প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোতা এয়রপোর্তকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে; হারোতী লমদমদা পুরক্লিবা অওনবা অদু থমখ্রে
ঙসি অসি কোতা, বুন্দি, বারান অমসুং ঝালাৱার য়াওনা হারোতী লমদম পুম্বগীদমক অনৌবা আশা অমসুং অনৌবা মায়পাকপগী নুমিৎনি: পি.এম.
লুপা করোর লিশিং অমগা চামঙা চংনা শাগদৌরিবা মসিগী অনৌবা এয়রপোর্ত অসিনা লাক্কদৌরিবা মতমগী চাউখৎ-থৌরাংদা অনৌবা শাহৌ পীরগনি: পি.এম.
এয়রপোর্ত অসিনা মথৌ তৌবা হৌরকপা মতমদা কোতা য়াওনা অপুনবা লমদম শিনবা থুংবদা চৎথোক চৎশিন তৌবদা লায়থোকহল্লগনি অমসুং ললোন-ইতিক অসি খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লগনি: পি.এম.
কোতা অসি ঙসি কন্নেক্তিবিতীগী লমদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি: পি.এম.
অমৃত ভারত স্তেসন স্কিমগী মখাদা কোতাগী মরু ওইবা রেলৱে স্তেসন অনিমক্তা মতমগা চুন্নবা ফেসিলিতীশিং লৈহল্লি: পি.এম.
কোতা অমসুং বুন্দি ফাওদুনা চৎলিবা, দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱে অসিনা লমদম পুম্বগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক অনৌবা থোং অমা হাংলি: পি.এম.
07 MAR 2026 3:44PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও মেসেসকী খুত্থাংদা কোতা এয়রপোর্তকী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে, মসি হেরোতী লমদমগী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা মাইল স্তোন অমনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "রাজস্থান অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা খুমাং চাউশিল্লি। অনৌবা এয়রপোর্ত অসিনা শেন্মিৎলোন অমসুং ইন্দস্ত্রীগী চাউখৎপগী কেতালাইজর অমা ওইরগনি।"
মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্তা মহাক্না অজমেরদা চৎখিবা অদু পনখি, মফম অদুদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি অমসুং নহা ২১,০০০ হেনবদা এপোইন্তমেন্ত লেতরশিং পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চয়োল অমগী মনুংদা মথং-মনাও নাইনা পাংথোকপা থৌরমশিং অসিনা রাজ্য অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎকী মতাংদা শক্তি লৈরবা পাউজেল অমা পীরি। মহাক্না হায়খি মদুদি "মসিনা ঐখোয়দা ঙসি রাজস্থাননা করম্বা খোঙজেলদা মাংলোমদা চংশিনবগে তাক্লি।"
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি কোতা, বুন্দি, বারান অমসুং ঝালাৱারগী অনৌবা আশাগী নুমিৎনি মরমদি লুপা করোর ১৫০০রোম চংনা শাবা মোদর্ন এয়রপোর্ত অসি শেমগৎপা হৌরে। লমদম অসিগী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "লাক্কদৌরিবা মতমশিং অসিদা অনৌবা এয়রপোর্ত অসিনা লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি।"
২০২৩গী নবেম্বর থাদা মহাক্না লাকখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা এয়রপোর্ত অসিগী মতাংদা পীখিবা ৱাশক অদু হৌজিক মপুং ফানা পাংথোক্লি হায়না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। ফ্লাইতকীদমক জয়পুর নৎত্রগা জোধপুরদা চৎপগী হান্নগী খুদোংচাদবশিংদগী অহোংবা লাক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "এয়রপোর্ত অসি হাংদোক্লবা মতুংদা, কোতা য়াওনা মফম পুম্বদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা লায়রগনি অমসুং ললোন-ইতিকসু য়াম্না থুনা হেনগৎলগনি।"
প্রধান মন্ত্রীনা কোতা অসি এজুকেসন অমসুং ইনর্জী অনিমক্কী তোপ তোপ্পা সেন্তর অমনি হায়না ফোংদোকখি। মসিদা ন্যুক্লিয়র, কোইলা, গ্যাস অমসুং ঈশিংগী সোর্সশিংদগী ইলেক্ত্রিসিতী পুথোক্লি। শ্রী মোদীনা কোতা দোরিয়াগী শারিশিং, কোতা স্তোন অমসুং বুন্দিগী বাস্মতী রাইসকুম্বা লোকেল এগ্রিকলচরেল প্রদক্তশিংনা মালেমদা মশক তাকপা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি, মহাক্না হায়খি মদুদি "কোতাগী অনৌবা এয়রপোর্ত অসিনা মসিগী ওইথোকপা য়াবশিং অসিবু মশিং য়াম্বদা হেনগৎহন্নবা থবক তৌরগনি।"
লমদম অসিগী তুরিজমগী ওইথোকপা য়াবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী মথুরাধীশজী অমসুং গরদিয়া মহাদেবকী স্পিরিচুএল ওইবা মরুওইবা অদু মুকুন্দরা হিল্সকুম্বা ৱাইল্দলাইফ হবশিংগা লোয়ননা পনখি। এয়র কন্নেক্তিবিতী হেনগৎলকপনা লমদম অসিদা মালেমগী তুরিস্তশিং পুরক্কনি অমসুং মসিগী হকথেংননা কান্নবা অসি মফম অসিগী নহাশিং, ললোন-ইতিক তৌবা মীওইশিং অমসুং লোকেল ইকোনোমীদা ফংলগনি।"
প্রধান মন্ত্রীনা অমৃত ভারত স্কিমগী মখাদা রেলৱে স্তেসনশিং মোদর্নাইজেসন তৌবা অমসুং দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগী ইম্পেক্ত য়াওনা কোতাদা হেন্না পাক শন্না কন্নেক্তিবিতীগী রিভোলুসন লাকপগী মতাংদা পনখি। লৌউ-শিংউদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রীশিংদা অহোংবা পুরকপগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "রেল অমসুং লম্বীগী মতুংদা এয়র কন্নেক্তিবিতীগী অনৌবা চেপ্তর অসিনা কোতাগী চাউখৎ থৌরাংদা হেন্না খুমাং চাউশিলহল্লগনি।"
লোকেল লিদরশিপকী হোৎনরিবশিং অদু শকখঙলদুনা, লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক কোতাগী এম.পি. অমসুং লোক সভাগী স্পিকর ওম বির্লানা পুক্নিং থৌগৎপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোংদোকখি। পার্লিয়ামেন্ততা শ্রী বিরলাগী থৌদাং অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি "মহাক অসি অচৌবা ইমুং খরদগী লাকপা লাক্না ফানবা ঙমদবা মহৈরোইশিং মায়োকনদুনা ক্লাস পুম্বগী মহৈরোই পুম্নমকপু ফজনা য়েংশিনবা ঙম্বা ওজা অমনি।"
নেস্নেল এভিএসন লেন্দস্কেপকী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি ২০১৪দা এয়রপোর্ত ৭০ লৈরম্বা অদু ঙসিদি ১৬০ হেনখ্রে। দিল্লিগী মনাক্তা অনৌবা তর্মিনেলশিং অমসুং এয়রপোর্তশিং অসি দিসেন্ত্রেলাইজ তৌরবা গ্রোথকী খুদমশিংনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি কোতাগী অনৌবা এয়রপোর্ত অসিনা লমদম অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি।"
মহাক্কী লোইশিনবগী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা "দবল ইঞ্জিন" সরকারগী মরুওইবা অমসুং খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লকপদা ময়েক শেংবা পান্দমদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না চাউখৎলবা অমসুং শক্তি লৈরবা রাজ্য অমগী ৱাখল্লোন থমখি। মহাক্না হায়খি, "চাউখৎপা রাজস্থানগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অসিনা চাউখৎপা ভারতকী ৱারেপ অদুদা হেন্না শক্তি পীরি।"

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays Foundation Stone of Kota Airport; Highlights transformation of Hadoti Region
Today is a day of new hope and new achievement for the entire Hadoti region including Kota, Bundi, Baran and Jhalawar: PM
This modern airport, which is going to be built at a cost of about one and a half thousand crore rupees, is going to give new momentum to the development of the entire region in the coming time: PM
When this airport becomes operational, travel will be easier and trade will grow rapidly across the entire area, including Kota : PM
Kota is today advancing rapidly in the field of connectivity: PM
Under the Amrit Bharat Station Scheme, both major railway stations of Kota are being equipped with modern facilities: PM
The Delhi-Mumbai Expressway, which passes through Kota and Bundi, is opening a new gateway for the development of the entire region: PM
07 MAR 2026 3:44PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the foundation stone-laying ceremony of the Kota Airport via video message today, marking a significant milestone for the Hadoti region. “Rajasthan is progressing at an unprecedented pace, with the new airport set to become a catalyst for economic and industrial growth”, Shri Modi emphasized.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted his recent visit to Ajmer where development projects worth thousands of crores were inaugurated and appointment letters were handed over to over 21,000 youth. He stated that these back-to-back programs within a week send a powerful message about the state’s development trajectory, noting that "they tell us at what speed Rajasthan is moving forward today."
The Prime Minister highlighted that today is a day of new hope for Kota, Bundi, Baran, and Jhalawar as the modern airport, built at a cost of approximately 1,500 crore rupees, begins to take shape. While extending his best wishes to the people of the region, Shri Modi remarked, "This modern airport is going to give new momentum to the development of the entire region in the coming times."
Recalling his visit in November 2023, the Prime Minister expressed satisfaction that the promise made to the people regarding the airport is now being fulfilled. Transitioning from the previous inconvenience of traveling to Jaipur or Jodhpur for flights, Shri Modi asserted, "When this airport starts, travel will be easy and trade will grow rapidly in the entire area including Kota."
The Prime Minister described Kota as a unique center of both education and energy, producing electricity from nuclear, coal, gas, and water sources. Shri Modi praised the global identity of Kota Doria sarees, Kota stone, and local agricultural produce like Bundi’s Basmati rice, asserting that "this new airport in Kota will work to multiply these possibilities many times over."
Discussing the region's potential for tourism, the Prime Minister mentioned the spiritual significance of Shri Mathuradhish Ji and Garadia Mahadev alongside wildlife hubs like Mukundara Hills. “The enhanced air connectivity would bring global tourists to the region, and its direct benefit will be available to the youth, traders, and local economy here", Shri Modi emphasised.
The Prime Minister also touched upon the broader connectivity revolution in Kota, including the modernization of railway stations under the Amrit Bharat scheme and the impact of the Delhi-Mumbai Expressway. Highlighting the shift toward agro-based industries, Shri Modi stated, "this new chapter of air connectivity after rail and road will give more speed to the development of Kota."
Acknowledging the efforts of local leadership, the Prime Minister lauded Kota MP and Lok Sabha Speaker Om Birla for his dedication to the region's progress. Commenting on Shri Birla’s role in the Parliament, the Prime Minister remarked that "he is a teacher who handles the entire class well, even when facing unruly students from certain big families."
Reflecting on the national aviation landscape, the Prime Minister noted that the number of airports has increased from 70 in 2014 to over 160 today. Pointing to new terminals and airports near Delhi as examples of decentralized growth, Shri Modi expressed, "I am confident that this new airport of Kota will also give new momentum to the development of this area in the same way."
In his concluding remarks, the Prime Minister stressed the importance of the "Double Engine" government and clear intentions in achieving rapid progress. He envisioned a prosperous and empowered state, concluding that "this strong foundation of Developed Rajasthan is giving more strength to the resolution of Developed India.”