প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ২২, ০২, ২০২৬ তা পীখিবা 'পুক্নিংগী ৱারোল' গী ১৩১ শুবা শরুক্কী মৈতৈলোন্দা হন্দোকপা
22 FEB 2026 11:38AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, খুরমজরি।
"মন কী বাত"তা অদোমবু তরাম্না ওকচরি। পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। "মন কী বাত" অসি লৈবাক অমসুং মসিগী নাগরিকশিংগী মাইপাকপশিং উৎনবা শক্তি লৈরবা প্লেৎফোর্ম অমনি। লৈবাক অসিনা দিল্লীদা পাংথোকখিবা গ্লোবেল এ.আই. ইম্পেক্ত সমিৎকী মতমদা অসিগুম্বা মাইপাকপা কয়া থেংনখ্রে। লৈবাক কয়াগী লুচিংবশিং, ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, ইন্নোবেতরশিং, অমসুং স্তার্ত-অপ সেক্তরগা মরী লৈনবা মীওইশিং অসি ভারত মন্দাপমদা এ.আই. ইম্পেক্ত সমিৎকীদমক পুনখি। মীফম অসিনা মালেমনা তুংলমচৎতা এ.আই.গী শক্তি অসি করম্না শীজিন্নগদগে হায়বগী খোঙচৎতা অহোংবা অমা পুরকখি।
মরুপশিং,
সমিৎ অদুদা ঐহাক্না মালেমগী লুচিংবশিং অমসুং তেক সি.ই.ও.শিংগা উনবগী খুদোংচাবা ফংখি। এ.আই. সমিত এক্সিবিশন্দা, ঐনা মালেমগী লুচিংবশিংদা মখল কয়াগী পোৎথোকশিং উৎখি। ঐহাক্না মরুওইনা ৱাফম অনি পনখি। মীফম অদুদা পুথোকখিবা পোত্থোক অনি অসিনা মালেমগী লুচিংবশিংবু য়াম্না পুক্নিং চিংশিনখি। অহানবা পোত্থোক অসি অমুলগী বুত্তা লৈ। এ.আই.না শা-ঙাশিং লায়েংবদা ঐখোয়দা করম্না মতেং পাংলি অমসুং লৌমীশিংনা মতৌ করম্না ২৪x৭ এ.আই.গী মতেংগা লোইননা মখোয়গী দেরী অমসুং শা-ঙাশিংবু ত্রেক তৌরি হায়বদু শন্দোক্না তাকখি।
মরুপশিং,
অনিশুবা পোত্থোক অসি ঐখোয়গী কলচরগা মরী লৈনৈ। মালেম পুম্বগী লুচিংবশিংনা এ.আই.না মতেং পাংদুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী অরিবা মতমগী লাইরিকশিং, ঐখোয়গী অরিবা মতমগী লৌশিং, ঐখোয়গী মেনুস্ক্রিপ্তশিং অসি ঙসিগী জেনরেসনগী মতুং ইন্না মতৌ করম্না ঙাক-শেন্দুনা থম্বগে হায়বদু য়েংবদা থোইদোক হেন্দোক্না নুংঙাইবা ফাওখি।
মরুপশিং,
সুশ্রুত সমহিতা অসি একজিবিসন অসিগী মনুংদা উৎনবগীদমক্তা খনখি। অহানবা খোঙথাং অসিদা, তেক্নোলোজীগী মতেংদগী ঐখোয়না করম্না মেনুস্ক্রিপ্সকী ইমেজ ক্বালিতী ফগৎহল্লি অমসুং মখোয়বু করম্না পাবদা লায়হনবগে হায়বদু উৎখি। অনিশুবা খোঙথাং অসিদা, ইমেজ অসি মেছিন্না পাবা য়াবা তেক্সতা ওন্থোকখি। মথংগী খোঙথাং অসিদা, মেছিন্না পাবা য়াবা তেক্স অদু এ.আই.গী অভাতার অমনা পাবা ঙমখি। মখা তানা, মথংগী খোঙথাং অসিদা, তেক্নোলোজীগী মতেংগা লোয়ননা, ভারতকী মমল য়াম্লবা লৌশিং অসি ভারতকী অমসুং অতোপ্পা লোলশিংদা করম্না হন্দোকপা য়াবগে হায়বদুসু ঐখোয়না উৎখি। মালেমগী লুচিংবশিংনা মোদর্ন অবতার অমগী খুত্থাংদা ভারতকী অরিবা মতমগী লৌশিংগী মরমদা তম্বদা য়াম্না পুক্নিং চিংশিনখি।
মরুপশিং,
মীফম অসিদা, মালেমনা এ.আই.গী লমদা ভারতকী থোইদোক হেন্দোকপা তৌবা ঙম্বশিং অদু উবা ফংখি। মতম অসিগী মনুংদা, ভারতনা মেদ ইন ইন্দিয়া এ.আই. মোদেল অহুমসু হৌদোকখি। মসিমক্না মসি এ.আই.গী খ্বাইদগী চাউবা সমিৎ অমা ওইরি। সম্মিত অসিদা য়াওরিবা নহাশিংগী পুক্নিং অমসুং ইনোৎ কয়া য়েংবদা হরাওবা ফাওই। সমিত অসি মাই পাক্না পাংথোকখিবগীদমক্তা ঐনা লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না তোয়না হায়জবা, 'শান্নখোৎনরিবা মীওইশিংনা চাউখৎপা ওইরক্কনি'। শান্ন-খোৎনবনা ঐখোয়বু অমত্তা ওইনা পুনহল্লি। হৌজিক্কী মতমদা, অদোম্না টি-২০ ৱার্ল্দ কপকী মেচশিং য়েংদুনা লৈগনি। অমসুং ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি মেচ অসি য়েংলিঙৈদা, অদোমগী মীৎয়েং অসি অখন্নবা শান্নরোয় অমদা হঞ্জিন-হঞ্জিন থম্লমগনি। জর্সি অসি অতোপ্পা লৈবাক অমদগীনি, অদুবু মমিং অদু ইবদা, নহাক্না মীওই অদু ঐখোয়গী লৈবাক অসিদগীনি হায়না খল্লি। অদুগা তুংদা নুংঙাইবা পুক্নিংগী মফম খরদা পুক্নিংগী নুংঙাইবা অমা থোরকই...
মরমদি শান্নরোই অদু ভারত মচা অমনি অমসুং মহাক্না মহাক্কী ইমুং-মনুংনা লৈরক্লিবা লৈবাক অসিগীদমক শান্নরি। মখোয়না মাগী মাগী লৈবাকশিংগী জর্সিশিং শিন্দুনা ফিল্দদা চংই অমসুং মখোয়না লৈবাক অদুগীদমক থম্মোয় শেংনা হোৎনৈ। কেনাদাগী তীমদা ভারত মচাগী শান্নরোই মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈ। তীমগী কেপ্তেন দিলপ্রীত বাজৱা পঞ্জাবকী গুরদাসপুরদা পোকখি। নবনীত ধালিৱাল অসি চন্দীগরদগীনি। মসিগী লিস্ত অসিদা হর্শ থাকর অমসুং শ্রেয়াস মোৱাগুম্বা মিং কয়া য়াওরি, মখোয়না কেনাদা খক্তগী নত্তনা ভারতকীসু ইকাই খুম্নবা হেনগৎহল্লি। অমেরিকান তীমদা ভারতকী দোমেস্তিক ক্রিকেৎতগী হৌরকখিবা শান্নরোই কয়া অমা য়াওরি। অমেরিকান তীমগী কেপ্তেন মোনাঙ্ক পতেলনা গুজরাতকী অনদর-১৬ অমসুং অনদর-১৮ তীমদা শান্নখি। মুম্বাইদগী সৌরভ, দিল্লীদগী হরমীত সিংহ অমসুং মিলিন্দ কুমার পুম্নমক অমেরিকান তীমগী চাউথোকচবনি। ওমান তীমদা ঙসি ভারতকী তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংগীদমক মমাংদা শান্নরম্বা শান্নরোই কয়া অমা য়াওরি। জতিন্দ্র সিংহ, বিনায়ক শুক্লা, করন, জয় অমসুং আশীশকুম্বা শান্নরোইশিং অসি ওমান ক্রিকেৎপু শম্নহল্লিবা মপাঙ্গল লৈবা লিঙ্কশিংনি। ভারত মচাগী শান্নরোইশিংনা ন্যু জিলেন্দ, য়ু.এ.ই. অমসুং ইতালিগী তীমশিংদা মখোয়গী মফমসু শেন্নরি। মশাগী লৈবাক অসিদা চাউথোকচবা পীরক্লিবা ভারত মচাগী শান্নরোই মশিং থিঙমদ্রবা কয়া লৈরি। মখোয়না মফম অদুদা লৈরিবা নহাশিংগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরি। মসি ভারত মচা অমা ওইবগী মশক অদুনি। ভারত মচাশিংনা চৎপা মফম খুদিংমক্তা, মখোয়না মখোয়গী মমা লৈবাক্কী হৌরকফমগা মরী লৈনদুনা লৈরি অমসুং মখোয়না হিংলিবা অমসুং থবক তৌরিবা লৈবাক, মখোয়গী পোক্নফম লমদম চাউখৎহনবদা মতেং পাংলি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
মমা-মপা অমগী মফমদদি মহাক্কী মচা মাংখিবা অসিদগী হেন্না নুংঙাইতবা করিসু লৈতে। য়াম্না পীকপা অঙাং অমা লৈখিদবগী অৱাবা অসি হেন্না চাউই। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ঐখোয়না কেরলাগী অপীকপা নিংথৌ ওইরবা নুপীমচা অমা, অলিন শেরিন অব্রাহাম মাংখি। মহাক্না থা ১০ শুরকপদা মালেমসি থাদোকখি। মহাক্কী মমাংদা পুন্সি অমা লৈরম্বদু খল্লু, অদুবু মদু থুনা লোইশিনখি। ময়ামগী অপাম্বা অমসুং নুংঙাইবশিং অদু মপুং ফাদ্রি। মহাক্কী মমা-মপাশিংনা থেংনরিবা অৱা-অনা অসি ৱাহৈ অমত্তনা ফোংদোকপা ঙমদে। অদুবু অসিগুম্বা অৱাবা কয়া অসিগী মরক্তা, অলিনগী মপা, অরুন অব্রাহাম, অমসুং মমা, শেরিননা নাগরিক খুদিংমক্কী থম্মোয়দা ইকায় খুম্নবা পীনবা ৱারেপ অমা লৌখি। মখোয়না অলিনগী ওর্গানশিং দোনর তৌনবা ৱারেপ লৌখি। মসিগী ৱারেপ অমখক্তনা মখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং মওং-মতৌগী পাক চাউবদু উৎলি। নাকল অমরোমদা মখোয়না মখোয়গী মচানুপী লৈখিদবদা অৱাবা ফোংদোক্লম্লবসু, অতোপ্পা নাকল অমরোমদা মখোয়না অতোপ্পশিংবু মতেং পাংবগী ৱাখল্লোনসু লৈরম্মি। ইমুং অমত্তনা অসিগুম্বা থৌদোক অসি থোকহন্দনবা মখোয়না হোৎনখি। অলিন শেরিন অব্রাহাম হৌজিক ঐখোয়গী মরক্তা লৈতে, অদুবু মহাক্কী মিং অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা ওর্গান দোনরশিংগী মরক্তা য়াওরে। মরূপশিং, ভারত্তা হৌজিক ওর্গান দোনেসনগী মতাংদা এৱারনেস লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মসিনা মথৌ তাবশিংবু মতেং পাংলি। মসিনা লৈবাক অসিদা মেদিকেল রিসর্চসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ওর্গানাইজেসন অমসুং মীওই কয়ানা মসিগী মাইকৈ অসিদা অখন্নবা থবক কয়া পায়খৎলি।
মরুপশিং,
কেরলাগী অলিনগুম্না, মীওই কয়ানা হকচাংগী শরুক অমা দোনেৎ তৌদুনা মীওই অমদা অনিশুবা পুন্সি অমা পীরম্মি। খুদম ওইনা, দিল্লীগী লক্ষ্মী দেবী। মহাক্না মমাং চহিদা কেদর্নাথতা চৎখি।
মদুগীদমক্তা মহাক্না কিলোমীতর ১৪ চৎখি। মহাক্না হার্ট ত্রান্সপ্লান্ত তৌরবা মতুংদা খোংচৎ অসি চৎখি হায়বসি খঙবদা অদোম্না থোইদোক্না নুংঙাইবা ফাওগনি। মহাক্কী হার্ট অসি চাদা ১৫ খক্তদা মথৌ তৌরি। মদুগী মরক্তা, মহাক্না লৈখিদ্রবা দোনর অমগী থম্মোয় ফংখি। মদুগী মতুংদা মহাক্কী পুন্সি অসি মপুং ফানা হোংখি। নোংচুপ বেঙ্গলদগী গৌরং বেনর্জীনা নাথু লাদা অনিরক চৎখ্রে। মসি সমুদ্রগী থাক্তগী ফীৎ ১৪,০০০ ৱাংই। অমসুং অখন্নবা ৱাফমদি মহাক্না লং ট্রান্সপ্লান্ত তৌরবা মতুংদা মসিগী মায় পাকপা অসি ফংখিবনি। রাজস্থানগী সিকরগী রামদেব সিংহনা কিদনি ত্রান্সপ্লান্ত তৌখি। ঙসিদি, মহাক্না শান্ন-খোৎনবদা মশক থোক্না শান্নরি।
মরুপশিং,
অদোম্না অসিগুম্বা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা খুদম কয়া থেংনগনি। মসিনা অমুক্কা হন্না উৎলি মদুদি অচৌবা থৌওং অমখক্তনা মশিং থিঙমদ্রবা মীওই কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা ঙম্মি। অসিগুম্বা অফবা থবকশিং পাংথোক্লিবা মীওই খুদিংমকপু ঐনা থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী মনুংদা, ঐহাক্না রেদ ফোর্ততগী 'পঞ্চ-প্রাণ'গী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মখোয়শিং অদুগী মরক্তগী অমা হায়রগদি ক্রীতদাসকী ৱাখল্লোনদগী নীংতম্বা হায়বসিনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা ক্রীতদাস ওইবগী খুদমশিং থাদোকখ্রে অমসুং ভারতকী চৎনবীগা মরী লৈনবা খুদমশিংবু মগুন হাপচিনবা হৌরে। ঐখোয়গী রাস্ত্রপতি ভবনসু মসিগী মাইকৈ অসিদা মরু ওইবা খোংথাং অমা লৌখৎলি। ঙরাং, হায়বদি ফেব্রুৱারী ২৩দা রাস্ত্রপতি ভবনদা 'রাজজী উৎসব' পাংথোক্লগনি। থৌরম অসিদা সি. রাস্ত্রপতি ভবনগী সেন্ত্রেল কোর্তিয়ার্দতা রাজাগোপালচরীজী উরেপ-উয়ুং তমগনি। মহাক ইন্দিয়ন গবর্নর জেনরেল ওইখিবা অহানবা ভারত মচা ওইখি।
মহাক্না ফম অসি থাক অমা ওইনা উবা নত্তে, থবক ওইনা পাংথোকপা ওইনা উবা মীওইশিংগী মরক্তা অমনি। মহাক্কী লমচৎ-শাজৎ, মশানা মশাবু নমথবা, অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা মশাগী ওইবা ৱাখল্লোননা ঙসি ফাওবদা ঐখোয়বু পুক্নিং থৌগৎলি। নুংঙাইতবা ৱাফমদি, নীংতম্লবা মতুংদা ফাওবা, বৃতিশ এদমিনিস্ত্রেতরশিংগী মীতমশিং রাস্ত্রপতি ভবনদা লৈহন্নবা অয়াবা পীখি, অদুবু লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা মচাশিংগী মীতমশিংদি মফম পীখিদে। ব্রিতিশ আর্কিতেক্ত এদৱিন লুতিন্সকী মীতমসু রাস্ত্রপতি ভবনদা লৈখি। হৌজিক, মসিগী মীতম অসি রাজাজীগী মীতম অমনা মহুৎ শিনগনি। রাজাজী উৎসবকী মনুংদা রাজাগোপালচারী জীগী মতাংদা একজিবিসন অমা পাংথোক্কনি। মসিগী এক্সপো অসি ফেব্রুৱারী ২৪দগী মার্চ ফাওবা চৎথগনি। য়ারিবমখৈ মফম অদুদা চৎলু, য়েংলকউ।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
'মন কী বাত'তা, ঐহাক্না অদোমদা দিজিতেল অরেস্তকী মতাংদা কুপ্না ৱারী শানখ্রে। মসিগী মতুংদা, দিজিতেল আরেস্ত অমসুং দিজিতেল ফোরদকী মতাংদা ঐখোয়গী খুন্নাইদা মশিং য়াম্লবা এৱারনেস শেমগৎলকখি। অদুবু অসিগুম্বা থৌদোকশিং অসি ঐখোয়গী অকোইবদা থোক্লি, মসি থোইদোক হেন্দোকপা অমনি। দিজিতেল আরেস্ত অমসুং ফাইনান্সিএল ফ্রাউদকী খুত্থাংদা ইনোসেন্ত মীওইশিংবু পান্দম থম্লি। চহি য়াম্লবা মীওই অমনা মহাক্কী পুন্সি চুপ্পগী শেনফমদগী লান্না লৌথোকখ্রে হায়না ঐখোয়না তোয়না খঙবা থেংনৈ। করিগুম্বা মতমদা, কনাগুম্বা অমনা অঙাংশিংগী মহৈ-মরোংগীদমক্তা শেন্থং থাদনবগীদমক্তা থাদখিবা শেনফম অদু লান্না লৌথোকই। বিজিনেস মেনশিংগী মরক্তা অরানবা তৌবগী পাউসু ঐখোয়না থেংনৈ। কনাগুম্বা অমনা ফোন তৌরগা হায়রকই, "ঐহাক অচৌবা ওফিসর অমনি। অদোম্না অকুপ্পা মরোল খরা শেয়র তৌগদবনি।" মসিগী মতুংদা, অশোয়বা মীশিংনা মসি তৌই। মরম অদুনা, অদোম্না চেকশিন্না অমসুং চেকশিন্না লৈবসি য়াম্না মরু ওই।
মরুপশিং,
অদোম পুম্নমক্না কে.ৱাই.সি.গী থৌওংগা মরী লৈনরবা ওইগদবনি। করিগুম্বা মতমদা, নহাক্কী বেঙ্কতগী নহাক্না কে.ৱাই.সি.দা অপদেৎ তৌনবা নৎত্রগা কে.ৱাই.সি. অমুক হন্না তৌনবা হায়দুনা মেসেজ লাকপা মতমদা, ৱাহং অসি নহাক্কী ৱাখলদা লাকই ঐহাক্না কে.ৱাই.সি. তৌখ্রে, অদুগা হৌজিক অমুক্কা করিগী? মসি অদোমগী শেলগী সেক্যুরিতীগীদমক্তনি। ঙসিদি পেন্সন, সবসিদী, ইন্সুরেন্স, য়ু.পি.আই. পুম্নমক অসি বেঙ্ক একাউন্তকা মরী লৈনরে হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। মসিনা মরম ওইদুনা বেঙ্কশিংনা নহাক্কী বেঙ্ক একাউন্ত অসি সেক্যুর ওইহন্নবগীদমক মতম মতমগী ওইনা অমুক্কা হন্না কে.ৱাই.সি. তৌগদবনি। হোয়, মসিদসু অদোম্না করিগুম্বা অমা নিংশিংগদবনি: ক্রিমিনেলশিংনা ফেক কোল তৌই, এস.এম.এস. অমসুং লিঙ্কশিং থারকই। মরম অদুনা, ঐখোয়না চেকশিন্না লৈগদবনি অমসুং অসিগুম্বা ফত্তবশিং অসিদগী ঙাকথোক্কদবনি। কে.ৱাই.সি. নৎত্রগা রী.কে.ৱাই.সি. অসি অদোমগী বেঙ্ক ব্রাঞ্চ, ওফিসিএল এপ অমসুং ওথোরাইজ তৌরবা মীদিয়মগী খুত্থাংদা খক্তদা পাংথোক্কদবনি। ও.তি.পি., আধার নম্বর, নত্ত্রগা বেঙ্ক একাউন্তকী ইনফোর্মেসন কনাগুম্বা অমত্তদা শেয়র তৌরোইদবনি। অমসুং খ্বাইদগী মরুওইবদি, মতম মতমগী ওইনা অদোমগী পাসৱার্দ হোংদোকপা। চানবা চিঞ্জাক অমসুং ফি-রোলশিং মতমগী মতুং ইন্না হোংলকপগুম্না, নুমিৎ খরনিগী মতুংদা অদোমগী পাসৱার্দ হোংদোকপগী চৎনবী অমা শেম্মু।
মরুপশিং,
রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা হন্দক্তা হায়রিবা হীরমশিং অসিগী মতাংদা ফাইনান্সিএল লিটরেসী ৱিক অমা শীনখি। ফাইনান্সিএল লিটরেসিগী কেম্পেন অসি হৌজিক চহি অসিদা মখা চত্থখিগনি। মরম অদুনা, রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী পাউজেল অসিদা পুক্নিং চংবীয়ু অমসুং অদোমগী কে.ৱাই.সি. অপদেত তৌদুনা থম্বীয়ু,
নীংশিংবীয়ু:
অচুম্বা কেৱাইসি, মতম চানা অমুক হন্না কেৱাইসি তৌবনা নহাক্কী একাউন্ট অদু ঙাক-শেনগনি।
মপাঙ্গল লৈরবা নাগরিক অমা ওইবীয়ু,
মরমদি শক্তি লৈরবা নাগরিক খক্তনা মপাঙ্গল কনবা অমসুং ইশানা-ইরোমদোম লেপচবা ভারত অমা শেম্বা ঙমগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
ঐখোয়গী লৌমীশিং অসি চিঞ্জাক পুথোকপা মীওই খক্তা নত্তে... মখোয় অসি মালেম অসিগী অশেংবা ভক্তশিংনি। মীওই অমনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদগী লৈহাউবু সনাদা ওন্থোকপা হায়বসি করিনো হায়বদু তমগদবনি। ঙসিদি ঐখোয়গী লৌমীশিংনা চৎনবী অমসুং তেক্নোলোজী অনিমক পুন্সিল্লি। ঐখোয়গী লৌমীশিংনা পোত্থোক পুথোকপদা নত্তনা ক্বালিতী, ভেল্যু এদিসন অমসুং অনৌবা কৈথেলশিংদা মীৎয়েং চংলিবা অসি উবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ওদিশাগী নহা ওইরিবা লৌমী হিরোদ পতেলগী ৱারী অসি তশেংনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি। চহি ৮গী মমাংদা, মহাক্না মহাক্কী মপা, শিবশঙ্কর পতেলগা লোয়ননা ত্রেদিস্নেল ওইবা মওংদা ধান চাবা হৌখি। অদুবু মদুগী মতুংদা, মহাক্না লৌউ-শিংউবদা অনৌবা মিৎয়েং অমা থম্বা হৌখি। মহাক্না মহাক্কী ফার্মগী পুক্কৈদা মপাঙ্গল কনবা মেছ স্ত্রকচর অমা শাখি। মহাক্না মসিদা ক্রাইপর সবজিশিং হৌদোকখি, পুক্নিংগী অকোইবদা বেগান, গয়াভা অমসুং নোকোস থাখি, অমসুং পুক্নিংগী মনুংদা ঙা ফার্মিংসু হৌখি। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রবদা, ত্রেদিস্নেল ফার্মিং, সবজিৎ, মহৈ-মরোং, অমসুং ঙা অসি মফম অমখক্তদা পায়খৎলি। মসিনা লমবু হেন্না ফজনা শিজিন্নবা, ঈশিং কনবা অমসুং অহেনবা শেন্দোং ফংহনবগী মরম অমা ওইরি। ঙসিদি, মফম কয়াদগী লৌমীশিংনা মহাক্কী মোদেল অসি য়েংনবা লাক্লি।
মরুপশিং,
কেরলাগী ত্রিসুর দিস্ত্রিক্তা, খুঙ্গং অমা লৈরি মদুদা শঙ্গোম অমখক্তদা শঙ্গোম মখল ৫৭০ পুথোকই। মসিদা লোকেল ভেরাইতিশিং, হর্বল ভেরাইতিশিং, অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী পুশিল্লকপা ভেরাইতিশিং ফাওবা য়াওরি। মসি লৌউ-শিংউবখক নত্তে, মসি মহৈ-মরোংগী হেরিতেজ ঙাক্নবা অচৌবা কেম্পেন অমনি। ঐখোয়গী লৌমীশিংগী কন্না হোৎনবগী মহৈশিং অসি স্তেতিস্তিক্সতা উৎলি। ঙসিদি, ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা রাইস পুথোকপা লৈবাক অমা ওইরে। তন মিলিয়ন 150 হেনবা রাইস পুথোকপা হায়বসি অচৌবা মায় পাকপা অমনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী মশাগী মথৌ তাবশিং ফংলি অমসুং মালেমগী ফুদ কস্ততা মতেং পাংলি। মরূপশিং, লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অসি হৌজিক্তি মপানগী লৈবাকশিংদা নুংশিৎকী লম্বীদা হেন্না লায়না য়ৌহল্লে। কর্নাতকাদগী নঞ্জানগুদ বেনানাশিং, মাইসুরুগী বেতেলগী লৈশিং, অমসুং ভারতকী লেমোনশিং মালদীবতা পুশিল্লম্মি। হায়রিবা পোৎলমশিং অসি মখোয়গী মগুন অমসুং ক্বালিতীগীদমক খঙনৈ অমসুং জি.আই. তেগ ফাওবা ফংখ্রে। ঙসিগী লৌমীশিংনা ক্বালিতী পাম্মি, ক্বান্তিতীসু হেনগৎহল্লি অমসুং মখোয়গী মমীংসু হেনগৎহল্লি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
মমাং চহিগী অসিগুম্লবা মতম অসিদা লাকখিবা মহা কুম্ভগী থোইদোক হেন্দোকপা ইমেজশিং অদু অদোম্না নীংশিংগনি। সঙ্গমগী তুরেলদা মীওইবা খুন্নাইগী সমুদ্র, থাজবগী অচৌবা ঈচেল, অমসুং ঈরুজবগী অশেংবা তাঙ্কক অদুদা, ভারত অসি মসিগী "সনাতন চেতনা" অসিগা "মরী লৈনৈ" হায়না উবা ফংখি। মরূপশিং, মহা কুম্ভগী চপ মান্নবা ঈচেল, মাঘাগী চপ মান্নবা থা, ভক্তিগী চপ মান্নবা ঈচেল অসি অৱাংদগী খাদা চংশিল্লকপগা লোয়ননা অনৌবা মশক অমা লৌরক্লি।
মরুপশিং,
কেরলাগী লমদমদা, ভারতপুজা তুরেলগী মনাক্তা লৈবা তিরুনাৱায়াদা, চহি চা কয়াগী মমাংদগী চৎনরক্লবা মামাঙ্গমগী চৎনবী অমা লৈরি। মীওই কয়ানা মসিবু মহা মাগা ফেস্তিবেল নৎত্রগা কেরলা কুম্ভ হায়নসু কৌনৈ। মাঘা থাগী মনুংদা অশেংবা তুরেলদা ঈশিং হামদোকপা অমসুং মতম অদু পুন্সিগী অচেৎপা নিংশিং অমা ওইহনবা অসি মসিগী থম্মোয়নি। মতমগী মতুং ইন্না মসিগী চৎনবী অসি মাংখি হায়না উবা ফংখি। চহী অনি চাম্মা চুপ্না, থৌরম অসিবু মমাংদা পাংথোকখিবা অদুগুম্না চাউথোকচবা মওংদা পাংথোকখিদে। অদুবু ঙসিদি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মসিগী হেরিতেজ অসিবু অমুক্কা হন্না শকখঙলি, পুৱারী অসিনা অতোপ্পা মায়কৈ অমদা চংশিল্লি। কেরলাগী কুম্ভ অসি অচৌবা লাউথোকপা অমত্তা য়াওদনা মাই পাক্না পাংথোকখি। মসিগী মতাংদা মীয়াম্না অমগা অমগা পাউ ফাওনখি, ৱাহৈ শন্দোকখি, অমসুং অথুবা মতমদা, ভক্তশিংনা নুমিৎ খুদিংগী তিরুনাভায়াদা লাকপা হৌখি।
মরুপশিং,
মসি মহা কুম্ভ ওইগেরা নত্ত্রগা কেরলা কুম্ভ ওইগেরা, মসি ইশা শেংদোকপগী কুম্মৈ খক্তা নত্তে। মসি ৱাখলদা নিংশিংলকপগী থৌওং অমনি। মসি কলচরগী নিংশিংলোন অমনি। অৱাংদগী খাথংবা থংবা ফাওবদা, তুরেলশিং অসি তোঙান-তোঙানবা ওইরম্বা য়াই, তোর্বানশিং অসি তোঙান-তোঙানবা ওইরম্বা য়াই, অদুবু থাজবগী ঈচেল অসি অমখক্তনি। মসি ভারতনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক্তা থবক তৌরিবা মীওইশিং... মীয়ামগীদমক অৱাংবা থাক্কী থবক তৌরিবা মীওইশিং অসি মতম পুম্নমক্তা মীয়ামগী থম্মোয়দা লৈহৌরগনি। অম্মা জয়ললিতা অসি অসিগুম্বা মীয়াম্না পাম্নবা লুচিংবা অমনি। ফেব্রুৱারী ২৪ অসি মহাক্কী মপোক নুমিৎকী থৌরমনি। তামিল নাদুগী মীয়াম্না মহাক্কীদমক থমখিবা অচেৎপা নুংশিবা অদু ঐহাক্না ঙসি ফাওবা রাজ্য অসিদা লাকপা মতমদা ফাওরি।
অম্মা জয়ললিতাগী ৱারোল পীরকপা মতমদা তামিল নাদুগী মীয়ামগী মফমদা নুংঙাইবা পোকহল্লি। মহাক্কা ঐখোয়গী 'নারী শক্তি'গী মরী অসি হেন্না অখন্নবা ওইরি। মসিগী মরমদি, সরকারদা লৈরিঙৈ মতমদা, মহাক্না মমাশিং, ইচিল-ইনাওশিং অমসুং মচানুপীশিংগী য়াইফনবগীদমক থাগৎনিংঙাই ওইবা থবক কয়া তৌখি। মহাক্না রাজ্য অসিদা লো অমসুং ওর্দর লৈহন্নবা অকনবা খোংথাংশিং লৌখৎখি। পেত্রিওতিজমগী ৱাখল্লোন অসি মহাক্কী থম্মোয়দা য়াম্না চেৎশিল্লম্মি। মহাক্না ভারতকী কলচরেল হেরিতেজদা য়াম্না চাউথোকচখি। অম্মা জয়ললিতাগা উনখিবা অমসুং ৱারী শানখিবা খুদিংমক ঐহাক্কী ৱাখলদা হৌজিক ফাওবা উনরি। মহাক্না ২০০২ অমসুং ২০১২দা গুজরাত্তা ঐহাক্কী ইথিল পীনবগী থৌরম অনিদা শরুক য়াখি। ঐহাক্নানা ঐখোয়গী রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা, ঐখোয়না অফবা লৈঙাক্কা মরী লৈনবা হীরম কয়াদা খন্ন-নৈনখি। মহাক্কী ৱাখল্লোন অসি ময়েক শেংই অমসুং মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অসি মওং চুম্না লৈ। মসি মহাক্কী মরুওইবা মগুন অমনি। চহি কয়াগী মমাংদা, মহাক্না ঐহাকপু পোঙ্গালগী নুংঙাইরবা থৌরমদা চেন্নাইদা নুমিদাংৱাইরমদা করিগুম্বা অমা চামিন্ননবা হায়না কৌখি। ঐহাক্না নুংশিনবগী লিপুন অসিবু কৈদৌঙৈদসু কাওরোই। অমুক্কা হন্না, ঐহাক্না মহাকপু ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
জয়ললিতা অভারগলাক্কু,
য়েন নিনাইভাজানলি-গল,
সমুদায়াত্তিরকু,
এভর আত্রিয়া সেভাই য়েন্দ্রম নিনাভিল ইরুকুম
মৈতৈলোন্দা হন্দোকপাঃ
ঐহাক্না জয়ললিতাদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মহাক্না মীয়ামদা পীখিবা সেবাশিং অসি মতম পুম্নমক্তা নীংশিংদুনা লৈহৌরগনি!!!)
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
হৌজিক ঐহাক্না ঐখোয়গী নুংশিরবা, থাজবা থম্বা ঙম্বা অঙাংশিং, হৌজিক চাংয়েং পাংথোক্লিবা অঙাংশিংদা ৱা ঙাংগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোম্না থা অসিগী অঙনবা শরুক্তা "পরিক্ষা পে চর্চা" য়েংলমগনি অমসুং মদুদগী করিগুম্বা খরা তম্লমগনি। অদুম ওইনমক, ঐহাক্না হংনীংবদি লৈরি: অদোম্না অদোমগী মহৈ তম্বগী মরমদা অহেনবা পুক্নিং চিংশিল্লিৱ্রা?
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচা ইনাওশিং,
নখোয় পুম্নমক একজাম ৱারিয়রশিংনি। ঐনা থাজৈ মদুদি নখোয় পুম্নমক্না অদোমগী একজামিনেসনগীদমক থম্মোয় শেংনা শেম-শারি। হোয়, অসিগুম্বা মতম অসিদা করিগুম্বা খরা থাজদবা লৈবসি মহৌশাগনি। করিগুম্বা মতমদা অদোম্না পুম্নমক নীংশিংলক্কদ্রা নৎত্রগা নীংশিংলরোইদ্রা হায়না অদোম্না খল্লকপা য়াই! করিগুম্বা মতমদা নহাক্কী মতম লোইররক্কদ্রা হায়না নহাক্না খল্লকই। জেনরেসন খুদিংমক্কী অঙাংশিংনা অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসি থেংনখ্রে; অদোম অমত্তা নত্তে। নিংশিংবিয়ু, অদোমগী ভেল্যু অসি অদোমগী মার্ক শীৎনা লেপথোক্তে। মরম অদুনা, নহাকপু থাজবা থমবিয়ু। অদোম্না নৈনখিবা অদুগী মতাংদা থম্মোয় শেংনা ইবিয়ু। অমসুং অদোম্না খঙদবশিং অদুগী মতাংদা হংলকপা ৱাহং অমখক্তনা অদোমগী পুক্নিংবু লাকশিনহল্লু। অমসুং অতোপ্পা ৱাফম অমা: অদোমগী মমা-মপা অমসুং ওজাশিংগা ৱারী শানবিয়ু। নহাক্কী মার্কশিংদগী নত্তনা নহাক্কী হোৎনবা কন্না হোৎনবদগী নহাকপু শকখঙই; নহাক্কী কন্না হোৎনবদগী মখোয় নুংঙাইবা ফাওই। অদোম্না অদোমগী একজামিনেসনদা মায় পাক্কনি অমসুং অদোমগী পুন্সিদা মাই পাকপগী অনৌবা থাক অমা ফংগনি হায়না ঐনা মপুং ফানা থাজৈ।
মরুপশিং,
হৌজিক রমজান চৎথরি। ঐহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা মসিগী অশেংবা থা অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হোলীসু নুমিৎ খরনিগী মতুংদা লাক্কনি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি মচু, গুলাল, অমসুং হরাও-তয়াম্বা ময়াম্না থল্লবা মতম অমা লাক্কদৌরি হায়বনি। অদোম পুম্নমক্না অদোমগী ইমুং-মনুং অমসুং নুংশিজবশিংগা লোয়ননা কুমহৈ খুদিংমক নুংঙাইনা পাংথোকপা ওইরসনু। অমসুং হোয়, মতম পুম্নমক্তা মন্ত্র খরবু নীংশিংগদবনি, খুদম ওইনা লোকেলগীদমক্তা ৱা ঙাংবা।
মপান লমদগী পুথোকপা পোত্থোক কয়া অমা ঐখোয়গী হোলিগী কুমহৈশিং, নৎত্রগা অতোপ্পা কুমহৈশিংদা য়াওরকখি। মখোয়বু কুমহৈশিংদগী লাপ্না থম্বীয়ু, হোলিদগীসু লাপ্না থম্বীয়ু, অমসুং স্বদেশীবু শিজিন্নৌ। অদোম্না স্বদেশী অসি লৌরবদি লৈবাক অসিবু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
থা খুদিংগী ঐহাক্না 'মন কী বাত'কীদমক্তা অদোমগী ৱাখল্লোন কয়া অমা ফংই। অদোমগী পাউতাকশিং অসিনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা লৈরিবা অঙকপা হৈশিংবশিংগী মরমদা ঐখোয়দা খঙহনবদা মতেং পাংই। মশাগী স্বার্থগী মথক্তা চংশিল্লকপা অমসুং খুন্নাইগী সেবা তৌরকপগী ইথিল পীবা ৱারী কয়া অমা অদোমগী খুত্থাংদা লৈবাক শিনবা থুংবগী মীওইশিংদা য়ৌহনখ্রে। অদোম্না অদোমগী হোৎনবা য়াবশিং মখা চত্থবিয়ু। অদোমগী পাউশিং অদু ঐহাক্না ঙাইরি। অমুক্কা হন্না, লাক্কদৌরিবা কুমহৈশিং অসিগীদমক্তা অদোম অমসুং অদোমগী ইমুং মনুংবু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোমবু থাগৎচরি। নমস্কার.

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 131st Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 22.02.2026
22 FEB 2026 11:38AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar.
Welcome to "Mann Ki Baat". Heartiest greetings. "Mann Ki Baat" is a powerful platform for highlighting the achievements of the country and her citizens. The country recently witnessed a similar such achievement during the Global AI Impact Summit held in Delhi. Leaders from many countries, industry leaders, innovators, and people associated with the Start-up sector came together at Bharat Mandapam for the AI ​​Impact Summit. This summit proved to be a turning point in the trajectory of how the world will utilize the power of AI in the future.
Friends,
At the summit, I also had the opportunity to meet world leaders and Tech CEOs. At the AI ​​summit exhibition, I showed myriad things to world leaders. I want to mention two things in particular. These two products at the summit greatly impressed leaders from around the world. The first product was at Amul's booth. It explained how AI is helping us in the treatment of animals… and how farmers keep track of their dairy and animals with the help of 24x7 AI assistance.
Friends,
The second product was related to our culture. Leaders from all over the world were amazed to see how, with the help of AI, we are preserving our ancient texts, our ancient knowledge, our manuscripts and adapting them in accordance with today's generation.
Friends,
Sushrut Samhita was selected for display during the exhibition. In the first step, it was shown how, with the help of technology, we are improving the image quality of manuscripts and making them readable. In the second step, this image was converted into machine-readable text. In the next step, the machine-readable text was read by an AI avatar. And further, in the next step, we also demonstrated how, with the help of technology, this invaluable Indian knowledge can be translated into Indian and foreign languages. World leaders showed great interest in learning about India's ancient knowledge through a modern avatar.
Friends,
At this summit, the world got to see India's amazing capabilities in the field of AI. During this period, India also launched three Made in India AI Models. This in itself has been the biggest AI summit ever. The enthusiasm and excitement of the youth pertaining to this summit was worth watching. I congratulate all the countrymen for the success of this summit.
Friends,
I often say, 'The one who plays, blooms'. Sports also unites us. These days, you must be watching the T-20 World Cup matches. And I am very sure that while watching the match, many times your eyes must have been fixed on a particular player. The jersey is that of some other country, but on hearing the name, you feel that the person is from our country. Then a slight joy arises in some corner of the heart…
Since that player is of Indian origin and he is playing for the country where his family has settled. They step into the field wearing the jerseys of their respective countries and represent that country wholeheartedly. The Canadian team has the highest number of players of Indian origin. Team captain Dilpreet Bajwa was born in Gurdaspur, Punjab. Navneet Dhaliwal is from Chandigarh. This list includes many names like Harsh Thakar and Shreyas Mowa, who are raising the pride of not only Canada… but India as well. The American team has many players who have emerged from Indian domestic cricket. American team captain Monank Patel has also played for Gujarat's under-16 and under-18 teams. Saurabh from Mumbai, Harmeet Singh and Milind Kumar from Delhi are all the pride of the American team. The Oman team today has many players who have previously played for different states of India. Players like Jatinder Singh, Vinayak Shukla, Karan, Jai and Ashish are strong links that bind Oman cricket. Players of Indian origin are also ensuring their place in the teams of New Zealand, UAE and Italy. There are countless such players of Indian origin who are bringing pride to their respective countries… becoming an inspiration for the youth there. This is the hallmark of Indianness. Wherever Indians go, they remain connected to the roots of their motherland and contribute to the development of their Karambhoomi, the country they live and work in.
My dear countrymen,
There is no greater sorrow for any parent than losing one’s own child. The pain of losing a very young child is deeper. Just a few days ago, we lost Aalin Sherin Abraham, a little innocent girl from Kerala. She left this world at the age of just 10 months. Imagine—she had a whole life ahead of her, which abruptly ended. So many dreams and joys remained unfulfilled. The pain her parents must be undergoing is beyond any expression in words. But even amidst such profound pain, Aalin's father, Arun Abraham, and mother, Sherin, made a decision that has filled up the heart of every citizen with respect. They decided to donate Aalin's organs. This single decision reveals the expanse of their thinking and the magnitude of their personality. While on the one hand they grieved the loss of their daughter, on the other they were also filled with a spirit of helping others. They wanted that no family experiences such a fate. Aalin Sherin Abraham is no longer with us, but her name has joined the ranks of the nation's youngest organ donors. Friends, awareness about organ donation is steadily rising in India these days. This is helping those who are in need of it. It is also strengthening medical research in the country. Many organizations and individuals are doing extraordinary work in this direction.
Friends,
Like Aalin from Kerala, there are many people who have given a second life to someone through organ donation. For example, Lakshmi Devi from Delhi. She traveled to Kedarnath last year.
For that she had to trek 14 kilometers. You will be surprised to know that she undertook this trek after a heart transplant. Her heart was functioning only at 15 percent. Amidst that, she received the heart of a deceased donor. After that, her life transformed completely. Gaurang Banerjee from West Bengal has been to Nathu La twice. It is located 14,000 feet above sea level. And the special aspect is that he achieved this feat after a lung transplant. Ramdev Singh of Sikar, Rajasthan, had to undergo a kidney transplant. Today, he is excelling in sporting activities.
Friends,
You will come across many such inspiring examples. This proves once again that a single noble act can change the lives of countless people. I heartily commend all those who have undertaken such noble deeds.
My dear countrymen,
During the Azadi Ka Amrit Mahotsav, I spoke of the ‘Panch-Pran’ from the Red Fort. One of them is freedom from the mentality of slavery. Today, the country is leaving behind the symbols of slavery and has begun to value symbols related to Indian culture. Our Rashtrapati Bhavan has also taken an important step in this direction. Tomorrow, i.e. the 23rd of February, 'Rajaji Utsav' will be celebrated at Rashtrapati Bhavan. On this occasion, a statue of C. Rajagopalachari ji will be unveiled in the Central Courtyard of Rashtrapati Bhavan. He was the first Indian Governor General of Independent India.
He was among those who saw power not as a position but as a service. His conduct, self-restraint, and independent thinking in public life inspire us even today. Unfortunately, even after independence, statues of British administrators were allowed to remain in Rashtrapati Bhavan, but those of the nation's greatest sons were denied space. A statue of British architect Edwin Lutyens also stood in Rashtrapati Bhavan. Now, this statue will be replaced by a statue of Rajaji. An exhibition on Rajagopalachari ji will also be held during the Rajaji Utsav. This exhibition will be on from the 24th of February to the 1srt of March. Do pay a visit there, to have a look, whenever possible.
My dear countrymen,
In 'Mann Ki Baat', I have spoken to you at length about Digital Arrest. After this, a lot of awareness was generated in our society regarding Digital Arrest and Digital Fraud, but still such incidents are happening around us, that are unpardonable. Innocent people are being targeted through Digital Arrest and Financial Fraud. Many a time we come to know that a senior citizen has been swindled of one’s lifelong earnings. At times, someone is defrauded of the money one had saved to pay children's fees. We also come across news of fraud with businessmen. Someone calls up and says, "I am a big officer. You have to share some details." After this, innocent people do just that. Therefore, it is very important for you to remain alert and vigilant.
Friends,
You all must be familiar with the process of KYC – Know Your Customer. Sometimes, when you receive messages from your bank asking you to update KYC or re-KYC, the question arises in your mind – I have already done KYC, then why this? I urge you not to fret; this is just for the safety of your money. We all know that nowadays everything from pension, subsidy, insurance, UPI, everything is linked to the bank account. This is why banks periodically perform re-KYC to ensure your bank account remains secure. Yes, here too, you must remember one thing: criminals make fake calls, send SMS and links. Therefore, we must remain vigilant and not fall prey to such fraudsters. KYC or re-KYC should be done only through your bank branch, official app, and authorized medium. Do not share OTP, Aadhaar number, or bank account information with anyone. And most importantly, keep changing your password from time to time. Just as food and clothing change with each season, make it a rule to change your password every few days.
Friends,
The Reserve Bank of India recently organized a Financial Literacy Week on these very topics. This financial literacy campaign will now continue throughout the year. Therefore, pay heed to the Reserve Bank of India's message and keep your KYC updated.
Remember:
Correct KYC, timely re-KYC keeps your account safe.
Become an empowered citizen,
Because only empowered citizens builds a strong and self-reliant India.
My dear countrymen,
Our farmers are not just food providers... they are true devotees of the earth. One should learn from our farmers what it is to turn soil into gold. And our farmers today are blending both tradition and technology, and I am pleased to see that our farmers are now focusing not just on production but also on quality, value addition, and new markets. The story of a young farmer named Hirod Patel in Odisha is truly inspiring. Until about eight years ago, he cultivated paddy in the traditional way with his father, Shiv Shankar Patel, but then, he began to approach farming from a new perspective. He built a strong mesh structure over his farm's pond. He grew creeper vegetables on it, planted bananas, guavas, and coconuts around the pond, and also started fish farming in the pond. In other words, traditional farming, vegetables, fruits, and fish are all being undertaken in one place. This has led to better land use, water savings, and additional income. Today, farmers from far and wide come over to see his model.
Friends,
In Kerala's Thrissur district, there's a village where 570 varieties of rice are grown in a single field. This includes local varieties, herbal varieties, and even varieties imported from other states. This isn't just farming, it's a massive campaign to preserve seed heritage. The results of our farmers' hard work are reflected in the statistics also. Today, India has become the world's largest rice producer. Producing over 150 million tons of rice is no small achievement. We are meeting our own needs and contributing to the global food basket. Friends, agricultural products are now reaching foreign countries more easily by air. Nanjangud bananas from Karnataka, Mysuru betel leaves, and Indi lemons were exported to the Maldives. These products are known for their taste and quality and have even received the GI tag. Today's farmer seeks quality, is also increasing quantity and is making his mark as well.
My dear countrymen,
You surely remember the amazing images of the Maha Kumbh around this time last year. The sea of ​​humanity surging on the banks of the Sangam, the immense flow of faith, and in that sacred moment of bathing, it seemed as if India was ‘in communion’ with its ‘Sanatan Chetana’. Friends, the same stream of the Maha Kumbh, the same month of Magha, the same voice of devotion, as it moves from North to South, takes on a new identity.
Friends,
On the land of Kerala, in Tirunavaya on the banks of the Bharatappuzha River, there is a centuries-old tradition – Mamangam. Many people also call it the Maha Magha Festival or Kerala Kumbh. Bathing in the holy river during the month of Magha and making that moment an indelible memory of life is its soul. Over time, this tradition seemed to have disappeared. For nearly two hundred and fifty years, this event had not been celebrated with the same grandeur as it used to be. But today, in our country, which is re-recognizing its heritage, history has taken another turn. This time, the Kerala Kumbh was successfully held without any major announcement. People communicated with each other about it, word spread, and soon, devotees began arriving at Tirunavaya every day.
Friends,
Whether it's the Maha Kumbh or the Kerala Kumbh, it's not just a festival of bathing. It's a reminiscential awakening of memory. It's a re-remembrance of culture. From North to South, the rivers may be different, the banks may be different, but the stream of faith is the same—this is Bharat.
Friends,
In our country, those who have worked for the welfare of society… those who have prioritized the public in their noble deeds always remain in the hearts of the people. Amma Jayalalithaa ji was one such popular leader. February 24th is the occasion of her birth anniversary. I still feel the deep affection the people of Tamil Nadu had for her, even today during my visits to the state.
The mention of Amma Jayalalithaa brings a glow to the faces of the people of Tamil Nadu. Our ‘Nari Shakti’s’ connection with her has been even more special. This is also because, while in government, she made many commendable efforts for the welfare of mothers, sisters, and daughters. She also took concrete steps to maintain law and order in the state. The spirit of Patriotism was deeply embedded within her. She was also deeply proud of India's cultural heritage. Every meeting and every conversation with Amma Jayalalithaa is still fresh in my mind. She also attended two of my swearing-in ceremonies in Gujarat, in 2002 and 2012. When we were both Chief Ministers of our respective states, we often discussed topics like good governance. Her thinking was crystal clear and her thoughts were uncluttered. This was a significant characteristic of hers. Many years ago, she invited me to Chennai over lunch on the auspicious occasion of Pongal. That affectionate gesture will remain unforgettable for me. Once again, I pay my humble tributes to her.
Jayalalithaa avargalakku,
yen ninaivajanli-gal,
samudayattirkku,
avar aatriya sevai yendrum ninaivil irukkum |
(English Translation: My tributes to Jayalalitha,
Her services to the people will always be remembered!!!)
My dear countrymen,
I shall now address our dear, promising children, those currently taking exams. I hope you must have watched "Pariksha Pe Charcha" earlier this month and learned something from it. However, I still want to ask: are you stressing too much about your studies?
My dear children,
You are exam warriors. I'm sure you're all wholeheartedly preparing for your exams. Yes, it's natural to have some doubts at such times. Sometimes you wonder if you'll remember everything or not! Sometimes you wonder if you'll run out of time. Children of every generation have experienced these feelings; you're not alone. Remember, your worth isn't determined by your mark sheet. So, trust yourself. Write wholeheartedly about what you've studied. And don't let that one question about what you didn't understand dominate your mind. And one more thing: keep talking to your parents and teachers. They recognize you not by your marks but by your efforts; they are happy with your hard work. I am fully confident that you will succeed in your exams and achieve new heights of success in your lives.
Friends,
Ramzan is currently going on. I wish everyone the best for this holy month. Holi is also coming in a few days. This means that a time filled with colors, gulal, and laughter is about to knock at the door. May you all celebrate all festivals happily with your family and loved ones. And yes, always remember some mantras, like being vocal for local.
Many foreign-made products have entered our Holi celebrations, or even other festivals. Keep them away from festivals, keep them away from Holi as well, and adopt Swadeshi. When you buy Swadeshi, you also help in the campaign to make the country self-reliant.
Friends,
Every month I receive numerous suggestions from you for 'Mann Ki Baat'. Your messages help us know about the amazing talents hidden in every corner of the country. Many inspiring stories of rising above personal interests and serving society have reached people across the country through you. May you continue with your efforts. I look forward to your messages. Once again, I extend my best wishes to you and your family for the upcoming festivals. Thank you very much. Namaskar.