ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫଳାଫଳ ତାଲିକା: କାନାଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ
02 MAR 2026 5:04PM by PIB Bhubaneswar
ବୁଝାମଣାପତ୍ର/ଚୁକ୍ତିନାମା
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ବୁଝାମଣାପତ୍ର / ଚୁକ୍ତିନାମାର ନାମ
ବର୍ଣ୍ଣନା
୧.
ଭାରତ-କାନାଡା ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା (ସିଇପିଏ) ପାଇଁ ସନ୍ଦର୍ଭର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ (ଟିଓଆର୍)
. ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା (ସିଇପିଏ) ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ସନ୍ଦର୍ଭର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ (ଟିଓଆର୍) ଚୂଡାନ୍ତ ହୋଇଛି ।
. ଟିଓଆର୍ ଏକ ଢ଼ାଞ୍ଚା, ଫ୍ରିକ୍ୱେନ୍ସି ଏବଂ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା ବାଣିଜ୍ୟ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହମତ ନୀତି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକୁ ଏକତ୍ର କରି ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ, ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ସିଇପିଏର ସମୟସାପେକ୍ଷ ସମାପ୍ତି ଦିଗରେ ଆଲୋଚନାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ ।
. ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ ସିଇପିଏ ଭାରତ-କାନାଡା ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ।
୨.
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବ ନବାଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ-କାନାଡା-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ।
.ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ-କାନାଡା-ଭାରତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବାଚାର (ଏସିଆଇଟିଆଇ) ସହଭାଗୀତା ଅଧୀନରେ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବାଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲକ୍ଷ୍ୟ।
୩.
ନ୍ୟାଶନାଲ ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଫୁଡ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଏଣ୍ଟରପ୍ରିନିୟର୍‌ସିପ୍ ଆଣ୍ଡ ମ୍ୟାନେଜ୍‌ମେଣ୍ଟକୁଣ୍ଡଲି (ଏନ୍‌ଆଇଏଫ୍‌ଟିଇଏମ୍‌-କେ) ରେ ମିଳିତ ପଲ୍ସ ପ୍ରୋଟିନ୍ ସେଣ୍ଟର୍ ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ଘୋଷଣା ।
. ଭାରତ-କାନାଡା ପଲ୍ସ ପ୍ରୋଟିନ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ପ୍ରୟୋଗାତ୍ମକ ନବାଚାର ମାଧ୍ୟମରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର-ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
. ସୁକ୍ଷ୍ମ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରୋଟିନ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ରେ ଭରପୁର ଡାଲି ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦର ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତୁ ।
୪.
ୟୁରାନିୟମ ଖଣିଜ ଘନତା ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କାନାଡାର କାମେକୋ ସହିତ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଚୁକ୍ତି ।
. ୟୁରାନିୟମ ଖଣିଜ ଘନତା ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କାନାଡାର କାମେକୋ ସହିତ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଚୁକ୍ତି ।
. ଭାରତରେ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତିର ପ୍ରସାର ଦିଗରେ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ।
. ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ୧୦୦ ଗିଗାୱାଟ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଭାରତର ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିମନ୍ତେ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରତି ଅବଦାନ ।
୫.
ଗ୍ଲୋବାଲିଙ୍କ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇର୍ଣ୍ଟନ୍‌ସିପ୍ ପାଇଁ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାଉନ୍‌ସିଲ୍ ଫର୍ ଟେକ୍ନିକାଲ ଏଜୁକେସନ୍ (ଏଆଇସିଟିଇ) ଏବଂ କାନାଡାର ମିଟାକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ।
.ବିଜ୍ଞାନ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଗଣିତ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମାନବିକତା ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିଜ୍ଞାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଶିକ୍ଷାଗତ ବିଷୟଗୁଡିକରେ କାନାଡାର ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଅଧ୍ୟାପକଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ୧୨ ସପ୍ତାହର ପୂର୍ଣ୍ଣ-ନିଧିକୃତ ଗବେଷଣା ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ କରିବା ପାଇଁ ତିନି ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ (୨୦୨୭ ଆରମ୍ଭରୁ) ପ୍ରତିବର୍ଷ ୩୦୦ ଜଣ ଯୋଗ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ-ନିଧିକୃତ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ।
୬.
ଜଟିଳ ଖଣିଜ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ।
.ଏହା ଭାରତ ଏବଂ କାନାଡା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ସହଯୋଗ ଯାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜର ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ବିକଶିତ କରିବ। ଏଥିରେ ଉଭୟ ଦେଶରେ ନିବେଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକର ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ଦକ୍ଷ ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଖଣିଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ଖଣି, ଲାଭଦାୟକ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ତଥା ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
୭.
ନବୀକରଣ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସହିତ କରିବା ପାଇଁ ବୁଝମଣାପତ୍ର
. ନବୀକରଣ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ।
. ଏହା ଶକ୍ତି ଭଣ୍ଡାର, ସୌର ଶକ୍ତି, ପବନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବାୟୋମାସ୍‌/ଜୈବ-ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୂଚନା, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ, ଶିଖାଯାଇଥିବା ଶିକ୍ଷାର ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣର ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ ।
୮.
ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
. ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ମଜବୁତ କରିବା ।
. ସହ-ସଂରକ୍ଷିତ ପ୍ରକଳ୍ପ, ପ୍ରଦର୍ଶନ କଳା, ଦୃଶ୍ୟ କଳା, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରଚନାତ୍ମକ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ।
ଘୋଷଣାଗୁଡିକ
୯. କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟାସେବା, କୃଷି ଏବଂ ନବାଚାର ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ/ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ୨୪ଟି ବୁଝାମଣାପତ୍ର/ସହଭାଗୀତା ।
୧୦. ଗ୍ଲୋବାଲ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସରେ କାନାଡା ଯୋଗଦେବ ।
୧୧. କାନାଡା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ଆଲାଏନ୍ସରେ ଯୋଗଦେବ ।
୧୨. ଏକ ସଂଳାପ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ କାନାଡାର ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଓସନ ରିମ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ (ଆଇଓଆରଏ) ରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଭାରତର ସମର୍ଥନ ।
୧୩. ଭାରତ-କାନାଡା ସଂସଦୀୟ ମୈତ୍ରୀ ସମୂହ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ।
୧୪. ଭାରତ-କାନାଡା ସିଇଓ ଫୋରମ୍‌ର ପୁର୍ନଗଠନ - ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ବ୍ୟବହାରିକ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ।
୧୫. ଭାରତ-କାନାଡା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆଲୋଚନା ସ୍ଥାପନ ।
୧୬. କାନାଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏକ ନୂତନ କାନାଡା-ଭାରତ ମିଳିତ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ନବାଚାର ରଣନୀତିର ଶୁଭାରମ୍ଭ ।
୧୭. ୧୭-୩୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଆସନ୍ତା ଭାରତ ଜନଜାତି ମହୋତ୍ସବ – ୨୦୨୬ରେ କାନାଡାର ଅଂଶଗହଣ ।

Prime Minister's Office
List of Outcomes: Visit of Prime Minister of Canada to India
02 MAR 2026 5:04PM by PIB Delhi
MoUs / Agreements
Sl.No. Name of MoU/Agreement Description
1.
Terms of Reference (ToR) for the India-Canada Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA)
• The Terms of Reference (ToR) have been finalized for the launch of negotiations toward an ambitious and mutually beneficial Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA).
• The ToR provides the framework, frequency, and modalities that will guide the discussions toward the timely conclusion of an ambitious, balanced, and mutually beneficial CEPA covering trade in goods and services, as well as other agreed policy areas.
• Once concluded, the CEPA will significantly strengthen India–Canada economic engagement and accelerate progress toward achieving the bilateral trade target of USD 50 billion by 2030.
2.
India-Canada-Australia Trilateral MoU on cooperation in technology and innovation
• Aims to advance trilateral cooperation in emerging technologies and innovation, under the Australia–Canada–India Technology and Innovation (ACITI) Partnership
3.
Declaration of Intent on Joint Pulse Protein Centre of Excellence at National Institute of Food Technology, Entrepreneurship, and Management Kundli (NIFTEM-K)
• India-Canada Pulse Protein Centre of Excellence will strengthen food processing capabilities and nutrition-sensitive food systems through applied innovation.
• Support advanced protein extraction and the development of fortified pulse products to address micronutrient deficiencies
4.
Commercial contract between Department of Atomic Energy with Cameco, Canada for the supply of uranium ore concentrates
• Long-term contract with Cameco, Canada for supply of Uranium Ore Concentrates.
• Major step towards expansion of Nuclear Energy in India.
• Contribute towards India’s vision for its nuclear power program, under the Viksit Bharat initiative, to achieve 100 GW of nuclear power by 2047.
5.
MoU between All India Council for Technical Education (AICTE) and Mitacs, Canada for Globalink Research Internships
• Fully-funded internships for up to 300 eligible Indian students annually for three years (beginning 2027) to undertake a 12-week fully-funded research internship under the supervision of Canadian academic institution faculty members in a variety of academic disciplines, from science, engineering, and mathematics to the humanities and social science.
6.
MoU on Critical Minerals Cooperation
• This is a mutually beneficial collaboration between India and Canada to develop secure and resilient critical mineral supply and value chains. Entails promotion of investment and identification of projectsin both countries and facilitating exchange of technical knowledge and best practices in critical and strategic mineral exploration, mining, beneficiation and processing for efficient extraction
7.
MoU on promoting the use of Renewable Energy
• Promotes bilateral cooperation in the field of renewable energy.
• Supports exchange of information, best practices, lessons learned; and capacity building in the domain of energy storage, solar energy, wind energy, and biomass / bio-energy.
8.
MoU on Cultural cooperation
• Enhance people-to-people ties between the two countries through culture and knowledge development.
• Carry out targeted cultural activities and cooperation projects with relevant cultural institutions in co-curated projects, performing arts, visual arts, other creative industries and emerging technology.
ANNOUNCEMENTS
9. 24 MoUs / partnerships among universities / institutions in areas such as Artificial Intelligence, healthcare, agriculture, and innovation.
10. Canada to join Global Biofuels Alliance.
11. Canada to join International Solar Alliance.
12. India’s support for Canada’s joining Indian Ocean Rim Association (IORA) as a Dialogue Partner.
13. Establishment of India-Canada Parliament Friendship Group.
14. Reconstitution of the India–Canada CEO Forum- Key platform to deepen private-sector engagement and advance practical cooperation across priority sectors.
15. Establishment of India-Canada Defence Dialogue.
16. Launch of a new Canada-India Joint Talent and Innovation Strategy by Universities Canada.
17. ⁠Participation of Canada in the upcoming Bharat Tribes Fest-2026, New Delhi from 17-30th March, 2026