ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ
ଏନଏଚଆରସିଙ୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପରେ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ନିର୍ଯାତିତ ଛଅ ଓଡ଼ିଆ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିଲା ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗତ କିଛି ମାସ ଧରି ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଶ୍ରମିକମାନେ ଅକଥନୀୟ ଯାତନାର ସମ୍ମୁଖିନ ହେଉଥିଲେ
ଏନଏଚଆରସି ୨୦ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ପତ୍ର ଲେଖିବା ପରଦିନ ୪ ଜଣ ଶ୍ରମିକ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରିଥିଲେ
ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ସେମାନଙ୍କର ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିଥିଲା
ଅବଶିଷ୍ଟ ଦୁଇ ଜଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ଲାଗି ହେଉଥିବା ପ୍ରୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଲା ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ; ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଭିସା ଅବଧି ଶେଷ ହେବା ପରେ ଅଧିକ ସମୟ ରହିବା କାରଣରୁ ସେମାନେ ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର ସାମ୍ନା କରୁଛନ୍ତି
07 MAR 2026 11:29AM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ (ଏନଏଚଆରସି) ନିଜ ଆଡ଼ୁ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବା ଫଳରେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତ୍ୱରିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରି ଗତ ଛଅ ମାସ ଧରି ନିଜର ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଯାତନାର ଶିକାର ହେଉଥିବା ଓଡ଼ିଶାର ୬ ଜଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇପାରିଛି। ୨୦ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ରେ ଏନଏଚଆରସି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଚିଠି ପଠାଇବାର ପରଦିନ ଚାରି ଜଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଭାରତ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଥିଲା। ସେମାନେ ନିଜ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବୁକ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ବିମାନରେ ବ୍ୟାଂକକରୁ କୋଲକାତାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ।
ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦକ୍ଷିଣ ପ୍ରଭାଗ ସୂଚନା ଦେଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଦୁଇ ଉଦ୍ଧାର ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବା ଲାଗି ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଇମିଗ୍ରେସନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ଏହି ଶ୍ରମିକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଭିସା ଅବଧି ଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ରହିଥିବା କାରଣରୁ ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର ସାମ୍ନା କରୁଛନ୍ତି ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ୨୦ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ, ଏନଏଚଆରସି ଏକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟକୁ ଆଧାର କରି ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ବନ୍ଦୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ନେଇ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । ଏନଏଚଆରସିଙ୍କ ଠାରୁ ସୂଚନା ପାଇବା ପରେ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦକ୍ଷିଣ ପ୍ରଭାଗ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲା ଏବଂ ଯେଉଁ କମ୍ପାନୀରେ ଛଅ ଜଣ ଶ୍ରମିକ କାମ କରୁଥିଲେ ସେଠାକାର ମାଲିକଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥିଲା।
୧୭ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ ରେ, ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଭିଡିଓ ପ୍ରକାଶ ପାଇଲା ଯେଉଁଥିରେ କେନ୍ଦ୍ରାପଡ଼ା ଜିଲ୍ଲାର ଶ୍ରମିକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ବ୍ୟାଂକକ ନିକଟସ୍ଥ ଏକ କାରଖାନାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ମାଲିକ ବନ୍ଧକ ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ସେଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ନିର୍ଯାତନା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ଲାଏଉଡ୍ କାରଖାନାରେ ବିନା ଦରମାରେ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ବିନା ଦିନକୁ ୧୨ ଘଣ୍ଟା କାମ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ, ସେମାନଙ୍କ ମାଲିକ ସେମାନଙ୍କ ପାସପୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ ଜବତ କରି ନେଇଥିଲେ।

National Human Rights Commission
NHRC suo motu intervention results in the MEA swiftly getting rescued six Indian workers facing torture in captivity by their employer in Thailand since last several months
Four of them repatriated to the country the very next day of the NHRC communication to the MEA on 20th February 2026
The employer pays for their return journey to India
MEA informs about the efforts to repatriate the remaining two rescued workers facing legal process due to overstaying their visa in Thailand
07 MAR 2026 11:29AM by PIB Delhi
The National Human Rights Commission (NHRC), India’s suo motu intervention has resulted in the Union Ministry of External Affairs (MEA) acting swiftly in getting rescued six Indian workers facing torture in captivity by their employer in Thailand since last six months. Four of them were repatriated to India the very next day of the NHRC communication to the MEA on 20th February 2026. They reached Kolkata by a flight booked by their employer from Bangkok.
The MEA's Southern Division has informed that it is pursuing the matter of repatriation of the remaining two rescued workers with the Thai immigration authorities as they had overstayed their visa.
It may be recalled that on 20th February 2026, the Commission had sought the comments of the MEA whether they could render any assistance to the families of the six captive workers after taking cognizance of a media report. Moving promptly on receiving the NHRC communication, the MEA’s Southern Division sent a request to the Thai authorities to rescue them and also contacted the owner of the company, where the six workers were reportedly working.
The media had reported about a video on 17th February 2026 wherein the workers from Kendrapara district of Odisha had recorded their plight. They were being held captive and subjected to physical as well as mental torture by their employer inside a factory in an area near Bangkok. They were forced to work for 12 hours a day in a plywood factory without any salary and proper food. Reportedly, their employer had also confiscated their passports.