ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ-ଆମେରିକା ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି, ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
07 FEB 2026 5:12PM by PIB Bhubaneswar
୦୭.୦୨.୨୦୨୬ : ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତ ଏବଂ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଐତିହାସିକ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବୟନ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପ୍ରେରକ ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛି ଯେ ଏହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ବୟନ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ, ଏହା ବୟନ, ପୋଷାକ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀର ୧୧୮ବିଲିୟନ ଡଲାରର ବିଶ୍ୱ ଆମଦାନୀ ବଜାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ। ଆମେରିକା ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୧୦.୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ରପ୍ତାନି ସହିତ ସର୍ବବୃହତ ରପ୍ତାନି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ହୋଇଥିବାରୁ, ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ପୋଷାକ ଏବଂ ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସୁଯୋଗ। ୨୦୩୦ ମସିହାରେ ଭାରତ ଏହାର ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ରପ୍ତାନି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ଚୁକ୍ତି ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଆମେରିକା ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟର ୧/୫ ଭାଗରୁ ଅଧିକ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ପୋଷାକ ଏବଂ ମେକଅପ୍ ସମେତ ସମସ୍ତ ବୟନଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ୧୮ ପ୍ରତିଶତ ଶୁଳ୍କ କେବଳ ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କର ଅସୁବିଧା ଦୂର କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବାଂଲାଦେଶ (୨୦ ପ୍ରତିଶତ), ଚୀନ୍ (୩୦ ପ୍ରତିଶତ), ପାକିସ୍ତାନ (୧୯ ପ୍ରତିଶତ) ଏବଂ ଭିଏତନାମ (୨୦ ପ୍ରତିଶତ) ପରି ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ରଖିବ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ପାରସ୍ପରିକ ଶୁଳ୍କ ଅଧିକ। ବଡ଼ କ୍ରେତାମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସେମାନଙ୍କର ସୋର୍ସିଂକୁ ପୁନଃବିଚାର କରିବେ ଯାହା ବଜାର ଗତିଶୀଳତାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ।
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଶିଳ୍ପକୁ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବାକୁ ଏବଂ ଆମେରିକାରୁ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ସାମଗ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହ କରି ସେମାନଙ୍କର ବିପଦକୁ ବିବିଧ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହା ଦେଶରେ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ବୟନଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ଆମର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକୁ ବିବିଧ କରିବ। ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଆମେରିକୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ନିବେଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ।

Ministry of Textiles
India-US Trade Agreement, major boost for Textile Industry
07 FEB 2026 5:12PM by PIB Delhi
The Ministry of Textiles welcomed the landmark agreement between India and the United States (US) as a major catalyst enhancing the textile trade relations between the nations. The textile industry expressed the hope that this is a major economic game changer for the sector.
For textiles exports, it opens up a $118 billion US global imports market of textiles, apparels and made ups. With the US being India’s largest export destination of around $ 10.5 billion exports, comprising around 70% apparel and 15% made ups, this is a major opportunity. It is expected to play a pivotal role in India achieving its intended target of $100 billion exports in 2030. The deal is expected to provide the requisite momentum, with US to contribute to more than 1/5th of this target.
The 18% reciprocal tariffs on all the textiles products including apparel and madeups will not only remove the disadvantage that Indian exporters had, but would place them in a better position than most competitors like Bangladesh (20%), China (30%), Pakistan (19%) and Vietnam (20%) who have higher reciprocal tariffs. This would alter the market dynamics as large buyers would surely relook at their sourcing in the light of this agreement.
The agreement would also enable the industry to be cost competitive and diversify their risks by sourcing intermediates for the textiles sector from the US. This would facilitate manufacturing of value-added textiles in the country and diversify our production and exports. The deal would generate additional employment and encourage investments by US entities.