କ୍ୟାବିନେଟ
‘୨୦୨୬-୨୭ରୁ ୨୦୩୦-୩୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ‘କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିକାଶ ଯୋଜନା’କୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
18 MAR 2026 4:12PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ‘‘୨୦୨୬-୨୭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୩୦-୩୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ (ଏସଏଚପି) ବିକାଶ ଯୋଜନା’’କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦ ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ (ଏସଏଚପି) ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ୨୫୮୪.୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରାଯିବ।
ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାକୁ ଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ (୧-୨୫ ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତା) ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦିଆଯିବ। ଏହି ଯୋଜନା ବିଶେଷ ଭାବରେ ପାହାଡିଆ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭଦାୟକ କରିବ, ଯେଉଁଠାରେ ଏପରି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାକୁ ଲାଗି ରହିଥିବା ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତି ମେଗାୱାଟ ପାଇଁ ୩.୬ କୋଟି ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୩୦ ପ୍ରତିଶତ (ଯାହା କମ୍ ହେବ) ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ପ୍ରତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ସୀମା ୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ। ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ, ପ୍ରତି ମେଗାୱାଟ ପାଇଁ ୨୪ କୋଟି ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୨୦ ପ୍ରତିଶତ (ଯେଉଁଟି କମ୍ ହେବ) ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ପ୍ରତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ସୀମା ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ। ଏହା ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ସ୍ଥାନରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳବିଦ୍ୟୁତର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏପରି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୨,୫୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ଏହା କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ନିବେଶ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ସ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ବ୍ୟବହାର କରି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ କରିବ।
ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବିସ୍ତୃତ ପ୍ରକଳ୍ପ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯିବ। ଫଳରେ ଭବିଷ୍ୟତରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ। ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ଏପରି ଡିପିଆର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ ୫୧ ଲକ୍ଷ ମାନବ-ଦିବସ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହାସହିତ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏହି ଏସଏଚପି (ସ୍ମଲ୍ ହ୍ୟାଣ୍ଡ ହିଟର) ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନାରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏସଏଚପି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ପ୍ରକୃତିର ହୋଇଥିବାରୁ ଲମ୍ବା ସଞ୍ଚାରଣ ଲାଇନର ଆବଶ୍ୟକତା ସର୍ବନିମ୍ନ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ପରିବହନ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ ପାଏ।
ଏହି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉପଯୋଗ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏସଏଚପି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ, କାରଣ ଏହା ବଡ଼ ପରିମାଣର ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ, ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷୟ ଏବଂ ଗଣ ବିସ୍ଥାପନକୁ ଏଡାଏ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାନୀୟ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରି ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, କାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସାଧାରଣତଃ ୪୦ ରୁ ୬୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ।

Cabinet
Cabinet approves scheme on ‘Small Hydro Power (SHP) Development Scheme for the period FY 2026-27 to FY 2030-31’
18 MAR 2026 4:12PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the ‘Small Hydro Power (SHP) Development Scheme for the period FY 2026-27 to FY 2030-31’ with an outlay of Rs.2584.60 crore for installation of Small Hydro Power (SHP) Projects of an approximate capacity of 1500 MW.
The scheme will support small hydro projects (between 1-25 MW capacity) to come up in different states and will especially benefit hilly and North Eastern states with high potential for such projects. In North Eastern States and in districts with international border, central financial assistance to the tune of Rs.3.6 crore per MW or 30%of the project cost, whichever is lower with an upper limit of Rs.30 crore per project will be available. In other states Rs.2.4 crore per MW or 20% of project cost, whichever is lower with a cap of Rs.20 crore per project would be available. This will help in tapping the small hydro potential in remote and difficult to reach locations. An amount of Rs. 2,532 crore has been earmarked for such projects. This is likely to bring in Rs. 15,000 crore of investment in the small hydro sector giving a boost to the clean energy initiative, investment in remote and rural areas and creating significant employment opportunities. The investment will also leverage 100% of the plant and machinery from indigenous sources fulfilling the objective of Atmanirbhar Bharat.
The scheme will also incentivise the states to prepare the detailed project report for about 200 projects to create a pipeline of small hydro projects in future. An amount of Rs.30 crore has been kept to support state and central government agencies to prepare such DPR.
The scheme will support 51 lakh person days of employment during the project construction and will also enable employment in maintenance and operation of these SHPs which will come up in largely rural and remote locations. SHP projects being decentralized in nature, the requirement of long transmission line is minimal, which also reduces the transmission losses.
Launching of this Scheme will rejuvenate the Small Hydro Power sector and will help in exploiting the available potential at a much faster pace. SHP projects are environmentally sustainable, as they avoid large-scale land acquisition, deforestation, and displacement of communities. It will also promote socio-economic development of remote areas by boosting local investment, apart from creating long-term employment with project lifespans typically ranging from 40 to over 60 years.