Election Commission
ECI deploys over 25 lakh Officials for violence-free, inducement-free elections in 5 States/UTs
18 MAR 2026 2:39PM by PIB Delhi
1. The Election Commission of India (ECI) announced the schedule for the General Election to Legislative Assembly of Assam, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and West Bengal and bye-elections in 6 States on March 15, 2026.
2. To ensure the smooth and orderly progress of the various phases of elections in the 5 States/UTs, over 25 lakh election officials have been deployed. The total electors eligible to vote in these elections are over 17.4 crores. This amounts to nearly 1 election official for every 70 electors.
3. Chief Election Commissioner Shri Gyanesh Kumar while announcing the schedule of the elections had stated that the officials have been directed to act with complete impartiality to ensure that the elections are violence-free and inducement-free so that each elector votes without fear or favour
4. The personnel deployed include nearly 15 lakh Polling Personnel, 8.5 lakh Security Personnel, 40 thousand Counting Personnel, 49 thousand Micro Observers, 21 thousand Sector Officers, 15 thousand Micro-observers for counting amongst other officials.
5. The field-level election machinery, including over 2.18 lakh BLOs are available for the voters on a phone call and through the Book-a-call to BLO facility on the ECINet App. Call centre number +91 (STD Code) 1950 is also available for registering any complaint/query at the DEO/RO level.
6. All the personnel deployed shall be deemed to be on deputation to the Election Commission as per the provisions of Section 28A of the Representation of the People Act, 1951.
7. 1,111 Central Observers have been deployed across the 832 Assembly Constituencies to function as the eyes and ears of the Commission during the general elections and the bye-elections. These include 557 General Observers, 188 Police Observers and 366 Expenditure Observers. Most of the Central Observers deployed have already reached their respective assigned ACs.
8. The Observers will share their contact details and meet the candidates, political parties or their representatives or any member of the public to hear their election-related grievances at a specified time everyday.

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
৫ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত হিংসামুক্ত, প্রলোভনমুক্ত নিৰ্বাচনৰ বাবে ই চি আইৰ ২৫ লাখৰো অধিক বিষয়া নিয়োগ
18 MAR 2026 2:39PM by PIB Guwahati
১. ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে (ই চি আই) ২০২৬ চনৰ ১৫ মাৰ্চত অসম, কেৰালা, পুডুচেৰী, তামিলনাডু আৰু পশ্চিমবংগ বিধানসভা নিৰ্বাচন আৰু ৬ খন ৰাজ্যৰ উপ-নিৰ্বাচনৰ সময়সূচী ঘোষণা কৰিছে।
২. ৫ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত বিভিন্ন পৰ্যায়ৰ নিৰ্বাচন মসৃণ আৰু সুশৃংখলভাৱে সম্পন্ন কৰিবলৈ ২৫ লাখৰো অধিক নিৰ্বাচনী বিষয়াক নিয়োগ দিয়া হৈছে। এই নিৰ্বাচনত ভোটদানৰ বাবে যোগ্য মুঠ ভোটদাতাৰ সংখ্যা ১৭.৪ কোটিৰো অধিক। ইয়াৰ পৰিমাণ হৈছে প্ৰতি ৭০ গৰাকী ভোটদাতাৰ পৰিবৰ্তে প্ৰায় এজন নিৰ্বাচনী বিষয়া।
৩. মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰে নিৰ্বাচনৰ সময়সূচী ঘোষণা কৰি কয় যে নিৰ্বাচন হিংসামুক্ত আৰু প্ৰলোভনমুক্ত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ বিষয়াসকলক সম্পূৰ্ণ নিৰপেক্ষতাৰে কাম কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে, যাতে প্ৰতিগৰাকী ভোটদাতাই ভয় বা অনুকম্পা অবিহনে ভোটদান কৰিব পাৰে।
৪. নিয়োজিত কৰ্মচাৰীসকলৰ ভিতৰত প্ৰায় ১৫ লাখ প’লিং বিষয়া, ৮ লাখ ৫০ হাজাৰ সুৰক্ষা কৰ্মী, ৪০ হাজাৰ গণনা বিষয়া, ৪৯ হাজাৰ ক্ষুদ্ৰ পৰ্যবেক্ষক, ২১ হাজাৰ খণ্ড বিষয়া, গণনাৰ বাবে ১৫ হাজাৰ ক্ষুদ্ৰ পৰ্যবেক্ষক আদি আছে।
৫. ভোটদাতাসকলৰ বাবে ফোন কলৰ জৰিয়তে আৰু ই চি আই নেট এপত বুক-এ-কল টু বি এল অ’ সুবিধাৰ জৰিয়তে ২ লাখ ১৮ হাজাৰৰো অধিক বি এল অ’কে ধৰি ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ৰ নিৰ্বাচনী ব্যৱস্থা উপলব্ধ। ডি ই অ’/আৰ অ’ পৰ্যায়ত যিকোনো অভিযোগ/প্ৰশ্ন পঞ্জীয়ন কৰাৰ বাবে কল চেণ্টাৰ নম্বৰ +৯১ (এছ টি ডি কোড) ১৯৫০ উপলব্ধ।
৬. লোক প্ৰতিনিধিত্ব আইন, ১৯৫১ৰ ধাৰা ২৮ক-ৰ ব্যৱস্থা অনুসৰি নিয়োজিত সকলো কৰ্মচাৰীক নিৰ্বাচন আয়োগৰ প্ৰতিনিধি হিচাপে গণ্য কৰা হ’ব।
৭. সাধাৰণ নিৰ্বাচন আৰু উপ-নিৰ্বাচনৰ সময়ত আয়োগৰ চকু আৰু কাণ হিচাপে কাম কৰিবলৈ ৮৩২ টা বিধানসভা সমষ্টিত ১,১১১ গৰাকী কেন্দ্ৰীয় পৰ্যবেক্ষক নিয়োগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৫৫৭ গৰাকী সাধাৰণ পৰ্যবেক্ষক, ১৮৮ গৰাকী আৰক্ষী পৰ্যবেক্ষক আৰু ৩৬৬ গৰাকী ব্যয় পৰ্যবেক্ষক। নিয়োগ কৰা অধিকসংখ্যক কেন্দ্ৰীয় পৰ্যবেক্ষক ইতিমধ্যে তেওঁলোকৰ নিজ নিৰ্ধাৰিত বিধানসভা সমষ্টিত উপস্থিত হৈছে।
৮. পৰ্যবেক্ষকসকলে তেওঁলোকৰ যোগাযোগৰ সবিশেষ শ্বেয়াৰ কৰিব আৰু প্ৰাৰ্থী, ৰাজনৈতিক দল বা তেওঁলোকৰ প্ৰতিনিধি তথা জনসাধাৰণৰ যিকোনো সদস্যক প্ৰতিদিনে একোটা নিৰ্দিষ্ট সময়ত তেওঁলোকৰ নিৰ্বাচন সম্পৰ্কীয় অভিযোগ শুনিবলৈ সাক্ষাৎ কৰিব।