গৃহ মন্ত্ৰালয়
অসমৰ গুৱাহাটীত চিআৰপিএফৰ ৮৭সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ
চিআৰপিএফে ইয়াৰ ৮৬ বছৰীয়া ইতিহাসত সমৰ্পন আৰু সাহসৰ এক উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ অবিহনে ভাৰতৰ আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাৰ কথা কল্পনাই কৰিব নোৱাৰি
চিআৰপিএফৰ সাহসিকতাৰ জৰিয়তে দেশৰ তিনিটা আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা হটস্পটক উন্নয়নৰ বিকশিত স্থানলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে
মাত্ৰ দুটা বেটেলিয়নৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ২৪৮টা বেটেলিয়ন আৰু ৩২৫,০০০ কৰ্মীৰে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ চিএপিএফ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে চিআৰপিএফ
যুদ্ধত জয়ী হোৱাই হওক, সংসদ আৰু ৰাম জন্মভূমিৰ ওপৰত আক্ৰমণ প্ৰতিহত কৰাই হওক, অমৰনাথ যাত্ৰা আৰু মহাকুম্ভৰ সময়ত নিৰাপত্তা সুনিশ্চিত কৰাই হওক, চিআৰপিএফে শত্ৰুক পৰাস্ত কৰাৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে
দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত চিআৰপিএফ দিৱসৰ পেৰেড আয়োজনৰ বাবে মোদী চৰকাৰৰ সিদ্ধান্তৰ ফলত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অনুষ্ঠিত হৈছে এই পেৰেড
চিআৰপিএফে মাওবাদী সমস্যা নিৰ্মূল কৰাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে আৰু ৩১ মাৰ্চৰ পূৰ্বে দেশক মাওবাদৰ পৰা মুক্ত কৰিব
অপাৰেশ্যন ব্লেক ফৰেষ্টত চিআৰপিএফ জোৱানসকলৰ সাহস, বীৰত্ব আৰু সংকল্পই মাওবাদীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ ইতিহাসত সোণালী আখৰেৰে লিপিবদ্ধ হৈ ৰ'ব
21 FEB 2026 3:04PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি অসমৰ গুৱাহাটীত কেন্দ্ৰীয় সংৰক্ষিত আৰক্ষী বাহিনী (চিআৰপিএফ)ৰ ৮৭সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, চিআৰপিএফৰ সঞ্চালক প্ৰধানৰ লগতে বহুতো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে তেওঁৰ ভাষণত কয় যে ৮৬ বছৰ ধৰি চিআৰপিএফে দেশৰ আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শন, বীৰত্ব, ধৈৰ্য্য, সাহস আৰু আত্মবলিদানৰ জৰিয়তে দেশৰ আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাক সুদৃঢ় কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে চিআৰপিএফ অবিহনে দেশৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ কথা কল্পনাই কৰিব নোৱাৰি। তেওঁ কয় যে প্ৰতিষ্ঠাৰ পৰা বৰ্তমানলৈকে অৰ্থাৎ ৮৬ বছৰত চিআৰপিএফে কৰ্তব্যৰ প্ৰতি থকা নিষ্ঠাৰ বাবে দেশৰ আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে আৰু ইয়াৰ ফলাফলো লাভ কৰি আহিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশখনক সুৰক্ষিত কৰি ৰখাৰ বাবে চিআৰপিএফৰ ২,২৭০ জোৱানে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ স্বীকাৰ কৰিছে আৰু সমগ্ৰ দেশবাসীয়ে তেওঁলোকক ধন্যবাদ আৰু শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে কৰ্তব্যৰ প্ৰতি এই নিষ্ঠা আৰু ত্যাগৰ বাবেই চিআৰপিএফৰ জোৱানসকলে বহুবাৰ দেশক ৰক্ষা কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১১-১২ বছৰ পূৰ্বে দেশত জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, মাওবাদ প্ৰভাৱিত অঞ্চল আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দৰে তিনিটা প্ৰধান হটস্পট আছিল, যি দেশৰ আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাৰ বাবে চিন্তাৰ বিষয় হৈ পৰিছিল। তেওঁ কয় যে আজি তিনিওটা স্থানত শান্তি প্ৰতিষ্ঠাৰ ক্ষেত্ৰত সফলতা লাভ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই তিনিওটা হটস্পটত বোমা বিস্ফোৰণ, গুলীবৰ্ষণ, বন্ধ, অৱৰোধ আৰু ধ্বংসাত্মক কাৰ্যকলাপ এটা সময়ত প্ৰধান ঘটনা আছিল, কিন্তু এতিয়া এই তিনিওটা ক্ষেত্ৰ বিকাশৰ ইঞ্জিন হৈ পৰিছে, যি সমগ্ৰ দেশৰ বিকাশক আগুৱাই লৈ গৈছে। তেওঁ কয় যে চিআৰপিএফৰ এই শ্বহীদসকলৰ ত্যাগ অবিহনে এই তিনিওটা হটস্পটক বিকাশৰ পথত আগুৱাই নিয়াটো অসম্ভৱ হ'লহেঁতেন।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ চিআৰপিএফ দিৱসৰ পেৰেড অন্য এক দিশৰ পৰাও গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে চিআৰপিএফৰ ৮৬ বছৰীয়া ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অসমৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বাহিনীটোৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন কৰা হৈছে, যিটো আমাৰ সকলোৰে বাবে আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। তেওঁ কয় যে ২০১৯ চনত কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ (চিএপিএফ) বাৰ্ষিক পেৰেড দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত অনুষ্ঠিত কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছিল আৰু আজি চিআৰপিএফৰ পেৰেড দেশৰ অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰান্ত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত অনুষ্ঠিত হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি ১৪ গৰাকী চিআৰপিএফ জোৱানক সাহসিকতাৰ বাবে আৰক্ষী পদক, ৫গৰাকী জোৱানক বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ আৰক্ষী পদক আৰু ৫গৰাকী চিআৰপিএফ বেটেলিয়ানৰ জোৱানক উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শনৰ বাবে পদক প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ১৯৩৯ চনত চিআৰপিএফৰ যাত্ৰা মাত্ৰ ২টা বেটেলিয়নেৰে আৰম্ভ হৈছিল আৰু আজি ২৪৮টা বেটেলিয়নেৰে আৰু ৩.২৫লাখ কৰ্মীৰে চিআৰপিএফ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ চিএপিএফ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। সমগ্ৰ দেশৰ আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষা আৰু সাৰ্বভৌমত্ব ৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত চিআৰপিএফৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ১৯৬৫ চনৰ ৯ এপ্ৰিলত কচ্ছৰ ৰণত চিআৰপিএফৰ জোৱানসকলে পাকিস্তানী সৈন্যৰ বিৰুদ্ধে ছর্দাৰ পোষ্টত অপৰিসীম বীৰত্ব প্রদর্শন কৰিছিল আৰু সেয়েহে ৯ এপ্ৰিলৰ দিনটো প্রতি বছৰে 'শৌৰ্য দিৱস' হিচাপে পালন কৰা হয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কলকাতাত মাওবাদীৰ আক্ৰমণত ৭৮জন আৰক্ষী জোৱানৰ মৃত্যু হৈছিল, তেতিয়াও চিআৰপিএফৰ জোৱানসকলে সাহসেৰে এই সংগ্ৰাম অব্যাহত ৰাখিছিল। তেওঁ কয় যে সংসদ ভৱন আৰু ২০০৫ চনত শ্ৰীৰাম জন্মভূমিত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণ চিআৰপিএফে প্ৰতিহত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে চিআৰপিএফৰ জোৱানসকলে তেওঁলোকৰ কৰ্তব্য পালন কৰাত কেতিয়াও গাফিলতি কৰা নাই। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ৩৭০নং অনুচ্ছেদ প্ৰত্যাহাৰৰ পিছত জম্মু-কাশ্মীৰত এটাও গুলী চালনা কৰা হোৱা নাছিল আৰু এই কথা নিশ্চিত কৰাত চিআৰপিএফৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছিল। তেওঁ কয় যে জম্মু-কাশ্মীৰত শিলাবৰ্ষণৰ ঘটনা শূন্যলৈ হ্ৰাস পাইছে, ৰাজ্যখনলৈ উদ্যোগসমূহ আহি আছে আৰু চিআৰপিএফ, বিএছএফ আৰু বিশেষকৈ জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষীৰ বৃহৎ অৱদানৰ বাবে এতিয়া উন্নয়ন সম্ভৱ হৈ পৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তি স্থাপনত চিআৰপিএফৰ ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ ১২খন ৰাজ্য আৰু অগণন জিলাত মাওবাদীয়ে বিস্তাৰ লাভ কৰিছিল আৰু যেতিয়া ভাৰত চৰকাৰে এই ভাবুকি উৎখাত কৰাৰ সংকল্প লয় তেতিয়া চিআৰপিএফ আৰু কোব্ৰা বাহিনীৰ জোৱানসকলে এই প্ৰচেষ্টাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। তেওঁ কয় যে ইমান বৃহৎ, জটিল আৰু কঠিন কাম মাত্ৰ তিনিটা বছৰত সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে আৰু চিআৰপিএফৰ জোৱানসকলৰ বাবে আমি আত্মবিশ্বাসৰ সৈতে ক'ব পাৰো যে ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত দেশখন সম্পূৰ্ণৰূপে মাওবাদমুক্ত হ'ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অপাৰেশ্যন ব্লেক ফৰেষ্টৰ অধীনত চিআৰপিএফৰ জোৱানসকলে অতিশয় প্ৰত্যাহ্বানমূলক ভৌগোলিক পৰিস্থিতিত, ৪৫ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ তাপমাত্ৰা সহ্য কৰি ২১ দিন ধৰি অভিযান চলাইছিল আৰু মাওবাদীৰ ঘাটি ধ্বংস কৰিছিল। তেওঁ কয় যে চিআৰপিএফৰ জোৱানসকলে অসাধাৰণ সাহস প্ৰদৰ্শন কৰি ৪৫ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছৰ তাপমাত্ৰাত উত্তপ্ত শিলৰ পাহাৰত ২১ দিন ধৰি অভিযান চলাই এক ইঞ্চিও পিছ হুঁহকি অহা নাছিল আৰু শেষত মাওবাদীৰ কৌশলগত ঘাটি ধ্বংস কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল। তেওঁ কয় যে চিআৰপিএফ আৰু কোব্ৰা ফ'ৰ্চে মাওবাদীৰ সন্ত্ৰাসবাদ(red terror)ৰ পৰা দেশক মুক্ত কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চিআৰপিএফ জোৱানসকলে বিভিন্ন ধৰ্মীয় উৎসৱ, মহাকুম্ভ আৰু অমৰনাথ যাত্ৰাৰ সফল আয়োজনত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছে। তেওঁ কয় যে চিআৰপিএফ-এ দেশৰ আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষা ধাৰাবাহিভাৱে শক্তিশালী আৰু সুৰক্ষিত কৰি আহিছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah attends the 87th Raising Day celebrations of CRPF in Guwahati, Assam
In its 86-year history, CRPF has set an example of dedication and bravery through sacrifices and India’s internal security cannot be imagined without it
Through the bravery of CRPF, country’s three internal security hotspots have been transformed into growth spots of development
Starting with just two battalions, CRPF has today become world’s largest CAPF with 248 battalions and 325,000 personnel
Whether it is victory in wars, foiling attack on Parliament and Ram Janmabhoomi, or ensuring security during Amarnath Yatra and Mahakumbh, CRPF stands as a guarantee of the enemy’s defeat
Modi Government’s decision to organize the CRPF Day Parade in different parts of the country has led to this parade being held in the North-East for the first time, which is a matter of pride
CRPF has played a major role in bringing Naxalism to the verge of elimination and the country will be free from Naxalism before 31 March
Bravery, courage and determination of CRPF personnel in Operation Black Forest will be written in golden letters in history of fight against Naxalism
21 FEB 2026 3:04PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today participated in the 87th Raising Day celebrations of the Central Reserve Police Force (CRPF) in Guwahati, Assam. On this occasion, Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma, the Director General of CRPF, and many other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that for 86 years, CRPF has been strengthening the country's internal security with its outstanding performance, valor, patience, bravery and sacrifices. He stated that the internal security of the country cannot even be imagined without CRPF. He said that since its inception till date, over 86 years, the CRPF has stood as a strong pillar of the nation's internal security due to its dedication to duty and has been delivering results as well. Shri Shah said that 2,270 jawans of CRPF have made the supreme sacrifice to keep the country safe, and the entire nation thanks and pays tributes to them. He emphasized that it is precisely because of this dedication to duty and sacrifices made that the CRPF jawans have protected the nation on numerous occasions.
Shri Amit Shah said that 11-12 years ago, the country had three major hotspots—Jammu and Kashmir, Left-Wing Extremism-affected areas, and the Northeast—which had become sores for the nation's internal security. He said that today, success has been achieved in establishing peace in all three places. He added that in these three hotspots, bomb blasts, bullets, bandhs, blockades, and destruction were once prominent, but now all three regions have become engines of growth, driving the development of the entire country forward. He said that without the sacrifice made by these CRPF martyrs, it would have been impossible to bring these three hotspots onto the path of development.
Union Home Minister said that today's CRPF Day Parade is quite significant from another perspective. He said that in the 86-year history of CRPF, this is the first time the force's Raising Day celebrations are being held in the Northeast, in Assam, which is a matter of pride for all of us and the entire Northeast. He said that in 2019, it was decided that the annual parade of the Central Armed Police Forces (CAPFs) would be held in different parts of the country, and today, the CRPF parade is being held in one of the most important parts of the country—the Northeast. Shri Shah said that today, 14 CRPF jawans have been awarded the Police Medal for Gallantry, 5 jawans have received the President's Police Medal for Distinguished Service, and 5 CRPF battalions have been honored with medals for outstanding performance. He said that the journey of the CRPF began in 1939 with just 2 battalions, and today, with 248 battalions and a strength of 3.25 lakh personnel, the CRPF has become the world's largest CAPF. He emphasized that the CRPF has played a key role in protecting internal security and sovereignty of the entire country. Shri Shah said that on 9th April 1965, in the Rann of Kutch, CRPF displayed great bravery while confronting the Pakistani Army at Sardar Post, and therefore 9 April is observed every year as ‘Shaurya Diwas’.
Union Home Minister said that even when 78 police personnel in Kolkata were killed in an attack by Left-wing extremists, the CRPF continued to hold the front with courage. He said that the CRPF also foiled the terrorist attack on Parliament and thwarted the 2005 attack on Shri Ram Janmabhoomi. He said that CRPF personnel never fail in their duty. Shri Shah further said that after the abrogation of Article 370 in Jammu and Kashmir, not a single bullet had to be fired, and the CRPF played a very significant role in ensuring this. He added that incidents of stone-pelting in Jammu and Kashmir have come down to zero, industries are coming in, and development is taking place, with major contributions from the CRPF, the BSF, and especially the Jammu and Kashmir Police. He also said that the CRPF played a big role in establishing peace in the North-Eastern states.
Shri Amit Shah said that Naxalism had spread across 12 states and countless districts of the country, and when the Government of India resolved to uproot this menace, personnel of the CRPF and the CoBRA force played the most crucial role in this effort. He said that such a huge, complex, and difficult task was completed in just three years, and it is because of the CRPF personnel that we can confidently say that by 31 March 2026, the country will be completely free from Naxalism. Shri Shah said that under Operation Black Forest against Naxalites, CRPF personnel carried out operations for 21 days in extremely challenging geographical conditions, enduring temperatures of 45 degrees Celsius under the scorching sun, and eliminated the Naxalites’ stronghold. He added that displaying exceptional courage, CRPF jawans did not retreat even an inch while operating for 21 days on rocky hills heated by 45-degree temperatures, ultimately dismantling the strategic base of the Naxalites. He said that the CRPF and the CoBRA force have made a very significant contribution in freeing the country from red terror.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that CRPF jawans have made a significant contribution to the successful conduct of several religious festivals, the Mahakumbh, and the Amarnath Yatra. He added that the CRPF has consistently strengthened and safeguarded the country’s internal security.