প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘মন কি বাত’ৰ ১৩১সংখ্যক খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ (২২.০২.২০২৬)
22 FEB 2026 11:38AM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী, নমস্কাৰ।
"মন কি বাত"লৈ আপোনালোকক স্বাগতম আৰু অভিনন্দন জনাইছোঁ। "মন কি বাত" দেশৰ লগতে নাগৰিকসকলৰ কৃতিত্বক উজ্জ্বল কৰি তোলাৰ এখন শক্তিশালী মঞ্চ। শেহতীয়াকৈ দিল্লীত অনুষ্ঠিত গ্ল’বেল এ আই ইমপেক্ট ছামিটৰ সময়ত দেশখনে এনেধৰণৰ কৃতিত্বৰ সাক্ষী হৈ ৰ’ল৷ বহু দেশৰ নেতা, উদ্যোগৰ নেতা, উদ্ভাৱক আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত লোকসকলে ভাৰত মণ্ডপমত এআই ইমপেক্ট ছামিটৰ বাবে সমৱেত হৈছিল। ভৱিষ্যতে বিশ্বই এআইৰ শক্তিক কেনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব তাৰ বাবে এই শীৰ্ষ সন্মিলনখন এক টাৰ্নিং পইণ্ট হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ল।
বন্ধুসকল,
শীৰ্ষ সন্মিলনত বিশ্বৰ নেতা আৰু প্ৰযুক্তি খণ্ডৰ চিইঅ’সকলকো লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। এ আই সন্মিলনৰ প্ৰদৰ্শনীত মই বিশ্বৰ নেতাসকলক অসংখ্য বস্তু দেখুৱালোঁ। বিশেষকৈ দুটা কথা উল্লেখ কৰিব বিচাৰিছো। শীৰ্ষ সন্মিলনত এই দুটা সামগ্ৰীয়ে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ নেতাসকলক বহুপৰিমাণে আপ্লুত কৰিছিল। প্ৰথমটো আছিল আমূলৰ বুথ। ইয়াত বুজাই দিয়া হৈছিল যে এআইয়ে আমাক জীৱ-জন্তুৰ চিকিৎসাত কেনেদৰে সহায় কৰিছে আৰু ২৪x৭ সময় এআই সুবিধাৰ সহায়ত কৃষকসকলে কেনেকৈ তেওঁলোকৰ দুগ্ধ আৰু জীৱ-জন্তুৰ খবৰ ৰাখিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
দ্বিতীয়টো সামগ্ৰী আমাৰ সংস্কৃতিৰ সৈতে জড়িত আছিল। আমি কেনেকৈ এআইৰ সহায়ত আমাৰ প্ৰাচীন গ্ৰন্থ, আমাৰ প্ৰাচীন জ্ঞান, আমাৰ পাণ্ডুলিপিসমূহ সংৰক্ষণ কৰি ৰাখিছো আৰু আজিৰ প্ৰজন্মৰ লগত সেইবোৰক খাপ খুৱাই লৈছো, সেই কথা দেখি বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ নেতাসকল আচৰিত হৈছিল।
বন্ধুসকল,
প্ৰদৰ্শনীৰ সময়ত প্ৰদৰ্শনৰ বাবে নিৰ্বাচিত হৈছিল সুশ্ৰুত সংহিতা। প্ৰথম পদক্ষেপত দেখুওৱা হৈছিল যে আমি কেনেকৈ প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত পাণ্ডুলিপিৰ ছবিৰ মান উন্নত কৰি পঢ়িব পৰা কৰি তুলিছো। দ্বিতীয় পদক্ষেপত এই ছবিখন মেচিনেৰে পঢ়িব পৰা লেখালৈ ৰূপান্তৰ কৰা হৈছিল। পৰৱৰ্তী পদক্ষেপত মেচিনত পঢ়িব পৰা লেখাটো এআই অৱতাৰে পঢ়িছিল। তদুপৰি, পৰৱৰ্তী পদক্ষেপত আমি প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত এই অমূল্য ভাৰতীয় জ্ঞানক কেনেকৈ ভাৰতীয় আৰু বিদেশী ভাষালৈ অনুবাদ কৰিব পাৰি, সেই কথাও প্ৰদৰ্শন কৰিলোঁ। আধুনিক অৱতাৰৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ প্ৰাচীন জ্ঞানৰ বিষয়ে জানিবলৈ বিশ্বৰ নেতাসকলে যথেষ্ট আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
এই সন্মিলনত বিশ্বই এআইৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ আচৰিত সামৰ্থ্যৰ সাক্ষী হৈছিল। এই সময়ছোৱাত ভাৰতে তিনিটা মেড ইন ইণ্ডিয়া এ আই আৰ্হিও মুকলি কৰে। এইখন আছিল এতিয়ালৈকে অনুষ্ঠিত আটাইতকৈ ডাঙৰ এ আই শীৰ্ষ সন্মিলন। এই সন্মিলন বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ উৎসাহ আৰু উত্তেজনা স্পষ্ট হৈ পৰিছিল। এই সন্মিলনৰ সফলতাৰ বাবে সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
মই প্ৰায়ে কওঁ, ‘যিজনে খেলে, তেওঁ উজলি উঠে’। ক্ৰীড়ায়ো আমাক একত্ৰিত কৰে। আপোনালোকে আজিকালি নিশ্চয় টি-২০ বিশ্বকাপৰ খেলবোৰ চাই আছে। আৰু মই নিশ্চিত যে মেচখন চাই থাকোঁতে বহুবাৰ আপোনাৰ দৃষ্টি নিশ্চয় কোনো বিশেষ খেলুৱৈৰ ওপৰত নিবদ্ধ হৈ পৰে। জাৰ্চিটো আন কোনোবা দেশৰ, কিন্তু নামটো শুনিলেই অনুভৱ হয় যে খেলুৱৈজন আমাৰ দেশৰ। তাৰ পিছত হৃদয়ৰ কোনোবা এটা কোণত সামান্য হলেও আনন্দৰ সৃষ্টি হয়... যিহেতু সেই খেলুৱৈজন ভাৰতীয় মূলৰ আৰু তেওঁ নিজৰ পৰিয়ালে বসতি স্থাপন কৰা দেশখনৰ হৈ খেলি আছে। তেওঁলোকে নিজ নিজ দেশৰ জাৰ্চি পিন্ধি খেলপথাৰত ভৰি দিয়ে আৰু সেই দেশখনক সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। কানাডাৰ দলটোত ভাৰতীয় মূলৰ খেলুৱৈৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক। দলৰ অধিনায়ক দিলপ্ৰীত বাজৱাৰ জন্ম হৈছিল পঞ্জাৱৰ গুৰদাসপুৰত। নৱনীত ধলিৱালৰ ঘৰ চণ্ডীগড়ৰ। এই তালিকাত হৰ্ষ ঠাকাৰ আৰু শ্ৰেয়াছ মোৱাৰ দৰে বহু নাম অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, যিয়ে কেৱল কানাডাৰেই নহয়, ভাৰতৰো গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে। আমেৰিকাৰ দলটোত ভাৰতীয় ঘৰুৱা ক্ৰিকেটৰ পৰা ওলাই অহা বহু খেলুৱৈ আছে। আমেৰিকাৰ দলৰ অধিনায়ক মনাংক পেটেলে গুজৰাটৰ ১৬ বছৰ অনুৰ্ধ আৰু ১৮ বছৰ অনুৰ্ধ দলৰ হৈও খেলিছে। মুম্বাইৰ সৌৰভ, দিল্লীৰ পৰা হৰমিত সিং আৰু মিলিন্দ কুমাৰ আটাইকেইজনেই আমেৰিকান দলৰ গৌৰৱ। ওমান দলত আজি বহু খেলুৱৈ আছে যিয়ে পূৰ্বে ভাৰতৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ হৈ খেলিছে। যতীন্দৰ সিং, বিনায়ক শুক্লা, কৰণ, জয় আৰু আশীষৰ দৰে খেলুৱৈ ওমান ক্ৰিকেটক বান্ধি ৰখা শক্তিশালী স্তম্ভ। ভাৰতীয় মূলৰ খেলুৱৈসকলেও নিউজিলেণ্ড, ইউ এ ই আৰু ইটালীৰ দলত নিজৰ স্থান নিশ্চিত কৰিছে। ভাৰতীয় মূলৰ এনে অগণন খেলুৱৈ আছে যিয়ে নিজৰ নিজৰ দেশলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছে... তাত থকা যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে প্ৰেৰণা হৈ পৰিছে। এয়াই ভাৰতীয়ত্বৰ পৰিচয়। ভাৰতীয়সকল য’তেই যায়, মাতৃভূমিৰ শিপাৰ লগত সংযুক্ত হৈ থাকে আৰু তেওঁলোকে বাস কৰা দেশখনৰ, কৰ্মভূমিৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগায়।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
নিজৰ সন্তানক হেৰুৱাতকৈ ডাঙৰ দুখ কোনো পিতৃ-মাতৃৰ বাবে নাই। অতি সৰু ল’ৰা এটাক হেৰুৱাৰ বেদনা আৰু গভীৰ। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে আমি হেৰুৱাইছিলো কেৰালাৰ এগৰাকী সৰু নিৰীহ ছোৱালী- আলিন শ্বেৰিন আব্ৰাহামক। মাত্ৰ ১০ মাহ বয়সতে তেওঁ এই পৃথিৱী এৰি থৈ গৈছিল। কল্পনা কৰক— তেওঁৰ সন্মুখত এটা গোটেই জীৱন আছিল, যিটো হঠাতে শেষ হৈ গ’ল। ইমানবোৰ সপোন আৰু আনন্দ পূৰণ নোহোৱাকৈয়ে থাকি গ’ল। তেওঁৰ মাক-দেউতাকে নিশ্চয় যি যন্ত্ৰণা ভোগ কৰি আছে সেয়া শব্দৰে প্ৰকাশৰ বাহিৰত। কিন্তু এনে গভীৰ যন্ত্ৰণাৰ মাজতো আলিনৰ পিতৃ অৰুণ আব্ৰাহাম আৰু মাতৃ শ্বেৰিনে এনে এটা সিদ্ধান্ত লৈছিল যিয়ে প্ৰতিজন নাগৰিকৰ হৃদয়ক সন্মানেৰে ভৰাই তুলিছে। তেওঁলোকে আলিনৰ অংগ দান কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। এই একক সিদ্ধান্তই তেওঁলোকৰ চিন্তাৰ বিস্তৃতি আৰু তেওঁলোকৰ ব্যক্তিত্বৰ পৰিসৰ উন্মোচন কৰে। এফালে ছোৱালীজনীক হেৰুৱাই শোক প্ৰকাশ কৰাৰ বিপৰীতে আনফালে আনক সহায় কৰাৰ মনোভাবেও ভৰি পৰিছিল। তেওঁলোকে বিচাৰিছিল যে কোনো পৰিয়ালে যাতে এনে দুৰ্ভাগ্যৰ সন্মুখীন নহয়। আলিন শ্বেৰিন আব্ৰাহাম এতিয়া আমাৰ লগত নাই যদিও তেওঁৰ নাম দেশৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া অংগদাতাৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। বন্ধুসকল, ভাৰতত আজিকালি অংগদানৰ বিষয়ে সজাগতা ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আৰ্তজনক সহায় কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ই দেশত চিকিৎসা গৱেষণাক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। বহু সংগঠন আৰু ব্যক্তিয়ে এই দিশত অসাধাৰণ কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
কেৰালাৰ আলিনৰ দৰে অংগদানৰ জৰিয়তে কাৰোবাক দ্বিতীয় জীৱন দিয়া বহু লোক আছে। উদাহৰণস্বৰূপে- দিল্লীৰ লক্ষ্মী দেৱী, যোৱা বছৰ তেওঁ কেদাৰনাথলৈ যাত্ৰা কৰিছিল। তাৰ বাবে তেওঁ ১৪ কিলোমিটাৰ ট্ৰেকিং কৰিবলগীয়া হৈছিল। আপুনি জানি আচৰিত হ’ব যে তেওঁ হাওঁফাওঁ সংৰোপণৰ পিছত এই যাত্ৰা কৰিছিল। তেওঁৰ হৃদযন্ত্ৰই মাত্ৰ ১৫ শতাংশহে কাম কৰি আছিল। তাৰ মাজতে তেওঁ লাভ কৰিলে এজন মৃত দাতাৰ হৃদয়। ইয়াৰ পিছত তাইৰ জীৱনটো সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপান্তৰিত হ’ল। পশ্চিম বংগৰ গৌৰাং বেনাৰ্জীয়ে দুবাৰকৈ নাথুলালৈ গৈছে। এয়া সমুদ্ৰপৃষ্ঠৰ পৰা ১৪,০০০ ফুট উচ্চতাত অৱস্থিত। আৰু বিশেষ দিশটো হ’ল তেওঁ হাওঁফাওঁ সংৰোপণৰ পিছত এই কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছিল। ৰাজস্থানৰ ছিকাৰৰ ৰামদেৱ সিঙৰ বৃক্ক সংৰোপণ কৰিবলগীয়া হৈছিল। আজি তেওঁ ক্ৰীড়াত পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাইছে।
বন্ধুসকল,
এনে বহুতো প্ৰেৰণাদায়ক উদাহৰণ আপুনি পাব। ইয়াৰ দ্বাৰা আকৌ এবাৰ প্ৰমাণিত হয় যে এটা উদাৰ পদক্ষেপে অগণন মানুহৰ জীৱন সলনি কৰিব পাৰে। এনে উদাৰ কাম হাতত লোৱা সকলোকে মই আন্তৰিকতাৰে প্ৰশংসা কৰিছো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত লালকিল্লাৰ পৰা ‘পঞ্চ-প্ৰাণ’ৰ কথা কৈছিলো। তাৰ ভিতৰত এটা হ’ল দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্তি। আজি দেশে দাসত্বৰ প্ৰতীক এৰি ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ লগত জড়িত প্ৰতীকক মূল্য দিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আমাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনেও এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। কাইলৈ ​​অৰ্থাৎ ২৩ ফেব্ৰুৱাৰীত ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত ‘ৰাজাজী উৎসৱ’ উদযাপন কৰা হ’ব। এই উপলক্ষে ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনৰ কেন্দ্ৰীয় প্ৰাংগণত চি ৰাজাগোপালাচাৰীজীৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰা হ'ব। তেওঁ আছিল স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰথমগৰাকী ভাৰতীয় গৱৰ্ণৰ জেনেৰেল। ক্ষমতাক পদ হিচাপে নহয় সেৱা হিচাপে চোৱাসকলৰ ভিতৰত তেওঁ আছিল। ৰাজহুৱা জীৱনত তেওঁৰ আচৰণ, আত্মসংযম, স্বাধীন চিন্তাধাৰাই আজিও আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে স্বাধীনতাৰ পাছতো ব্ৰিটিছ প্ৰশাসকৰ প্ৰতিমূৰ্তি ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত থাকিবলৈ দিয়া হৈছিল যদিও ৰাষ্ট্ৰৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পুত্ৰসকলৰ মূৰ্তিবোৰক স্থান দিয়াৰ পৰা বঞ্চিত কৰা হৈছিল। ব্ৰিটিছ স্থপতিবিদ এডউইন লুটিয়েন্সৰ প্ৰতিমূৰ্তিও ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত থিয় হৈ আছিল। এতিয়া এই প্ৰতিমূৰ্তিৰ ঠাইত ৰাজাজীৰ প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপন কৰা হ’ব। ৰাজাজী উৎসৱৰ সময়ত ৰাজাগোপালাচাৰীজীৰ ওপৰত এখন প্ৰদৰ্শনীৰো আয়োজন কৰা হ’ব। এই প্ৰদৰ্শনী ২৪ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ১ মাৰ্চলৈকে চলিব। সম্ভৱ হ’লে এই প্ৰদৰ্শনী এবাৰ চাবলৈ অনুৰোধ জনালো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
'মন কি বাত'ত আপোনালোকৰ লগত মই ডিজিটেল এৰেষ্টৰ বিষয়ে দীঘলীয়াকৈ কথা পাতিছিলো। ইয়াৰ পিছত আমাৰ সমাজত ডিজিটেল এৰেষ্ট আৰু ডিজিটেল জালিয়াতিৰ সন্দৰ্ভত বহু সজাগতা সৃষ্টি হ’ল যদিও এতিয়াও আমাৰ আশে-পাশে এনে ঘটনা ঘটি আছে, যিবোৰ ক্ষমা কৰিব নোৱাৰা। ডিজিটেল এৰেষ্ট আৰু বিত্তীয় প্ৰৱঞ্চনাৰ জৰিয়তে নিৰীহ লোকক লক্ষ্য কৰি লোৱা হৈছে। বহু সময়ত আমি গম পাওঁ যে এজন জ্যেষ্ঠ নাগৰিকক নিজৰ আজীৱন উপাৰ্জন প্ৰতাৰণা কৰি লুটি নিয়া হৈছে। কেতিয়াবা কোনোবাই সন্তান্তৰ মাচুল দিবৰ বাবে জমা কৰা ধন প্ৰতাৰণা কৰা হয়। ব্যৱসায়ীসকলৰ লগত প্ৰৱঞ্চনাৰ খবৰৰো আমি সন্মুখীন হওঁ। কোনোবাই ফোন কৰি কয়, "মই এজন ডাঙৰ বিষয়া। আপুনি কিছুমান সবিশেষ শ্বেয়াৰ কৰিব লাগিব।" ইয়াৰ পিছত নিৰীহ মানুহে ঠিক তেনেকুৱাই কৰে। সেয়ে সতৰ্ক আৰু সাৱধান হৈ থকাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে কে ৱাই চি– Know Your Customer প্ৰক্ৰিয়াৰ সৈতে পৰিচিত হ’ব লাগিব। কেতিয়াবা যেতিয়া আপোনাৰ বেংকৰ পৰা কে ৱাই চি আপডেট বা পুনৰ কে ৱাই চি কৰিবলৈ কোৱা মেছেজ আহে, তেতিয়া আপোনাৰ মনত প্ৰশ্নৰ উদয় হয়– মই ইতিমধ্যে কে ৱাই চি কৰিছো, তেন্তে এইটো কিয় আহিছে? মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো যে আপুনি চিন্তা নকৰিব; এইটো কেৱল আপোনাৰ ধনৰ সুৰক্ষাৰ বাবে। আমি সকলোৱে জানো যে আজিকালি পেঞ্চন, ৰাজসাহায্য, বীমা, ইউ পি আই, সকলো বেংক একাউণ্টৰ লগত জড়িত হৈ আছে। এই কাৰণেই বেংকসমূহে সময়ে সময়ে পুনৰ কে ৱাই চি কৰে, যাতে আপোনাৰ বেংক একাউণ্ট সুৰক্ষিত হৈ থাকে। হয়, ইয়াতো এটা কথা মনত ৰাখিব লাগিব যে অপৰাধীয়ে ভুৱা ফোন কৰে, এছএমএছ আৰু লিংক প্ৰেৰণ কৰে। গতিকে আমি সজাগ হৈ থাকিব লাগিব আৰু এনে প্ৰৱঞ্চকৰ বলি হ’ব নালাগিব। কে ৱাই চি বা পুনৰ কে ৱাই চি কেৱল আপোনাৰ বেংক শাখা, অফিচিয়েল এপ আৰু অনুমোদিত মাধ্যমৰ জৰিয়তেহে কৰিব লাগে। অ'টিপি, আধাৰ নম্বৰ, বা বেংক একাউণ্টৰ তথ্য কাৰো লগত শ্বেয়াৰ নকৰিব। আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল মাজে মাজে আপোনাৰ পাছৱৰ্ড সলনি কৰি থাকিব। যেনেকৈ প্ৰতিটো ঋতুৰ লগে লগে খাদ্য আৰু কাপোৰ সলনি হয়, তেনেকৈয়ে কেইদিনমানৰ মূৰে মূৰে পাছৱৰ্ড সলনি কৰাটো নিয়ম কৰি লওক।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়াকৈ ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকে এইবোৰ বিষয়ক লৈ বিত্তীয় সাক্ষৰতা সপ্তাহৰ আয়োজন কৰিছিল। এই বিত্তীয় সাক্ষৰতা অভিযান এতিয়া গোটেই বছৰটো চলি থাকিব। গতিকে ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ বাৰ্তালৈ গুৰুত্ব দিয়ক আৰু আপোনাৰ কে ৱাই চি আপডেট কৰি ৰাখক।
মনত ৰাখিব :
শুদ্ধ কে ৱাই চি, সময়মতে পুনৰ কে ৱাই চি দাখিলে আপোনাৰ একাউণ্ট সুৰক্ষিত ৰাখে।
এজন ক্ষমতাশালী নাগৰিক হওক,
কাৰণ ক্ষমতাশালী নাগৰিকেহে সবল আৰু স্বাৱলম্বী ভাৰত গঢ়ি তোলে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমাৰ কৃষকসকল কেৱল খাদ্য যোগানকাৰী নহয়, তেওঁলোক পৃথিৱীৰ প্ৰকৃত তত্ত্বাৱধায়ক। মাটিক সোণলৈ পৰিণত কৰাটো কি সেয়া আমাৰ কৃষকৰ পৰা শিকিব লাগে। আৰু আমাৰ কৃষকসকলে আজি পৰম্পৰা আৰু প্ৰযুক্তি দুয়োটাৰে মিশ্ৰণ ঘটাইছে, আৰু মই এইটো দেখি আনন্দিত হৈছো যে আমাৰ কৃষকসকলে এতিয়া কেৱল উৎপাদনতে নহয়, গুণগত মান, মূল্য সংযোজন, আৰু নতুন বজাৰৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিছে। ওড়িশাৰ হিৰোদ পেটেল নামৰ এজন যুৱ কৃষকৰ কাহিনী সঁচাকৈয়ে প্ৰেৰণাদায়ক। প্ৰায় আঠ বছৰ আগলৈকে তেওঁ পিতৃ শিৱশংকৰ পেটেলৰ সৈতে পৰম্পৰাগত পদ্ধতিৰে ধানৰ খেতি কৰিছিল যদিও তাৰ পিছত, তেওঁ খেতিৰ প্ৰতি নতুন দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ নিজৰ ফাৰ্মৰ পুখুৰীটোৰ ওপৰত এটা মজবুত জালৰ বিন্যাস সাজিছিল। তাৰ ওপৰত লতাজাতীয় শাক-পাচলিৰ খেতি কৰিছিল, পুখুৰীৰ আশে-পাশে কল, মধুৰিআম, নাৰিকল ৰোপণ কৰিছিল, লগতে পুখুৰীত মাছপালনো আৰম্ভ কৰিছিল। অৰ্থাৎ পৰম্পৰাগত খেতি, শাক-পাচলি, ফল-মূল, মাছ সকলো একে ঠাইতে উতপাদন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ভূমিৰ ব্যৱহাৰ উন্নত হৈছে, পানীৰ সঞ্চয় হৈছে আৰু অতিৰিক্ত আয় হৈছে। আজি দূৰ-দূৰণিৰ পৰা কৃষকসকলে তেওঁৰ এই আৰ্হি চাবলৈ ওচৰলৈ আহে।
বন্ধুসকল,
কেৰেলাৰ ত্ৰিশূৰ জিলাত এখন গাঁও আছে য’ত একেখন পথাৰতে ৫৭০ জাতৰ ধানৰ খেতি কৰা হয়। ইয়াৰ ভিতৰত স্থানীয় জাত, বনৌষধি জাত, আনকি আন ৰাজ্যৰ পৰা আমদানি কৰা জাতো অন্তৰ্ভুক্ত। এইটো কেৱল খেতি নহয়, বীজৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ এক বৃহৎ অভিযান। আমাৰ কৃষকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফলাফল পৰিসংখ্যাতো প্ৰতিফলিত হৈছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ধান উৎপাদনকাৰী দেশত পৰিণত হৈছে। ১৫ কোটি টনতকৈ অধিক চাউল উৎপাদন কৰাটো কোনো সৰু কৃতিত্ব নহয়। আমি নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিছো আৰু গোলকীয় খাদ্য ভাণ্ডাৰলৈ অৰিহণা যোগাইছো। বন্ধুসকল, কৃষিজাত সামগ্ৰী এতিয়া বিমানযোগে বিদেশলৈ অধিক সহজে উপস্থিত হয়। কৰ্ণাটকৰ পৰা নানজাংগুড কল, মহীশূৰৰ পান, ইণ্ডি নেমু মালদ্বীপলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে। এই সামগ্ৰীসমূহৰ সোৱাদ আৰু গুণগত মানৰ বাবে জনাজাত আৰু আনকি জি আই টেগো লাভ কৰিছে। আজিৰ কৃষকে গুণগত মান বিচাৰে, পৰিমাণো বৃদ্ধি কৰে আৰু নিজৰ নাম উজলাই তুলিছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
যোৱা বছৰৰ এই সময়খিনিৰ আশে-পাশে মহাকুম্ভৰ আচৰিত ছবিবোৰ আপোনালোকৰ নিশ্চয় মনত আছে। সংগমৰ পাৰত ঢৌৱাই থকা মানুহৰ সাগৰ, বিশ্বাসৰ অপৰিসীম প্ৰবাহ আৰু সেই পবিত্ৰ স্নানৰ মুহূৰ্তত এনে লাগিছিল যেন ভাৰত নিজৰ ‘সনাতন চেতনা’ৰ সন্মুখীন হৈছে। বন্ধুসকল, মহাকুম্ভৰ একেই ধাৰা, একেই মাঘ মাহ, একেটা ভক্তিকণ্ঠই উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ গতি কৰাৰ লগে লগে ই নতুন পৰিচয় ধাৰণ কৰে।
বন্ধুসকল,
কেৰালাৰ ভূমিত, ভৰতাপপুঝা নদীৰ পাৰৰ তিৰুনাভয়াত শতিকা পুৰণি এক পৰম্পৰা আছে– মামংগম। বহুতে ইয়াক মহা মাঘ উৎসৱ বা কেৰালা কুম্ভ বুলিও কয়। মাঘ মাহত পৱিত্ৰ নদীত স্নান কৰি সেই মুহূৰ্তক জীৱনৰ অমলিন স্মৃতি কৰি তোলাটোৱেই হৈছে ইয়াৰ আত্মা। সময়ৰ লগে লগে এই পৰম্পৰা যেন ম্লান পৰিল। প্ৰায় দুশ পঞ্চাশ বছৰ ধৰি এই অনুষ্ঠানটো আগৰ দৰে উদযাপন কৰা হোৱা নাছিল। কিন্তু আজি নিজৰ ঐতিহ্যক পুনৰ স্বীকৃতি দি থকা আমাৰ দেশখনত ইতিহাসে আন এটা দিশ লৈছে৷ এইবাৰ কোনো ডাঙৰ ঘোষণা নকৰাকৈয়ে কেৰালা কুম্ভ সফলতাৰে অনুষ্ঠিত হ’ল। মানুহে ইজনে সিজনৰ লগত এই বিষয়ে যোগাযোগ কৰিলে, খবৰটো বিয়পি পৰিল, আৰু প্ৰতিদিনে তিৰুণাভয়ালৈ ভক্ত আহিবলৈ ধৰিলে।
বন্ধুসকল,
মহাকুম্ভ হওক বা কেৰালা কুম্ভ, ই কেৱল স্নানৰ উৎসৱ নহয়। ই স্মৃতিৰ এক জাগৰণ। সংস্কৃতিৰ পুনৰুদ্ধাৰ। উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ নদীবোৰ বেলেগ হ’ব পাৰে, পাৰ বেলেগ হ’ব পাৰে, কিন্তু বিশ্বাসৰ ধাৰাটো একেই— এয়াই ভাৰত।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত যিসকলে সমাজৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰিছে, যিসকলে নিজৰ উদাৰ কামত জনসাধাৰণক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে, তেওঁলোক সদায় ৰাইজৰ হৃদয়ত থাকে। আম্মা জয়াললিতাজী আছিল তেনে এগৰাকী জনপ্ৰিয় নেত্ৰী। ২৪ ফেব্ৰুৱাৰীত তেওঁৰ জন্মবাৰ্ষিকী উপলক্ষে তামিলনাডুৰ জনসাধাৰণৰ তেওঁৰ প্ৰতি যি গভীৰ মৰম আছিল, সেয়া ৰাজ্যখন ভ্ৰমণৰ সময়ত আজিও মই অনুভৱ কৰোঁ।
আম্মা জয়াললিতাৰ উল্লেখে তামিলনাডুবাসীৰ মুখলৈ এক জিলিকনি কঢ়িয়াই আনে। তেওঁৰ লগত আমাৰ ‘নাৰী শক্তিৰ’ সম্পৰ্ক আৰু বিশেষ হৈ পৰিছে। ইয়াৰ কাৰণো হ’ল, চৰকাৰী অৱস্থাত তেওঁ মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাৰ কল্যাণৰ বাবে বহু প্ৰশংসনীয় প্ৰচেষ্টা চলাইছিল। ৰাজ্যত আইন-শৃংখলা বজাই ৰখাৰ বাবেও তেওঁ সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰে। দেশপ্ৰেমৰ মনোভাৱ তাইৰ ভিতৰত গভীৰভাৱে নিহিত হৈ আছিল। ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক লৈও তেওঁ গভীৰ গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছিল। আম্মা জয়াললিতাৰ সৈতে প্ৰতিটো সাক্ষাৎ আৰু প্ৰতিটো কথা-বতৰা এতিয়াও মোৰ মনত সতেজ হৈ আছে। গুজৰাটত ২০০২ আৰু ২০১২ চনত মোৰ দুটা শপত গ্ৰহণ অনুষ্ঠানতো অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। যেতিয়া আমি দুয়ো নিজ নিজ ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো, তেতিয়া আমি প্ৰায়ে সুশাসনৰ দৰে বিষয় আলোচনা কৰিছিলো। তাইৰ চিন্তাধাৰা স্ফটিক স্বৰূপ আৰু চিন্তাবোৰ দূৰদৰ্শী আছিল। এইটো তেওঁৰ এটা উল্লেখযোগ্য বৈশিষ্ট্য আছিল। বহু বছৰৰ আগতে পংগলৰ শুভাৰম্ভ উপলক্ষে তেওঁ মোক চেন্নাইলৈ দুপৰীয়াৰ আহাৰ গ্ৰহণৰ বাবে নিমন্ত্ৰণ কৰিছিল। সেই মৰমৰ আহ্বান মোৰ বাবে অবিস্মৰণীয় হৈ থাকিব। আকৌ এবাৰ তেওঁৰ প্ৰতি মোৰ বিনম্ৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি।
জয়ললিতা অভাৰগলাক্কু,
য়েন নিনাইভাজনলি-গাল,
সমুদযতীর্ক্কু,
আভাৰ আত্ৰিয়া সেৱৈ য়েন্দ্ৰুম নিনাইভিল ইৰুক্কুম |
(অসমীয়া অনুবাদ: জয়ললিতালৈ মোৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি,
ৰাইজৰ প্ৰতি তেওঁৰ সেৱা সদায় স্মৰণীয় হৈ থাকিব!!!)
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
মই এতিয়া আমাৰ মৰমৰ, আশাদীপ্ত শিশু-কিশোৰসকল, যিসকলে বৰ্তমান পৰীক্ষা দি আছে, তেওঁলোকক সম্বোধন কৰিম। আশা কৰো তোমালোকে এই মাহৰ আৰম্ভণিতে "পৰীক্ষা পে চৰ্চা" শুনি চাগে তাৰ পৰা কিবা এটা শিকিছা। অৱশ্যে মই এতিয়াও সুধিব বিচাৰিছোঁ : তোমালোকে পঢ়া-শুনাৰ বাবে বেছি মানসিক চাপ লৈছা নেকি?
মোৰ মৰমৰ শিশুসকল,
তোমালোক পৰীক্ষাৰ যোদ্ধা। তোমালোক সকলোৱে সম্পূৰ্ণ আন্তৰিকতাৰে পৰীক্ষাৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাইছা। হয়, এনে সময়ত কিছু সন্দেহ হোৱাটো স্বাভাৱিক। কেতিয়াবা সন্দেহ হয় সময়ত সকলো কথা মনত পৰিব নে? কেতিয়াবা ভাবিলে সময় শেষ হৈ যাব নেকি! প্ৰতিটো প্ৰজন্মৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে এই অনুভৱবোৰ অনুভৱ কৰিছে; তুমি অকলশৰীয়া নহয়। মনত ৰাখিবা, তোমাৰ মূল্য তোমাৰ মাৰ্কশ্বীটৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত নহয়। গতিকে, নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস কৰা। তুমি যি অধ্যয়ন কৰিছা সেয়াই অন্তৰেৰে লিখা। আৰু বুজি নোপোৱা এটা প্ৰশ্নক তোমাৰ মনত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিবলৈ নিদিবা। আৰু এটা কথা, মা-দেউতাক আৰু শিক্ষকৰ লগত কথা পাতি থাকিবা। তেওঁলোকে তোমাক তোমাৰ পৰিচয়ৰ দ্বাৰা নহয়, তোমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা বিচাৰ কৰে; তোমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমত তেওঁলোক সুখী। মোৰ বিশ্বাস যে তুমি পৰীক্ষাত সফল হ’বা আৰু জীৱনত সফলতাৰ নতুন উচ্চতা লাভ কৰিবা।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান ৰমজান মাহ চলি আছে। এই পবিত্ৰ মাহটোৰ বাবে সকলোকে শুভেচ্ছা জনালোঁ। কিছুদিনৰ পাছত হোলীও আহি আছে। অৰ্থাৎ ৰং, গুলাল, হাঁহিৰে ভৰা এটা সময়ে দুৱাৰত টোকৰ মাৰিবলৈ ওলাইছে। আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ পৰিয়াল আৰু আপোনজনৰ সৈতে সকলো উৎসৱ আনন্দৰে উদযাপন কৰক। আৰু সদায় কিছুমান মন্ত্ৰ মনত ৰাখিব, যেনে- লোকেল বৰ ভোকেল। আমাৰ হোলী উদযাপনত, বা আন যিকোনো উৎসৱত বহুতো বিদেশী সামগ্ৰী প্ৰৱেশ কৰিছে। সেইবোৰ উৎসৱৰ পৰা, আনকি হোলীৰ পৰাও আঁতৰাই ৰাখক আৰু স্বদেশীক আঁকোৱালি লওক। স্বদেশী সামগ্ৰী ক্ৰয়ে দেশখনক স্বাৱলম্বী কৰি তোলাৰ অভিযানতো অৰিহণা যোগায়।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিমাহে আপোনালোকৰ পৰা ‘মন কি বাত’ৰ বাবে অসংখ্য পৰামৰ্শ লাভ কৰো। আপোনালোকৰ বাৰ্তাই আমাক দেশৰ চুক-কোণত লুকাই থকা আচৰিত প্ৰতিভাৰ বিষয়ে জনাত সহায় কৰে। ব্যক্তিগত স্বাৰ্থৰ ওপৰত উঠি সমাজ সেৱা কৰাৰ বহুতো প্ৰেৰণাদায়ক কাহিনী আপোনালোকৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ মানুহৰ মাজলৈ গৈছে। আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখক। আপোনালোকৰ বাৰ্তাবোৰলৈ মই আগ্ৰহী। আকৌ এবাৰ আপোনালোকৰ লগতে আপোনাৰ পৰিয়াললৈ আগন্তুক উৎসৱৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ। নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 131st Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 22.02.2026
22 FEB 2026 11:38AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar.
Welcome to "Mann Ki Baat". Heartiest greetings. "Mann Ki Baat" is a powerful platform for highlighting the achievements of the country and her citizens. The country recently witnessed a similar such achievement during the Global AI Impact Summit held in Delhi. Leaders from many countries, industry leaders, innovators, and people associated with the Start-up sector came together at Bharat Mandapam for the AI ​​Impact Summit. This summit proved to be a turning point in the trajectory of how the world will utilize the power of AI in the future.
Friends,
At the summit, I also had the opportunity to meet world leaders and Tech CEOs. At the AI ​​summit exhibition, I showed myriad things to world leaders. I want to mention two things in particular. These two products at the summit greatly impressed leaders from around the world. The first product was at Amul's booth. It explained how AI is helping us in the treatment of animals… and how farmers keep track of their dairy and animals with the help of 24x7 AI assistance.
Friends,
The second product was related to our culture. Leaders from all over the world were amazed to see how, with the help of AI, we are preserving our ancient texts, our ancient knowledge, our manuscripts and adapting them in accordance with today's generation.
Friends,
Sushrut Samhita was selected for display during the exhibition. In the first step, it was shown how, with the help of technology, we are improving the image quality of manuscripts and making them readable. In the second step, this image was converted into machine-readable text. In the next step, the machine-readable text was read by an AI avatar. And further, in the next step, we also demonstrated how, with the help of technology, this invaluable Indian knowledge can be translated into Indian and foreign languages. World leaders showed great interest in learning about India's ancient knowledge through a modern avatar.
Friends,
At this summit, the world got to see India's amazing capabilities in the field of AI. During this period, India also launched three Made in India AI Models. This in itself has been the biggest AI summit ever. The enthusiasm and excitement of the youth pertaining to this summit was worth watching. I congratulate all the countrymen for the success of this summit.
Friends,
I often say, 'The one who plays, blooms'. Sports also unites us. These days, you must be watching the T-20 World Cup matches. And I am very sure that while watching the match, many times your eyes must have been fixed on a particular player. The jersey is that of some other country, but on hearing the name, you feel that the person is from our country. Then a slight joy arises in some corner of the heart…
Since that player is of Indian origin and he is playing for the country where his family has settled. They step into the field wearing the jerseys of their respective countries and represent that country wholeheartedly. The Canadian team has the highest number of players of Indian origin. Team captain Dilpreet Bajwa was born in Gurdaspur, Punjab. Navneet Dhaliwal is from Chandigarh. This list includes many names like Harsh Thakar and Shreyas Mowa, who are raising the pride of not only Canada… but India as well. The American team has many players who have emerged from Indian domestic cricket. American team captain Monank Patel has also played for Gujarat's under-16 and under-18 teams. Saurabh from Mumbai, Harmeet Singh and Milind Kumar from Delhi are all the pride of the American team. The Oman team today has many players who have previously played for different states of India. Players like Jatinder Singh, Vinayak Shukla, Karan, Jai and Ashish are strong links that bind Oman cricket. Players of Indian origin are also ensuring their place in the teams of New Zealand, UAE and Italy. There are countless such players of Indian origin who are bringing pride to their respective countries… becoming an inspiration for the youth there. This is the hallmark of Indianness. Wherever Indians go, they remain connected to the roots of their motherland and contribute to the development of their Karambhoomi, the country they live and work in.
My dear countrymen,
There is no greater sorrow for any parent than losing one’s own child. The pain of losing a very young child is deeper. Just a few days ago, we lost Aalin Sherin Abraham, a little innocent girl from Kerala. She left this world at the age of just 10 months. Imagine—she had a whole life ahead of her, which abruptly ended. So many dreams and joys remained unfulfilled. The pain her parents must be undergoing is beyond any expression in words. But even amidst such profound pain, Aalin's father, Arun Abraham, and mother, Sherin, made a decision that has filled up the heart of every citizen with respect. They decided to donate Aalin's organs. This single decision reveals the expanse of their thinking and the magnitude of their personality. While on the one hand they grieved the loss of their daughter, on the other they were also filled with a spirit of helping others. They wanted that no family experiences such a fate. Aalin Sherin Abraham is no longer with us, but her name has joined the ranks of the nation's youngest organ donors. Friends, awareness about organ donation is steadily rising in India these days. This is helping those who are in need of it. It is also strengthening medical research in the country. Many organizations and individuals are doing extraordinary work in this direction.
Friends,
Like Aalin from Kerala, there are many people who have given a second life to someone through organ donation. For example, Lakshmi Devi from Delhi. She traveled to Kedarnath last year.
For that she had to trek 14 kilometers. You will be surprised to know that she undertook this trek after a heart transplant. Her heart was functioning only at 15 percent. Amidst that, she received the heart of a deceased donor. After that, her life transformed completely. Gaurang Banerjee from West Bengal has been to Nathu La twice. It is located 14,000 feet above sea level. And the special aspect is that he achieved this feat after a lung transplant. Ramdev Singh of Sikar, Rajasthan, had to undergo a kidney transplant. Today, he is excelling in sporting activities.
Friends,
You will come across many such inspiring examples. This proves once again that a single noble act can change the lives of countless people. I heartily commend all those who have undertaken such noble deeds.
My dear countrymen,
During the Azadi Ka Amrit Mahotsav, I spoke of the ‘Panch-Pran’ from the Red Fort. One of them is freedom from the mentality of slavery. Today, the country is leaving behind the symbols of slavery and has begun to value symbols related to Indian culture. Our Rashtrapati Bhavan has also taken an important step in this direction. Tomorrow, i.e. the 23rd of February, 'Rajaji Utsav' will be celebrated at Rashtrapati Bhavan. On this occasion, a statue of C. Rajagopalachari ji will be unveiled in the Central Courtyard of Rashtrapati Bhavan. He was the first Indian Governor General of Independent India.
He was among those who saw power not as a position but as a service. His conduct, self-restraint, and independent thinking in public life inspire us even today. Unfortunately, even after independence, statues of British administrators were allowed to remain in Rashtrapati Bhavan, but those of the nation's greatest sons were denied space. A statue of British architect Edwin Lutyens also stood in Rashtrapati Bhavan. Now, this statue will be replaced by a statue of Rajaji. An exhibition on Rajagopalachari ji will also be held during the Rajaji Utsav. This exhibition will be on from the 24th of February to the 1srt of March. Do pay a visit there, to have a look, whenever possible.
My dear countrymen,
In 'Mann Ki Baat', I have spoken to you at length about Digital Arrest. After this, a lot of awareness was generated in our society regarding Digital Arrest and Digital Fraud, but still such incidents are happening around us, that are unpardonable. Innocent people are being targeted through Digital Arrest and Financial Fraud. Many a time we come to know that a senior citizen has been swindled of one’s lifelong earnings. At times, someone is defrauded of the money one had saved to pay children's fees. We also come across news of fraud with businessmen. Someone calls up and says, "I am a big officer. You have to share some details." After this, innocent people do just that. Therefore, it is very important for you to remain alert and vigilant.
Friends,
You all must be familiar with the process of KYC – Know Your Customer. Sometimes, when you receive messages from your bank asking you to update KYC or re-KYC, the question arises in your mind – I have already done KYC, then why this? I urge you not to fret; this is just for the safety of your money. We all know that nowadays everything from pension, subsidy, insurance, UPI, everything is linked to the bank account. This is why banks periodically perform re-KYC to ensure your bank account remains secure. Yes, here too, you must remember one thing: criminals make fake calls, send SMS and links. Therefore, we must remain vigilant and not fall prey to such fraudsters. KYC or re-KYC should be done only through your bank branch, official app, and authorized medium. Do not share OTP, Aadhaar number, or bank account information with anyone. And most importantly, keep changing your password from time to time. Just as food and clothing change with each season, make it a rule to change your password every few days.
Friends,
The Reserve Bank of India recently organized a Financial Literacy Week on these very topics. This financial literacy campaign will now continue throughout the year. Therefore, pay heed to the Reserve Bank of India's message and keep your KYC updated.
Remember:
Correct KYC, timely re-KYC keeps your account safe.
Become an empowered citizen,
Because only empowered citizens builds a strong and self-reliant India.
My dear countrymen,
Our farmers are not just food providers... they are true devotees of the earth. One should learn from our farmers what it is to turn soil into gold. And our farmers today are blending both tradition and technology, and I am pleased to see that our farmers are now focusing not just on production but also on quality, value addition, and new markets. The story of a young farmer named Hirod Patel in Odisha is truly inspiring. Until about eight years ago, he cultivated paddy in the traditional way with his father, Shiv Shankar Patel, but then, he began to approach farming from a new perspective. He built a strong mesh structure over his farm's pond. He grew creeper vegetables on it, planted bananas, guavas, and coconuts around the pond, and also started fish farming in the pond. In other words, traditional farming, vegetables, fruits, and fish are all being undertaken in one place. This has led to better land use, water savings, and additional income. Today, farmers from far and wide come over to see his model.
Friends,
In Kerala's Thrissur district, there's a village where 570 varieties of rice are grown in a single field. This includes local varieties, herbal varieties, and even varieties imported from other states. This isn't just farming, it's a massive campaign to preserve seed heritage. The results of our farmers' hard work are reflected in the statistics also. Today, India has become the world's largest rice producer. Producing over 150 million tons of rice is no small achievement. We are meeting our own needs and contributing to the global food basket. Friends, agricultural products are now reaching foreign countries more easily by air. Nanjangud bananas from Karnataka, Mysuru betel leaves, and Indi lemons were exported to the Maldives. These products are known for their taste and quality and have even received the GI tag. Today's farmer seeks quality, is also increasing quantity and is making his mark as well.
My dear countrymen,
You surely remember the amazing images of the Maha Kumbh around this time last year. The sea of ​​humanity surging on the banks of the Sangam, the immense flow of faith, and in that sacred moment of bathing, it seemed as if India was ‘in communion’ with its ‘Sanatan Chetana’. Friends, the same stream of the Maha Kumbh, the same month of Magha, the same voice of devotion, as it moves from North to South, takes on a new identity.
Friends,
On the land of Kerala, in Tirunavaya on the banks of the Bharatappuzha River, there is a centuries-old tradition – Mamangam. Many people also call it the Maha Magha Festival or Kerala Kumbh. Bathing in the holy river during the month of Magha and making that moment an indelible memory of life is its soul. Over time, this tradition seemed to have disappeared. For nearly two hundred and fifty years, this event had not been celebrated with the same grandeur as it used to be. But today, in our country, which is re-recognizing its heritage, history has taken another turn. This time, the Kerala Kumbh was successfully held without any major announcement. People communicated with each other about it, word spread, and soon, devotees began arriving at Tirunavaya every day.
Friends,
Whether it's the Maha Kumbh or the Kerala Kumbh, it's not just a festival of bathing. It's a reminiscential awakening of memory. It's a re-remembrance of culture. From North to South, the rivers may be different, the banks may be different, but the stream of faith is the same—this is Bharat.
Friends,
In our country, those who have worked for the welfare of society… those who have prioritized the public in their noble deeds always remain in the hearts of the people. Amma Jayalalithaa ji was one such popular leader. February 24th is the occasion of her birth anniversary. I still feel the deep affection the people of Tamil Nadu had for her, even today during my visits to the state.
The mention of Amma Jayalalithaa brings a glow to the faces of the people of Tamil Nadu. Our ‘Nari Shakti’s’ connection with her has been even more special. This is also because, while in government, she made many commendable efforts for the welfare of mothers, sisters, and daughters. She also took concrete steps to maintain law and order in the state. The spirit of Patriotism was deeply embedded within her. She was also deeply proud of India's cultural heritage. Every meeting and every conversation with Amma Jayalalithaa is still fresh in my mind. She also attended two of my swearing-in ceremonies in Gujarat, in 2002 and 2012. When we were both Chief Ministers of our respective states, we often discussed topics like good governance. Her thinking was crystal clear and her thoughts were uncluttered. This was a significant characteristic of hers. Many years ago, she invited me to Chennai over lunch on the auspicious occasion of Pongal. That affectionate gesture will remain unforgettable for me. Once again, I pay my humble tributes to her.
Jayalalithaa avargalakku,
yen ninaivajanli-gal,
samudayattirkku,
avar aatriya sevai yendrum ninaivil irukkum |
(English Translation: My tributes to Jayalalitha,
Her services to the people will always be remembered!!!)
My dear countrymen,
I shall now address our dear, promising children, those currently taking exams. I hope you must have watched "Pariksha Pe Charcha" earlier this month and learned something from it. However, I still want to ask: are you stressing too much about your studies?
My dear children,
You are exam warriors. I'm sure you're all wholeheartedly preparing for your exams. Yes, it's natural to have some doubts at such times. Sometimes you wonder if you'll remember everything or not! Sometimes you wonder if you'll run out of time. Children of every generation have experienced these feelings; you're not alone. Remember, your worth isn't determined by your mark sheet. So, trust yourself. Write wholeheartedly about what you've studied. And don't let that one question about what you didn't understand dominate your mind. And one more thing: keep talking to your parents and teachers. They recognize you not by your marks but by your efforts; they are happy with your hard work. I am fully confident that you will succeed in your exams and achieve new heights of success in your lives.
Friends,
Ramzan is currently going on. I wish everyone the best for this holy month. Holi is also coming in a few days. This means that a time filled with colors, gulal, and laughter is about to knock at the door. May you all celebrate all festivals happily with your family and loved ones. And yes, always remember some mantras, like being vocal for local.
Many foreign-made products have entered our Holi celebrations, or even other festivals. Keep them away from festivals, keep them away from Holi as well, and adopt Swadeshi. When you buy Swadeshi, you also help in the campaign to make the country self-reliant.
Friends,
Every month I receive numerous suggestions from you for 'Mann Ki Baat'. Your messages help us know about the amazing talents hidden in every corner of the country. Many inspiring stories of rising above personal interests and serving society have reached people across the country through you. May you continue with your efforts. I look forward to your messages. Once again, I extend my best wishes to you and your family for the upcoming festivals. Thank you very much. Namaskar.