প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰভাৱ সন্মিলনত নেতাসকলৰ পূৰ্ণাংগ অধিৱেশনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া মন্তব্যৰ মূল পাঠ
19 FEB 2026 3:57PM by PIB Guwahati
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰভাৱ সন্মিলনৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে ভাৰতলৈ পুনৰ স্বাগতম জনাই মই অতি আনন্দিত হৈছো। মই আত্মবিশ্বাসী যে এই সন্মিলনখনে মানৱ-কেন্দ্ৰিক, সংবেদনশীল গোলকীয় কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা পৰিবেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
বন্ধুসকল,
যদি আমি ইতিহাস চাও, ই দেখুৱায় যে মানুহে প্ৰতিটো ব্যাঘাতক এক নতুন সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। আজি পুনৰ আমাৰ সন্মুখত একেধৰণৰ সুযোগ আহিছে। আমি একেলগে এই ব্যাঘাতক মানৱতাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত হৈছে বুদ্ধৰ ভূমি আৰু ভগৱান বুদ্ধই কৈছিল-সঠিক কাম সঠিক বুজাবুজিৰ পৰা আহে। সেয়েহে এইটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ যে আমি একেলগে এটা ৰোডমেপৰ সৃষ্টি কৰো যি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ প্ৰকৃত প্ৰভাৱ দেখুৱায় আৰু প্ৰকৃত প্ৰভাৱ তেতিয়াহে আহে যেতিয়া আমি সঠিক সময়ত, সঠিক উদ্দেশ্যৰে সঠিক সিদ্ধান্ত লওঁ।
বন্ধুসকল,
ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ত, বিশ্বই দেখিছে যে যেতিয়া আমি একেলগে থিয় হৈ থাকো, তেতিয়া অসম্ভৱটোও সম্ভৱ হৈ পৰে। প্ৰতিষেধকৰ বিকাশৰ পৰা আৰম্ভ কৰি যোগান শৃংখললৈকে, তথ্যৰ আদান-প্ৰদানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জীৱন ৰক্ষা কৰালৈকে, সহযোগিতা হৈছে সমাধান। আমি ক’ভিডৰ সময়ছোৱাত ভাৰতত দেখিছো যে কেনেদৰে প্ৰযুক্তি মানৱতাৰ সেৱাৰ মাধ্যম হ’ব পাৰে। আমাৰ ডিজিটেল টিকাকৰণ মঞ্চই কোটি কোটি লোকক সময়মতে টিকাকৰণ কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰিছিল। আমাৰ ইউপিআইয়ে নিশ্চিত কৰিছিল যে সেই কঠিন পৰিস্থিতিতো মানুহে সহজে অনলাইন লেনদেন কৰিব পাৰে। ভাৰতত ডিজিটেল বিভাজন দূৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো ইউ পি আইয়ে এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে। বহু বছৰ ধৰি ভাৰতে এক স্পন্দনশীল ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰিছে; আমি ইয়াক বিশ্বৰ সৈতেও ভাগ-বাটোৱাৰা কৰি আছো। কাৰণ আমাৰ বাবে প্ৰযুক্তি হৈছে সেৱাৰ মাধ্যম, শক্তি নহয়। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ দিশটো এনেকুৱা হ’ব লাগে যাতে ই সমগ্ৰ মানৱ সমাজক কল্যাণৰ দিশে লৈ যায়।
বন্ধুসকল,
অতীতত, প্ৰযুক্তিয়ে বিভাজন সৃষ্টি কৰিছিল, কিন্তু আজি, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰযুক্তিক সকলোৰে বাবে সুলভ কৰাটো আমাৰ লক্ষ্য হোৱা উচিত। সেয়েহে আজি আমি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাৰ সময়ত, আমি বিশ্বৰ দক্ষিণৰ আকাংক্ষা আৰু অগ্ৰাধিকাৰবোৰো কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰশাসনৰ কেন্দ্ৰত ৰাখিব লাগিব।
সন্মানীয়সকল,
যুগ যিয়েই নহওঁক, নৈতিকতা সদায় আলোচনাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ আহিছে, একমাত্ৰ পাৰ্থক্য হৈছে যে আগতে অনৈতিক আচৰণৰ পৰিসৰ অতি সৰু আছিল, কিন্তু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাত ইয়াৰ পৰিসৰ সীমাহীন। সেয়েহে, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে, আমি নৈতিক আচৰণ আৰু নিয়মাৱলীৰ পৰিসৰো সীমাহীন কৰিব লাগিব। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা কোম্পানীসমূহৰ এক বৃহৎ দায়িত্ব আছে, লাভৰ লগতে উদ্দেশ্যৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিয়া হয়, এনে এক নৈতিক দায়বদ্ধতা অতি প্ৰয়োজনীয়। ব্যক্তিগত পৰ্যায়ত, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই আমাৰ শিক্ষণ, বুদ্ধিমত্তা আৰু আৱেগক প্ৰভাৱিত কৰি আছে।
সন্মানীয়সকল,
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ নৈতিক ব্যৱহাৰৰ বাবে মোৰ তিনিটা পৰামৰ্শ আছে। প্ৰথম - তথ্যৰ সাৰ্বভৌমত্বক সন্মান কৰি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰশিক্ষণৰ বাবে এক তথ্য পৰিকাঠামো হওক। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাত কোৱাৰ দৰে- গাৰ্বেজ ইন, গাৰ্বেজ আউট। যদি তথ্যবোৰ সুৰক্ষিত, স্থিৰ, নিৰ্ভৰযোগ্য নহয়, তেন্তে আউটপুটটোও নিৰ্ভৰযোগ্য নহ'ব। সেয়েহে, বিশ্বজনীন বিশ্বাসযোগ্য তথ্য পৰিকাঠামো এটা আৱশ্যক। দ্বিতীয়তে - কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা মঞ্চই তেওঁলোকৰ সুৰক্ষাৰ নিয়মবোৰ অতি স্পষ্ট আৰু স্বচ্ছ ৰাখে, আমাক ব্লেক বক্সৰ পৰিৱৰ্তে কাঁচৰ বাকচৰ পদ্ধতিৰ প্ৰয়োজন, য'ত সুৰক্ষা নিয়মবোৰ দেখা পোৱা যায় আৰু প্ৰমাণীকৰণ কৰা হয়, তেতিয়া দায়বদ্ধতাও স্পষ্ট হ'ব আৰু ব্যৱসায়ত নৈতিক আচৰণেও এক উৎসাহ লাভ কৰিব। তৃতীয় - কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা গৱেষণাত কাগজৰ ক্লিপ সমস্যাৰ উদাহৰণ দিয়া হৈছে। যদি এটা যন্ত্ৰক কেৱল কাগজৰ ক্লিপ তৈয়াৰ কৰাৰ লক্ষ্য দিয়া হয়, ই ইয়াৰ এটা কামৰ বাবে বিশ্বৰ সকলো সম্পদ বিপদাপন্ন কৰি একে কাম কৰি থাকিব। সেয়েহে, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক স্পষ্ট মানৱীয় মূল্যবোধ আৰু নিৰ্দেশনাৰ প্ৰয়োজন। প্ৰযুক্তি শক্তিশালী কিন্তু দিশ সদায় মানুহৰ দ্বাৰা নিৰ্ণয় কৰা হ'ব।
বন্ধুসকল,
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, এ আইৰ গোলকীয় যাত্ৰাত উচ্চাকাংক্ষী ভাৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ এক ডাঙৰ ভূমিকা আছে আৰু এই দায়িত্ব উপলব্ধি কৰি ভাৰতে আজি ডাঙৰ পদক্ষেপ লৈছে। আমাৰ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা অভিযানৰ জৰিয়তে, আজি ভাৰতত ৩৮,০০০ জিপিইউ আছে আৰু অহা ৬ মাহত, আমি আৰু ২৪,০০০ জিপিইউ উপলভ্য কৰিবলৈ গৈ আছো। আমি আমাৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহক অতি সুলভ মূল্যত বিশ্বমানৰ কম্পিউটাৰ শক্তি প্ৰদান কৰিছো। আমি এটা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা উপকূলো সৃষ্টি কৰিছো, যাৰ জৰিয়তে ৭৫০০ৰো অধিক ডাটা আৰু ২৭০ এ আই মডেল ৰাষ্ট্ৰীয় সম্পদ হিচাপে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দিশ স্পষ্ট, ভাৰতৰ ধাৰণা স্পষ্ট। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা হৈছে সমগ্ৰ মানৱতাৰ কল্যাণৰ বাবে এক অংশীদাৰী সম্পদ। আমি একেলগে এক কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ভৱিষ্যত নিৰ্মাণ কৰিব লাগিব যি উদ্ভাৱনক চালিত কৰে, অন্তৰ্ভুক্তি শক্তিশালী কৰে, আৰু মানৱীয় মূল্যবোধৰ অগ্ৰগতি কৰে। যেতিয়া প্ৰযুক্তি আৰু মানুহৰ বিশ্বাস একেলগে আগবাঢ়িব, তেতিয়া বিশ্বৰ ওপৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ প্ৰকৃত প্ৰভাৱ দেখা পোৱা যাব।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in Leaders’ Plenary Session during the India AI Impact Summit
19 FEB 2026 3:57PM by PIB Delhi
I am delighted to welcome you all once again to the AI Impact Summit in India. I am confident that this summit will play a crucial role in building a human-centric, sensitive global AI ecosystem.
Friends,
If we look back at history, we see that humanity has always turned every disruption into a new opportunity. Today, we face yet another such moment. Together, we must transform this disruption into the greatest opportunity for humanity.
Friends,
India is the land of Buddha, and Lord Buddha said: Right Action Comes from Right Understanding. Therefore, it is essential that we create a roadmap together, so that AI delivers the right impact. And the right impact only comes when we take the right decisions, at the right time, with the right intent.
Friends,
During the global COVID pandemic, the world witnessed that when we stand together, the impossible becomes possible. From vaccine development to supply chains, from data sharing to saving lives—collaboration provided the solutions. We saw in India how technology can serve humanity during the pandemic. Our digital vaccination platform helped millions get vaccinated on time. Our UPI ensured that people could continue to make online transactions even in those difficult times. UPI also played a major role in bridging the digital divide in India. In recent years, India has built a vibrant digital public infrastructure, which we are sharing with the world. For us, technology is not a tool of power, but a medium of service—not to overpower, but to empower. AI too must follow this path, serving the welfare of all humanity.
Friends,
In the past, technology created divisions, but today our goal must be to make AI accessible and available to everyone. Therefore, as we discuss the future of AI, we must place the aspirations and priorities of the Global South at the center of AI governance.
Excellencies,
No matter the era, ethics have always been at the heart of discussion. The difference is that earlier, the scope of unethical behavior was limited, but in AI, its scope is infinite—unlimited. Hence, for AI, we must also expand the scope of ethical behavior and norms to infinity. AI companies carry a huge responsibility: alongside profit, they must also focus on purpose. Such ethical commitments are urgently needed. At an individual level, AI is influencing our learning, intelligence, and emotions.
Excellencies,
I have three suggestions for the ethical use of AI. First—while respecting data sovereignty, we must create a data framework for AI training. As the saying goes in AI: Garbage in, garbage out. If data is not secure, balanced, and reliable, then the output cannot be trusted. Therefore, a global trusted data framework is essential. Second—AI platforms must keep their safety rules clear and transparent. We need a glass-box approach instead of a black-box approach, where safety rules can be seen and verified. This will ensure accountability and boost ethical behavior in business. Third—in AI research, the paperclip problem is often cited. If a machine is given the sole goal of making paperclips, it may sacrifice all the world’s resources just to achieve that. Hence, AI needs clear human values and guidance. Technology is powerful, but direction must always be set by humans.
Friends,
In the global journey of Artificial Intelligence, aspirational India has a major role to play. Recognizing this responsibility, India is taking significant steps today. Through our AI mission, India currently has 38,000 GPUs, and in the next six months, we will add 24,000 more. We are providing world-class computing power to our startups at very affordable rates. We have also created an AI Co-STE, through which more than 7,500 datasets and 270 AI models have been shared as national resources.
Friends,
India’s direction on AI is clear, India’s vision is clear. AI is a shared resource for the welfare of all humanity. Together, we must build an AI future that advances innovation, strengthens inclusion, and integrates human values. When technology and human trust move forward hand in hand, the true impact of AI will be seen across the world.