৈছে। অৰ্থাৎ উন্নয়ন আৰু জনকল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ পৰিবৰ্তে এই নিষ্ঠুৰ চৰকাৰে নিজৰ ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
বন্ধুসকল,
দেশত এইধৰণৰ ৰাজনীতি আৰম্ভ কৰা দলটোৱে নিজৰ পাপৰ পৰা হাত সাৰিব নোৱাৰে আৰু সেই দলটো হৈছে কংগ্ৰেছ। কংগ্ৰেছৰ ৰাজনীতিৰ একমাত্ৰ লক্ষ্য হৈছে সকলো সম্ভাব্য উপায়েৰে উন্নয়নৰ বিৰোধিতা কৰা। মই গুজৰাটত থকাৰ সময়ৰ পৰাই কংগ্ৰেছে এইটো কৰি আহিছে। যেতিয়া গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে বহু বছৰ ধৰি আমাক আশীৰ্বাদ দিছিল, তেতিয়া কংগ্ৰেছে সেই জনাদেশ গ্ৰহণ কৰা নাছিল। তেওঁলোকে গুজৰাটৰ ভাবমূৰ্তিৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছিল, ইয়াৰ প্ৰগতি সংকটত পেলাইছিল, আৰু যেতিয়া সমগ্ৰ দেশতে একে বিশ্বাস দেখা গৈছিল, তেতিয়া কংগ্ৰেছৰ বিৰোধিতা আঞ্চলিকৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয়লৈ বৃদ্ধি পাইছিল।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ৰাজনীতিত বিৰোধিতা উন্নয়নৰ বিৰোধী হৈ পৰে, যেতিয়া সমালোচনাই দেশৰ সাফল্যৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে, তেতিয়া ই কেৱল চৰকাৰৰ বিৰোধিতা নহয়-ই দেশৰ প্ৰগতিৰ সৈতে এক অস্বস্তিকৰ মানসিকতাত পৰিণত হয়। আজি কংগ্ৰেছ এই মানসিকতাৰ দাস হৈ পৰিছে। আজিৰ পৰিস্থিতিটো হ’ল যে দেশৰ প্ৰতিটো সফলতাৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰা হয়, প্ৰতিটো কৃতিত্বৰ পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰা হয় আৰু প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টা বিফল কৰিব বিচৰা হয়। ক’ভিডৰ সময়ত যেতিয়া দেশখনে নিজাকৈ প্ৰতিষেধক প্ৰস্তুত কৰিছিল, তেতিয়া কংগ্ৰেছে ইয়াৰ ওপৰত সন্দেহ কৰিছিল। যেতিয়া মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছিল, তেওঁলোকে কৈছিল যে ই সফল নহ’ব, ইয়াক কাগজৰ বাঘ বুলি অভিহিত কৰি উপহাস কৰিছিল। যেতিয়া ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আৰম্ভ কৰা হৈছিল, তেওঁলোকে ইয়াক উপহাস কৰিছিল। কিন্তু প্ৰতিবাৰে এইটো কংগ্ৰেছৰ বাবে দুৰ্ভাগ্যজনক আৰু ভাৰতৰ বাবে সৌভাগ্য যে ভাৰতে প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানক সফলতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ টিকাকৰণ অভিযানৰ এক উদাহৰণ। ডিজিটেল পেমেণ্টৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ। ভাৰতে উৎপাদন আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ ক্ষেত্ৰত নতুন শিখৰত উপনীত হৈছে।
বন্ধুসকল,
গণতন্ত্ৰত বিৰোধী দলৰ প্ৰয়োজন। কিন্তু বিৰোধিতা আৰু বিদ্বেষৰ মাজত এডাল ৰেখা আছে। চৰকাৰৰ বিৰোধিতা কৰাটো এক গণতান্ত্ৰিক অধিকাৰ। কিন্তু দেশক বদনাম কৰাটোৱে কংগ্ৰেছৰ উদ্দেশ্য সম্পৰ্কে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে। যেতিয়া বিৰোধীয়ে এনে স্তৰত উপনীত হয় য’ত আনকি দেশৰ সাফল্যবোৰো অস্বস্তিকৰ হৈ পৰে, তেতিয়া এয়া ৰাজনীতি নহয়, ই এক দৃষ্টিভংগীৰ সমস্যা। আমি শেহতীয়াকৈ বিশ্ব এআই সন্মিলনত এইটো দেখিছো। যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতত একত্ৰিত হৈছিল, তেতিয়া কংগ্ৰেছ নেতাসকলে কাপোৰ খুলি প্ৰতিবাদ কৰিছিল। এইটোৱে দেখুৱায় যে তেওঁলোকে দেশৰ সন্মানৰ প্ৰতি কিমান কম গুৰুত্ব দিয়ে। সেয়েহে আজি দলীয় স্বাৰ্থৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থক ৰখাটো প্ৰয়োজন, কিয়নো ৰাজনীতিৰ ওপৰতেই ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়ন নিৰ্ভৰ হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ দিনটোৱেও আমাক এই দিশত অনুপ্ৰাণিত কৰে। এই দিনটোতে ছহিদ ভগত সিং, ছহিদ ৰাজগুৰু আৰু ছহিদ সুখদেৱে দেশৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰিছিল। আজি সমাজবাদী আন্দোলনৰ বিশিষ্ট আদৰ্শবাদী ডৰাম মনোহৰ লোহিয়াৰ জয়ন্তীও। এইবোৰ হৈছে এনে অনুপ্ৰেৰণা, যিয়ে সদায় দেশক ব্যক্তিগত স্বাৰ্থৰ ঊৰ্ধত ৰাখিছিল। ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থক সকলোৰে ওপৰত ৰখাৰ এই অনুপ্ৰেৰণাই ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰত পৰিণত কৰিব। এই অনুপ্ৰেৰণাই ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিব। মই সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসী যে এই টিভি৯ সন্মিলনে ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস আৰু ভাৰত তথা ভাৰতীয়সকলৰ ওপৰত বিশ্বৰ বিশ্বাস অধিক শক্তিশালী কৰিব। আপোনালোক সকলোকে মই শুভেচ্ছা জনাইছো আৰু আপোনালোকৰ মাজলৈ সকলোকে সাক্ষাৎ কৰাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে মই আপোনালোকক বহুত ধন্যবাদ জনাইছো।
নমস্কাৰ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at TV9 Summit 2026
23 MAR 2026 9:21PM by PIB Delhi
Namaskar!
In recent times, I have had the opportunity to watch TV9 Bharatvarsh once or twice. Normally, your focus is very much on wars and missiles, and nowadays you are being overfed with content. Big countries seem determined to provide TV9 with so much material. But on a serious note, the grave circumstances the world is going through today are unprecedented and extremely serious. Amidst these conditions, TV9 Network has created a very important platform for ideas. At this summit, all of you are discussing the subject “India and the World.” I congratulate you, extend my best wishes for this summit, and welcome all the guests.
Friends,
Today, when the world is entangled in conflicts, when the adverse effects of these conflicts are visible across the globe, speaking about “India and the World” is highly relevant. India today is a country whose economy is advancing rapidly. Leaving behind the pre-2014 conditions, India is moving forward with new confidence. Now India does not avoid challenges but confronts them head-on. Look at the past 5–6 years: after the pandemic, challenges have only multiplied, year after year. There has not been a single year that did not test India and Indians. Yet, through the united efforts of 1.4 billion citizens, India has faced every crisis and moved forward. Even in times of war, the world is astonished to see India’s policy, strategy, and strength. We have a saying: “Truth stands the test of fire.” Since February 28, when turmoil erupted globally, India has continued to advance with determination for progress, development, and trust, despite harsh adverse circumstances. In these 23 days, India has demonstrated its capacity for relationship building, decision making, and crisis management.
Friends,
Today, when the world is divided into so many camps, India has built unprecedented and unimaginable bridges. From the Gulf to the Global West, from the Global South to neighboring countries, India is everyone’s trusted partner. Some people ask, “Whose side are we on?” My answer to them is simple: we are on India’s side, we are on the side of India’s interests, on the side of peace, and on the side of dialogue.
Friends,
At this time of crisis, when global supply chains are faltering, India has presented a model of diversification and resilience. Whether it is energy, fertilizers, or essential goods, India has made continuous efforts to ensure minimal hardship for its citizens, and continues to do so today.
Friends,
When national policy itself becomes the foundation of politics, then the nation’s future is paramount. But when personal interests dominate politics, people think of their own future instead of the country’s future. Recall what happened between 2004 and 2010. During the Congress government, there was a crisis of petrol, diesel, and gas prices. At that time, Congress worried not about the country but about its own power. They issued oil bonds worth 1.48 lakh crore rupees, and Prime Minister Manmohan Singh himself admitted that he was placing a debt burden on future generations. Even knowing that the oil bond decision was wrong, those who ran the government by remote control made this decision to save their power, because accountability was not immediate-the repayment was due only after 2020.
Friends,
In the past 5–6 years, our government has worked to wash away that sin of the Congress government, and the cost of this cleansing has not been small. You would not have seen such a laundry before. Instead of 1.48 lakh crore rupees, the country had to pay more than 3 lakh crore rupees because interest was added. In other words, we were forced to pay nearly double the amount. Nowadays, Congress leaders fire off missiles of statements-missiles make TV9 happy-but when this subject comes up, they are left speechless.
Friends,
Regarding the situation in West Asia, I gave my statement today in the Lok Sabha. Wherever wars are happening in the world, they are far from India’s borders. But in today’s interconnected systems, no country can remain untouched by the adverse effects of wars. In many countries, the situation has already become very serious. And in these circumstances, we see that some people, some parties, driven by political self-interest, are still searching for political opportunities even in times of crisis. Therefore, I say again from the platform of TV9: this is a time for restraint, for sensitivity. We saw during the great crisis of the pandemic that when citizens unite to face a challenge, the results are highly meaningful. With the same spirit, we must face the circumstances created by this war.
Friends,
Amidst all the turmoil in the world, India has maintained the pace of its progress. If I give you just the account of the past 23 days since the war began on February 28, development projects worth thousands of crores have taken place across the country, from east to west and north to south. Inauguration of important corridors of the Delhi Metro Rail, foundation stone of the Silchar High-Speed Corridor, foundation stone of a new airport in Kota, granting international status to Madurai Airport-many such works have been accomplished in just these 23 days. In the past month alone, a grand scheme to accelerate industrial development has been approved, under which 100 plug-and-play industrial parks will be developed across the country. The Small Hydro Power Development Scheme has also been given the green light, which will add 1,500 megawatts of new hydro power capacity in the coming years. During this time, the Jal Jeevan Mission has been extended until 2028. Many major decisions have also been taken in the interest of farmers. In just the past month, more than 18,000 crore rupees have been directly transferred into farmers’ accounts under the PM Kisan Samman Nidhi. For our MSMEs and exporters, a relief package of about 500 crore rupees has also been announced. All these steps are proof of how rapidly the country is working to build a developed India.
Friends,
In the world of management, there is a principle: “What gets measured, gets managed.” But I would like to add one more thought: “What gets measured, gets improved and ultimately, gets transformed.” Because assessment creates awareness. Assessment establishes accountability. And most importantly, assessment gives birth to possibilities.
Friends,
If you assess the 10–11 years before 2014 and the 10–11 years after 2014, you will see how India has transformed every sector by following this principle. Earlier, highways were built at a pace of about 11–12 kilometers per day; today India is building highways at nearly 30 kilometers per day. Earlier, the turnaround time for ships at ports was 5–6 days; today the same work is completed in less than 2 days. Earlier, there was hardly any discussion about startup culture. Before 2014, India had only 400–500 startups. Today, India has more than 200,000 registered startups. Earlier, medical education seats were limited, about 50–55 thousand MBBS seats; today this number has risen to more than 125,000. Earlier, millions of people were excluded from the banking system. The country had only about 250 million bank accounts. Through the Jan Dhan Yojana, more than 550 million bank accounts have been opened. Earlier, the number of airports in the country was less than 70. Today, the number of airports has increased to more than 160.
Friends,
Plans were made earlier too, but today the difference is that results are visible. Earlier the pace was slow, today India is on the fast track. Earlier possibilities were in darkness, today resolutions are turning into achievements. That is why the world is receiving the message that this is a new India. It is leaving no stone unturned in its development.
Friends,
Today our effort is to turn the imbalance in development created in the past into opportunities. Take eastern India, for example. Eastern India is rich in resources, but decades of neglect by those who governed there put brakes on its development. Now the situation is changing. In Assam, where once the sound of bullets was heard, today a semiconductor unit is being built. In Odisha, new sectors from semiconductors to petrochemicals are developing. In Bihar, where in 6–7 decades only one major bridge was built over the Ganga, in the past decade more than five new bridges have been constructed. In Uttar Pradesh, once known for stories of country-made pistols, today it is making its mark globally in mobile phone manufacturing.
Friends,
Another major state of eastern India is West Bengal. West Bengal was once the hub of India’s culture, education, industry, and trade. In the past 11 years, the central government has invested heavily in West Bengal’s development. But unfortunately, today there is a ruthless government there that has put brakes on development. Viewers of TV9 Bangla know that in Bengal, the Ayushman scheme has been blocked by this ruthless government. The PM Surya Ghar Free Electricity Scheme has been blocked. The PM Awas Yojana has been blocked. The scheme for tea garden workers has been blocked. In other words, instead of prioritizing development and public welfare, this ruthless government is prioritizing its political self-interest.
Friends,
The party that started this kind of politics in the country cannot escape its sins, and that party is Congress. The sole aim of Congress politics has been to oppose development in every possible way. Congress has been doing this since the time I was in Gujarat. When the people of Gujarat blessed us for years, Congress did not accept that mandate. They questioned Gujarat’s image, put its progress in the dock, and when the same trust was seen across the country, Congress’s opposition grew from regional to national.
Friends,
When opposition in politics turns into opposition to development, when criticism begins to question the nation’s achievements, then it is no longer just opposition to the government-it becomes a mindset uncomfortable with the country’s progress. Today Congress has become a slave to this mindset. The situation today is that every success of the country is questioned, every achievement is scrutinized for flaws, and every effort is wished to fail. During COVID, when the country developed its own vaccine, Congress doubted it. When Make in India was discussed, they said it would not succeed, mocked it by calling it a paper tiger. When Digital India was launched, they ridiculed it. But every time, it has been Congress’s misfortune and India’s good fortune that India turned every challenge into success. Today India is an example of the world’s largest vaccination drive. India is a global leader in digital payments. India is reaching new heights in manufacturing and startups.
Friends,
In a democracy, opposition is necessary. But there is a line between opposition and malice. Opposing the government is a democratic right. But defaming the country raises questions about Congress’s intent. When opposition reaches the level where even the nation’s achievements become uncomfortable, then this is not politics, it is a problem of perspective. We saw this recently at the Global AI Summit. When the whole world was gathered in India, Congress leaders went there to tear their clothes in protest. This shows how little they care about the country’s honor. That is why today it is necessary to place national interest above party interest, because ultimately, above politics stands the nation, and the nation’s development.
Friends,
Today’s day also inspires us in this direction. On this very day, Shaheed Bhagat Singh, Shaheed Rajguru, and Shaheed Sukhdev made the supreme sacrifice for the country. Today is also the birth anniversary of Dr. Ram Manohar Lohia, the eminent idealist of the socialist movement. These are inspirations that always placed the nation above self. This inspiration of placing national interest above all else will make India a developed nation. This inspiration will make India self-reliant. I am fully confident that this TV9 summit will further strengthen India’s self-confidence and the trust the world has in India and Indians. My best wishes to all of you, and I thank you very much for giving me the opportunity to come among you and meet you all.
Namaskar!