প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আবুধাবিৰ ক্ৰাউন প্ৰিন্স মহামহিম শ্বেইখ খালিদ বিন মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানৰ ভাৰত ভ্ৰমণ
19 FEB 2026 5:45PM by PIB Guwahati
আবুধাবিৰ ক্ৰাউন প্ৰিন্স মহামহিম শ্বেইখ খালিদ বিন মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানে ১৮-১৯ ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত এ আই ইমপেক্ট সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে আজি (১৯ ​​ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬ত) ভাৰত ভ্ৰমণলৈ আহিছে।২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত ভাৰত ভ্ৰমণৰ পিছত এয়া তেওঁৰ দ্বিতীয়টো চৰকাৰী ভ্ৰমণ।
১৯ ফেব্ৰুৱাৰীত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ সমান্তৰালভাৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মহামহিম শ্বেখ খালিদ বিন মহম্মদে বৈঠকত মিলিত হয়।দুয়োগৰাকী নেতাই শক্তিশালী ৰাজনৈতিক, সাংস্কৃতিক, বাণিজ্যিক, শক্তি আৰু জনসাধাৰণৰ যোগাযোগৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠা ভাৰত-ইউএইৰ সৰ্বাংগীন কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ গুৰুত্ব দোঁহাৰে। তেওঁলোকে শেহতীয়াকৈ ইউএইৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম শ্বেইখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ান আৰু আবুধাবি আৰু ডুবাইৰ ৰাজপৰিয়ালৰ অন্যান্য সদস্যসকলে সফল ভাৰত ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, শিক্ষা, সাংস্কৃতিক সহযোগিতাকে ধৰি বহু ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কত লাভ কৰা উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ১৮ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬ত ব্যাপক অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (চিইপিএ) স্বাক্ষৰ হোৱাৰ চাৰি বছৰৰ পাছত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ যথেষ্ট বৃদ্ধি হৈছে। তদুপৰি দুয়োগৰাকী নেতাই উল্লেখযোগ্য পাৰস্পৰিক বিনিয়োগৰ প্ৰবাহক প্ৰশংসা কৰাৰ লগতে ইউএইৰ ছ’ভাৰেইন ৱেলথ ফাণ্ডক ভাৰতীয় অৰ্থনীতিত বিনিয়োগ অব্যাহত ৰাখিবলৈ উৎসাহিত কৰে। এই প্ৰসংগত দুয়োগৰাকী নেতাই শেহতীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় পুঁজি হিচাপে L’Imadৰ পাৰস্পৰিক লাভৰ বাবে এই অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰে। মহাকাশ, পাৰমাণৱিক শক্তি, প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন আদি কৌশলগত খণ্ডত ভাৰত আৰু ইউএইৰ মাজত সহযোগিতাৰ সুযোগৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে।
সহযোগিতাৰ পৰম্পৰাগত আৰু নতুন ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ মঞ্চ তৈয়াৰ কৰাৰ অৰ্থে নিম্নোলিখিত পদক্ষেপসমূহকো দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়।
• ভাৰতৰ স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয় আৰু সংযুক্ত আৰব আমিৰশ্বাহীৰ স্বাস্থ্য আৰু প্ৰতিৰোধ মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত স্বাস্থ্য আৰু চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্পৰ্কে বুজাবুজিৰ চুক্তি চূড়ান্ত কৰাঃ এই বুজাবুজি চুক্তিয়ে পেছাদাৰী বিনিময়, প্ৰতিষ্ঠানিক সহযোগিতা, গৱেষণা, ডিজিটেল স্বাস্থ্য, স্বাস্থ্য খণ্ডত ঔষধ আৰু সঁজুলিৰ বিকাশ আৰু অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ প্ৰচেষ্টাক প্ৰসাৰিত কৰিব, যাৰ ফলত স্বাস্থ্য খণ্ডৰ জনসাধাৰণ উপকৃত হ’ব।
• ভাৰতত এটা ছুপাৰ কম্পিউটাৰ ক্লাষ্টাৰ প্ৰৱৰ্তনৰ বাবে চেণ্টাৰ ফৰ ডেভেলপমেণ্ট অৱ এডভান্সড কম্পিউটিং, জি৪২ আৰু মহম্মদ বিন জায়েদ এ আই ইউনিভাৰ্চিটিৰ মাজত টাৰ্ম শ্বীটৰ চূড়ান্তকৰণঃ টাৰ্ম শ্বীটৰ চূড়ান্তকৰণৰ লগে লগে ভাৰতত এটা ছুপাৰ কম্পিউটাৰ ক্লাষ্টাৰ প্ৰৱৰ্তনৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়, যিটো ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদী আৰু মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েডে যুটীয়াভাৱে ঘোষণা কৰিছিল যে ছুপাৰ কম্পিউটাৰ ক্লাষ্টাৰটো এআই ইণ্ডিয়া মিছনৰ অংশ হ'ব, যিটো গৱেষণা, প্ৰয়োগ বিকাশ আৰু বাণিজ্যিক ব্যৱহাৰৰ বাবে ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ড দুয়োটাৰে বাবে সুলভ।
• গুজৰাটৰ গিফ্ট চিটিত আবুধাবি নেচনেল ইনশ্বুৰেন্স কোম্পানীৰ কাৰ্যালয় স্থাপন কৰা হ’ব।
এআই ইমপেক্ট ছামিটৰ সফলতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক অভিনন্দন জনায় মহামহিম শ্বেইখ খালিদ বিন মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানে। পৰৱৰ্তী এআই ইমপেক্ট ছামিট আয়োজন কৰাৰ বাবে ছুইজাৰলেণ্ডৰ পদক্ষেপক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আদৰণি জনায়। ইয়াৰ পিছত ইউএইত হ’ব পৰৱৰ্তী সন্মিলন।
এই ভ্ৰমণে ভাৰত আৰু ইউএইৰ মাজত নিয়মীয়া নেতৃত্ব পৰ্যায়ৰ পৰম্পৰাৰ বিনিময়ক পুনৰ দৃঢ় কৰে। তদুপৰি, ভাৰত-ইউএই প্ৰযুক্তি অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতি উচ্চ পৰ্যায়ৰ ৰাজনৈতিক দায়বদ্ধতাক শক্তিশালী কৰি তোলাৰ লগতে এআই আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিক দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ অন্যতম মূল স্তম্ভ হিচাপে প্ৰচাৰ কৰিলে।

Prime Minister's Office
Visit of the Crown Prince of Abu Dhabi His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan to India
19 FEB 2026 5:45PM by PIB Delhi
His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi, is on an official visit to India from 18-19 February 2026, to participate in the AI Impact Summit held in New Delhi on 19 February 2026. This is his second official visit to India, following his earlier visit in September 2024.
Prime Minister Shri Narendra Modi and His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed met on 19 February, on the sidelines of the AI Impact Summit. Both leaders reaffirmed the importance of the India-UAE Comprehensive Strategic Partnership, which is underpinned by strong political, cultural, commercial, energy and people-to-people ties. They recalled the recent successful visits to India by His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, the President of the UAE, and other members of the Royal families of Abu Dhabi and Dubai.
The leaders acknowledged the tremendous progress achieved in bilateral relations in a wide range of sectors such as defense and security, trade and investment, education and cultural cooperation. They noted that 18 February 2026 marks exactly four years since the signing of the Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA), during which bilateral trade and investment have witnessed remarkable growth. Furthermore, both leaders commended significant two-way investment flows, and encouraged UAE Sovereign Wealth Funds to continue to invest in the Indian economy. In this light, both leaders acknowledged the potential of L’Imad, as the newest sovereign fund, to strengthen this partnership for mutual benefit. They also discussed collaborative opportunities between India and the UAE in strategic sectors such as space, nuclear energy, technology and innovation.
The two leaders also welcomed the following initiatives, which set the stage for enhancing bilateral cooperation in traditional as well as new areas of cooperation:
• Finalisation of the Memorandum of Understanding between the Ministry of Health and Family Welfare of India and the Ministry of Health and Prevention of the United Arab Emirates on Cooperation in the Field of Health and Medicine: The MoU will promote joint efforts in professional exchanges, institutional collaboration, research, digital health, pharmaceuticals and development of modern technologies in the health sector beneficial to the people of both the countries.
• Finalisation of Term Sheet between Centre for Development of Advanced Computing, and G42 and Mohamed Bin Zayed University of AI for deployment of supercomputer cluster in India: The finalisation of the Term sheet commences implementation of deployment of supercomputer cluster in India announced jointly by Prime Minister Modi and UAE President His Highness Sheikh Mohamed Bin Zayed, during the latter’s visit to India on 19 January 2026. The supercomputer cluster will be part of the AI India Mission, making it accessible to both public and private sectors for research, application development, and commercial use.
• Setting up of office of Abu Dhabi National Insurance Company in the GIFT City in Gujarat
His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan congratulated Prime Minister on the success of the AI Impact Summit. Prime Minister welcomed the initiative of Switzerland to host the next AI Summit, to be followed by the UAE.
The visit reaffirmed the tradition of regular leadership-level engagement between India and the UAE. It also reinforced high-level political commitment to the India–UAE technology partnership, elevating AI and advanced technologies as one of the core pillars of the bilateral relationship.