ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇଇଜେଡ୍‌ରେ ମାଛ ଧରା ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ପାସର ଜାତୀୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ; ସାମୁଦ୍ରିକ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଖୋଲିଲା ନୂତନ ଦ୍ୱାର
ସମବାୟ ସଶକ୍ତିକରଣ ସହ ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନକୁ ନୂତନ ଗତି
ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ‘ରିୟଲ୍ କ୍ରାଫ୍ଟ’ ଅନଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍‌ରେ ମାଗଣା ପ୍ରବେଶ ପାସ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଓଡ଼ିଶାର ଦୁଇ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ମହାନ୍ତି ଓ ଓମ୍ ପ୍ରକାଶ ସ୍ୱାଇଁଙ୍କୁ ପ୍ରବେଶ ପାସ୍ ପ୍ରଦାନ
21 FEB 2026 3:36PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଏବଂ ବିବିଧ ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପଦ ଆଧାର ସହିତ ସମ୍ପର୍ଣ୍ଣ, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୧,୦୯୯ କିଲୋମିଟର ଉପକୂଳ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୨୪ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟରର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର (ଇଇଜେଡ୍) ଦ୍ୱାରା ପରିବ୍ୟାପ୍ତ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଅଧିକାଂଶ ଭାରତୀୟ ମାଛ ଧରିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପକୂଳରୁ ୪୦-୫୦ ନଟିକାଲ୍ ମାଇଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିଛି, ଯେତେବେଳେ ୧୨ରୁ ୨୦୦ ନଟିକାଲ୍ ମାଇଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ ବିଶାଳ ଇଇଜେଡ୍ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ କମ୍ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି। ବୈଜ୍ଞାନିକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନରୁ ଜଣାଯାଇଛି ଯେ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପଦ, ବିଶେଷକରି ଟୁନା ଏବଂ ଏହିପରି ପ୍ରଜାତି ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଭାରତ ସରକାର ୨୦୨୫-୨୬ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟରେ ଇଇଜେଡ୍ ଏବଂ ସମୁଦ୍ରରେ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏକ ସକ୍ଷମ ଢାଞ୍ଚା ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଯାହା ମିଳିତ ଭାବରେ ଭାରତର ଇଇଜେଡର ୪୯ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ ଏବଂ ଆନୁମାନିକ ୨.୪୮ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ସାମୁଦ୍ରିକ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସୁଯୋଗ ରହିଛି।
ବଜେଟ ଘୋଷଣା ଅନୁଯାୟୀ ଏବଂ ଇଇଜେଡରେ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଆଇନଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍ଥାଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ୪ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଜଳ, ମହାଦେଶୀୟ ସେଲଫ୍, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଆଇନ, ୧୯୭୬ (୧୯୭୬ ର ୮୦) ଅନ୍ତର୍ଗତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ନିୟମାବଳୀରେ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ଉପଯୋଗକୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଥିଲେ। ଏହି ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ଇଇଜେଡ୍ ରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦର ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ନୀତି ପଦକ୍ଷେପ ଗଠନ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସଂସ୍ଥାର ସଂରକ୍ଷଣ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ବ ପାଳନ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଜୀବିକା ବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଇଇଜେଡ୍ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରବେଶ ପାସ୍ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପକରଣ ଯାହା ଭାରତୀୟ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟର ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପଦକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ଅମଳ କରିବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ନିକଟ କୂଳରୁ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ମାଛ ଧରିବାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସଂଗଠନକୁ ସମବାୟ ଏବଂ ଏଫଏଫପିଓ ରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଅଧିକ ମାଛ ଧରିବା, ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ତଥା ରପ୍ତାନି ଅନୁପାଳନ ଅଭ୍ୟାସ ଯେପରିକି ଟ୍ରେସେବିଲିଟି ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଇଇଜେଡ୍ କୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ, ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ତଥା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ, ୨୦ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ଗୁଜୁରାଟର ଭେରାଭାଲର କେସିସି ଗ୍ରାଉଣ୍ଡରୁ ସମସ୍ତ ୧୩ଟି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ଭାରତର ଇଇଜେଡ୍ ରେ ମାଛ ଧରିବା ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ପାସ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମୟରେ, ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏଫଏଏଚଡି ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଭାରତର ସମସ୍ତ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ୨୪ଟି ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମବାୟ ସମିତିର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ୩୭ ଜଣ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ପ୍ରବେଶ ପାସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଗତକାଲି ଭେରାଭାଲରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆକ୍ସେସ୍ ପାସ୍ ପଦକ୍ଷେପର ଜାତୀୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମୟରେ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ୧୩ଟି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ମନୋନୀତ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ପାସ୍ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ। ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଉତ୍କଳ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରାଥମିକ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡ୍ ସହିତ ଜଡିତ ଓଡିଶାର ଚନ୍ଦ୍ର ସେଖର ମହାନ୍ତି ଏବଂ ଓମ୍ ପ୍ରକାଶ ସ୍ବାଇଁଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ; ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବମ୍ମିଡି ରାମକୃଷ୍ଣ ଏବଂ ମିଲାପାଲୀ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ରାଓ, ଦାର୍ଗା କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ ଏପି ମେକାନାଇଜଡ୍ ଫିସିଂ ବୋଟ ଅପରେଟର୍ସ ଆସୋସିଏସନ, ବିଶାଖାପାଟନମ୍; ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆଗ୍ନେଲ ସାଭାରୋକ ମାନକର ଏବଂ ସ୍ପ୍ରୁହା ପୁଷ୍କର ଭୁଟ, ଭାସାଇ ମାଖିମାର ସର୍ଭୋଦୟ ସନ୍ଥା ଏବଂ ରତ୍ନାଗିରି ତାଲୁକା ପର୍ସ ସେନ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ। କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସଦାନନ୍ଦ ଶୀନା ମାବେନ୍ ଏବଂ ଦେବରାଜ କରକେରା, ଉଭୟ ଆଲା ସାମୁଦ୍ରା ମେନୁଗାରା ପ୍ରଥାମିକା ସେବା ସାହାକାରି ସାଙ୍ଗା, ମାଲପେ; କିଲିଞ୍ଜଲମେଡୁ ସାଗର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମବାୟ ସମିତିର ପୁଡୁଚେରୀରୁ ଜୟମାଥୀ ଏବଂ ଗୁନାବାଲାନ୍; ତାମିଲନାଡୁର ଆଣ୍ଟୋନି ଜିଆବାଲାନ୍ ଏବଂ ଏନ ପୁଗାଲ୍ ସେଲଭା ମଣି ଥରୁଭାଇକୁଲମ୍ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମବାୟ ସମିତିର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି; କେରଳର ସଞ୍ଜୀବ ବାବୁ ଡଙ୍ଗା ମାଲିକ ସଂଘ, କୋଲାମ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ; ମାଣ୍ଡାଭି ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ମାର୍କେଟିଂ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡର ଗୋଆର ସିଦ୍ଧାର୍ଥ ଡୋଜୁଜା ଏବଂ ଆଇଭୋର ଡୋମନିକ୍ ଡୋଜୁଜା ; ଶ୍ରୀ ମହାସାଗର ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି, ଭାନକବାରା ଏବଂ ଶ୍ରୀ ମହାକାଳେଶ୍ୱର ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି, ସାଉଦୱାଡି ସହିତ ଜଡିତ ଦାମନ ଏବଂ ଡିୟୁରୁ ଜଗଦୀଶ ନାଥୁ ଚରଣିଆ ଏବଂ ସେଜାଲ ଭର୍ଜୁଙ୍ଗୁ; ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ସୁବୋଧ କନ୍ଦର ଏବଂ ରାଧା କୃଷ୍ଣ ମାନ୍ନା; ଲାକ୍ଷାଦୀପରୁ ଉମର ଫାରୁକ୍ ଇ.ପି; ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ଦୁରାଇ ସେଲଭାମ ଏବଂ ଟି ଦେବରାଜୁ, ଆଣ୍ଡାମାନ ମେକାନାଇଜଡ୍ ଭେସେଲ ୱେଲଫେୟାର ଆସୋସିଏସନ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସାଇ ଜ୍ୟୋତି ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ଯୁବ ସମାଜ ଲିମିଟେଡ୍; ଏବଂ ମୁକେଶ ପ୍ରେମଜୀ ପଞ୍ଜାରୀଙ୍କ ସହିତ ପୋରବନ୍ଦର ମାଛିମାର ବୋଟ୍ ଆସୋସିଏସନ୍, ଶ୍ରୀ ରାମେଶ୍ୱର ମତ୍ସ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ସହକାରୀ ମଣ୍ଡଳୀ ଲିମିଟେଡ୍, ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଭେରାଭାଲ ସମସ୍ତ ଖାରୱା ସମାଜର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସାରା ଭାରତରେ ସୁରକ୍ଷିତ, ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଛ ଧରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଇଇଜେଡ୍ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ, ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ବଡ଼ ଆକାରର ମୋଟର ଚାଳିତ ଜାହାଜ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରବେଶ ପାସ୍ ଆବଶ୍ୟକ, ଯାହା ମାଛ ଧରିବା କ୍ରାଫ୍ଟର ଅନଲାଇନ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଲାଇସେନ୍ସିଂ (ରିୟଲକ୍ରାଫ୍‌ଟ) ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ମାଗଣାରେ ମିଳିପାରିବ। ଏନଆଇସି ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଜାତୀୟ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ବିକଶିତ ରିୟଲକ୍ରାଫ୍‌ଟ ପୋର୍ଟାଲ, ମାଛ ଧରିବା ଜାହାଜର ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଲାଇସେନ୍ସିଂ, ମାଲିକାନା ହସ୍ତାନ୍ତର ତଥା ସମ୍ବନ୍ଧିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ସାମୁଦ୍ରିକ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ୱେବ୍-ଆଧାରିତ, ନାଗରିକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ପ୍ରିମିୟମ୍ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରକୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଆବଶ୍ୟକତା ମାଛ ଧରିବା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ରିୟଲକ୍ରାଫ୍‌ଟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି ବିକାଶ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଏମପିଇଡିଏ) ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଯାଞ୍ଚ ପରିଷଦ (ଇଆଇସି) ସହିତ ମଧ୍ୟ ସମନ୍ୱିତ। ଏହି ସମନ୍ୱିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ଟ୍ରେସେବିଲିଟି, ସାନିଟାରି ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ଇକୋ-ଲେବଲିଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଭାରତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବୃଦ୍ଧି ପାଏ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ସିଆଇଏଫଏନଇଟି, ଏଫଏସଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସହଭାଗୀତାରେ ସଂରଚିତ ତାଲିମ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରରେ ମାଛ ଧରିବା କୌଶଳ, ସୁରକ୍ଷା ସଚେତନତା ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଗ୍ରେଡ୍ ପରିଚାଳନା ଅଭ୍ୟାସ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଇପାରିବ।
କ୍ଷୁଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରରେ ମାଛ ଧରିବା, ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମବାୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ବିଭାଗର ଏକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରବେଶ ପାସର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ
୧. କ୍ଷୁଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା : ପାରମ୍ପରିକ ଅଣ-ମୋଟରଚାଳିତ ମାଛ ଧରିବାକୁ ପ୍ରବେଶ ପାସର ଆବଶ୍ୟକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ପାସ୍ ପାଇବା ପାଇଁ କେବଳ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ମାଛ ଧରିବା ଜାହାଜ (ପ୍ରାୟ ୬୪,୦୦୦) ଏବଂ ୨୪ ମିଟରରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ ମୋଟରଚାଳିତ ଜାହାଜ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବିକା ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବେ।
୨. ଉନ୍ନତ ରିୟଲକ୍ରାଫ୍‌ଟ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ : ରିୟଲକ୍ରାଫ୍‌ଟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଏକ ସୁଗମ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଅନୁକୂଳ ପ୍ରବେଶ ପାସ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରାଯାଇଛି। ରିୟଲକ୍ରାଫ୍‌ଟ ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ଜାହାଜ ପଞ୍ଜିକରଣ ଏବଂ ଲାଇସେନ୍ସିଂ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି।
୩. ଶୂନ୍ୟ-ଶୁଳ୍କ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ରବେଶ ପାସ୍ : ପ୍ରବେଶ ପାସ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ରିୟଲକ୍ରାଫ୍‌ଟ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ସମୟସୀମା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ। ଅନୁମୋଦିତ ହେବା ପରେ, ପାସ୍ ଡିଜିଟାଲ ଭାବରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପଞ୍ଜିକୃତ ମୋବାଇଲ୍ ନମ୍ବର କିମ୍ବା ଇମେଲ୍‌ରେ ବିତରଣ କରାଯାଏ, ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସହଜ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
୪. ବିଶ୍ୱ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ସିଙ୍ଗିଲ୍ ୱିଣ୍ଡୋ ସିଷ୍ଟମ୍ : ରିୟଲକ୍ରାଫ୍‌ଟ ପୋର୍ଟାଲ କ୍ୟାଚ୍ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପାଇଁ ଏମପିଇଡିଏ ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପାଇଁ ଇଆଇସି ସହିତ ସମନ୍ୱିତ, ସିଙ୍ଗିଲ୍ ୱିଣ୍ଡୋ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଏହି ସମନ୍ୱୟ ଟ୍ରେସେବିଲିଟି ବୃଦ୍ଧି କରେ, ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ବିଳମ୍ବ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ପ୍ରିମିୟମ୍ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶକୁ ସହଜ କରେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି: ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି। ସମୁଦ୍ର ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ମାଛଧରା ଜାହାଜରେ ମାଗଣାରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟ୍ରାନ୍ସପଣ୍ଡର୍ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଟ୍ରାନ୍ସପଣ୍ଡର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମୋବାଇଲ୍ ନେଟୱାର୍କ କଭରେଜ ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକୃତ ସମୟ ଜାହାଜ ଟ୍ରାକିଂ, ଦୁଇ ପାର୍ଶ୍ୱ ଯୋଗାଯୋଗ, ବିପଦ ସତର୍କତା ଏବଂ ପାଣିପାଗ ସତର୍କତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ଭଳି ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗ ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଏହା ସହିତ, ମାଛ ଧରିବା ନିଷେଧ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ଋତୁ ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ୬ ଲକ୍ଷ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ପରିବାର ବାର୍ଷିକ ଜୀବିକା ସହାୟତା ପାଆନ୍ତି, ଏବଂ ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା କଭରେଜ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୩୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଛି।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
National Launch of Access Pass for Fishing in India’s Exclusive Economic Zone (EEZ) Opens New Horizon Marine Fisheries Sector.
Access Passes Issued Free via ReALCRaft Online to Empower Fisheries Cooperatives and FFPOs, Promote Sustainable Harvesting of High-Value Fishes, and Boost Seafood Exports
21 FEB 2026 3:36PM by PIB Delhi
India is endowed with a vast and diverse marine resource base, supported by a coastline of approximately 11,099 km and an Exclusive Economic Zone (EEZ) of about 24 lakh square kilometres. At present, most Indian fishing activity remains limited to 40–50 nautical miles from the coastline, while the vast EEZ, extending from 12 to 200 nautical miles remains significantly under-utilised, despite scientific assessments indicating substantial potential for high‑value oceanic resources, particularly tuna and tuna‑like species.
Recognising this opportunity, the Government of India announced in the Union Budget 2025–26 an enabling framework for the sustainable utilisation of fisheries resources in the EEZ and high seas, with special emphasis on the Andaman & Nicobar Islands and Lakshadweep, which together account for 49% of India’s EEZ with an estimated marine fisheries potential of 2.48 lakh tonnes.
In pursuance of the Budget announcement and to provide a robust legal and institutional framework for fisheries in the EEZ, the Government of India notified the Sustainable Harnessing of Fisheries in the Exclusive Economic Zone Rules, 2025, on 4th November 2025, under the Territorial Waters, Continental Shelf, Exclusive Economic Zone and Other Maritime Zones Act, 1976 (80 of 1976). The Rules constitute a landmark policy initiative aimed at promoting responsible and sustainable utilisation of marine fisheries resources in the EEZ, while ensuring conservation of marine ecosystems, compliance with international obligations and enhancement of fishers’ livelihoods.
Access Pass under the EEZ Rules
The Access Pass is a key instrument under the EEZ Rules to empower Indian fishers to sustainably harvest high-value oceanic resources. It aims to:
• support the transition from near‑shore to deep‑sea fishing,
• promote fisher organisation into cooperatives and FFPOs,
• enhance incomes through higher catch, better prices and export‑compliant practices such as traceability and certification.
To further boost the Marine sector and sustainably harness the EEZ, Hon’ble Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying & Panchayati Raj, Shri Rajiv Ranjan Singh, launched the Access Pass for Fishing in India’s EEZ for all 13 coastal states and UTs from KCC Ground, Veraval, Gujarat on 20th February 2026. During the launch, Hon’ble Union Minister FAHD Shri Singh handed over the Access Passes to 37 Fishermen representing 24 Fisheries cooperative societies from all Coastal States/UTs of India.
During the national launch of the Access Pass initiative held yesterday in Veraval, the Hon’ble Union Minister handed over passes to selected fishermen from 13 coastal States/UTs. The beneficiaries included Chandra Sekhar Mohanty and Om Prakash Swain from Odisha, affiliated with Utkal Marine Primary Fish Production & Marketing Co‑operative Society Ltd.; Bommidi Ramakrishna and Mylapalli Lakshman Rao from Andhra Pradesh, representing Dargha Centre Fisheries Cooperative Society and the AP Mechanised Fishing Boat Operators Association, Visakhapatnam; Agnel Savarok Mankar and Spruha Pushkar Bhute from Maharashtra, linked to Vasai Machhimar Sarvodaya Sanstha and Ratnagiri Taluka Purse Seine Association; Sadananda Sheena Maben and Devaraj Karkera from Karnataka, both from Ala Samudra Meenugarara Prathamika Seva Sahakari Sangha, Malpe; Jayamathi and Gunabalan from Puducherry of the Kilinjalmedu Sea Fishermen Cooperative Society; Antony Jeyabalan and N. Pugal Selva Mani from Tamil Nadu representing the Tharuvaikulam Fishermen Cooperative Society; Sanjeeb Babu from Kerala linked to the Boat Owners’ Association, Kollam; Siddhartha Dsouza and Ivor Domnic Dsouza from Goa of the Mandavi Fishermen Marketing Cooperative Society Ltd.; Jagadish Nathu Charaniya and Sejal Varjangue from Daman & Diu associated with Shri Mahasagar Fisheries Co‑op Society, Vanakbara and Shri Mahakaleshwar Fisheries Co‑op Society, Saudwadi; Subodh Kandar and Radha Krishna Manna from West Bengal; Ummer Farook E.P from Lakshadweep; Durai Selvam and T. Devaraju from Andaman & Nicobar Islands, representing the Andaman Mechanized Vessels Welfare Association and the Sree Sai Jyothi Fisheries Cooperative Youth Society Ltd.; and Mukesh Premji Panjari along with other fishermen from Gujarat, belonging to Porbandar Machhimar Boat Association, Shree Rameshwar Matsyodhyog Sahakari Mandali Ltd., and Shree Veraval Samast Kharwa Samaj, among others. The Minister highlighted that the initiative marks a major step toward safer, more transparent, and better‑regulated marine fishing operations across India
Under the EEZ Rules, an Access Pass is required for mechanized and large-sized motorized vessels, which can be obtained free of cost through the online Registration and Licensing of Fishing Craft (ReALCRaft) portal. The ReALCRaft portal, developed as a national online platform by the NIC and Department of Fisheries, provides web-based, citizen-centric services to marine fishers and coastal States/UTs for the registration and licensing of fishing vessels, transfer of ownership, and related processes, thereby promoting ease of doing business. ReALCRaft is also integrated with Marine Products Export Development Authority (MPEDA) and the Export Inspection Council (EIC) for issuance of Fish Catch and Health Certificates, which are key requirements for exporting seafood to premium international markets. This integrated digital system ensures end-to-end traceability, sanitary compliance, and eco-labelling, thereby enhancing the global competitiveness of Indian marine products.
Further, the Department of Fisheries plan to roll out structured training and capacity‑building programmes through CIFNET, FSI and in partnership with coastal States/UTs to equip fishers with deep‑sea fishing skills, safety awareness and export‑grade handling practices.
A Joint Working Group of Department of Fisheries with Ministry of Cooperation has also been constituted to actively promote the participation of small-scale fishermen and strengthen fisheries cooperatives in deep-sea fishing, post-harvest management, processing and export value chains
Salient Features of the Access Pass
1. Protection for Small and Artisanal Fishers
Traditional non-motorized fishing crafts are exempted from the requirement of an Access Pass. Only mechanised fishing vessels(approx. 64,000) and large motorised vessels above 24 metres are required to obtain the Pass. This ensures that small and artisanal fishers remain protected and their livelihoods safeguarded.
2. Upgraded ReALCRaft Digital Platform
The ReALCRaft platform has been upgraded to support a seamless and user‑friendly Access Pass process. ReALCRaft is already widely used by States/UTs and fishers for vessel registration and licensing.
3. Zero-Fee, Fully Online Access Pass
The Access Pass is issued free of cost, entirely through the ReALCRaft portal in a time bound and transparent manner. Once approved, the Pass is delivered digitally to the fisher’s registered mobile number or email, ensuring transparency and ease of access.
4. Single‑Window System for Global Exports
The ReALCRaft portal is integrated with the MPEDA portal for Catch Certificates and with EIC for Health Certificates, creating a unified single‑window digital ecosystem. This integration enhances traceability, reduces procedural delays and facilitates access to premium international seafood markets.
Background: Welfare and Safety measures for Fishers
The Department of Fisheries is implementing several initiatives to improve the prosperity and safety of fishing communities. To enhance sea safety, the Government of India is installing one lakh transponders, free of cost, on fishing vessels across the country. Over 50,000 transponders have been installed so far, enabling real‑time vessel tracking, two‑way communication, distress alerts and weather warnings, even beyond mobile network coverage. By linking vessels with agencies such as the Indian Coast Guard, this initiative significantly enhances fisher safety during adverse weather and emergencies. Additionally, nearly 6 lakh fisher families receive annual livelihood support during fishing bans and lean seasons, and accident insurance coverage has been enhanced to ₹5 lakh, benefiting more than 33 lakh fishers nationwide.