ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
সকলোৰে বাবে এআই নিৰ্মাণ: ভাৰত মণ্ডপমত প্ৰদৰ্শিত বহুভাষিক মুক্ত উৎস এআই প্ৰট'টাইপ
21 FEB 2026 1:03PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ সৰ্বাংগীন আৰু স্থানীয়ভাৱে প্ৰযোজ্য এআই ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাক প্ৰদৰ্শন কৰি ২০ ফেব্ৰুৱাৰীত ভাৰত মণ্ডপমত "সকলোৰে বাবে এআই নিৰ্মাণ: ব্যক্তিগত, স্থানীয়, বহুভাষিক এআই" শীৰ্ষক এক অধিবেশন অনুষ্ঠিত হয়।
অধিবেশনত ডিজিটেল ইণ্ডিয়া ভাষিনী বিভাগ, কাৰেণ্ট এআই আৰু কল্পনা ইম্পেক্টৰ সহযোগত বিকাশ সাধন কৰা প্ৰথমটো মুক্ত উৎসৰ হেণ্ডহেল্ড বহুভাষিক এআই প্ৰ’ট’টাইপৰ লাইভ প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। এই কম্পেক্ট, ভইচ-ফাৰ্ষ্ট ডিভাইচক এটা গোপনীয়তা-সঞ্চয়কাৰী, স্থানীয়ভাৱে মোতায়েনযোগ্য ছিষ্টেম হিচাপে ডিজাইন কৰা হৈছে যি কম বা শূন্য-সংযোগ পৰিৱেশত কাৰ্য্য কৰিব পাৰে। ডিভাইচত প্ৰত্যক্ষভাৱে বহুভাষিক পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়াসমূহ প্ৰচেছ কৰি, ই নিৰন্তৰ ইণ্টাৰনেট অভিগমৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ নকৰাকৈ একাধিক ভাষাত সঠিক সময়ৰ প্ৰশ্ন কৰা সামৰ্থবান কৰি তোলে।
এই প্ৰট’টাইপে ভাৰতৰ এনে এআই ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাক প্ৰদৰ্শন কৰে যিবোৰ অন্তৰ্ভুক্ত, সাংস্কৃতিকভাৱে বৈচিত্ৰময়, আৰু ভাষিকভাৱে বৈচিত্ৰময়। এটা জনস্বাৰ্থ সহায়ক প্ৰযুক্তি হিচাপে ডিজাইন কৰা হৈছে, বিশেষকৈ গ্ৰাম্য আৰু কম সেৱাপ্ৰাপ্ত অঞ্চলসমূহৰ বাবে এই ডিভাইচে দেখুৱাই যে কেনেকৈ মুক্ত-উৎস AI হাৰ্ডৱেৰ সুৰক্ষিত, অভিগমযোগ্য, আৰু মাপনযোগ্য হ'ব পাৰে। পোনপটীয়া প্ৰদৰ্শনত ব্যৱহাৰিক বহুভাষিক ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰ আৰু ভাৰতৰ বৈচিত্ৰময় ভাষা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত ইয়াৰ সম্ভাৱ্য প্ৰয়োগৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়।
ভাষিনী দলে কেন্দ্ৰীয় বৈদ্যুতিক আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱক এই প্ৰটটাইপটো উপহাৰো দিয়ে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে "সকলোৰে বাবে এআই"ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সাদৃশ্য থকা সমাৱেশী, বহুভাষিক আৰু স্থানীয়ভাৱে নিয়োগযোগ্য এআই সমাধান বিকশিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে।
এই সহযোগিতাই এটা কৌশলগত বিশ্ব অংশীদাৰিত্ব আৰ্হি প্ৰদৰ্শন কৰে যিয়ে ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি পদ্ধতি আৰু ভাষিক এআই ষ্টেকক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুক্ত হাৰ্ডৱেৰ উদ্ভাৱনৰ সৈতে সংযুক্ত কৰে। এই পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে অভিযান্ত্ৰিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু কেৰিয়াৰৰ আৰম্ভণিৰ পেছাদাৰীসকলক মুক্ত উৎসৰ প্ৰ’ট’টাইপৰ ওপৰত কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ বাবে গ্ল’বেল ইনোভেচন চেলেঞ্জ ঘোষণা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ভাৰতৰ উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক অধিক শক্তিশালী কৰা হৈছে।
এই অধিবেশনত এআই একক সংস্কৃতি প্ৰতিৰোধ কৰা আৰু উদীয়মান এআই ব্যৱস্থাসমূহে যাতে বিশ্ব আন্তঃকাৰ্য্যক্ষম হৈ থকাৰ লগতে ভাষিক আৰু সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য বজাই ৰখাটো নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই পদক্ষেপে ভাৰতৰ সৰ্বাংগীন, বহুভাষিক আৰু গোপনীয়তা বজাই ৰখা এআই বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ স্থিতি কঠিন কৰি তোলে আৰু বিশ্বজুৰি ন্যায্য আৰু দায়িত্বশীল এআই উদ্ভাৱনৰ বাবে এক মাপযোগ্য আৰ্হি প্ৰদান কৰে।

Ministry of Electronics & IT
Making AI for Everyone: Multilingual Open-Source AI Prototype Demonstrated at Bharat Mandapam
21 FEB 2026 1:03PM by PIB Delhi
Demonstrating India’s commitment to building inclusive and locally relevant AI systems, a session titled “Making AI for Everyone: The Case for Personal, Local, Multilingual AI was organised at Bharat Mandapam on 20th February.
The session featured a live demonstration of a first-in-class open-source handheld multilingual AI prototype developed in collaboration with Digital India BHASHINI Division, Current AI, and Kalpa Impact. The compact, voice-first device is designed as a privacy-preserving, locally deployable system capable of functioning in low- or zero-connectivity environments. By processing multilingual interactions directly on-device, it enables real-time querying across languages without reliance on continuous internet access.
The prototype reflects India’s commitment to building AI systems that are inclusive, culturally rooted, and linguistically diverse. Designed as a public-interest assistive technology, the device demonstrates how open-source AI hardware can be secure, accessible, and scalable, particularly for rural and underserved geographies. The live demonstration highlighted practical multilingual use cases and its potential applicability across India’s diverse language ecosystem.
The prototype was also presented to the Union Minister for Electronics and Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, by the BHASHINI team. The Minister appreciated the efforts toward developing inclusive, multilingual, and locally deployable AI solutions aligned with the vision of “AI for All.”
The collaboration represents a strategic global partnership model, combining India’s digital public infrastructure approach and linguistic AI stack with international open hardware innovation. As part of this initiative, a Global Innovation Challenge has been announced to encourage engineering students and early-career professionals to build upon the open-source prototype, further strengthening India’s innovation ecosystem.
The session also underscored the importance of preventing AI monoculture and ensuring that emerging AI systems preserve linguistic and cultural diversity while remaining globally interoperable.
This initiative reinforces India’s position as a leader in inclusive, multilingual, and privacy-preserving AI development, offering a scalable model for equitable and responsible AI innovation worldwide.