ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-କାନାଡା ସିଇଓ ଫୋରମ୍ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
02 MAR 2026 7:19PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ କାର୍ନି, ଉଭୟ ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟ ନେତାଗଣ, ମାନନୀୟା ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନମାନେ, ନମସ୍କାର!
ଭାରତ-କାନାଡା ସିଇଓ ଫୋରମ୍ ରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଇ ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ। ମୁଁ ବିଶେଷକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନିଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଭାରତ-କାନାଡା ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନି ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିନାହାଁନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆମର ସମ୍ପର୍କ ଏକ ଆଲୋକ ବର୍ଷ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। ଗତ କିଛି ମାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବିଶ୍ୱାସ, ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ନୂତନ ଗତି ଆଣିଛି। ଏବଂ ଏହା ଏପରି ସମୟରେ ଘଟୁଛି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଚାପ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି। ଏପରି ସମୟରେ, ଭାରତ ଏବଂ କାନାଡାର ବ୍ୟବସାୟ ନେତାମାନଙ୍କର ଏହି ଆଲୋଚନା ଅଧିବେଶନ ଆମର ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ବ୍ଲୁପ୍ରିଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଆପଣଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ କାନାଡା ହେଉଛି ପ୍ରାଣବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ବିଶ୍ୱର ଦୁଇଟି ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଧାରିତ ସମାଜ। ଗଣତନ୍ତ୍ର, ବିବିଧତା ଏବଂ ବିକାଶ ଆମକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ଆଜି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନି ଏବଂ ମୁଁ ଆମର ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଆମେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ନେବା ଦିଗରେ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ। ଆମେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବୁ।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ, କିନ୍ତୁ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବାର ଶକ୍ତି ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦୃଢ଼ ଘରୋଇ ଚାହିଦା, ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା, ବୃହତ ପରିମାଣର ନିବେଶ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ଏହା ଆମର ନିରନ୍ତର ସଂସ୍କାର ଅଭିଯାନର ଫଳାଫଳ। ନୀତି ସରଳୀକରଣ ଠାରୁ ଉତ୍ପାଦନ-ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଠାରୁ ଟିକସ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏବଂ କାନାଡା ଏକାଠି ଛିଡା ହୁଅନ୍ତି, ଆମେ କେବଳ ଦୁଇଟି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁନାହୁଁ; ଆମେ ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ କ୍ଷମତାର ଏକ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁ। ଆମର ମିଳିତ ଜିଡିପି ୬ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରେ। କିନ୍ତୁ ଆମର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ଆମର ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାରେ ରହିଛି। ଏହି ସମାନ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ପରାମର୍ଶ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ। ପ୍ରଥମତଃ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି। ଏହା ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା। ଆଜି, ଆମେ ପରମାଣୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛୁ, ୟୁରାନିୟମର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଯୋଗାଣ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛୁ। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ କମିକୋର ସିଇଓମାନଙ୍କଠାରୁ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବନା ଶୁଣିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲୁ। ଆମେ ଛୋଟ ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ରିଆକ୍ଟର, ଉନ୍ନତ ରିଆକ୍ଟର ଏବଂ ପରମାଣୁ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆମେ ଆଜି ଏକ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ଆମେ କାନାଡାର ନବସୃଜନ ଏବଂ ବ୍ୟାଟେରୀ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣରେ ଭାରତର ସ୍କେଲିଂ କ୍ଷମତାକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବା। ଦ୍ବିତୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ସହଭାଗୀତା। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ, ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ୧୩୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଆବଣ୍ଟନ କରିଛୁ। ଜାତୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇପଲାଇନ୍ ଅଧୀନରେ ୧.୩ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ବିନିଯୋଗ କରାଯାଉଛି। କାନାଡିଆନ୍ ପେନସନ୍ ପାଣ୍ଠି ଭାରତରେ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ବିନିଯୋଗ କରିଛି। ଏହା ଗଭୀର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀର ଏକ ଅଂଶ ହେବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି। ତୃତୀୟଟି ହେଉଛି ଏଆଇ। ଏକାଠି, ଆମେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ମିଳିତ ଏଆଇ କମ୍ପ୍ୟୁଟ୍ କରିଡର ଏବଂ ଏଆଇ ନବସୃଜନ ସ୍ୟାଣ୍ଡବୋକ୍ସ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା। ଚତୁର୍ଥ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂରେ କାନାଡିଆନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭାରତର ସ୍କେଲ୍ କୁ ମିଶ୍ରଣ କରି, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିପାରିବା। ପଞ୍ଚମଟି ହେଉଛି, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ। ଆଜି, ଭାରତରେ ମେଗା ଫୁଡ୍ ପାର୍କ, କୋଲ୍ଡ ଚେନ୍ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଏହା ଆମର ବିଜୟ ସହଯୋଗର ଆଉ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସହଭାଗୀତା କେବଳ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ; ଆମକୁ ଏହାକୁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆଲବର୍ଟାର ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦକୁ ଗୁଜୁରାଟ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ନବୀକରଣୀୟ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ସହିତ ମିଶ୍ରିତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଅଣ୍ଟାରିର ଉତ୍ପାଦନ ଶକ୍ତିକୁ ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଶିଳ୍ପ କ୍ଲଷ୍ଟର ସହିତ ମିଶ୍ରିତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ମଣ୍ଟ୍ରିଆଲର ଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦର ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ତେବେ ହିଁ ଆମେ ଏହି ସହଭାଗୀତାକୁ ନୀତିରୁ ସମୃଦ୍ଧିରେ ପରିଣତ କରିପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ କ୍ରିକେଟ ଦେଖୁଥିବେ। ଭାରତରେ ଚାଲିଥିବା ଟି୨୦ କ୍ରିକେଟ ବିଶ୍ୱକପରେ କାନାଡା ଖେଳୁଥିବା ଦେଖି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଖୁସି ହୋଇଥିଲୁ। "ଟି୨୦ କ୍ରିକେଟରେ ଦ୍ରୁତ ନିଷ୍ପତ୍ତି, ନିର୍ଭୀକ ଷ୍ଟ୍ରୋକ ଏବଂ ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତିବା ସହଭାଗୀତା ସହିତ, ଭାରତ ଏବଂ କାନାଡା ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଏକାଠି ଗଢ଼ିବେ"। ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during India-Canada CEO Forum
02 MAR 2026 7:19PM by PIB Delhi
The Right Honourable Prime Minister Mark Carney, business leaders of both countries, ladies and gentlemen, greetings!
I am delighted to join you all at the India-Canada CEO Forum. I extend special thanks to Prime Minister Carney for sharing his positive thoughts.
Friends,
Today we are writing a new chapter in India-Canada relations. Prime Minister Carney has not even completed one year in office, yet our relations have leapt forward by a light year. In recent months, trust has grown, clarity has emerged, and new momentum has been created. And this is happening at a time when the world is facing economic uncertainty and the global economic order is under pressure. In such times, this dialogue among business leaders of India and Canada will prepare a new blueprint for our partnership. I applaud your vision and commitment.
Friends,
India and Canada are vibrant democracies, two major economies of the world, and societies built on shared values. Democracy, diversity, and development inspire us to move forward as natural partners. Today, Prime Minister Carney and I have taken an important decision to advance our shared vision. We are moving steadily towards raising bilateral trade to the level of 50 billion dollars. We will finalize the Comprehensive Economic Partnership Agreement at the earliest.
But friends,
Governments can create frameworks and provide policy direction, but the power to turn that vision into reality lies with all of you.
Friends,
Today India is the fastest growing major economy in the world. Behind this transformation is strong domestic demand, a young population, large-scale investment, and the power of digital technology. This is the result of our continuously running reform express. From policy simplification to production-linked incentives, from logistics modernization to tax and bankruptcy reforms, we are strengthening ease of doing business in every sector.
Friends,
When India and Canada stand together, we do not merely connect two economies; we create an economic force of capital and capability. Our combined GDP is more than 6 trillion dollars. But our real strength lies in our ambitions. To advance this shared ambition, I would like to place a few suggestions before you. First-clean energy. This is a priority for both countries. Today we have signed a contract for long-term supply of uranium and agreed to enhance cooperation in the nuclear sector. A short while ago, we heard the positive thoughts of Comico CEOs. We should move forward together in small modular reactors, advanced reactors, and the nuclear value chain. In critical minerals, we have taken steps to build resilient supply chains. By combining Canada’s innovation with India’s scaling capability, we can advance in batteries and energy storage. The second area is infrastructure and capital partnership.
In this year’s budget, we have made a record allocation of 130 billion dollars for infrastructure. Under the National Infrastructure Pipeline, investments of 1.3 trillion dollars are being made. Canadian pension funds have invested 100 billion dollars in India. This reflects deep trust. I invite you to be part of India’s infrastructure growth story.
The third area is AI. Together we can build joint AI compute corridors. We can create AI innovation sandboxes for startups. The fourth area is manufacturing and technology. By combining Canada’s technology with India’s scale in electronics, aerospace, and engineering, we can strengthen global value chains. The fifth area is food processing. Today, mega food parks, cold chains, and food testing labs are rapidly being built in India. This too can become another strong example of our win-win cooperation.
Friends,
Our partnership should not remain confined to national capitals; we must extend it to states and provinces. Alberta’s natural resources must be linked with Gujarat and Rajasthan’s renewable ambitions. Ontario’s manufacturing strength must be connected with Tamil Nadu and Maharashtra’s industrial clusters. Montreal’s tech ecosystem must be integrated with Bengaluru and Hyderabad’s innovation hubs. Only then will we be able to transform this partnership from policy to prosperity.
Friends,
Some of you may watch cricket. Seeing Canada playing in the ongoing T-20 Cricket World Cup in India has delighted us all. “Just like in T20 cricket with fast decisions, fearless strokes and match-winning partnerships, India and Canada will shape the future together.” With this resolve, I invite you all to join India’s development journey.
Thank you very much.