Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Rajya Sabha
Rashtrapati Ji clearly highlighted the rapid progress made over the past year in India's journey towards a Viksit Bharat: PM
The second quarter of this century will be vital in building a Viksit Bharat: PM
Every citizen feels the nation has reached a crucial moment and must keep moving forward without looking back: PM
India has emerged as a strong voice of the Global South: PM
For the nation's youth, this is a time of endless opportunities: PM
No matter how many challenges there are, we have 140 crore solutions: PM
India will no longer miss the bus, it will now lead from the front: PM
05 FEB 2026 9:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President’s Address in the Rajya Sabha today. Addressing the House, the Prime Minister expressed gratitude for the President’s address, stating that it was his privilege to share his sentiments in support of the motion of thanks. He remarked that the past year has been one of rapid progress in the journey of a developed India, with transformation visible across every sector and among all sections of society, as the nation moves forward in the right direction with great speed. Shri Modi highlighted that the President presented these themes with sensitivity and clarity.
Shri Modi emphasized that the President spoke in detail about the middle class, the lower middle class, the poor, villages, farmers, women, science, technology, and agriculture, presenting the voice of India’s progress in Parliament. He noted that the President also elaborated on how the youth are advancing India’s strength, and underlined that every section’s capabilities were articulated, along with a strong expression of confidence in India’s bright future, which is inspiring for all.
Shri Modi further remarked that the first quarter of the 21st century has concluded, and just as the second quarter of the last century was decisive in India’s freedom struggle, this second quarter will be equally powerful and fast-paced in building a developed India. He said that every citizen feels the nation has reached a crucial stage, where there is no question of stopping or looking back, only moving forward with speed, achieving the goal, and breathing only after reaching it, and in this direction the country is advancing.
Highlighting that India is currently witnessing a rare confluence of favorable circumstances, Prime Minister called it a highly auspicious alignment. He underlined that while the richest nations of the world are aging, India is simultaneously reaching new heights of development and becoming increasingly youthful, a nation with a growing young population. Shri Modi emphasized that the world’s attraction towards India has grown significantly, with global recognition of India’s talent pool. He noted that India possesses a vital pool of young talent with dreams, determination, and capability, which he described as a second blessing of strength.
The Prime Minister stated that India has emerged as a beacon of hope, providing solutions to global challenges, and pointed out the unique combination of high growth and low inflation in India’s economy, reflecting its resilience. He recalled that when his government was given the opportunity to serve, India was counted among the ‘Fragile Five,’ and though the country was once the sixth largest economy at independence, it had slipped to eleventh, but today India is advancing rapidly towards becoming the third largest economy.
Shri Modi highlighted that in every sector—science, space, sports—India is brimming with confidence. He observed that in the post-COVID world, as global instability grows, a new world order is emerging, and impartial analysis shows a clear tilt towards India. He stressed that India has become a trusted partner and friend to many nations, contributing shoulder to shoulder to global welfare. The Prime Minister underscored that India has become the strong voice of the Global South on international platforms and is entering into “future-ready trade deals” with major countries. He noted that nine significant trade agreements have been signed recently, including the “Mother of all Deals” with the European Union involving 27 countries. He criticized past governments for leaving India in a state where no country was willing to engage in trade deals, contrasting it with the current scenario where developed nations are eager to partner with India.
Recalling his experience in Gujarat, where the Vibrant Gujarat Summit had Japan as a partner country, Shri Modi said that today India as a nation is demonstrating similar strength. He emphasized that this is possible only when there is economic power, citizen energy, and a strong manufacturing ecosystem. He criticized vote-bank politics for neglecting these priorities and asserted that opposition governments lacked vision, willpower, and ideas, which led the nation to suffer.
Shri Modi expressed gratitude to the people for giving him the opportunity to serve, noting that much of his government’s energy has gone into correcting past mistakes and rebuilding India’s global image. He stressed that India is now driven by policy, not adhocism, and that the mantra of “Reform, Perform, Transform” has put the nation on the “Reform Express.” He detailed structural, process, and policy reforms aimed at strengthening manufacturing, empowering entrepreneurs, and ensuring value addition, declaring that India is now fully prepared to compete globally.
Highlighting that global CEO forums now view Indian entrepreneurs as equals, Shri Modi said even delegations from all political parties have experienced this parity abroad, returning with pride. He emphasized the strength of India’s MSME network, which provides long-term economic power, and noted that many components of aircraft are manufactured by India’s small MSMEs, earning global trust. He stated that the results of these efforts are evident, with major nations eager to build trade relations with India. He pointed to the European Union trade deal and the recent agreement with the United States, which have been widely praised internationally. He remarked that the EU deal gave the world confidence in global stability, and the US deal reinforced the sense of momentum, both serving as positive signals for the world.
Prime Minister Modi remarked that the greatest benefit of current opportunities will go to the youth of India, stressing that when he speaks of youth, it includes the middle-class youth, urban youth, rural youth, sons and daughters alike, and should not be seen in fragments. He highlighted that the nation must take pride in the strength of its youth, as the global market has now opened for them, presenting opportunities everywhere. Shri Modi encouraged the youth, saying he stands shoulder to shoulder with them, urging them to move forward with courage, as the nation supports them and the world awaits their contribution. The Prime Minister noted the rising global demand for Indian professionals, including caregivers, with companies even setting up special offices in India to recruit qualified talent, which demonstrates the vast opportunities opening up for Indian professionals worldwide.
Shri Modi observed that the Rajya Sabha represents the states, yet the level of debate he witnessed should have been higher, especially from those who have governed for decades, but they missed the opportunity, raising questions about how the nation can trust them. He pointed out the irony of a member who proudly calls himself a king speaking about economic equality, questioning whether such contradictions are what the country is left to witness. The Prime Minister criticized the ruling party of West Bengal, urging them to look within, as their governance has set new records in decline across all parameters, leaving the people’s future in darkness while they lecture others. He condemned the defense of illegal infiltrators, stating that such infiltrators deprive Indian youth of their rights, livelihoods, tribal lands, and threaten the lives of sons and daughters, while atrocities against women continue unchecked. He asserted that those who pressure courts to protect infiltrators are betraying the youth of India, and such actions cannot be forgiven.
The Prime Minister further criticized members whose governments are mired in corruption and excesses, noting that their palaces have become symbols of hatred. He declared that opposition parties have all been in power for decades at the Centre and in states, yet their identity remains one of corruption and failed governance. He said that when bills are discussed today, they are spoken of with pride, but in the past, discussions of deals only brought up scandals like the Bofors deal, as those governments focused only on filling their own pockets, not on improving citizens’ lives.
Shri Modi gave the example of the banking sector, describing it as the grid of the economy. He recalled that before 2014, the era of “phone banking” prevailed, where leaders’ calls determined the disbursement of crores of rupees, while the poor were treated with disdain and denied access. He highlighted that more than 50% of the population had never seen the doors of a bank, while the then ruling leaders ensured billions were handed out to their associates, who treated the money as personal property. He noted that under the then ruling dispensation rule, and now under the states governed by opposition alliance, the banking system was on the verge of collapse. Shri Modi recounted that when he first became Prime Minister, a foreign leader advised him to study India’s banking system before attempting reforms, reflecting the dire state of affairs. He emphasized that the previous governments allowed NPAs to pile up into mountains, with constant discussions revolving around how to survive the NPA crisis, showing the neglect and mismanagement of the banking system.
Prime Minister Shri Narendra Modi remarked that the challenge was immense, but the government acted wisely, taking into confidence all stakeholders of the banking system. He highlighted that reforms were necessary and were carried out with courage, creating a transparent system. He stated that numerous banking reforms were undertaken, and weak public sector banks that were unable to function properly were merged with stronger banks. Shri Modi recalled that one intellectual had once written that if the Modi government could achieve this, it would be a major reform for India, and he emphasized that this was accomplished immediately upon assuming office. The Prime Minister underlined that as a result, banks were freed from the deep-rooted malaise, their health improved steadily, and they are now progressing rapidly. He noted that with healthier banks, transactions increased, people gained access to funds, and ordinary citizens received money. Shri Modi stressed that loans reached poor people who were once denied entry to banks. He highlighted the success of the Mudra Yojana, which empowers youth to stand on their own feet and inspires self-employment, not just through speeches but by extending real support. He stated that through Mudra Yojana, loans worth more than ₹30 lakh crore were disbursed without guarantees to the youth, enabling them to expand their businesses, with a significant number of women beneficiaries. The Prime Minister emphasized that rural women, through self-help groups, are now dreaming big and standing independently, with 10 crore women receiving direct financial assistance. He added that the MSME sector was provided ample loans. Shri Modi expressed satisfaction that NPAs, which were towering before 2014, have now been reduced to below one percent, strengthening the health of banks. He highlighted that banks are recording unprecedented profits, which in turn strengthens the overall economy.
The Prime Minister further gave the example of PSUs, noting that they were once perceived as institutions destined to fail, collapse, or shut down. He remarked that this mindset was successfully changed based on realities. Shri Modi criticized those who spread negativity about PSUs, likening their actions to urban Naxals who misled workers outside PSU gates. He pointed out that institutions like LIC, SBI, and HAL were once mismanaged under previous governments, but his government showed courage and implemented continuous reforms. He highlighted that LIC has delivered its best performance period, and PSUs that were once on the verge of closure under opposition rule, are now recording profits. Shri Modi emphasized that PSUs are now driving Make in India as catalytic agents, creating record employment, and expanding globally by securing large orders domestically and internationally. He remarked that PSUs are now participating in the development journeys of several countries, reflecting India’s significant progress in this crucial 25-year period.
Prime Minister Modi criticised the opposition for betraying even the nation’s farmers, noting that 10 crore small farmers with less than two hectares of land were neglected. He remarked that the opposition believed managing a few big farmers was enough to run the system, ignoring the small farmers. Shri Modi highlighted that his government felt the pain of small farmers and, being aware of ground realities, introduced the PM Kisan Samman Nidhi scheme. He stated that in a short span, ₹4 lakh crore has been directly transferred to small farmers’ accounts, empowering them with new strength and the ability to dream bigger. He expressed confidence that farmers will deliver results in line with India’s aspirations.
The Prime Minister addressed criticisms regarding implementation, remarking that some members seemed predetermined to raise complaints, revealing their alliance. He narrated an incident, clarifying that he was only presenting facts. Shri Modi recounted that a senior opposition leader and past prime minister herself admitted struggling with the Planning Commission, which refused to design separate schemes for hilly regions. Shri Modi stressed that despite acknowledging the flawed work culture, no corrective steps were taken. He pointed out that the Planning Commission continued to function ineffectively for decades, leaving people distressed until 2014. Shri Modi emphasized that after coming to power, his government abolished the Planning Commission and established NITI Aayog, which is now working at great speed. He highlighted the success of Aspirational Districts, which global institutions are recognizing as a development model for developing countries. He remarked that districts once considered backward and neglected are now witnessing transformation. Shri Modi criticized the earlier culture of sending officers to such districts as punishment postings, worsening conditions. He stated that his government changed this by appointing young, talented officers for three-year tenures, taking decisive steps. He highlighted Bastar in Chhattisgarh, once an Aspirational District, now known nationwide for the Bastar Olympics, with development reaching villages where buses are being seen for the first time, celebrated as festivals. Shri Modi remarked that this transformation reflects the new direction of the nation, contrasting sharply with the neglect of the past.
Prime Minister Shri Narendra Modi highlighted that the Aspirational Districts are a shining example of what true implementation means, noting that while there are hundreds of such examples, he cited this one specifically. He remarked that opposition leaders fail to see the change brought about by implementation, being stuck in the old Planning Commission model of jeeps and mules, knowing nothing beyond that. Shri Modi recalled that even before his birth, Sardar Vallabhbhai Patel had envisioned a dam on the Narmada river, the foundation stone was laid by Shri Jawaharlal Nehru, but it was only after he became Prime Minister that the inauguration took place, underscoring the failure of implementation by previous governments. He recounted that as Chief Minister he had to sit on a three-day fast for the farmers of Gujarat to push the construction of the Sardar Sarovar Dam, risking himself to compel the central government to act, and eventually the project gained momentum. He expressed pride that today pure Narmada water reaches as far as Khavda in Kutch where BSF personnel are stationed.
The Prime Minister criticized the opposition for announcing projects for political gain without execution, lighting lamps and laying stones but doing nothing thereafter. He stated that to change this work culture, he created a technology platform called PRAGATI, which reviews stalled projects. He gave the example of a train announced in Parliament for Himachal Pradesh, possibly Una, which until his arrival did not even have a drawing prepared, yet was declared for electoral advantage. Shri Modi explained that through PRAGATI, he examined why projects were stuck, which departments were responsible, what difficulties states faced, and how costs escalated from ₹900 crore to ₹90,000 crore due to mismanagement. He emphasized that by personally reviewing these projects every month, completing 50 episodes of such meetings, and involving states, he ensured progress. He proudly stated that due to this detailed monitoring at the Prime Minister’s level, projects worth ₹85 lakh crore were unlocked and accelerated, demonstrating what implementation truly means. He added that railways, roads, irrigation, and rural infrastructure were all addressed under this mechanism.
Shri Modi cited the Jammu–Udhampur–Srinagar–Baramulla rail line as an example, noting that the project was stalled for three decades, spanning two generations, but his government completed it. He mentioned the viral video showing the Vande Bharat train running through snow-clad landscapes, with people remarking that it looked foreign, but it was India. He stressed that this was the power of implementation.
The Prime Minister then referred to Assam, criticizing the opposition citing the Bogibeel Bridge connecting Arunachal and Assam, which was stalled for years. He highlighted that his government reviewed it under PRAGATI and completed it, providing immense benefit to Assam and the entire North East.
Shri Modi asserted that his government not only completes projects on time but often ahead of schedule. He remarked that India had committed to achieving certain solar targets by 2030, but they were accomplished by 2025. Similarly, ethanol targets were achieved two to three years in advance. He emphasized that this demonstrates the strength of his government’s implementation, which goes beyond promises to delivering results ahead of time.
Prime Minister Shri Narendra Modi emphasized that the approach of their party towards challenges and solutions is fundamentally different from that of opposition, describing it as a difference as vast as sky and earth. He remarked that the government’s belief is that 140 crore citizens are capable of providing solutions to challenges, and this trust in people is the true strength of democracy. In contrast, he highlighted that the opposition considers citizens themselves as problems. Citing an example from the past, the Prime Minister underscored that this reflected a mindset where citizens were seen as problems, unlike his government’s conviction that 140 crore solutions exist within the people of India. He reiterated that for his government, citizens are supportive capital, the architects and drivers of India’s bright future, and cannot be considered problems.
Shri Modi stated that insulting the people has become ingrained in the opposition's nature and culture. He highlighted that the opposition recently insulted the President of India, and the words used after the elections were shameful. He noted that even in the Lok Sabha, discussion on the President’s address could not take place, which he described as a grave insult to the highest constitutional office. He stressed that when a woman from a poor, tribal family rises to the highest constitutional position, insulting her is not only an insult to her but also to the tribal community, to women, to the Constitution, and to the nation itself.
The Prime Minister further recounted the painful incident in the Lok Sabha where papers were thrown and tables climbed upon while a Member from Assam was presiding. He asked whether this was not an insult to the North East and its citizens. He added that when a son from a Dalit family in Andhra Pradesh was in the Chair, he too was insulted, showing opposition’s disdain for marginalized communities. Shri Modi remarked that the opposition seems to harbor hatred towards the people of Assam, as they feel betrayed by them. He recalled the immense respect for Bharat Ratna Bhupen Hazarika, whose voice and expression united the nation, and noted that his government honored him with the Bharat Ratna. He criticized the opposition for opposing this, calling it an insult to Assam, to art lovers across the country, and to the legacy of Hazarika.
Shri Modi further condemned the incident where an opposition leader called a Sikh Member of Parliament a “traitor,” stating that arrogance has reached its peak. He pointed out that many leaders have left the opposition, but none were called traitors, except this Sikh MP, which he described as an insult to Sikhs, to the Gurus, and an expression of the opposition’s deep-seated prejudice against the Sikh community. He stressed that calling a citizen a traitor is unacceptable, especially one from a family that has sacrificed for the nation.
The Prime Minister contrasted this with the dignity of Sadanandan Master, who lost both his legs due to political vendetta but continues to serve the nation with humility and without bitterness. He described the moment when Sadanandan ji placed his artificial limb in the House during his first speech as deeply painful yet inspiring for the country. Shri Modi condemned the opposition alliance for being responsible for such violence against a young teacher respected by society. He praised Sadanandan Master for continuing his vow of service despite the brutal attack and contributing to policymaking, calling it a matter of pride. He concluded by affirming that such individuals embody the spirit of sacrifice and service, and it is through the dedication of countless workers like them that the nation draws inspiration to live and work for India’s progress.
Prime Minister Modi remarked that irrespective of responsibilities assigned, he has learned to live for the nation and is working to strengthen the foundation of a developed India, preparing solid ground for the youth. Shri Modi emphasized that the opposition show no regret, and even claim the Prime Minister cried in the Rajya Sabha, reflecting the kind of values and tendencies they have grown up with. He recalled that since 2002, whether in opposition or in power from 2004, and since his entry in Parliament in 2014, for 25 years not a single session has passed without opposition abusing him.
The Prime Minister noted that his government removed Article 370, brought peace and development to the North East, responded to Pakistani terrorists by entering their homes, carried out Operation Sindoor, took bold steps to free the nation from Maoist terror, and placed the unjust Indus Water Treaty signed by the then PM in abeyance. Shri Modi highlighted that the opposition's real problem is their inability to accept how he reached this position and their growing frustration at his continued presence. He remarked that the opposition believes democracy and the Constitution have no meaning, assuming the Prime Minister’s chair is their family’s inheritance, and that no one else can occupy it.
Prime Minister Modi highlighted that the opposition was given decades of opportunities by the nation, with the people even staking their future on them, but they misled the country with slogans of poverty removal. He remarked that every opposition Prime Minister spoke of poverty removal from the Red Fort, yet none ever presented concrete action, as their slogans remained hollow. Shri Modi emphasized that he chose the path of empowering the poor, saluted the poor of India for understanding and embracing government schemes, and praised their efforts to enhance their own capabilities. He celebrated the trust of the poor in the government’s intent and noted that 25 crore families defeated poverty and rose out of despair, becoming partners in progress. He saluted these 25 crore citizens who found hope and stood up to walk alongside the nation.
The Prime Minister recalled that before 2014, hundreds of people died at railway crossings, with tragic incidents of school buses colliding and children losing their lives. He stressed that unmanned railway crossings were not an impossible task to address, yet no one acted until his government closed them all, saving countless lives.
Shri Modi further pointed out that before 2014, 18,000 villages had never seen electricity, never heard of a bulb or light. After being entrusted with responsibility in 2014, his government brought light to those villages.
PM further recalled that earlier headlines repeatedly reported shortages at the borders—no ammunition, no bulletproof jackets, soldiers standing in snow without proper boots. Shri Modi stated that his government opened the nation’s treasury for soldiers, resolved to provide whatever they needed.
The Prime Minister recounted how the current Chief Minister of Uttar Pradesh once broke down in Parliament while speaking of countless children dying due to encephalitis, a crisis that earlier governments never sought to resolve. He added that trachoma, a disease that robbed people of their eyesight despite scientific progress, was also ignored. Shri Modi underscored that his government freed the nation from encephalitis and saved eyes from trachoma, reflecting sensitivity, commitment, and the resolve to live and sacrifice for society. He remarked that this dedication, this constant toil for the people, disturbs his opponents.
Prime Minister Modi remarked that while earlier governments were run by remote control, his government too runs by remote—but that remote is the 140 crore citizens of India, their dreams, aspirations, and the resolve of the youth. He emphasized that power is not a path to pleasure but a medium of service, citing the Mudra Yojana which empowered millions through self-employment. He highlighted that opposition never promoted startup culture, barely aware of a few hundred startups, while his government has nurtured over 2 lakh startups. He noted that success wins the hearts of the people.” Shri Modi recalled the days when BSNL was ridiculed, but under his government a swadeshi 4G stack was established and India rolled out 5G at the fastest pace globally, advancing communication technology and innovation.
The Prime Minister stated that serving the poor is his privilege, expressing satisfaction in providing 4 crore poor families with pucca houses, electricity, water, gas cylinders, and toilets. He highlighted the transformation where rural women proudly declare themselves “Lakhpati Didis,” with aspirations now rising to become crorepatis. He underscored that with the blessings of crores of citizens and the protective shield of mothers and sisters. He stressed that his reverence for mothers and sisters, whom no one cared for but whom Modi worships, is the reason opponents are disturbed.
Shri Modi criticized the opposition for theft being their hereditary trade, even stealing the surname of a Gujarati—Mahatma Gandhi. He remarked that the people of India are wise enough to deliver resounding blows to such deceit. He emphasized that his government carries the dream of a developed India, which has now transformed into a national resolve powered by the energy of the people. He expressed surprise at the pessimism of some members who question the vision of 2047, reminding them that freedom fighters sacrificed without knowing if independence would come in their lifetime. He argued that without such vision and sacrifice, India would never have achieved freedom.
The Prime Minister recalled how skeptics mocked Digital India, fintech, and UPI, claiming poor people could never transact on mobile phones. Within three years, India proved them wrong, and he noted that the real answer lies in the mobile phone in people’s hands, not in speeches. He pointed out that during the opposition's time, the phrase “India missed the bus” was common, symbolizing lost opportunities. Today, he declared, India is not missing any bus but it will now lead from the front.
Shri Modi stressed that building a bright future requires continuous work to brighten the present. He explained that his government plans in five-year cycles, prepares annual budgets, and sets direction not for electoral gains but for the goal of a developed India by 2047. He emphasized that elections will come and go, but the nation is eternal, and his mission is to hand over a prosperous India to the youth. He reflected that even when he sees children today, he dreams of leaving them a strong India to ensure satisfaction in his work.
The Prime Minister highlighted that India is advancing in every field—space, science, technology, oceans, land, sky, and outer space—with new energy and achievements. He noted initiatives in green hydrogen, quantum computing, and the AI mission, which the world now believes India can contribute significantly to. He stressed that India is focusing on critical minerals and rare earths, which have become geopolitical weapons, to ensure the nation never has to extend its hand to others.
Prime Minister Modi remarked that countless projects are attracting foreign investment because the world now sees its future in India’s land, trusts India’s talent, and connects its own bright future with India’s promising path. He highlighted that while some fail to grasp why India speaks of becoming a developed nation, the world understands that India has chosen the right direction, and discussions globally have shifted from “India misses the bus” to “let us not be late in reaching India.”
Shri Modi emphasized that the coming era is full of opportunities for India, especially for the youth, and policies are being framed to harness these possibilities. He extended an invitation to citizens and urged Members of Parliament to encourage people in their constituencies to focus on quality, stressing that sustainability of opportunities depends on uncompromising standards. He underscored that profit may be less, but quality must continuously improve through innovation, research, and material upgrades, so that India is recognized globally for excellence. He appealed to citizens to support him in ensuring uncompromised quality, declaring that the world will sing praises of “Made in India, Made in Bharat.”
The Prime Minister expressed gratitude to opposition colleagues, noting that they had earlier tried to stop him from speaking five or six times in the past decade, aware that once he begins, he does not stop. He remarked that they have now learned from experience that no benefit comes from such attempts, and he wished that this understanding continues to grow. Shri Modi also conveyed heartfelt thanks to all Members of Parliament who contributed to the President’s address, affirming that the valuable ideas shared will aid the nation’s progress. He concluded by expressing deep gratitude to the Hon’ble President for the address.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଗତ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉତ୍ତର
05 FEB 2026 9:44PM by PIB Bhubaneswar
• ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗତ ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖୀ ଯାତ୍ରାରେ ହୋଇଥିବା ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୟମାସ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଆମକୁ ପଛକୁ ନ ଚାହିଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଏକ ପ୍ରଭାବୀ ସ୍ୱର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ, ଏହା ଅସୀମ ସୁଯୋଗର ସମୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଯେତେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଆମ ପାଖରେ ୧୪୦ କୋଟି ସମାଧାନ ଅଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ଏବେ ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରିବ ନାହିଁ, ଏହା ଏବେ ଆଗରେ ରହି ନେତୃତ୍ୱ ନେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଆଗତ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ନିଜର ଉତ୍ତର ରଖିଛନ୍ତି। ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଲାଗି କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ ଓ କହିଥିଲେ ଯେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଏକ ବର୍ଷରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖୀ ଯାତ୍ରାରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ହୋଇଛି ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଛି। ଦେଶ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟତାର ସହିତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ, ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ, ଗରିବ, ଗ୍ରାମ, କୃଷକ, ମହିଳା, ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ କୃଷି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସଂସଦରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଯୁବପିଢ଼ି ଭାରତକୁ କିପରି ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର କ୍ଷମତା ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ହେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୟମାସ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଛି, ଏବଂ ଗତ ଶତାବ୍ଦୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୟମାସ ଯେପରି ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଥିଲା, ସେହିପରି ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୟମାସ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ସମାନ ଭାବରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୋଡ଼ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଅଟକିବା କିମ୍ବା ପଛକୁ ଚାହିଁବାର କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନ ନାହିଁ, ବରଂ ଆମେ କେବଳ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା, ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ କେବଳ ନିଶ୍ୱାସ ନେବା, ଏବଂ ଦେଶ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନୁକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିର ଏକ ବିରଳ ସଂଯୋଗ ଦେଖୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୁଭ ସଂଯୋଗ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଧନୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ କ୍ରମଶଃ ବୟସ୍କ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ଭାରତ ଏକକାଳୀନ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହ ଏକ ବଢ଼ୁଥିବା ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତିଭାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ସହିତ ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ଆକର୍ଷଣ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ସ୍ୱପ୍ନ, ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭଣ୍ଡାର ଅଛି, ଯାହାକୁ ସେ ଶକ୍ତିର ଆଉ ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ବାନର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଓ ବିଶ୍ବ ପାଇଁ ଆଶାର ଆଲୋକ ପାଲଟିଛି। ଉଚ୍ଚ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ନିମ୍ନ ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତି କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ସ୍ଥିରତାକୁ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଦେଶର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତକୁ 'ଭଙ୍ଗୁର ପାଞ୍ଚ' ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଗଣନା କରାଯାଉଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତା ସମୟରେ ଦେଶ ବିଶ୍ବର ଷଷ୍ଠ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ଥିବାସତ୍ତ୍ବେ ଏହା ଏକାଦଶକୁ ଖସି ଆସିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଜ୍ଞାନ, ମହାକାଶ, କ୍ରୀଡ଼ା - ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଭାରତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। କୋଭିଡ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱରେ, ବିଶ୍ୱ ଅସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ କ୍ରମ ଉଦୀୟମାନ ହେଉଛି। ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଇଙ୍ଗିତ କରୁଛି ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ବ ଢଳୁଛି। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ବନ୍ଧୁ ପାଲଟିଛି, ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଅବଦାନ ଦେଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ୱର ପାଲଟିଛି ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ "ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି" ରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୭ ରାଷ୍ଟ୍ର ବିଶିଷ୍ଟ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ "ସମସ୍ତ ଚୁକ୍ତିର ଜନନୀ" ସମେତ ନଅଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ସେ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତକୁ ଏପରି ସ୍ଥିତିରେ ଛାଡି ଦେଇଥିବାରୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ଦେଶ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ସହିତ ସହଭାଗୀ ହେବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଜାପାନ ଏକ ସହଭାଗୀ ଦେଶ ଥିଲା, ସେଠାରେ ତାଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ସମାନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ଯେତେବେଳେ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି, ନାଗରିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏକ ଦୃଢ଼ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଥାଏ। ସେ ଏହି ପ୍ରାଥମିକତାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ପାଇଁ ଭୋଟ-ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦାବି କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଅଭାବ ଥିଲା, ଯାହା ଦେଶକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କର ଅଧିକାଂଶ ଶକ୍ତି ପୂର୍ବ ଭୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ବରେ ଭାରତର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ଲାଗିଛି। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ନୀତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ସାମୟିକ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ବାରା ନୁହେଁ। "ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ, ରୂପାନ୍ତର" ମନ୍ତ୍ର ଦେଶକୁ "ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ"ରେ ରଖିଛି। ସେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୁକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ସାଂଗଠନିକ, ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ଏବଂ ନୀତିଗତ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସିଇଓ ଫୋରମ୍ ଏବେ ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ସମସ୍କନ୍ଧ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗର୍ବର ସହିତ ଫେରିଛନ୍ତି। ସେ ଭାରତର ଏମଏସଏମଇ ନେଟୱାର୍କର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ, ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିମାନର ଅନେକ ଉପାଦାନ ଭାରତର ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ, ଯାହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶ୍ୱାସ ହାସଲ କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ସ୍ପଷ୍ଟ, ବଡ଼ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ଗଠନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ। ସେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ଆମେରିକା ସହିତ ହୋଇଥିବା ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ଇଙ୍ଗିତ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହ ଚୁକ୍ତି ବିଶ୍ୱକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛି, ଏବଂ ଆମେରିକା ସହ ଚୁକ୍ତି ଗତିଶୀଳତାର ଭାବନାକୁ ମଜବୁତ କରିଛି, ଉଭୟ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ ସଙ୍କେତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଏସବୁ ସୁଯୋଗ ଦ୍ବାରା ସର୍ବାଧିକ ଉପକୃତ ହେବେ ଯୁବପିଢି। ଯେତେବେଳେ ସେ ଯୁବପିଢ଼ି ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି, ଏଥିରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ଯୁବକ, ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୁବକ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଯୁବକ, ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଲଗା ଅଲଗା କରି ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଏହାର ଯୁବଶକ୍ତିର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବା ଉଚିତ, କାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲିଛି, ଯାହା ସବୁଠି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସାହସିକ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି, କାରଣ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ବିଶ୍ବରେ ଭାରତୀୟ ପେସାଦାର ଓ ସେବାପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ଚାହିଦା ବଢିଚାଲିଛି। ଏପରିକି କେତେକ କମ୍ପାନି ଭାରତର ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଭାରତରେ ଅଫିସ ଖୋଲିଛନ୍ତି। ଏହା ସୂଚାଇ ଦେଉଛି ଯେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଭାରତୀୟ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶାଳ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅବଲୋକନ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟସଭା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, କିନ୍ତୁ ସେ ଯେଉଁ ବିତର୍କର ସ୍ତର ଦେଖିଛନ୍ତି ତାହା ଅଧିକ ଉଚ୍ଚ ହେବା ଉଚିତ ଥିଲା। ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶାସନ କରୁଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହରାଇଛନ୍ତି, ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ କିପରି ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିବ ? ସେ ଜଣେ ସଦସ୍ୟଙ୍କ କୁଟିଳତାକୁ ଇଙ୍ଗିତ କରିଥିଲେ ଯିଏ ଗର୍ବର ସହିତ ନିଜକୁ ରାଜା ବୋଲି କୁହନ୍ତି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସମାନତା ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି। ଏସବୁ ବିରୋଧାଭାସ ଦେଖିବାକୁ ଦେଶକୁ ଛାଡ଼ିଦିଆଯାଇଛି କି ବୋଲି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଶାସକ ଦଳକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ଆତ୍ମସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, କାରଣ ଏହାର ଶାସନରେ ରାଜ୍ୟ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବନତିର ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ସେମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଉପଦେଶ ଦେଉଥିବାବେଳେ ନିଜ ଲୋକଙ୍କୁ ଅନ୍ଧକାରରେ ଛାଡ଼ିଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ବେଆଇନ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ସପକ୍ଷବାଦୀମାନଙ୍କୁ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର, ଜୀବିକା, ଆଦିବାସୀ ଜମିରୁ ବଞ୍ଚିତ କରନ୍ତି ଏବଂ ପୁଅ ଓ ଝିଅଙ୍କ ଜୀବନକୁ ବିପଦରେ ପକାନ୍ତି, ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅତ୍ୟାଚାର ଅହରହ ଜାରିରଖନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ କୋର୍ଟ ଉପରେ ଚାପ ପକାନ୍ତି ସେମାନେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକୁ କ୍ଷମା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସେହି ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସରକାର ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତତାରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିଲା। ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଘର ଘୃଣାର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କ୍ଷମତାରେ ଥିଲେ, ତଥାପି ସେମାନଙ୍କର ପରିଚୟ ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ବିଫଳ ଶାସନର ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ବିଲ୍ ବାବଦରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି, ସେଗୁଡ଼ିକ ସଂପର୍କରେ ଗର୍ବର ସହିତ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ଅତୀତରେ, ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କେବଳ ବୋଫର୍ସ ଚୁକ୍ତି ଭଳି ଘୋଟାଲା ଆଣିଥାଏ, କାରଣ ସେହି ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ବଦଳରେ କେବଳ ନିଜର ପକେଟ ପୂରଣ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅର୍ଥନୀତିର ଗ୍ରୀଡ୍ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, "ଫୋନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ"ର ଏକ ଯୁଗ ଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ନେତାମାନଙ୍କ ଫୋନକଲରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଆବଣ୍ଟନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଅବମାନନା କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ କରାଯାଉଥିଲା। ଦେଶର ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା କେବେ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦ୍ୱାର ଦେଖି ନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ନେତାମାନଙ୍କ ସହାୟତାରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ସେମାନଙ୍କ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଉଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ଟଙ୍କାକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମ୍ପତ୍ତି ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ଶାସନ ଅଧୀନରେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିରୋଧୀ ମେଣ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ଶାସିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିବା ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ପ୍ରଥମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ, ଜଣେ ବିଦେଶୀ ନେତା ତାଙ୍କୁ ସଂସ୍କାର କଥା ଚିନ୍ତା କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ପରିସ୍ଥିତିର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଅନାଦେୟ ଋଣ ବା ଏନପିଏର ପାହାଡ଼ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନା ଏନପିଏ ସଙ୍କଟକୁ କିପରି ଏଡାଯାଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା। ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି କରାଯାଇଥିବା ଅବହେଳା ଏବଂ କୁପରିଚାଳନାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆହ୍ବାନ ବିଶାଳ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସରକାର ବୁଦ୍ଧିମାନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସକୁ ନେଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସଂସ୍କାର ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସାହସର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଠିକ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରୁନଥିବା ଦୁର୍ବଳ ସରକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସବଳ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ ଥରେ ଲେଖିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ମୋଦୀ ସରକାର ଏହା ହାସଲ କରିପାରିଲେ, ତେବେ ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଉନ୍ନତି ହେବ, ଏବଂ ଏହି ସଫଳତା ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଶୀଘ୍ର ହାସଲ ହୋଇଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଗଭୀର ସଙ୍କଟରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଅବସ୍ଥା ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଉନ୍ନତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ଏବେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସୁସ୍ଥ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ, କାରବାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା, ଲୋକମାନେ ପାଣ୍ଠି ପାଇଲେ ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନେ ଟଙ୍କା ପାଇଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଋଣ ଏବେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଇବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେଉଥିଲେ। ସେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନିଜ ଗୋଡ଼ରେ ଠିଆ ହେବାକୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ ଏବଂ କେବଳ ଭାଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରକୃତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀ ଅଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନେ ଏବେ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ ଠିଆ ହେଉଛନ୍ତି, ୧୦ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଆକାଶଛୁଆଁ ସ୍ତରର ଏନପିଏ ଏବେ ଏକ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ହୋଇଛି, ଯାହା ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଲାଭର ରେକର୍ଡ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସାମଗ୍ରିକଭାବେ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ମନେ କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ସେଗୁଡ଼ିକ ବିଫଳ, ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିବ କିମ୍ବା ବନ୍ଦ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହି ମାନସିକତାକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପିଏସୟୁଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ନକାରାତ୍ମକତା ପ୍ରସାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହରୀ ନକ୍ସଲ ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ପିଏସୟୁଗୁଡ଼ିକର ଫାଟକ ବାହାରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଭ୍ରମିତ କରୁଥିଲେ। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଏଲଆଇସି, ଏସବିଆଇ ଏବଂ ଏଚଏଏଲ୍‌ ଭଳି ସଂସ୍ଥା ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ କୁପରିଚାଳନାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସରକାର ସାହସ ଦେଖାଇଥିଲେ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଲଆଇସି ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଇଛି, ଏବଂ ବିରୋଧୀ ଶାସନ ସମୟରେ ବନ୍ଦ ହେବାର ଦ୍ୱାରରେ ଥିବା ପିଏସୟୁଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଲାଭ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ପିଏସୟୁଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଉତପ୍ରେରକ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢାଉଛନ୍ତି, ରେକର୍ଡ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ବଡ଼ ଅର୍ଡର ପାଇ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପିଏସୟୁଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନେକ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ୨୫ ବର୍ଷର ଅବଧିରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା କରିବା ପାଇଁ ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ହେକ୍ଟରରୁ କମ୍ ଜମି ଥିବା ୧୦ କୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅବହେଳା କରାଯାଉଥିଲା। ବିରୋଧୀ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ କିଛି ବଡ଼ ଚାଷୀଙ୍କ ହିତସାଧନ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ, ଏବଂ ଛୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅବହେଳା କରାଯାଉଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର, ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅନୁଭବ କରି ଏବଂ ବାସ୍ତବତା ପ୍ରତି ସଚେତନ ହୋଇ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରେରଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାର କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଚାଷୀମାନେ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମାନ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ନେଇ ହେଉଥିବା ସମାଲୋଚନା ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ କିଛି ସାଂସଦ ପ୍ରଥମରୁ ହିଁ ଅଭିଯୋଗ କରିବାକୁ ତତ୍ପର କହୁଛନ୍ତି ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ସେ ଏକ ଘଟଣା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ କେବଳ ତଥ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ବିରୋଧୀ ନେତା ଏବଂ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ଯୋଜନା କମିଶନକୁ ନେଇ ସମସ୍ୟାରେ ଥିଲେ, କାରଣ ଆୟୋଗ ପାହାଡ଼ି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ପୃଥକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ମନା କରିଥିଲା। ଏକ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେଥିପାଇଁ କୌଣସି ସଂଶୋଧନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇ ନଥିଲା। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଯୋଜନା କମିଶନ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପ୍ରଭାବହୀନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲା, ଯାହା ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ଯୋଜନା କମିଶନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ନୀତି ଆୟୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛି। ସେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶ ମଡେଲ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂର୍ବରୁ ପଛୁଆ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ସେମାନେ ଏବେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଦଣ୍ଡମୂଳକ ପୋଷ୍ଟିଂ ଭାବରେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପଠାଇବାର ସଂସ୍କୃତିକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ଖରାପ କରିଦେଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ଏବଂ ତିନି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପାଇଁ ଯୁବ, ପ୍ରତିଭାବାନ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇ ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ସେ ଛତିଶଗଡ଼ର ବସ୍ତରର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଏକଦା ଏକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଥିଲା, ଯାହା ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ସେଠାରେ ବିକାଶ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଓ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବସ୍ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହାକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକ ଉତ୍ସବ ଭାବେ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଶର ନୂତନ ଦିଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ଅତୀତର ଅବହେଳାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିପରୀତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରକୃତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ଅର୍ଥ କ'ଣ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ତାହାର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ। ଏପରି ଶହ ଶହ ଉଦାହରଣ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେ ଏହାକୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ନେତାମାନେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଦ୍ୱାରା ଆଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଦେଖିବାରେ ବିଫଳ ହେଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ପୁରୁଣା ଜିପ୍ ସଦୃଶ ପୁରୁଣା ଯୋଜନା ଆୟୋଗ ମଡେଲରେ ଫସି ରହିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ବ୍ୟତୀତ କିଛି ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ନର୍ମଦା ନଦୀରେ ଏକ ବନ୍ଧର କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ, ଏହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ଶ୍ରୀ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ହିଁ ଏହାର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ବିଫଳତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ, ତାଙ୍କୁ ଗୁଜରାଟର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ଦ୍ଦାର ସରୋବର ବନ୍ଧ ନିର୍ମାଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ତିନି ଦିନିଆ ଉପବାସ କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା, ନିଜ ଜୀବନକୁ ବାଜିରେ ଲଗାଇ ସେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶେଷରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଗେଇଥିଲା। ସେ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ନର୍ମଦାର ନିର୍ମଳ ଜଳ କଚ୍ଛର ଖାୱାଡାରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯେଉଁଠାରେ ବିଏସଏଫ ଜବାନମାନେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେବଳ ରାଜନୈତିକ ଲାଭ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଘୋଷଣା କରିବା, ଦୀପ ଜଳାଇବା ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ବୟନ ପାଇଁ ପରେ କିଛି ନ କରିବା ପାଇଁ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ, ସେ ପ୍ରଗତି ନାମକ ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରେ। ସେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ସଂସଦରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଟ୍ରେନର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ସମ୍ଭବତଃ ଉନା ପାଇଁ, ଯାହାର ମୂଳ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇନଥିଲା, ତଥାପି ନିର୍ବାଚନ ଲାଭ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଗତି ମାଧ୍ୟମରେ ସେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କାହିଁକି ଅଟକି ରହିଥିଲା, କେଉଁ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ଦାୟୀ ଥିଲେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କେଉଁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଭୁଲ ପରିଚାଳନା ଯୋଗୁଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କିପରି ୯୦୦ କୋଟିରୁ ୯୦,୦୦୦ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା ତାହା ତଦନ୍ତ କରାଇଥିଲେ। ପ୍ରତି ମାସରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମୀକ୍ଷା କରି, ଏବଂ ସେଥିରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସାମିଲ କରି, ସେ ପ୍ରଗତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ। ସେ ଗର୍ବର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ତରରେ ଏହି ବିସ୍ତୃତ ତଦାରଖ ୮୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି, ଯାହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ କ'ଣ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ରେଳ, ରାସ୍ତା, ଜଳସେଚନ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସବୁର ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜମ୍ମୁ-ଉଧମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାରାମୁଲ୍ଲା ରେଳ ଲାଇନକୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଦୁଇ ପିଢ଼ି ଲାଗିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହାକୁ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ଭାଇରାଲ ଭିଡିଓକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ବରଫ ଆଚ୍ଛାଦିତ ଅଂଚଳ ଦେଇ ଗତି କରୁଥିଲା, ଲୋକମାନେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଉଥିଲେ ଯେ ଟ୍ରେନଟି କୌଣସି ବିଦେଶୀ ସ୍ଥାନ ଦେଇ ଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ତାହା ଭାରତ ଥିଲା। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ଶକ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେତେବେଳେ ଆସାମ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଅରୁଣାଚଳ ଏବଂ ଆସାମକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ବୋଗିବିଲ ସେତୁ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହାକୁ ପ୍ରଗତି ଅଧୀନରେ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ପ୍ରଚୁର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦାବି କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର କେବଳ ସମୟସୀମାରେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମାପ୍ତ କରନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ପ୍ରାୟତଃ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ସମାପ୍ତ କରନ୍ତି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା କିଛି ସୌର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେଗୁଡ଼ିକ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ସେହିପରି, ଇଥାନଲ୍ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟଠାରୁ ଦୁଇରୁ ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଏ, ଯାହା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ସମାଧାନ ପ୍ରତି ତାଙ୍କ ଦଳର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଠାରୁ ମୌଳିକ ଭାବରେ ଭିନ୍ନ, ଏହା ମଧ୍ୟରେ ଆକାଶ-ପାତାଳ ତଫାତ ରହିଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସରକାର ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ, ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଏହାର ବିପରୀତ ବିରୋଧୀଦଳମାନେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି। ଅତୀତର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ମାନସିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯେଉଁଠାରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା, ଯାହା ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ବିପରୀତ ଯେ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୧୪୦ କୋଟି ସମାଧାନ ରହିଛି। ସେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ପାଇଁ, ନାଗରିକମାନେ ସହାୟକ ପୁଞ୍ଜି, ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ଥପତି ଏବଂ ବାହକ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକଙ୍କୁ ଅପମାନ କରିବା ବିରୋଧୀଙ୍କ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିରେ ମୂଳରୁ ରହିଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ସମ୍ପ୍ରତି ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଅପମାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ପରେ କୁହାଯାଇଥିବା କଥାଗୁଡ଼ିକ ଲଜ୍ଜାଜନକ ଥିଲା। ଏପରିକି ଲୋକସଭାରେ ବି ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ, ଯାହାକୁ ସେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦବୀ ପ୍ରତି ଘୋର ଅପମାନ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ମହିଳା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦବୀରେ ପହଞ୍ଚନ୍ତି, ତାଙ୍କୁ ଅପମାନ କରିବା କେବଳ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ମହିଳା, ସମ୍ବିଧାନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅପମାନ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକସଭାରେ ସେହି ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଘଟଣା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଆସାମର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରୁଥିବା ସମୟରେ କାଗଜପତ୍ର ଫିଙ୍ଗାଯାଇଥିଲା ଓ ଟେବୁଲ ଉପରେ ଚଢାଯାଇଥିଲା। ସେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଏହାର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅପମାନ ନୁହେଁ କି? ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଏକ ଦଳିତ ପରିବାରର ପୁଅ ମଧ୍ୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଥିବା ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ବିରୋଧୀଙ୍କ ଦୁର୍ବଳ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତି ଅବମାନନାକୁ ଦର୍ଶାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀମାନଙ୍କ ଆସାମର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ଘୃଣା ଅଛି, କାରଣ ସେମାନେ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଭାରତରତ୍ନ ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଅପାର ସମ୍ମାନକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କ ସ୍ୱର ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଦେଶକୁ ଏକତା ଦେଇଥିଲା, ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଛି। ସେ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିବା ପାଇଁ ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆସାମ, ସାରା ଦେଶର କଳା ପ୍ରେମୀ ଏବଂ ହଜାରିକାଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଅପମାନ ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜଣେ ବିରୋଧୀ ନେତା ଜଣେ ଶିଖ ସାଂସଦଙ୍କୁ "ବିଶ୍ୱାସଘାତକ" ବୋଲି କହିବାକୁ ନିନ୍ଦା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଅହଂକାର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ନେତା ବିରୋଧୀ ଦଳ ଛାଡି ଯାଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହି ଶିଖ ସାଂସଦଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କାହାକୁ ଦେଶଦ୍ରୋହୀ କୁହାଯାଇନାହିଁ, ଯାହାକୁ ସେ ଶିଖ, ଗୁରୁଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପମାନ ଏବଂ ଶିଖ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତି ବିରୋଧୀ ଦଳର ଗଭୀର ପୂର୍ବାଗ୍ରହ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ନାଗରିକଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ଦେଶ ପାଇଁ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ପରିବାରର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଦେଶଦ୍ରୋହୀ କହିବା ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ସଦାନନ୍ଦନ ମାଷ୍ଟରଙ୍କ ମହାନୁଭବତା ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ, ଯିଏ ରାଜନୈତିକ ପ୍ରତିଶୋଧପରାୟଣତା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଉଭୟ ଗୋଡ ହରାଇଥିଲେ କିନ୍ତୁ ନମ୍ରତା ଏବଂ ଅନୁଶୋଚନା ବିନା ଦେଶ ସେବା କରିଆସୁଛନ୍ତି। ଗୃହରେ ନିଜର ପ୍ରଥମ ଭାଷଣ ସମୟରେ ସଦାନନ୍ଦନଜୀ ତାଙ୍କର କୃତ୍ରିମ ଅଙ୍ଗ ପିନ୍ଧିବା ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ କିନ୍ତୁ ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମାନିତ ଜଣେ ଯୁବ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଉପରେ ଏପରି ହିଂସା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିରୋଧୀ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ। ନୃଶଂସ ଆକ୍ରମଣ ସତ୍ତ୍ୱେ ସେବା ପ୍ରତିଜ୍ଞା ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ସେ ସଦାନନ୍ଦନ ମାଷ୍ଟରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସେ ଗର୍ବର ବିଷୟ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ଏହା କହି ଶେଷ କରିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସେବାର ଭାବନାକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରନ୍ତି, ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରି ଅଗଣିତ କର୍ମୀଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଦେଶ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ଏବଂ କାମ କରିବାର ପ୍ରେରଣା ପାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କୁ ଯେକୌଣସି ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି, ସେ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ଶିଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ମଜବୁତ ଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ମାତ୍ର ବିରୋଧୀ ଦଳ କୌଣସି ଅନୁତାପ ଦେଖାଉ ନାହିଁ, ସେମାନେ ଏପରି ଦାବି ବି କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟସଭାରେ କାନ୍ଦିଥିଲେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ମନୋଭାବକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୨ ପରଠାରୁ, ବିରୋଧୀ ଦଳ କିମ୍ବା ୨୦୦୪ ପରଠାରୁ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ସମୟରେ, ଏବଂ ୨୦୧୪ ରେ ସଂସଦରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପରଠାରୁ, ଏହି ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ବି ଅଧିବେଶନ ନଥିବ ଯେଉଁଥିରେ ସେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଗାଳି ସହିନଥିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଧାରା ୩୭୦ ରଦ୍ଦ କରିଛି, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ଆଣିଛି, ପାକିସ୍ତାନୀ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି, ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଚଳାଇଛି, ଦେଶକୁ ମାଓ ଆତଙ୍କବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି ଏବଂ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଅନ୍ୟାୟ ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ପ୍ରକୃତ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଯେ ସେମାନେ ଗ୍ରହଣ କରିପାରୁନାହନ୍ତି ଯେ ସେ କିପରି ଏହି ପଦବୀକୁ ଆସିପାରିଲେ ଓ ଏଠାରେ କିପରି ଏଥିରେ ତିଷ୍ଠି ରହିଛନ୍ତି, ଏହା ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ହତାଶା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ବିରୋଧୀ ଦଳ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର କୌଣସି ଅର୍ଥ ନାହିଁ, ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଚୌକି ଏକ ପାରିବାରିକ ସଂପତ୍ତି, ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେହି ଏହାକୁ ନେଇପାରିବେ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ଦେଶ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲା, ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ ବାଜି ଲଗାଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣର ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇ ଦେଶକୁ ଭ୍ରମିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିରୋଧୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କେହି କେବେ କୌଣସି ଠୋସ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିନଥିଲେ, କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଲୋଗାନ ଫମ୍ପା ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଗରିବଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ପଥ ବାଛିଛନ୍ତି। ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଗରିବଲୋକମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ନିଜ ନିଜର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରତି ଗରିବଲୋକଙ୍କ ଭରସାକୁ ପ୍ରସଂଶା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୫ କୋଟି ପରିବାର ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ହତାଶାରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି, ପ୍ରଗତିରେ ସହଭାଗୀ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ସେହି ୨୫ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ସଲାମ କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଆଶାର ସହ ଦେଶ ସହିତ ଚାଲିବାକୁ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଶହ ଶହ ଲୋକ ରେଳ ଫାଟକରେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରୁଥିଲେ, ସ୍କୁଲ ବସକୁ ଟ୍ରେନ ଧକ୍କା ଦେବା ଏବଂ ପିଲାମାନେ ପ୍ରାଣ ହରାଇବା ଭଳି ଦୁଃଖଦ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମାନବହୀନ ରେଳ କ୍ରସିଂଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗୁଁ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ଏକ ଅସମ୍ଭବ କାର୍ଯ୍ୟ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ପୂର୍ବରୁ କେହି ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇନଥିଲେ। ତାଙ୍କ ସରକାର ଏସବୁକୁ ହଟାଇବା ସହ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୮୦୦୦ ଗାଁ କେବେ ବିଦ୍ୟୁତ ଦେଖି ନଥିଲେ, ବଲ୍ବ କିମ୍ବା ଆଲୋକ ବିଷୟରେ ଶୁଣି ନଥିଲେ। ୨୦୧୪ ରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ସେହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଆଲୋକ ଆଣିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସୀମାରେ ଥିବା ସୈନ୍ୟମାନଙ୍କ ଅଭାବ ବିଷୟରେ ବାରମ୍ବାର ରିପୋର୍ଟ କରିଥିଲା - କୌଣସି ଗୁଳିଗୋଳା ନଥିଲା, କୌଣସି ବୁଲେଟପ୍ରୁଫ୍ ଜ୍ୟାକେଟ୍ ନଥିଲା, ଉପଯୁକ୍ତ ଜୋତା ବିନା ଆମ ସୈନିକ ବରଫରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶର ରାଜକୋଷ ଖୋଲି ଦେଇଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ କିପରି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥରେ ସଂସଦରେ ଏନସେଫାଲାଇଟିସ୍ ଯୋଗୁଁ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରୁଥିବା ଅଗଣିତ ଶିଶୁଙ୍କ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସମୟରେ କାନ୍ଦି ପକାଇଥିଲେ, ଏହା ଏକ ସଙ୍କଟ ଯାହା ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ କେବେ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିନଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଟ୍ରାକୋମା, ଏକ ରୋଗ ଯାହା ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଗତି ସତ୍ତ୍ୱେ ଲୋକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ହରଣ କରିଥିଲା, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଅବହେଳା କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଦେଶକୁ ଏନସେଫାଲାଇଟିସ୍ରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି ଏବଂ ଟ୍ରାକୋମା ଦାଉରୁ ଆଖି ରକ୍ଷା କରିଛି, ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ସମାଜ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ଏବଂ ତ୍ୟାଗ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମର୍ପଣ, ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ନିରନ୍ତର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ତାଙ୍କ ବିରୋଧୀମାନଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ଦିଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ରିମୋଟ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସରକାର ମଧ୍ୟ ରିମୋଟ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି - କିନ୍ତୁ ସେହି ରିମୋଟ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ହେଉଛି ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ଜନତା, ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ, ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ। ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ କ୍ଷମତା ବିଳାଶର ପଥ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ। ସେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ସଶକ୍ତ କରିଥିଲା। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ କେବେବି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁନଥିଲେ, ସେତେବେଳେ କେବଳ କିଛି ଶହ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିଷୟରେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଥିଲେ,କିନ୍ତୁ ଏବେ ତାଙ୍କ ସରକାର ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଫଳତା ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦିନ ଥିଲା ବିଏସଏନଏଲ୍କୁ ଉପହାସ କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସରକାର ଅଧୀନରେ, ଏକ ସ୍ୱଦେଶୀ ୪ଜି ଷ୍ଟାକ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ୫ଜି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗରିବଙ୍କ ସେବା କରିବା ତାଙ୍କର ସୌଭାଗ୍ୟ। ଦେଶର ୪ କୋଟି ଗରିବ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ପାଣି, ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ ଯୋଗାଇବାରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ସେହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନେ ଗର୍ବର ସହିତ ନିଜକୁ "ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି" ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରନ୍ତି, ଏବେ କୋଟିପତି ହେବାକୁ ଆକାଂକ୍ଷା କରନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ସେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଥିବା ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ, ବିରୋଧୀମାନେ ସମସ୍ୟାରେ ପଡ଼ିବାର କାରଣ।
ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚୋରି ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ପାରିବାରିକ ବୃତ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନେ ଜଣେ ଗୁଜରାଟୀ - ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସାଙ୍ଗିଆ ମଧ୍ୟ ଚୋରି କରିନେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଏପରି ପ୍ରତାରଣାର ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦେବାକୁ ସକ୍ଷମ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତି, ଯାହା ଏବେ ଲୋକଙ୍କ ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ପାଲଟିଛି। ସେ ୨୦୪୭ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିବା କିଛି ସଦସ୍ୟଙ୍କ ନିରାଶା ଉପରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକାଳରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିବେ କି ନାହିଁ ତାହା ନ ଜାଣି ମଧ୍ୟ ନିଜ ଜୀବନର ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଯୁକ୍ତି ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏପରି ସ୍ବପ୍ନ ଏବଂ ବଳିଦାନ ବିନା ଭାରତ କେବେବି ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇ ନଥାନ୍ତା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କିଛି ଲୋକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଫିନଟେକ୍ ଏବଂ ୟୁପିଆଇକୁ ସଂଦେହ ଓ ଉପହାସ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଗରିବ ଲୋକମାନେ କେବେବି ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍‌ରେ କାରବାର କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସେମାନଙ୍କୁ ଭୁଲ୍ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରକୃତ ଉତ୍ତର ଲୋକଙ୍କ ହାତରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍‌ରେ ଅଛି, ଭାଷଣରେ ନୁହେଁ। ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ସମୟରେ "ଭାରତ ତାର ବସକୁ ଛାଡ଼ିଦେଇଛି" ଏହି ବାକ୍ୟଟି ସାଧାରଣ ଥିଲା, ଯାହା ହଜିଯାଇଥିବା ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରତୀକ କରିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରୁନାହିଁ; ବରଂ, ଏହା ସମ୍ମୁଖରୁ ନେତୃତ୍ବ ନେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ନିର୍ବାଚନୀ ଲାଭ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ପ୍ରତି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରେ, ବାର୍ଷିକ ବଜେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ସ୍ଥିର କରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନିର୍ବାଚନ ଆସିବ ଏବଂ ଯିବ, କିନ୍ତୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଚିରସ୍ଥାୟୀ, ଏବଂ ତାଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତକୁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ହାତରେ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଆଜି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦେଖନ୍ତି, ସେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସନ୍ତୋଷ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ ଦେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସଫଳତା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି - ମହାକାଶ, ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ମହାସାଗର, ଭୂମି, ଆକାଶ ଏବଂ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶ। ସେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଏବଂ ଏଆଇ ମିଶନରେ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଭାରତକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ବିରଳ ଖଣିଜ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି, ଯାହା ଏବେ ଭୂରାଜନୈତିକ ଅସ୍ତ୍ର ପାଲଟିଛି। ଦେଶକୁ ଯେପରି କେବେ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ଭିକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି କାରଣ ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଭାରତୀୟ ମାଟିରେ ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଖୁଛି, ଭାରତର ପ୍ରତିଭାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିପୂର୍ଣ୍ଣ ପଥ ସହିତ ନିଜର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଯୋଡୁଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ କିଛି ଲୋକ ବୁଝିପାରୁ ନାହାଁନ୍ତି ଯେ ଭାରତ କାହିଁକି ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱ ବୁଝୁଛି ଯେ ଭାରତ ସଠିକ୍ ଦିଗ ବାଛିଛି। ବିଶ୍ବରେ ହେଉଥିବା ଚର୍ଚ୍ଚା ‘ଭାରତ ବସ ଧରିପାରିଲାନି’ ରୁ ବଦଳି ‘ଏବେ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିବା ଯେପରି ବିଳମ୍ବ ହୋଇନଯାଏ’କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଯୁଗ ଭାରତ ପାଇଁ, ବିଶେଷକରି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ଏହି ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଉଛି। ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀକୁ ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସୁଯୋଗର ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଆପୋଷ ମାନଦଣ୍ଡ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଲାଭ ପଛେ କମ ମିଳୁ, କିନ୍ତୁ ନବସୃଜନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀକ ଉନ୍ନତି ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଣବତ୍ତା ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତ ହୋଇଚାଲିବା ଉଚିତ୍, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇପାରିବ। ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଗୁଣବତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ତାଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ "ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ"ର ପ୍ରଶଂସା ଗାନ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ବିରୋଧୀ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପାଞ୍ଚ କିମ୍ବା ଛଅ ଥର ତାଙ୍କୁ କହିବାରୁ ରୋକିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, କାରଣ ସେମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଥରେ ଆରମ୍ଭ କଲେ, ସେ ବନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଜାଣିଲେଣି ଯେ ଏପରି ଉଦ୍ୟମ କୌଣସି କାମରେ ଆସେ ନାହିଁ। ସେ କାମନା କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଏପରି ଅଭଜ୍ଞତା ଆଗକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଅବଦାନ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ସାଂସଦମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଶା କରିଥିଲେ ଯେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିବା ମୂଲ୍ୟବାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରି ନିଜ ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ।