ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ
17 FEB 2026 11:48PM by PIB Bhubaneswar
• ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରିକଳ୍ପନା ଓ ସଂରଚନାତ୍ମକ ସଂସ୍କାର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଇଛି ନୂତନ ଗତି
• ‘ମନ୍ଥନ ବୈଠକ’ର ଲକ୍ଷ୍ୟ: ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ସମବାୟ ସମିତିଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା
• ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ସହ ମର୍ଯ୍ୟାଦାଜନକ ଜୀବନ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭିଜନ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରଠାରେ 'ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି’ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ମନ୍ଥନ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ମନ୍ଥନ ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଇଥାନଲ, ଶକ୍ତି, ଜୈବିକ ପଟାସ, ପଣ୍ୟାଗାର ଏବଂ ପ୍ରୋଟିନ୍ ପାଉଡର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସହ ଜଡ଼ିତ ୨୬୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମବାୟ ସମିତିରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ଉପରେ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷନ ପାଲ ଗୁର୍ଜର, ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି। ଆଗାମୀ ପଚିଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଯେଉଁ ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ, ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆଜି ଅଗ୍ରଣୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମନ୍ଥନ ବୈଠକର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି କାରଣ ଆମେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ଭାରତର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଯେଉଁଥିରେ ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ସମ୍ମାନର ସହ ବଞ୍ଚିପାରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ସମବାୟ ସମିତି ହିଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରିବ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତି ସମ୍ମାନର ସହ ବଞ୍ଚିପାରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷି, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇନାହିଁ, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପକ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ ଏବଂ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଏବେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି।
ସମବାୟ ସମିତିର ସ୍ୱୀକୃତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଦୁଇଗୁଣ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହିତ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ପ୍ରାୟ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଏହାକୁ କେବଳ ପାକସ୍‍ ଉପରେ ଛାଡ଼ିଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ; ତହସିଲ ସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ଡାଏରୀ, ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ବିପଣନ ସଂଘ, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ବିକ୍ରୟ-କ୍ରୟ ସଂଘଗୁଡ଼ିକ ବଡ଼ ବଡ଼ ପଣ୍ୟାଗାର ନିର୍ମାଣ କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର ଭାରତ-ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ହରିୟାଣାରୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ କ୍ରୟ କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଯଦି କ୍ରୟ, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବିତରଣକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ତରରେ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଏ, ତେବେ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ଅତିକମରେ ୩୦ ରୁ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ। ସାରା ଦେଶରେ ମହଜୁଦ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ଭାବେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିବା ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ବଳ ଥିବା ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ସାର ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବେ, ଏବଂ ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକରୁ ଏଗାରଟି ଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମାର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରେ ସେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେବେ ଏବଂ କେବଳ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକରେ, ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ସମବାୟ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଉପାଦାନ ଯୋଗ କରିବାରେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ନମନୀୟ ନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ନିଜ ନିଜ ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ସମବାୟ ବିଭାଗର ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ବନାସ ଡାଏରୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ପଠାଇବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବନାସ ଡାଏରୀ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିପାରିବେ।
'ସହକାରିତା ମେ ସହକାର’ (ସମବାୟ ସମିତି ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ) ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ନିଜର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ରଖିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ଯୋଜନା ପାଇଁ ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି କରାଯାଇ ପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ପିଏମ-କିଷାନ ଏବଂ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ଭତ୍ତା ଭଳି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ପାଣ୍ଠି ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଜରିଆରେ ପଠାଯାଉ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଛୋଟ ଶ୍ରମିକ, ବଢ଼େଇ, ପାଣିପାଇପ୍‍ ମିସ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରାଯିବ, ଯେଉଁମାନେ ଶୋଷଣର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଉଚିତ ଏବଂ ସମ୍ମାନଜନକ ପାରିଶ୍ରମିକ ପାଇବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶର ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହାନଗର ନିଗମରେ ପହଞ୍ଚିବ। ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାଳକ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଚାଳକ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଉପକୃତ ହେବେ।
ଏହାପୂର୍ବରୁ ମନ୍ଥନ ବୈଠକରେ ବିଭିନ୍ନ ଉପସ୍ଥାପନା ମାଧ୍ୟମରେ, ପ୍ରଗତି, ସଫଳତା ଏବଂ ସମବାୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପଦକ୍ଷେପର ଭବିଷ୍ୟତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିଲା। ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ୨ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପାକସ୍‍), ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସଂରକ୍ଷଣ, ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ବଜାର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଧୁନିକ ପଣ୍ୟାଗାରଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନେଟୱାର୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଏହି ବୈଠକରେ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ରପ୍ତାନୀ, ଜୈବିକ କୃଷି ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ବିହନ ଯୋଗାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ନବଗଠିତ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ-ନ୍ୟାସନାଲ କୋଅପରେଟିଭ୍ ଏକ୍ସପୋର୍ଟସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନ.ସି.ଇ. ଏଲ.), ନ୍ୟାସନାଲ କୋଅପରେଟିଭ୍ ଅର୍ଗାନିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନ.ସି.ଓ.ଏଲ.) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବୀଜ ସହକାରୀ ସମିତି ଲିମିଟେଡ୍ (ବି.ବି.ଏସ.ଏସ.ଏଲ.) ରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ଆଇନରେ ସମୟୋଚିତ ସଂସ୍କାର, ୯୭ତମ ସମ୍ବିଧାନ ସଂଶୋଧନ ଅନୁରୂପ ଆଦର୍ଶ ଆଇନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ଲାଭପ୍ରଦତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଅମୁଲ ଏବଂ ଏନ. ଡି. ଡି. ବି. ସହଯୋଗରେ ନୂତନ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ଡାଲି ଏବଂ ମକା ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ, ଅଂଶୀଦାର ସେବା ସଂସ୍ଥା (ଏସ୍. ଏସ୍. ଇ.) ଏବଂ ଛତା ଢାଞ୍ଚାକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ସଦସ୍ୟତା ଏବଂ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ରଣନୀତି ବିକଶିତ କରିବା ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା ଏବଂ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ ଏହି ବୈଠକରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପାକସ୍‍ ଏବଂ ଆର.ସି.ଏସ୍. କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ, ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଡାଟାବେସର ଉପଯୋଗ, ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ଏବଂ ତାଲିମ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନ. ସି. ଡି. ସି.) ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ସେୟାର କରାଯାଇଥିଲା।

Ministry of Cooperation
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah today held a Manthan Meeting in Gandhinagar, the capital of Gujarat, with the Cooperation Ministers of all States and Union Territories
The Modi Government is advancing the country’s cooperative sector in a scientific manner, and positive results have begun to emerge
The objective of the ‘Manthan Meeting’ is to further enhance the role of cooperatives in making India a fully developed nation by 2047
Mere economic figures do not define a fully developed country; a fully developed India means creating a system in which 140 crore (1.4 billion) people can live with dignity
States should focus on food grain storage, circularity, and ‘Cooperation Amongst Cooperatives’
In comparison to production, food grain storage in the country needs to be increased threefold in the coming days, of which twofold expansion should be undertaken by the cooperative sector
A universally accessible storage system across the country can be established only by the cooperative sector.
All States should make efforts to restart closed sugar mills
Under the call for Cooperation Amongst Cooperatives (‘Sahkarita mein Sahkar’), all cooperative institutions should maintain their bank accounts with District Cooperative Banks
Participation of Cooperative Banks should be ensured in the implementation of all Central Government schemes.
Bharat Taxi services will, in a very short time, reach every Municipal Corporation city
17 FEB 2026 11:48PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah today chaired a Manthan Meeting in Gandhinagar, Gujarat, with the Cooperation Ministers of all States and Union Territories under the theme ‘Sahkar se Samriddhi’. During the Manthan Meeting, Shri Amit Shah inaugurated and laid the foundation stone of projects worth ₹265 crore related to ethanol, energy, organic potash, warehouses and protein powder plants. He also visited the exhibition and released a report on best practices in cooperatives and the International Year of Cooperatives. On this occasion, Union Minister of State for Cooperation Shri Krishan Pal Gurjar, Shri Murlidhar Mohol, Secretary, Ministry of Cooperation, and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country is progressing in every sector. In the sectors that will determine the direction of the global economy over the next twenty-five years, India is today working as a pioneer. He said that this Manthan Meeting has been organized because we want to make India a fully developed nation by 2047. He said that a fully developed India means creating a system in which 140 crore people can live with dignity. He stated that cooperatives alone can become the medium through which every family and individual in India can live with dignity.
Shri Amit Shah said that unless agriculture, rural development and animal husbandry sectors are strengthened, comprehensive national development cannot be achieved. He said that all of us must work with dedication to make this effort successful. He said that over the past four years, we have adopted a scientific approach to advance the cooperative sector, and its results are now visible.
The Union Cooperation Minister emphasized key areas to enhance the acceptance of cooperatives. Stressing food grain storage, he said that storage capacity needs to be increased nearly threefold in the coming days, with twofold expansion to be undertaken by the cooperative sector. He said that this is everyone’s responsibility and should not be left solely to PACS; tehsil-level cooperative dairies, state-level marketing federations, district cooperative banks through financing, and district sales-purchase unions should construct large warehouses. He added that 70 percent of food grains are procured from North India — Punjab and Haryana — and if procurement, storage and distribution are aligned regionally, transportation costs can be reduced by at least 30–40 percent. The storage system across the country should be aligned and universally accessible.
Shri Amit Shah said that all States should make efforts to restart closed sugar mills. He said that a national-level cooperative has been formed. Sugar mills that are financially weak can undertake fertilizer and gas production, and successful experiments have demonstrated that up to eleven different products can be produced from sugar mills. He said that he would finalize the operational framework in the first week of March, and in sugar mills producing only sugar, the national-level cooperative will facilitate the addition of all other required components. For this, States will also need to adopt flexible policies.
The Union Home and Cooperation Minister said that every State should send teams from their Dairy and Cooperation Departments to visit Banas Dairy. He said that Banas Dairy has undertaken various initiatives from which all States can learn significantly.
Emphasizing ‘Sahkarita mein Sahkar’ (Cooperation Amongst Cooperatives), the Union Home and Cooperation Minister said that all cooperative institutions should maintain their bank accounts with District Cooperative Banks. He said that the Government of India has decided that Cooperative Banks can be made nodal agencies for all Government of India schemes. He said that State Governments should ensure that funds under schemes such as PM-Kisan and old-age pensions are routed through these banks.
Shri Amit Shah said that in the coming days, cooperatives will also be formed for retail workers, carpenters, plumbers and electricians who are exploited, so that they receive fair and dignified remuneration. He said that in the coming days, more than 40 percent of the country’s population will be associated with the cooperative sector.
The Union Home and Cooperation Minister said that Bharat Taxi will, in the coming years, reach every Municipal Corporation. More than 3 lakh drivers have already joined it. Both drivers and passengers will benefit from it.
Earlier, through various presentations in the Manthan Meeting, progress, achievements and future action plans of initiatives related to cooperatives were reviewed and evaluated. Discussions included progress in establishing 2 lakh new multipurpose Primary Agricultural Credit Societies (PACS), dairy and fisheries cooperative societies to accelerate the rural economy. Emphasis was laid on expanding a nationwide network of modern warehouses under the world’s largest grain storage scheme to ensure better storage, price stability and improved market access for farmers.
The meeting emphasized active participation of States in newly formed national cooperative institutions — National Cooperative Exports Limited (NCEL), National Cooperative Organics Limited (NCOL) and Bharatiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL) — to promote exports, organic farming and quality seed supply through cooperatives. Discussions were also held on time-appropriate reforms in State cooperative laws, adoption of the Model Act in line with the 97th Constitutional Amendment, improving economic viability and profitability of cooperative sugar mills, promoting circularity and sustainability in the dairy sector, and formation of new dairy cooperative societies in collaboration with Amul and NDDB.
The meeting also included detailed presentations and discussions on promoting pulses and maize production, resolving challenges related to cooperative banks, strengthening Shared Service Entities (SSE) and umbrella structures, expanding membership and awareness campaigns, and developing an effective media and communication strategy. In addition, expectations from States were shared regarding computerization of PACS and RCS offices, utilization of the National Cooperative Database, human resource development and training, and better implementation of National Cooperative Development Corporation (NCDC) schemes.