বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
এমএছএমইৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি আৰু বৈশ্বিক প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ৰপ্তানি প্ৰচাৰ অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰিলে কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেলে
সামগ্ৰিক বিকাশ হৈছে সামাজিক ন্যায়ৰ মূল চাবিকাঠি; এআই আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিয়ে ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ বিকাশক আগুৱাই নিব: শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেল
এমএছএমইৰ বাবে বজাৰৰ সুবিধা বৃদ্ধিৰ বাবে ৰপ্তানি সম্প্ৰসাৰণ অভিযান; ফেব্ৰুৱাৰী মাহত ভাৰতে দুগুণ সংখ্যাৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ অভিলেখ স্থাপন কৰিছে: শ্ৰী গোৱেল
20 FEB 2026 1:36PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেলে আজি ৰপ্তানি সম্প্ৰসাৰণ অভিযানৰ অধীনত সাতটা অতিৰিক্ত পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰে। ৰপ্তানি সম্প্ৰসাৰণ অভিযানৰ অধীনত ৰপ্তানি সম্প্ৰসাৰণ অভিযান হৈছে বাণিজ্য বিভাগৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এই হস্তক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতীয় ৰপ্তানিকাৰীয়ে সন্মুখীন হোৱা প্ৰধান প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰা, ৰপ্তানিৰ ব্যাপক আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক বিকাশক সম্প্ৰসাৰণ কৰা আৰু বিশ্বজুৰি প্ৰতিযোগিতামূলক ৰপ্তানি শক্তি হিচাপে ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰা। এই অনুষ্ঠানত বাণিজ্য সচিব শ্ৰী ৰাজেশ আগৰৱালাও উপস্থিত আছিল।
বিশ্ব সামাজিক ন্যায় দিৱস উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী গোৱেলে কয় যে সামাজিক ন্যায়ৰ বাবে পিৰামিডৰ অন্তৰ্গত অন্তিমজন ব্যক্তিৰ ওচৰলৈকে যোৱাৰ প্ৰয়োজন। ভাৰতৰ দ্ৰুত পৰিৱৰ্তনৰ সময়ছোৱাত অন্তৰ্ভুক্তিমূলক বিকাশ, বঞ্চিতসকলৰ সৱলীকৰণ আৰু পিছপৰি ৰোৱাসকলক সুযোগ প্ৰদান কৰাটো প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়ৰ অৰ্থে প্ৰয়োজনীয় বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উদীয়মান প্ৰযুক্তি আৰু বৈশ্বিক অংশীদাৰীত্বৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান নেতৃত্বৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰে। সদ্যসমাপ্ত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সন্মিলনৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি তেওঁ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় বিশ্বজুৰি আলোচনাৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত ভাৰতক স্থান দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰীসকলক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, মেচিন লাৰ্ণিং, কোৱান্টাম কম্পিউটিং, ডাটা চেণ্টাৰ আৰু দেশীয় বৃহৎ ভাষাৰ মডেলৰ অগ্ৰগতিয়ে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ মুকলি কৰিব আৰু বিভিন্ন খণ্ডত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিব।
শ্ৰী গোৱেলে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি (এফটিএ) ৰ সম্প্ৰসাৰিত নেটৱৰ্কে ভাৰতীয় ৰপ্তানিকাৰীৰ বাবে বজাৰত প্ৰৱেশাধিকাৰ উল্লেখযোগ্যভাৱে বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য চুক্তিৰ প্ৰথম কিস্তিকে ধৰি ৯খন মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ জিডিপিৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশ আৰু বিশ্বৰ বাণিজ্যৰ দুই-তৃতীয়াংশ ভাৰতৰ বাবে উপলব্ধ হৈছে। এই চুক্তিসমূহে ৩৮ খন উন্নত আৰু উদীয়মান অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰসমূহত বিশেষ সুবিধা প্ৰদান কৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতে আজি উন্নত অৰ্থনীতিৰ সৈতে আত্মবিশ্বাসেৰে জড়িত হৈ আছে, সংবেদনশীল খণ্ডসমূহ সুৰক্ষিত কৰি প্ৰতিযোগিতামূলক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত লাভ নিশ্চিত কৰিছে। ২০২২ চনৰ পৰা ভাৰতে বাণিজ্যিক চুক্তি ত্বৰান্বিত কৰিছে, সামগ্ৰী, সেৱা আৰু বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰিত্ব সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে, অনুপালনৰ বোজা হ্ৰাস কৰিছে, বহুতো আইন অপৰাধীকৰণ কৰিছে আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ জি-২০ সন্মিলনখন ভাৰতৰ বিভিন্ন চহৰত সফলতাৰে আয়োজন কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
বৈশ্বিক বাণিজ্যৰ সুবিধাসমূহ প্ৰতিটো এমএছএমই, ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্যোগীৰ ওচৰলৈ যাব লাগিব বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী গোৱেলে কয় যে ৰপ্তানি সম্প্ৰসাৰণ অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে নতুন সামগ্ৰী, সেৱা আৰু ৰপ্তানিকাৰকসকলক সম্প্ৰসাৰণ কৰা আৰু ভাৰতীয় ব্যৱসায়ক নতুন বজাৰত প্ৰৱেশ কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ফেব্ৰুৱাৰীৰ প্ৰথমাৰ্ধত ভাৰতে সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত দুগুণ বৃদ্ধি লাভ কৰিছে, যি বজাৰৰ দৃঢ় বিশ্বাস আৰু উদ্যোগৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণক প্ৰতিফলিত কৰে।
তেওঁ কয় যে এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে এমএছএমইসমূহৰ প্ৰক্ৰিয়া সৰলীকৰণ, ঋণৰ সহজলভ্যতা বৃদ্ধি কৰা, গুণগত মানদণ্ড উন্নত কৰা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিধিৰ অনুপালনত সহায় কৰা আৰু বিশ্বব্যাপী লজিষ্টিক আৰু গুদাম আন্তঃগাঁথনিৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা। ডুবাইত ভাৰত মাৰ্টকে ধৰি বিদেশত গুদাম স্থাপনৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় ৰপ্তানিকাৰীয়ে উপসাগৰীয় পৰিষদ, আফ্ৰিকা, মধ্য এছিয়া আৰু ইউৰোপৰ বজাৰসমূহলৈ কৌশলগত প্ৰৱেশাধিকাৰ লাভ কৰিব।
ৰপ্তানি প্ৰসাৰ অভিযানে এক সামগ্ৰিক পৰিবেশ পদ্ধতি অৱলম্বন কৰিছে, য'ত 'নিৰ্যাত প্ৰোৎসাহন'ৰ অধীনত বিত্তীয় সহায় আৰু 'নিৰ্যাতন দিশা'ৰ অধীনত বাণিজ্যিক পৰিবেশৰ সমৰ্থন একত্ৰিত কৰি এক একীকৃত আৰু ডিজিটেলভাৱে নিৰীক্ষণ কৰা কাঠামোৰ জৰিয়তে প্ৰদান কৰা হৈছে।
এমএছএমই মন্ত্ৰালয়, বিত্ত মন্ত্ৰালয়, এক্সিম বেংক, ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি ফাণ্ড ট্ৰাষ্ট (চিজিটিএমএছই), ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি ট্ৰাষ্টী কোম্পানী লিমিটেড (এনচিজিটিচি), নিয়ন্ত্ৰিত ঋণ প্ৰদানকাৰী প্ৰতিষ্ঠান, বিদেশত থকা ভাৰতীয় মিছন, ইপিচি আৰু উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি বাণিজ্য বিভাগে এই অভিযান ৰূপায়ণ কৰিছে।
নতুনকৈ আৰম্ভ কৰা এই হস্তক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে এমএছএমইসমূহে সন্মুখীন হোৱা গাঁথনিগত সীমাবদ্ধতা দূৰ কৰা, যাৰ ভিতৰত আছে পুঁজিৰ উচ্চ ব্যয়, বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ বাণিজ্য বিত্তীয় সঁজুলিৰ সীমিত প্ৰৱেশ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত অনুপালনৰ বোজা, লজিষ্টিক অসুবিধাসমূহ আৰু বজাৰত প্ৰৱেশৰ বাধাসমূহ।
'নিৰ্যাত প্ৰোৎসাহন' অভিযানৰ অধীনত আৰম্ভ কৰা পদক্ষেপসমূহ হ'ল-
1. বিকল্প বাণিজ্যিক সঁজুলিৰ সমৰ্থন (ৰপ্তানি ফেক্টৰিং) - এই হস্তক্ষেপৰ জৰিয়তে এমএছএমইৰ বাবে এক সুলভ কামৰ মূলধন সমাধান হিচাপে ৰপ্তানি ফেক্টৰিংক প্ৰোৎসাহিত কৰা হয়। আৰবিআই/আইএফএছচিএ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে গ্ৰহণ কৰা যোগ্য লেনদেনৰ বাবে ফেক্টৰিং ব্যয়ৰ ওপৰত ২.৭৫% সুত ৰেহাই প্ৰদান কৰা হ'ব। এমএছএমই প্ৰতি বছৰে ৫০ লাখ টকাকৈ সাহায্য প্ৰদান কৰা হ'ব আৰু স্বচ্ছতা আৰু সময়মতে মোকলাই দিয়াৰ বাবে ডিজিটেল দাবী প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে এই সাহায্য প্ৰদান কৰা হ'ব।
2. ই-কমাৰ্চ ৰপ্তানিকাৰীসকলৰ বাবে ঋণ সহায়তা- ডিজিটেল চেনেল ব্যৱহাৰ কৰি ৰপ্তানিকাৰীসকলক সহায় কৰিবলৈ সুতৰ ৰেহাই আৰু আংশিক ঋণ গেৰাণ্টিৰ সৈতে গাঁথনিবদ্ধ ঋণ সুবিধা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। প্ৰত্যক্ষ ই-কমাৰ্চ ক্ৰেডিট সুবিধাই ৯০ শতাংশ গেৰাণ্টিৰ সৈতে ৫০ লাখ টকা পৰ্যন্ত সাহায্য প্ৰদান কৰিব। বিদেশী ইনভেন্টৰি ক্ৰেডিট সুবিধা (Overseas Inventory Credit Facility) ৰ জৰিয়তে ৫ কোটি টকা পৰ্যন্ত সাহায্য প্ৰদান কৰা হ'ব আৰু ইয়াৰ বাবে ৭৫ শতাংশ গেৰাণ্টি থাকিব। প্ৰতিজন আবেদনকাৰীৰ বাবে বাৰ্ষিক ১৫ লাখ টকাৰ সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰি ২.৭৫ শতাংশ সুদৰ ৰেহাই প্ৰদান কৰা হ'ব।
3. উদীয়মান ৰপ্তানিৰ সুযোগৰ বাবে সমৰ্থন- এই হস্তক্ষেপৰ জৰিয়তে ৰপ্তানিকাৰীয়ে নতুন বা হাই-ৰিস্কৰ বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিব পাৰে। এই সুসংগঠিত ব্যৱস্থাৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰপ্তানিকাৰীৰ আত্মবিশ্বাস আৰু লিকুইডিটি প্ৰবাহ শক্তিশালী কৰা।
তদুপৰি, নিৰ্যাত অভিযানৰ অধীনত নিম্ন উল্লেখিত পদক্ষেপসমূহ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
1. বাণিজ্যিক নিয়ম, স্বীকৃতি আৰু অনুসৰণ সক্ষমতা (ট্ৰেচ) - ট্ৰেচে ৰপ্তানিকাৰীক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰীক্ষণ, পৰিদৰ্শন, প্ৰমাণীকৰণ আৰু আন অনুপালনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাত সহায় কৰে। ইতিবাচক তালিকাৰ অধীনত ৬০% আৰু অগ্ৰাধিকাৰ ইতিবাচক তালিকাৰ অধীনত ৭৫% আংশিক পৰিশোধ যোগ্য পৰীক্ষণ, পৰিদৰ্শন আৰু প্ৰমাণীকৰণ ব্যয়ৰ বাবে প্ৰদান কৰা হ'ব, প্ৰতি আইইচিৰ বাবে ২৫ লাখ টকাৰ বাৰ্ষিক সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব।।
2. লজিষ্টিক, বহিঃৰাজ্যৰ গুদাম আৰু পূৰণ (FLOW)ৰ সুবিধা প্ৰদান- বৈশ্বিক বিতৰণ নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংহত ই-কমাৰ্চ ৰপ্তানি কেন্দ্ৰকে ধৰি বিদেশী গুদাম আৰু পূৰ্ণতা আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰৱেশত FLOW-ৱে ৰপ্তানিকাৰকসকলক সহায় কৰে। অনুমোদিত প্ৰকল্প ব্যয়ৰ ৩০% পৰ্যন্ত সাহায্য প্ৰদান কৰা হ'ব আৰু এই সাহায্যৰ ম্যাদ হ'ব ৩ বছৰ, নিৰ্ধাৰিত সৰ্বাধিক সীমা আৰু এমএছএমইৰ অংশগ্ৰহণৰ নীতি-নিয়ম মানি চলিব লাগিব।
3. মালবাহী আৰু পৰিবহণৰ বাবে লজিষ্টিক হস্তক্ষেপ (LIFT) - এলআইএফটিয়ে কম ৰপ্তানি তীব্ৰতা জিলাসমূহত ৰপ্তানিকাৰীসকলে সন্মুখীন হোৱা ভৌগোলিক অসুবিধাসমূহ হ্ৰাস কৰে। প্ৰতি বিত্তীয় বৰ্ষত প্ৰতি আই.ই.চি.ৰ বাবে ২০ লাখ টকাৰ সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰি ৩০% পৰ্যন্ত সামগ্ৰীৰ আংশিক পৰিশোধ প্ৰদান কৰা হ'ব।
4. বাণিজ্যিক চোৰাংচোৱা আৰু সুবিধাৰ বাবে সংহত সমৰ্থন (INSIGHT)- জিলাসমূহক ৰপ্তানি কেন্দ্ৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ অধীনত ৰপ্তানিকাৰীৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি, জিলা আৰু ক্লাষ্টাৰ পৰ্যায়ৰ সুবিধা প্ৰদান আৰু বাণিজ্যিক চোৰাংচোৱা প্ৰণালীৰ বিকাশত ই সহায় কৰে। বিত্তীয় সাহায্য প্ৰকল্পৰ ব্যয়ৰ ৫০% পৰ্যন্ত হ'ব আৰু কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰতিষ্ঠান আৰু বিদেশত থকা ভাৰতীয় মিছনৰ প্ৰস্তাৱসমূহত ১০০% পৰ্যন্ত সমৰ্থন থাকিব।
এই সমন্বিত বিত্তীয় আৰু পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ হস্তক্ষেপৰ জৰিয়তে, চৰকাৰে মূলধনৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ, বাণিজ্য বিত্তীয় সঁজুলিৰ বৈচিত্ৰতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ, অনুসৰণৰ প্ৰস্তুতি উন্নত কৰিবলৈ, লজিষ্টিক সীমাবদ্ধতা দূৰ কৰিবলৈ আৰু এমএছএমইৰ বাবে বিদেশী বজাৰৰ একত্ৰীকৰণ শক্তিশালী কৰিবলৈ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
৩টা হস্তক্ষেপ - বজাৰ প্ৰৱেশৰ সমৰ্থন, প্ৰাক আৰু পৰৱৰ্তী চালান ৰপ্তানি ঋণৰ বাবে সুতৰ ৰেহাই, আৰু ৰপ্তানি ঋণৰ বাবে সমৰ্থন - ইতিমধ্যে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। ই পি এমৰ অধীনত ১১টা প্ৰস্তাৱিত হস্তক্ষেপৰ ১০টা এতিয়া কাৰ্যকৰী হৈছে।
ৰাজ্য চৰকাৰ, ৰপ্তানি প্ৰসাৰ পৰিষদ আৰু এফআইইইঅ', ইইপিচি, জিজেইপিচি, চিআইআই, ফিচিচি, পিএইচডিচিচিআই, এছোচেম আৰু নাছকমকে ধৰি উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ প্ৰতিনিধিয়ে এই পদক্ষেপক আদৰণি জনাই ইয়াৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবে সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে।

Ministry of Commerce & Industry
Union Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal Launches Export Promotion Mission to Boost MSME Exports and Strengthen Global Competitiveness
Inclusive Growth Key to Social Justice; AI and Emerging Technologies to Drive India’s Future Growth: Shri Piyush Goyal
Export Promotion Mission to Expand Market Access for MSMEs; India Records Double-Digit Export Growth in February: Shri Goyal
Niryat Protsahan Introduces Export Factoring, E-Commerce Credit and Emerging Market Support with Interest Subvention and Credit Guarantees for MSMEs
20 FEB 2026 1:36PM by PIB Delhi
The Union Minister of Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal, today launched seven additional interventions under the Export Promotion Mission (EPM), a flagship initiative of the Department of Commerce aimed at empowering Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) for global markets. These interventions are designed to address key challenges faced by Indian exporters, promote broad-based and inclusive export growth, and strengthen India’s position as a globally competitive export powerhouse. Commerce Secretary, Shri Rajesh Agarwal, also graced the occasion.
Addressing the gathering on the occasion of World Day of Social Justice, Shri Goyal said that social justice requires reaching the last person at the bottom of the pyramid. He emphasised that inclusive growth, empowerment of the marginalised and providing opportunities to those left behind in India’s rapid transformation are essential to achieving true social justice.
The Minister highlighted India’s growing leadership in emerging technologies and global partnerships. Referring to the recently concluded AI Summit, he commended Prime Minister Shri Narendra Modi and the concerned Ministers for positioning India at the centre of global conversations on artificial intelligence and future technologies. He stated that advancements in artificial intelligence, machine learning, quantum computing, data centres and indigenous large language models would open significant opportunities for India’s youth and catalyse investments across sectors.
Shri Goyal underlined that India’s expanding network of Free Trade Agreements (FTAs) has significantly enhanced market access for Indian exporters. He noted that nearly 70 per cent of global GDP and two-thirds of global trade are now accessible to India through nine concluded FTAs, including the first tranche of the Bilateral Trade Agreement with the United States. These agreements provide preferential access across sectors in 38 developed and emerging economies.
The Minister stated that India today engages with developed economies with confidence, safeguarding sensitive sectors while securing gains in areas of competitive strength. Since 2022, India has accelerated trade engagements, expanded partnerships in goods, services and investments, reduced compliance burdens, decriminalised several laws and improved ease of doing business. He also referred to India’s successful hosting of the G20 Summit across multiple cities, showcasing the country’s diversity and economic potential.
Emphasising that the benefits of global trade must reach every MSME, startup and entrepreneur, Shri Goyal said the Export Promotion Mission is aimed at promoting new products, services and exporters, while enabling Indian businesses to access new markets. He noted that India has recorded double-digit growth in merchandise exports in the first half of February, reflecting strong market confidence and proactive industry participation.
He stated that the Mission seeks to simplify processes for MSMEs, strengthen access to credit, enhance quality standards, support compliance with international regulations and expand logistics and warehousing infrastructure globally. Initiatives such as overseas warehousing, including Bharat Mart in Dubai, are intended to provide Indian exporters with strategic access to markets across the GCC, Africa, Central Asia and Europe.
The Export Promotion Mission adopts a holistic ecosystem approach by combining financial enablers under ‘Niryat Protsahan’ and trade ecosystem support under ‘Niryat Disha’, delivered through a unified and digitally monitored framework.
The Mission is implemented by the Department of Commerce in coordination with the Ministry of MSME, Ministry of Finance, EXIM Bank, Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE), National Credit Guarantee Trustee Company Limited (NCGTC), regulated lending institutions, Indian Missions abroad, EPCs and industry stakeholders.
The newly launched interventions aim to address structural constraints faced by MSMEs, including high cost of capital, limited access to diversified trade finance instruments, compliance burdens in international markets, logistics disadvantages, and barriers to market entry.
The interventions launched under Niryat Protsahan included:
1. Support for Alternative Trade Instruments (Export Factoring) - This intervention promotes export factoring as an affordable working capital solution for MSMEs. Interest subvention of 2.75% will be provided on the factoring cost for eligible transactions undertaken through RBI/IFSCA-recognised entities. Assistance is capped at ₹50 lakh per MSME annually and will be processed through a digital claim mechanism to ensure transparency and timely disbursal.
2. Credit Assistance for E-Commerce Exporters- To support exporters using digital channels, structured credit facilities are being introduced with interest subvention and partial credit guarantees. The Direct E-Commerce Credit Facility will provide support up to ₹50 lakh with 90% guarantee coverage. The Overseas Inventory Credit Facility will extend support up to ₹5 crore with 75% guarantee coverage. Interest subvention of 2.75% will be available, subject to an annual ceiling of ₹15 lakh per applicant.
3. Support for Emerging Export Opportunities- This intervention enables exporters to access new or high-risk markets through various shared-risk and credit instruments. These structured mechanisms aim to strengthen exporter confidence and liquidity flows.
Further, the following interventions were launched under Niryat Disha:
1. Trade Regulations, Accreditation & Compliance Enablement (TRACE)- TRACE supports exporters in meeting international Testing, Inspections, Certifications and other conformity requirements. Partial reimbursement of 60% under the Positive List and 75% under the Priority Positive List will be provided for eligible testing, inspection and certification expenses, subject to an annual ceiling of ₹25 lakh per IEC.
2. Facilitating Logistics, Overseas Warehousing & Fulfilment (FLOW)- FLOW supports exporters in accessing overseas warehousing and fulfilment infrastructure, including E-Commerce Export Hubs integrated with global distribution networks. Assistance of up to 30% of approved project cost will be provided for a maximum of three years, subject to prescribed ceilings and MSME participation norms.
3. Logistics Interventions for Freight & Transport (LIFT)- LIFT mitigates geographical disadvantages faced by exporters in low export intensity districts. Partial reimbursement of up to 30% of eligible freight expenditure will be provided, subject to a ceiling of ₹20 lakh per IEC per financial year.
4. Integrated Support for Trade Intelligence & Facilitation (INSIGHT)- INSIGHT strengthens exporter capacity-building, district and cluster-level facilitation under the Districts as Export Hubs initiative, and development of trade intelligence systems. Financial assistance is upto 50% of project cost, with upto 100% support for proposals from Central and State Government institutions and Indian Missions abroad, subject to notified ceilings.
Through these coordinated financial and ecosystem interventions, the Government aims to reduce cost of capital, diversify trade finance instruments, enhance compliance readiness, address logistics constraints and strengthen overseas market integration for MSMEs.
3 interventions — Market Access Support, Interest Subvention for Pre- and Post-Shipment Export Credit, and Collateral Support for Export Credit — are already under implementation. With this launch, 10 out of the 11 proposed interventions under EPM are now operational.
Representatives from State Governments, Export Promotion Councils and industry bodies including FIEO, EEPC, GJEPC, CII, FICCI, PHDCCI, ASSOCHAM and NASSCOM welcomed the initiative and expressed support for its effective implementation.