পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিবৰ্তন মন্ত্ৰালয়
১০ ৰাজ্য আৰু দুই কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ব্যৱস্থাপনা সমিতিলৈ ৪৫.০৫ লাখ টকা এন বি এৰ
09 FEB 2026 9:26AM by PIB Guwahati
জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে আৰু জৈৱ সম্পদৰ ব্যৱহাৰৰ পৰা লাভালাভৰ ন্যায্য আৰু ন্যায়সংগত ভাগ-বাটোৱাৰা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় জৈৱ বৈচিত্ৰ্য কৰ্তৃপক্ষ (এন বি এ)ই ৰাজ্যিক জৈৱ বৈচিত্ৰ্য পৰিষদ আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য পৰিষদৰ জৰিয়তে দাবী কৰাসকলৰ বাবে ৪৫.০৫ লাখ টকা বিতৰণ কৰিছে।
এই ধন আদায়ৰ ফলত তেলেংগানা, কৰ্ণাটক, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, গোৱা, মহাৰাষ্ট্ৰ, অসম, উত্তৰ প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড, হাৰিয়ানা, হিমাচল প্ৰদেশ, ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী অঞ্চল দিল্লী আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল লাডাখকে ধৰি ১০ ৰাজ্য আৰু দুই কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ ৯০ খনতকৈও অধিক জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ব্যৱস্থাপনা সমিতি (বিএমচি) উপকৃত হ’ব। এই বিএমচিসমূহে গ্ৰামাঞ্চল, স্থানীয় নগৰ-নিকায়, জলাহভূমি অঞ্চল আৰু ঔদ্যোগিক নিকটৱৰ্তী অঞ্চলকে ধৰি বিভিন্ন পৰিবেশগত আৰু প্ৰাতিষ্ঠানিক পৰিস্থিতিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
বিভিন্ন জৈৱিক সম্পদৰ ব্যৱহাৰৰ পৰা লাভ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা পৰিমাণটো সৃষ্টি হৈছিল, যাৰ ভিতৰত আছে কিছুমান পোক-পতংগ, মাটি আৰু পানীত পোৱা অণুজীৱ আৰু ৰঙা চন্দনৰ খেতি। এই সম্পদসমূহ বিভিন্নধৰণৰ সামগ্ৰী বিকশিত কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল, যিয়ে দেখুৱাইছে জৈৱ বৈচিত্ৰ্যই কেনেদৰে বৈজ্ঞানিক উদ্ভাৱন আৰু জৈৱ-অৰ্থনীতিত সহায় কৰে। প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু লাভ ভাগ-বাটোৱাৰা ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে কোম্পানীসমূহে লাভ কৰা বাণিজ্যিক লাভালাভৰ এটা অংশ সম্প্ৰদায়সমূহক ঘূৰাই দিয়া হয়, যাৰ ফলত জীৱিকা উন্নত কৰাত সহায় হয় আৰু সম্প্ৰদায়সমূহক সক্ৰিয়ভাৱে জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সুৰক্ষা আৰু সংৰক্ষণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
শেহতীয়া বছৰবোৰত এন বি এই স্বচ্ছতা উন্নত কৰিবলৈ আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সূচলতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সৰল নিয়মাৱলী প্ৰণয়ন কৰিছে, লগতে সম্প্ৰদায়ৰ স্বাৰ্থ আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সুৰক্ষিত কৰি আহিছে। এন বি এই জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণ আৰু ইয়াৰ বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ বাবে সজাগতা বিয়পাবলৈ আৰু সামৰ্থ্য নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ৰাজ্য, স্থানীয় সংস্থা, গৱেষক, উদ্যোগ আৰু সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰে। ই তৃণমূল পৰ্যায়ত জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ বিৱৰণ আৰু অংশগ্ৰহণমূলক দৃষ্টিভংগীকে ধৰি জনসাধাৰণৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য পঞ্জীয়নৰ নথিভুক্তিক সমৰ্থন কৰে।
সামূহিকভাৱে, এই ব্যৱস্থাসমূহৰ ফলত এ বি এছৰ মুঠ পৰিশোধ ১৪৫ কোটি টকা (প্ৰায় ১৬ নিযুত আমেৰিকান ডলাৰ) অতিক্ৰম কৰিছে। এন বি এই ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ওপৰত সন্মিলন আৰু এ বি এছৰ ওপৰত নাগোয়া প্ৰট’কলৰ অধীনত ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক আগুৱাই নিয়াৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰীয় জৈৱ বৈচিত্ৰ্য লক্ষ্য আৰু কুনমিং-মণ্ট্ৰীল গোলকীয় জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ফ্ৰেমৱৰ্কৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
NBA Disburses Rs 45.05 lakh to Biodiversity Management Committees across 10 States and Two UTs
09 FEB 2026 9:26AM by PIB Delhi
As part of its continued efforts to conserve biodiversity and ensure fair and equitable sharing of benefits from the use of biological resources, the National Biodiversity Authority (NBA) has disbursed Rs 45.05 lakh to benefit claimers through State Biodiversity Boards and Union Territory Biodiversity Councils.
The pay-outs will benefit more than 90 Biodiversity Management Committees (BMCs) across 10 States and two Union Territories, including Telangana, Karnataka, Andhra Pradesh, Goa, Maharashtra, Assam, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Haryana, Himachal Pradesh, the National Capital Territory of Delhi and the Union Territory of Ladakh, as well as to 15 farmers of Red Sanders from Andhra Pradesh. These BMCs represent a range of diverse ecological and institutional settings, including rural villages, urban local bodies, mangrove areas and industrial vicinities.
The benefit-sharing amount was generated from the use of various biological resources, including certain insects, microorganisms found in soil and water and cultivated Red Sanders. These resources were used to develop a range of products, showing how biodiversity supports scientific innovation and the bio-economy. Through the Access and Benefit-Sharing mechanism, a share of the commercial benefits gained by the companies is returned to the communities, helping improve livelihoods and encouraging communities to actively protect and conserve biodiversity.
In recent years, the NBA has put in place simplified regulations to improve transparency and promote ease of doing business, while continuing to safeguard communities’ interests and biodiversity. The NBA works closely with States, local bodies, researchers, industry and communities to spread awareness and build capacity for biodiversity conservation and its sustainable use. It supports the documentation of People’s Biodiversity Registers including traditional knowledge details and participatory approach in managing and protecting biodiversity at the grassroots level.
Collectively, these measures have resulted in cumulative ABS payments crossing Rs 145 crore (around USD 16 million). The NBA continues to play a key role in advancing India’s obligations under the Convention on Biological Diversity and the Nagoya Protocol on ABS at both national and international levels and also towards attaining the goals of the National Biodiversity Target’s and the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework.