মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রীমন্দলনা ‘FY 2026-27দগী FY 2030-31 ফাওবগী মতমগীদমক স্মোল হাইদ্রো পাৱর (SHP) দিবেলপমেন্ত স্কিম’ গী অয়াবা পীখ্রে
18 MAR 2026 4:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা চাউরাক্না মেগাৱাৎ ১৫০০গী কেপাসিতি লৈবা স্মোল হাইদ্রো পাৱর (SHP) প্রোজেক্তশিং ইনস্তোল তৌনবা লুপা কোতি 2584.60গী শেনফমগা লোইননা ‘FY 2026-27দগী FY 2030-31 ফাওবগী মতমগীদমক স্মোল হাইদ্রো পাৱর (SHP) দিবেলপমেন্ত স্কিম’দা অয়াবা পীখ্রে।
স্কিম অসিনা তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা অপীকপা হায়দ্রো প্রোজেক্তশিং (মেগাৱাৎ 1-25গী মনুংদা লৈবা কেপাসিতি) পুথোকপদা মতেং পাংগনি অমসুং অসিগুম্বা প্রোজেক্তশিং অসিগী পোতেন্সিয়েল য়াম্না লৈবা মরুওইনা চীংগী অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং অমসুং ইন্তর্নেস্নেল বোর্দর লৈবা জিলাশিংদা, প্রোজেক্ত অমগী লুপা করোর 30গী অপ্পর লিমিৎ অমগা লোয়ননা মেগাৱাৎ খুদিংগী লুপা করোর 3.6 নত্ত্রগা প্রোজেক্তকী মমলগী 30%গী চাংদা (অনিসিদা খ্বাইদগী হন্থবা অমা) সেন্ত্রেল ফাইনান্সিয়েল এসিস্তেন্স ফংলগনি। অতোপ্পা রাজ্যশিংদা প্রোজেক্ত অমদা মেগাৱাৎ অমদা লুপা করোর 2.4 নত্ত্রগা প্রোজেক্ত অমগী শেনফমগী 20%গী মখাদা প্রোজেক্ত অমদা লুপা করোর 20গী কেপ অমগা লোয়ননা ফংলগনি। মসিনা অরাপ্পা অমসুং লায়না ফংবা মফমশিংদা লৈরিবা অপীকপা হায়দ্রো পোতেন্সিয়েল অসি শীজিন্নবদা মতেং পাংগনি। অসিগুম্বা প্রোজেক্তশিংগীদমক লুপা কোতি 2,532গী শেনফম থম্লে। মসিনা অপীকপা হায়দ্রো সেক্তরদা লুপা করোর 15,000গী ইনভেস্তমেন্ত পুরকপা ঙমগনি। মসিনা ক্লিন ইনর্জী ইনিসিয়েতিব, অরাপ্পা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা ইনবেস্তমেন্ত অমসুং থবক ফংবগী অচৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। ইনভেস্তমেন্ত অসিনা আত্মনির্ভর ভারতকী পান্দম ফংনবা প্লান্ত অমসুং মেছিনরী 100% লমদমসিগী সোর্সশিংদগী পুথোক্কনি।
স্কিম অসিনা রাজ্যশিংদা তুংলমচত্তা অপীকপা হায়দ্রো প্রোজেক্তশিংগী পাইপলাইন অমা শেম্নবা প্রোজেক্ত 200 রোমগীদমক অকুপ্পা প্রোজেক্ত রিপোর্ত শেম্নবা পুক্নিং থৌগৎকনি। অসিগুম্বা DPR শেম্নবা রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারগী এজেন্সীশিংদা মতেং পাংনবা লুপা কোতি 30 থমখ্রে।
স্কিম অসিনা প্রোজেক্ত শেমগৎলকপা মতমদা পর্সন দেজ লাখ 51দা থবক পীগনি। মসিনা মরুওইনা খুঙ্গং অমসুং অরাপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা SHPশিং অসি য়েংশিন্নবা অমসুং মথৌ তৌহনবদা থবক পীগনি। SHP প্রোজেক্তশিং অসি দিসেন্ত্রেলাইজ ওইবনা, অশাংবা ত্রান্সমিসন লাইনগী মথৌ তাবা অসি য়াম্না নেম্না লৈ, মসিনা ত্রান্সমিসনগী মাংখিবা অসিসু হন্থহল্লি।
স্কিম অসি হৌদোকপা অসিনা অপীকপা হায়দ্রোপাৱর সেক্তরবু নৌহৌননা পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং লৈরিবা পোতেন্সিয়েল অসি য়াম্না থুনা শীজিন্নবদা মতেং পাংগনি। SHP প্রোজেক্তশিং অসি অকোইবগী ফিভম ফনা থম্বা ঙম্মি, মরমদি মখোয়না পাক চাউনা লম লৌশিনবা, উ পাম্বীশিং ককথৎপা অমসুং কম্ম্যুনিতীশিং মফম হোংদোকপা তৌদে। মসিগী মথক্তা, প্রোজেক্তশিং অসিগী মপুন্সি চহি 40দগী 60 ফাওবগী ওইবগা লোইনা থবক ফংহনবদা নত্তনা মসিনা অরাপ্পা মফমশিংদা লোকেল ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহন্দুনা সোসিও-ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তসু ইনোৎ হাপকনি। ।

Cabinet
Cabinet approves scheme on ‘Small Hydro Power (SHP) Development Scheme for the period FY 2026-27 to FY 2030-31’
18 MAR 2026 4:12PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the ‘Small Hydro Power (SHP) Development Scheme for the period FY 2026-27 to FY 2030-31’ with an outlay of Rs.2584.60 crore for installation of Small Hydro Power (SHP) Projects of an approximate capacity of 1500 MW.
The scheme will support small hydro projects (between 1-25 MW capacity) to come up in different states and will especially benefit hilly and North Eastern states with high potential for such projects. In North Eastern States and in districts with international border, central financial assistance to the tune of Rs.3.6 crore per MW or 30%of the project cost, whichever is lower with an upper limit of Rs.30 crore per project will be available. In other states Rs.2.4 crore per MW or 20% of project cost, whichever is lower with a cap of Rs.20 crore per project would be available. This will help in tapping the small hydro potential in remote and difficult to reach locations. An amount of Rs. 2,532 crore has been earmarked for such projects. This is likely to bring in Rs. 15,000 crore of investment in the small hydro sector giving a boost to the clean energy initiative, investment in remote and rural areas and creating significant employment opportunities. The investment will also leverage 100% of the plant and machinery from indigenous sources fulfilling the objective of Atmanirbhar Bharat.
The scheme will also incentivise the states to prepare the detailed project report for about 200 projects to create a pipeline of small hydro projects in future. An amount of Rs.30 crore has been kept to support state and central government agencies to prepare such DPR.
The scheme will support 51 lakh person days of employment during the project construction and will also enable employment in maintenance and operation of these SHPs which will come up in largely rural and remote locations. SHP projects being decentralized in nature, the requirement of long transmission line is minimal, which also reduces the transmission losses.
Launching of this Scheme will rejuvenate the Small Hydro Power sector and will help in exploiting the available potential at a much faster pace. SHP projects are environmentally sustainable, as they avoid large-scale land acquisition, deforestation, and displacement of communities. It will also promote socio-economic development of remote areas by boosting local investment, apart from creating long-term employment with project lifespans typically ranging from 40 to over 60 years.