প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱৰ উত্তৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
ৰাষ্ট্ৰপতি জীয়ে বিগত এবছৰত ভাৰতৰ বিকশিত ভাৰতৰ দিশত হোৱা দ্রুত অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে স্পষ্টকৈ আলোকপাত কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই শতিকাৰ দ্বিতীয় চতুৰ্থাংশটো বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰতিজন নাগৰিকে অনুভৱ কৰে যে দেশখনে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্তত উপনীত হৈছে আৰু পিছলৈ ঘূৰি নোচোৱাকৈ আগবাঢ়ি যাব লাগিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
গ্ল’বেল চাউথৰ এক শক্তিশালী কণ্ঠ হিচাপে ভাৰত আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এয়া অন্তহীন সুযোগৰ সময়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
যিমানেই প্ৰত্যাহ্বান নাথাকক কিয়, আমাৰ হাতত আছে ১৪০ কোটি সমাধানঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে আৰু বাছখন এৰি নিদিব, এতিয়া সন্মুখৰ পৰা আগবাঢ়ি যাব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
05 FEB 2026 9:44PM by PIB Guwahati
আজি ৰাজ্যসভাত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱৰ উত্তৰ দিয়ে। সদনত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি কয় যে ধন্যবাদৰ প্ৰস্তাৱৰ সমৰ্থনত তেওঁৰ আবেগ ভাগ-বতৰা কৰিব পৰাটো তেওঁৰ বাবে সৌভাগ্যৰ কথা। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিগত বছৰটো উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰাত দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ বছৰ, প্ৰতিটো খণ্ডতে আৰু সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ মাজত ৰূপান্তৰ দৃশ্যমান হৈছে, কিয়নো দেশখনে সঠিক দিশত অতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে এই বিষয়সমূহ সংবেদনশীলতা আৰু স্পষ্টতাৰে উপস্থাপন কৰিছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, নিম্ন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, দৰিদ্ৰ, গাঁও, কৃষক, মহিলা, বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, আৰু কৃষিৰ বিষয়ে বিতংভাৱে কয়, সংসদত ভাৰতৰ অগ্ৰগতিৰ কণ্ঠ দাঙি ধৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতৰ শক্তিক কেনেদৰে আগুৱাই লৈ গৈছে সেই বিষয়েও বিশদভাৱে উল্লেখ কৰিছে আৰু ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি আস্থাৰ শক্তিশালী প্ৰকাশৰ লগতে প্ৰতিটো শিতানৰ সামৰ্থ্যক প্ৰতিফলিত কৰা হৈছে বুলিও আঙুলিয়াই দিয়ে, যিটো সকলোৰে বাবে প্ৰেৰণাদায়ক।
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে মন্তব্য কৰে যে একবিংশ শতিকাৰ প্ৰথম চতুৰ্থাংশ সমাপ্ত হৈছে আৰু ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত যোৱা শতিকাৰ দ্বিতীয় চতুৰ্থাংশ যেনেকৈ নিৰ্ণায়ক আছিল, এই দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকটোও উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰতো সমানেই শক্তিশালী আৰু দ্ৰুতগতিত চলিব। তেওঁ কয় যে প্ৰতিজন নাগৰিকে অনুভৱ কৰে যে দেশখনে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত উপনীত হৈছে, য’ত ৰৈ যোৱা বা পিছলৈ চোৱাৰ কোনো প্ৰশ্নই নাথাকে, কেৱল দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে, লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ পিছতহে উশাহ লোৱাৰ প্ৰশ্নই নাহে, আৰু এই দিশত দেশখন আগবাঢ়িছে।
বৰ্তমান ভাৰতত অনুকূল পৰিস্থিতিৰ বিৰল সংগম ঘটিছে বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াক অতি শুভ সংহতি বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰি কয় যে বিশ্বৰ ধনী দেশসমূহ বয়সীয়াল হৈ থকাৰ সময়তে ভাৰতে একেসময়তে উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে আৰু ক্ৰমান্বয়ে যুৱ হৈ পৰিছে, ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা যুৱ জনসংখ্যাৰ বাবে এনে হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ আকৰ্ষণ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে, ভাৰতৰ প্ৰতিভাৰ পুলৰ বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতিৰ সৈতে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত সপোন, দৃঢ়তা, আৰু সামৰ্থ্যৰ সৈতে যুৱ প্ৰতিভাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভাণ্ডাৰ আছে, যিটো তেওঁ শক্তিৰ দ্বিতীয় আশীৰ্বাদ বুলি অভিহিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে আশাৰ ৰেখা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান আগবঢ়াইছে আৰু ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ উচ্চ বৃদ্ধি আৰু কম মুদ্ৰাস্ফীতিৰ অনন্য সংমিশ্ৰণৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে, যিয়ে ভাৰতৰ স্থিতিস্থাপকতাক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ স্মৰণ কৰি কয় যে যেতিয়া তেওঁৰ চৰকাৰক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিয়া হৈছিল, তেতিয়া ভাৰতক ‘ফ্ৰেজাইল ফাইভ’ৰ ভিতৰত গণ্য কৰা হৈছিল, আৰু স্বাধীনতাৰ সময়ত দেশখন এসময়ত ষষ্ঠ বৃহত্তম অৰ্থনীতি আছিল যদিও এঘাৰ নম্বৰলৈ পিছুৱাই গৈছিল, কিন্তু আজি ভাৰতে তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে প্ৰতিটো খণ্ডতে—বিজ্ঞান, মহাকাশ, ক্ৰীড়া—ভাৰত আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি আছে। তেওঁ পৰ্যবেক্ষণ কৰিলে যে ক’ভিডৰ পিছৰ জগতখনত বিশ্বৰ অস্থিৰতা বাঢ়ি অহাৰ লগে লগে এক নতুন বিশ্ব ব্যৱস্থাৰ উন্মেষ ঘটিছে, আৰু নিৰপেক্ষ বিশ্লেষণে ভাৰতৰ প্ৰতি স্পষ্ট আকৰ্ষণ বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰত বহু দেশৰ বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ আৰু বন্ধু হৈ পৰিছে, বিশ্ব কল্যাণৰ বাবে কান্ধত কান্ধত মিলাই অৰিহণা যোগাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত গ্ল’বেল চাউথৰ শক্তিশালী কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছে আৰু প্ৰধান দেশসমূহৰ সৈতে “ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু বাণিজ্যিক চুক্তি”ত আবদ্ধ হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শেহতীয়াকৈ ২৭খন দেশ জড়িত হৈ থকা ইউৰোপীয় সংঘৰ সৈতে “সকলো চুক্তিৰ মাতৃ”কে ধৰি ৯খন উল্লেখযোগ্য বাণিজ্যিক চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে। তেওঁ পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহক সমালোচনা কৰি কয় যে ভাৰতক এনে এখন দেশ হিচাবে এৰি থৈ গৈছে য’ত কোনো দেশেই বাণিজ্যিক চুক্তিত লিপ্ত হ’বলৈ ইচ্ছুক নহয়, বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিৰ বিপৰীতে য’ত উন্নত ৰাষ্ট্ৰসমূহে ভাৰতৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিবলৈ আগ্ৰহী।
ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনত জাপানক অংশীদাৰ দেশ হিচাপে থকা গুজৰাটৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজিও দেশ হিচাপে ভাৰতেও একেধৰণৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁ কয় যে অৰ্থনৈতিক শক্তি, নাগৰিক শক্তি, আৰু শক্তিশালী উৎপাদন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ থাকিলেহে এয়া সম্ভৱ। এই অগ্ৰাধিকাৰসমূহক অৱহেলা কৰাৰ বাবে বিৰোধীৰ ভোট-বেংক ৰাজনীতিক সমালোচনা কৰি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে বিৰোধী চৰকাৰসমূহৰ দৃষ্টি , ইচ্ছাশক্তি আৰু ধাৰণাসমূহৰ অভাৱ, যাৰ বাবে দেশখন ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ বাবে জনসাধাৰণৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰৰ বহু শক্তি অতীতৰ ভুল শুধৰণি আৰু ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী ভাবমূৰ্তি পুনৰ নিৰ্মাণৰ কামত গৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰত এতিয়া নীতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈছে, আধিপত্যবাদৰ দ্বাৰা নহয়, আৰু “সংস্কাৰ, পৰিবেশন, ৰূপান্তৰ” মন্ত্ৰই দেশখনক “সংস্কাৰ এক্সপ্ৰেছ”ত স্থান দিছে। তেওঁ উৎপাদন শক্তিশালী কৰা, উদ্যোগীসকলক সবলীকৰণ কৰা, আৰু মূল্য সংযোজন নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে গাঁথনিগত, প্ৰক্ৰিয়া আৰু নীতি সংস্কাৰৰ বিশদ বিৱৰণ দি ঘোষণা কৰে যে ভাৰত এতিয়া বিশ্বজুৰি প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু হৈছে।
বিশ্বব্যাপী চিইঅ’ ফ’ৰামসমূহে এতিয়া ভাৰতীয় উদ্যোগীসকলক সমান বুলি ভাবে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আনকি সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ প্ৰতিনিধি দলেও বিদেশত এই সমতা অনুভৱ কৰিছে, গৌৰৱেৰে উভতি আহিছে। তেওঁ দীৰ্ঘম্যাদী অৰ্থনৈতিক শক্তি প্ৰদান কৰা ভাৰতৰ এম এছ এম ই নেটৱৰ্কৰ শক্তিৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে বিমানৰ বহু উপাদান ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ এম এছ এম ইসমূহে নিৰ্মাণ কৰে, যাৰ ফলত বিশ্বব্যাপী আস্থা লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ফলাফল স্পষ্ট, ভাৰতৰ সৈতে বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰধান ৰাষ্ট্ৰসমূহ আগ্ৰহী। তেওঁ ইউৰোপীয় সংঘৰ বাণিজ্য চুক্তি আৰু শেহতীয়াকৈ আমেৰিকাৰ সৈতে হোৱা চুক্তিৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে, যিবোৰক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত বহুলভাৱে প্ৰশংসা কৰা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ এই চুক্তিয়ে বিশ্বক বিশ্বৰ স্থিতিশীলতাৰ বিষয়ত আস্থা প্ৰদান কৰিছে, আৰু আমেৰিকাৰ চুক্তিয়ে গতিৰ অনুভূতি আৰু শক্তিশালী কৰি তুলিছে, দুয়োটাই বিশ্বৰ বাবে ইতিবাচক সংকেত হিচাপে কাম কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰি কয় যে বৰ্তমানৰ সুযোগসমূহৰ সৰ্বাধিক লাভ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবেই হ’ব, যৌৱনৰ কথা ক’লে ইয়াত মধ্যবিত্তীয় যুৱক-যুৱতী, চহৰীয়া যুৱক-যুৱতী, গ্ৰাম্য যুৱক-যুৱতী, পুত্ৰ-কন্যাক একেদৰেই অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়, আৰু ইয়াক খণ্ড খণ্ডকৈ চোৱা উচিত নহয় বুলি তেওঁ কয় । তেওঁ লগতে কয় যে দেশখনে নিজৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিৰ বাবে গৌৰৱ কৰিব লাগিব, কিয়নো বিশ্বৰ বজাৰখন এতিয়া তেওঁলোকৰ বাবে মুকলি হৈছে, সকলোতে সুযোগ উপস্থাপন কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক উৎসাহিত কৰি তেওঁলোকৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় হৈ তেওঁলোকক সাহসেৰে আগবাঢ়ি যাবলৈ আহ্বান জনায়, কিয়নো দেশখনে তেওঁলোকক সমৰ্থন কৰে আৰু বিশ্বই তেওঁলোকৰ অৱদানৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যত্ন লোৱা ব্যক্তিকে ধৰি ভাৰতীয় পেছাদাৰীসকলৰ বিশ্বব্যাপী চাহিদা বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে, আনকি কোম্পানীসমূহে যোগ্য প্ৰতিভাক নিযুক্তিৰ বাবে ভাৰতত বিশেষ কাৰ্যালয় স্থাপন কৰে, যিয়ে বিশ্বজুৰি ভাৰতীয় পেছাদাৰীসকলৰ বাবে মুকলি হোৱা বিশাল সুযোগসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে লক্ষ্য কৰে যে ৰাজ্যসভাই ৰাজ্যসমূহক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, তথাপিও তেওঁ প্ৰত্যক্ষ কৰা বিতৰ্কৰ মাত্ৰা অধিক হ’ব লাগিছিল, বিশেষকৈ যিসকলে দশক দশক ধৰি শাসন কৰি আহিছে, কিন্তু তেওঁলোকে সুযোগ হেৰুৱাই পেলাইছিল, যাৰ ফলত দেশখনে তেওঁলোকক কেনেকৈ বিশ্বাস কৰিব পাৰে, সেই বিষয়ে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে। নিজকে ৰজা বুলি গৌৰৱেৰে কোৱা এজন সদস্যই অৰ্থনৈতিক সমতাৰ কথা কোৱাটো বিদ্ৰুপৰ কথা বুলি তেওঁ কয়। এনে বৈপৰীত্যৰে দেশখনক উন্নয়নৰ সাক্ষী হ’বলৈ এৰি দিয়া হৈছে নেকি বুলি তেওঁ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পশ্চিম বংগৰ শাসকীয় দলটোক সমালোচনা কৰি আত্ম সমালোচনা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, কিয়নো তেওঁলোকৰ শাসন ব্যৱস্থাই সকলো পৰিমাপতে অৱনতিৰ নতুন অভিলেখ গঢ়িছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকে আনক বক্তৃতা দিয়াৰ সময়ত জনসাধাৰণৰ ভৱিষ্যত অন্ধকাৰত নিমজ্জিত হৈছে। তেওঁ অবৈধ অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ প্ৰতিৰক্ষা দিয়া কাৰ্যক গৰিহণা দি কয় যে এনে অনুপ্ৰৱেশকাৰীয়ে ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ অধিকাৰ, জীৱিকা, জনজাতীয় ভূমিৰ পৰা বঞ্চিত কৰে, পুত্ৰ-কন্যাৰ জীৱনলৈ ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিছে, আনহাতে নাৰীৰ ওপৰত চলি থকা অত্যাচাৰ নিয়ন্ত্ৰণহীনভাৱে অব্যাহত আছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে অনুপ্ৰৱেশকাৰীক সুৰক্ষা দিবলৈ আদালতত হেঁচা দিয়াসকলে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীক বিশ্বাসঘাতকতা কৰিছে, আৰু এনে কাৰ্যক ক্ষমা কৰিব নোৱাৰি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিৰোধীক সমালোচনা কৰি কয় যে যিসকল দুৰ্নীতিত অতিমাত্ৰাত ডুব গৈ আছে, তেওঁলোকৰ ৰাজপ্ৰসাদ ঘৃণাৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে । তেওঁ ঘোষণা কৰে যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহত বিৰোধী দল সকলোৱেই দশক দশক ধৰি ক্ষমতাত আছে, তথাপিও তেওঁলোকৰ পৰিচয় দুৰ্নীতি আৰু ব্যৰ্থ শাসনৰ হৈয়েই আছে। তেওঁ কয় যে আজি যেতিয়া বিধেয়কৰ বিষয়ে গৌৰৱেৰে কোৱা হয়, কিন্তু আগতে চুক্তিৰ আলোচনাই কেৱল বফ’ৰছ চুক্তিৰ দৰে কেলেংকাৰীহে উত্থাপন কৰিছিল, কিয়নো সেই চৰকাৰসমূহে নাগৰিকৰ জীৱন উন্নত কৰাত নহয়, কেৱল নিজৰ পকেট গৰম কৰাতহে গুৰুত্ব দিছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে বেংকিং খণ্ডৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি ইয়াক অৰ্থনীতিৰ গ্ৰীড বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ২০১৪ চনৰ আগতে “ফোন বেংকিং”ৰ যুগ প্ৰচলিত আছিল, য’ত নেতাৰ ফোনৰ নামত কোটি কোটি টকাৰ ব্যয় নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল, আনহাতে দৰিদ্ৰ লোকসকলক অৱজ্ঞাৰ চকুৰে চোৱা হৈছিল আৰু তেওঁলোকক এনে সুবিধা লাভৰ পৰা বঞ্চিত কৰা হৈছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ৫০%তকৈ অধিক জনসাধাৰণে কেতিয়াও বেংকৰ দুৱাৰ দেখা নাছিল, আনহাতে তেতিয়াৰ শাসকীয় নেতাসকলে তেওঁলোকৰ সহযোগীসকলক কোটি কোটি টকা বিতৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছিল, যিসকলে সেই ধনক ব্যক্তিগত সম্পত্তি হিচাপে গণ্য কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেতিয়াৰ শাসনত আৰু এতিয়া বিৰোধী মিত্ৰতাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ৰাজ্যসমূহৰ অধীনত বেংকিং ব্যৱস্থাটোত পৰিৱৰ্তন হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া তেওঁ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিল তেতিয়া এজন বিদেশী নেতাই তেওঁক সংস্কাৰৰ চেষ্টা কৰাৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ বেংকিং ব্যৱস্থা অধ্যয়ন কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছিল, যিয়ে পৰিস্থিতিৰ ভয়াৱহ অৱস্থাক প্ৰতিফলিত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে এনপিএসমূহৰ পাহাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। এনপিএ সংকটৰ পৰা কেনেকৈ বাচিব পাৰি তাৰ ওপৰত যেতিয়া অহৰহ আলোচনা কৰা হৈছিল, বেংকিং ব্যৱস্থাৰ অৱহেলা আৰু অপ-ব্যৱস্থাপনাহে দেখা গৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে প্ৰত্যাহ্বান অপৰিসীম, কিন্তু চৰকাৰে বুদ্ধিমানৰ ৰূপত কাম কৰিলে, বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সকলো অংশীদাৰক বিশ্বাসত লৈ এনে কৰা হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে সংস্কাৰ প্ৰয়োজনীয় আৰু সাহসেৰে চলোৱা হৈছিল, এক স্বচ্ছ ব্যৱস্থাৰ সৃষ্টি হৈছিল। তেওঁ কয় যে অসংখ্য বেংকিং সংস্কাৰ কৰা হৈছিল, আৰু সঠিকভাৱে কাম কৰিব নোৱাৰা দুৰ্বল ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকসমূহক শক্তিশালী বেংকৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে এজন বুদ্ধিজীৱীয়ে এবাৰ লিখিছিল যে যদি মোদী চৰকাৰে এইখিনি সাধন কৰিব পাৰে তেন্তে ভাৰতৰ বাবে ই এক বৃহৎ সংস্কাৰ হ’ব, আৰু তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ লগে লগে এই কাম সম্পন্ন হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ইয়াৰ ফলত বেংকসমূহ গভীৰভাৱে শিপাই থকা অসুস্থতাৰ পৰা মুক্ত হ’ল, তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতি ক্ৰমাগতভাৱে হৈছে, আৰু এতিয়া তেওঁলোক দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সুস্থ বেংকৰ লগে লগে লেনদেন বৃদ্ধি পালে, মানুহে ধনৰ সুবিধা লাভ কৰিলে, আৰু সাধাৰণ নাগৰিকে ধন লাভ কৰিলে। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে ঋণৰ দ্বাৰা দৰিদ্ৰ লোকৰ ওচৰলৈ যায়, যিসকলক এসময়ত বেংকত প্ৰৱেশৰ পৰা বঞ্চিত কৰা হৈছিল। তেওঁ মুদ্ৰা যোজনাৰ সফলতাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে, যিয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক নিজৰ ভৰিৰে থিয় হ’বলৈ সক্ষম কৰে আৰু কেৱল ভাষণৰ জৰিয়তে নহয়, প্ৰকৃত সমৰ্থন আগবঢ়াই আত্মনিয়োজনৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ কয় যে মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলক নিশ্চয়তা অবিহনে ৩০ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত তেওঁলোকে নিজৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল, য’ত যথেষ্ট সংখ্যক মহিলা হিতাধিকাৰী আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গ্ৰাম্য মহিলাসকলে আত্মসহায়ক গোটৰ জৰিয়তে এতিয়া ডাঙৰ সপোন দেখি স্বতন্ত্ৰভাৱে থিয় দিছে, ১০ কোটি মহিলাই প্ৰত্যক্ষ আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এম এছ এম ই খণ্ডক যথেষ্ট পৰিমাণৰ ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে ২০১৪ চনৰ আগতে উচ্চ স্তৰত থকা এনপিএসমূহ এতিয়া এক শতাংশৰ তললৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে, যাৰ ফলত বেংকসমূহৰ স্বাস্থ্য শক্তিশালী হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বেংকসমূহে অভূতপূৰ্ব লাভৰ ৰেকৰ্ড গঢ়িছে, যিয়ে পাছলৈ সামগ্ৰিক অৰ্থনীতিক শক্তিশালী কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পি এছ ইউৰ উদাহৰণউল্লেখ কৰি কয় যে এসময়ত ইয়াক বিফল, অধঃপতিত বা বন্ধ হোৱাৰ উপক্ৰম প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে ধৰা হৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বাস্তৱৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এই মানসিকতা সফলতাৰে সলনি কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে পিএছইউৰ বিষয়ে নেতিবাচক চিন্তা বিয়পোৱাসকলক সমালোচনা কৰি তেওঁলোকৰ এই কাৰ্য্যক বিপথে পৰিচালিত কৰা নগৰীয়া নক্সালসকলৰ সৈতে তুলনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বিৰোধীক আনকি ৰাষ্ট্ৰৰ কৃষককো বিশ্বাসঘাতকতা কৰা বুলি সমালোচনা কৰি কয় যে দুহেক্টৰতকৈও কম মাটি থকা ১০ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষকক অৱহেলা কৰা হৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিৰোধীয়ে ক্ষুদ্ৰ কৃষকক আওকাণ কৰি ব্যৱস্থাটো চলাবলৈ দুই এজন বৃহৎ কৃষকক পৰিচালনা কৰাটোৱেই যথেষ্ট বুলি বিশ্বাস কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ যন্ত্ৰণা অনুভৱ কৰে আৰু স্থল বাস্তৱতাৰ প্ৰতি সচেতন হৈ পি এম কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰে। তেওঁ কয় যে কম সময়ৰ ভিতৰতে ৪ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰিত হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকক নতুন শক্তি আৰু ডাঙৰ সপোন দেখাৰ ক্ষমতাৰে সবলীকৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে কৃষকসকলে ভাৰতৰ আকাংক্ষা অনুসৰি ফলাফল প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হৈ মন্তব্য কৰে যে কিছুমান সদস্যই কৰা অভিযোগ পূৰ্বে নিৰ্ধাৰিত যেন লাগে। তেওঁ এটা ঘটনাৰ বৰ্ণনা কৰি স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে তেওঁ কেৱল তথ্যহে দাঙি ধৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এগৰাকী জ্যেষ্ঠ বিৰোধী নেতা তথা ভূতপূৰ্ব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজেই পৰিকল্পনা আয়োগৰ সৈতে সংগ্ৰাম কৰাৰ কথা স্বীকাৰ কৰিছিল, যিয়ে পাহাৰীয়া অঞ্চলৰ বাবে পৃথক আঁচনি ৰচনা কৰিবলৈ অস্বীকাৰ কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে ত্ৰুটিপূৰ্ণ কৰ্ম সংস্কৃতি স্বীকাৰ কৰাৰ পিছতো কোনো ধৰণৰ সংশোধনীৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হোৱা নাছিল। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে পৰিকল্পনা আয়োগে দশক দশক ধৰি অকাৰ্যকৰীভাৱে কাম কৰি থাকিল, যাৰ ফলত ২০১৪ চনলৈকে মানুহ দুখীয়া হৈ পৰিল।শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত তেওঁৰ চৰকাৰে পৰিকল্পনা আয়োগ বিলুপ্ত কৰি নিটি আয়োগ প্ৰতিষ্ঠা কৰিলে, যিয়ে এতিয়া অতি দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে। তেওঁ আকাংক্ষিত জিলাসমূহৰ সফলতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিবোৰক বিশ্বৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে উন্নয়নৰ আৰ্হি হিচাপে স্বীকৃতি দিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এসময়ত পিছপৰা আৰু অৱহেলিত বুলি গণ্য কৰা জিলাসমূহে এতিয়া ৰূপান্তৰৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে এনে জিলালৈ বিষয়া পঠোৱাৰ পূৰ্বৰ সংস্কৃতিক সমালোচনা কৰে, যেনে শাস্তিমূলক পোষ্টিং আদি। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে তিনি বছৰৰ বাবে যুৱ, প্ৰতিভাৱান বিষয়া নিযুক্তি দি, নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি এই কথাৰ সলনি কৰিলে। তেওঁ এসময়ৰ আকাংক্ষিত জিলা ছত্তীশগড়ত বাষ্টাৰৰ কথা আলোকপাত কৰে, যিখন জিলা বৰ্তমান বাষ্টাৰ অলিম্পিকৰ বাবে দেশজুৰি পৰিচিত, য’ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে বাছ দেখা পোৱা গাঁওসমূহত উন্নয়ন হৈছে, উৎসৱ হিচাপে উদযাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই ৰূপান্তৰে দেশ খনৰ নতুন দিশটো প্ৰতিফলিত কৰে, যিটো অতীতৰ অৱহেলাৰ সৈতে তীব্ৰ বিপৰীতমুখী।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আকাংক্ষিত জিলাসমূহ প্ৰকৃত কাৰ্যকৰীকৰণৰ অৰ্থ কি তাৰ এক উজ্জ্বল উদাহৰণ বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে এনে শ শ উদাহৰণ থাকিলেও তেওঁ এইটো বিশেষভাৱে উল্লেখ কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিৰোধী নেতাসকলে কাৰ্যকৰীকৰণে কঢ়িয়াই অনা পৰিৱৰ্তন দেখাত ব্যৰ্থ হৈছে। তেওঁলোকে তাৰ বাহিৰে একো নাজানে, তেওঁলোকে পৰিকল্পনা আয়োগৰ পুৰণি মডেলতে আবদ্ধ হৈ আছে। শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰি কয় যে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলে জন্মৰ পূৰ্বেও নৰ্মদা নদীত মথাউৰি নিৰ্মাণৰ কল্পনা কৰিছিল, আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল শ্ৰী জৱাহৰলাল নেহৰুৱে, কিন্তু তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছতহে উদ্বোধনী অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছিল। যিয়ে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কাৰ্যকৰী কৰাত ব্যৰ্থ হোৱাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁ গুজৰাটৰ কৃষকসকলে চৰ্দাৰ সৰোবৰ বান্ধ নিৰ্মাণৰ কাম কৰিবলৈ হেঁচা দিবলৈ তিনিদিনীয়া উপবাসত বহিবলগীয়া হৈছিল, নিজকে বিপদত পেলাই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰক কাম কৰিবলৈ বাধ্য কৰাইছিল আৰু শেষত প্ৰকল্পটোৱে গতি লাভ কৰিছিল। তেওঁ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে যে আজি বিশুদ্ধ নৰ্মদাৰ পানী কুচৰ খাৱদালৈকে গৈছে, য’ত বিএছএফৰ জোৱান নিয়োজিত হৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিৰোধী দলটোক সমালোচনা কৰি কয় যে কাৰ্যকৰী নকৰাকৈ ৰাজনৈতিক লাভালাভৰ বাবে প্ৰকল্প ঘোষণা কৰা, বন্তি প্ৰজ্জ্বলন কৰা আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ পিছতো কোনো কাম নকৰাৰ অভিযোগ উত্থাপন কৰে। তেওঁ কয় যে এই কৰ্ম সংস্কৃতি সলনি কৰিবলৈ তেওঁ প্ৰগতি নামৰ এটা প্ৰযুক্তিৰ মঞ্চ তৈয়াৰ কৰিছিল, যিয়ে স্থবিৰ হৈ পৰা প্ৰকল্পসমূহৰ পৰ্যালোচনা কৰে। তেওঁ হিমাচল প্ৰদেশৰ বাবে সংসদত ঘোষণা কৰা ৰে’লৰ উদাহৰণ দিলে, সম্ভৱতঃ উনা, যিখন ৰে’লৰ আগমনলৈকে এখন ড্ৰয়িংও প্ৰস্তুত কৰা নাছিল, তথাপিও নিৰ্বাচনী সুবিধাৰ বাবে ঘোষণা কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে বুজাই দিলে যে প্ৰগতিৰ জৰিয়তে তেওঁ প্ৰকল্পসমূহ কিয় আবদ্ধ হৈ আছে, কোনবোৰ বিভাগ দায়ী, ৰাজ্যসমূহে কি অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছে, আৰু কেনেকৈ অপব্যৱস্থাপনাৰ বাবে খৰচ ৯০০ কোটিৰ টকাৰ পৰা ৯০,০০০কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পালে, সেই বিষয়ে পৰীক্ষা কৰিছিল।
তেওঁ জোৰ দি কয় যে প্ৰতিমাহে ব্যক্তিগতভাৱে এই প্ৰকল্পসমূহ পৰ্যালোচনা কৰি, এনে বৈঠকৰ ৫০টা খণ্ড সম্পূৰ্ণ কৰি, আৰু ৰাজ্যসমূহক জড়িত কৰি তেওঁ অগ্ৰগতি নিশ্চিত কৰিছিল। তেওঁ গৌৰৱেৰে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পৰ্যায়ত এই বিশদ নিৰীক্ষণৰ বাবে ৮৫ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পসমূহ মুকলি আৰু ত্বৰান্বিত কৰা হয়, যিয়ে ৰূপায়ণৰ প্ৰকৃত অৰ্থ কি সেয়া প্ৰমাণ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰে’লপথ, পথ, জলসিঞ্চন, আৰু গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি সকলোকে এই ব্যৱস্থাৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে জম্মু–উধমপুৰ–শ্ৰীনগৰ–বাৰামুল্লা ৰে’ল লাইনক উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰকল্পটো তিনিটা দশক ধৰি স্থবিৰ হৈ আছিল, দুটা প্ৰজন্মক সামৰি লৈছিল, কিন্তু তেওঁৰ চৰকাৰে সেইটো সম্পূৰ্ণ কৰিছিল। তেওঁ ভাইৰেল ভিডিঅ’ৰ কথা উল্লেখ কৰে , য’ত বন্দে ভাৰত ৰে’লখন বৰফেৰে আবৃত প্ৰাকৃতিক দৃশ্যৰ মাজেৰে চলি থকা দেখা গৈছে, য’ত মানুহে মন্তব্য কৰিছিল যে ইয়াক বিদেশৰ দৃশ্য যেন লাগিছিল, কিন্তু ভাৰত আছিল। তেওঁ কয় যে এয়াই কাৰ্যকৰীকৰণৰ শক্তি।
ইয়াৰ পাছতে বছৰ বছৰ ধৰি স্থবিৰ হৈ থকা অৰুণাচল আৰু অসম সংযোগী বগীবিল দলঙৰ উদ্ধৃতি দি বিৰোধী পক্ষক সমালোচনা কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে অসমৰ কথা উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ আলোকপাত কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে প্ৰগতিৰ অধীনত ইয়াক পুনৰীক্ষণ কৰি সম্পূৰ্ণ কৰিলে, যাৰ ফলত অসম আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে অপৰিসীম লাভৰ সৃষ্টি হয়।
শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে কেৱল সময়মতে প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰাই নহয়, প্ৰায়ে নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ আগতেই সম্পূৰ্ণ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত কিছুমান সৌৰশক্তিৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল যদিও ২০২৫ চনৰ ভিতৰত সেইবোৰ সম্পন্ন হৈছিল।একেদৰে ইথানলৰ লক্ষ্য দুবছৰৰ পৰা তিনিবছৰ আগতেই পূৰণ কৰা হৈছিল। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁৰ চৰকাৰৰ কাৰ্যকৰীকৰণৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে, যিটো প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বাহিৰলৈ গৈ সময়ৰ আগতেই ফলাফল প্ৰদান কৰালৈকে গৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰত্যাহ্বান আৰু সমাধানৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দলৰ দৃষ্টিভংগী বিৰোধীৰ দৃষ্টিভংগীৰ পৰা মৌলিকভাৱে পৃথক বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ইয়াক আকাশ-পৃথিৱীৰ দৰে বিশাল পাৰ্থক্য বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে চৰকাৰৰ বিশ্বাস যে ১৪০ কোটি নাগৰিকে প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান দিবলৈ সক্ষম, আৰু মানুহৰ ওপৰত এই আস্থােই গণতন্ত্ৰৰ প্ৰকৃত শক্তি। ইয়াৰ বিপৰীতে তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিৰোধীয়ে নাগৰিকক নিজেই সমস্যা হিচাপে গণ্য কৰিছিল। অতীতৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ ভিতৰত ১৪০ কোটি সমাধানৰ অস্তিত্ব আছে বুলি তেওঁৰ চৰকাৰৰ বিশ্বাসৰ বিপৰীতে ইয়াৰ দ্বাৰা নাগৰিকক সমস্যা হিচাপে দেখা পোৱা মানসিকতাক প্ৰতিফলিত কৰা হৈছে। তেওঁ পুনৰ কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰৰ বাবে নাগৰিকসকল সমৰ্থক পুঁজি, ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ স্থপতি আৰু চালক, আৰু ইয়াক সমস্যা বুলি গণ্য কৰিব নোৱাৰি।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে জনসাধাৰণক অপমান কৰাটো বিৰোধীৰ স্বভাৱ আৰু সংস্কৃতিত শিপাই গৈছে।
তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিৰোধীয়ে শেহতীয়াকৈ ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক অপমান কৰিছিল, আৰু নিৰ্বাচনৰ পিছত ব্যৱহাৰ কৰা শব্দবোৰ লজ্জাজনক আছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে লোকসভাতো ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ওপৰত আলোচনা হ’ব নোৱাৰে, যিটোক তেওঁ সৰ্বোচ্চ সাংবিধানিক কাৰ্যালয়ক গুৰুতৰ অপমান বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে যেতিয়া কোনো দুখীয়া, জনজাতীয় পৰিয়ালৰ মহিলা এগৰাকীয়ে সৰ্বোচ্চ সাংবিধানিক পদবীলৈ উন্নীত হয়, তেতিয়া তেওঁক অপমান কৰাটো কেৱল তেওঁৰ বাবেই নহয়, জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰতি, মহিলাৰ প্ৰতি, সংবিধানৰ প্ৰতি, আৰু জাতিটোৰ প্ৰতিও অপমান কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু কয় যে অসমৰ এজন সদস্যই সভাপতিত্ব কৰি থকাৰ সময়ত লোকসভাত কাগজ-পত্ৰ পেলোৱা আৰু টেবুলত উঠি যোৱা বেদনাদায়ক ঘটনাটো। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে এয়া উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু ইয়াৰ নাগৰিকক অপমান কৰা নহয় নেকি? তেওঁ লগতে কয় যে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ দলিত পৰিয়ালৰ এজন পুত্ৰ যেতিয়া অধ্যক্ষত আছিল, তেতিয়া তেওঁকো অপমান কৰা হৈছিল, যিয়ে প্ৰান্তীয় সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰতি বিৰোধীৰ অৱজ্ঞা দেখুৱাইছিল। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিৰোধীয়ে অসমৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি ঘৃণা আশ্ৰয় দিয়া যেন লাগে, কিয়নো তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ দ্বাৰা বিশ্বাসঘাতকতা অনুভৱ কৰে। তেওঁ ভাৰত ৰত্ন ভূপেন হাজৰিকাৰ প্ৰতি থকা অপৰিসীম শ্ৰদ্ধা স্মৰণ কৰে, যাৰ কণ্ঠ আৰু প্ৰকাশভংগীয়ে জাতিটোক একত্ৰিত কৰিছিল, আৰু তেওঁৰ চৰকাৰে ভাৰতৰত্নৰে তেওঁক সন্মান জনোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ বিৰোধিতা কৰি তেওঁ বিৰোধী দলক সমালোচনা কৰি অসমক, সমগ্ৰ দেশৰ শিল্পপ্ৰেমীক, হাজৰিকাৰ উত্তৰাধিকাৰক অপমান বুলি অভিহিত কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে আৰু এই কাণ্ডক গৰিহণা দি কয় যে এজন বিৰোধী নেতাই এজন শিখ সংসদ সদস্যক “দেশদ্ৰোহী” বুলি অভিহিত কৰি কয় যে অহংকাৰে শিখৰত উপনীত হৈছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিলে যে বহু নেতাই বিৰোধী দল এৰি গৈছে, কিন্তু কোনো এজনকো বিশ্বাসঘাতক বুলি কোৱা হোৱা নাছিল, কেৱল এই শিখ সাংসদজনক, যাক তেওঁ শিখসকলক, গুৰুসকলক অপমান কৰা বুলি অভিহিত কৰিছিল আৰু শিখ সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰতি বিৰোধীৰ গভীৰ পক্ষপাতিত্বৰ প্ৰকাশ বুলি অভিহিত কৰিছিল। বিশেষকৈ জাতিৰ বাবে বলিদান দিয়া পৰিয়ালৰ নাগৰিকক দেশদ্ৰোহী বুলি কোৱাটো গ্ৰহণযোগ্য নহয় বুলি তেওঁ কয় ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ বিপৰীতে সদানন্দন মাষ্টৰৰ মৰ্যাদাৰ বিপৰীতে কয়, যিজনে ৰাজনৈতিক প্ৰতিশোধৰ বাবে দুয়োখন ভৰি হেৰুৱাই পেলাইছে যদিও নম্ৰতাৰে আৰু তিক্ততা নোহোৱাকৈ জাতিৰ সেৱা অব্যাহত ৰাখিছে। সদানন্দ জীয়ে প্ৰথম ভাষণৰ সময়ত সদনত নিজৰ কৃত্ৰিম অংগটো স্থাপন কৰা মুহূৰ্তটোক তেওঁ গভীৰভাৱে বেদনাদায়ক অথচ দেশৰ বাবে প্ৰেৰণাদায়ক বুলি অভিহিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে বিৰোধী মিত্ৰজোঁটক গৰিহণা দিয়ে যে সমাজৰ সন্মানীয় এজন যুৱ শিক্ষকৰ বিৰুদ্ধে এনে হিংসাৰ বাবে দায়ী। নৃশংস আক্ৰমণৰ মাজতো সেৱাৰ ব্ৰত অব্যাহত ৰখা আৰু নীতি নিৰ্ধাৰণত অৰিহণা যোগোৱা সদানন্দন মাষ্টৰক প্ৰশংসা কৰি ইয়াক গৌৰৱৰ বিষয় বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ সামৰণিত এই কথা দৃঢ়তাৰে কয় যে এনে ব্যক্তিসকলে ত্যাগ আৰু সেৱাৰ মনোভাৱক মূৰ্ত কৰি তোলে, আৰু তেওঁলোকৰ দৰে অগণন শ্ৰমিকৰ নিষ্ঠাৰ জৰিয়তেহে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ বাবে জীয়াই থাকিবলৈ আৰু কাম কৰিবলৈ প্ৰেৰণা লাভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে নিৰ্ধাৰিত দায়িত্ব নিৰ্বিশেষে তেওঁ দেশৰ বাবে জীয়াই থাকিবলৈ শিকিছে আৰু উন্নত ভাৰতৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে, যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে সুদৃঢ় ভূমি প্ৰস্তুত কৰিছে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ২০০২ চনৰ পৰা ২০০৪ চনৰ ভিতৰত বিৰোধীয়ে হওক বা ক্ষমতাত থকাসকলেই হওক, আৰু ২০১৪ চনত সংসদত প্ৰৱেশ কৰাৰ পিছৰে পৰা ২৫ বছৰ ধৰি বিৰোধীয়ে তেওঁক গালি-গালাজ নকৰাকৈ এটাও অধিৱেশন পাৰ হোৱা নাই।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে ৩৭০ অনুচ্ছেদ আঁতৰাই উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত শান্তি আৰু উন্নয়ন কঢ়িয়াই আনিলে, পাকিস্তানী সন্ত্ৰাসবাদীক তেওঁলোকৰ ঘৰত প্ৰৱেশ কৰি প্ৰত্যুত্তৰ দিলে, অপাৰেচন সিন্দূৰ চলালে, দেশখনক মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ বাবে সাহসী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিলে, তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অন্যায়ৰে স্বাক্ষৰ কৰা সিন্ধু জল সন্ধি স্থগিত ৰাখিলে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিৰোধীৰ প্ৰকৃত সমস্যা হৈছে তেওঁ কেনেকৈ এই পদত উপনীত হ’ল সেইটো মানি ল’ব নোৱাৰা আৰু তেওঁৰ অবিৰত উপস্থিতিত তেওঁলোক ক্ৰমাৎ হতাশ হৈ পৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ চকীখন তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ উত্তৰাধিকাৰ বুলি ধৰি লৈ বিৰোধীয়ে গণতন্ত্ৰ আৰু সংবিধানৰ কোনো অৰ্থ নাই বুলি বিশ্বাস কৰিছিল, তেওঁলোকে ভাবিছিল ইয়াক আন কোনোৱে দখল কৰিব নোৱাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিৰোধীক দেশে দশক দশক ধৰি সুযোগ দিছিল, আনকি জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যত বন্ধকত থৈছিল, কিন্তু তেওঁলোকে দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰাৰ শ্লোগানেৰে দেশখনক বিপথে পৰিচালিত কৰিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে প্ৰতিজন বিৰোধী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লালকিল্লাৰ পৰা দৰিদ্ৰতা আঁতৰোৱাৰ কথা কৈছিল, তথাপিও কোনোৱেই কেতিয়াও সুনিৰ্দিষ্ট ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা নাছিল, কিয়নো তেওঁলোকৰ শ্লোগান ভুৱা হৈয়েই থাকিল। শ্ৰী মোদীয়ে দৰিদ্ৰ লোকক সৱলীকৰণৰ পথ বাছি লোৱাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, চৰকাৰী আঁচনিসমূহ বুজি পোৱা আৰু আকোৱালি লোৱাৰ বাবে ভাৰতৰ দৰিদ্ৰসকলক প্ৰণাম জনায়, তেওঁলোকৰ নিজৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ চৰকাৰৰ উদ্দেশ্যৰ ওপৰত দৰিদ্ৰসকলৰ আস্থাক উদযাপন কৰি উল্লেখ কৰে যে ২৫ কোটি পৰিয়ালে দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰি হতাশাৰ পৰা উঠি আহি প্ৰগতিৰ অংশীদাৰ হৈ পৰিল। আশাৰ পোহৰ বিচাৰি দেশৰ কাষত খোজ কাঢ়িবলৈ থিয় দিয়া এই ২৫ কোটি নাগৰিকক তেওঁ প্ৰণাম জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰি কয় যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ৰে’লৱে ক্ৰছিঙত শ শ লোকৰ মৃত্যু হৈছিল, স্কুল বাছৰ সংঘৰ্ষ আৰু শিশুৱে প্ৰাণ হেৰুওৱাৰ মৰ্মান্তিক ঘটনা সংঘটিত হৈছিল। তেওঁ কয় যে মানৱবিহীন ৰেলৱে ক্ৰছিঙৰ সমস্যা সমাধান কৰাটো অসম্ভৱ কাম নহয়, ফলত এতিয়া অগণন জীৱন ৰক্ষা পৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আৰু আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২০১৪ চনৰ আগতে ১৮ হাজাৰ গাঁৱে কেতিয়াও বিদ্যুৎ দেখা নাছিল, কেতিয়াও বাল্ব বা লাইটৰ কথা শুনা নাছিল। ২০১৪ চনত দায়িত্ব অৰ্পণ কৰাৰ পিছত তেওঁৰ চৰকাৰে সেই গাঁওবোৰলৈ পোহৰ আনিলে। তেওঁ লগতে স্মৰণ কৰে যে পূৰ্বৰ বাতৰি কাকতৰ শিৰোনামসমূহত বাৰে বাৰে সীমান্তত নাটনি হোৱা বুলি প্ৰকাশ পাইছিল— কোনো গোলাবাৰুদ, কোনো বুলেটপ্ৰুফ জেকেট, সঠিক বুট নোহোৱাকৈ নিয়ৰত থিয় হৈ থকা সৈন্যই কৰ্তব্য সমাপন কৰিছিল । শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে সৈনিকৰ বাবে দেশৰ কোষাগাৰ মুকলি কৰিছিল, তেওঁলোকৰ যি প্ৰয়োজন সেইখিনি যোগান ধৰাৰ সংকল্প লৈছিল। উত্তৰ প্ৰদেশৰ বৰ্তমানৰ মুখ্যমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এসময়ত এনকেফেলাইটিছৰ বাবে অগণন শিশুৰ মৃত্যুৰ কথা কওঁতে ভাঙি পৰিছিল, যিটো সংকট পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কেতিয়াও সমাধান কৰিব বিচৰা নাছিল, সেই সংকটৰ কথা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে বৈজ্ঞানিক অগ্ৰগতিৰ পিছতো মানুহৰ চকুৰ দৃষ্টিশক্তি কাঢ়ি লোৱা ট্ৰেক’মা নামৰ ৰোগটোকো আওকাণ কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে দেশক এনকেফেলাইটিছৰ পৰা মুক্ত কৰি চকুক ট্ৰেক’মাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিলে, যিয়ে সংবেদনশীলতা, দায়বদ্ধতা, আৰু সমাজৰ বাবে জীয়াই থকাৰ সংকল্প আৰু ত্যাগ কৰাৰ সংকল্প প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই সমৰ্পণ, জনসাধাৰণৰ বাবে এই অহৰহ পৰিশ্ৰমে তেওঁৰ বিৰোধীসকলক বিচলিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহ ৰিম’ট কণ্ট্ৰ’লৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈছিল যদিও তেওঁৰ চৰকাৰো ৰিম’টেৰে চলি আছে—কিন্তু সেই ৰিম’টটোৱেই হৈছে ভাৰতৰ ১৪০ কোটি নাগৰিক, তেওঁলোকৰ সপোন, আকাংক্ষা, যুৱক-যুৱতীসকলৰ সংকল্প। স্বনিয়োজনৰ জৰিয়তে লাখ লাখ লোকক সৱলীকৰণ কৰা মুদ্ৰা যোজনাৰ উদ্ধৃতি দি তেওঁ ক্ষমতা আনন্দৰ পথ নহয় বৰঞ্চ সেৱাৰ মাধ্যম বুলি জোৰ দিয়ে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিৰোধীয়ে কেতিয়াও ষ্টাৰ্টআপ সংস্কৃতিক প্ৰচাৰ কৰা নাছিল, আনহাতে তেওঁৰ চৰকাৰে ২ লাখৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপক লালন-পালন কৰিছে। তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে সফলতাই জনসাধাৰণৰ হৃদয় জয় কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে সেই দিনবোৰৰ কথা মনত পেলাইছিল যেতিয়া বি এছ এন এলক উপহাস কৰা হৈছিল, কিন্তু তেওঁৰ চৰকাৰৰ অধীনত স্বদেশী ৪জি ষ্টেক স্থাপন হৈছিল আৰু ভাৰতে বিশ্বজুৰি সৰ্বাধিক দ্ৰুতগতিত ৫জি প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল, যোগাযোগ প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনক আগুৱাই লৈ গৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৪ কোটি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক পকা ঘৰ, বিদ্যুৎ, পানী, গেছ চিলিণ্ডাৰ, আৰু শৌচাগাৰ প্ৰদান কৰাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি দুখীয়াৰ সেৱা কৰাটো তেওঁৰ বিশেষ সুবিধা বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ সেই পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে য’ত গ্ৰাম্য মহিলাসকলে গৌৰৱেৰে নিজকে “লাখপতি দিদি” বুলি ঘোষণা কৰে, এতিয়া কোটিপতি হোৱাৰ আকাংক্ষা বৃদ্ধি পাইছে। কোটি কোটি নাগৰিকৰ আশীৰ্বাদ আৰু মাতৃ-ভগ্নীৰ সুৰক্ষামূলক ঢালৰ সৈতে তেওঁ সেই কথাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে কোনেও গুৰুত্ব নিদিয়া কিন্তু মোদীয়ে পূজা কৰা মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ প্ৰতি তেওঁৰ শ্ৰদ্ধাই বিৰোধীসকল বিচলিত কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে বিৰোধীক চৌৰ্যকাৰ্য তেওঁলোকৰ বংশগত ব্যৱসায় বুলি সমালোচনা কৰে। আনকি এজন গুজৰাটীৰ উপাধিও চুৰি কৰিছিল—মহাত্মা গান্ধী। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে এনে প্ৰতাৰণাত আঘাত হানিবলৈ যথেষ্ট জ্ঞানী। তেওঁ জোৰ দি কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে উন্নত ভাৰতৰ সপোন কঢ়িয়াই লৈ ফুৰে, যিখন ভাৰত এতিয়া জনসাধাৰণৰ শক্তিৰে চালিত জাতীয় সংকল্পলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। তেওঁ ২০৪৭ চনৰ দৃষ্টিভংগীক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰা একাংশ সদস্যৰ নিৰাশাবাদক লৈ আচৰিত প্ৰকাশ কৰি তেওঁলোকক সোঁৱৰাই দিয়ে যে স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলে তেওঁলোকৰ জীৱনকালত স্বাধীনতা আহিব নে নাজানি ত্যাগ কৰিছিল। তেওঁ যুক্তি দিছিল যে এনে দৃষ্টিভংগী আৰু ত্যাগৰ অবিহনে ভাৰতে কেতিয়াও স্বাধীনতা লাভ কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে কেনেকৈ সংশয়বাদীসকলে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, ফিনটেক, আৰু ইউপিআইক উপহাস কৰিছিল, দৰিদ্ৰ লোকে কেতিয়াও মোবাইল ফোনত লেনদেন কৰিব নোৱাৰে বুলি দাবী কৰিছিল। তিনি বছৰৰ ভিতৰত ভাৰতে তেওঁলোকক ভুল প্ৰমাণ কৰিলে আৰু তেওঁ লক্ষ্য কৰিলে যে আচল উত্তৰ ভাষণত নহয়, মানুহৰ হাতত থকা মোবাইল ফোনতহে আছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে বিৰোধীৰ সময়ত “ভাৰতে বাছ মিছ কৰিলে” বাক্যাংশটো সাধাৰণ আছিল, যিটোৱে হেৰুৱা সুযোগৰ প্ৰতীক আছিল। আজি তেওঁ ঘোষণা কৰে , ভাৰতে কোনো বাছ হেৰুৱাবলগীয়া হোৱা নাই আৰু এতিয়া সন্মুখৰ পৰা আগবাঢ়ি যাব। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে উজ্জ্বল ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে বৰ্তমানক উজ্জ্বল কৰিবলৈ নিৰন্তৰ কামৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ বুজাই দিলে যে তেওঁৰ চৰকাৰে পাঁচ বছৰীয়া চক্ৰত পৰিকল্পনা কৰে, বাৰ্ষিক বাজেট প্ৰস্তুত কৰে, নিৰ্বাচনী লাভৰ বাবে নহয় ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ বাবে দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰে।তেওঁ কয় যে নিৰ্বাচন আহিব আৰু যাব, কিন্তু দেশখন চিৰন্তন, আৰু তেওঁৰ মিছন হৈছে এখন সমৃদ্ধিশালী ভাৰত যুৱক-যুৱতীসকলৰ হাতত গতাই দিয়া। তেওঁ কয় যে আজি তেওঁ শিশুসকলক দেখা পালে তেওঁলোকৰ কামত সন্তুষ্টি নিশ্চিত কৰি তেওঁলোকক এখন শক্তিশালী ভাৰত এৰি যোৱাৰ সপোন দেখে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে- মহাকাশ, বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, মহাসাগৰ, স্থল, আকাশ, আৰু মহাকাশ—নতুন শক্তি আৰু সাফল্যৰে আগবাঢ়িছে। তেওঁ সেউজ হাইড্ৰজেন, কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং, আৰু এআই মিছনৰ ক্ষেত্ৰত লোৱা পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰে। যিবোৰত এতিয়া বিশ্বই বিশ্বাস কৰে যে ভাৰতে যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব পাৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে ভূ-ৰাজনৈতিক অস্ত্ৰ হৈ পৰা জটিল খনিজ আৰু আপুৰুগীয়া পৃথিৱীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, যাতে দেশখনে কেতিয়াও আনৰ ওচৰত হাত পাতিব নালাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে অগণন প্ৰকল্পই বিদেশী বিনিয়োগক আকৰ্ষণ কৰিছে। কাৰণ বিশ্বই এতিয়া ভাৰতৰ ভূমিত নিজৰ ভৱিষ্যত দেখিছে, ভাৰতৰ প্ৰতিভাক বিশ্বাস কৰিছে, আৰু ভাৰতৰ আশাব্যঞ্জক পথৰ সৈতে নিজৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত সংযোগ কৰিছে। ভাৰতে কিয় উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ কথা কয়, সেই কথা কিছুমানে বুজিব পৰা নাই যদিও বিশ্বই বুজি পাইছে যে ভাৰতে সঠিক দিশ বাছি লৈছে, আৰু বিশ্বজুৰি আলোচনাসমূহ “ভাৰতে বাছখন মিছ কৰে”ৰ পৰা “ভাৰতে বাছ পোৱাত দেৰি নকৰে”লৈ স্থানান্তৰিত হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আগন্তুক যুগটো ভাৰতৰ বাবে বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সুযোগেৰে ভৰপূৰ। এই সম্ভাৱনাসমূহৰ সদ্ব্যৱহাৰৰ বাবে নীতি ৰচনা কৰা হৈছে। সংসদৰ সদস্যসকলক তেওঁলোকৰ সমষ্টিৰ লোকসকলক গুণগত মানৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিবলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ তেওঁ নাগৰিকসকলক আহ্বান জনায়। সুযোগৰ বহনক্ষমতা আপোচবিহীন মানৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে লাভ কম হ’ব পাৰে, কিন্তু উদ্ভাৱন, গৱেষণা, আৰু বস্তুগত উন্নীতকৰণৰ জৰিয়তে গুণগত মান অহৰহ উন্নত হ’ব লাগিব, যাতে ভাৰতে উৎকৃষ্টতাৰ বাবে বিশ্বজুৰি স্বীকৃতি লাভ কৰে। তেওঁ নাগৰিকসকলক আপোচবিহীন গুণগত মান নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, বিশ্ববাসীয়ে “মেড ইন ইণ্ডিয়া, মেড ইন ভাৰত”ৰ প্ৰশংসা গাব বুলি ঘোষণা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিৰোধী সতীৰ্থসকলক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকে পূৰ্বেও বিগত দশকত পাঁচ-ছবাৰ তেওঁক ভাষণ দিয়াত বাধা দিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। কিন্তু এই কথা ঠিক যে এবাৰ তেওঁ আৰম্ভ কৰিলে তেওঁ বন্ধ নকৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে তেওঁলোকে এতিয়া অভিজ্ঞতাৰ পৰা শিকিছে যে এনে প্ৰচেষ্টাৰ পৰা কোনো লাভ নহয়, আৰু তেওঁ কামনা কৰে যে এই বুজাবুজি আৰু বাঢ়ি যাওক। ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণত অৰিহণা যোগোৱা সকলো সংসদ সদস্যলৈও শ্ৰী মোদীয়ে আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি কয় যে ভাগ কৰা মূল্যৱান ধাৰণাসমূহে দেশৰ অগ্ৰগতিৰ সহায়ক হ’ব। ভাষণৰ বাবে মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ প্ৰতি গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Rajya Sabha
Rashtrapati Ji clearly highlighted the rapid progress made over the past year in India's journey towards a Viksit Bharat: PM
The second quarter of this century will be vital in building a Viksit Bharat: PM
Every citizen feels the nation has reached a crucial moment and must keep moving forward without looking back: PM
India has emerged as a strong voice of the Global South: PM
For the nation's youth, this is a time of endless opportunities: PM
No matter how many challenges there are, we have 140 crore solutions: PM
India will no longer miss the bus, it will now lead from the front: PM
05 FEB 2026 9:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President’s Address in the Rajya Sabha today. Addressing the House, the Prime Minister expressed gratitude for the President’s address, stating that it was his privilege to share his sentiments in support of the motion of thanks. He remarked that the past year has been one of rapid progress in the journey of a developed India, with transformation visible across every sector and among all sections of society, as the nation moves forward in the right direction with great speed. Shri Modi highlighted that the President presented these themes with sensitivity and clarity.
Shri Modi emphasized that the President spoke in detail about the middle class, the lower middle class, the poor, villages, farmers, women, science, technology, and agriculture, presenting the voice of India’s progress in Parliament. He noted that the President also elaborated on how the youth are advancing India’s strength, and underlined that every section’s capabilities were articulated, along with a strong expression of confidence in India’s bright future, which is inspiring for all.
Shri Modi further remarked that the first quarter of the 21st century has concluded, and just as the second quarter of the last century was decisive in India’s freedom struggle, this second quarter will be equally powerful and fast-paced in building a developed India. He said that every citizen feels the nation has reached a crucial stage, where there is no question of stopping or looking back, only moving forward with speed, achieving the goal, and breathing only after reaching it, and in this direction the country is advancing.
Highlighting that India is currently witnessing a rare confluence of favorable circumstances, Prime Minister called it a highly auspicious alignment. He underlined that while the richest nations of the world are aging, India is simultaneously reaching new heights of development and becoming increasingly youthful, a nation with a growing young population. Shri Modi emphasized that the world’s attraction towards India has grown significantly, with global recognition of India’s talent pool. He noted that India possesses a vital pool of young talent with dreams, determination, and capability, which he described as a second blessing of strength.
The Prime Minister stated that India has emerged as a beacon of hope, providing solutions to global challenges, and pointed out the unique combination of high growth and low inflation in India’s economy, reflecting its resilience. He recalled that when his government was given the opportunity to serve, India was counted among the ‘Fragile Five,’ and though the country was once the sixth largest economy at independence, it had slipped to eleventh, but today India is advancing rapidly towards becoming the third largest economy.
Shri Modi highlighted that in every sector—science, space, sports—India is brimming with confidence. He observed that in the post-COVID world, as global instability grows, a new world order is emerging, and impartial analysis shows a clear tilt towards India. He stressed that India has become a trusted partner and friend to many nations, contributing shoulder to shoulder to global welfare. The Prime Minister underscored that India has become the strong voice of the Global South on international platforms and is entering into “future-ready trade deals” with major countries. He noted that nine significant trade agreements have been signed recently, including the “Mother of all Deals” with the European Union involving 27 countries. He criticized past governments for leaving India in a state where no country was willing to engage in trade deals, contrasting it with the current scenario where developed nations are eager to partner with India.
Recalling his experience in Gujarat, where the Vibrant Gujarat Summit had Japan as a partner country, Shri Modi said that today India as a nation is demonstrating similar strength. He emphasized that this is possible only when there is economic power, citizen energy, and a strong manufacturing ecosystem. He criticized vote-bank politics for neglecting these priorities and asserted that opposition governments lacked vision, willpower, and ideas, which led the nation to suffer.
Shri Modi expressed gratitude to the people for giving him the opportunity to serve, noting that much of his government’s energy has gone into correcting past mistakes and rebuilding India’s global image. He stressed that India is now driven by policy, not adhocism, and that the mantra of “Reform, Perform, Transform” has put the nation on the “Reform Express.” He detailed structural, process, and policy reforms aimed at strengthening manufacturing, empowering entrepreneurs, and ensuring value addition, declaring that India is now fully prepared to compete globally.
Highlighting that global CEO forums now view Indian entrepreneurs as equals, Shri Modi said even delegations from all political parties have experienced this parity abroad, returning with pride. He emphasized the strength of India’s MSME network, which provides long-term economic power, and noted that many components of aircraft are manufactured by India’s small MSMEs, earning global trust. He stated that the results of these efforts are evident, with major nations eager to build trade relations with India. He pointed to the European Union trade deal and the recent agreement with the United States, which have been widely praised internationally. He remarked that the EU deal gave the world confidence in global stability, and the US deal reinforced the sense of momentum, both serving as positive signals for the world.
Prime Minister Modi remarked that the greatest benefit of current opportunities will go to the youth of India, stressing that when he speaks of youth, it includes the middle-class youth, urban youth, rural youth, sons and daughters alike, and should not be seen in fragments. He highlighted that the nation must take pride in the strength of its youth, as the global market has now opened for them, presenting opportunities everywhere. Shri Modi encouraged the youth, saying he stands shoulder to shoulder with them, urging them to move forward with courage, as the nation supports them and the world awaits their contribution. The Prime Minister noted the rising global demand for Indian professionals, including caregivers, with companies even setting up special offices in India to recruit qualified talent, which demonstrates the vast opportunities opening up for Indian professionals worldwide.
Shri Modi observed that the Rajya Sabha represents the states, yet the level of debate he witnessed should have been higher, especially from those who have governed for decades, but they missed the opportunity, raising questions about how the nation can trust them. He pointed out the irony of a member who proudly calls himself a king speaking about economic equality, questioning whether such contradictions are what the country is left to witness. The Prime Minister criticized the ruling party of West Bengal, urging them to look within, as their governance has set new records in decline across all parameters, leaving the people’s future in darkness while they lecture others. He condemned the defense of illegal infiltrators, stating that such infiltrators deprive Indian youth of their rights, livelihoods, tribal lands, and threaten the lives of sons and daughters, while atrocities against women continue unchecked. He asserted that those who pressure courts to protect infiltrators are betraying the youth of India, and such actions cannot be forgiven.
The Prime Minister further criticized members whose governments are mired in corruption and excesses, noting that their palaces have become symbols of hatred. He declared that opposition parties have all been in power for decades at the Centre and in states, yet their identity remains one of corruption and failed governance. He said that when bills are discussed today, they are spoken of with pride, but in the past, discussions of deals only brought up scandals like the Bofors deal, as those governments focused only on filling their own pockets, not on improving citizens’ lives.
Shri Modi gave the example of the banking sector, describing it as the grid of the economy. He recalled that before 2014, the era of “phone banking” prevailed, where leaders’ calls determined the disbursement of crores of rupees, while the poor were treated with disdain and denied access. He highlighted that more than 50% of the population had never seen the doors of a bank, while the then ruling leaders ensured billions were handed out to their associates, who treated the money as personal property. He noted that under the then ruling dispensation rule, and now under the states governed by opposition alliance, the banking system was on the verge of collapse. Shri Modi recounted that when he first became Prime Minister, a foreign leader advised him to study India’s banking system before attempting reforms, reflecting the dire state of affairs. He emphasized that the previous governments allowed NPAs to pile up into mountains, with constant discussions revolving around how to survive the NPA crisis, showing the neglect and mismanagement of the banking system.
Prime Minister Shri Narendra Modi remarked that the challenge was immense, but the government acted wisely, taking into confidence all stakeholders of the banking system. He highlighted that reforms were necessary and were carried out with courage, creating a transparent system. He stated that numerous banking reforms were undertaken, and weak public sector banks that were unable to function properly were merged with stronger banks. Shri Modi recalled that one intellectual had once written that if the Modi government could achieve this, it would be a major reform for India, and he emphasized that this was accomplished immediately upon assuming office. The Prime Minister underlined that as a result, banks were freed from the deep-rooted malaise, their health improved steadily, and they are now progressing rapidly. He noted that with healthier banks, transactions increased, people gained access to funds, and ordinary citizens received money. Shri Modi stressed that loans reached poor people who were once denied entry to banks. He highlighted the success of the Mudra Yojana, which empowers youth to stand on their own feet and inspires self-employment, not just through speeches but by extending real support. He stated that through Mudra Yojana, loans worth more than ₹30 lakh crore were disbursed without guarantees to the youth, enabling them to expand their businesses, with a significant number of women beneficiaries. The Prime Minister emphasized that rural women, through self-help groups, are now dreaming big and standing independently, with 10 crore women receiving direct financial assistance. He added that the MSME sector was provided ample loans. Shri Modi expressed satisfaction that NPAs, which were towering before 2014, have now been reduced to below one percent, strengthening the health of banks. He highlighted that banks are recording unprecedented profits, which in turn strengthens the overall economy.
The Prime Minister further gave the example of PSUs, noting that they were once perceived as institutions destined to fail, collapse, or shut down. He remarked that this mindset was successfully changed based on realities. Shri Modi criticized those who spread negativity about PSUs, likening their actions to urban Naxals who misled workers outside PSU gates. He pointed out that institutions like LIC, SBI, and HAL were once mismanaged under previous governments, but his government showed courage and implemented continuous reforms. He highlighted that LIC has delivered its best performance period, and PSUs that were once on the verge of closure under opposition rule, are now recording profits. Shri Modi emphasized that PSUs are now driving Make in India as catalytic agents, creating record employment, and expanding globally by securing large orders domestically and internationally. He remarked that PSUs are now participating in the development journeys of several countries, reflecting India’s significant progress in this crucial 25-year period.
Prime Minister Modi criticised the opposition for betraying even the nation’s farmers, noting that 10 crore small farmers with less than two hectares of land were neglected. He remarked that the opposition believed managing a few big farmers was enough to run the system, ignoring the small farmers. Shri Modi highlighted that his government felt the pain of small farmers and, being aware of ground realities, introduced the PM Kisan Samman Nidhi scheme. He stated that in a short span, ₹4 lakh crore has been directly transferred to small farmers’ accounts, empowering them with new strength and the ability to dream bigger. He expressed confidence that farmers will deliver results in line with India’s aspirations.
The Prime Minister addressed criticisms regarding implementation, remarking that some members seemed predetermined to raise complaints, revealing their alliance. He narrated an incident, clarifying that he was only presenting facts. Shri Modi recounted that a senior opposition leader and past prime minister herself admitted struggling with the Planning Commission, which refused to design separate schemes for hilly regions. Shri Modi stressed that despite acknowledging the flawed work culture, no corrective steps were taken. He pointed out that the Planning Commission continued to function ineffectively for decades, leaving people distressed until 2014. Shri Modi emphasized that after coming to power, his government abolished the Planning Commission and established NITI Aayog, which is now working at great speed. He highlighted the success of Aspirational Districts, which global institutions are recognizing as a development model for developing countries. He remarked that districts once considered backward and neglected are now witnessing transformation. Shri Modi criticized the earlier culture of sending officers to such districts as punishment postings, worsening conditions. He stated that his government changed this by appointing young, talented officers for three-year tenures, taking decisive steps. He highlighted Bastar in Chhattisgarh, once an Aspirational District, now known nationwide for the Bastar Olympics, with development reaching villages where buses are being seen for the first time, celebrated as festivals. Shri Modi remarked that this transformation reflects the new direction of the nation, contrasting sharply with the neglect of the past.
Prime Minister Shri Narendra Modi highlighted that the Aspirational Districts are a shining example of what true implementation means, noting that while there are hundreds of such examples, he cited this one specifically. He remarked that opposition leaders fail to see the change brought about by implementation, being stuck in the old Planning Commission model of jeeps and mules, knowing nothing beyond that. Shri Modi recalled that even before his birth, Sardar Vallabhbhai Patel had envisioned a dam on the Narmada river, the foundation stone was laid by Shri Jawaharlal Nehru, but it was only after he became Prime Minister that the inauguration took place, underscoring the failure of implementation by previous governments. He recounted that as Chief Minister he had to sit on a three-day fast for the farmers of Gujarat to push the construction of the Sardar Sarovar Dam, risking himself to compel the central government to act, and eventually the project gained momentum. He expressed pride that today pure Narmada water reaches as far as Khavda in Kutch where BSF personnel are stationed.
The Prime Minister criticized the opposition for announcing projects for political gain without execution, lighting lamps and laying stones but doing nothing thereafter. He stated that to change this work culture, he created a technology platform called PRAGATI, which reviews stalled projects. He gave the example of a train announced in Parliament for Himachal Pradesh, possibly Una, which until his arrival did not even have a drawing prepared, yet was declared for electoral advantage. Shri Modi explained that through PRAGATI, he examined why projects were stuck, which departments were responsible, what difficulties states faced, and how costs escalated from ₹900 crore to ₹90,000 crore due to mismanagement. He emphasized that by personally reviewing these projects every month, completing 50 episodes of such meetings, and involving states, he ensured progress. He proudly stated that due to this detailed monitoring at the Prime Minister’s level, projects worth ₹85 lakh crore were unlocked and accelerated, demonstrating what implementation truly means. He added that railways, roads, irrigation, and rural infrastructure were all addressed under this mechanism.
Shri Modi cited the Jammu–Udhampur–Srinagar–Baramulla rail line as an example, noting that the project was stalled for three decades, spanning two generations, but his government completed it. He mentioned the viral video showing the Vande Bharat train running through snow-clad landscapes, with people remarking that it looked foreign, but it was India. He stressed that this was the power of implementation.
The Prime Minister then referred to Assam, criticizing the opposition citing the Bogibeel Bridge connecting Arunachal and Assam, which was stalled for years. He highlighted that his government reviewed it under PRAGATI and completed it, providing immense benefit to Assam and the entire North East.
Shri Modi asserted that his government not only completes projects on time but often ahead of schedule. He remarked that India had committed to achieving certain solar targets by 2030, but they were accomplished by 2025. Similarly, ethanol targets were achieved two to three years in advance. He emphasized that this demonstrates the strength of his government’s implementation, which goes beyond promises to delivering results ahead of time.
Prime Minister Shri Narendra Modi emphasized that the approach of their party towards challenges and solutions is fundamentally different from that of opposition, describing it as a difference as vast as sky and earth. He remarked that the government’s belief is that 140 crore citizens are capable of providing solutions to challenges, and this trust in people is the true strength of democracy. In contrast, he highlighted that the opposition considers citizens themselves as problems. Citing an example from the past, the Prime Minister underscored that this reflected a mindset where citizens were seen as problems, unlike his government’s conviction that 140 crore solutions exist within the people of India. He reiterated that for his government, citizens are supportive capital, the architects and drivers of India’s bright future, and cannot be considered problems.
Shri Modi stated that insulting the people has become ingrained in the opposition's nature and culture. He highlighted that the opposition recently insulted the President of India, and the words used after the elections were shameful. He noted that even in the Lok Sabha, discussion on the President’s address could not take place, which he described as a grave insult to the highest constitutional office. He stressed that when a woman from a poor, tribal family rises to the highest constitutional position, insulting her is not only an insult to her but also to the tribal community, to women, to the Constitution, and to the nation itself.
The Prime Minister further recounted the painful incident in the Lok Sabha where papers were thrown and tables climbed upon while a Member from Assam was presiding. He asked whether this was not an insult to the North East and its citizens. He added that when a son from a Dalit family in Andhra Pradesh was in the Chair, he too was insulted, showing opposition’s disdain for marginalized communities. Shri Modi remarked that the opposition seems to harbor hatred towards the people of Assam, as they feel betrayed by them. He recalled the immense respect for Bharat Ratna Bhupen Hazarika, whose voice and expression united the nation, and noted that his government honored him with the Bharat Ratna. He criticized the opposition for opposing this, calling it an insult to Assam, to art lovers across the country, and to the legacy of Hazarika.
Shri Modi further condemned the incident where an opposition leader called a Sikh Member of Parliament a “traitor,” stating that arrogance has reached its peak. He pointed out that many leaders have left the opposition, but none were called traitors, except this Sikh MP, which he described as an insult to Sikhs, to the Gurus, and an expression of the opposition’s deep-seated prejudice against the Sikh community. He stressed that calling a citizen a traitor is unacceptable, especially one from a family that has sacrificed for the nation.
The Prime Minister contrasted this with the dignity of Sadanandan Master, who lost both his legs due to political vendetta but continues to serve the nation with humility and without bitterness. He described the moment when Sadanandan ji placed his artificial limb in the House during his first speech as deeply painful yet inspiring for the country. Shri Modi condemned the opposition alliance for being responsible for such violence against a young teacher respected by society. He praised Sadanandan Master for continuing his vow of service despite the brutal attack and contributing to policymaking, calling it a matter of pride. He concluded by affirming that such individuals embody the spirit of sacrifice and service, and it is through the dedication of countless workers like them that the nation draws inspiration to live and work for India’s progress.
Prime Minister Modi remarked that irrespective of responsibilities assigned, he has learned to live for the nation and is working to strengthen the foundation of a developed India, preparing solid ground for the youth. Shri Modi emphasized that the opposition show no regret, and even claim the Prime Minister cried in the Rajya Sabha, reflecting the kind of values and tendencies they have grown up with. He recalled that since 2002, whether in opposition or in power from 2004, and since his entry in Parliament in 2014, for 25 years not a single session has passed without opposition abusing him.
The Prime Minister noted that his government removed Article 370, brought peace and development to the North East, responded to Pakistani terrorists by entering their homes, carried out Operation Sindoor, took bold steps to free the nation from Maoist terror, and placed the unjust Indus Water Treaty signed by the then PM in abeyance. Shri Modi highlighted that the opposition's real problem is their inability to accept how he reached this position and their growing frustration at his continued presence. He remarked that the opposition believes democracy and the Constitution have no meaning, assuming the Prime Minister’s chair is their family’s inheritance, and that no one else can occupy it.
Prime Minister Modi highlighted that the opposition was given decades of opportunities by the nation, with the people even staking their future on them, but they misled the country with slogans of poverty removal. He remarked that every opposition Prime Minister spoke of poverty removal from the Red Fort, yet none ever presented concrete action, as their slogans remained hollow. Shri Modi emphasized that he chose the path of empowering the poor, saluted the poor of India for understanding and embracing government schemes, and praised their efforts to enhance their own capabilities. He celebrated the trust of the poor in the government’s intent and noted that 25 crore families defeated poverty and rose out of despair, becoming partners in progress. He saluted these 25 crore citizens who found hope and stood up to walk alongside the nation.
The Prime Minister recalled that before 2014, hundreds of people died at railway crossings, with tragic incidents of school buses colliding and children losing their lives. He stressed that unmanned railway crossings were not an impossible task to address, yet no one acted until his government closed them all, saving countless lives.
Shri Modi further pointed out that before 2014, 18,000 villages had never seen electricity, never heard of a bulb or light. After being entrusted with responsibility in 2014, his government brought light to those villages.
PM further recalled that earlier headlines repeatedly reported shortages at the borders—no ammunition, no bulletproof jackets, soldiers standing in snow without proper boots. Shri Modi stated that his government opened the nation’s treasury for soldiers, resolved to provide whatever they needed.
The Prime Minister recounted how the current Chief Minister of Uttar Pradesh once broke down in Parliament while speaking of countless children dying due to encephalitis, a crisis that earlier governments never sought to resolve. He added that trachoma, a disease that robbed people of their eyesight despite scientific progress, was also ignored. Shri Modi underscored that his government freed the nation from encephalitis and saved eyes from trachoma, reflecting sensitivity, commitment, and the resolve to live and sacrifice for society. He remarked that this dedication, this constant toil for the people, disturbs his opponents.
Prime Minister Modi remarked that while earlier governments were run by remote control, his government too runs by remote—but that remote is the 140 crore citizens of India, their dreams, aspirations, and the resolve of the youth. He emphasized that power is not a path to pleasure but a medium of service, citing the Mudra Yojana which empowered millions through self-employment. He highlighted that opposition never promoted startup culture, barely aware of a few hundred startups, while his government has nurtured over 2 lakh startups. He noted that success wins the hearts of the people.” Shri Modi recalled the days when BSNL was ridiculed, but under his government a swadeshi 4G stack was established and India rolled out 5G at the fastest pace globally, advancing communication technology and innovation.
The Prime Minister stated that serving the poor is his privilege, expressing satisfaction in providing 4 crore poor families with pucca houses, electricity, water, gas cylinders, and toilets. He highlighted the transformation where rural women proudly declare themselves “Lakhpati Didis,” with aspirations now rising to become crorepatis. He underscored that with the blessings of crores of citizens and the protective shield of mothers and sisters. He stressed that his reverence for mothers and sisters, whom no one cared for but whom Modi worships, is the reason opponents are disturbed.
Shri Modi criticized the opposition for theft being their hereditary trade, even stealing the surname of a Gujarati—Mahatma Gandhi. He remarked that the people of India are wise enough to deliver resounding blows to such deceit. He emphasized that his government carries the dream of a developed India, which has now transformed into a national resolve powered by the energy of the people. He expressed surprise at the pessimism of some members who question the vision of 2047, reminding them that freedom fighters sacrificed without knowing if independence would come in their lifetime. He argued that without such vision and sacrifice, India would never have achieved freedom.
The Prime Minister recalled how skeptics mocked Digital India, fintech, and UPI, claiming poor people could never transact on mobile phones. Within three years, India proved them wrong, and he noted that the real answer lies in the mobile phone in people’s hands, not in speeches. He pointed out that during the opposition's time, the phrase “India missed the bus” was common, symbolizing lost opportunities. Today, he declared, India is not missing any bus but it will now lead from the front.
Shri Modi stressed that building a bright future requires continuous work to brighten the present. He explained that his government plans in five-year cycles, prepares annual budgets, and sets direction not for electoral gains but for the goal of a developed India by 2047. He emphasized that elections will come and go, but the nation is eternal, and his mission is to hand over a prosperous India to the youth. He reflected that even when he sees children today, he dreams of leaving them a strong India to ensure satisfaction in his work.
The Prime Minister highlighted that India is advancing in every field—space, science, technology, oceans, land, sky, and outer space—with new energy and achievements. He noted initiatives in green hydrogen, quantum computing, and the AI mission, which the world now believes India can contribute significantly to. He stressed that India is focusing on critical minerals and rare earths, which have become geopolitical weapons, to ensure the nation never has to extend its hand to others.
Prime Minister Modi remarked that countless projects are attracting foreign investment because the world now sees its future in India’s land, trusts India’s talent, and connects its own bright future with India’s promising path. He highlighted that while some fail to grasp why India speaks of becoming a developed nation, the world understands that India has chosen the right direction, and discussions globally have shifted from “India misses the bus” to “let us not be late in reaching India.”
Shri Modi emphasized that the coming era is full of opportunities for India, especially for the youth, and policies are being framed to harness these possibilities. He extended an invitation to citizens and urged Members of Parliament to encourage people in their constituencies to focus on quality, stressing that sustainability of opportunities depends on uncompromising standards. He underscored that profit may be less, but quality must continuously improve through innovation, research, and material upgrades, so that India is recognized globally for excellence. He appealed to citizens to support him in ensuring uncompromised quality, declaring that the world will sing praises of “Made in India, Made in Bharat.”
The Prime Minister expressed gratitude to opposition colleagues, noting that they had earlier tried to stop him from speaking five or six times in the past decade, aware that once he begins, he does not stop. He remarked that they have now learned from experience that no benefit comes from such attempts, and he wished that this understanding continues to grow. Shri Modi also conveyed heartfelt thanks to all Members of Parliament who contributed to the President’s address, affirming that the valuable ideas shared will aid the nation’s progress. He concluded by expressing deep gratitude to the Hon’ble President for the address.