গৃহ মন্ত্ৰালয়
লোকসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ওম বিৰলাৰ বিৰুদ্ধে উত্থাপিত অনাস্থা প্ৰস্তাৱৰ আলোচনাৰ উত্তৰ কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
আলোচনাৰ অন্তত লোকসভাই মৌখিক ভোটত অনাস্থা প্রস্তাৱ নাকচ কৰে
সদনত সময় দিয়াৰ সময়ত কথা নোকোৱা আৰু তাৰ পিছত বাহিৰলৈ ওলাই আহি কোনোবাই কথা ক’বলৈ দিয়া নাই বুলি অভিযোগ কৰা — বিৰোধী দলপতিৰ (LoP) এই প্ৰৱণতা এতিয়া উন্মোচিত হৈছে
আসনৰ সংখ্যা অনুযায়ী শ্ৰী ওম বিৰলাই লোকসভাত আমাৰ দলতকৈ মূল বিৰোধী দলটোক কথা ক’বলৈ অধিক সময় দিছিল
এলঅ’পি-ৰ নেতৃত্বত বিৰোধীয়ে লোকসভাৰ অধ্যক্ষৰ বিৰুদ্ধে অনাস্থা প্ৰস্তাৱ আনিছিল যদিও এতিয়া বিৰোধী দলপতিয়ে নিজেই এই সন্দৰ্ভত মাত মতা নাই
২০২৫-ৰ শীতকালীন অধিবেশনৰ সময়ত জাৰ্মানীলৈ যোৱাই হওক, ২০২৫-ৰ বাজেট অধিবেশনৰ সময়ত ভিয়েটনামলৈ যোৱাই হওক বা ২০২৩-ৰ বাজেট অধিবেশনৰ সময়ত যুক্তৰাজ্যলৈ যোৱাই হওক, সদনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্য্যবিধিৰ সময়ত এলঅ’পি বিদেশত থাকে আৰু তাৰ পিছত কথা ক’বলৈ নিদিয়াৰ অভিযোগ কৰে
সদনত আলোচনাৰ সময়ত এলঅ’পি সততে বিদেশত থাকে, লোকসভাৰ কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণৰ বাবে বিদেশৰ পৰা বিশেষ ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ ব্যৱস্থা কৰাটো সম্ভৱ নহয়
মূল বিৰোধী দলটোৰ এলঅ’পি প্ৰতিটো গুৰুত্বপূৰ্ণ বিতৰ্কতে অনুপস্থিত থাকে— সেয়া ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ বাতিলেই হওক, তিনি তালাকৰ বিলুপ্তিয়েই হওক, চিএএ প্ৰৱৰ্তনেই হওক বা বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰ পূৰ্তিয়েই হওক
সংসদত কথা কোৱাৰ নিয়ম আছে; এয়া কোনো মেলা বা সমাৱেশ নহয় য’ত কোনোবাই নিজৰ ইচ্ছামতে কথা ক’ব পাৰে
ভাৰতৰ সংসদত এলঅ’পি-ৰ উপস্থিতি ৰাষ্ট্ৰীয় গড়তকৈ বহু কম
মূল বিৰোধী দলটোক ১৭ সংখ্যক লোকসভাত ভাষণ প্ৰদান কৰিবলৈ প্ৰায় ১৫৮ ঘন্টা আৰু ১৮ সংখ্যক লোকসভাত এতিয়ালৈকে ৭১ ঘন্টা প্ৰদান কৰা হৈছে, যি সমানুপাতিক আধাৰত (pro-rata basis) আমাৰ দলক প্ৰদান কৰা সময়তকৈ বহু বেছি
বিৰোধীয়ে জৰুৰীকালীন সময়ৰ দৰে বিশেষাধিকাৰৰ মানসিকতাৰে জীয়াই থাকে
বিৰোধীৰ ৮০% ভাষণ অধ্যক্ষৰ বিৰুদ্ধে অনাস্থা প্ৰস্তাৱৰে সংগতিপূৰ্ণ নাছিল; তেওঁলোকে মাত্ৰ অধ্যক্ষক অজুহাত হিচাপে লৈ চৰকাৰৰ বিৰুদ্ধে কথা ক’লে
11 MAR 2026 10:01PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি লোকসভাত লোকসভাৰ অধ্যক্ষৰ বিৰুদ্ধে অনাস্থা প্ৰস্তাৱৰ আলোচনাৰ উত্তৰ দিয়ে। আলোচনাৰ অন্তত লোকসভাই এই অনাস্থা প্ৰস্তাৱক মৌখিক ভোটৰ জৰিয়তে নাকচ কৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে এয়া কোনো সাধাৰণ ঘটনা নহয়। প্ৰায় চাৰি দশকৰ পাছত লোকসভাৰ অধ্যক্ষৰ বিৰুদ্ধে অনাস্থা প্ৰস্তাৱ উত্থাপিত হৈছে। সংসদীয় ৰাজনীতি আৰু সদনৰ বাবে এয়া এক দুৰ্ভাগ্যজনক ঘটনা বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে লোকসভাৰ অধ্যক্ষগৰাকী কোনো বিশেষ দলৰ নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ সদনৰ। তেওঁ সদনৰ সকলো সদস্যৰ অধিকাৰৰ ৰক্ষক। তেওঁ লগতে কয় যে অধ্যক্ষৰ বিৰুদ্ধে অনাস্থা প্ৰস্তাৱ অনাটো সাহসৰ কাম নহয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ট্ৰেজাৰী আৰু অপ’জিচন বেঞ্চ উভয়েই প্ৰায় ১৩ ঘন্টা ধৰি এই বিষয়ত বিতৰ্ক কৰিছিল, আলোচনাত ৪২ জনৰো অধিক সাংসদে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে অধ্যক্ষৰ সিদ্ধান্তক চূড়ান্ত বুলি মানি লোৱাৰ দীৰ্ঘদিনীয়া পৰম্পৰাৰ বিপৰীতে আজি বিৰোধীয়ে অধ্যক্ষৰ সততাক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে লোকসভা ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ গণতান্ত্ৰিক মঞ্চ আৰু ই কেৱল ভাৰততে নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বতে বিশ্বাসযোগ্যতা অৰ্জন কৰিছে, বিশ্ব সমাজে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ শক্তিক স্বীকৃতি জনাইছে। তেওঁ আৰু কয় যে এই মঞ্চৰ মুৰব্বীগৰাকীৰ অখণ্ডতাক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন হ’লে কেৱল দেশৰ ভিতৰতে নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বতে আমাৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াক লৈ সন্দেহৰ সৃষ্টি কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বিৰোধী সদস্যসকলে লোকসভাৰ অধ্যক্ষৰ চেম্বাৰলৈ গৈ অনাকাংক্ষিত পৰিবেশ সৃষ্টি কৰি তেওঁৰ নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি উদ্বেগ জগাই তুলিছে। তেওঁ কয় যে সংবিধানে অধ্যক্ষৰ কাৰ্য্যালয়ক দলীয় ৰেখাৰ উৰ্ধত ৰাখি নিৰপেক্ষ মধ্যস্থতাকাৰীৰ ভূমিকা অৰ্পণ কৰিছে। অৱশ্যে এই মধ্যস্থতাকাৰীৰ ভূমিকা অৰ্পণ কৰাসকলক লৈ বিৰোধীয়ে সন্দেহৰ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ কয় যে ৭৫ বছৰ ধৰি সংসদৰ উভয় সদনে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ ভেটি শক্তিশালী কৰি তুলিছে আৰু বিৰোধীয়ে এতিয়া সেই ভেটিটোৰ বিশ্বাসযোগ্যতাক লৈ সন্দেহৰ সৃষ্টি কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সদনে পাৰস্পৰিক আস্থাৰ আধাৰত কাম কৰে আৰু অধ্যক্ষই হৈছে সদনত ট্ৰেজাৰী আৰু অপ’জিচন বেঞ্চ উভয়ৰে ৰক্ষক। তেওঁ কয় যে লোকসভাই অধ্যক্ষই কাৰ্য্যবিধি পৰিচালনাৰ বাবে আৰু সদন কেনেকৈ চলাব লাগে তাৰ বাবে কিছুমান নিয়ম প্ৰণয়ন কৰিছে। তেওঁ কয় যে সদন কোনো মেলা বা শৃংখলাবিহীন সমাৱেশ নহয়। যদি সদনৰ নিয়মে কিবা এটা অনুমতি নিদিয়ে, তেন্তে সেই নিয়মৰ বিৰুদ্ধে কথা কোৱাৰ অধিকাৰ কাৰো নাই। তেওঁ আৰু কয় যে যেতিয়া লোকসভাৰ কাম-কাজ নিয়ন্ত্ৰণ কৰা নিয়মসমূহক আওকাণ কৰা হয় তেতিয়া হস্তক্ষেপ কৰি এনে আচৰণক বাধা দিয়াটো অধ্যক্ষৰ পবিত্ৰ কৰ্তব্য। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সময়ৰ পৰাই এই নিয়মসমূহ প্ৰচলিত হৈ আহিছে যদিও প্ৰধান বিৰোধী দলটোৱে কেইবাবাৰো এই নিয়ম উলংঘা কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অধ্যক্ষৰ সিদ্ধান্ত আৰু সততাক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰা উচিত নহয়। তেনে কৰাটো অত্যন্ত দুৰ্ভাগ্যজনক আৰু নিন্দনীয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তেওঁৰ দলটোও বিৰোধী দলত আছিল আৰু সেই সময়ছোৱাত তিনিবাৰকৈ অধ্যক্ষৰ বিৰুদ্ধে অনাস্থা প্ৰস্তাৱ অনা হৈছিল। কিন্তু তেওঁৰ দল বা মিত্ৰজোঁটে কেতিয়াও অধ্যক্ষৰ বিৰুদ্ধে অনাস্থা প্ৰস্তাৱ উত্থাপন কৰা নাছিল। তেওঁ কয় যে তেওঁলোকে সদায় গঠনমূলক বিৰোধী হিচাপে কাম কৰি আহিছে, অধ্যক্ষৰ মৰ্য্যাদা ৰক্ষা কৰি আহিছে, লগতে অধ্যক্ষৰ জৰিয়তে নিজৰ বৈধ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ দাবী জনাইছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে তেওঁলোকে কেতিয়াও অধ্যক্ষৰ বিৰুদ্ধে অনাস্থা প্ৰস্তাৱ অনা নাই।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৯৫৪-ত ছ’চিয়েলিষ্ট পাৰ্টিয়ে জি. ভি. মাৱলংকাৰৰ বিৰুদ্ধে অনাস্থা প্ৰস্তাৱ আনিছিল। ১৯৬৬-ত সংযুক্ত সমাজবাদী পাৰ্টিয়ে তেতিয়াৰ লোকসভাৰ অধ্যক্ষ চৰ্দাৰ হুকাম সিঙৰ বিৰুদ্ধে অনাস্থা প্ৰস্তাৱ উত্থাপন কৰিছিল আৰু ১৯৮৭-ত ভাৰতীয় কমিউনিষ্ট পাৰ্টিয়ে বলৰাম জাখৰৰ বিৰুদ্ধে অনাস্থা প্ৰস্তাৱ আনিছিল। তেওঁ কয় যে এই সকলো দল আজি কম বেছি পৰিমাণে বৰ্তমানৰ বিৰোধী মিত্ৰজোঁটৰ সদস্য। তেওঁ লগতে কয় যে অধ্যক্ষৰ সততাক লৈ কেতিয়াও প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰা উচিত নহয় বুলি তেওঁৰ দলে দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অধ্যক্ষৰ গুৰুত্ব সকলোৱে বুজি পায় আৰু লোকসভাৰ অধ্যক্ষ বিধান বিজ্ঞানৰ (legislative jurisprudence) সৰ্বোচ্চ বিচাৰক। তেওঁ কয় যে লোকসভাৰ কাৰ্য্যবিধিৰ সময়ত গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তত ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়েও হস্তক্ষেপ কৰিব নোৱাৰে, কাৰণ সংবিধানে অধ্যক্ষক এই সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছে। অধ্যক্ষই নিৰ্ভয়ে নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰিব পৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অধ্যক্ষৰ প্ৰথম কৰ্তব্য হ’ল শৃংখলা আৰু শিষ্টাচাৰ অক্ষুণ্ণ ৰখা, দ্বিতীয় কৰ্তব্য হ’ল সকলো সদস্যক সুযোগ প্ৰদান কৰা আৰু ন্যায্য আচৰণ নিশ্চিত কৰা। তেওঁ লগতে কয় যে লোকসভাৰ কাৰ্য্যবিধি পৰিচালনাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা নিয়ম অনুসৰি কাম কৰাটো সংসদীয় শিষ্টাচাৰৰ বিষয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে লোকসভাৰ ৩৭৪ নং অধিনিয়মৰ অধীনত বিশৃংখলতা বা অনুশাসনহীনতাৰ পৰিস্থিতিত সদস্যসকলক সতৰ্ক কৰি দিয়া, নাম উল্লেখ কৰা, বহিষ্কাৰ কৰা আৰু নিলম্বন কৰাৰ কৰ্তৃত্ব অধ্যক্ষৰ আছে। সদনৰ ভিতৰত যিসকলে আন্দোলন কৰিব বিচাৰে বা কৰ্মী হিচাপে কাম কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকে সদনৰ নিয়ম অনুসৰি আচৰণ কৰিব লাগিব বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৩৭৫ নং অধিনিয়মৰ অধীনত গুৰুতৰ বিশৃংখলতা হ’লে সদনৰ কাম-কাজ স্থগিত ৰাখিব লাগে। তেওঁ আৰু কয় যে ৩৮০ নং অধিনিয়মৰ অধীনত অধ্যক্ষৰ কাৰ্য্যবিধিৰ পৰা অসংসদীয় শব্দ আৰু মন্তব্য মচি পেলোৱাৰ কৰ্তৃত্ব আছে। তেওঁ লগতে কয় যে কোনো বিশেষ সুৰ বা প্ৰসংগত কৰা অসংসদীয় মন্তব্য সংসদৰ ইতিহাসত সংৰক্ষণ কৰা উচিত নহয়, কাৰণ তেনে কৰিলে ভৱিষ্যতৰ সাংসদসকলেও একে আচৰণ কৰিব পাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অসংসদীয় শব্দৰ তালিকাখন সময়ৰ লগে-লগে সদনৰ প্ৰতিষ্ঠাৰেপৰা এই পদত অধিষ্ঠিত বহু বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে প্ৰস্তুত কৰি আহিছে আৰু এয়া সকলোৰে বাবে বাধ্যতামূলক। তেওঁ কয় যে সংবিধানে বিৰোধী দলক কেতবোৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে, কিন্তু কোনো বিশেষ সুবিধা প্ৰদান কৰা নাই। অধিকাৰ সুৰক্ষিত হ’ব পাৰে যদিও বিশেষাধিকাৰৰ ভ্ৰমত জীয়াই থকাসকলে নিজৰ দল বা জনসাধাৰণৰ পৰাও সুৰক্ষা লাভ নকৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে লোকসভাৰ অধ্যক্ষৰ গুৰুত্ব সদন, ৰাষ্ট্ৰ, আনকি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্য্যায়লৈকে বিস্তৃত। তেওঁ কয় যে অধ্যক্ষ কেৱল এজন প্ৰিজাইডিং অফিচাৰ নহয় বৰঞ্চ আমাৰ বিধায়িনী চেতনা আৰু গণতন্ত্ৰৰ মৰ্য্যাদাৰ প্ৰতীক। তেওঁ লগতে কয় যে অধ্যক্ষৰ সততাক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিলে সদনৰ বিবেক আৰু গণতন্ত্ৰৰ মৰ্য্যাদাক লৈও প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰা হয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীক অপসাৰণৰ প্ৰস্তাৱ সদনত আনিব পাৰি, কিন্তু লোকসভাৰ ৰক্ষকক অপসাৰণৰ প্ৰস্তাৱ অনাটো সাহসৰ কাম হিচাপে গণ্য কৰা উচিত নহয়। তেওঁ কয় যে সংবিধানত চৰম পৰিস্থিতিৰ কল্পনা কৰি ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এই ব্যৱস্থা অনুসৰি কেৱল অসাধাৰণ পৰিস্থিতিতহে অধ্যক্ষক অপসাৰণ কৰা হৈছে আৰু ইয়াক গতানুগতিক বিষয় বুলি কোৱা হোৱা নাই।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সংবিধানৰ ৯৬ নং অনুচ্ছেদৰ অধীনত যেতিয়া অধ্যক্ষক অপসাৰণৰ প্ৰস্তাৱ বিবেচনা কৰা হয় তেতিয়া সংশ্লিষ্ট প্ৰিজাইডিং বিষয়াই সদনৰ অধ্যক্ষতা নকৰে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া প্ৰধান বিৰোধী দলটো ক্ষমতাত আছিল তেতিয়া তিনিবাৰকৈ অনাস্থা প্ৰস্তাৱ অনা হৈছিল। অৱশ্যে তিনিওবাৰতে অধ্যক্ষই ১৪ দিন অধ্যক্ষতা কৰি থাকিছিল। তেওঁ কয় যে শ্ৰী ওম বিৰলা একমাত্ৰ অধ্যক্ষ যিয়ে নৈতিক ভিত্তিত কাৰ্য্যবিধিৰ অধ্যক্ষতা নকৰাৰ পন্থা বাছি লৈছিল। তেওঁ আৰু কয় যে ৯৪-চি অধিনিয়মৰ অধীনত অসাধাৰণ আৰু গুৰুতৰ পৰিস্থিতিতহে লোকসভাৰ অধ্যক্ষক অপসাৰণ কৰিব পাৰি। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীক অপসাৰণ কৰিবলৈ কেৱল সাধাৰণ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰ প্ৰয়োজন, কিন্তু অধ্যক্ষক অপসাৰণৰ বাবে কাৰ্য্যকৰী সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰ প্ৰয়োজন।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সদনে কোনো বিশেষ দলৰ নিয়ম অনুসৰি কাম নকৰে, বৰঞ্চ কঠোৰভাৱে লোকসভাৰ নিয়ম মানি চলে। তেওঁ কয় যে বিৰোধীয়ে প্ৰায়ে “গভীৰ নৈতিক ভিত্তি”ৰ কথা কয়, কিন্তু প্ৰকৃত গভীৰ নৈতিক ভিত্তি প্ৰদৰ্শন কাৰ্য্য আছিল যেতিয়া লোকসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ওম বিৰলাই বিৰোধীক তেওঁলোকৰ জাননী শুধৰাবলৈ সুযোগ দিছিল যদিও নিয়ম অনুসৰি দুবাৰকৈ অনাস্থা প্ৰস্তাৱ দাখিল কৰা হোৱা নাছিল। তেওঁ লগতে কয় যে বিৰোধীয়ে নিয়ম মানি নচলে আৰু তাৰ পিছত ক’বলৈ দিয়া নাই বুলি দাবী কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যথাযথ পদ্ধতি অনুসৰণ কৰি আৰু বিজনেছ পৰামৰ্শদাতা কমিটিৰ সন্মতি সাপেক্ষে কোনো প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰিলে ইয়াৰ ওপৰত আলোচনা কৰাৰ পৰিৱৰ্তে বিৰোধীয়ে সদনত বিঘিনিৰ সৃষ্টি কৰে। তেওঁ কয় যে ইয়াতকৈ লজ্জাজনক কাণ্ড একোৱেই হ’ব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে আলোচনাৰ সময়ত বিৰোধী নেতাসকলে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ ৮০ শতাংশৰো অধিক আস্থা প্ৰস্তাৱেৰে সম্পৰ্কীয় নহয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে লোকসভাত উপাধ্যক্ষক নিযুক্তি প্ৰদান কৰা হোৱা নাই বুলি বিৰোধীয়ে দাবী কৰিছে। তেওঁ কয় যে ১৯৬৬-ত আৰু তাৰ পিছত অনা অনাস্থা প্ৰস্তাৱৰ সময়ত বলৰাম জাখৰ লোকসভাৰ অধ্যক্ষ আছিল। সেই দুয়োটা প্ৰস্তাৱৰ সময়ত উপাধ্যক্ষৰ আসনখন খালী নাছিল আৰু এজন উপাধ্যক্ষ আছিল যদিও তেতিয়াৰ শাসকীয় দলে নিজৰ এজন নেতাক উপাধ্যক্ষ হিচাপে নিযুক্তি প্ৰদান কৰিছিল। গতিকে উপাধ্যক্ষৰ আসন খালী হ’লে বিৰোধীৰ আপত্তি দৰ্শোৱাৰ কোনো অধিকাৰ নাই বুলিও তেওঁ কয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৬ সংখ্যক লোকসভাত ৩৩১ খন, ১৭ সংখ্যক লোকসভাত ২৭৪ খন বৈঠক আৰু বৰ্তমানৰ লোকসভাত ২০২৫-লৈকে ১০৩ খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল। তেওঁ কয় যে ২০২৫-ৰ বাজেট অধিবেশনত ১১৮% উৎপাদনশীলতাৰ ৰেকৰ্ড হৈছিল। তেওঁ আৰু কয় যে ১৬ সংখ্যক লোকসভাৰ উৎপাদনশীলতা ৯১%, ১৭ সংখ্যক লোকসভাতো ৯১% আৰু ১৮ সংখ্যক লোকসভাতো একেদৰেই ৯১% উৎপাদনশীলতাৰ ৰেকৰ্ড হৈছে। ইয়াত বৰ্তমানৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ওম বিৰলাৰ কাৰ্য্যকালত সৰ্বাধিক উৎপাদনশীলতা লাভ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে অধ্যক্ষই শূন্যকালীন ঘন্টাৰ সময়সীমা পাঁচ ঘন্টালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে তেওঁ বিধায়ক আৰু সাংসদ হিচাপে ৩০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে, কিন্তু তেওঁ আজিলৈকে এনে এগৰাকী অধ্যক্ষ দেখা নাই, যিয়ে সাংসদসকলক মাজনিশালৈকে জিৰ’ আৱাৰৰ বিষয় উত্থাপন কৰিবলৈ অনুমতি প্ৰদান কৰে। ২০২ জন সাংসদক প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰাৰ সুযোগ দিয়া হৈছিল, তথাপিও বিৰোধীয়ে দাবী উত্থাপন কৰাৰ সুযোগ নাপায় বুলি অভিযোগ কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নতুন কণ্ঠক উৎসাহিত কৰাটোও লোকসভাৰ অধ্যক্ষৰ নৈতিক দায়িত্ব। তেওঁ কয় যে ২০১৯-ত অভিলেখ সংখ্যক ৭৮ গৰাকী মহিলা সংসদলৈ নিৰ্বাচিত হৈছিল আৰু অধ্যক্ষই সংসদৰ সকলো মহিলা সদস্যক ভাষণ দিয়াৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে লোকসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ওম বিৰলাৰ প্ৰচেষ্টাত সদনত আঞ্চলিক ভাষাৰ ব্যৱহাৰো বৃদ্ধি পাইছে, এয়া এক উল্লেখযোগ্য সাফল্য। তেওঁ আৰু কয় যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে সদনত অনুবাদকৰ পেনেল সম্পূৰ্ণৰূপে গঠন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ডিজিটেল সংসদ ২.০-ৰ অধীনত প্ৰায় ৮ হাজাৰ ঘন্টাৰ দৃশ্য-শ্ৰাব্য ৰেকৰ্ডিং ডিজিটাইজ কৰা হৈছে। আজি যুৱক-যুৱতীসকলে যদি সংসদৰ সদস্যসকলৰ ভাষণ বা সদনৰ আলোচনা শুনিব বিচাৰে তেন্তে তেওঁলোকে এইসমূহ ডিজিটেলভাৱে লাভ কৰিব পাৰে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় ই-বিধান এপ্লিকেচনৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ লোকসভাক কাগজ-বিহীন কৰাৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ প্ৰয়াস গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কমনৱেলথ দেশসমূহৰ ২৮ সংখ্যক প্ৰিজাইডিং বিষয়া সকলৰ সন্মিলনত লোকসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ওম বিৰলাই প্ৰদান কৰা ভাষণক কমনৱেলথ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সংসদৰ অধ্যক্ষসকলে ব্যাপক প্ৰশংসা কৰিছিল, যিয়ে ভাৰতৰ সংসদৰ বৈভৱ বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ কয় যে শ্ৰী ওম বিৰলাইহে সাংসদসকলক বিধেয়কসমূহৰ সন্দৰ্ভত অধিৱেশনৰ পূৰ্বে ব্রিফিং লাভ কৰাৰ সুযোগ প্রদান কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে বিৰলা জীৰ কাৰ্য্যকালৰ এটা উল্লেখযোগ্য পৰিঘটনা হ’ল ব্ৰিটিছ যুগত নিৰ্মাণ কৰা অট্টালিকাৰ পৰা সংসদক স্বাধীন ভাৰতত নিৰ্মিত নতুন সংসদ ভৱনলৈ স্থানান্তৰিত কৰা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই সকলোবোৰ পদক্ষেপ শ্ৰী বিৰলাই সৰ্বসন্মতিক্ৰমে গ্ৰহণ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তেওঁৰ দলৰ ভাবমূৰ্তিক কলংকিত কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে ভুল তথ্যৰ অভিযান চলোৱা হৈছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ অপচেষ্টা কৰাসকলে বুজিব লাগে যে এনে প্ৰচেষ্টাই দলৰ সুনামৰ কোনো ক্ষতি নকৰে। তেওঁ লগতে কয় যে সদনত কোনে কথা ক’ব, কিমান সময় কথা ক’ব, কেতিয়া কথা ক’ব, কিয় কথা ক’ব, সেই সিদ্ধান্ত শাসকীয় দলে গ্ৰহণ কৰিব নোৱাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁৰ দলে কেতিয়াও বিৰোধীৰ কণ্ঠ দমন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা নাই, কিন্তু তেওঁৰ কণ্ঠক দমনৰ চেষ্টা অব্যাহত আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৯৭৫-ত বিৰোধীৰ কণ্ঠ দমনৰ ঘটনা সংঘটিত হৈছিল। তেতিয়া ভাৰতৰ জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সময়ত সমগ্ৰ বিৰোধীক কাৰাগাৰত ৰখা হৈছিল। নিয়ম অনুসৰি সদন পৰিচালনা কৰাটো অধ্যক্ষৰ দায়িত্ব বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে কয় যে লোকসভাৰ ৩৪৯ নং অধিনিয়মে সদনৰ সদস্যসকলৰ পৰা আশা কৰা সামগ্ৰিক আচৰণ নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীজনে কয় যে সপ্তদশ লোকসভাত বিৰোধী দলৰ ৫২ জন সদস্য থাকিলেও তেওঁলোকক ১৫৭ ঘন্টা ৫৫ মিনিটৰ ভাষণ প্ৰদানৰ সময় দিয়া হৈছিল। তাৰ তুলনাত ৩০৩ জন সদস্যৰ শক্তি বহু বেছি হোৱাৰ পিছতো তেওঁৰ দলটোক ৩৪৯ ঘন্টা ৮ মিনিট সময় দিয়া হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তথ্যলৈ চালে দেখা যায় যে লোকসভাৰ অধ্যক্ষই শাসকীয় দলতকৈ বিৰোধী দলক অধিক বক্তব্যৰ সময় প্ৰদান কৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৮ সংখ্যক লোকসভাত প্ৰধান বিৰোধী দলটোৱে ৯৯ জন সদস্য থাকিলেও কালিলৈকে ৭১ ঘন্টা কথা কোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে। ইয়াৰ তুলনাত শাসকীয় দলটোক ২৩৯ জন সদস্য থকাৰ পাছতো ১৯৩ ঘন্টা সময় দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে এক প্ৰকাৰে ১৮ সংখ্যক লোকসভাতো বিৰোধী দলে প্ৰতিজন সদস্যৰ বাবে শাসকীয় দলতকৈ প্ৰায় দুগুণ বেছি সময় লাভ কৰিছে। তথাপিও বিৰোধী দলপতিয়ে অভিযোগ কৰিয়েই আছে যে তেওঁক কথা ক’বলৈ দিয়া হোৱা নাই আৰু তেওঁৰ কণ্ঠ দমন কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে যেতিয়াই বিৰোধী দলপতিয়ে কথা কোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰে, তেতিয়াই তেওঁ বিদেশ ভ্ৰমণলৈহে যায়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়াই বিৰোধী দলপতিৰ কথা কোৱাৰ পাল পৰে, তেতিয়াই তেওঁ প্ৰায়ে জাৰ্মানী, ভিয়েটনাম, যুক্তৰাজ্য, মালয়েছিয়া বা ছিংগাপুৰত থাকে আৰু তাৰ পিছত তেওঁ অভিযোগ কৰে। তেওঁ কয়, মই বিৰোধী দলপতিক সুধিব বিচাৰিছো যে তেওঁৰ পাল আহিলে কিয় কথা নকয়। অধ্যক্ষই তেওঁক ভাষণ দিবলৈ বাধা দিছিল নেকি? শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে লোকসভাক বদনাম কৰিবলৈ ভুল তথ্য প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ১৮ সংখ্যক লোকসভাত বিৰোধীক কথা ক’বলৈ ৭১ ঘন্টা সময় দিয়া হৈছিল, কিন্তু এই সময়ছোৱাত বিৰোধী দলপতিগৰাকীয়ে প্ৰকৃততে কিমান সময় কথা ক’লে বুলি প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে লোকসভাৰ অধ্যক্ষৰ বিৰুদ্ধে অনা অনাস্থা প্ৰস্তাৱ সন্দৰ্ভত আলোচনাৰ সময়তো বিৰোধী দলপতিজনে কথা কোৱা নাছিল আৰু এই বিষয়ে তেওঁৰ যদি একো ক’বলগীয়াই নাছিল, তেন্তে এনে প্ৰস্তাৱ কিয় অনা হ’ল বুলি প্ৰশ্ন কৰে। বিৰোধী দলপতিক কথা ক’বলৈ সুযোগ দিয়া হোৱা নাই বুলি কৰা দাবীক ভুল বুলিও তেওঁ কয়। বৰঞ্চ সত্যটো হ’ল তেওঁ কথা ক’বই নিবিচাৰে। যদিও তেওঁ কথা ক’ব বিচাৰে তেন্তে নিয়ম অনুসৰি ক’ব নাজানে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে লোকসভা কোনো ৰাজহুৱা সভা নহয়; প্ৰতিজন সদস্যই সদনৰ নিয়ম অনুসৰি কথা ক’ব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বিৰোধীয়ে দাবী কৰিছে যে বিৰোধী দলপতিক প্ৰায় ৪০ বাৰ কথা কোৱাত বাধা দিয়া হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া বিৰোধী দলপতিয়ে লোকসভাৰ অধ্যক্ষই বাধা দিয়াৰ পিছতো একেটা বিষয়তে কৈ থাকে তেতিয়া অধ্যক্ষৰ হাতত আন কোনো বিকল্প নাথাকে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে স্পষ্টকৈ উল্লেখ কৰিছে যে কোনো সদস্যই সদনত কোনো অপ্ৰকাশিত গ্ৰন্থ বা আলোচনীৰ উদ্ধৃতি দিব নোৱাৰে। গতিকে কোনো সদস্যই যদি একেটা বিষয়তে বাৰে-বাৰে কথা কৈ থাকে তেন্তে অধ্যক্ষই হস্তক্ষেপ কৰি তেওঁলোকক বাধা দিবলৈ বাধ্য হয়। শ্ৰী শ্বাহে আৰু কয় যে এছআইআৰ সন্দৰ্ভত আলোচনাৰ সময়তো বিৰোধী দলপতিয়ে অধ্যক্ষৰ আদেশ উলংঘা কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মূল বিৰোধী দলৰ দলপতিৰ মিছা কথাৰে ভৰা সংবাদমেল সন্দৰ্ভত সদনত বিতৰ্ক হ’বলৈ নিদি শ্ৰী ওম বিৰলাই দশক-দশক পুৰণি সংসদীয় পৰম্পৰা ৰক্ষা কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৭ সংখ্যক লোকসভাত বিৰোধীক ৪০% ভাষণৰ সময় প্ৰদান কৰা হৈছিল যদিও তেওঁলোকৰ সমানুপাতিক অংশ মাত্ৰ ৩% আছিল। ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱৰ আলোচনাৰ সময়ত বিৰোধীক ৩৪% সময় দিয়া হৈছিল আৰু ১৮ সংখ্যক লোকসভাত তেওঁলোকক ৫৫% সময় দিয়া হৈছিল। তেওঁ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে যে তাৰ পাছতো কোনোবাই কেনেকৈ দাবী কৰিব পাৰে যে তেওঁলোকক কথা ক’বলৈ দিয়া হোৱা নাই। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কথা কোৱাৰ অধিকাৰ দলৰ নেতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। যদি নেতাজনে নিজেই কথা ক’ব নিবিচাৰে, তেন্তে কোনে কি কৰিব পাৰে? তেওঁ লগতে কয় যে অনাস্থা প্রস্তাৱ সন্দর্ভত আলোচনাৰ সময়ত বিৰোধী দলপতিয়েও কথা ক’ব পাৰিলেহেঁতেন, কিন্তু কথা ক’ব লাগিব নিয়ম অনুসৰি। নিয়ম ভংগ কৰি কাকো কথা ক’বলৈ দিয়া নহয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে ১৭ সংখ্যক লোকসভাত বিৰোধী দলপতিৰ উপস্থিতি ৫১%, আনহাতে ৰাষ্ট্ৰীয় গড় ৭৯%। ১৬ সংখ্যক লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰীয় গড় ৮০%-ৰ তুলনাত ৫২% আৰু ১৫ সংখ্যক লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰীয় গড় ৭৬%-ৰ তুলনাত ৪৩%। তেওঁ কয় যে এই সকলোবোৰ পৰিসংখ্যা অভিলেখত আছে। শ্ৰী শ্বাহে আৰু কয় যে ১৬ সংখ্যক লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণ সন্দৰ্ভত ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱৰ আলোচনাত বিৰোধী দলপতিয়ে এবাৰো অংশগ্ৰহণ কৰা নাছিল। বাজেট আলোচনাতো তেওঁ এবাৰো অংশ লোৱা নাছিল, চৰকাৰী বিধেয়কৰ আলোচনাতো অংশ লোৱা নাছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ২০১৮, ২০১৯, ২০২০ আৰু ২০২১-ত বিৰোধী দলপতিয়ে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণ সন্দৰ্ভত আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰা নাছিল। এখন বিধেয়কৰ বাহিৰে বৈদেশিক নীতি সম্পৰ্কীয় আলোচনাতো তেওঁ অংশ লোৱা নাছিল। তেওঁ আৰু কয় যে ভূমি অধিগ্ৰহণ বিধেয়ক, ১২২ সংখ্যক সাংবিধানিক সংশোধনী, আধাৰ আইন-২০১৬, তিনি তালাকৰ সৈতে জড়িত মুছলমান মহিলা (বিবাহৰ অধিকাৰ সুৰক্ষা) আইন-২০১৯, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ পুনৰ্গঠন আইন-২০১৯, ভাৰতীয় সংবিধানৰ ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ বাতিল, নাগৰিকত্ব (সংশোধনী) আইন-২০১৯, ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা, কৰ সংস্কাৰ, বিত্ত বিধেয়ক-২০২৪, ৱাকফ সংশোধনী বিধেয়ক, বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰীয়া জয়ন্তী আৰু কেপ্তেইন শুভাংশু শুক্লাক অভিনন্দন প্ৰস্তাৱৰ দৰে একাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় আৰু বিধেয়ক সম্পৰ্কীয় আলোচনাতো তেওঁ অংশগ্ৰহণ কৰা নাছিল। তেওঁ কয় যে বিৰোধী দলপতিয়ে এনে কোনো আলোচনাত অংশ লোৱা নাছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বিৰোধী দলপতিজন তেওঁৰ দলৰ এজন জ্যেষ্ঠ নেতা। অৱশ্যে প্ৰশ্ন হয়, যেতিয়া তেওঁ সদনত নাছিল তেতিয়া তেওঁ ক’ত আছিল? ২০১৭-ৰ শীতকালীন অধিবেশনৰ সময়ত তেওঁ জাৰ্মানীত আছিল; ২০২৫-ৰ বাজেট অধিবেশনৰ সময়ত তেওঁ ভিয়েটনামত আছিল আৰু ২০২৩-ৰ বাজেট অধিবেশনৰ সময়ত তেওঁ যুক্তৰাজ্যত আছিল। ২০১৮-ৰ বাজেট অধিবেশনৰ সময়ত তেওঁ ছিংগাপুৰ আৰু মালয়েছিয়াত আছিল; ২০২০-ৰ বৰ্ষাকালীন অধিবেশন আৰু ২০১৫-ৰ বাজেট অধিবেশনৰ সময়ত তেওঁ বিদেশ ভ্ৰমণত আছিল। মুঠতে ২০১৫-ৰ বাজেট অধিবেশনৰ সময়ত তেওঁ ৬০ দিন বিদেশ ভ্ৰমণত কটাইছিল। তেওঁ কয় যে যেতিয়াই বাজেট অধিবেশন বা কোনো গুৰুত্বপূৰ্ণ অধিবেশন অনুষ্ঠিত হয়, তেতিয়াই তেওঁৰ বিদেশ ভ্ৰমণৰ সময় নিৰ্ধাৰণ হোৱাটো এক কাকতালীয় কথা। তথাপিও বিৰোধী দলপতিয়ে দাবী কৰে যে তেওঁক কথা ক’বলৈ দিয়া হোৱা নাই। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিদেশত থাকি কোনোবাই কেনেকৈ সদনত কথা ক’ব পাৰে? ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে সদনত ভাষণ দিয়াৰ কোনো ব্যৱস্থা নাই।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীজনে উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া বিৰোধীয়ে লোকসভাৰ অধ্যক্ষৰ আচৰণক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে, তেতিয়া কেৱল অধ্যক্ষৰ আচৰণ পৰীক্ষা কৰাটো উচিত নহয়, কিয়নো সদনক সামূহিকভাৱে ট্ৰেজাৰী বেঞ্চ, বিৰোধী, অধ্যক্ষ আৰু ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে পৰিচালনা কৰে। তেওঁ বিৰোধী দলকো মাজে-মাজে নিজৰ আচৰণ সন্দৰ্ভত চিন্তা-চৰ্চা কৰিবলৈ কয়। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ট্ৰেজাৰী বেঞ্চত থাকে আৰু তেওঁক এনেদৰে সাৱটি ধৰিবলৈ দৌৰি অহাৰ ঘটনা সদনত আগতে কেতিয়াও দেখা নগৈছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী জৱাহৰলাল নেহৰুৰ নীতি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদত চীনৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰাৰ বাবেও দায়বদ্ধ আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাজীৱ গান্ধী ফাউণ্ডেচনে চীনৰ পৰা পুঁজি লাভ কৰিছিল, যাৰ বাবে ইয়াৰ বিদেশী বৰঙণি (নিয়ন্ত্ৰণ) আইন (FCRA) পঞ্জীয়ন বাতিল কৰিবলগীয়া হৈছিল। এই কথা দেশৰ সকলো নাগৰিকে জানে। তেওঁ আৰু কয় যে ১৯৬২-ত আকচাই চীনৰ প্ৰায় ৩৮ হাজাৰ বৰ্গ কিমি আৰু ‘নেফা’ৰ এক বৃহৎ অংশ চীনে দখল কৰিছিল। এনে ঘটিছিল মূল বিৰোধী দলৰ শাসনৰ সময়তে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে অধ্যক্ষৰ ওচৰত আবেদন জনায় যে লোকসভাৰ অধ্যক্ষৰ বিৰুদ্ধে উত্থাপিত অনাস্থা প্ৰস্তাৱ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰে নাকচ কৰিব লাগে আৰু অধ্যক্ষৰ আসনৰ মৰ্য্যাদা ৰক্ষা কৰিব লাগে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah replies to the discussion on the No-Confidence Motion moved against Shri Om Birla, the Speaker, Lok Sabha
After the discussion, the Lok Sabha rejected the no-confidence motion by a voice vote
Not speaking when given time in the House and then stepping outside to complain that one was not allowed to speak—this tendency of LoP has now been exposed
According to the number of seats, Shri Om Birla gave the main opposition party more time to speak than our party in the Lok Sabha
Under the leadership of LoP, the opposition brought a No-Confidence Motion against the Lok Sabha Speaker, but now the Leader of the Opposition himself did not speak on it
Whether it is travelling to Germany during Winter Session of 2025, Vietnam during 2025Budget Session, or being in UK during 2023 Budget Session, LoP remains abroad during crucial proceedings of the House and then complains about not being allowed to speak
When discussions take place in the House, the LOP is often on foreign tours, it’s not possible to make special video conferencing arrangements from abroad for him to participate in the proceedings of the Lok Sabha
LoP of the main opposition party remained absent from every major debate—whether it was the abrogation of Article 370, abolition of Triple Talaq, introduction of CAA, or completion of 150 years of Vande Mataram
There are rules for speaking in Parliament; it is not a fair or a gathering where one can speak in any manner they wish
The attendance of the LoP in Parliament of India is much lower than the national average
The main opposition party was given about 158 hours to speak in the 17th Lok Sabha and 71 hours so far in the 18th Lok Sabha, which, on a pro-rata basis, is much higher than the time allotted to our party
The opposition lives with a mindset of privileges like during the Emergency, which is why the public is continuously reducing their strength
80% of the opposition's speeches were not related to the no-confidence motion against the Speaker; they just used the Speaker as a pretext to speak against the government
We
11 MAR 2026 10:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today replied to the discussion in the Lok Sabha on the no-confidence motion against the Speaker of the Lok Sabha. The Lok Sabha rejected the no-confidence motion by voice vote, after discussion. Union Home Minister and Minister of Cooperation said that this is not an ordinary event, and that a no-confidence motion against the Speaker of the Lok Sabha has come after nearly four decades. He said that this is an unfortunate incident for parliamentary politics and the House. Shri Shah said that the Speaker of the Lok Sabha does not belong to any particular party but to the entire House, and is the protector of the rights of all members of the House. He added that bringing a no-confidence motion against the Speaker is not an act of courage.
Shri Amit Shah said that both the treasury and opposition benches debated the issue for nearly 13 hours, with more than 42 Members of Parliament participating in the discussion. He said that today, contrary to the long-standing tradition of accepting the Speaker’s decision as final, the opposition has raised questions about the Speaker’s integrity. He added that the Lok Sabha is the largest democratic forum of India and has earned credibility not only in India but across the world, with the global community recognizing the strength of India’s democracy. He further said that when the integrity of the head of this forum is questioned, it raises doubts not only within the country but also across the world about our democratic processes.
Shri Amit Shah said that opposition members go to the chamber of the Lok Sabha Speaker and create an atmosphere, triggering concern about his security. He said that the Constitution has placed the office of the Speaker above party lines, assigning it the role of a neutral mediator. However, the opposition has raised doubts about those entrusted with this mediating role. He said that for 75 years, both Houses of Parliament have strengthened the foundations of India’s democracy, and the opposition has now cast doubts on the credibility of that very foundation. Shri Shah said that the House functions on mutual trust and that the Speaker is the custodian of the House for both the treasury and opposition benches. He said that the Lok Sabha has framed certain rules for the conduct of its proceedings and for how the House should be run by the Speaker. He emphasized that the House is not a fair or a gathering without order. If the rules of the House do not permit something, no one has the right to speak against those rules. He further said that when the rules governing the functioning of the Lok Sabha are ignored, it is the sacred duty of the Speaker to intervene and restrain such conduct. He added that these rules have been in place since the time of the country’s first Prime Minister, but the principal opposition party has broken these rules on several occasions. Shri Shah said that the Speaker’s decisions and integrity should not be questioned, and doing so is extremely unfortunate and condemnable.
Shri Amit Shah said that his party has also been in the opposition, and during that period, a no-confidence motion against the Speaker was brought three times. However, neither his party nor its alliance ever moved a no-confidence motion against the Speaker. He said that they have always worked as a constructive opposition, safeguarded the dignity of the Speaker, and also demanded protection of their legitimate rights through the Speaker. Shri Shah added that they have never brought a no-confidence motion against the Speaker.
Shri Amit Shah said that in 1954 the Socialist Party brought a no-confidence motion against G. V. Mavalankar. In 1966, the Samyukta Socialist Party moved a no-confidence motion against the then Lok Sabha Speaker Sardar Hukam Singh, and in 1987 the Communist Party of India brought a no-confidence motion against Balram Jakhar. He said that all these parties are, more or less, members of the present opposition alliance today. He added that his party firmly believes that the integrity of the Speaker should never be questioned.
Shri Amit Shah said that everyone understands the importance of the Speaker and that the Speaker of the Lok Sabha is the highest adjudicator in legislative jurisprudence. He said that even the Supreme Court of India cannot interfere in decisions taken during the proceedings of the Lok Sabha, because the Constitution has granted the Speaker this protection. This protection has been provided so that the Speaker can perform their duties fearlessly. Shri Shah said that the Speaker’s first duty is to maintain order and decorum, and the second duty is to provide opportunities to all members and ensure fair conduct. He added that it is a matter of parliamentary decorum that the Lok Sabha should function according to the rules framed for conducting its proceedings.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that under Rule 374 of the Lok Sabha, in situations of disorder or indiscipline, the Speaker has the authority to warn, name, expel, and suspend members. He said that those who wish to agitate or act as activists within the House must conduct themselves according to the rules of the House. Shri Shah said that under Rule 375, in the event of serious disorder, the proceedings of the House have to be adjourned. He further said that under Rule 380, the Speaker has the authority to expunge un-parliamentary words and remarks from the proceedings. He added that un-parliamentary remarks made in a particular tone or context should not be preserved in the history of Parliament, because doing so may lead future Members of Parliament to adopt the same conduct. Shri Shah said that the list of un-parliamentary words has been developed over time by many distinguished individuals who have held this office since the establishment of the House, and it is binding on everyone. He said that the Constitution has given the opposition certain rights, but it has not granted them any privileges. While rights can be protected, those who live under the illusion of privilege do not receive protection either from their party or the public.
Shri Amit Shah said that the importance of the Speaker of the Lok Sabha extends to the House, the nation, and even the international level. He said that the Speaker is not merely a presiding officer but a symbol of our legislative consciousness and the dignity of democracy. He added that when one questions the Speaker’s integrity, it also amounts to questioning the legislative conscience and the dignity of democracy. Shri Shah said that a motion to remove the Prime Minister can be brought in the House, but bringing a proposal to remove the custodian of the Lok Sabha should not be regarded as an act of courage. He said that the Constitution has made provisions by envisaging extreme circumstances. This provision has been made to remove the Speaker only in extraordinary situations, and it is not meant to be a routine matter.
Shri Amit Shah said that under Article 96 of the Constitution, when a resolution for the removal of the Speaker is under consideration, the concerned presiding officer shall not preside over the House. He said that when the principal opposition party was in power, no-confidence motions were brought three times, and on all three occasions it had been the convention that when a motion of no-confidence against the Speaker was being discussed, the Speaker would not occupy the Chair. However, in all three cases, the Speaker continued to preside for 14 days. He said that Shri Om Birla is the only Speaker who, on moral grounds, chose not to preside over the proceedings. He further said that under Rule 94-C, the Speaker of the Lok Sabha can be removed only under extraordinary and serious circumstances. Shri Shah said that removing the Prime Minister requires only a simple majority, but removing the Speaker requires an effective majority.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that the House will not function according to the rules of any particular party, but strictly in accordance with the rules of the Lok Sabha. He said that the opposition often speaks of occupying the “high moral ground,” but the true high moral ground was demonstrated when the Speaker of the Lok Sabha, Shri Om Birla, allowed the opposition an opportunity to correct their notice even though the no-confidence motion had twice not been submitted in accordance with the rules. He added that the opposition does not adhere to the rules and then claims that it is not being allowed to speak. Shri Shah said that when a proposal was brought following due procedure and with the consent of the Business Advisory Committee, instead of discussing it, the opposition created disruptions in the House. He remarked that there could hardly be a more shameful incident than this. He \said that during the discussion, more than 80 per cent of the speeches made by opposition leaders were not about the No Confidence Motion.
Shri Amit Shah said that the opposition claims that the post of Deputy Speaker has not been appointed in the Lok Sabha. He said that during the no-confidence motions brought in 1966 and later, Balram Jakhar was the Speaker of the Lok Sabha. At the time of both those motions, the post of Deputy Speaker was not vacant and a Deputy Speaker was in place, but the then ruling party had appointed one of its own leaders as the Deputy Speaker. Therefore, he said, the opposition has no right to raise objections when the post of Deputy Speaker is vacant.
Shri Amit Shah said that the 16th Lok Sabha held 331 sittings, the 17th Lok Sabha held 274 sittings, and the current Lok Sabha had held 103 sittings up to 2025. He said that the Budget Session of 2025 recorded 118% productivity. He further stated that the productivity of the 16th Lok Sabha was 91%, the 17th Lok Sabha was also 91%, and the 18th Lok Sabha likewise recorded 91% productivity, with the highest productivity being achieved during the tenure of the current Speaker, Shri Om Birla. He said that the Speaker has extended the duration of Zero Hour to five hours. Shri Shah added that he has completed 30 years as an MLA and MP, but he has never seen a Speaker, allowing members to raise Zero Hour issues until midnight. He said that 202 Members of Parliament were given the opportunity to raise questions, yet the opposition claims that it does not get the opportunity to raise issues.
Shri Amit Shah said that encouraging new voices is also a moral responsibility of the Speaker of the Lok Sabha. He said that in 2019, a record 78 women were elected to Parliament, and the Speaker ensured that all women Members of Parliament were given the opportunity to speak. He added that through the efforts of the Lok Sabha Speaker, Shri Om Birla, the use of regional languages in the House has also increased, which is a significant achievement. He further said that for the first time, the panel of translators in the House has been fully constituted. He said that under Digital Parliament 2.0, nearly 8,000 hours of audio-visual recordings have been digitized. Today, if young people wish to listen to the speeches of Members of Parliament or the discussions of the House, they can access them digitally. Shri Shah also said that through the National e-Vidhan Application, efforts have been made to move towards making the entire Lok Sabha paperless.
Union Home Minister said that at the 28th Conference of Presiding Officers of Commonwealth countries, the address delivered by the Speaker of the Lok Sabha, Shri Om Birla, received widespread appreciation from the Speakers of the Parliaments of Commonwealth nations, which enhanced the prestige of India’s Parliament. He said that it was Shri Om Birla who introduced the opportunity for Members of Parliament to receive pre-session briefings on Bills. He added that one of the most significant developments during Birla ji’s tenure was that Parliament moved from the building constructed during the British era to the new Parliament building built in independent India. Shri Shah said that all these initiatives were undertaken by Shri Birla with unanimous support.
Shri Amit Shah said that a campaign of misinformation is being carried out across the country to tarnish the image of his party. He said that those attempting this should understand that such efforts will not damage the party’s reputation. He added that the ruling party cannot decide who will speak in the House, how much they will speak, when they will speak, or why they will speak. Shri Shah said that his party has never tried to suppress the voice of the opposition, but attempts are being made to suppress his voice.
Shri Amit Shah said that the suppression of the opposition’s voice occurred in 1975, when the entire opposition was imprisoned during the Emergency in India. He said that it is the responsibility of the Speaker to conduct the House according to the rules. He added that Rule 349 of the Lok Sabha determines the overall conduct expected from members in the House. Union Home Minister said that in the 17th Lok Sabha, the opposition party was given 157 hours and 55 minutes of speaking time, even though it had 52 members. In comparison, his party was given 349 hours and 8 minutes, despite having a much larger strength of 303 members. Shri Shah said that if one looks at the data, it shows that the Speaker of the Lok Sabha provided the opposition party with more speaking time than the ruling party.
Shri Amit Shah said that in the 18th Lok Sabha, the principal opposition party had spoken for 71 hours until yesterday, even though it has 99 members. In comparison, the ruling party has been given 193 hours of speaking time despite having 239 members. He said that, in a way, even in the 18th Lok Sabha, the opposition party has received almost twice as much speaking time per member as the ruling party. Yet, the Leader of the Opposition continues to complain that he is not allowed to speak and that his voice is being suppressed. Shri Shah added that whenever the Leader of the Opposition gets an opportunity to speak, he happens to be on a foreign tour.
Shri Amit Shah said that whenever the Leader of the Opposition’s turn to speak comes, he is often in Germany, Vietnam, United Kingdom, Malaysia, or Singapore, and then he complains afterward. He said that he would like to ask the Leader of the Opposition why he did not speak when his turn came. Was he prevented from speaking by the Speaker? Shri Amit Shah said that misinformation is being spread to defame the Lok Sabha. He stated that in the 18th Lok Sabha, the opposition was given 71 hours to speak, but questioned how long the Leader of the Opposition actually spoke during this time. Shri Shah said that the Leader of the Opposition did not speak even during the discussion on the no-confidence motion brought against the Lok Sabha Speaker, and asked why such a motion was brought if he had nothing to say on it. He said that it is incorrect to claim that the Leader of the Opposition is not allowed to speak. Rather, the truth is that he does not wish to speak. If he does wish to speak, he does not know how to do so according to the rules. Shri Shah added that the Lok Sabha is not a public rally; every member must speak in accordance with the rules of the House.
Shri Amit Shah said that the opposition has claimed that the Leader of the Opposition was stopped from speaking nearly 40 times. He stated that when the Leader of the Opposition keeps repeating the same subject despite being stopped by the Lok Sabha Speaker, the Speaker is left with no other option. He added that the Raksha Mantri had clearly stated that no member can quote from any unpublished book or magazine in the House. Therefore, if a member continues to speak on the same issue repeatedly, the Speaker is compelled to intervene and stop them. Shri Shah further said that even during the discussion on SIR, the Leader of the Opposition disrupted the order of speakers. Shri Shah said that by not allowing a debate in the House on a press conference filled with falsehoods by the leader of the main opposition party, Shri Om Birla had upheld a decades-old parliamentary tradition.
Shri Amit Shah said that in the 17th Lok Sabha, the opposition was given 40% of the speaking time, even though their pro-rata share was only 3%. During the Motion of Thanks discussion, the opposition was given 34% of the time, and in the 18th Lok Sabha they were given 55% of the time. He questioned how anyone could still claim that they are not allowed to speak. Shri Shah said that the right to speak rests with the leader of the party. If the leader himself does not wish to speak, then what can anyone do? He added that the Leader of the Opposition could also have spoken during the discussion on the no-confidence motion, but speaking must be done in accordance with the rules. No one is allowed to speak by breaking the rules.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, said that in the 17th Lok Sabha, the attendance of the Leader of the Opposition was 51%, while the national average was 79%. In the 16th Lok Sabha, it was 52% compared to the national average of 80%, and in the 15th Lok Sabha it was 43% compared to the national average of 76%. He said that all these figures are on record. Shri Shah further said that in the 16th Lok Sabha, the Leader of the Opposition did not participate even once in the discussion on the Motion of Thanks to the President’s Address. He also did not participate even once in the Budget discussion, nor did he take part in discussions on government bills. He added that in 2018, 2019, 2020, and 2021, the Leader of the Opposition did not participate in the discussions on the President’s Address. Except for one bill, he also did not participate in discussions on foreign policy. He further said that the Leader of the Opposition did not participate in discussions on several important matters and bills, including the Land Acquisition Bill, the 122nd Constitutional Amendment, the Aadhaar Act, 2016, the Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Act, 2019 related to triple talaq, the Jammu and Kashmir Reorganisation Act, 2019, the abrogation of Article 370 of the Constitution of India, the Citizenship (Amendment) Act, 2019, the Bharatiya Nyaya Sanhita, tax reforms, the Finance Bill 2024, the Waqf Amendment Bill, the 150th anniversary of Vande Mataram, and the congratulatory motion for Captain Shubhanshu Shukla. He said that the Leader of the Opposition did not participate in any of these discussions.
Shri Amit Shah said that the Leader of Opposition is a senior leader of his party, and it is possible that he had to go somewhere for party propaganda, which is natural in public life, as often when the Lok Sabha is in session, there are major party programs, and during elections, senior leaders have to go out for campaigning—what is wrong with that? However, the question is, when he was not in the House, where was he? During the Winter Session of 2017, he was on a trip to Germany; during the Budget Session of 2025, he was on a visit to Vietnam; and during the Budget Session of 2023, he was in United Kingdom. During the Budget Session of 2018, he was in Singapore and Malaysia; during the Monsoon Session of 2020 and the Budget Session of 2015, he was on foreign trips. In total, he spent 60 days on foreign travels during budget session 2015. He remarked that it is a terrible coincidence that whenever a Budget Session or an important session comes, his foreign trip gets scheduled. Yet the Leader of Opposition claims that he is not allowed to speak. Shri Shah said that how can someone speak in the House while staying abroad? There is no provision to address the House via video conference.
Union Home Minister stated that when the opposition raises questions about the conduct of the Lok Sabha Speaker, it is not only the Speaker's conduct that should be examined, as the House is run collectively by the treasury benches, the opposition, the Speaker, and the President. He asked the opposition to also reflect on their own conduct at times. Shri Amit Shah said that the Prime Minister of India sits on the Treasury Bench, and running up to hug him like that has never happened before in the House. He added that blowing flying kisses or making eye gestures has also never happened in the House.
Shri Amit Shah said that the policies of the country’s first Prime Minister, Jawaharlal Nehru, were also responsible for strengthening China’s position in the United Nations Security Council. He added that the Rajiv Gandhi Foundation had received funds from China, due to which its Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA) registration had to be cancelled, and that all citizens of the country should know this. He further said that about 38,000 square kilometres of Aksai Chin and a large part of NEFA were occupied by China in 1962, and this happened during the rule of the main opposition party.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah appealed to the chair that the no-confidence motion brought against the Lok Sabha Speaker should be rejected by a majority, and the dignity of the Speaker's position should be preserved.