Ministry of Railways
Indian Railways’ Decisive Safety Push Helps Cut Both Train Accidents as well as Casualties
60% Drop in Consequential Train Accidents and 17% Reduction in Deaths Over a Decade
Consequential Accidents Reduced from 31 in 2024-25 to 14 in 2025-26 (up to Feb)
19 MAR 2026 2:18PM by PIB Delhi
Safety is accorded the highest priority on Indian Railways. As a consequence of various safety measures taken over the years, there has been a steep decline in the number of accidents.
Number of Consequential Train Accidents has reduced as shown in the table below:-
Year
Consequential Accidents
2014-15
135
2025-26 (upto 28.02.2026)
14 (90% lesser)
Consequential Train Accidents on Indian Railways and casualties (including railway passengers and railway personnel) therein are as follows:-
Period
No. of Consequential Train Accidents
No. of Deaths
No. of Injuries
2004-05 to 2013-14
1,711
904
3,155
2014-15 to 2023-24
678
748
2,087
2024-25
31
18
92
2025-26 (upto
February 2026)
14
16
28
The various safety measures, including track maintenance and signalling system, taken to enhance safety in train operations are as under:-
• On Indian Railways, the expenditure on Safety related activities has increased over the years as under:-
Expenditure/Budget on Safety related activities (Rs. in Cr.)
2013-14
2022-23
2023-24
2024-25
2025-26
2026-27
39,200
87,336
1,01,662
1,14,022
1,17,693
1,20,389
• Electrical/Electronic Interlocking Systems with centralized operation of points and signals have been provided at 6,665 stations up to 28.02.2026 to reduce accidents due to human failure.
• Interlocking of Level Crossing (LC) Gates has been provided at 10,153 Level Crossing Gates up to 28.02.2026 for enhancing safety at LC Gates.
• Complete Track Circuiting of stations to enhance safety by verification of track occupancy by electrical means has been provided at 6,669 stations up to 28.02.2026.
• Indian Railways has gone for implementation of indigenously developed Automatic Train Protection (ATP) system, which required safety certification of highest order (SIL 4). Kavach has been adopted as a National ATP system in July 2020. Based on deployment of Kavach version 3.2 on 1465 RKm on South Central Railway and experience gained, further improvements were made. Finally, Kavach specification version 4.0 was approved by RDSO on 16.07.2024. After extensive and elaborate trials, Kavach Version 4.0 has been successfully commissioned on 1,452 Route Kilometres, covering the high density Delhi- Mumbai and Delhi-Howrah routes as below:
SN
Section
Progress Route (Km)
(1)
Delhi-Mumbai route:
i
Junction cabin – Palwal – Mathura –Nagda section
667
ii
Vadodara - Ahmedabad section
96
iii
Vadodara - Virar section
336
(2)
Delhi – Howrah route:
i
Gaya Sarmatanr section
93
ii
Chota Ambana - Bardhaman – Howrah section
260
This information was provided by the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, in a reply to a question in Lok Sabha on Wednesday.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେଳବାଇ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି ଦୁର୍ଘଟଣା ଓ ମୃତ୍ୟୁ
19 MAR 2026 2:18PM by PIB Bhubaneswar
- ଏକ ଦଶନ୍ଧିରେ ଟ୍ରେନ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ୬୦% ଓ ମୃତ୍ୟୁ ୧୭% ହ୍ରାସ
- ରେଳ ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରଭାବ: ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟା ୩୧ରୁ ୧୪କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟାରେ ବହୁ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି।
ନିମ୍ନଲିଖିତ ସାରଣୀରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ ଟ୍ରେନ୍ ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇଛି:-
ବର୍ଷ
ବିଭିନ୍ନ ଦୁର୍ଘଟଣା
୨୦୧୪-୧୫
୧୩୫
୨୦୨୫-୨୬ (୨୮.୦୨.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ)
୧୪ (୯୦% କମ୍)
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଟ୍ରେନ୍ ଦୁର୍ଘଟଣା ଏବଂ ଏଥିରେ ମୃତାହତ (ରେଳ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସମେତ) ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅଟେ:-
ଅବଧି
ଟ୍ରେନ୍ ଦୁର୍ଘଟଣା ସଂଖ୍ୟା
ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା
ଆହତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା
୨୦୦୪-୦୫ ରୁ ୨୦୧୩-୧୪
୧,୭୧୧
୯୦୪
୩,୧୫୫
୨୦୧୪-୧୫ ରୁ ୨୦୨୩-୨୪
୬୭୮
୭୪୮
୨,୦୮୭
୨୦୨୪-୨୫
୩୧
୧୮
୯୨
୨୦୨୫-୨୬
(ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ)
୧୪
୧୬
୨୮
ଟ୍ରେନ ପରିଚାଳନାରେ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଟ୍ରାକ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ସିଗନାଲିଂ ସିଷ୍ଟମ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅଟେ: -
- ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ, ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି:-
ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ/ବଜେଟ୍ (ଟଙ୍କା କୋଟିରେ)
୨୦୧୩-୧୪
୨୦୨୨-୨୩
୨୦୨୩-୨୪
୨୦୨୪-୨୫
୨୦୨୫-୨୬
୨୦୨୬-୨୭
୩୯,୨୦୦
୮୭,୩୩୬
୧,୦୧,୬୬୨
୧,୧୪,୦୨୨
୧,୧୭,୬୯୩
୧,୨୦,୩୮୯
- ମାନବ ଜନିତ ବିଫଳତା ହେତୁ ଦୁର୍ଘଟଣା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ୨୮.୦୨.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬,୬୬୫ ଷ୍ଟେସନରେ ପଏଣ୍ଟ ଏବଂ ସିଗନାଲଗୁଡ଼ିକର କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ପରିଚାଳନା ସହିତ ବୈଦ୍ୟୁତିକ/ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଇଣ୍ଟରଲକିଂ ସିଷ୍ଟମ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
- ଏଲସି ଗେଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକରେ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୨୮.୦୨.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦,୧୫୩ ଟି ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ ଗେଟ୍‌ରେ ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ (ଏଲସି) ଗେଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଇଣ୍ଟରଲକିଂ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
- ୨୮.୦୨.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬,୬୬୯ ଷ୍ଟେସନରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଉପାୟରେ ଟ୍ରାକ୍ ଦଖଲର ଯାଞ୍ଚ କରି ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟ୍ରାକ୍ ସର୍କିଟିଂ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
- ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ବିକଶିତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଟ୍ରେନ୍ ସୁରକ୍ଷା (ଏଟିପି) ପ୍ରଣାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, ଯାହା ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ କ୍ରମର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରମାଣପତ୍ର (ଏସଆଇଏଲ ୪) ଆବଶ୍ୟକ। ଜୁଲାଇ ୨୦୨୦ ରେ କବଚକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ଏଟିପି ପ୍ରଣାଳୀ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଦକ୍ଷିଣ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇରେ ୧,୪୬୫ ଆରକେଏମରେ କବଚ ସଂସ୍କରଣ ୩.୨ର ନିୟୋଜନ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ, ଆହୁରି ଉନ୍ନତି କରାଯାଇଛି। ଶେଷରେ, କବଚ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟକରଣ ସଂସ୍କରଣ ୪.୦ କୁ ୧୬.୦୭.୨୦୨୪ ରେ ଆରଡିଏସଓ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ କରାଯାଇଥିଲା। ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ପରୀକ୍ଷଣ ପରେ, କବଚ ସଂସ୍କରଣ ୪.୦ କୁ ୧,୪୫୨ ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟରରେ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଭିଡ ବହୁଳ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ-ହାୱଡା ରୁଟ୍ କୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ:
କ୍ର ନଂ.
ସେକ୍ସନ
ଅଗ୍ରଗତି ପଥ (କିମି)
(୧)
ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ମାର୍ଗ:
କ
ଜଙ୍କସନ କ୍ୟାବିନ - ପାଲୱାଲ - ମଥୁରା - ନାଗଡା ବିଭାଗ |
୬୬୭
ଖ
ବଡୋଦରା - ଅହମଦାବାଦ ସେକ୍ସନ
୯୬
ଗ
ବଡୋଦରା - ଭିରାର ସେକ୍ସନ
୩୩୬
(୨)
ଦିଲ୍ଲୀ – ହାଓଡ଼ା ମାର୍ଗ:
କ
ଗୟା ସର୍ମାତନର ସେକ୍ସନ
୯୩
ଖ
ଛୋଟା ଅମ୍ବାନା - ବର୍ଦ୍ଧମାନ - ହାୱଡା ସେକ୍ସନ
୨୬୦
ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।