ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀର ନେତାଙ୍କ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧିବେଶନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
19 FEB 2026 3:57PM by PIB Bhubaneswar
ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତକୁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ମତେ ବହୁତ ଆନନ୍ଦ ଲାଗୁଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ମାନବକେନ୍ଦ୍ରିତ, ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବିଶ୍ୱ ଏଆଇ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଇତିହାସ ଉପରେ ନଜର ପକାଇଲେ ଜଣାପଡ଼େ ଯେ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ନୂଆ ସମସ୍ୟା ଆସେ, ମଣିଷ ତାକୁ ନିଜର ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିଥାଏ। ଆଜି ଆମ ସାମ୍ନାରେ ପୁଣି ଥରେ ସେମିତି ଏକ ଅବସର ଆସିଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି କରି ଏହାକୁ ମାନବିକତାର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ହେଉଛି ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଭୂଇଁ ଓ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ କହିଥିଲେ-ଠିକ୍ ଭାବେ ବୁଝିପାରିଲେ ଠିକ କାମ ହୁଏ। ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଏପରି ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଜରୁରୀ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏଆଇର ଉଚିତ ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ। ଉଚିତ ପ୍ରଭାବ ସେତେବେଳେ ଆସେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଉଚିତ ସମୟରେ ଉଚିତ ମନୋଭାବରେ ଉଚିତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ କୋଭିଡ ସମୟରେ ଦୁନିଆ ଦେଖିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପରସ୍ପର ସହିତ ଠିଆ ହୋଇ ପରସ୍ପରକୁ ସହଯୋଗ କରୁ, ସେତେବେଳେ ଅସମ୍ଭବ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ। ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସପ୍ଲାଏ ଚେନ୍, ଡାଟା ଉପଲବ୍‌ଧଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ଯାଏ, ସହଯୋଗ ହିଁ ସମାଧାନ କରିଥିଲା। ଟେକ୍ନୋଲଜି କେମିତି ମାନବତା ସେବାର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରେ, ତାହା ଆମେ ଭାରତରେ କରୋନା ସମୟରେ ଦେଖିଛୁ। ଆମର ଯେଉଁ ଡିଜିଟାଲ ଟିକା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଥିଲା, କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଟିକା ପ୍ରଦାନରେ ତାହା ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ସେତେବେଳର କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ କେମିତି ସହଜରେ ଲୋକମାନେ ଅନଲାଇନ କାରବାର କରୁଥିଲେ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ଆମର ୟୁପିଆଇ। ୟୁପିଆଇ ଭାରତରେ ଡିଜିଟାଲ ବିଭେଦକୁ ଦୂର କରିବାରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ବିଗତ ଦିନରେ ଭାରତ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ତିଆରି କରିଛି। ଆମେ ତାକୁ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ସେୟାର୍ ବି କରିଛୁ। କାହିଁକିନା ଆମ ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲଜି କ୍ଷମତା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ହେଉଛି ସେବା କରିବାର ମାଧ୍ୟମ, ଶକ୍ତି ନୁହେଁ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ। ଏଆଇ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଏପରି ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ମାନବିକତାର କଲ୍ୟାଣ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅତୀତରେ ଟେକ୍ନୋଲଜି ବିଭେଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଆଇ ଟେକ୍ନୋଲଜି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ହେଉ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାତପାହାନ୍ତାରେ ମିଳୁ, ଏହା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ। ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏଆଇର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଗରିବ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ମଧ୍ୟ ଏଆଇ ପ୍ରୟୋଗର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ମହାମହିମ,
ଯେଉଁ ଯୁଗ ହୋଇଥାଉ ନା କାହିଁକି, ନୀତି ନୈତିକତା ସବୁବେଳେ ଚର୍ଚ୍ଚାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଥାଏ। ଫରକ୍ କେବଳ ଏତିକି ମାତ୍ର ଯେ ଆଗକାଳରେ ଏହି ନୀତି ନୈତିକତାର ଆଚରଣର ପରିସର ବହୁତ ଛୋଟ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏଆଇରେ ଏହି ପରିସର ଅସୀମିତ ଅଟେ। ସେଥିପାଇଁ ଏଆଇ ଲାଗି ଆମକୁ ନୈତିକତାର ଆଚରଣ ଓ ନିୟମର ପରିସରକୁ ମଧ୍ୟ ଅସୀମିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଆଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଆଗରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି। ଲାଭ ସହିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଫୋକସ୍ ରହୁ, ଏପରି ନୈତିକତାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ତରରେ ଏଆଇ ଆମର ଶିକ୍ଷା, ବୁଦ୍ଧି ଓ ଭାବପ୍ରବଣତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି।
ମହାମହିମ,
ଏଆଇର ନୈତିକତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ମୋର ତିନିଟି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ପ୍ରଥମ-ଡାଟା ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଏଆଇ ଟ୍ରେନିଂ ପାଇଁ ଏକ ଡାଟା ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉ। ଯେପରିକି ଏଆଇରେ କୁହାଯାଇଥାଏ-ଗାର୍ବେଜ୍ ଇନ୍, ଗାର୍ବେଜ୍ ଆଉଟ। ଯଦି ସୂଚନା ସୁରକ୍ଷିତ, ସନ୍ତୁଳିତ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ହେବନି ତେବେ ପରିଣାମ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସଯୋଗ୍ୟ ହେବ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଡାଟା ଢାଞ୍ଚା ଜରୁରୀ। ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଏଆଇ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନିଜର ସୁରକ୍ଷା ନିୟମ ବହୁତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିବା ଉଚିତ। ଆମର ଦରକାର ବ୍ଲାକ ବକ୍ସ ବଦଳରେ ଗ୍ଲାସ୍ ବକ୍ସ ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ଯେଉଁଠି ସୁରକ୍ଷା ନିୟମ ଦିଶିବ ଓ ତାକୁ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇପାରିବ, ସେତେବେଳେ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବ ଓ ବ୍ୟବସାୟରେ ନୈତିକତା ଆଚରଣକୁ ମଧ୍ୟ ବଳ ମିଳିବ। ତୃତୀୟରେ – ଏଆଇ ଗବେଷଣରେ ପେପର କ୍ଲିପ୍ ସମସ୍ୟାର ଉଦାହରଣ ଦିଆ ଯାଇଥାଏ। ଯଦି କୌଣସି ମେସିନକୁ କେବଳ ପେପର କ୍ଲିପ୍ ତିଆରି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଆଯାଏ ତ ତାର ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର କାମ ପାଇଁ ଦୁନିଆର ସବୁ ସମ୍ବଳକୁ ବାଜିରେ ଲଗାଇବାକୁ ପଡ଼ିଲେ ମଧ୍ୟ ସେ କାମ ଜାରି ରଖିବ। ଏଥିପାଇଁ ଏଆଇକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ମାନବ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶନର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ଟେକ୍ନୋଲଜି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅଟେ, କିନ୍ତୁ ଦିଗ ସବୁବେଳେ ମଣିଷ ହିଁ ସ୍ଥିର କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟିଲିଜେନ୍‌ସ, ଏଆଇର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଯାତ୍ରାରେ ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ଏଆଇର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି ଏବଂ ନିଜର ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝି ଭାରତ ଆଜି ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଯାଉଛି। ନିଜର ଏଆଇ ମିଶନ ମଧ୍ୟମରେ ଆଜି ଭାରତରେ ୩୮,୦୦୦ ଜିପିୟୁ ରହିଛି। ଆସନ୍ତା ୬ ମାସରେ ଆମେ ଆହୁରି ୨୪୦୦୦ ଜିପିୟୁ ଲଗାଇବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଆମେ ନିଜର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ବହୁତ ସୁଲଭ ଦରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଏକ ଏଆଇ କୋଷ୍ଟ ମଧ୍ୟ ତିଆରି କରିଛୁ, ଏହାର ମାଧ୍ୟମରେ ୭୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଡାଟା ସେଟ୍ ଓ ୨୭୦ ଏଆଇ ମଡେଲକୁ ଜାତୀୟ ସମ୍ବଳ ଭାବେ ସେୟାର କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଆଇକୁ ନେଇ ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପୂରା ସ୍ପଷ୍ଟ ଅଛି, ଭାରତର ବିଚାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଅଛି। ଏଆଇ ହେଉଛି ପୂରା ମାନବିକତାର ହିତ ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ସମ୍ବଳ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଏପରି ଏଆଇ ଭବିଷ୍ୟତ ତିଆରି କରିବାର ଅଛି ଯାହା ନବସୃଜନକୁ ଆଗକୁ ନେବ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ମଜଭୁତ କରିବ ଓ ମାନବିକତାର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ଯିବ। ଯେତେବେଳେ ଟେକ୍ନୋଲଜି ଓ ମାନବ ଭରସା ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଚାଲିବେ, ସେତେବେଳେ ଏଆଇର ଉଚିତ ପ୍ରଭାବ ସାରା ଦୁନିଆ ଦେଖିବ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in Leaders’ Plenary Session during the India AI Impact Summit
19 FEB 2026 3:57PM by PIB Delhi
I am delighted to welcome you all once again to the AI Impact Summit in India. I am confident that this summit will play a crucial role in building a human-centric, sensitive global AI ecosystem.
Friends,
If we look back at history, we see that humanity has always turned every disruption into a new opportunity. Today, we face yet another such moment. Together, we must transform this disruption into the greatest opportunity for humanity.
Friends,
India is the land of Buddha, and Lord Buddha said: Right Action Comes from Right Understanding. Therefore, it is essential that we create a roadmap together, so that AI delivers the right impact. And the right impact only comes when we take the right decisions, at the right time, with the right intent.
Friends,
During the global COVID pandemic, the world witnessed that when we stand together, the impossible becomes possible. From vaccine development to supply chains, from data sharing to saving lives—collaboration provided the solutions. We saw in India how technology can serve humanity during the pandemic. Our digital vaccination platform helped millions get vaccinated on time. Our UPI ensured that people could continue to make online transactions even in those difficult times. UPI also played a major role in bridging the digital divide in India. In recent years, India has built a vibrant digital public infrastructure, which we are sharing with the world. For us, technology is not a tool of power, but a medium of service—not to overpower, but to empower. AI too must follow this path, serving the welfare of all humanity.
Friends,
In the past, technology created divisions, but today our goal must be to make AI accessible and available to everyone. Therefore, as we discuss the future of AI, we must place the aspirations and priorities of the Global South at the center of AI governance.
Excellencies,
No matter the era, ethics have always been at the heart of discussion. The difference is that earlier, the scope of unethical behavior was limited, but in AI, its scope is infinite—unlimited. Hence, for AI, we must also expand the scope of ethical behavior and norms to infinity. AI companies carry a huge responsibility: alongside profit, they must also focus on purpose. Such ethical commitments are urgently needed. At an individual level, AI is influencing our learning, intelligence, and emotions.
Excellencies,
I have three suggestions for the ethical use of AI. First—while respecting data sovereignty, we must create a data framework for AI training. As the saying goes in AI: Garbage in, garbage out. If data is not secure, balanced, and reliable, then the output cannot be trusted. Therefore, a global trusted data framework is essential. Second—AI platforms must keep their safety rules clear and transparent. We need a glass-box approach instead of a black-box approach, where safety rules can be seen and verified. This will ensure accountability and boost ethical behavior in business. Third—in AI research, the paperclip problem is often cited. If a machine is given the sole goal of making paperclips, it may sacrifice all the world’s resources just to achieve that. Hence, AI needs clear human values and guidance. Technology is powerful, but direction must always be set by humans.
Friends,
In the global journey of Artificial Intelligence, aspirational India has a major role to play. Recognizing this responsibility, India is taking significant steps today. Through our AI mission, India currently has 38,000 GPUs, and in the next six months, we will add 24,000 more. We are providing world-class computing power to our startups at very affordable rates. We have also created an AI Co-STE, through which more than 7,500 datasets and 270 AI models have been shared as national resources.
Friends,
India’s direction on AI is clear, India’s vision is clear. AI is a shared resource for the welfare of all humanity. Together, we must build an AI future that advances innovation, strengthens inclusion, and integrates human values. When technology and human trust move forward hand in hand, the true impact of AI will be seen across the world.