গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে জম্মু ভ্ৰমণৰ দ্বিতীয় দিনা ভাৰত-পাকিস্তান সীমান্তৰ ‘গুৰনাম’ আৰু ‘ববিয়া’ বিঅ’পি পৰিদৰ্শন কৰে
‘অজেয় প্ৰহৰী’ স্মৃতিসৌধত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শ্বহীদসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে
শ্ৰী অমিত শ্বাহে সীমান্তৰ প্ৰহৰীসকলৰ বাবে ২৫০ কোটি টকাৰ কল্যাণমূলক আঁচনিৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
বি এছ এফৰ বীৰত্ব আৰু সাহসেৰে ভৰা ইতিহাসে দেশবাসীৰ মাজত কৰ্তব্যবোধ আৰু দেশপ্ৰেম জাগ্ৰত কৰিছে
বি এছ এফে দেশৰ সীমান্তত অনুপ্ৰৱেশ আৰু বেদখলৰ বিৰুদ্ধে অভেদ্য প্ৰাচীৰ হিচাপে থিয় দি ৰাষ্ট্ৰখনক সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিছে
‘অপাৰেচন সিন্দুৰ’ত বি এছ এফে প্ৰদৰ্শন কৰা সাহস আৰু বীৰত্ব ইয়াৰ ছয় দশকৰ ইতিহাসৰ এক সোণালী অধ্যায়
বিএছএফক য’তেই নিয়োগ কৰা হৈছে তাতেই গৌৰৱেৰে উন্মোচন কৰিছে শৌৰ্য্যৰ পতাকা।
বি এছ এফৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ৬১ সংখ্যক বছৰটো বাহিনীটোৰ আধুনিকীকৰণ আৰু ইয়াৰ জোৱান তথা তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ কল্যাণৰ বাবে উছৰ্গিত
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সীমান্তৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত বি এছ এফৰ মহিলা জোৱানসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানৰ শলাগ লয় আৰু জোৱানসকলৰ সৈতে দুপৰীয়াৰ আহাৰ গ্ৰহণ কৰে
06 FEB 2026 6:05PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি জম্মু ভ্ৰমণৰ দ্বিতীয় দিনা ভাৰত-পাকিস্তান সীমান্তত অৱস্থিত সীমান্ত চকী (বি অ’ পি) ‘গুৰনাম’ আৰু ‘ববিয়া’ পৰিদৰ্শন কৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ‘অজেয় প্ৰহৰী’ স্মৃতিসৌধত শ্বহীদসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে বি অ’ পি ‘ববিয়া’ প্ৰাংগণত এটি গছপুলিও ৰোপণ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে জোৱানসকলৰ কল্যাণৰ বাবে ৭ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে, য’ত নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰা সৌৰচালিত পানী গৰম কৰা যন্ত্ৰ, সৌৰ শক্তি কেন্দ্ৰ আৰু এটা বিষয়াৰ মেছ আদিও আছে। তেওঁ লগতে সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনী (বিএছএফ)ৰ বাবে ২৪২ কোটি টকাৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই অনুষ্ঠানত জম্মু-কাশ্মীৰৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী মনোজ সিনহা, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, চোৰাংচোৱা ব্যুৰো (আই বি)ৰ সঞ্চালক, সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীৰ সঞ্চালকপ্ৰধানকে ধৰি অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীৰ জোৱানসকলক সম্বোধন কৰি কয় যে যেতিয়াই তেওঁ কুচ, ৰাজস্থান বা জম্মু-কাশ্মীৰৰ দুৰ্গম আৰু প্ৰত্যাহ্বানমূলক অঞ্চলত অৱস্থিত বি এছ এফৰ পোষ্টবোৰলৈ যায়, তেতিয়াই তেওঁ তাত নিয়োজিত বি এছ এফৰ জোৱানসকলৰ পৰা কৰ্তব্য সচেতনতাৰ মূল্যবোধ আৰু অটল দায়বদ্ধতাৰ গুণসমূহ শিকি সদায় উভতি আহে। তেওঁ কয় যে এনে ভ্ৰমণৰ সময়ত তেওঁ বিএছএফৰ জোৱানসকলে কঠিন আৰু প্ৰত্যাহ্বানমূলক পৰিস্থিতিত গভীৰ নিষ্ঠাৰে নিজৰ কৰ্তব্যসমূহ কেনেদৰে পালন কৰে সেই কথা প্ৰত্যক্ষ কৰে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বি এছ এফৰ জোৱানসকলক অনুশাসন আৰু নিষ্ঠাৰ উত্তম উদাহৰণ বুলি অভিহিত কৰে, তেওঁলোকে দিনে-নিশাই দৃঢ়তাৰে থিয় দি দেশৰ সীমান্তক সুৰক্ষা দিয়ে। তেওঁ লগতে কয় যে বি এছ এফৰ গৌৰৱময় ৬০ বছৰীয়া ইতিহাসে দেশবাসীৰ হৃদয়ত এই একে অনুভূতিৰ সঞ্চাৰ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়াই দেশৰ সীমান্তত অনুপ্ৰৱেশ বা বেদখলৰ ভাবুকিৰ সৃষ্টি হয়, তেতিয়াই বি এছ এফে সদায় অভেদ্য প্ৰাচীৰৰ দৰে দৃঢ়তাৰে থিয় হৈ দেশক সুৰক্ষিত কৰি ৰখাৰ বাবে দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ হৈ আহিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ‘অপাৰেচন সিন্দুৰ’ৰ সময়ত বি এছ এফে প্ৰদৰ্শন কৰা সাহস আৰু বীৰত্বই ইয়াৰ ছয় দশকৰ ইতিহাসত এক সোণালী অধ্যায় সংযোজন কৰিছে। সেই কঠিন সময়তো বি এছ এফৰ জোৱানসকলে "আমি সীমান্তৰ প্ৰহৰী" মনোভাৱ সদায় ৰক্ষা কৰিছিল। তেওঁ কয় যে বি এছ এফৰ জম্মু-কাশ্মীৰ ফ্ৰন্টিয়াৰে ১১৮টা পাকিস্তানী চকী আৰু তিনিটা সন্ত্ৰাসবাদী লঞ্চ পেড সম্পূৰ্ণৰূপে ধ্বংস কৰি পেলাইছে। এই অভিযানত কৰ্তব্যৰত অৱস্থাত প্ৰাণ আহুতি দিয়া উপ-পৰিদৰ্শক মহম্মদ ইমতিয়াজ আহমেদ আৰু কনিষ্টবল দীপক চিংগাখামক বীৰ চক্ৰৰে সন্মানিত কৰা হয়। এয়া আমাৰ বাবে অপৰিসীম গৌৰৱৰ বিষয়। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে এই সময়ছোৱাত বি এছ এফে ১৬টা বীৰত্বৰ পদক আৰু বহু প্ৰশংসা-পত্ৰও লাভ কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সীমান্তত নিয়োজিতই হওক, মণিপুৰৰ দুৰ্গম অঞ্চলতে হওক, বা মাওবাদী প্ৰভাৱিত অঞ্চল ওড়িশা আৰু ছত্তীশগড়তেই হওক, বি এছ এফে সকলোতে নিজৰ বীৰত্ব প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁ প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সময়ত বিশেষকৈ পঞ্জাবত বি এছ এফে উল্লেখযোগ্য মানৱীয় সেৱা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পঞ্জাৱৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে তেওঁক জনাইছিল যে বি এছ এফ নথকা হ’লে বানপানীৰ সময়ত হোৱা প্ৰত্যাহ্বান বহুগুণে বৃদ্ধি পালেহেঁতেন। বি এছ এফে পঞ্জাবৰ জনসাধাৰণক অমূল্য সেৱা আগবঢ়াইছিল আৰু সংকটৰ সময়ত তেওঁলোকক অপৰিসীম সহায় কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ সীমান্ত সম্পূৰ্ণ সুৰক্ষিত আৰু সতৰ্ক কৰি ৰখাটো আমাৰ সামূহিক দায়িত্ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিগত ৬০ বছৰত সীমান্ত সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি হৈছে। তেওঁ কয় যে জোৱানসকলৰ সাহস, সজাগতা আৰু অটল নিষ্ঠা গুৰুত্বপূৰ্ণ যদিও বহু উদীয়মান প্ৰত্যাহ্বান এতিয়া প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত। গতিকে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ উন্নত প্ৰযুক্তিগত সমাধান গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। গৃহমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে বি এছ এফৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপনৰ সময়ত তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে বি এছ এফৰ ৬১ সংখ্যক বাৰ্ষিকী বাহিনীটোৰ বাবে আধুনিকীকৰণৰ বছৰ হ’ব, লগতে বি এছ এফৰ জোৱান আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ বাবে কল্যাণৰ বছৰ হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ এটা নিষ্ঠাবান দলে দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে অবিৰতভাৱে কাম কৰি আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰ নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ কল্যাণৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ দায়বদ্ধ। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে শীঘ্ৰে বি এছ এফৰ জোৱানসকলৰ বাবে বিশেষ কল্যাণমূলক আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব। তদুপৰি সমগ্ৰ সীমান্ত সুৰক্ষা ব্যৱস্থাক প্ৰযুক্তিগতভাৱে আধুনিকীকৰণৰ বাবে চৰকাৰে যথেষ্ট ধন বিনিয়োগ কৰিব। এই আধুনিকীকৰণে বিএছএফৰ জোৱানসকলৰ বাবে উন্নত সীমান্ত আন্তঃগাঁথনি আৰু উন্নত সঁজুলিৰ ব্যৱস্থা কৰিব, যিবোৰ তেওঁলোকৰ কৰ্তব্য পালনত সহায়ক হ’ব। তেওঁ কয় যে এই সুবিধাসমূহে জোৱানসকলে সন্মুখীন হোৱা কষ্ট বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিব আৰু তেওঁলোকক নিজৰ কৰ্তব্য অধিক ফলপ্ৰসূভাৱে পালন কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে সীমান্তত নিয়োজিত বি এছ এফৰ জোৱানসকলৰ অদম্য কৰ্তব্যবোধ, নিষ্ঠা, আৰু দায়বদ্ধতাৰ বাবেই সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই শান্তিৰে শুব পাৰে আৰু নিৰাপত্তা অনুভৱ কৰে।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সীমান্ত সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত বি এছ এফৰ মহিলা জোৱানসকলৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানৰ শলাগ লয়। ইয়াৰ পাছত তেওঁ জোৱানসকলৰ সৈতে দুপৰীয়াৰ আহাৰ গ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, visits ‘Gurnam’ and ‘Bobiya’ BOPs, located on the India-Pakistan border, during the second day of his Jammu visit
Union Home Minister pays tribute to the martyrs at the ‘Ajey Prahari’ memorial
Shri Amit Shah inaugurates and lays foundation stone for welfare projects worth approximately ₹250 crore for the border sentinels
The history filled with bravery and valour of BSF has awakened a sense of duty and patriotism among the people of country
Against infiltration and encroachment on the country’s borders, BSF has stood like an impregnable wall and kept the nation secure
The courage and gallantry displayed by BSF in ‘Operation Sindoor’ has become a golden chapter in its six-decade history
Wherever the BSF has been deployed, it has proudly unfurled the flag of valour
The 61st anniversary year of BSF’s establishment will be dedicated to the modernization of the force and to the welfare of its jawans and their families
The Home Minister appreciated the significant contribution of BSF women personnel in border guarding and also had lunch with jawans
06 FEB 2026 6:05PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today visited the Border Out Posts (BOPs) ‘Gurnam’ and ‘Bobiya’ located on the India-Pakistan border during the second day of his visit to Jammu. The Home Minister paid floral tributes to the martyrs at the “Ajey Prahari” memorial and also planted a sapling at the Border Outpost Bobiya. Shri Shah inaugurated projects worth ₹ 7 Crore for the welfare of troops, including newly built Solar Water Heaters, Solar Power Plants, and an Officers’ mess. He also laid foundation stone for the BSF infrastructure projects worth ₹ 242 Crore. The event was attended by Jammu and Kashmir Lieutenant Governor Shri Manoj Sinha, Union Home Secretary, Director of the Intelligence Bureau (IB), Director General of the Border Security Force, and other senior officials.
Addressing BSF personnel, Shri Amit Shah said that whenever he visits BSF posts located in remote and challenging areas of Kutch, Rajasthan, or Jammu and Kashmir, he always returns with values of duty consciousness and unwavering commitment from the soldiers posted there. He said that during such visits, he witnesses how BSF personnel perform their duties with deep dedication under difficult and challenging conditions. The Home Minister described BSF personnel as the finest example of discipline and dedication, standing firm day and night to protect the nation’s borders. He added that the BSF’s glorious 60-year history has instilled the same sense of discipline among the people of the country.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that whenever the nation’s borders have faced threats of intrusion or infiltration, the BSF has stood like an impregnable wall, resolute in its commitment to safeguarding the country. He stated that the bravery and valor displayed by the BSF during 'Operation Sindoor' have added a golden chapter to its six-decade-long history. Even in the most challenging times, BSF personnel upheld the spirit of “We are the sentinels of the border.” He said that the BSF’s Jammu and Kashmir Frontier completely destroyed 118 Pakistani posts and three terrorist launch pads. In this operation, Sub-Inspector Mohammad Imtiaz Ahmad and Constable Deepak Chingakham, who laid down their lives in the line of duty, were awarded the Vir Chakra. which is a matter of immense pride for us. Shri Shah also said that during this period BSF also received 16 gallantry medals and several commendation certificates.
Shri Amit Shah said that whether deployed along the borders, in the difficult terrain of Manipur, or in Maoist-affected areas of Odisha and Chhattisgarh, the BSF has demonstrated impeccable courage everywhere. He praised the force for its outstanding humanitarian service during natural disasters, particularly in Punjab. Shri Shah said that the Chief Minister of Punjab informed him that without the BSF, the challenges during floods would have multiplied manifold. The BSF rendered invaluable service to the people of Punjab and extended extensive assistance during the crisis.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that it is a shared responsibility to ensure that the nation’s borders remain fully secure and vigilant. He noted that border-related challenges have changed significantly over the past 60 years. While the courage, alertness, and dedication of personnel remain crucial, many emerging challenges are now technology-driven. Therefore, advanced technological solutions must be adopted to effectively address them. He recalled that during the BSF Raising Day celebrations, he had announced that the 61st year of the BSF would be dedicated to modernization, as well as to the welfare of BSF personnel and their families. He added that a dedicated team in the Ministry of Home Affairs (MHA) is continuously working on both fronts.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is fully committed to the welfare of security personnel. He announced that a special welfare scheme for BSF personnel will be introduced soon. Moreover, the Government will invest substantial funds to technologically modernize the entire border security system. This modernization will provide improved border infrastructure and advanced equipment for BSF personnel, enabling them to perform their duties more effectively. Shri Shah said these facilities will significantly reduce hardships faced by the soldiers and enhance their operational efficiency. He added that it is because of the unwavering sense of duty, dedication, and commitment of BSF personnel stationed along the borders that the entire nation sleeps peacefully and feels secure.
The Home Minister also appreciated the significant contribution of women personnel in the BSF towards border security. He later had lunch with the soldiers.