ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାକିସ୍ତାନ ସୀମାରେ ଅବସ୍ଥିତ 'ଗୁରନାମ ’ ଏବଂ' ବୋବିଆ ’ ବିଓପି ପରିଦର୍ଶନ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
06 FEB 2026 6:05PM by PIB Bhubaneswar
• 'ଅଜୟ ପ୍ରହରୀ’ ସ୍ମାରକୀରେ ସହିଦମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି
• ସୀମାନ୍ତ ପ୍ରହରୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ୨୫୦ କୋଟିର ପ୍ରକଳ୍ପ: ଅମିତ ଶାହ
• ‘ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର’ରେ ବି. ଏସ୍. ଏଫର ସାହସ ଓ ବୀରତ୍ୱ ଛଅ ଦଶନ୍ଧିର ଇତିହାସରେ ଏକ ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣିମ ଅଧ୍ୟାୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଜାମ୍ମୁ ଗସ୍ତର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ଆଜି ଭାରତ-ପାକିସ୍ତାନ ସୀମାରେ ଅବସ୍ଥିତ ସୀମା ଆଉଟ ପୋଷ୍ଟ (ବିଓପି) 'ଗୁରନାମ' ଏବଂ 'ବୋବିଆ' ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ "ଅଜୟ ପ୍ରହରୀ" ସ୍ମାରକୀରେ ସହିଦମାନଙ୍କୁ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ଡର ଆଉଟପୋଷ୍ଟ ବୋବିଆରେ ଏକ ଚାରା ରୋପଣ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ସୈନିକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ନବନିର୍ମିତ ସୌର ୱାଟର ହିଟର, ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଏକ ଅଫିସର୍ସ ମେସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ ୨୪୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ସିହ୍ନା, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋ (ଆଇବି) ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଯବାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ସେ କଚ୍ଛ, ରାଜସ୍ଥାନ କିମ୍ବା ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଦୁର୍ଗମ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେ ସର୍ବଦା କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଚେତନା ଏବଂ ସେଠାରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ସୈନିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଫେରନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଯବାନମାନେ କିପରି କଠିନ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଗଭୀର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବେ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରନ୍ତି, ସେ ବିଷୟରେ ସେ ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଥାନ୍ତି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଯବାନଙ୍କୁ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତତାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଦିନ ରାତି ଦୃଢ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍.ର ୬୦ ବର୍ଷର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ଶୃଙ୍ଖଳା ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଦେଶର ସୀମା ବେଆଇନ୍‍ ପ୍ରବେଶ କିମ୍ବା ଅନୁପ୍ରବେଶ ବିପଦର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି, ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଏକ ଅଭେଦ୍ୟ ପ୍ରାଚୀର ଭଳି ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି, ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ଦୃଢ଼। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 'ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ’ ସମୟରେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ସାହସିକତା ଏବଂ ବୀରତ୍ୱ ଏହାର ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ଦୀର୍ଘ ଇତିହାସରେ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିଛି। ଏପରିକି ସବୁଠାରୁ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଯବାନମାନେ "ଆମେ ସୀମାର ପ୍ରହରୀ" ଭାବନାକୁ ବଜାୟ ରଖିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ସୀମାନ୍ତ ୧୧୮ଟି ପାକିସ୍ତାନୀ ପୋଷ୍ଟ ଏବଂ ତିନୋଟି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଲଞ୍ଚ ପ୍ୟାଡକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଛି।
କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ ସମୟରେ ପ୍ରାଣବଳି ଦେଇଥିବା ମହମ୍ମଦ ଇମତିଆଜ ଅହମଦ ଏବଂ କନଷ୍ଟେବଳ ଦୀପକ ଚିଙ୍ଗାଖମଙ୍କୁ ବୀର ଚକ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. କୁ ୧୬ଟି ସାହସିକତା ପଦକ ଏବଂ ଅନେକ ପ୍ରଶଂସାପତ୍ର ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସୀମାରେ, ମଣିପୁରର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ, କିମ୍ବା ଓଡ଼ିଶା ଓ ଛତିଶଗଡ଼ର ମାଓବାଦୀ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥାଉ ନା କାହିଁକି, ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ସର୍ବତ୍ର ତ୍ରୁଟିଶୂନ୍ୟ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ, ବିଶେଷ କରି ପଞ୍ଜାବରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ମାନବୀୟ ସେବା ପାଇଁ ସେ ଏହି ବାହିନୀକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପଞ୍ଜାବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ବିନା ବନ୍ୟା ସମୟରେ ଆହ୍ୱାନ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଥାନ୍ତା। ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ପଞ୍ଜାବବାସୀଙ୍କୁ ଅମୂଲ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା ଏବଂ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ବ୍ୟାପକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଦେଶର ସୀମା ଯେପରି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସତର୍କ ରହେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏକ ମିଳିତ ଦାୟିତ୍ୱ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୬୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସୀମା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବଦଳିଛି। ଯବାନଙ୍କ ସାହସ, ସତର୍କତା ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିବାବେଳେ ଅନେକ ଉଦୀୟମାନ ଆହ୍ୱାନ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଚାଳିତ । ତେଣୁ, ସେଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଲେ ଯେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ୬୧ତମ ବର୍ଷ ଆଧୁନିକୀକରଣ ତଥା ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. କର୍ମୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍. ଏଚ୍. ଏ.) ର ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଦଳ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଯବାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଲାଗୁ କରାଯିବୋଲି ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସମଗ୍ର ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବୈଷୟିକ ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ସରକାର ଯଥେଷ୍ଟ ଅର୍ଥ ନିବେଶ କରିବେ। ଏହି ଆଧୁନିକୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଯବାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଉପକରଣ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ସମ୍ପାଦନ କରିପାରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସୈନିକମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୀମାରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଯବାନଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଅତୁଟ ଭାବନା କାରଣରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଶାନ୍ତିରେ ଶୋଇଥାଏ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ।
ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ରେ ମହିଳା ଯବାନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନକୁ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ସୈନିକମାନଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ କରିଥିଲେ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, visits ‘Gurnam’ and ‘Bobiya’ BOPs, located on the India-Pakistan border, during the second day of his Jammu visit
Union Home Minister pays tribute to the martyrs at the ‘Ajey Prahari’ memorial
Shri Amit Shah inaugurates and lays foundation stone for welfare projects worth approximately ₹250 crore for the border sentinels
The history filled with bravery and valour of BSF has awakened a sense of duty and patriotism among the people of country
Against infiltration and encroachment on the country’s borders, BSF has stood like an impregnable wall and kept the nation secure
The courage and gallantry displayed by BSF in ‘Operation Sindoor’ has become a golden chapter in its six-decade history
Wherever the BSF has been deployed, it has proudly unfurled the flag of valour
The 61st anniversary year of BSF’s establishment will be dedicated to the modernization of the force and to the welfare of its jawans and their families
The Home Minister appreciated the significant contribution of BSF women personnel in border guarding and also had lunch with jawans
06 FEB 2026 6:05PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today visited the Border Out Posts (BOPs) ‘Gurnam’ and ‘Bobiya’ located on the India-Pakistan border during the second day of his visit to Jammu. The Home Minister paid floral tributes to the martyrs at the “Ajey Prahari” memorial and also planted a sapling at the Border Outpost Bobiya. Shri Shah inaugurated projects worth ₹ 7 Crore for the welfare of troops, including newly built Solar Water Heaters, Solar Power Plants, and an Officers’ mess. He also laid foundation stone for the BSF infrastructure projects worth ₹ 242 Crore. The event was attended by Jammu and Kashmir Lieutenant Governor Shri Manoj Sinha, Union Home Secretary, Director of the Intelligence Bureau (IB), Director General of the Border Security Force, and other senior officials.
Addressing BSF personnel, Shri Amit Shah said that whenever he visits BSF posts located in remote and challenging areas of Kutch, Rajasthan, or Jammu and Kashmir, he always returns with values of duty consciousness and unwavering commitment from the soldiers posted there. He said that during such visits, he witnesses how BSF personnel perform their duties with deep dedication under difficult and challenging conditions. The Home Minister described BSF personnel as the finest example of discipline and dedication, standing firm day and night to protect the nation’s borders. He added that the BSF’s glorious 60-year history has instilled the same sense of discipline among the people of the country.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that whenever the nation’s borders have faced threats of intrusion or infiltration, the BSF has stood like an impregnable wall, resolute in its commitment to safeguarding the country. He stated that the bravery and valor displayed by the BSF during 'Operation Sindoor' have added a golden chapter to its six-decade-long history. Even in the most challenging times, BSF personnel upheld the spirit of “We are the sentinels of the border.” He said that the BSF’s Jammu and Kashmir Frontier completely destroyed 118 Pakistani posts and three terrorist launch pads. In this operation, Sub-Inspector Mohammad Imtiaz Ahmad and Constable Deepak Chingakham, who laid down their lives in the line of duty, were awarded the Vir Chakra. which is a matter of immense pride for us. Shri Shah also said that during this period BSF also received 16 gallantry medals and several commendation certificates.
Shri Amit Shah said that whether deployed along the borders, in the difficult terrain of Manipur, or in Maoist-affected areas of Odisha and Chhattisgarh, the BSF has demonstrated impeccable courage everywhere. He praised the force for its outstanding humanitarian service during natural disasters, particularly in Punjab. Shri Shah said that the Chief Minister of Punjab informed him that without the BSF, the challenges during floods would have multiplied manifold. The BSF rendered invaluable service to the people of Punjab and extended extensive assistance during the crisis.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that it is a shared responsibility to ensure that the nation’s borders remain fully secure and vigilant. He noted that border-related challenges have changed significantly over the past 60 years. While the courage, alertness, and dedication of personnel remain crucial, many emerging challenges are now technology-driven. Therefore, advanced technological solutions must be adopted to effectively address them. He recalled that during the BSF Raising Day celebrations, he had announced that the 61st year of the BSF would be dedicated to modernization, as well as to the welfare of BSF personnel and their families. He added that a dedicated team in the Ministry of Home Affairs (MHA) is continuously working on both fronts.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is fully committed to the welfare of security personnel. He announced that a special welfare scheme for BSF personnel will be introduced soon. Moreover, the Government will invest substantial funds to technologically modernize the entire border security system. This modernization will provide improved border infrastructure and advanced equipment for BSF personnel, enabling them to perform their duties more effectively. Shri Shah said these facilities will significantly reduce hardships faced by the soldiers and enhance their operational efficiency. He added that it is because of the unwavering sense of duty, dedication, and commitment of BSF personnel stationed along the borders that the entire nation sleeps peacefully and feels secure.
The Home Minister also appreciated the significant contribution of women personnel in the BSF towards border security. He later had lunch with the soldiers.