কেবিনেট
‘২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০৩০-৩১ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুৎ (এছ এইচ পি) উন্নয়ন আঁচনি’ৰ বাবে কেবিনেটৰ অনুমোদন
18 MAR 2026 4:12PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ বৈঠকত আনুমানিক ১৫০০ মেগাৱাট ক্ষমতাসম্পন্ন ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুৎ (এছ এইচ পি) প্ৰকল্পৰ বাবে ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০৩০-৩১ বিত্তীয় বৰ্ষৰ সময়ছোৱাৰ বাবে ‘ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুৎ (এছ এইচ পি) উন্নয়ন আঁচনি’ত অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
এই আঁচনিখনে বিভিন্ন ৰাজ্যত ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পসমূহ (১-২৫ মেগাৱাট ক্ষমতাসম্পন্ন) গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব আৰু বিশেষকৈ এনে প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে প্ৰচুৰ সম্ভাৱনা থকা পাহাৰীয়া আৰু উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহক উপকৃত কৰিব। উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তৱৰ্তী জিলাসমূহত কেন্দ্ৰীয় বিত্তীয় সাহায্য প্ৰতিটো প্ৰকল্পত ৩০ কোটি টকাৰ সৰ্বোচ্চ সীমাৰ সৈতে প্ৰতি মেগাৱাটত ৩.৬ কোটি টকা বা প্ৰকল্প ব্যয়ৰ ৩০ শতাংশ উপলব্ধ হ’ব। আন ৰাজ্যসমূহত প্ৰতিটো প্ৰকল্পত ২০ কোটি টকাৰ সৰ্বোচ্চ সীমাৰ সৈতে প্ৰতি মেগাৱাটত ২.৪ কোটি টকা বা প্ৰকল্প ব্যয়ৰ ২০ শতাংশ উপলব্ধ হ’ব। ই দূৰৱৰ্তী আৰু দুৰ্গম স্থানত ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুৎ সম্ভাৱনাৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰাত সহায় কৰিব। এনে প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে ২,৫৩২ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুৎ খণ্ডত ১৫,০০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনা আছে, যাৰ ফলত পৰিষ্কাৰ শক্তি উদ্যোগ, দূৰৱৰ্তী আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত বিনিয়োগ আৰু চকুতলগা নিয়োগৰ সৃষ্টি হ’ব। এই বিনিয়োগে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ উদ্দেশ্য পূৰণ কৰি থলুৱা উৎসৰ পৰা প্ৰকল্প আৰু যন্ত্ৰৰ ১০০ শতাংশ লাভ কৰিব।
এই আঁচনিখনে ৰাজ্যসমূহক ভৱিষ্যতে ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ পাইপলাইন সৃষ্টি কৰিবলৈ প্ৰায় ২০০ টা প্ৰকল্পৰ বাবে বিশদ প্ৰকল্প প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব। এনে ডিপিআৰ প্ৰস্তুত কৰাৰ উদ্দেশ্যে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সংস্থাসমূহক সহায় কৰিবলৈ ৩০ কোটি টকা মজুত ৰখা হৈছে।
এই আঁচনিখনে প্ৰকল্প নিৰ্মাণৰ সময়ত দৈনিক ৫১ লাখ লোকৰ কৰ্মসংস্থাপনত সহায় কৰিব আৰু এই এছ এইচ পিসমূহৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব, যিসমূহ প্ৰধানকৈ গ্ৰাম্য আৰু দূৰৱৰ্তী অঞ্চলত স্থাপন কৰা হ’ব। এছ এইচ পি প্ৰকল্পসমূহ বিকেন্দ্ৰীকৰণ প্ৰকৃতিৰ হোৱাৰ বাবে দীৰ্ঘ কাৰ্যৰূপায়ণৰ প্ৰয়োজনীয়তা তেনেই কম, যাৰ ফলত কাৰ্যৰূপায়ণৰ ক্ষতিও হ্ৰাস পায়।
এই আঁচনিখনে ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুৎ খণ্ডক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিব আৰু উপলব্ধ সম্ভাৱনাক অতি দ্ৰুত গতিত ব্যৱহাৰ কৰাত সহায় কৰিব। এছ এইচ পি প্ৰকল্পসমূহ পৰিবেশগতভাৱে বহনক্ষম, কিয়নো সেইবোৰে বৃহৎ পৰিমাণৰ অধিগ্ৰহণ, বনাঞ্চল ধ্বংস আৰু সম্প্ৰদায়ৰ স্থানান্তৰকৰণৰ পৰা বিৰত থাকে। ই সাধাৰণতে ৪০ৰ পৰা ৬০ বছৰীয়া প্ৰকল্পৰ সৈতে দীৰ্ঘম্যাদী নিয়োগ সৃষ্টি কৰাৰ উপৰি স্থানীয় বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰি দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নকো উৎসাহিত কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves scheme on ‘Small Hydro Power (SHP) Development Scheme for the period FY 2026-27 to FY 2030-31’
18 MAR 2026 4:12PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the ‘Small Hydro Power (SHP) Development Scheme for the period FY 2026-27 to FY 2030-31’ with an outlay of Rs.2584.60 crore for installation of Small Hydro Power (SHP) Projects of an approximate capacity of 1500 MW.
The scheme will support small hydro projects (between 1-25 MW capacity) to come up in different states and will especially benefit hilly and North Eastern states with high potential for such projects. In North Eastern States and in districts with international border, central financial assistance to the tune of Rs.3.6 crore per MW or 30%of the project cost, whichever is lower with an upper limit of Rs.30 crore per project will be available. In other states Rs.2.4 crore per MW or 20% of project cost, whichever is lower with a cap of Rs.20 crore per project would be available. This will help in tapping the small hydro potential in remote and difficult to reach locations. An amount of Rs. 2,532 crore has been earmarked for such projects. This is likely to bring in Rs. 15,000 crore of investment in the small hydro sector giving a boost to the clean energy initiative, investment in remote and rural areas and creating significant employment opportunities. The investment will also leverage 100% of the plant and machinery from indigenous sources fulfilling the objective of Atmanirbhar Bharat.
The scheme will also incentivise the states to prepare the detailed project report for about 200 projects to create a pipeline of small hydro projects in future. An amount of Rs.30 crore has been kept to support state and central government agencies to prepare such DPR.
The scheme will support 51 lakh person days of employment during the project construction and will also enable employment in maintenance and operation of these SHPs which will come up in largely rural and remote locations. SHP projects being decentralized in nature, the requirement of long transmission line is minimal, which also reduces the transmission losses.
Launching of this Scheme will rejuvenate the Small Hydro Power sector and will help in exploiting the available potential at a much faster pace. SHP projects are environmentally sustainable, as they avoid large-scale land acquisition, deforestation, and displacement of communities. It will also promote socio-economic development of remote areas by boosting local investment, apart from creating long-term employment with project lifespans typically ranging from 40 to over 60 years.