প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-কানাডা চিইঅ’ ফ’ৰামত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
02 MAR 2026 7:19PM by PIB Guwahati
দুয়োখন দেশৰ ব্যৱসায়িক নেতা, ভদ্ৰলোক-ভদ্ৰমহিলা আৰু সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মাৰ্ক কাৰ্নীক শুভেচ্ছা জনাইছো!
ভাৰত-কানাডা চিইঅ’ ফ’ৰামত আপোনালোক সকলোৰে সৈতে যোগদান কৰি মই আনন্দিত হৈছো। প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নীক তেওঁৰ ইতিবাচক চিন্তাধাৰা ভাগ-বাটোৱাৰা কৰাৰ বাবে বিশেষ ধন্যবাদ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি আমি ভাৰত-কানাডাৰ সম্পৰ্কৰ এক নতুন অধ্যায় লিখা হৈছে । প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নীয়ে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণৰ এবছৰো সম্পূৰ্ণ কৰা নাই, তথাপিও আমাৰ সম্পৰ্ক আগুৱাই গৈছে। যোৱা কেইমাহমানত বিশ্বাস বাঢ়িছে, স্পষ্টতাৰ উন্মেষ ঘটিছে, নতুন গতিৰ সৃষ্টি হৈছে। আৰু এয়া এনে এটা সময়ত ঘটিছে যেতিয়া বিশ্বই অৰ্থনৈতিক অনিশ্চয়তাৰ সন্মুখীন হৈছে আৰু বিশ্ব অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাটো হেঁচাৰ মাজত আছে । এনে সময়ত ভাৰত আৰু কানাডাৰ ব্যৱসায়িক নেতাসকলৰ মাজত হোৱা এই আলোচনাই আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক নতুন ব্লুপ্ৰিণ্ট প্ৰস্তুত কৰিব। আপোনালোকৰ দৃষ্টিভংগী আৰু দায়বদ্ধতাক শলাগ লৈছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু কানাডা হৈছে সজীৱ গণতন্ত্ৰ, বিশ্বৰ দুখন প্ৰধান অৰ্থনীতি আৰু ভাগ-বতৰা কৰা মূল্যবোধৰ আধাৰত গঠিত সমাজ। গণতন্ত্ৰ, বৈচিত্ৰ্য, আৰু উন্নয়নে আমাক প্ৰাকৃতিক অংশীদাৰ হিচাপে আগবাঢ়ি যাবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নী আৰু মই আমাৰ ভাগ-বাটোৱাৰা দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো। আমি দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যক ৫০ বিলিয়ন ডলাৰৰ স্তৰলৈ উন্নীত কৰাৰ দিশত ক্ৰমাগতভাৱে আগবাঢ়িছো। আমি অতি সোনকালে ব্যাপক অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি চূড়ান্ত কৰিম।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰে কাঠামো সৃষ্টি কৰিব পাৰে আৰু নীতিগত দিশ দিব পাৰে, কিন্তু সেই দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ ক্ষমতা আপোনালোক সকলোৰে ওপৰত ন্যস্ত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা প্ৰধান অৰ্থনীতি হিচাবে পৰিগণিত হৈছে। এই ৰূপান্তৰৰ আঁৰত আছে প্ৰবল ঘৰুৱা চাহিদা, যুৱ জনসংখ্যা, বৃহৎ পৰিসৰৰ বিনিয়োগ, আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ শক্তি। এয়া আমাৰ অবিৰতভাৱে চলি থকা সংস্কাৰ এক্সপ্ৰেছৰ ফল। নীতি সৰলীকৰণৰ পৰা উৎপাদন-সংলগ্ন উদগনিলৈকে, লজিষ্টিক আধুনিকীকৰণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কৰ সংস্কাৰলৈকে আমি প্ৰতিটো খণ্ডতে ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা শক্তিশালী কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু কানাডা যেতিয়া একেলগে থিয় হয়, আমি কেৱল দুখন অৰ্থনীতিক সংযোগ কৰা নাই; আমি পুঁজি আৰু সামৰ্থ্যৰ এক অৰ্থনৈতিক শক্তি সৃষ্টি কৰোঁ। আমাৰ মুঠ জিডিপি ৬ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰতকৈও অধিক। কিন্তু আমাৰ প্ৰকৃত শক্তি আমাৰ উচ্চাকাংক্ষাত নিহিত হৈ আছে। এই ভাগ-বতৰা কৰা উচ্চাকাংক্ষাক আগুৱাই নিবলৈ মই আপোনালোকৰ সন্মুখত কেইটামান পৰামৰ্শ আগবঢ়াব বিচাৰিছো। প্ৰথম-নিকা শক্তি। এয়া দুয়োখন দেশৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ। আজি আমি ইউৰেনিয়ামৰ দীৰ্ঘম্যাদী যোগানৰ বাবে চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছো আৰু পাৰমাণৱিক খণ্ডত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছো। অলপ আগতে আমি কমিকোৰ চিইঅ’সকলৰ ইতিবাচক চিন্তা শুনিছিলো। আমি সৰু মডিউলাৰ ৰিয়েক্টৰ, উন্নত ৰিয়েক্টৰ, আৰু নিউক্লিয়াৰ মূল্য শৃংখলত একেলগে আগবাঢ়িব লাগে। জটিল খনিজ পদাৰ্থত আমি স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। কানাডাৰ উদ্ভাৱনক ভাৰতৰ পৰিমাপৰ ক্ষমতাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি আমি বেটাৰী আৰু শক্তি সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়িব পাৰো। দ্বিতীয়টো ক্ষেত্ৰ হ’ল আন্তঃগাঁথনি আৰু মূলধনী অংশীদাৰিত্ব। এই বছৰৰ বাজেটত আমি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ১৩০ বিলিয়ন ডলাৰৰ অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছো৷ ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইনৰ অধীনত ১.৩ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ বিনিয়োগ কৰা হৈছে। কানাডাৰ পেঞ্চন ফাণ্ডে ভাৰতত ১০০ বিলিয়ন ডলাৰ বিনিয়োগ কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা গভীৰ বিশ্বাসৰ প্ৰতিফলন ঘটে। ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ কাহিনীৰ অংশ হ’বলৈ আপোনালোকক আমন্ত্ৰণ জনাইছো।
তৃতীয়টো হ’ল এআই। আমি একেলগে যৌথ এআই কম্পিউট কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰিব পাৰো। আমি ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে এআই উদ্ভাৱন ছেণ্ডবক্স তৈয়াৰ কৰিব পাৰো। চতুৰ্থটো ক্ষেত্ৰ হৈছে উৎপাদন আৰু প্ৰযুক্তি। ইলেক্ট্ৰনিক্স, মহাকাশ, আৰু অভিযান্ত্ৰিকীকৰণত ভাৰতৰ পৰিসৰৰ সৈতে কানাডাৰ প্ৰযুক্তিৰ সংমিশ্ৰণ ঘটাই আমি বিশ্বৰ মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰিব পাৰো। পঞ্চমটো ক্ষেত্ৰ হৈছে খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ। আজি ভাৰতত মেগা ফুড পাৰ্ক, কল্ড চেইন, ফুড টেষ্টিং লেব দ্ৰুতগতিত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইও আমাৰ উইন-উইন সহযোগিতাৰ আন এক শক্তিশালী উদাহৰণ হ’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ অংশীদাৰিত্ব ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানীত সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে; আমি ইয়াক ৰাজ্য আৰু প্ৰদেশলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব। আলবাৰ্টাৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদক গুজৰাট আৰু ৰাজস্থানৰ নবীকৰণযোগ্য উচ্চাকাংক্ষাৰ সৈতে জড়িত কৰিব লাগিব। অন্টাৰিঅ’ৰ উৎপাদন শক্তি তামিলনাডু আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ ঔদ্যোগিক ক্লাষ্টাৰৰ সৈতে সংযুক্ত হ’ব লাগিব। মণ্ট্ৰিয়েলৰ টেক ইক’চিষ্টেমক বাংগালুৰু আৰু হায়দৰাবাদৰ উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিব লাগিব। তেতিয়াহে আমি এই অংশীদাৰিত্বক নীতিৰ পৰা সমৃদ্ধিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ মাজৰে বহুতে হয়তো ক্ৰিকেট চায়। ভাৰতত চলি থকা টি-২০ ক্ৰিকেট বিশ্বকাপত কানাডাক খেলা দেখি আমাৰ সকলোকে আনন্দিত কৰি তুলিছে। “দ্রুত সিদ্ধান্ত, নিৰ্ভীক ষ্ট্ৰ’ক আৰু মেচ বিজয়ী অংশীদাৰিত্বৰে টি-২০ ক্ৰিকেটৰ দৰেই ভাৰত আৰু কানাডাই একেলগে ভৱিষ্যত গঢ় দিব।” এই সংকল্পৰে মই আপোনালোক সকলোকে ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during India-Canada CEO Forum
02 MAR 2026 7:19PM by PIB Delhi
The Right Honourable Prime Minister Mark Carney, business leaders of both countries, ladies and gentlemen, greetings!
I am delighted to join you all at the India-Canada CEO Forum. I extend special thanks to Prime Minister Carney for sharing his positive thoughts.
Friends,
Today we are writing a new chapter in India-Canada relations. Prime Minister Carney has not even completed one year in office, yet our relations have leapt forward by a light year. In recent months, trust has grown, clarity has emerged, and new momentum has been created. And this is happening at a time when the world is facing economic uncertainty and the global economic order is under pressure. In such times, this dialogue among business leaders of India and Canada will prepare a new blueprint for our partnership. I applaud your vision and commitment.
Friends,
India and Canada are vibrant democracies, two major economies of the world, and societies built on shared values. Democracy, diversity, and development inspire us to move forward as natural partners. Today, Prime Minister Carney and I have taken an important decision to advance our shared vision. We are moving steadily towards raising bilateral trade to the level of 50 billion dollars. We will finalize the Comprehensive Economic Partnership Agreement at the earliest.
But friends,
Governments can create frameworks and provide policy direction, but the power to turn that vision into reality lies with all of you.
Friends,
Today India is the fastest growing major economy in the world. Behind this transformation is strong domestic demand, a young population, large-scale investment, and the power of digital technology. This is the result of our continuously running reform express. From policy simplification to production-linked incentives, from logistics modernization to tax and bankruptcy reforms, we are strengthening ease of doing business in every sector.
Friends,
When India and Canada stand together, we do not merely connect two economies; we create an economic force of capital and capability. Our combined GDP is more than 6 trillion dollars. But our real strength lies in our ambitions. To advance this shared ambition, I would like to place a few suggestions before you. First-clean energy. This is a priority for both countries. Today we have signed a contract for long-term supply of uranium and agreed to enhance cooperation in the nuclear sector. A short while ago, we heard the positive thoughts of Comico CEOs. We should move forward together in small modular reactors, advanced reactors, and the nuclear value chain. In critical minerals, we have taken steps to build resilient supply chains. By combining Canada’s innovation with India’s scaling capability, we can advance in batteries and energy storage. The second area is infrastructure and capital partnership.
In this year’s budget, we have made a record allocation of 130 billion dollars for infrastructure. Under the National Infrastructure Pipeline, investments of 1.3 trillion dollars are being made. Canadian pension funds have invested 100 billion dollars in India. This reflects deep trust. I invite you to be part of India’s infrastructure growth story.
The third area is AI. Together we can build joint AI compute corridors. We can create AI innovation sandboxes for startups. The fourth area is manufacturing and technology. By combining Canada’s technology with India’s scale in electronics, aerospace, and engineering, we can strengthen global value chains. The fifth area is food processing. Today, mega food parks, cold chains, and food testing labs are rapidly being built in India. This too can become another strong example of our win-win cooperation.
Friends,
Our partnership should not remain confined to national capitals; we must extend it to states and provinces. Alberta’s natural resources must be linked with Gujarat and Rajasthan’s renewable ambitions. Ontario’s manufacturing strength must be connected with Tamil Nadu and Maharashtra’s industrial clusters. Montreal’s tech ecosystem must be integrated with Bengaluru and Hyderabad’s innovation hubs. Only then will we be able to transform this partnership from policy to prosperity.
Friends,
Some of you may watch cricket. Seeing Canada playing in the ongoing T-20 Cricket World Cup in India has delighted us all. “Just like in T20 cricket with fast decisions, fearless strokes and match-winning partnerships, India and Canada will shape the future together.” With this resolve, I invite you all to join India’s development journey.
Thank you very much.