প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা নোংচুপ এসিয়াগী হৌজিক মুক্নরিবা ফিবম অসি হন্না য়েংশিন্নবা অমসুং মুক্নবা হন্থহন্নবা পাম্বৈশিংগী মতাংদা সি.সি.এস মীফম পাংথোকখ্রে
লেপ্তনা তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা অতেনবা, ময়াই ওইবা অমসুং অশাংবা পাম্বৈশিংগী মতাংদা কুপ্না খন্নখ্রে
তুংদা মখা তানা ফংহন্নবা লৌমীশিংগীদমক অতোপ্পা হার ফংফমশিংসু খন্নখ্রে
কেমিকেলশিং, ফার্মাস্যুতিকেলশিং, পেত্রোকেমিকেলশিং অমসুং অতোপ্পা উদ্যোগশিংগী দরকার ওইবশিং তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী পুশিল্লক্নবা পাম্বৈ কয়া খন্নখ্রে
ভারতকী পোৎথোকশিং য়োকখৎনবা মপান্দা থাদোক্নবা অনৌবা লৈবাকশিং থিগদবনি
মীয়ামদা য়ারিবমখৈ খুদোংচাদবা থোকহন্দনবা সরকারগী মরী লৈনবা খুদিংমক পুন্না থবক তৌমিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখ্রে
সরকারগী মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং বিভাগশিং পুন্না কৎথোকপগা লোয়ননা থবক তৌনবা মিনিষ্টরশিং অমসুং সেক্রেতরিশিংগী কাংবু অমা শেম্নবা প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখ্রে
হিরম অমগী কাংবুশিং মরী লৈনবা খুদিংমক্কা ৱা তান্নবা প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখ্রে
মরুওইবা পোৎলমশিং আইন্না য়াদবা মওংদা য়োন্দনবা অমসুং পৈশিন্দুনা থমদনবা রাজ্য সরকারশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখ্রে
22 MAR 2026 9:06PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা নোংচুপ এসিয়াগী হৌজিক মুক্নরিবা ফিবম অসি হন্না য়েংশিন্নবা অমসুং মুক্নবা হন্থহন্নবা পাম্বৈশিংগী মতাংদা কেবিনেত কম্মিতি ওন সেকুরিতিগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
মালেমগী হৌজিক ওইরিবা ফিবম অমসুং মুক্নবা হন্থহন্নবা হৌজিক ফাওবদা পায়খৎলিবা থবকশিং অমসুং ভারত সরকারগী মরী লৈনবা মিনিষ্ট্রিশিং/বিভাগশিংনা থৌরাং তৌরিবগী মতাংদা কেবিনেত সেক্রেতরিনা মরীক চুম্না ফোঙদোকখ্রে। লৌউ-শিংউ, হারশিং, চীঞ্জাক, পেত্রোলিয়ম, পৱার, এম.এস.এম.ইশিং, মপান্দা থাদোকপা, সিপ্পিং, ললোন-ইতিক, ফাইনান্স, সপ্লাই চেনশিংগুম্বা হিরমশিংদা পীরিবা চৈথেং অমসুং মদু কোক্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং অমসুং অকায়বা পীরিবা হিরম খুদিংমক খন্নখ্রে। লৈবাক অসিগী অপুনবা শেন-থুমগী ফিবম অমসুং মখা তানা পায়খৎকদবা থবকশিংগী মতাংদসু খন্নখ্রে।
হৌজিক নোংচুপ এসিয়াদা চৎথরিবা মুক্নবা অসিনা মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা অতেনবা, ময়াই ওইবা অমসুং মতম শাংবা চৈথেং পীগনি অমসুং মসিনা ভারত্ত পীরিবা চৈথেং অমসুং খুদক্কী অমসুং অশাংবা মতমগী থেংন্নবা পাম্বৈশিং খন্নখ্রে।
চীঞ্জাক, ইনর্জি অমসুং থাউ য়াওনা মীচম মীয়ামগী মরুওইবা পোৎলমশিং ফংবগী মতাংদা কুপ্না খন্নখি। লেপ্তনা তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা অতেনবা, ময়াই ওইবা অমসুং অশাংবা পাম্বৈশিংগী মতাংদা কুপ্না খন্নখ্রে।
লৌমীশিংদা পীরিবা চৈথেং অমসুং কালেন লৌরোক্ত লৌমীশিংগী হার দরকার ওইবগী মতাংদা খন্নখ্রে। হারশিং মরাংকাইনা পৈশিন্দুনা থম্নবা হৌখিবা চহি খরদা পায়খৎখিবা থবকশিংনা মতম চানা ফংহনগনি অমসুং চীঞ্জাক পুথোকপা ঙমগনি। তুংদা মখা তানা ফংহন্নবা লৌমীশিংগীদমক অতোপ্পা হার ফংফমশিংসু খন্নখ্রে।
ভারত্ত ইলেক্ত্রিসিতিগী অৱাৎপা লৈহন্দনবা পৱার প্লান্ত খুদিংমক্ত কয়লা মরাংকাইনা ফংহন্নবা মীফম অদুনা ৱারেপ লৌখ্রে।
কেমিকেলশিং, ফার্মাস্যুতিকেলশিং, পেত্রোকেমিকেলশিং অমসুং অতোপ্পা উদ্যোগশিংগী দরকার ওইবশিং তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী পুশিল্লক্নবা পাম্বৈ কয়া খন্নখ্রে। ভারতকী পোৎথোকশিং য়োকখৎনবা মপান্দা থাদোক্নবা অনৌবা লৈবাকশিং থিগদবনি।
তোঙান তোঙানবা মিনিষ্ট্রিশিংনা পুখৎলকপা তোঙান তোঙানবা পাম্বৈশিং মরী লৈনবা খুদিংমক্কা খন্নরবা মতুংদা লাক্লিবা নুমিৎ খরনি অসিদা থবক ওইনা পায়খৎকনি।
সরকারগী মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং বিভাগশিং পুন্না কৎথোকপগা লোয়ননা থবক তৌনবা মিনিষ্টরশিং অমসুং সেক্রেতরিশিংগী কাংবু অমা শেম্নবা প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখ্রে। হিরম অমগী কাংবুশিং মরী লৈনবা খুদিংমক্কা ৱা তান্নবা প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মুক্নবা অসিগী ফিবম হোংলক্লি অমসুং মওং খরদা মালেম শীনবা থুংনা চৈথেং পীরে। অসিগুম্বা ফিবম অমদা, মুক্নবা অসিগী চৈথেংদগী মীচম মীয়াম ঙাকথোক্নবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। মীয়ামদা য়ারিবমখৈ খুদোংচাদবা থোকহন্দনবা সরকারগী মরী লৈনবা খুদিংমক পুন্না থবক তৌমিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখ্রে। মরুওইবা পোৎলমশিং আইন্না য়াদবা মওংদা য়োন্দনবা অমসুং পৈশিন্দুনা থমদনবা রাজ্য সরকারশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখ্রে।

Prime Minister's Office
PM chairs CCS Meeting to review the situation and mitigating measures in the context of ongoing West Asia Conflict
Short, Medium and Long term measures to ensure continued availability of essential needs discussed in detail
Alternate sources of fertilizers for farmers were also discussed to ensure continued availability in the future
Several measures discussed to diversify sources of imports required by chemicals, pharmaceuticals, petrochemicals and other industrial sectors
New export destinations to promote Indian goods to be developed in near future
PM instructs that all arms of government should work together to ensure least inconvenience to citizens
PM directs that a group of Ministers and Secretaries be created to work dedicatedly in a whole of government approach
PM instructs for sectoral groups to work in consultation with all stakeholders
PM asks for proper coordination with state governments to ensure no black-marketing and hoarding of important commodities
22 MAR 2026 9:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a meeting of the Cabinet Committee on Security to review the situation and ongoing and proposed mitigating measures in the context of ongoing West Asia Conflict.
The Cabinet Secretary gave a detailed presentation on the global situation and mitigating measures taken so far and being planned by all concerned Ministries/Departments of Government of India. The expected impact and measures taken to address it across sectors like agriculture, fertilisers, food security, petroleum, power, MSMEs, exporters, shipping, trade, finance, supply chains and all affected sectors were discussed. The overall macro-economic scenario in the country and further measures to be taken were also discussed.
The ongoing conflict in West Asia will have significant short, medium and long term impact on the global economy and its effect on India were assessed and counter-measures, both immediate and long-term, were discussed.
Detailed assessment of availability for critical needs of the common man, including food, energy and fuel security was made. Short term, Medium term and Long term measures to ensure continued availability of essential needs were discussed in detail.
The impact on farmers and their requirement for fertiliser for the Kharif season was assessed. The measures taken in the last few years to maintain adequate stocks of fertilizers will ensure timely availability and food security. Alternate sources of fertilizers were also discussed to ensure continued availability in the future.
It was also determined that adequate supply of coal stocks at all power plants will ensure no shortage of electricity in India.
Several measures were discussed to diversify sources of imports required by chemicals, pharmaceuticals, petrochemicals and other industrial sectors. Similarly new export destinations to promote Indian goods will be developed in the near future.
Several measures proposed by different ministries will be prepared and implemented in the coming days after consultation with all stakeholders.
PM directed that a group of ministers and secretaries be created to work dedicatedly in a whole of government approach. PM also instructed for sectoral groups to work in consultation with all stakeholders.
PM said that the conflict is an evolving situation and the entire world is affected in some form. In such a situation, all efforts must be made to safeguard the citizens from the impact of this conflict. PM instructed that all arms of government should work together to ensure least inconvenience to the citizens. PM also asked for proper coordination with state governments to ensure no black-marketing and hoarding of important commodities.