তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
প্ৰসাৰ ভাৰতী-য়ে স্বত্বাধিকাৰিত্ব সুৰক্ষিত কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে আৰু ডিজিটেল প্লেটফৰ্মসমূহত স্বত্ব উলংঘন নিৰীক্ষণৰ দিহা কৰিছে
দূৰদৰ্শনত সামাজিকভাৱে প্ৰাসংগিক আৰু সাংস্কৃতিক বিষয়বস্তু প্ৰচাৰৰ বাবে 'ক্ৰিয়েটৰ্ছ কৰ্ণাৰ'
13 MAR 2026 4:37PM by PIB Guwahati
ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা বা কমিছন দিয়া বিষয়বস্তুসমূহৰ স্বত্বাধিকাৰিত্ব প্ৰসাৰ ভাৰতী-ৰ হাতত থাকে। শেহতীয়াকৈ মিডিয়া প্ৰডাকশ্যন হাউছসমূহে কপিৰাইট উলংঘা কৰাৰ কোনো গোচৰ লাভ কৰা হোৱা নাই। অৱশ্যে, মধ্যস্থতাকাৰী প্লেটফৰ্মসমূহত ব্যক্তিগত ব্যৱহাৰকাৰীৰ দ্বাৰা কপিৰাইট উলংঘা কৰাটো প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে নিয়মিতভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু সমাধান কৰি আহিছে। নিৰ্মাণ সম্পৰ্কীয় কামৰ উপ-ঠিকাদাৰিত্বৰ কোনো দৃষ্টান্ত প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ দৃষ্টিগোচৰ হোৱা নাই। সুৰক্ষাৰ দিহা হিচাপে নিৰ্মাতা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে হোৱা চুক্তিসমূহত উপ-ঠিকাদাৰিত্বক বাধা দিয়া বিধানসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
দূৰদৰ্শনৰ অধীনত ‘ক্ৰিয়েটৰ্ছ কৰ্ণাৰ’ মুকলি কৰাটো হৈছে জনসেৱা সম্প্ৰচাৰকটোৰ দায়িত্বক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰসকলক জড়িত কৰাৰ এক সক্ৰিয় পদক্ষেপ। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে সামাজিকভাৱে প্ৰাসংগিক বিষয়বস্তুসমূহৰ ব্যাপক প্ৰচাৰ আৰু প্ৰসাৰ বৃদ্ধি কৰা, লগতে ভাৰতৰ সজীৱ সংস্কৃতি আৰু চহকী ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰা। ‘ক্ৰিয়েটৰ্ছ কৰ্ণাৰ’-ৰ অধীনত নিৰ্বাচনৰ বাবে বিষয়বস্তু উচিত মানৰ হ’ব লাগিব আৰু প্ৰসাৰ ভাৰতী-ৰ কাৰ্যসূচী আৰু বিজ্ঞাপন সংহিতাৰ লগতে প্ৰযোজ্য সকলো আইন মানি চলিব লাগিব। ইয়াৰ উপৰিও কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰসকলৰ অন্ততঃ এটা ডাঙৰ ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্মত যুক্তিসংগত ডিজিটেল উপস্থিতি থকাটো প্ৰয়োজনীয় আৰু প্ৰসাৰ ভাৰতী-য়ে নিৰ্ধাৰণ কৰা সময়সীমাভিত্তিক হাৰ অনুসৰি তেওঁলোকক পাৰিশ্ৰমিক দিয়া হয়।
আজি ৰাজ্যসভাত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ এল মুৰুগনে শ্ৰী শ্ৰী তিৰুচি শিৱক এক লিখিত উত্তৰত এই তথ্য দাখিল কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
Prasar Bharati Ensures Copyright Protection and Monitors Digital Platforms for Infringement
'Creators Corner' to Promote Socially Relevant and Cultural Content on Doordarshan
13 MAR 2026 4:37PM by PIB Delhi
Prasar Bharati holds the copyright for content produced or commissioned by it. No recent cases of copyright violation by media production houses have been reported. However, copyright infringement by individual users on intermediary platforms are regularly monitored and addressed by Prasar Bharati. No instances of sub-contracting of production work have come to the notice of Prasar Bharati. As a safeguard, provisions restricting sub-contracting have been incorporated in the agreements with production companies.
The launch of the ‘Creators Corner’ under DD is a proactive initiative to engage content creators in furthering its mandate of the public service broadcaster. The initiative aims to enhance outreach and promote wider dissemination of socially relevant content, as well as content showcasing India’s vibrant culture and rich heritage. For selection under the “Creators Corner”, the content must be of good quality and comply with the Programme and Advertising Codes of Prasar Bharati, as well as all applicable laws. Additionally, content creators are required to have a reasonable digital reach on at least one major social media platform and are remunerated as per the duration-based rates prescribed by Prasar Bharati.
The information was submitted today in the Rajya Sabha in a written reply to Shri Shri Tiruchi Siva by Dr. L. Murugan, Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs.