শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
২০২৩-২৪গী লশিংগী থারুক্কীদমক লশিং থারিবা লৌমীশিংদা হকথেংননা মতেং পীনবগীদমক কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা সি.সি.আই.দা লুপা করোর ১,৭১৮.৫৬গী এম.এস.পি. ফন্দিং অয়াবা পীখ্রে
এম.এস.পি.গী থবকশিংনা লৈবাক শিনবা থুংবগী লশিং থারিবা লৌমীবশিংবু লশিং থাবদা মখোয়গী অপাম্বা লৈহন্দুনা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং ভারতপু মতিক লৈবা লশিংগী লমদা আত্মনির্ভর ওইহনবদা মতেং পাংলি
লশিং থারিবা দিস্ত্রিক্ত ১৫২ দা লৈবা প্রোক্যুরমেন্ত সেন্তর ৫০৮ গী খুত্থাংদা লশিং থাবা মরুওইবা স্তেত ১১ মক্তা সি.সি.আই.গী ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরে
18 MAR 2026 4:07PM by PIB Imphal
লৌমীবশিংগী য়াইফ-থৌরাং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং আত্মনির্ভর ভারতকী মঙলান মাঙলোমদা পুখৎপগী মরুওইবা খোঙথাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা ওইবা কেবিনেত কম্মিতী ওন ইকনমিক এফিয়র্সনা ২০২৩–২৪গী লশিংগী থারুক্কীদমক কত্তন কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (সি.সি.আই.)দা লুপা করোর ১,৭১৮.৫৬গী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) ফন্দিং অয়াবা পীখ্রে। ফন্দিং অসিগী পান্দমদি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লশিং থারিবা লৌমীশিংদা হকথেংননা মমলগী মতেং পীবনি।
এম.এস.পি.গী থবকশিং অসি মরুওইনা কৈথেলগী মমলনা এম.এস.পি.দগী হন্থরকপা মতমদা লশিং থারিবা লৌমীশিংগী খুদোংচাবা ঙাক্নবগীদমক পায়খৎপনি। অসিগুম্বা ইনতরভেন্সনশিং অসিনা লশিংগী মমল লেপহনবা, অৱাবা ফীভমদা লৌমীশিংনা পোত্থোক মমল তানা য়োনবা থিংবা অমসুং লৌমীশিংদা কান্নবা মহৈ ফংহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। লৌউ-শিংউগী কৈথেলশিংদা মীপুম খুদিংমক শরুক য়াহন্দুনা, এম.এস.পি.গী থবকশিং অসিনা লশিং থাবা কাঙলুপশিংগী শেন্মিৎলোন্দা চাউনা মতেং পাংলি।
লশিং অসি ভারতকী খ্বায়দগী মরুওইবা শেল চংবা মহৈ-মরোংশিংগী মনুংদা অমা ওইরি, মসিনা লৌমী লাখ ৬০ গী পুন্সি হিংবগী পাম্বৈ ওইরি অমসুং প্রোসেসিং, ললোন-ইতিক অমসুং তেক্সতাইল য়াওনা অসিগা মরি লৈনবা থবকশিংদা লৈরিবা মীওই লাখ ৪০০–৫০০ দা মতেং পীরি।
২০২৩–২৪ গী লশিংগী থারুক অসিদা, লশিং থাবা মফম অসি হেক্তর লাখ ১১৪.৪৭ নি হায়না পারি, অমসুং লশিং পুথোকপগী চাংনা বেল লাখ ৩২৫.২২ নি হায়না পারি, মসি মালেম শিনবা থুংবগী লশিং পুথোকপগী চাংগী চাদা ২৫ রোম ওইরি। ভারত লৈঙাক্না কমিশন ফোর এগ্রিকলচরেল কোস্তস এন্দ প্রাইসেস (সি.এ.সি.পি.)গী রিকম্মেন্দেসনশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা লশিং মরু (কাপাস)গী এম.এস.পি. লেপ্পি।
লৈঙাক্না লশিংগী এম.এস.পি. থবকশিং পায়খৎনবা কত্তন কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (সি.সি.আই.)বু সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সী ওইনা খনখ্রে। কৈথেলগী মমলনা এম.এস.পি.গী চাংদগী হন্থরকপা মতমদা, সি.সি.আই.না লৌমীশিংদগী অকক্নবা চাং থমদনা ফ্যার এভরেজ ক্বালিতী (এফ.এ.কিউ.) লশিং পুম্নমক লৈরি, মসিনা লৌমীশিংদা থাজনিংঙাই সেফতী নেত অমা পীরি।
মসিগী শেম-শাবগী শরুক অমা ওইনা, সি.সি.আই.না লশিং থাবা মরুওইবা স্তেত ১১ মক্তা মপাঙ্গল কনবা প্রোক্যুরমেন্ত নেতৱর্ক অমা শেমগৎলে, দিস্ত্রিক্ত ১৫২ দা প্রোক্যুরমেন্ত সেন্তর ৫০৮ হেন্না থবক তৌহল্লে, মসিনা লৌমীশিংগীদমক খুদোংচানা অমদি অপনবা লৈতনা পোত্থোক লৈবা য়াহল্লে।
মখা তানা, এম.এস.পি.গী থবকশিং অসি হেন্না মতিক চানা অমসুং শেংনা চত্থনবা সি.সি.আই.না তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং লৌমীদা কান্নবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলে। মসিগী মনুংদা এম.এস.পি.গা মরী লৈনবা পাউশিং শন্দোকপা, বেল আইদেনতিফিকেসন এন্দ ত্রেসেবিলিতী সিস্তেম (বি.আই.তি.এস.) চৎনহনবা অমসুং লৌমীশিংদা হেন্না ফবা থৌগলশিং পীনবা "কোৎ-এলাই" (Cott-Ally) মোবাইল এপ হৌদোকপসু য়াওরি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves MSP funding of Rs.1,718.56 crore to CCI for cotton seasons 2023-24 for direct support to cotton farmers
MSP operations motivate cotton farmers across the country to sustain their interest in cotton cultivation and help make India Aatmanirbhar in quality cotton
CCI has infrastructure in all 11 major cotton-growing states through 508 procurement centres in 152 cotton-growing districts
18 MAR 2026 4:07PM by PIB Delhi
In a significant step towards strengthening farmer welfare and advancing the vision of Aatmanirbhar Bharat, the Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Minimum Support Price (MSP) funding of Rs.1,718.56 crore to the Cotton Corporation of India (CCI) for the cotton season 2023–24. This funding aims to provide direct price support to cotton farmers across the country.
The MSP operations are undertaken to safeguard the interests of cotton farmers, particularly during periods when market prices fall below the MSP. These interventions play a crucial role in stabilising cotton prices, preventing distress sales, and ensuring remunerative returns to farmers. By enhancing inclusivity in agricultural markets, MSP operations contribute significantly to the economic security of cotton-growing communities.
Cotton remains one of India’s most vital cash crops, sustaining the livelihoods of approximately 60 lakh farmers and supporting 400–500 lakh people engaged in allied activities, including processing, trade, and textiles.
During the 2023–24 cotton season, the area under cultivation was estimated at 114.47 lakh hectares, with production pegged at 325.22 lakh bales, accounting for nearly 25% of global cotton output. The Government of India fixes the MSP for seed cotton (kapas) based on the recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP).
The Government has designated the Cotton Corporation of India as the central nodal agency for undertaking MSP operations in cotton. CCI procures all Fair Average Quality (FAQ) cotton from farmers without any quantitative ceiling, whenever market prices fall below MSP levels, thereby providing an assured safety net to farmers.
As part of its preparedness, CCI has established a robust procurement network across all 11 major cotton-growing States, with over 508 procurement centres operational in 152 districts, ensuring seamless and accessible procurement for farmers.
Further, CCI has undertaken several technology-driven and farmer-centric initiatives to enhance the efficiency and transparency of MSP operations. These include disseminating MSP-related information, implementing the Bale Identification and Traceability System (BITS), and launching the “Cott-Ally” mobile app, which enables better outreach and service delivery to farmers.