Prime Minister's Office
List of Outcomes: Visit of Prime Minister of Canada to India
02 MAR 2026 5:04PM by PIB Delhi
MoUs / Agreements
Sl.No. Name of MoU/Agreement Description
1.
Terms of Reference (ToR) for the India-Canada Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA)
• The Terms of Reference (ToR) have been finalized for the launch of negotiations toward an ambitious and mutually beneficial Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA).
• The ToR provides the framework, frequency, and modalities that will guide the discussions toward the timely conclusion of an ambitious, balanced, and mutually beneficial CEPA covering trade in goods and services, as well as other agreed policy areas.
• Once concluded, the CEPA will significantly strengthen India–Canada economic engagement and accelerate progress toward achieving the bilateral trade target of USD 50 billion by 2030.
2.
India-Canada-Australia Trilateral MoU on cooperation in technology and innovation
• Aims to advance trilateral cooperation in emerging technologies and innovation, under the Australia–Canada–India Technology and Innovation (ACITI) Partnership
3.
Declaration of Intent on Joint Pulse Protein Centre of Excellence at National Institute of Food Technology, Entrepreneurship, and Management Kundli (NIFTEM-K)
• India-Canada Pulse Protein Centre of Excellence will strengthen food processing capabilities and nutrition-sensitive food systems through applied innovation.
• Support advanced protein extraction and the development of fortified pulse products to address micronutrient deficiencies
4.
Commercial contract between Department of Atomic Energy with Cameco, Canada for the supply of uranium ore concentrates
• Long-term contract with Cameco, Canada for supply of Uranium Ore Concentrates.
• Major step towards expansion of Nuclear Energy in India.
• Contribute towards India’s vision for its nuclear power program, under the Viksit Bharat initiative, to achieve 100 GW of nuclear power by 2047.
5.
MoU between All India Council for Technical Education (AICTE) and Mitacs, Canada for Globalink Research Internships
• Fully-funded internships for up to 300 eligible Indian students annually for three years (beginning 2027) to undertake a 12-week fully-funded research internship under the supervision of Canadian academic institution faculty members in a variety of academic disciplines, from science, engineering, and mathematics to the humanities and social science.
6.
MoU on Critical Minerals Cooperation
• This is a mutually beneficial collaboration between India and Canada to develop secure and resilient critical mineral supply and value chains. Entails promotion of investment and identification of projectsin both countries and facilitating exchange of technical knowledge and best practices in critical and strategic mineral exploration, mining, beneficiation and processing for efficient extraction
7.
MoU on promoting the use of Renewable Energy
• Promotes bilateral cooperation in the field of renewable energy.
• Supports exchange of information, best practices, lessons learned; and capacity building in the domain of energy storage, solar energy, wind energy, and biomass / bio-energy.
8.
MoU on Cultural cooperation
• Enhance people-to-people ties between the two countries through culture and knowledge development.
• Carry out targeted cultural activities and cooperation projects with relevant cultural institutions in co-curated projects, performing arts, visual arts, other creative industries and emerging technology.
ANNOUNCEMENTS
9. 24 MoUs / partnerships among universities / institutions in areas such as Artificial Intelligence, healthcare, agriculture, and innovation.
10. Canada to join Global Biofuels Alliance.
11. Canada to join International Solar Alliance.
12. India’s support for Canada’s joining Indian Ocean Rim Association (IORA) as a Dialogue Partner.
13. Establishment of India-Canada Parliament Friendship Group.
14. Reconstitution of the India–Canada CEO Forum- Key platform to deepen private-sector engagement and advance practical cooperation across priority sectors.
15. Establishment of India-Canada Defence Dialogue.
16. Launch of a new Canada-India Joint Talent and Innovation Strategy by Universities Canada.
17. ⁠Participation of Canada in the upcoming Bharat Tribes Fest-2026, New Delhi from 17-30th March, 2026

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফলাফলৰ তালিকাঃ কানাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাৰত ভ্ৰমণ
02 MAR 2026 5:04PM by PIB Guwahati
বুজাবুজি চুক্তি / চুক্তি
ক্ৰমিক নং
বুজাবুজি চুক্তিৰ নাম
বিৱৰণ
১.
ভাৰত-কানাডা বিস্তৃত অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (CEPA)ৰ বাবে টাৰ্মছ অৱ ৰেফাৰেন্স (ToR)
অভিলাষী আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক ব্যাপক অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (CEPA)ৰ দিশত আলোচনা আৰম্ভ কৰাৰ বাবে টাৰ্মছ অৱ ৰেফাৰেন্স (ToR) চূড়ান্ত কৰা হৈছে। টাৰ্মছ অৱ ৰেফাৰেন্সে এনে কাঠামো, কম্পাঙ্ক আৰু পদ্ধতিসমূহ প্ৰদান কৰিছে যিয়ে সামগ্ৰী তথা সেৱাৰ বাণিজ্যৰ লগতে অন্যান্য বিষয়ত সহমতত উপনীত হব পৰাকৈ নীতিগত ক্ষেত্ৰসমূহ সামৰি লোৱা অভিলাষী, সুষম আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী চিইপিএৰ সময়মতে সমাপ্তিৰ দিশত আলোচনাৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব।সমাপ্ত হোৱাৰ পিছত চিইপিএই ভাৰত–কানাডাৰ অৰ্থনৈতিক সংযোগ যথেষ্ট শক্তিশালী কৰিব আৰু ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৫০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যিক লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰিব।
ভাৰত-কানাডা-অষ্ট্ৰেলিয়া প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনত সহযোগিতাৰ বিষয়ত ত্ৰিপাক্ষিক বুজাবুজি চুক্তি
অষ্ট্ৰেলিয়া–কানাডা–ভাৰত প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন (ACITI) অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত, উদীয়মান প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত ত্ৰিপাক্ষিক সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ।
নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ফুড টেকন’লজি, এণ্টাৰপ্ৰেনিউৰশ্বিপ, এণ্ড মেনেজমেণ্ট কুণ্ডলীত জইণ্ট পালছ প্ৰটিন চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্সৰ উদ্দেশ্য ঘোষণা
ভাৰত-কানাডা পালছ প্ৰ'টিন চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্সে প্ৰয়োগমূলক উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্ষমতা আৰু পুষ্টি-সংবেদনশীল খাদ্য ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰিব। অপুষ্টিৰ অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ উন্নত প্ৰ'টিন নিষ্কাশন আৰু দাইল জাতীয় সামগ্ৰীৰ বিকাশত সহায় কৰা।
ইউৰেনিয়াম অৰে কনচেণ্ট্ৰেট যোগানৰ বাবে কানাডাৰ কেমেকোৰ সৈতে দীৰ্ঘম্যাদী চুক্তি
ভাৰতত পাৰমাণৱিক শক্তি সম্প্ৰসাৰণৰ দিশত ডাঙৰ পদক্ষেপ।২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ১০০ জিৱাট পাৰমাণৱিক শক্তি লাভৰ বাবে বিকশিত ভাৰতৰ পদক্ষেপৰ অধীনত ভাৰতৰ পাৰমাণৱিক শক্তি কাৰ্যসূচীৰ বাবে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱ কৰাৰ দিশত অৰিহণা যোগোৱা। ভাৰতত পাৰমাণৱিক শক্তি সম্প্ৰসাৰণৰ দিশত ডাঙৰ পদক্ষেপ।ভাৰতৰ পাৰমাণৱিক শক্তি কাৰ্যসূচীৰ বাবে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ দিশত অৰিহণা যোগোৱা, বিকশিত ভাৰতৰ পদক্ষেপৰ অধীনত ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ১০০ জিৱাট পাৰমাণৱিক শক্তি লাভ কৰাৰ লক্ষ্য স্থিৰ।
অল ইণ্ডিয়া কাউন্সিল ফৰ টেকনিকেল এডুকেচন (AICTE) আৰু মিটাকছ, কানাডাৰ মাজত গ্ল’বেলিংক ৰিচাৰ্চ ইন্টাৰশ্বিপৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি
কানাডাৰ একাডেমিক প্ৰতিষ্ঠানৰ অধ্যাপকৰ সদস্যৰ তত্বাৱধানত ১২ সপ্তাহৰ সম্পূৰ্ণ পুঁজিৰে গৱেষণা ইন্টাৰশ্বিপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ বছৰি তিনি বছৰৰ বাবে (২০২৭ চনৰ পৰা) ৩০০ জনলৈকে যোগ্য ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে সম্পূৰ্ণ পুঁজিৰে বিজ্ঞান, অভিযান্ত্ৰিক, আৰু গণিতৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মানৱীয় তথা সমাজ বিজ্ঞানৰ শৈক্ষিক শাখাসমূহত ইন্টাৰশ্বিপ।
নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বুজাবুজি চুক্তি
ভাৰত আৰু কানাডাৰ মাজত সুৰক্ষিত তথা স্থিতিস্থাপক জটিল খনিজ যোগান আৰু মূল্য শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ বাবে এয়া পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী সহযোগিতা হিচাবে বিবেচিত হৈছে । দুয়োখন দেশতে বিনিয়োগ আৰু প্ৰকল্প চিনাক্তকৰণৰ প্ৰসাৰ তথা দক্ষ নিষ্কাশনৰ বাবে জটিল আৰু কৌশলগত খনিজ অন্বেষণ, খনন, লাভজনক আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ কাৰিকৰী জ্ঞান তথা উত্তম পদ্ধতিৰ বিনিময়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বুজাবুজি চুক্তি
নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰে।তথ্যৰ আদান-প্ৰদান, উত্তম পদ্ধতি, শিক্ষাক সমৰ্থন কৰে; আৰু শক্তি সংৰক্ষণ, সৌৰশক্তি, বায়ু শক্তি, আৰু জৈৱবস্তু / জৈৱ-শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সামৰ্থ্য বিকাশৰ পোষকতা কৰে।
সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তি
সংস্কৃতি আৰু জ্ঞান বিকাশৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰা।সহ-কিউৰেটেড প্ৰকল্প, পৰিবেশন কলা, দৃশ্য কলা, অন্যান্য সৃষ্টিশীল উদ্যোগ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰাসংগিক সাংস্কৃতিক প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি নিৰ্ধাৰণ কৰা সাংস্কৃতিক কাৰ্য্যকলাপ আৰু সহযোগিতা প্ৰকল্প ।
ঘোষণাসমূহ
৯) কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, স্বাস্থ্যসেৱা, কৃষি, আৰু উদ্ভাৱনৰ দৰে ক্ষেত্ৰত বিশ্ববিদ্যালয় / প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত ২৪খন বুজাবুজি / অংশীদাৰিত্বৰ বুজাবুজি।
১০) কানাডাই গ্ল’বেল বায়’ফুৱেলছ এলায়েন্সত যোগদান কৰিব।
১১) কানাডাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটত যোগদান কৰিব।
১২) কানাডাই ইণ্ডিয়ান অ’চেন ৰিম এছ’চিয়েশ্যন (আই অ’ আৰ এ)ক সংলাপ অংশীদাৰ হিচাপে যোগদান কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ সমৰ্থন।
১৩) ভাৰত-কানাডা সংসদ বন্ধুত্ব গোট গঠন।
১৪) ভাৰত–কানাডাৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া ফ’ৰামৰ পুনৰ্গঠন- ই ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সংযোগ গভীৰ কৰাৰ বাবে আৰু অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিক খণ্ডসমূহৰ মাজত ব্যৱহাৰিক সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে মূল মঞ্চ হিচাবে কাম কৰিব।
১৫) ভাৰত-কানাডা প্ৰতিৰক্ষা আলোচনা।
১৬) কানাডা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ দ্বাৰা নতুন কানাডা-ভাৰত যৌথ প্ৰতিভা আৰু উদ্ভাৱন কৌশল আৰম্ভ।
১৭) নতুন দিল্লীত ১৭-৩০ মাৰ্চলৈ চলিবলগীয়া আগন্তুক ভাৰত ট্ৰাইবছ ফেষ্ট-২০২৬ত কানাডাই অংশগ্ৰহণ কৰিব।