କ୍ୟାବିନେଟ
ଭାରତ ସହିତ ସ୍ଥଳ ସୀମା ଲାଗିଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକରୁ ନିବେଶ ଉପରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ
10 MAR 2026 7:17PM by PIB Bhubaneswar
• ପିଏନ୍‌ ୩ ଅଧୀନରେ ଅନୁମୋଦନ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏଫଡିଆଇ ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି କ୍ୟାବିନେଟ୍
• ଏଫଡିଆଇ ନୀତିରେ ସଂଶୋଧନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଡିପ୍ ଟେକ୍ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପାଣ୍ଠିରୁ ଅଧିକ ଏଫଡିଆଇ ପ୍ରବାହକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା, ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା
• ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସହଭାଗିତା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ୬୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି
• ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ୬୦ ଦିନର ନିଷ୍ପତ୍ତି/ଅନୁମୋଦନ ସମୟସୀମା
• ସ୍ଥଳ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରୁ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏଫଡିଆଇ ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି, ଏହା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ସାମଗ୍ରୀ, ପୁଞ୍ଜି ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସୌର ସେଲ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ସହାୟତା କରିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଭାରତ ସହିତ ସ୍ଥଳ ସୀମା ଲାଗିଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକରୁ ନିବେଶ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ନୀତିକୁ ନିମ୍ନମତେ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି:
କ. ‘ଲାଭକାରୀ ମାଲିକ’ (ବିଓ) ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପାଇଁ ପରିଭାଷା ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ –
ଏହି ସଂଶୋଧନରେ ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ ନିବାରଣ ନିୟମାବଳୀ, ୨୦୦୫ ଅନୁଯାୟୀ ନିବେଶକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ଲାଭକାରୀ ମାଲିକାନା ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପାଇଁ ଏକ ପରିଭାଷା ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ନିବେଶକ ସଂସ୍ଥା ସ୍ତରରେ ଲାଭଦାୟକ ମାଲିକାନା ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରୟୋଗ କରାଯିବ।
ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସୀମା, ପ୍ରବେଶ ମାର୍ଗ, ସହାୟକ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଣ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଏଲବିସି ଲାଭକାରୀ ମାଲିକାନା ସହିତ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ମାର୍ଗ ଅଧୀନରେ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ। ନିବେଶକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଡିପିଆଇଆଇଟିକୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସୂଚନା/ବିବରଣୀର ରିପୋର୍ଟିଂ ଉପରେ ଏପରି ନିବେଶ ନିର୍ଭର କରିବ।
ଖ. ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶର ତ୍ୱରିତ ମଞ୍ଜୁରୀ –
ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉପାଦାନ, ପଲିସିଲିକନ୍ ଏବଂ ଇନଗଟ୍-ୱେଫରରେ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ର/କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଏଲବିସି ନିବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ୬୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ।
କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବଙ୍କ ଅଧୀନରେ ସିଓଏସ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକାକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରିପାରନ୍ତି।
ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ନିବେଶକ ସଂସ୍ଥାର ଅଧିକାଂଶ ଅଂଶଧନ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସର୍ବଦା ବାସିନ୍ଦା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ(ମାନଙ୍କ) ଏବଂ/କିମ୍ବା ବାସିନ୍ଦା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ(ମାନଙ୍କ)ଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଥିବା ବାସିନ୍ଦା ଭାରତୀୟ ସଂସ୍ଥା(ମାନଙ୍କ) ପାଖରେ ରହିବ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ସୁଯୋଗବାଦୀ ଅଧିଗ୍ରହଣ/ଅକ୍ତିଆରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ, ସରକାର ପ୍ରେସ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ୩(୨୦୨୦) ତାରିଖ ୧୭.୦୪.୨୦୨୦ (ପିଏନ୩) ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଚଳିତ ଏଫଡିଆଇ ନୀତିରେ ସଂଶୋଧନ କରିଥିଲେ। ପିଏନ୩ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତ ସହିତ ସ୍ଥଳ ସୀମା ଲାଗିଥିବା କୌଣସି ଦେଶର ଏକ ସଂସ୍ଥା କିମ୍ବା ଭାରତରେ ନିବେଶର ଲାଭଦାୟକ ମାଲିକ ଏପରି କୌଣସି ଦେଶରେ ରହୁଥାନ୍ତି ଅଥବା ଏପରି କୌଣସି ଦେଶର ନାଗରିକ ହୋଇଥା’ନ୍ତି ତା’ହେଲେ ସେମାନେ କେବଳ ସରକାରୀ ମାର୍ଗରେ ନିବେଶ କରିପାରିବ। ଏହା ସହିତ, ଭାରତରେ କୌଣସି ସଂସ୍ଥାରେ ଯେକୌଣସି ବର୍ତ୍ତମାନ କିମ୍ବା ଭବିଷ୍ୟତର ଏଫଡିଆଇର ମାଲିକାନା ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଫଳରେ ଲାଭଦାୟକ ମାଲିକାନା ଉପରୋକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରାଧିକାର(ଗୁଡ଼ିକ) ମଧ୍ୟରେ ପଡ଼ିଥାଏ, ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁମୋଦନ ଆବଶ୍ୟକ।
ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଲବିସି ନିବେଶକମାନଙ୍କର କେବଳ ଅଣ-ରଣନୀତିକ, ଅଣ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ସ୍ୱାର୍ଥ ଥାଇପାରେ ସେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପିଏନ୩ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ପ୍ରଯୁଜ୍ୟତାକୁ ପିଇ/ଭିସି ପାଣ୍ଠି ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପାଣ୍ଠି ସମେତ ନିବେଶକଙ୍କ ନିବେଶ ପ୍ରବାହକୁ ପ୍ରତିକୂଳ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଭାବରେ ଦେଖାଯାଇଥିଲା।
ଲାଭ:
ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ ନୂତନ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଭାରତରେ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଅଧିକ ଏଫଡିଆଇ ପ୍ରବାହ, ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉପଲବ୍ଧତା, ଘରୋଇ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି, ଘରୋଇ ଫାର୍ମଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତାର ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଦିଗରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବ ତଥା ଏପରି ନିବେଶକୁ ସହଜ କରିବ। ଏହା ଏକ ପସନ୍ଦିତ ନିବେଶ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କ୍ଷମତାକୁ ଉପଯୋଗ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ବର୍ଦ୍ଧିତ ଏଫଡିଆଇ ପ୍ରବାହ ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିକୁ ପରିପୂରକ କରିବ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।

Cabinet
Cabinet approves changes in guidelines on investments from countries sharing land border with India
Cabinet approves changes in FDI policy to provide for a definitive timeline for investments in critical sectors requiring approval under PN3
The amendments in the FDI Policy aim to unlock greater FDI inflows from global funds for startups and deep techs, take forward the agenda of ease of doing business
Expeditious decision in 60 days to help companies enter into collaborations to expand manufacturing in India
60 days decision/ approval timeline to help companies enter into joint ventures to access technologies, and integrate with global supply chains
Cabinet approved changes in FDI policy for investments from Land Bordering Countries will help manufacturing in electronic components, capital goods and solar cells
10 MAR 2026 7:17PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved change in guidelines on investments from countries sharing land border with India (LBCs).
The existing policy has been reviewed and amended as follows:
1. Incorporation of the definition and criteria for determination of ‘Beneficial Owner’ (BO)
The amendment provides for a definition and criteria for determination of Beneficial Ownership that is widely used by investing community, under the Prevention of Money Laundering Rules, 2005.
The Beneficial Ownership test shall be applied at the level of the investor entity.
Investors with non-controlling LBC Beneficial Ownership of up to 10 percent shall be permitted under the automatic route as per the applicable sectoral caps, entry routes, attendant conditions. Such investments shall be subject to the reporting of relevant information/details by the investee entity to DPIIT.
1. Expedited clearance of investments in specific sectors –
Proposals for LBC investments in specified sectors/activities of manufacturing in capital goods, electronic capital goods, electronic components, polysilicon and ingot-wafer, shall be processed and decided within 60 days.
CoS under the Cabinet Secretary may also revise the list of specified sectors.
In these cases, the majority shareholding and control of the Investee entity will be with resident Indian citizen(s) and/or resident Indian entity(ies) owned and controlled by resident Indian citizen(s), at all times.
Background
In order to curb opportunistic takeovers/acquisitions of Indian companies due to the COVID-19 pandemic, Government had amended the extant FDI Policy vide Press Note 3(2020) dated 17.04.2020 (PN3). Pursuant to PN3, an entity of a country, which shares land border with India or where the beneficial owner of an investment into India is situated in or is a citizen of any such country, can invest only under the Government route. Additionally, any transfer of ownership of any existing or future FDI in an entity in India resulting in the beneficial ownership falling within the aforesaid jurisdiction(s) also require Government approval.
Applicability of PN3 restrictions to cases where LBC investors may have only non-strategic, non-controlling interests was seen as adversely affecting investment flows from investors including global funds such as PE/ VC funds.
Benefits:
It is expected that the new guidelines will provide clarity and ease of doing business in India, and facilitate investments which can contribute towards greater FDI inflows, access to new technologies, domestic value addition, expansion of domestic firms and integration with global supply chain. This would help in leveraging and enhancing India's competitiveness as a preferred investment and manufacturing destination. Increased FDI inflows would supplement domestic capital, support the objectives of Atmanirbhar Bharat, and accelerate overall economic growth.