প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা সংঘাতৰ প্ৰেক্ষাপটত পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত পৰ্যালোচনা আৰু প্ৰশমনমূলক ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ চিচিএছ বৈঠকৰ অধ্যক্ষতা কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
অত্যাৱশ্যকীয় প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ অবিৰত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ হ্ৰস্ব, মধ্যম আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰা হয়
কৃষকৰ বাবে সাৰৰ বিকল্প উৎসৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা হয়, যাতে ভৱিষ্যতেও ইয়াৰ উপলব্ধতা অব্যাহত থাকে
ৰাসায়নিক, ঔষধ, পেট্ৰ’কেমিকেল আৰু অন্যান্য ঔদ্যোগিক খণ্ডৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আমদানিৰ উৎস সক্ৰিয় কৰাৰ বাবে কেইবাটাও ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়
অদূৰ ভৱিষ্যতে বিকশিত কৰা হ’ব ভাৰতীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে নতুন ৰপ্তানিৰ গন্তব্যস্থান
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে যে চৰকাৰৰ সকলো অস্ত্ৰই একেলগে কাম কৰি নাগৰিকৰ বাবে কম অসুবিধা নিশ্চিত কৰিব লাগে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে যে মন্ত্ৰী আৰু সচিৰ এটা দল গঠন কৰা হওক ,যাতে তেওঁলোকে সমগ্ৰ চৰকাৰী কাম দক্ষতা আৰু নিষ্ঠাৰে কাম কৰিব পাৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খণ্ডগত গোটসমূহক সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে আলোচনা কৰি কাম কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে সঠিক সমন্বয়ৰ বাবে আহ্বান জনায়, যাতে কোনো ধৰণৰ ক’লা বজাৰ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ সামগ্ৰীৰ অবৈধ মজুতকৰণ নহয়
22 MAR 2026 9:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটীৰ বৈঠকত চলি থকা পশ্চিম এছিয়া সংঘাতৰ প্ৰেক্ষাপটত প্ৰশমনমূলক ব্যৱস্থাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
কেবিনেট সচিবে বিশ্বৰ পৰিস্থিতি আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ সংশ্লিষ্ট সকলো মন্ত্ৰালয়/বিভাগে এতিয়ালৈকে গ্ৰহণ কৰা আৰু পৰিকল্পনা কৰা প্ৰশমনমূলক ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উপস্থাপন কৰে। কৃষি, সাৰ, খাদ্য সুৰক্ষা, পেট্ৰলিয়াম, শক্তি, এম এছ এম ই, ৰপ্তানিকাৰক, জাহাজ, বাণিজ্য, বিত্ত, যোগান শৃংখল আৰু সকলো ক্ষতিগ্ৰস্ত খণ্ডৰ দৰে খণ্ডসমূহৰ মাজত আশা কৰা ধৰণৰ প্ৰভাৱ আৰু ইয়াৰ সমাধানৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়। দেশৰ সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক পৰিস্থিতি আৰু গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া ব্যৱস্থাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা হয়।
পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা সংঘাতে বিশ্ব অৰ্থনীতিত যথেষ্ট হ্ৰস্ব, মধ্যম আৰু দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰভাৱ পেলাব আৰু ভাৰতত পৰিব পৰা ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ মূল্যায়ন কৰা হয় আৰু তাৎক্ষণিক তথা দীৰ্ঘম্যাদী উভয় ধৰণৰ প্ৰতিকাৰ ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়।
খাদ্য, শক্তি আৰু ইন্ধনৰ সুৰক্ষাকে ধৰি সাধাৰণ মানুহৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতাৰ বিষয়ে বিশদভাবে মূল্যায়ন কৰা হয় । অত্যাৱশ্যকীয় প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ অবিৰত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ হ্ৰস্বম্যাদী, মধ্যম্যাদী আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰা হয়।
কৃষকৰ ওপৰত এনে ঘটনাৰ প্ৰভাৱ আৰু খাৰিফ বতৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ সাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে মূল্যায়ন কৰা হয় । সাৰৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখাৰ বাবে যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহে সময়মতে উপলব্ধতা আৰু খাদ্য সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিব বুলি মতপোষণ কৰা হয়। ভৱিষ্যতৰ বাবে সাৰৰ বিকল্প উৎসৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়।
লগতে নিৰ্ধাৰণ কৰা হয় যে সকলো বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰত কয়লাৰ মজুতৰ পৰ্যাপ্ত যোগানে ভাৰতত বিদ্যুতৰ অভাৱ দূৰ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব।
ৰাসায়নিক পদাৰ্থ, ঔষধ, পেট্ৰ’কেমিকেল আৰু অন্যান্য উদ্যোগ খণ্ডৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ আমদানিৰ উৎসৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়। একেদৰে অদূৰ ভৱিষ্যতে ভাৰতীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে নতুন ৰপ্তানি গন্তব্যস্থান গঢ়ি তোলা হ’ব।
বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ে প্ৰস্তাৱ কৰা কেইবাটাও ব্যৱস্থা সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে আলোচনাৰ অন্তত আগন্তুক দিনত প্ৰস্তুত কৰি কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে যে সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীত নিষ্ঠাবানভাৱে কাম কৰিবলৈ মন্ত্ৰী আৰু সচিবৰ এটা দল গঠন কৰা হওক। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খণ্ডগত গোটসমূহক সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে আলোচনা কৰি কাম কৰিবলৈও নিৰ্দেশ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সংঘাত এক বিৱৰ্তনশীল পৰিস্থিতি আৰু সমগ্ৰ বিশ্বই কিবা নহয় কিবা ৰূপত প্ৰভাৱান্বিত হৈছে। এনে পৰিস্থিতিত এই সংঘাতৰ প্ৰভাৱৰ পৰা নাগৰিকক ৰক্ষা কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে যে চৰকাৰৰ সকলো বিভাগে একেলগে কাম কৰি নাগৰিকৰ অসুবিধা কম কৰাটো নিশ্চিত কৰিব লাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে সঠিক সমন্বয়ৰ বাবেও আহ্বান জনায়, যাতে কোনো ধৰণৰ ক’লা বজাৰ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ সামগ্ৰীৰ অবৈধ মজুতকৰণ নহয়।

Prime Minister's Office
PM chairs CCS Meeting to review the situation and mitigating measures in the context of ongoing West Asia Conflict
Short, Medium and Long term measures to ensure continued availability of essential needs discussed in detail
Alternate sources of fertilizers for farmers were also discussed to ensure continued availability in the future
Several measures discussed to diversify sources of imports required by chemicals, pharmaceuticals, petrochemicals and other industrial sectors
New export destinations to promote Indian goods to be developed in near future
PM instructs that all arms of government should work together to ensure least inconvenience to citizens
PM directs that a group of Ministers and Secretaries be created to work dedicatedly in a whole of government approach
PM instructs for sectoral groups to work in consultation with all stakeholders
PM asks for proper coordination with state governments to ensure no black-marketing and hoarding of important commodities
22 MAR 2026 9:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a meeting of the Cabinet Committee on Security to review the situation and ongoing and proposed mitigating measures in the context of ongoing West Asia Conflict.
The Cabinet Secretary gave a detailed presentation on the global situation and mitigating measures taken so far and being planned by all concerned Ministries/Departments of Government of India. The expected impact and measures taken to address it across sectors like agriculture, fertilisers, food security, petroleum, power, MSMEs, exporters, shipping, trade, finance, supply chains and all affected sectors were discussed. The overall macro-economic scenario in the country and further measures to be taken were also discussed.
The ongoing conflict in West Asia will have significant short, medium and long term impact on the global economy and its effect on India were assessed and counter-measures, both immediate and long-term, were discussed.
Detailed assessment of availability for critical needs of the common man, including food, energy and fuel security was made. Short term, Medium term and Long term measures to ensure continued availability of essential needs were discussed in detail.
The impact on farmers and their requirement for fertiliser for the Kharif season was assessed. The measures taken in the last few years to maintain adequate stocks of fertilizers will ensure timely availability and food security. Alternate sources of fertilizers were also discussed to ensure continued availability in the future.
It was also determined that adequate supply of coal stocks at all power plants will ensure no shortage of electricity in India.
Several measures were discussed to diversify sources of imports required by chemicals, pharmaceuticals, petrochemicals and other industrial sectors. Similarly new export destinations to promote Indian goods will be developed in the near future.
Several measures proposed by different ministries will be prepared and implemented in the coming days after consultation with all stakeholders.
PM directed that a group of ministers and secretaries be created to work dedicatedly in a whole of government approach. PM also instructed for sectoral groups to work in consultation with all stakeholders.
PM said that the conflict is an evolving situation and the entire world is affected in some form. In such a situation, all efforts must be made to safeguard the citizens from the impact of this conflict. PM instructed that all arms of government should work together to ensure least inconvenience to the citizens. PM also asked for proper coordination with state governments to ensure no black-marketing and hoarding of important commodities.