ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରାଳୟସ୍ତରୀୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
ପେଟ୍ରୋଲ-ଡିଜେଲ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ; ଭୟଭୀତ ହୋଇ କ୍ରୟ ନକରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ
ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଭଣ୍ଡାରଣ ଓ କଳାବଜାରୀ ବନ୍ଦ ପାଇଁ କଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ଅଧିକୃତ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବୁକିଂ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ
13 MAR 2026 6:40PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାର ଆଜି ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଘଟୁଥିବା ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ରରେ ତୃତୀୟ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବ୍ରିଫିଂ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ପୂର୍ବରୁ, ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଅବଗତ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୧ ଏବଂ ୧୨ ତାରିଖରେ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ବ୍ରିଫିଂ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଆଜିର ପ୍ରେସ ବ୍ରିଫିଂ ସମୟରେ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ସମନ୍ୱିତ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ବ୍ରିଫିଂରେ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ପରିଚାଳନା, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଯୋଗାଯୋଗ ତଥା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଯୋଗାଣର ତଦାରଖ ସହିତ ଜଡିତ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ପ୍ରଚଳିତ ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ହର୍ମୁଜ୍ ଷ୍ଟ୍ରେଟ୍ ବନ୍ଦ ହେବା ଯୋଗୁଁ ଯୋଗାଣରେ ଚିନ୍ତା ସତ୍ତ୍ୱେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନୁଯାୟୀ:
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ
• ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୨୫୮ ଏମଏମଟିପିଏ ର ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତା ରଖିଛି ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ ବିଶୋଧନ କେନ୍ଦ୍ର। ଦେଶ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ, ଏବଂ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର କୌଣସି ଆମଦାନୀ ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ।
• ସମସ୍ତ ରିଫାଇନାରୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ୧୦୦% କ୍ଷମତାଠାରୁ ଅଧିକ ମଧ୍ୟ।
• ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ରିଫାଇନାରୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଇନଭେଣ୍ଟୋରୀ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି, ଏବଂ ବିବିଧ ଆମଦାନୀ ଉତ୍ସ ଏବଂ ପରିବହନ ପଥ ମାଧ୍ୟମରେ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍
• ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ୯ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ ଜାରି କରିସାରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ କୌଣସି କଟକଣା ବିନା ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି ପାଇଁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ତେଣୁ, ଭୟଭୀତ ହେବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ୮୦% ରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଉଛି।
• ଘରୋଇ ପିଏନଜି ସେଗମେଣ୍ଟରେ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୩.୭୩ଏମଏମଏସସିଏମ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି, ଯାହା ପାଇଁ ଜିଏ ରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଗ୍ୟାସ୍ ଯୋଗାଣ ଉପଲବ୍ଧ।
• ଭାରତରେ ୧.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପିଏନଜି ପରିବାରକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ କୌଣସି ବାଧା ବିନା ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ପ୍ରଚଳିତ ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଆବାସିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଘରୋଇ ଭାବରେ ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଥିବା ପିଏନଜି ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ସଂରକ୍ଷିତ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ୟ ଗ୍ରାହକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଇପାରିବ, ଯେଉଁଠାରେ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ।
• ଉପଲବ୍ଧ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହା ଦେଖାଯାଉଛି ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୬୦ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କ ଆଖପାଖରେ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗର ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି; ତଥାପି, ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଏନଜି ଯୋଗାଣର ସୁବିଧା ପାଉନାହାଁନ୍ତି।
• ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବିଚାର କରି, ଏପରି ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ରୋଷେଇ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରରୁ ଘରୋଇ ପିଏନଜି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି।
• ଏଲପିଜି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯୋଗାଣ ଚିନ୍ତାକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ସହରାଞ୍ଚଳ କେନ୍ଦ୍ର/ସହରଗୁଡ଼ିକରେ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ସିଟି ଗ୍ୟାସ୍ ବିତରଣ (ସିଜିଡି) ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସହରାଞ୍ଚଳ କେନ୍ଦ୍ର/ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଭାବିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ନୂତନ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ। ସରକାର ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା, ରାଜପଥ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଏପରି ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ପାଇପଲାଇନ୍ ବିଛାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅନୁମତି ଅନୁରୋଧଗୁଡ଼ିକର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ମଞ୍ଜୁରୀ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ହେବ।
• ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରାହକମାନେ ନୂତନ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନୀୟ ସହର ଗ୍ୟାସ୍ ବିତରଣ କମ୍ପାନୀ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବେ।
ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ
• ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ୧ ଲକ୍ଷ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ (ଆରଓ) ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସିଟିରେ ଇନ୍ଧନ ସରିବାର କୌଣସି ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇନାହିଁ। ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବାରୁ ଏବଂ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଯୋଗାଣ ବଜାୟ ରଖାଯାଉଥିବାରୁ ସରକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ହୋଇ କ୍ରୟ ନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛନ୍ତି।
• ସମ୍ପ୍ରତି, ତାମିଲନାଡୁରେ ଏକ ଖୁଚୁରା ଆଉଟଲେଟ୍ (ଆରଓ)ରେ ଖୋଲା କଣ୍ଟେନରରେ ଇନ୍ଧନ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବାର ଏକ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି। ଚିହ୍ନଟ ହେବା ପରେ, ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆରଓ ରେ ବିକ୍ରୟକୁ ତୁରନ୍ତ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇଛି। ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ କଣ୍ଟେନରରେ ପେଟ୍ରୋଲ/ଡିଜେଲ ଅନୁରୋଧ ନକରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି, କାରଣ ଏହା ଅସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ନିୟମ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅଟେ।
• ସମସ୍ତ ଖୁଚୁରା ଆଉଟଲେଟ୍ ଡିଲରମାନଙ୍କୁ ଇନ୍ଧନ ବଣ୍ଟନ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଇନ୍ଧନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ପାଳନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଯେକୌଣସି ଉଲ୍ଲଂଘନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ।
ଏଲପିଜି
• ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଦେଶର ୨୫୦୦୦ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସରିଯିବାର କୌଣସି ରିପୋର୍ଟ ଆସିନାହିଁ।
• ଆତଙ୍କିତ ହୋଇ କିଣିବା ଯୋଗୁଁ ଏଲପିଜି ବୁକିଂ ସଂଖ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
• ଦୈନିକ ବୁକିଂ ହାରାହାରି ୫୫.୭ ଲକ୍ଷରୁ ଗତକାଲି ୭୬ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ହୋଇ ବୁକିଂ ନକରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ଅଭିଯୋଗ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ଗୁଡ଼ିକର କଲ୍ ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ​​କରାଯାଇଛି। କଲ୍ ସେଣ୍ଟରରେ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ୪୦୦ ଏବଂ ଟେଲିଫୋନ୍ ଲାଇନ ସଂଖ୍ୟା ୬୫୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୁବିଧା ସହିତ କଲ୍ ବିଫଳତା ହାର ଶୂନ୍ୟ ପାଖାପାଖି ରହିବ।
• ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ଗଚ୍ଛିତ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ଭୂମି ସ୍ତରରେ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି। ଅନେକ ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇଛି –
• ସଚିବ (ଏମ୍ଓପିଏନଜି) ଏବଂ ସଚିବ, ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ନାଗରିକ ଯୋଗାଣ ସଚିବଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ କରିଛନ୍ତି।
• ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ସରକାର ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନକୁ ଏଲପିଜି ସମେତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦର ଗଚ୍ଛିତ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ୍ ତଥା ପୋଲିସ ଅଧୀକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
• ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଖୋଲିଛନ୍ତି ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବିହାର ସମେତ କିଛି ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରେସ୍ ବ୍ରିଫିଂ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି।
• ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାମଲା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର କିଛି ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ସେୟାର କରିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ଦିଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଅବୈଧ ବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଝାନ୍ସୀ (ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ)ରେ ୫୨୪ ଟି ଚୋରି ସିଲିଣ୍ଡର ଉଦ୍ଧାର, ହାପୁର (ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ)ରେ ୩୨ ଟି ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ହୋଟେଲରୁ ୪୬ ଟି ସିଲିଣ୍ଡର ଏବଂ ଛତରପୁର (ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ)ରେ ୩୮ ଟି ସିଲିଣ୍ଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ପିଏସୟୁ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଡିଲର ଏବଂ ବିତରକମାନଙ୍କର ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ କରିଛନ୍ତି।
ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ -
• ସାରା ଦେଶରେ ପରିବାରକୁ ନିରନ୍ତର ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ସେହି ସମୟରେ, ହସ୍ପିଟାଲ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜରୁରୀ ସେବା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି।
• ରିଫାଇନାରୀରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୩୦% ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ପ୍ରାଥମିକତା ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସିଲିଣ୍ଡର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ହାତରେ ରଖାଯାଇଛି।
• ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିୟମିତ ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟତୀତ ୪୮୦୦୦ କେଏଲ କିରୋସିନର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। କିରୋସିନ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ଏଲପିଜି ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବିକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ କରାଯାଇଛି। କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ କୋଇଲା ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣ ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଆଲିରିଜ୍ କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛି। ଏମଓଇଏଫସିସି ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ ମାସ ପାଇଁ ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର ଭାବରେ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇସାରିଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ-
• ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ନ ହେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ପରିବାର ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏଲପିଜି ଉପଲବ୍ଧତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
• ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକାଧିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଜରେ ବୁକ୍ କରାଯାଇପାରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
o ଆଇଭିଆରଏଲ୍‌ କଲ୍
o ଏସଏମଏସ୍ ବୁକିଂ
o ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍ ବୁକିଂ
o ଓଏମସି ର ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍
• ତେଣୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ସାଧାରଣ ଭାବରେ ଯେପରି କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଘରୁ ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକ୍ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଅନାବଶ୍ୟକ ଭାବରେ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ଯିବା ଏଡ଼ାନ୍ତୁ ଯାହା ଅନାବଶ୍ୟକ ଭିଡ଼ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ।
• ଆମେ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ସାଧାରଣ ପରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକ୍ କରିବାକୁ ଏବଂ ଆତଙ୍କ ବୁକିଂ ଏଡାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ। ସିଷ୍ଟମରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ଏବଂ ଓଏମସି ଗୁଡିକ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଡିପୋଗୁଡ଼ିକରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ବଜାୟ ରଖନ୍ତି।
• ଆମେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଏବଂ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଅନାବଶ୍ୟକ ଆତଙ୍କକୁ ଦୂର କରାଯାଇପାରିବ।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ଏବଂ ଜାହାଜର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନୁଯାୟୀ:
• ପର୍ସିଆନ୍ ଉପସାଗରରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୬୬୮ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସହିତ ୨୪ ଟି ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀର ପୂର୍ବ ଦିଗରେ ତିନୋଟି ଜାହାଜରେ ୭୬ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ରହିଛନ୍ତି।
• ପ୍ରାୟ ୨୩,୦୦୦ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ବ୍ୟାପକ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ବନ୍ଦର ଏବଂ ଉପକୂଳ ଜାହାଜରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଡିଜି ସିପିଂ ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଆରପିଏସଏଲ୍‌ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିଛି, ଏବଂ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନଜର ରଖାଯାଇଛି।
• ୨୪ ଘଣ୍ଟା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ, ଡିଜି ସିପିଂ ୨,୪୨୫ ରୁ ଅଧିକ କଲ୍ ଏବଂ ୪,୪୪୧ ଟି ଇମେଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିଛି ଏବଂ ୨୨୩ ରୁ ଅଧିକ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ସହଜ କରିଛି।
• ଡିଜି ସିପିଂ ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିଆସୁଛି।
• ଭାରତୀୟ ନାବିକ ଏବଂ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜି ସିପିଂ ୨୪×୭ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ, କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ସୁରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ, ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକର ତୁରନ୍ତ ରିପୋର୍ଟ କରିବାକୁ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଜାହାଜ-କୂଳ ସୁରକ୍ଷା ଅଭ୍ୟାସ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହିଛି। ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡ ପାଇଁ ଏସଓପି ଜାରି କରାଯାଇଛି, ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏକକ ସମ୍ପର୍କ ବିନ୍ଦୁ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଲପିଜି ଜାହାଜ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ବର୍ଥିଂ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
• ସୁବିଧା ପଦକ୍ଷେପରେ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଗୋ ସଂରକ୍ଷଣ, ଆଡ-ହକ୍ ବର୍ଥିଂ, ନଷ୍ଟଶୀଳ କାର୍ଗୋର ପ୍ରାଥମିକତା ପରିଚାଳନା, କଷ୍ଟମ୍ସ ସହିତ ଦ୍ରୁତ "ବ୍ୟାକ୍ ଟୁ ଟାଉନ" ଗତିବିଧି ଏବଂ ବଙ୍କରିଂ ସମର୍ଥନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଚାଲିଥିବା ସଙ୍କଟ ସମୟରେ, ତିନି ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଜଣେ ନାବିକ ନିଖୋଜ ଅଛନ୍ତି। ଚାରି ଜଣ ଆହତ ନାବିକଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଡିସଚାର୍ଜ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ମୃତ ଶରୀରର ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରହିଛି।
• ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କରେ ରହିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଦ୍ୟତମ ଅପଡେଟ୍ ସେୟାର କରିଛି। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି:
• ଭାରତ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଏହାର ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିଛି।
• ଗତକାଲି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଇରାନର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଡକ୍ଟର ମାସୁଦ ପେଜେଶକିୟାନଙ୍କ ସହ ଏକ ଟେଲିଫୋନ୍ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିଥିଲେ।
• ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇରାନ ସମେତ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶକ୍ତି ତଥା ସାମଗ୍ରୀର ଅବାଧ ପରିବହନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ସୁରକ୍ଷା ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ଥିର ସ୍ଥିତିକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ କରାଯିବା ଉଚିତ।
• ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗତକାଲି ଇରାନର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ସୈୟଦ ଆବାସ୍ ଆରାଘଚିଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ କଥା ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
• ଏମଇଏ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ ୪ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୯୦୦ ରୁ ଅଧିକ କଲ୍ ଏବଂ ୨୦୦ ଟି ଇମେଲ୍ ପାଇସାରିଛି। ଦୈନିକ କଲ୍ ସଂଖ୍ୟା ଧୀରେ ଧୀରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି।
• କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ ରେ ପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମିଶନଗୁଡ଼ିକୁ ପଠାଯାଉଛି। ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ, କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ ପ୍ରକୃତ ସମୟରେ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ କରେ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ନ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଲରଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଥାଏ।
• ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ମିଶନ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ୨୪×୭ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ଏବଂ ଆୟୋଜକ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି।
• ୟୁଏଇ, କତାର, ଓମାନ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବରୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଆକାଶ ସୀମା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଯୋଗୁଁ ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ ବାହାରିନ୍, କୁୱେତ ଏବଂ ଇରାକରୁ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରାଯାଉଛି।
• ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟୁଷରେ ଓମାନର ସୋହର ସହରରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ଆକ୍ରମଣରେ, ଦୁଇ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି। ୧୧ ଜଣ ଆହତଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୧୦ ଜଣ ଭାରତୀୟ; ପାଞ୍ଚ ଜଣଙ୍କୁ ଡିସଚାର୍ଜ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପାଞ୍ଚ ଜଣଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସାଧୀନ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ କୌଣସି ଗୁରୁତର ଆହତ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ।
• ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସଂଘର୍ଷରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଜଣେ ନାଗରିକ ନିଖୋଜ ଅଛନ୍ତି।
• ୧୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ରାତିରେ ଇରାକ ଜଳସୀମାରେ ଜାହାଜ "ସଫେସିଆ ବିଷ୍ଣୁ" ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ପରେ, ୧୫ ଜଣ ଭାରତୀୟ କ୍ରୁ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବାସରାରେ ଅଛନ୍ତି। ମୃତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାର୍ଥିବ ଶରୀରକୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବା ଏବଂ ପରିବହନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି।
ଜନ ଯୋଗାଯୋଗ
ବ୍ରିଫିଂ ସମୟରେ, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିନ୍ଦୁଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା:
• ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀରେ ଲିପ୍ତ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
• ଅଧିକୃତ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକ୍ କରିବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରାଯାଇଛି।
• ଗ୍ରାହକମାନେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଠକେଇ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ପାଇଁ କେବଳ ସରକାରୀ ୱେବସାଇଟ୍ କିମ୍ବା ଅଧିକୃତ ଆପ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତ ସରକାର ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଘଟୁଥିବା ଘଟଣା ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଜାରି ରଖିଛି। ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Government advises public not to resort to panic buying, as adequate stocks of petrol and diesel are available
Action is being taken at ground level to stop hoarding and black marketing of LPG cylinders
Port operations across India remain stable
Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor the maritime situation in the Persian Gulf
Government of India continues engagement and conversations with countries in West Asia
Citizens urged to book LPG cylinders through authorised online platforms
13 MAR 2026 6:40PM by PIB Delhi
The Government of India today held the third inter-ministerial media briefing at the National Media Centre on the evolving developments in West Asia. Earlier briefings on the issue were organised on 11th March and 12th March 2026 to keep the media informed about the preparedness measures being undertaken by different Ministries. In today’s briefing, senior officers from the Ministry of Petroleum and Natural Gas, Ministry of External Affairs, Ministry of Ports, Shipping and Waterways, and Ministry of Information and Broadcasting provided further updates on the prevailing situation and the coordinated steps being taken by the Government. The briefing covered aspects relating to energy supply preparedness, maritime safety and shipping operations, the welfare of Indian nationals in the region, and public communication and monitoring of essential supplies.
Energy Supply and Fuel Availability
The officer from the Ministry of Petroleum and Natural Gas briefed the media on the current energy supply situation and the steps being taken to ensure continued availability of petroleum products and LPG despite concerns in supply due to prevailing geopolitical situation and closure of Hormuz strait. As per the Ministry:
Crude Oil
• India currently has a refining capacity of around 258 MMTPA and is the 4th largest refining hub in the world. The country is self-sufficient in the production of petrol and diesel, and no imports of Petrol & diesel are required for meeting domestic demand.
• All refineries are currently operating at high levels including some of them even above 100% capacity.
• All Indian Refineries are currently maintaining adequate crude oil inventories, and supplies are being continuously received through diversified import sources and shipping routes.
Natural Gas
• Government has already issued a Natural Gas Control Order on 9th March 2026 under the Essential Commodities Act, wherein priority sectors have been protected for their supplies incl. 100% supply to PNG and CNG with no cuts. So, there is no need to panic. Supplies to industrial & commercial consumers are being regulated at 80%.
• Around 3.73 MMSCM per day gas is being consumed across the Domestic PNG segment, for which adequate gas supply is available across GAs.
• More than 1.5 Cr. PNG households in India are currently being served natural gas in their homes and will continue to be served without any hinderances. In view of the prevailing geopolitical situation, it is advisable to promote the use of domestically supplied PNG for residential consumers so as to conserve domestic LPG cylinders. The conserved LPG cylinders may be diverted for use in other consumer areas, where PNG connectivity is not available.
• As per the available data, it is observed that approximately 60 lakh households across the country have access to PNG connectivity in their vicinity; however, they are not currently availing PNG supply.
• Considering the present circumstances, such LPG consumers are advised to switch from LPG cylinders to domestic PNG for their cooking requirements.
• In order to ease the supply concerns related to LPG, Govt. is taking up with different City Gas Distribution (CGD) entities authorized in major urban centres/cities in the country to immediately offer new PNG connections to the affected commercial and industrial consumers in these urban centres/cities. Govt. has also requested all concerned local bodies, highway authorities and state governments for expedited clearances to the relevant permission requests for pipeline laying from such CGD entities. This would be a progressive step and will be in the direction of achieving wider objectives.
• The commercial and industrial consumers shall contact their local city gas distribution company for getting new connection.
Retail Outlets
• No cases of fuel dry-outs have been reported at any of the 1 lakh Retail Outlets (ROs) by the Oil Marketing Companies. The Government advises the public not to resort to panic buying, as adequate stocks of petrol and diesel are available and supplies are being maintained regularly.
• Recently, a case was identified in Tamil Nadu where fuel was being sold in loose containers at one Retail Outlet (RO). Upon detection, sales at the concerned RO were suspended immediately. The public is advised not to request petrol/diesel in containers, as it is unsafe and against the rules.
• All Retail Outlet dealers have also been directed to strictly follow all fuelling guidelines while dispensing fuel. Any violation will invite strict action.
LPG
• There have been no reports of dry-out situations at any of the 25000 LPG distributorship in the country for domestic LPG supplies.
• There has been surge in the number of LPG bookings on account of panic buying.
• Daily bookings have increased from avg. 55.7 Lakh to 76 Lakh yesterday.
• Oil Marketing Companies continues to deliver around 50 lakh LPG cylinders every day. All the consumers are requested to not to resort to panic booking.
• The call centres of PSU OMCs have been strengthened further to receive complaints. The number of seats in the call centre has been increased to 400 and the number of telephone lines to 650. With these enhanced facilities the call failure rate will continue to be near zero.
• Action is being taken by authorities at ground level to stop the hoarding and black marketing of LPG cylinders. Multiple cases have been reported –
• Secretary (MoPNG) and Secretary, Department of Consumer Affairs held a video conference with Secretaries of Food and Civil Supplies of all States/UTs to review the supply situation.
• States/UT Governments and District Administrations have been requested to step up action to prevent hoarding and black marketing of petroleum products including LPG. Chief Ministers of Uttar Pradesh and Rajasthan have also reviewed the situation and issued instructions to District Magistrates and Superintendents of Police.
• Several States/UTs have opened control rooms to monitor the situation and some States including Maharashtra, Telangana, Andhra Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh and Bihar are issuing daily press briefings.
• Senior official further shared some examples of certain cases and the actions taken by State Governments. State Governments have taken enforcement actions to curb diversion and illegal use of LPG cylinders, including recovery of 524 stolen cylinders in Jhansi (Uttar Pradesh), seizure of 32 cylinders in Hapur (Uttar Pradesh), 46 cylinders from hotels in Karnataka, and 38 cylinders in Chhatarpur (Madhya Pradesh).
• PSU Oil Marketing Companies have also activated officials to conduct surprise inspections of dealers and distributors.
Other Measures by Government -
• Government’s highest priority is to ensure uninterrupted LPG supplies to households across the country. At the same time, supplies are also being ensured for critical sectors such as hospitals, educational institutions and other essential services.
• Domestic LPG Productions from refineries has been increased by more than 30% as compared to the production before this situation.
• Commercial Cylinders for consumers have been put at the disposal of State Govt. for priority distribution.
• Additional allocation of 48000 KL of Kerosene over and above the regular allocation has been made to all the States/UTs. States/UTs have been requested to identify locations in districts for distribution of kerosene.
• Alternate fuel options have been activated to ease pressure on LPG. Ministry of Coal has issued order to Coal India and Singareni Coallieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers. MoEFCC have already advised State Pollution Control Board for the use of kerosene and coal as alternate use for hospitality and restaurants for one month.
Public Advisory-
• Citizens are advised not to panic. The Government is fully committed to maintaining LPG availability for households and essential sectors.
• LPG cylinders can be booked easily through multiple digital platforms, including:
• IVRS calls
• SMS booking
• WhatsApp booking
• Mobile applications of the OMCs
• Consumers are therefore advised to book cylinders from the comfort of their homes, as they normally do, and avoid visiting agencies unnecessarily, which can create avoidable crowding.
• We also request consumers to book LPG cylinders only as per their normal household requirement and avoid panic booking. Sufficient LPG supplies are available in the system, and OMCs maintain adequate stocks across bottling plants and depots.
• We request the media to help disseminate correct information and rely on official sources, so that unnecessary panic can be avoided
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways provided an update on the maritime situation in the Persian Gulf region and the steps being taken to ensure the safety of Indian seafarers and vessels. As per the Ministry:
• 24 Indian-flagged vessels with 668 Indian seafarers are currently operating in the Persian Gulf. 76 Indian seafarers remain on three vessels east of the Strait of Hormuz.
• Around 23,000 Indian seafarers are working across merchant, harbour and offshore vessels in the wider Gulf region. DG Shipping continues coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian missions, and all Indian vessels and crew are being actively monitored.
• Since activation of the 24-hour control room, DG Shipping has handled over 2,425 calls and 4,441 emails and facilitated the safe repatriation of more than 223 stranded Indian seafarers.
• DG Shipping has been issuing regular Advisories.
• Indian seafarers and vessels have been advised to use the DG Shipping 24×7 helpline, follow safety advisories issued by authorities and Indian missions, report incidents promptly and conduct enhanced ship-shore security drills.
• Port operations across India remain stable. SOPs have been issued for Major Ports and State Maritime Boards, nodal officers have been appointed as Single Point of Contact and priority berthing is being provided for LPG vessels.
• Facilitation measures include additional cargo storage, ad-hoc berthing, priority handling of perishable cargo, faster “Back to Town” movement with Customs and enhanced bunkering support.
• During the ongoing crisis, three Indian seafarer casualties have been reported and one seafarer remains missing. Four injured seafarers have been treated and discharged, and coordination is underway for repatriation of mortal remains.
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor the maritime situation in the Persian Gulf.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs shared the latest update on the status of Indian nationals in West Asia and the ongoing efforts by Indian Missions in the region to remain in close contact with the Indian community. It said:
• India has continued its engagement and conversations with countries in West Asia.
• Yesterday, Prime Minister Shri Narendra Modi held a telephone conversation with the President of Iran, H.E. Dr. Masoud Pezeshkian.
• During the conversation, the Prime Minister highlighted India’s priority regarding the safety and well-being of Indian nationals in the region, including in Iran, and stressed the importance of unhindered transit of energy and goods.
• The Prime Minister also expressed deep concern about the evolving security situation in the region and reiterated India’s consistent position that all issues must be resolved through dialogue and diplomacy.
• The External Affairs Minister also spoke yesterday with the Iranian Foreign Minister, H.E. Seyed Abbas Araghchi, during which bilateral and BRICS-related issues were discussed.
• The MEA Control Room was set up on 4 March and has received over 900 calls and 200 emails so far. The number of daily calls is progressively coming down.
• Queries received at the Control Room are being flagged to the concerned Missions for resolution. In urgent cases, the Control Room coordinates with the Missions in real time and remains in touch with the caller until the Mission establishes contact with the concerned individual.
• The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in West Asia. Missions and Posts in the region are assisting the Indian community through 24×7 helplines and coordination with host governments.
• Flights are operating from UAE, Qatar, Oman and Saudi Arabia. While travel of Indians from Bahrain, Kuwait and Iraq is being facilitated through Saudi Arabia due to airspace restrictions.
• In an attack in Sohar city, Oman early today, two Indian nationals lost their lives. Of the 11 injured, 10 are Indians; five have been discharged and five are under treatment with no serious injuries reported.
• So far, 5 Indian nationals have lost their lives in the conflict and one national continues to be missing.
• Following the attack on the vessel Safesea Vishnu on the night of 11 March in Iraqi waters, 15 Indian crew members were safely evacuated and are currently in Basra. Efforts are underway for their repatriation and transportation of the mortal remains of the deceased Indian national.
Public Communication
During the briefing, the following points were emphasised by Ministry of Information and Broadcasting:
• As per Media reports, State governments have started taking action against those indulging in hoarding and Black- Marketing.
• Appealed to the public to book LPG cylinders through authorised online platforms.
• Consumers should remain cautious of digital scams and use only official websites or authorised apps for booking cylinders.
As informed during the media conference, the Government of India continues to closely monitor developments in West Asia and maintain coordination among the concerned Ministries and agencies. Necessary measures are being taken to safeguard energy supplies, ensure the safety of Indian nationals, maintain maritime operations and ensure the availability of essential commodities.