President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES ‘JAL MAHOTSAV 2026’
TO SECURE OUR FUTURE, WE MUST MAKE WATER CONSERVATION AN INTEGRAL PART OF OUR LIVES: PRESIDENT DROUPADI MURMU
11 MAR 2026 2:31PM by PIB Delhi
The President of India Smt Droupadi Murmu graced and addressed the ‘Jal Mahotsav 2026’ in New Delhi today (March 11, 2026).
Speaking on the occasion, the President said that in India, water is not just a basic amenity, but is linked to our culture, traditions, livelihood and community life. For so many years, villagers, especially women and children, had to fetch drinking water from great distances. Providing clean water wasn't just a matter of convenience; it was a matter of time, health, and dignity. To address these challenges, the Government of India launched the ‘Jal Jeevan Mission’. Villagers who once struggled to access drinking water now have access to clean and safe water in their own homes.
The President said that when responsibility for a resource is taken not just by the government but by the entire society, its conservation becomes more effective and sustainable. Community ownership also plays a vital role in water management and conservation. She expressed confidence that celebrating 'Jal Arpan Diwas', the formal handover of water supply infrastructure to gram panchayats, will strengthen the sense of community ownership.
The President was happy to note that Self-Help Groups are involved in water testing, operation, and other maintenance tasks. She said that there are numerous examples where the commitment and dedication of Self-Help Groups have led to positive changes in the lives of women and society. She expressed confidence that harnessing the potential of women through Self-Help Groups will be extremely fruitful in addressing water security.
The President said that multi-pronged and coordinated efforts are crucial to strengthening water security. She was happy to note that greywater management is being promoted in rural areas through coordination with the "Clean India Mission." For water resource sustainability, work is being done in collaboration with the Central Groundwater Board and other related organizations on groundwater recharge and water conservation. Campaigns like Catch the Rain and Jal Sanchay Jan Bhagidari are playing a vital role in rainwater harvesting. She said that such coordination will ensure water security.
The President said that water conservation is a collective responsibility. We must view water not merely as a commodity, but as a priceless asset for future generations. To secure our future, we must make water conservation an integral part of our lives. Awareness about water management and conservation among the younger generation will ensure country's water security in future. She expressed confidence that the ‘Jal Mahotsav’ will become a medium of mass movement for India's water security.
The Ministry of Jal Shakti is organising Jal Mahotsav 2026 - a nationwide campaign from 8 March to 22 March to strengthen Jan Bhagidari and community ownership in rural drinking water service delivery under the Jal Jeevan Mission.
Please click here to see the President's Speech-

ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
'ଜଳ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୬'କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ଆମର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଆମ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ କରିବାକୁ ପଡିବ : ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
11 MAR 2026 2:31PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ 'ଜଳ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୬' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେଇ ଏହାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ, ଭାରତରେ ଜଳ କେବଳ ଏକ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଆମର ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା, ଜୀବିକା ଏବଂ ସାମୂହିକ ଜୀବନ ସହିତ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡିତ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି । ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି, ଗ୍ରାମବାସୀ, ବିଶେଷ କରି ମହିଳା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦୂର ସ୍ଥାନରୁ ପାନୀୟ ଜଳ ଆଣିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ଯୋଗାଣ କେବଳ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ବିଷୟ ନଥିଲା ; ଏହା ସମୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ବିଷୟ ଥିଲା। ଏହି ଆହ୍ଵାନ ଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର 'ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ' ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିବା ଗ୍ରାମବାସୀମାନେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଜଳ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି।
କେବଳ ସରକାର ନୁହଁନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ସମୁଦାୟ ଏକ ସମ୍ପଦର ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରେ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ସଂରକ୍ଷଣ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ହୋଇଯାଏ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି । ଜଳ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣରେ ସାମୁହିକ ମାଲିକାନା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ । ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, 'ଜଳ ଅର୍ପଣ ଦିବସ' ପାଳନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ହସ୍ତାନ୍ତର ସାମୁଦାୟିକ ମାଲିକାନା ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ଜଳ ପରୀକ୍ଷା, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି ଜାଣି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏପରି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ସମର୍ପଣ ମହିଳା ଏବଂ ସମାଜର ଜୀବନରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥାଏ। ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଜଳ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ବହୁବିଧ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସ ଜରୁରୀ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ। ସେ ଏହା ଜାଣି ଖୁସି ହୋଇଥିଲେ ଯେ "ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ" ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଅପରିଷ୍କାର ଜଳ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଜଳ ସମ୍ପଦଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂତଳ ଜଳ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂଗଠନ ସହିତ ଭୂତଳ ଜଳ ପୁନଃଚାର୍ଜ ଏବଂ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। କ୍ୟାଚ୍ ଦି ରେନ୍ ଏବଂ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ ଭଳି ଅଭିଯାନ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂଗ୍ରହରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏପରି ସମନ୍ୱୟ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ।
ଆମେ ଜଳକୁ କେବଳ ଏକ ସାମଗ୍ରୀ ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମ୍ପଦ ଭାବରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ। ଆମର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଆମ ଜୀବନର ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଅଂଶ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଜଳ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦେଶର ଜଳ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, 'ଜଳ ମହୋତ୍ସବ' ଭାରତର ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆନ୍ଦୋଳନର ମାଧ୍ୟମ ହେବ।
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପାନୀୟ ଜଳ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଜନଭାଗୀଦାରୀ ଏବଂ ସାମୁଦାୟିକ ମାଲିକାନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମାର୍ଚ୍ଚ ୮ ରୁ ୨୨ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶରେ ଜଳ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୬ ଆୟୋଜନ କରୁଛି।