প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অসমৰ শিলচৰত ২৩,৫৫০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
আজি ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট পলিচিৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈছে উত্তৰ-পূব ভাৰত; ই ভাৰতক দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰা এখন সাঁকোত পৰিণত হৈছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
বৰাক উপত্যকাৰ কৃষক আৰু ইয়াৰ চাহ বাগিচাত নিয়োজিত শ্ৰমিকসকলে অসমৰ উন্নয়নত অধিক উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে; সেয়ে কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে চৰকাৰে অহৰহ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
সীমান্তৰ গাঁওবোৰক আমি দেশৰ প্ৰথম গাঁও বুলি গণ্য কৰোঁ; সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে কাছাৰ জিলাৰ পৰাই "ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ প্ৰগ্ৰেম"ৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায় আৰম্ভ কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত বৰাক উপত্যকাৰ বহু গাঁৱত উন্নয়ন নিশ্চিত হৈছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
14 MAR 2026 1:28PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি অসমৰ শিলচৰত কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে সংস্কৃতি আৰু সজীৱতাৰ বাবে পৰিচিত বৰাক উপত্যকা ভ্ৰমণ কৰাটো তেওঁৰ বাবে সদায় এক অতি বিশেষ অভিজ্ঞতা হৈ আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে শিলচৰ হৈছে এই উপত্যকাৰ দুৱাৰমুখ, য’ত ইতিহাস আৰু ভাষা একত্ৰিত হৈ এক অনন্য আঞ্চলিক পৰিচয় সৃষ্টি কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই অঞ্চলৰ শক্তি নিহিত হৈ আছে ইয়াৰ বৈচিত্ৰ্যত, য’ত বাঙালী, অসমীয়া, জনজাতীয় পৰম্পৰা একেলগে সমন্বয়ৰ মাজেৰে বিকশিত হয়। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে, "বৰাক উপত্যকাৰ বৈচিত্ৰ্যই ইয়াৰ সৰ্ববৃহৎ সম্পদ, ইয়েই ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ মাজত ভাতৃত্ববোধ গঢ়ি তুলিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অঞ্চলটোৰ উৰ্বৰ সমভূমি আৰু চাহ বাগিচাসমূহ দীৰ্ঘদিন ধৰি স্থানীয় অৰ্থনীতি আৰু বাণিজ্যিক পথৰ মেৰুদণ্ড হৈ আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি উদ্বোধন কৰা হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পসমূহে বৰাক উপত্যকাক সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে লজিষ্টিক হাব হিচাপে আৰু অধিক সবল কৰি তুলিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰে’ল, পথ আৰু শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত এই পদক্ষেপসমূহ স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ব্যাপক নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে এই অঞ্চলটো এতিয়া কেৱল ৰাজ্যৰ সৈতে নহয়, চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰ পশ্চিমবংগ আৰু উত্তৰ-পূবৰ সৈতেও সংযোগ স্থাপনৰ বাবে সাজু হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে বৰাক উপত্যকা উত্তৰ-পূবৰ বাবে পৰিবহণ আৰু বাণিজ্যিক ক্ষেত্ৰত এটা ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে এই অঞ্চলটোক ভাৰতৰ ‘এক্ট ইষ্ট পলিচি’ৰ কেন্দ্ৰবিন্দু কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ প্ৰশাসনে অঞ্চলটোৰ ঔদ্যোগিক গৌৰৱ পুনৰ ঘূৰাই অনাৰ দিশত কাম কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি ২৪ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা শ্বিলং-শিলচৰ হাইস্পীড কৰিডৰৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ জৰিয়তে এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই ‘প্ৰৱেশ নিয়ন্ত্ৰিত কৰিড’ৰ’ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত প্ৰথম আৰু ইয়াৰ ফলত ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ দশক দশক ধৰি থকা অপেক্ষাৰ অন্ত পৰিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই কৰিডৰে শিলচৰক মিজোৰাম, মণিপুৰ আৰু ত্ৰিপুৰাৰ সৈতে আৰু শেষত দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ বিশাল বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই সংযোগে স্থানীয় উদ্যোগ, কৃষি আৰু পৰ্যটনক এক বৃহৎ উত্থান প্ৰদান কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে, "বৰাক উপত্যকা এতিয়া অতি উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ সৈতে সংযুক্ত হ'বলৈ সাজু হৈছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নতুন শিলচৰ উৰণীয়া সেতুখনে মহানগৰবাসীক দীৰ্ঘদিন ধৰি জুৰুলা কৰি অহা যান-জঁটৰ পৰা অতি প্ৰয়োজনীয় সকাহ দিব। এই আন্তঃগাঁথনি শিলচৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, এন আই টি আৰু অসম বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে এক বৃহৎ আশীৰ্বাদ হ’ব, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ বহুমূলীয়া সময় ৰাহি হ’ব। অসমৰ ২৫০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ বৈদ্যুতিকৰণে দ্ৰুত যাত্ৰা নিশ্চিত কৰিব বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “তীব্ৰবেগী, স্বচ্ছ ৰেল পৰিবহণে বৰাক উপত্যকাৰ অতীতৰ পৰিৱেশৰ যথেষ্ট উপকাৰ সাধন কৰিব।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে উপত্যকাটোৰ চাহ বাগিচাৰ শ্ৰমিক আৰু কৃষকসকলে অসমৰ উন্নয়নত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াই আহিছে। তেওঁ কয় যে এতিয়ালৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত অসমৰ কৃষকৰ একাউণ্টলৈ ২০,০০০ কোটিতকৈ অধিক টকা হস্তান্তৰ কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে জনাইছে যে কালি বৰাক উপত্যকাৰ হাজাৰ হাজাৰ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টতো এই ধন জমা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই সাহায্যই কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ ক্ষুদ্ৰ কিন্তু অত্যাৱশ্যকীয় কৃষিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাত সহায় কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পাথাৰকান্দিত অঞ্চলটোৰ প্ৰথমখন কৃষি মহাবিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা হ’লে উপত্যকাটোক কৃষি গৱেষণাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলক সফল কৃষি ষ্টাৰ্টআপ আৰম্ভ কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় সহায় আগবঢ়াব। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "বৰাক উপত্যকা এতিয়া কৃষি অধ্যয়ন আৰু গৱেষণাৰ বাবে পৰিচিত হ’ব।"
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমান চৰকাৰৰ মন্ত্ৰ হৈছে উন্নয়নৰ দৌৰত পিছপৰি থকাসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহক এসময়ত "শেষ" গাঁও বুলি গণ্য কৰা হৈছিল যদিও তেওঁৰ চৰকাৰে সেইবোৰ দেশৰ "প্ৰথম" গাঁও বুলি গণ্য কৰে। তেওঁ কয় যে কাছাৰ জিলাত আৰম্ভ হোৱা "ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ প্ৰগ্ৰেমে" ইতিমধ্যে সীমান্তবাসীৰ দৃশ্যমান উন্নতি সাধন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই অঞ্চলসমূহৰ ঐতিহাসিক অৱহেলাৰ ঠাইসমূহত এতিয়া সক্ৰিয় উন্নয়ন আৰু কৌশলগত মনোনিৱেশে প্ৰধান্য পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্বসহকাৰে কয়, "আমি সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহক দেশৰ প্ৰথম গাঁও হিচাপে গণ্য কৰোঁ।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে অসম চৰকাৰে হাজাৰ হাজাৰ চাহ বাগিচাৰ পৰিয়ালক ভূমিৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰি এক ঐতিহাসিক দায়িত্ব পালন কৰিছে। এই ভূমি পট্টা প্ৰদান কৰাটো দুটা শতিকা ধৰি সেৱা আগবঢ়োৱা প্ৰজন্মৰ পিছৰ প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যতৰ পৰিৱৰ্তনৰ দিশত এক বৃহৎ পদক্ষেপ বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই আইনী সুৰক্ষাই তেওঁলোকক এক মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱনৰ আশ্বাস দিয়ে। "এই ভূমিৰ অধিকাৰে এতিয়া পৰিয়ালসমূহক কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আঁচনি, যেনে- স্থায়ী ঘৰ, বিদ্যুৎ আৰু পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিব।"
বিশেষকৈ চাহ বাগিচাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বিদ্যালয়, বৃত্তি, কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰতো চৰকাৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহে পূৰ্বতে অৱহেলিত শ্ৰমিকসকলৰ সন্তানসকলৰ বাবে এখন উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে। তেওঁ কয় যে শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ আৰু স্বাস্থ্য বৰ্তমান চৰকাৰৰ আঞ্চলিক কৌশলৰ মূল স্তম্ভ হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে দ্ৰুতগতিত অসম অন্যতম স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ হিচাপে উত্থান ঘটিছে, এইমছ আৰু কৰ্কট চিকিৎসালয়সমূহে এতিয়া ইয়াত এক শক্তিশালী নেটৱৰ্ক গঠন কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "চাহ বাগিচাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এখন উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দুৱাৰ মুকলি হৈছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অসমৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ হাতত এতিয়া অৰ্ধপৰিবাহী আৰু প্ৰযুক্তি খণ্ডত বিশাল সুযোগৰ অৱকাশ আছে যদিও বৰ্তমানৰ এই শান্তি আৰু প্ৰগতিৰ যুগ অপৰিসীম ত্যাগৰ অন্ততহে লাভ কৰা হৈছে। সেয়েহে ইয়াক পৰিৱৰ্তন কৰিব পৰা শক্তিৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যিকোনো শক্তিয়ে ৰাজ্যখনক পুনৰ অশান্ত অতীতলৈ ঠেলি দিবলৈ চেষ্টা কৰিলে উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব সহকাৰে কয়, "অসম এতিয়া ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ এক উল্লেখযোগ্য অংশ হৈ পৰিছে। ইয়াত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ প্ৰযুক্তিৰ বাবে পৰিৱেশতন্ত্ৰ তথা প্ৰতিভাৰ বিকাশ কৰা হৈছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিশ্ব সংকট আৰু যুদ্ধৰ সময়তো বৰ্তমানৰ চৰকাৰে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ কম কৰিবলৈ নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে কাম কৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে অঞ্চলটোৰ চহকী ভাষা আৰু সংস্কৃতিৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত প্ৰগতি যাত্ৰা ৰোধ কৰিব নোৱাৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি উদ্বোধন কৰা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহ উপত্যকাটোৰ বাবে এক নতুন যুগৰ আৰম্ভণি মাথোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জনসাধাৰণৰ সামূহিক সংকল্পই সমগ্ৰ ৰাজ্যখনৰ উজ্জ্বল আৰু সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰিব। "বৰাক উপত্যকাই উন্নয়নৰ নতুন কেন্দ্ৰ হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰাৰ দিনটো বহু দূৰত নহয়।"- শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে কৈ বক্তব্যৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays foundation stones for various development projects worth ₹23,550 crore in Silchar, Assam
Today, North-East India is the center of India’s Act East Policy; It is becoming a bridge that connects India with South-East Asia: PM
The farmers of Barak Valley and the workers employed in the tea gardens here have made a very significant contribution to the development of Assam; The Government is continuously taking steps for the welfare of farmers: PM
We consider the villages on the border as the first villages of the country; for the development of border areas, the next phase of the Vibrant Village Programme was launched from Cachar district itself, ensuring improvement in many villages of the Barak Valley as well: PM
14 MAR 2026 1:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects in Silchar, Assam, today. Addressing the gathering, PM Modi stated that visiting the Barak Valley, a land defined by its culture and vibrancy, is always a deeply special experience for him. The Prime Minister remarked that Silchar serves as the gateway to this valley, where history and language have merged to create a unique regional identity. Shri Modi noted that the region’s strength lies in its diversity, where Bengali, Assamese, and tribal traditions flourish together in harmony. “The diversity of the Barak Valley is its greatest asset, fostering a spirit of brotherhood among its citizens” affirmed Shri Modi.
The Prime Minister observed that the fertile plains and tea gardens of the region have long been the backbone of its local economy and trade routes. PM Modi stated that today’s inauguration of projects worth thousands of crores will further empower the Barak Valley as a logistics hub for the entire North East. Shri Modi noted that these initiatives in rail, road, and education are designed to create vast employment opportunities for the local youth. The Prime Minister pointed out that the region is now being positioned to connect not just the state, but the neighboring regions of West Bengal and the North East. "Barak Valley is going to become a major logistics and trade hub for the North East," remarked Shri Modi.
The Prime Minister remarked that the current government is making the region the centerpiece of India’s Act East Policy. PM Modi noted that the current administration is working to restore its industrial glory. The Prime Minister observed that a historic milestone was reached today with the ground-breaking ceremony for the ₹24,000 crore Shillong-Silchar High-Speed Corridor. He stated that this Access Controlled Corridor is the first of its kind in the North East and ends a decades-old wait for the people. Shri Modi noted that this corridor will link Silchar to Mizoram, Manipur, and Tripura, and eventually to the vast markets of South-East Asia. The Prime Minister pointed out that this connectivity will provide an immense boost to local industry, agriculture, and tourism. "Barak Valley is going to be connected to a very bright future," affirmed Shri Modi.
The Prime Minister stated that the new Silchar flyover will provide much-needed relief from the traffic congestion that has long troubled the city's residents , this infrastructure is a major boon for students at Silchar Medical College, NIT, and Assam University, saving their precious time. Noting that the electrification of over 2,500 kilometers of Assam’s rail network will ensure faster travel, Shri Modi observed. “High-speed, clean rail transport will significantly benefit the pristine environment of the Barak Valley”.
The Prime Minister said that the tea garden workers and farmers of the valley have contributed immensely in Assam’s development. He said that so far more than ₹20,000 crore under the PM-Kisan Samman Nidhi has been transferred to the farmers of Assam. Shri Modi further noted that just yesterday, thousands of farmers in the Barak Valley also received money in their bank accounts. The Prime Minister added that this assistance is helping farmers meet their small but important needs related to agriculture. Shri Modi noted that the establishment of the region’s first Agriculture College at Patharkandi will transform the valley into a hub for agricultural research. The Prime Minister pointed out that this institution will provide the necessary support for local youth to launch successful agri-startups. "Barak Valley will now be known for agricultural studies and research," stated Shri Modi.
Shri Modi stated that the current government follows the mantra of prioritizing those who have been left behind in the race for development. The Prime Minister remarked that while border villages were once considered the "last" villages, his government views them as the "first" villages of the nation. He noted that the Vibrant Village Program, expanded from Cachar district, is already bringing visible improvements to border habitations. The Prime Minister pointed out that the historical neglect of these areas is now being replaced by proactive development and strategic focus. "We consider the border villages as the first villages of the country," affirmed the Prime Minister.
The Prime Minister observed that the Assam government has performed a historical duty by granting land rights to thousands of tea garden families.Stating that providing these land titles is a major step toward changing the future of generations who served for two centuries, Shri Modi noted that this legal security ensures a life of dignity “These land rights will now allow families to access central schemes like permanent housing, electricity, and water”.
The Prime Minister stated that the government has also focused on providing schools, scholarships, and job opportunities specifically for the youth of the tea gardens. PM Modi remarked that these efforts are opening doors to a golden future for the children of workers who were previously neglected. He said that education, skill development, and health have become the primary pillars of the current government’s regional strategy. The Prime Minister pointed out that Assam is rapidly emerging as a health hub, with AIIMS and cancer hospitals now forming a strong network. "The doors of a golden future are opening for the youth of the tea gardens," noted Shri Modi.
The Prime Minister observed that while the youth of Assam now have an open sky of opportunities in the semiconductor and tech sectors, the current era of peace and progress has been achieved through immense sacrifices and must be protected from regressive forces. The Prime Minister pointed out that a befitting reply must be given to any force trying to push the state back into its troubled past. “Assam is now becoming an important part of India’s semiconductor sector. The ecosystem and talent related to next-generation technology are getting ready here,” affirmed Shri Modi.
The Prime Minister observed that during global crises and wars, the current government is working with full strength to minimize the impact on Indian citizens. Shri Modi noted that the region’s journey on the path of progress is now unstoppable, supported by its rich language and culture. PM Modi remarked that the development projects inaugurated today are just the beginning of a new era for the valley. The Prime Minister observed that the collective resolve of the people will ensure a bright and prosperous future for the entire state. “The day is not far when Barak Valley will be recognized as a new center of development,” concluded Shri Modi.