Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Rajya Sabha
Rashtrapati Ji clearly highlighted the rapid progress made over the past year in India's journey towards a Viksit Bharat: PM
The second quarter of this century will be vital in building a Viksit Bharat: PM
Every citizen feels the nation has reached a crucial moment and must keep moving forward without looking back: PM
India has emerged as a strong voice of the Global South: PM
For the nation's youth, this is a time of endless opportunities: PM
No matter how many challenges there are, we have 140 crore solutions: PM
India will no longer miss the bus, it will now lead from the front: PM
05 FEB 2026 9:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President’s Address in the Rajya Sabha today. Addressing the House, the Prime Minister expressed gratitude for the President’s address, stating that it was his privilege to share his sentiments in support of the motion of thanks. He remarked that the past year has been one of rapid progress in the journey of a developed India, with transformation visible across every sector and among all sections of society, as the nation moves forward in the right direction with great speed. Shri Modi highlighted that the President presented these themes with sensitivity and clarity.
Shri Modi emphasized that the President spoke in detail about the middle class, the lower middle class, the poor, villages, farmers, women, science, technology, and agriculture, presenting the voice of India’s progress in Parliament. He noted that the President also elaborated on how the youth are advancing India’s strength, and underlined that every section’s capabilities were articulated, along with a strong expression of confidence in India’s bright future, which is inspiring for all.
Shri Modi further remarked that the first quarter of the 21st century has concluded, and just as the second quarter of the last century was decisive in India’s freedom struggle, this second quarter will be equally powerful and fast-paced in building a developed India. He said that every citizen feels the nation has reached a crucial stage, where there is no question of stopping or looking back, only moving forward with speed, achieving the goal, and breathing only after reaching it, and in this direction the country is advancing.
Highlighting that India is currently witnessing a rare confluence of favorable circumstances, Prime Minister called it a highly auspicious alignment. He underlined that while the richest nations of the world are aging, India is simultaneously reaching new heights of development and becoming increasingly youthful, a nation with a growing young population. Shri Modi emphasized that the world’s attraction towards India has grown significantly, with global recognition of India’s talent pool. He noted that India possesses a vital pool of young talent with dreams, determination, and capability, which he described as a second blessing of strength.
The Prime Minister stated that India has emerged as a beacon of hope, providing solutions to global challenges, and pointed out the unique combination of high growth and low inflation in India’s economy, reflecting its resilience. He recalled that when his government was given the opportunity to serve, India was counted among the ‘Fragile Five,’ and though the country was once the sixth largest economy at independence, it had slipped to eleventh, but today India is advancing rapidly towards becoming the third largest economy.
Shri Modi highlighted that in every sector—science, space, sports—India is brimming with confidence. He observed that in the post-COVID world, as global instability grows, a new world order is emerging, and impartial analysis shows a clear tilt towards India. He stressed that India has become a trusted partner and friend to many nations, contributing shoulder to shoulder to global welfare. The Prime Minister underscored that India has become the strong voice of the Global South on international platforms and is entering into “future-ready trade deals” with major countries. He noted that nine significant trade agreements have been signed recently, including the “Mother of all Deals” with the European Union involving 27 countries. He criticized past governments for leaving India in a state where no country was willing to engage in trade deals, contrasting it with the current scenario where developed nations are eager to partner with India.
Recalling his experience in Gujarat, where the Vibrant Gujarat Summit had Japan as a partner country, Shri Modi said that today India as a nation is demonstrating similar strength. He emphasized that this is possible only when there is economic power, citizen energy, and a strong manufacturing ecosystem. He criticized vote-bank politics for neglecting these priorities and asserted that opposition governments lacked vision, willpower, and ideas, which led the nation to suffer.
Shri Modi expressed gratitude to the people for giving him the opportunity to serve, noting that much of his government’s energy has gone into correcting past mistakes and rebuilding India’s global image. He stressed that India is now driven by policy, not adhocism, and that the mantra of “Reform, Perform, Transform” has put the nation on the “Reform Express.” He detailed structural, process, and policy reforms aimed at strengthening manufacturing, empowering entrepreneurs, and ensuring value addition, declaring that India is now fully prepared to compete globally.
Highlighting that global CEO forums now view Indian entrepreneurs as equals, Shri Modi said even delegations from all political parties have experienced this parity abroad, returning with pride. He emphasized the strength of India’s MSME network, which provides long-term economic power, and noted that many components of aircraft are manufactured by India’s small MSMEs, earning global trust. He stated that the results of these efforts are evident, with major nations eager to build trade relations with India. He pointed to the European Union trade deal and the recent agreement with the United States, which have been widely praised internationally. He remarked that the EU deal gave the world confidence in global stability, and the US deal reinforced the sense of momentum, both serving as positive signals for the world.
Prime Minister Modi remarked that the greatest benefit of current opportunities will go to the youth of India, stressing that when he speaks of youth, it includes the middle-class youth, urban youth, rural youth, sons and daughters alike, and should not be seen in fragments. He highlighted that the nation must take pride in the strength of its youth, as the global market has now opened for them, presenting opportunities everywhere. Shri Modi encouraged the youth, saying he stands shoulder to shoulder with them, urging them to move forward with courage, as the nation supports them and the world awaits their contribution. The Prime Minister noted the rising global demand for Indian professionals, including caregivers, with companies even setting up special offices in India to recruit qualified talent, which demonstrates the vast opportunities opening up for Indian professionals worldwide.
Shri Modi observed that the Rajya Sabha represents the states, yet the level of debate he witnessed should have been higher, especially from those who have governed for decades, but they missed the opportunity, raising questions about how the nation can trust them. He pointed out the irony of a member who proudly calls himself a king speaking about economic equality, questioning whether such contradictions are what the country is left to witness. The Prime Minister criticized the ruling party of West Bengal, urging them to look within, as their governance has set new records in decline across all parameters, leaving the people’s future in darkness while they lecture others. He condemned the defense of illegal infiltrators, stating that such infiltrators deprive Indian youth of their rights, livelihoods, tribal lands, and threaten the lives of sons and daughters, while atrocities against women continue unchecked. He asserted that those who pressure courts to protect infiltrators are betraying the youth of India, and such actions cannot be forgiven.
The Prime Minister further criticized members whose governments are mired in corruption and excesses, noting that their palaces have become symbols of hatred. He declared that opposition parties have all been in power for decades at the Centre and in states, yet their identity remains one of corruption and failed governance. He said that when bills are discussed today, they are spoken of with pride, but in the past, discussions of deals only brought up scandals like the Bofors deal, as those governments focused only on filling their own pockets, not on improving citizens’ lives.
Shri Modi gave the example of the banking sector, describing it as the grid of the economy. He recalled that before 2014, the era of “phone banking” prevailed, where leaders’ calls determined the disbursement of crores of rupees, while the poor were treated with disdain and denied access. He highlighted that more than 50% of the population had never seen the doors of a bank, while the then ruling leaders ensured billions were handed out to their associates, who treated the money as personal property. He noted that under the then ruling dispensation rule, and now under the states governed by opposition alliance, the banking system was on the verge of collapse. Shri Modi recounted that when he first became Prime Minister, a foreign leader advised him to study India’s banking system before attempting reforms, reflecting the dire state of affairs. He emphasized that the previous governments allowed NPAs to pile up into mountains, with constant discussions revolving around how to survive the NPA crisis, showing the neglect and mismanagement of the banking system.
Prime Minister Shri Narendra Modi remarked that the challenge was immense, but the government acted wisely, taking into confidence all stakeholders of the banking system. He highlighted that reforms were necessary and were carried out with courage, creating a transparent system. He stated that numerous banking reforms were undertaken, and weak public sector banks that were unable to function properly were merged with stronger banks. Shri Modi recalled that one intellectual had once written that if the Modi government could achieve this, it would be a major reform for India, and he emphasized that this was accomplished immediately upon assuming office. The Prime Minister underlined that as a result, banks were freed from the deep-rooted malaise, their health improved steadily, and they are now progressing rapidly. He noted that with healthier banks, transactions increased, people gained access to funds, and ordinary citizens received money. Shri Modi stressed that loans reached poor people who were once denied entry to banks. He highlighted the success of the Mudra Yojana, which empowers youth to stand on their own feet and inspires self-employment, not just through speeches but by extending real support. He stated that through Mudra Yojana, loans worth more than ₹30 lakh crore were disbursed without guarantees to the youth, enabling them to expand their businesses, with a significant number of women beneficiaries. The Prime Minister emphasized that rural women, through self-help groups, are now dreaming big and standing independently, with 10 crore women receiving direct financial assistance. He added that the MSME sector was provided ample loans. Shri Modi expressed satisfaction that NPAs, which were towering before 2014, have now been reduced to below one percent, strengthening the health of banks. He highlighted that banks are recording unprecedented profits, which in turn strengthens the overall economy.
The Prime Minister further gave the example of PSUs, noting that they were once perceived as institutions destined to fail, collapse, or shut down. He remarked that this mindset was successfully changed based on realities. Shri Modi criticized those who spread negativity about PSUs, likening their actions to urban Naxals who misled workers outside PSU gates. He pointed out that institutions like LIC, SBI, and HAL were once mismanaged under previous governments, but his government showed courage and implemented continuous reforms. He highlighted that LIC has delivered its best performance period, and PSUs that were once on the verge of closure under opposition rule, are now recording profits. Shri Modi emphasized that PSUs are now driving Make in India as catalytic agents, creating record employment, and expanding globally by securing large orders domestically and internationally. He remarked that PSUs are now participating in the development journeys of several countries, reflecting India’s significant progress in this crucial 25-year period.
Prime Minister Modi criticised the opposition for betraying even the nation’s farmers, noting that 10 crore small farmers with less than two hectares of land were neglected. He remarked that the opposition believed managing a few big farmers was enough to run the system, ignoring the small farmers. Shri Modi highlighted that his government felt the pain of small farmers and, being aware of ground realities, introduced the PM Kisan Samman Nidhi scheme. He stated that in a short span, ₹4 lakh crore has been directly transferred to small farmers’ accounts, empowering them with new strength and the ability to dream bigger. He expressed confidence that farmers will deliver results in line with India’s aspirations.
The Prime Minister addressed criticisms regarding implementation, remarking that some members seemed predetermined to raise complaints, revealing their alliance. He narrated an incident, clarifying that he was only presenting facts. Shri Modi recounted that a senior opposition leader and past prime minister herself admitted struggling with the Planning Commission, which refused to design separate schemes for hilly regions. Shri Modi stressed that despite acknowledging the flawed work culture, no corrective steps were taken. He pointed out that the Planning Commission continued to function ineffectively for decades, leaving people distressed until 2014. Shri Modi emphasized that after coming to power, his government abolished the Planning Commission and established NITI Aayog, which is now working at great speed. He highlighted the success of Aspirational Districts, which global institutions are recognizing as a development model for developing countries. He remarked that districts once considered backward and neglected are now witnessing transformation. Shri Modi criticized the earlier culture of sending officers to such districts as punishment postings, worsening conditions. He stated that his government changed this by appointing young, talented officers for three-year tenures, taking decisive steps. He highlighted Bastar in Chhattisgarh, once an Aspirational District, now known nationwide for the Bastar Olympics, with development reaching villages where buses are being seen for the first time, celebrated as festivals. Shri Modi remarked that this transformation reflects the new direction of the nation, contrasting sharply with the neglect of the past.
Prime Minister Shri Narendra Modi highlighted that the Aspirational Districts are a shining example of what true implementation means, noting that while there are hundreds of such examples, he cited this one specifically. He remarked that opposition leaders fail to see the change brought about by implementation, being stuck in the old Planning Commission model of jeeps and mules, knowing nothing beyond that. Shri Modi recalled that even before his birth, Sardar Vallabhbhai Patel had envisioned a dam on the Narmada river, the foundation stone was laid by Shri Jawaharlal Nehru, but it was only after he became Prime Minister that the inauguration took place, underscoring the failure of implementation by previous governments. He recounted that as Chief Minister he had to sit on a three-day fast for the farmers of Gujarat to push the construction of the Sardar Sarovar Dam, risking himself to compel the central government to act, and eventually the project gained momentum. He expressed pride that today pure Narmada water reaches as far as Khavda in Kutch where BSF personnel are stationed.
The Prime Minister criticized the opposition for announcing projects for political gain without execution, lighting lamps and laying stones but doing nothing thereafter. He stated that to change this work culture, he created a technology platform called PRAGATI, which reviews stalled projects. He gave the example of a train announced in Parliament for Himachal Pradesh, possibly Una, which until his arrival did not even have a drawing prepared, yet was declared for electoral advantage. Shri Modi explained that through PRAGATI, he examined why projects were stuck, which departments were responsible, what difficulties states faced, and how costs escalated from ₹900 crore to ₹90,000 crore due to mismanagement. He emphasized that by personally reviewing these projects every month, completing 50 episodes of such meetings, and involving states, he ensured progress. He proudly stated that due to this detailed monitoring at the Prime Minister’s level, projects worth ₹85 lakh crore were unlocked and accelerated, demonstrating what implementation truly means. He added that railways, roads, irrigation, and rural infrastructure were all addressed under this mechanism.
Shri Modi cited the Jammu–Udhampur–Srinagar–Baramulla rail line as an example, noting that the project was stalled for three decades, spanning two generations, but his government completed it. He mentioned the viral video showing the Vande Bharat train running through snow-clad landscapes, with people remarking that it looked foreign, but it was India. He stressed that this was the power of implementation.
The Prime Minister then referred to Assam, criticizing the opposition citing the Bogibeel Bridge connecting Arunachal and Assam, which was stalled for years. He highlighted that his government reviewed it under PRAGATI and completed it, providing immense benefit to Assam and the entire North East.
Shri Modi asserted that his government not only completes projects on time but often ahead of schedule. He remarked that India had committed to achieving certain solar targets by 2030, but they were accomplished by 2025. Similarly, ethanol targets were achieved two to three years in advance. He emphasized that this demonstrates the strength of his government’s implementation, which goes beyond promises to delivering results ahead of time.
Prime Minister Shri Narendra Modi emphasized that the approach of their party towards challenges and solutions is fundamentally different from that of opposition, describing it as a difference as vast as sky and earth. He remarked that the government’s belief is that 140 crore citizens are capable of providing solutions to challenges, and this trust in people is the true strength of democracy. In contrast, he highlighted that the opposition considers citizens themselves as problems. Citing an example from the past, the Prime Minister underscored that this reflected a mindset where citizens were seen as problems, unlike his government’s conviction that 140 crore solutions exist within the people of India. He reiterated that for his government, citizens are supportive capital, the architects and drivers of India’s bright future, and cannot be considered problems.
Shri Modi stated that insulting the people has become ingrained in the opposition's nature and culture. He highlighted that the opposition recently insulted the President of India, and the words used after the elections were shameful. He noted that even in the Lok Sabha, discussion on the President’s address could not take place, which he described as a grave insult to the highest constitutional office. He stressed that when a woman from a poor, tribal family rises to the highest constitutional position, insulting her is not only an insult to her but also to the tribal community, to women, to the Constitution, and to the nation itself.
The Prime Minister further recounted the painful incident in the Lok Sabha where papers were thrown and tables climbed upon while a Member from Assam was presiding. He asked whether this was not an insult to the North East and its citizens. He added that when a son from a Dalit family in Andhra Pradesh was in the Chair, he too was insulted, showing opposition’s disdain for marginalized communities. Shri Modi remarked that the opposition seems to harbor hatred towards the people of Assam, as they feel betrayed by them. He recalled the immense respect for Bharat Ratna Bhupen Hazarika, whose voice and expression united the nation, and noted that his government honored him with the Bharat Ratna. He criticized the opposition for opposing this, calling it an insult to Assam, to art lovers across the country, and to the legacy of Hazarika.
Shri Modi further condemned the incident where an opposition leader called a Sikh Member of Parliament a “traitor,” stating that arrogance has reached its peak. He pointed out that many leaders have left the opposition, but none were called traitors, except this Sikh MP, which he described as an insult to Sikhs, to the Gurus, and an expression of the opposition’s deep-seated prejudice against the Sikh community. He stressed that calling a citizen a traitor is unacceptable, especially one from a family that has sacrificed for the nation.
The Prime Minister contrasted this with the dignity of Sadanandan Master, who lost both his legs due to political vendetta but continues to serve the nation with humility and without bitterness. He described the moment when Sadanandan ji placed his artificial limb in the House during his first speech as deeply painful yet inspiring for the country. Shri Modi condemned the opposition alliance for being responsible for such violence against a young teacher respected by society. He praised Sadanandan Master for continuing his vow of service despite the brutal attack and contributing to policymaking, calling it a matter of pride. He concluded by affirming that such individuals embody the spirit of sacrifice and service, and it is through the dedication of countless workers like them that the nation draws inspiration to live and work for India’s progress.
Prime Minister Modi remarked that irrespective of responsibilities assigned, he has learned to live for the nation and is working to strengthen the foundation of a developed India, preparing solid ground for the youth. Shri Modi emphasized that the opposition show no regret, and even claim the Prime Minister cried in the Rajya Sabha, reflecting the kind of values and tendencies they have grown up with. He recalled that since 2002, whether in opposition or in power from 2004, and since his entry in Parliament in 2014, for 25 years not a single session has passed without opposition abusing him.
The Prime Minister noted that his government removed Article 370, brought peace and development to the North East, responded to Pakistani terrorists by entering their homes, carried out Operation Sindoor, took bold steps to free the nation from Maoist terror, and placed the unjust Indus Water Treaty signed by the then PM in abeyance. Shri Modi highlighted that the opposition's real problem is their inability to accept how he reached this position and their growing frustration at his continued presence. He remarked that the opposition believes democracy and the Constitution have no meaning, assuming the Prime Minister’s chair is their family’s inheritance, and that no one else can occupy it.
Prime Minister Modi highlighted that the opposition was given decades of opportunities by the nation, with the people even staking their future on them, but they misled the country with slogans of poverty removal. He remarked that every opposition Prime Minister spoke of poverty removal from the Red Fort, yet none ever presented concrete action, as their slogans remained hollow. Shri Modi emphasized that he chose the path of empowering the poor, saluted the poor of India for understanding and embracing government schemes, and praised their efforts to enhance their own capabilities. He celebrated the trust of the poor in the government’s intent and noted that 25 crore families defeated poverty and rose out of despair, becoming partners in progress. He saluted these 25 crore citizens who found hope and stood up to walk alongside the nation.
The Prime Minister recalled that before 2014, hundreds of people died at railway crossings, with tragic incidents of school buses colliding and children losing their lives. He stressed that unmanned railway crossings were not an impossible task to address, yet no one acted until his government closed them all, saving countless lives.
Shri Modi further pointed out that before 2014, 18,000 villages had never seen electricity, never heard of a bulb or light. After being entrusted with responsibility in 2014, his government brought light to those villages.
PM further recalled that earlier headlines repeatedly reported shortages at the borders—no ammunition, no bulletproof jackets, soldiers standing in snow without proper boots. Shri Modi stated that his government opened the nation’s treasury for soldiers, resolved to provide whatever they needed.
The Prime Minister recounted how the current Chief Minister of Uttar Pradesh once broke down in Parliament while speaking of countless children dying due to encephalitis, a crisis that earlier governments never sought to resolve. He added that trachoma, a disease that robbed people of their eyesight despite scientific progress, was also ignored. Shri Modi underscored that his government freed the nation from encephalitis and saved eyes from trachoma, reflecting sensitivity, commitment, and the resolve to live and sacrifice for society. He remarked that this dedication, this constant toil for the people, disturbs his opponents.
Prime Minister Modi remarked that while earlier governments were run by remote control, his government too runs by remote—but that remote is the 140 crore citizens of India, their dreams, aspirations, and the resolve of the youth. He emphasized that power is not a path to pleasure but a medium of service, citing the Mudra Yojana which empowered millions through self-employment. He highlighted that opposition never promoted startup culture, barely aware of a few hundred startups, while his government has nurtured over 2 lakh startups. He noted that success wins the hearts of the people.” Shri Modi recalled the days when BSNL was ridiculed, but under his government a swadeshi 4G stack was established and India rolled out 5G at the fastest pace globally, advancing communication technology and innovation.
The Prime Minister stated that serving the poor is his privilege, expressing satisfaction in providing 4 crore poor families with pucca houses, electricity, water, gas cylinders, and toilets. He highlighted the transformation where rural women proudly declare themselves “Lakhpati Didis,” with aspirations now rising to become crorepatis. He underscored that with the blessings of crores of citizens and the protective shield of mothers and sisters. He stressed that his reverence for mothers and sisters, whom no one cared for but whom Modi worships, is the reason opponents are disturbed.
Shri Modi criticized the opposition for theft being their hereditary trade, even stealing the surname of a Gujarati—Mahatma Gandhi. He remarked that the people of India are wise enough to deliver resounding blows to such deceit. He emphasized that his government carries the dream of a developed India, which has now transformed into a national resolve powered by the energy of the people. He expressed surprise at the pessimism of some members who question the vision of 2047, reminding them that freedom fighters sacrificed without knowing if independence would come in their lifetime. He argued that without such vision and sacrifice, India would never have achieved freedom.
The Prime Minister recalled how skeptics mocked Digital India, fintech, and UPI, claiming poor people could never transact on mobile phones. Within three years, India proved them wrong, and he noted that the real answer lies in the mobile phone in people’s hands, not in speeches. He pointed out that during the opposition's time, the phrase “India missed the bus” was common, symbolizing lost opportunities. Today, he declared, India is not missing any bus but it will now lead from the front.
Shri Modi stressed that building a bright future requires continuous work to brighten the present. He explained that his government plans in five-year cycles, prepares annual budgets, and sets direction not for electoral gains but for the goal of a developed India by 2047. He emphasized that elections will come and go, but the nation is eternal, and his mission is to hand over a prosperous India to the youth. He reflected that even when he sees children today, he dreams of leaving them a strong India to ensure satisfaction in his work.
The Prime Minister highlighted that India is advancing in every field—space, science, technology, oceans, land, sky, and outer space—with new energy and achievements. He noted initiatives in green hydrogen, quantum computing, and the AI mission, which the world now believes India can contribute significantly to. He stressed that India is focusing on critical minerals and rare earths, which have become geopolitical weapons, to ensure the nation never has to extend its hand to others.
Prime Minister Modi remarked that countless projects are attracting foreign investment because the world now sees its future in India’s land, trusts India’s talent, and connects its own bright future with India’s promising path. He highlighted that while some fail to grasp why India speaks of becoming a developed nation, the world understands that India has chosen the right direction, and discussions globally have shifted from “India misses the bus” to “let us not be late in reaching India.”
Shri Modi emphasized that the coming era is full of opportunities for India, especially for the youth, and policies are being framed to harness these possibilities. He extended an invitation to citizens and urged Members of Parliament to encourage people in their constituencies to focus on quality, stressing that sustainability of opportunities depends on uncompromising standards. He underscored that profit may be less, but quality must continuously improve through innovation, research, and material upgrades, so that India is recognized globally for excellence. He appealed to citizens to support him in ensuring uncompromised quality, declaring that the world will sing praises of “Made in India, Made in Bharat.”
The Prime Minister expressed gratitude to opposition colleagues, noting that they had earlier tried to stop him from speaking five or six times in the past decade, aware that once he begins, he does not stop. He remarked that they have now learned from experience that no benefit comes from such attempts, and he wished that this understanding continues to grow. Shri Modi also conveyed heartfelt thanks to all Members of Parliament who contributed to the President’s address, affirming that the valuable ideas shared will aid the nation’s progress. He concluded by expressing deep gratitude to the Hon’ble President for the address.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাদা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলবু থাগৎপগী মোসন্দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পাউখুম
হৌখিবা চহিদা ভারতনা বিক্সিত ভারতকী মায়কৈদা চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা খোংজেল য়াঙনা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদা রাস্ত্রপতীজীনা ময়েক শেংনা ফোংদোকখি: প্রধান মন্ত্রী
চহি চা অসিগী অনিশুবা ক্বার্তর অসি বিক্সিত ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক য়াম্না মরুওই: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিনা মরুওইবা তাঙ্কক অমদা য়ৌশিল্লক্লি অমসুং নীংহন্নবা লৈতনা মাংলোমদা চংশিনগদবনি হায়না নাগরিক খুদিংমক্না খল্লি: প্রধান মন্ত্রী
ভারত অসি গ্লোবেল সাউথকী মপাঙ্গল লৈবা খোঞ্জেল অমা ওইনা চোংথোরক্লি: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগীদমক্তদি মসি লোইবা নাইদ্রবা খুদোংচাবশিংগী মতমনি: প্রধান মন্ত্রী
খুদোংচাদবা কয়াগী মরক্তা, ঐখোয়না সোলুসন করোর ১৪০ পুথোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা হৌজিক্তি বস নংহৌদবা লৈররোই হৌজিক্তি মাংজিল থাদুনা লমজিংগনি: প্রধান মন্ত্রী
05 FEB 2026 9:44PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি রাজ্য সভাদা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলগী থাগৎপগী মোসনদা পাউখুম পীখ্রে। হাউস অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি থাগৎপা ফোংদোকপগী মোসন অদুদা মতেং পাংদুনা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অদু ফোংদোকপা অসি মহাক্কী খুদোংচাবা অমনি। মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি অসি চাউখৎলবা ভারত অমগী খোঙচৎতা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লকপগী চহি অমনি। লৈবাক অসিনা অচুম্বা মাইকৈদা য়াম্না থুনা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা সেক্তর খুদিংমক্তা অমসুং খুন্নাইগী সেক্সন খুদিংমক্তা অহোংবা উবা ফংলে। শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি রাস্ত্রপতিনা হীরমশিং অসি সেন্সিতিবিতী অমসুং ক্লিয়ারিতী অমগা লোয়ননা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রাস্ত্রপতিনা মিদ্দল ক্লাস, লৱর মিদ্দল ক্লাস, লায়রবশিং, খুঙ্গংশিং, লৌমীশিং, নুপীশিং, সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং লৌউ-শিংউগী মতাংদা কুপ্না ঙাংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি রাস্ত্রপতিনা নহাশিংনা ভারতকী শক্তিবু মতৌ করম্না খুমাং চাউশিলহল্লিবগে হায়বদুসু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সেক্সন খুদিংমক্কী তৌবা ঙম্বশিং অদু ফোংদোকখি। মসিগা লোয়ননা ভারতকী মঙাল লৈবা তুংলমচৎকী থাজবা পীখি। মসি পুম্নমক পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি।
শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ২১শুবা চহিচাগী অহানবা ক্বার্তর লোইখ্রে, অমসুং মমাংগী চহিচাগী অনিশুবা ক্বার্তরনা ভারতকী নীংতম লানফমদা য়াম্না মরু ওইবগুম্না, অনিশুবা ক্বার্তর অসিসু চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা চপ মান্ননা শক্তি লৈগনি অমসুং খোঙজেল য়াংনা চৎকনি। মহাক্না হায়খি মদুদি নাগরিক খুদিংমক্না লৈবাক অসিনা মরুওইবা তাঙ্কক অমদা য়ৌরে হায়না খল্লি। মসিদা নীংহন্নবা নৎত্রগা তুং হন্না য়েংবগী ৱাফম লৈতে, খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লি, পান্দম ফংলি, অমসুং পান্দম অদু ফংলবা মতুংদা খক নুংশিজবা অমসুং লৈবাক অসিনা মায়কৈ অসিদা খুমাং চাউশিল্লি।
ভারতনা হৌজিক খুদোংচাবা ফীভম কয়া থেংনরিবা অসি অঙকপা অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি য়াম্না অফবা মরী অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী খ্বাইদগী ধনী ওইবা লৈবাকশিং অসি চহি য়ামশিল্লকপগা লোয়ননা, ভারতনা চাউখৎপগী অনৌবা থাক্তা য়ৌরক্লি অমসুং হেন্না নহা ওইরক্লি, চাউখৎলক্লিবা নহা ওইরিবা মীশিং লৈবা লৈবাক অমা ওইরক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী তেলেন্ত পুলগী মালেমগী ওইবা শকখঙবগা লোয়ননা ভারতকী মায়কৈদা মালেমগী পুক্নিং চিংশিনবা অসি য়াম্না হেনগৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মঙলানশিং, পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং তৌবা ঙম্বগী মতিক লৈবা নহা ওইরিবা তেলেন্তশিংগী মরুওইবা পুল অমা লৈরি। মসি মহাক্না অনিশুবা লাইবক ফবনি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি মালেমগী ওইবা শিংনবশিংদা সোলুসন পীদুনা, আশাগী মঙাল অমা ওইনা থোরক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী অৱাংবা গ্রোথ অমসুং অৱাংবা ইনফ্লেসনগী অপুনবা মওং অসিনা মসিগী রেজিলিয়েন্স অদু উৎলি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি মহাক্কী সরকারনা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংলবা মতমদা, ভারত অসি 'ফ্রেজাইল ফাইব'গী মনুংদা লৈরম্মি। লৈবাক অসিনা নীংতম্বা ফংলবা মতমদা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী তরুকশুবা মফমদা লৈরম্লবসু, ঙসিদি ভারত অসি খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী অহুমশুবা মফমদা লৈনবগী মায়কৈদা য়াম্না থুনা খুমাং চাউশিল্লি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা সাইন্স, স্পেস, স্পোর্তসকী সেক্তর খুদিংমক্তা থাজবা থম্মি। কোবিদ মতুংগী মালেম অসিদা, মালেমগী অৱা-অনা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, অনৌবা মালেমগী চৎন-কাঙলোন অমা শেমগৎলক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ভারতনা মালেমগী য়াইফনবা খোংজেল য়াংনা হোৎনদুনা লৈবাক কয়াগী থাজবা য়াবা পার্তনর অমসুং মরুপ অমা ওইরে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা মালেমগী ওইবা প্লেৎফোর্মশিংদা গ্লোবেল সাউথকী মপাঙ্গল লৈবা খোঞ্জেল ওইরক্লি অমসুং মরুওইবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা তুংলমচৎকীদমক্তা শেম-শারবা ত্রেদ দিলশিংদা চঙশিল্লি। লৈবাক ২৭ না শরুক য়াবা য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগা লোইননা "মদর ওফ ওল দিলস" হায়না মরুওইবা ত্রেদ এগ্রীমেন্ত নিপান নৌনা খুৎয়েক পীনখ্রে হায়না মহাক্না পনখি। লৈবাক অমত্তনা ললোন-ইতিক্কী য়ানচেদা শরুক য়াবা পামদবা ভারতবু থাদোকখিবা মমাংগী সরকারশিংবু মহাক্না কুপ্না য়েংশিনখি। হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিদদি চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা ভারতকা খুৎশম্নবা পাম্মি হায়না মহাক্না হায়খি।
গুজরাত্তা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অদু নৌহৌননা নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি ভারতনা লৈবাক অমা ওইনা অসিগুম্বা মপাঙ্গল অদু উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি ইকোনোমিক পাৱর, সিতিজেন ইনর্জী অমসুং মপাঙ্গল কনবা মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম লৈরবা মতমখক্তদা ওইথোকপা য়াই। মহাক্না ভোৎ বেঙ্ক পোলিসীবু হায়রিবা মরুওইবা হীরমশিং অসি নাথৈবীবগীদমক অমসুং ওপোজিসন গবর্নমেন্তশিংদা ভিজন, ৱিলফোর্স অমসুং ৱাখল্লোন লৈতবা, মসিনা লৈবাক অসিবু অৱাবা কয়া মায়োক্নহনখি হায়না নিন্দা তৌখি।
শ্রী মোদীনা মীয়ামদা সেবা তৌজনবগী খুদোংচাবা পীরকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারগী ইনর্জী অয়াম্বদি হান্নগী অশোইবশিং চুমথোক্নবা অমসুং ভারতকী মালেমগী ইমেজ অমুক হন্না শেমগৎনবা হোৎনবদা চৎখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি হৌজিক পোলিসীনা লমজিংলি, এদহোকিজম্না লমজিংদে, অমসুং 'রিফোর্ম, পর্ফোর্ম, ত্রান্সফোর্ম'গী মন্ত্রনা লৈবাক অসিবু 'রিফোর্ম এক্সপ্রেস'তা পুখৎলে। মেনুফেকচরিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ওন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিং শক্তি লৈহন্নবা অমসুং ভেল্যু এদিসন ফংহন্নবা পান্দম থমদুনা স্ত্রকচরেল, প্রোসেস অমসুং পোলিসী রিফোর্মশিং মহাক্না অকুপ্পা মরোল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি হৌজিক মালেমগী থাক্তা অথোই অহেন তাননবা মপুং ফানা শেম-শারি।
গ্লোবেল সি.ই.ও. ফোরমশিংনা হৌজিক্তি ভারতকী ওন্ত্রপ্রিনরশিংবু মান্ননা উরে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রাজনিতীগী ওইবা পার্তী পুম্নমক্কী মীহুৎ কাঙলুপশিংনসু মপান লমদা মান্ননা উবা ফংখি অমসুং মখোয়না চাউথোকচবা ফাওদুনা হল্লকখি। মহাক্না ভারতকী এম.এস.এম.ই. নেৎৱর্ককী মপাঙ্গলদা অকনবা ৱাফম থমখি, মসিনা মতম শাংনা ইকোনোমিক পাৱর ফংহল্লি। মহাক্না পনখি মদুদি এয়রক্রাফকী কম্পোনেন্ত কয়া অমা ভারতকী অপীকপা এম.এস.এম.ই.শিংনা পুথোক্লি, মসিনা মালেমগী থাজবা ফংহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈ অদু উবা ফংলে, মরুওইবা লৈবাকশিংনা ভারতকা লোইননা ললোন-ইতিক্কী মরী শেমগৎনবা কন্না হোৎনরি। ইন্তর্নেস্নেলদা পাক শন্না থাগৎপা ফংবা য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসকা লোইননা নৌনা য়ানখিবা অদু মহাক্না পনখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ই.য়ু.গী য়ানচে অসিনা মালেমগী স্তেবিলিতী লৈহনগনি হায়না থাজবা পীখি, অমসুং য়ু.এস.কী য়ানচে অসিনা মালেমগীদমক পোজিতিব সিগ্নেল ওইনা মথৌ তৌরিবা, খুমাং চাউশিনবগী ৱাখল্লোন অদু মপাঙ্গল কনখৎহনখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌজিক লৈরিবা খুদোংচাবশিংগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা অসি ভারতকী নহারোলশিংদা ফংহনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি নহারোলগী মতাংদা মহাক্না হায়রকপা মতমদা, মসিদা মিদল ক্লাসকী নহারোল, অর্বানগী নহারোল, খুঙ্গংগী নহারোল, ইচিল ইনাওশিং য়াওরি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী কৈথেল অসি হৌজিক মখোয়গীদমক হাংদোক্লবনিনা, মফম খুদিংমক্তা খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা, লৈবাক অসিনা নহারোলশিংগী শক্তিদা চাউথোকচবা পোক্কদবনি। শ্রী মোদীনা নহারোলশিংবু পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না মখোয়গা খূৎশম্নদুনা লেপমিন্নখি। লৈবাক অসিনা মখোয়বু মতেং পাংলি অমসুং মালেম অসিনা মখোয়গী থৌদাং অদুগীদমক ঙাইদুনা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী প্রোফেস্নেলশিং, কেয়রগিভরশিং য়াওনা মালেমগী ওইনা মথৌ তাবা হেনগৎলক্লি। কম্পেনীশিংনা ভারত্তা অখন্নবা ওফিসশিং লিংখৎতুনা ক্বালিফাই ওইরবা তেলেন্তশিং থবক পীরি। মসিনা মালেমগী ওইনা ভারতকী প্রোফেস্নেলশিংগীদমক খুদোংচাবশিং য়াম্না লৈ হায়বা উৎলি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রাজ্য সভা অসিনা রাজ্যশিংবু মহুৎ শিল্লি, অদুম ওইনমক মহাক্না উখিবা দিবেৎকী থাক অসি হেন্না ৱাংখৎকদবনি, মরুওইনা চহী কয়া লৈঙাক্লম্বা মীওইশিংগী মরক্তগী, অদুবু মখোয়না খুদোংচাবা অসি মাংহনখি, লৈবাক অসিনা মখোয়দা মতৌ করম্না থাজবা থম্বা য়াগনি হায়বগী ৱাহংশিং থোরকখি। মহাক্না ইকোনোমিক ইক্বেলিতিগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা মশানা মশাবু নিংথৌনি হায়না চাউথোকচবা মীশক অমনা লৈবাক অসিনা থেংনরিবা অসি অসিগুম্বা চয়েৎনবা অসি ওইগদ্রা হায়না ৱাহং হংলকপদা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা নোংচুপ বেঙ্গলগী লৈঙাক্লিবা পার্টিবু নিন্দা তৌখি। মরমদি মখোয়গী লৈঙাক অসিনা মীপুম খুদিংমক্কী মরক্তা অনৌবা রেকোর্দশিং থুগাইদুনা তৌহৈদবা কয়া তৌরি, মখোয়না অতোপ্পশিংদা ৱা ঙাংদুনা মীয়ামগী তুংলমচৎ অমম্বা অমদা পুশিল্লি। মহাক্না ইলিগেল ইন্ফিল্ত্রেতরশিং ঙাক শেনবগী ৱাফম কন্দেম তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা ইন্ফিল্ত্রেতরশিংনা ভারতকী নহাশিংবু মখোয়গী হকশিং, হিংনবগী লম্বী, ত্রাইবেলগী লমশিংদগী লৌথোকই অমসুং মীওই কয়াগী পুন্সিদা খুদোংথীবা নংহল্লি, অদুগা নুপীশিংগী মায়োক্তা চত্থরিবা ফত্তবশিং অসি লেপ্পা লৈতনা চত্থরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইনফিলত্রেতরশিং ঙাকথোক্নবা কোর্তশিংদা প্রেসর পীরিবা মীওইশিং অসিনা ভারতকী নহাশিংবু হুন্দোক্লি, অমসুং অসিগুম্বা থবকশিং অসি মাংহন্দবা য়ারোই।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা শেঞ্জা থুমজা অমসুং অহেনবা থৌওংশিংদা য়াওরিবা মেম্বরশিংবু নিন্দা তৌখি। মখোয়গী লৈঙাকশিং অসি নুংশিদবা উৎপগী খুদম ওইরক্লি হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসন পার্তী পুম্নমক কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংদা চহী তরাগী খুজিং কয়া লৈঙাক পায়দুনা লাক্লি, অদুম ওইনমক মখোয়গী শক্তমদি শেঞ্জা থুমজা অমসুং মায়থিরবা লৈঙাক্কী শক্তম অদুমক ওইরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি বিলশিং খন্ন-নৈনবদা মখোয়শিং অদুগী মতাংদা চাউথোকচবা পোকই, অদুবু মমাংদা, দিলশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা বফর্স দিলগুম্বা স্কেন্দেলশিং খক্তমক পুথোকখি, মরমদি সরকারশিং অদুনা মখোয়গী শেঙ্গাওশিং মরাং কায়হনবদা মীৎয়েং চংখি, নাগরিকশিংগী পুন্সি ফগৎহনবদা নত্তে।
শ্রী মোদীনা বেঙ্কিং সেক্তরবু ইকোনোমীগী গ্রিদনি হায়না শন্দোক্না তাক্লদুনা মসিগী খুদম পীখি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি ২০১৪গী মমাংদা 'ফোন বেঙ্কিং'গী মতম লৈরম্মি, মদুদা লুচিংবশিংগী কোলশিংনা লুপা করোর কয়াগী শেনফম কাইথোকপগী ৱারেপ ওইরম্মি অদুগা লাইরবশিংবু ইকায়খুম্নবা ফংখিদে অমসুং পীবিখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি পোপুলেসনগী ৫০% হেনবনা বেঙ্ক অমত্তা উখিদ্রি, অদুগা মতমদুগী লৈঙাক্লোনগী লুচিংবশিংনা শেল বিল্লিয়ন কয়া মখোয়গী মরী লৈনবশিংদা পীখি, মখোয়না শেল অদু মখোয়গী লন্নাইগী পোৎশক ওইনা লৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মতমদুদা লৈরম্বা দিসপেন্সন রুলগী মখাদা, অমসুং হৌজিক ওপোজিসন এলাইন্সনা লৈঙাক্লিবা স্তেৎশিংগী মখাদা, বেঙ্কিং সিস্তেম অসি থুগাইবগী পনখৈদা লৈরে। মহাক্না অহানবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী ওইরকপদা, মপান লৈবাক্কী লুচিংবা অমনা রিফোর্ম তৌদ্রিঙৈদা ভারতকী বেঙ্কিং সিস্তেম নৈননবা মহাক্কী মফমদা পাউতাক পীখিবা অদু শ্রী মোদীনা নীংশিংখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মমাংগী সরকারশিংনা এন.পি.এ.শিংবু অৱাবা কয়া মায়োক্নহন্নবা লেপ্পা লৈতনা খন্ন-নৈনখি। মসিনা বেঙ্কিং সিস্তেমগী মীৎয়েং থাদোকপা অমসুং ফত্তবা মেনেজমেন্ত উৎলি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি শিংনবসি য়াম্না চাউই, অদুবু সরকারনা বেঙ্কিং সিস্তেমগী স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু থাজবগা লোয়ননা লৌশিং লৈনা থবক তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি রিফোর্মশিং অসি তঙাইফদে অমসুং ত্রান্সপরেন্ত সিস্তেম অমা শেমদুনা থৌনা লৈনা পাংথোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি বেঙ্কিং রিফোর্ম কয়া অমা পায়খৎলে, অমসুং মথৌ নীংথিনা পাংথোকপা ঙমদবা অশোনবা পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং অসি মপাঙ্গল লৈরবা বেঙ্কশিংগা পুনশিন্নখি। করিগুম্বা মোদী সরকারনা মসি পাংথোকপা ঙম্লবদি, মসি ভারতকী ওইনা অচৌবা রিফোর্ম অমা ওইগনি হায়না ইকাই খুম্নরবা মীওই অমনা মতম অমদা ইরম্বা অদু শ্রী মোদীনা নীংশিংখি। মহাক্না ওফিস পায়রকপগা লোয়ননা মসি পাংথোকখি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিনা মরম ওইদুনা বেঙ্কশিং অসি য়াম্না কুপ্না হৌরক্লবা লায়না অসিদগী কোকহল্লে, মখোয়গী ফিভম অসি লেপ্তনা ফগৎলক্লি অমসুং হৌজিক মখোয়না খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি বেঙ্কশিং ফগৎলকপগা লোয়ননা ত্রাঞ্জেক্সনশিং হেনগৎলক্লি, মীশিংনা ফন্দশিং ফংবা ঙমহল্লি, অমসুং মীচম প্রজাশিংনা শেল ফংবা ঙমহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মতম অমদা বেঙ্কতা চঙবা ঙমদবা লায়রবশিংদা লোন ফংহল্লে। মহাক্না মুদ্রা য়োজনাগী মায় পাকপগী মতাংদা পনখি, মসিনা নহারোলশিংদা মখোয় মশানা লেপচবা ঙম্নবা শক্তি পীরি অমসুং মখোয়বু ৱা ঙাংবদা নত্তনা অশেংবা মতেং পীদুনা মখোয়বু মশাগী থবক ফংহনবদা পুক্নিং থৌগৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মুদ্রা য়োজনাগী খুত্থাংদা লুপা করোর লাখ ৩০ হেন্না নহারোলশিংদা গেরেন্তী য়াওদনা পীখি। মসিনা মখোয়দা মখোয়গী ব্যুজিনেসশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা খুদোংচাবা পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী নুপীশিংনা হৌজিক চাউনা অমসুং নীংতম্না খোংজেল য়াঙনা চংশিল্লি। নুপী কোতি ১০না হকথেংননা শেলগী তেংবাং ফংলি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি এম.এস.এম.ই. সেক্তরদা লোন মরাং কায়না ফংহনখি। শ্রী মোদীনা হরাওবা ফোংদোকখি মদুদি ২০১৪গী মমাংদা এন.পি.এ. য়াম্না ৱাংনা লৈরম্বা অদু হৌজিক্তি বেঙ্কশিংগী হকশেলবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা চাদা অমগী মখাদা হন্থরে। বেঙ্কশিংনা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা লন-থুমশিং ফংলি, মসিনা ইকোনোমী মপুংফানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
পি.এস.য়ু.শিংগী খুদম পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম অমদা মখোয়শিং অসি মাইপাকপা, নীংথিনা লৈতবা, নৎত্রগা থিংজিনখিবা ইন্সতিত্যুসনশিংনি হায়না লৌনরম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি ৱাখল্লোন অসি তশেং-তশেংনা ওইরিবা ফিভমদা য়ুম্ফম ওইদুনা মায় পাক্না হোংদোক্লে। শ্রী মোদীনা পি.এস.য়ু.শিংগী মতাংদা নেগেতিবিতী শন্দোক্লিবা মীওইশিংবু কুপথনা ফোংদোকখি। মহাক্না মখোয়গী থবকশিংবু পি.এস.য়ু.শিংগী থোংগী মপান্দা থবক শুবা মীওইশিংবু লান্না লমজিংখিবা অর্বান নক্সেলশিংগা মান্নখি। মহাক্না হায়খি মদুদি এল.আই.সি., এস.বি.আই. অমসুং ঐচ.এ.এল.গুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি মমাংগী সরকারশিংগী মখাদা ফত্তবা মওংদা চলাইরম্মি, অদুবু মহাক্কী সরকারনা থৌনা উৎখি অমসুং লেপ্তনা রিফোর্মশিং পায়খৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি এল.আই.সি.না খ্বাইদগী ফবা পর্ফোমেন্স পীরম্মি, অমসুং মতম অমদা ওপোজিসনগী লৈঙাক মখাদা থিংজিল্লকখিবা পি.এস.য়ু.শিংনা হৌজিক লন-থুম ফংলি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি পি.এস.য়ু.শিংনা হৌজিক্তি মেক ইন ইন্দিয়াবু কেতালাইতিক এজেন্ত ওইনা পুখৎলি, রেকোর্দ থম্বা থবক পীরি, অমসুং দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেলদা অচৌবা ওর্দরশিং ফংদুনা মালেম শীনবা থুংনা পাকথোক চাউথোক্লি। পি.এস.য়ু.শিংনা হৌজিক্তি লৈবাক কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা শরুক য়াবা হৌরে। মসিনা মরুওইবা চহি ২৫গী মতম অসিদা ভারতনা চাউখৎপগী মশক থোকপা খোঙথাং অমা উৎলি হায়না মহাক্না পনখি।
হেক্তর অনিদগী তাবা লম লৈবা অপীকপা লৌমী কোতি ১০বু মীৎয়েং চঙবীদনা থম্বগী ৱাফম পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ওপোজিসনবু লৈবাক অসিগী লৌমীশিং ফাওবা নাথৈবীখিবগী মরাল শিখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসন্না অপীকপা লৌমীশিংবু ইগনোর তৌরগা অচৌবা লৌমী খরবু মেনেজ তৌবা সিস্তেমদা থাজবা থমদুনা চলাইখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা অপীকপা লৌমীশিংগী অৱাবা অদু খঙই অমসুং তঙাইফদবা ফিভমশিং অদু খঙনা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি স্কিম হৌদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অতেনবা মতমগী মনুংদা লুপা করোর লাখ ৪ হকথেংননা অপীকপা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা ত্রান্সফর তৌখ্রে। মসিনা মখোয়দা অনৌবা শক্তি অমসুং হেন্না চাউবা মঙলান ফংবা ঙমহনখ্রে। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি লৌমীশিংনা ভারতকী আশাগী মতুং ইন্না মহৈ-মশিং ফংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইমপ্লিমেন্তেসনগা মরী লৈননা চৈখিবা কয়া পনখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি মেম্বর খরনা মখোয়গী এল্লাইন্স অদু ফোংদোক্তুনা কমপ্লেন্টশিং পুখৎনবা মাংজৌননা লেপখ্রবনি। মহাক্না থৌদোক অমা শন্দোক্না তাকখি, মহাক্না ফেক্টশিং খক্তমক পুথোক্লি হায়না ময়েক শেংহনখি। সেনিয়র ওপোজিসন লুচিংবা অমসুং হান্নগী প্রধান মন্ত্রী মশামক্না প্লান্নিং কম্মিসনগা লোয়ননা লান্থেংনখিবা অদু নীংশিংখি। প্লান্নিং কম্মিসননা চীংগী লমদমশিংগীদমক তোঙানবা স্কিমশিং দিজাইন তৌনবা য়াখিদে। অশোয়বা থবক তৌবগী চৎন-লোনচৎ অসিবু মশক খঙলবসু, মদু শেন্নবা খোঙথাং অমত্তা লৌখৎখিদে হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না পনখি মদুদি প্লান্নিং কম্মিসন অসি চহী তরাগী খুজিং কয়াদগী মথৌ পাংথোক্তুনা লাক্লি, মসিনা মীওইশিংবু ২০১৪ ফাওবদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। শ্রী মোদীনা পনখি মদুদি মহাক্কী সরকারনা লৈঙাক পায়রক্লবা মতুংদা প্লানিং কম্মিসন মুত্থৎখি অমসুং নীতি আয়োগ লিংখৎখি, মদু হৌজিক য়াম্না থুনা থবক তৌরি। মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগীদমক চাউখৎ থৌরাংগী মোদেল অমা ওইনা শকখঙলিবা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তকী মাইপাকপশিং মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হান্ননা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না লৌনরম্বা জিলাশিং অসি হৌজিক অহোংবা লাক্লি। শ্রী মোদীনা মমাংগী মতমগী দিস্ত্রিক্তশিংদা ওফিসরশিংবু পেনাল পোস্তিং, ফত্তবা ফিভমশিংদা থম্বগী চৎনবীবু কুপ্না য়েংশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা চহি অহুমগী ওইনা নহা ওইরিবা, হৈথোই-শিংথোইরবা ওফিসরশিং খল্লদুনা, ৱারেপ লৌবা য়াবা খোঙথাংশিং লৌখৎতুনা মসি হোংদোকখি। মতম অমদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অমা ওইরম্বা ছত্তিসগরগী বাস্তরবু মহাক্না পনখি। হৌজিক্তি বাস্তর ওলিম্পিক্সকীদমক লৈবাক শীনবা থুংনা শকখঙনরে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অহোংবা অসিনা লৈবাক অসিগী অনৌবা মাইকৈ অদু উৎলি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসি অশেংবা ইমপ্লিমেন্তেসন হায়বসিনা করিনো হায়বগী থোইদোক হেন্দোকপা খুদম্নি। অসিগুম্বা খুদমশিং অসি চা কয়া লৈরবসু, মহাক্না মসিগী খুদম অসি পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসনগী লুচিংবশিংনা ইমপ্লিমেন্তেসনগী মতুং ইন্না অহোংবা পুরকপা অদু উবা ঙমদে। মখোয়না অরিবা প্লান্নিং কম্মিসন মোদেলগী জিপ অমসুং মুলশিংদা লেপতুনা লৈরি। শ্রী মোদীনা নীংশিংখি মদুদি মহাক্না পোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা, সরদার বল্লভভাই পতেলনা নর্মদা তুরেলদা দাম অমা শেম্নবা ৱাখল্লোন থমখি। মদুগী উরেপ উয়ুংসু শ্রী জৱাহরলাল নেহরুনা থমখি, অদুবু মহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা উরেপ উয়ুংসু তমখি। মসিনা মমাংগী সরকারশিংনা থবক পায়খৎপদা মায় পাকখিদবা অদু উৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা গুজরাতকী লৌমীশিংগীদমক সর্দার সরোবর দাম শাবদা মতেং পাংনবা নুমিৎ হুমনিগী ওইনা চোকথবা থমখি। মহাক্না মশামকপু মাং-তাকহনখি অমসুং সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তপু থবক পায়খৎনবা হোৎনখি। ঙসিদি বি.এস.এফ.কী পর্সোনেলশিং স্তেসন তৌরিবা কচ্ছকী খবদা ফাওবা নর্মদাগী অশেংবা ঈশিং য়ৌরকপা অসিদা মহাক্না চাউথোকচবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ওপোজিসনবু রাজনিতীগী কান্নবা ফংনবগীদমক প্রোজেক্তশিং লাউথোকপদা, মৈ থাবদা অমসুং নুংশিৎ থাবদা অদুবু মদুগী মতুংদা করিগুম্বা অমত্তা তৌদবগীদমক কুপ্না মরাল শিখি। মহাক্না হায়খি মদুদি থবক তৌবগী চৎনবী অসি হোংদোক্নবগীদমক মহাক্না প্রগতি কৌবা তেক্নোলোজী প্লেৎফোর্ম অমা শেমখি। মসিনা লেপখ্রবা প্রোজেক্তশিং য়েংশিনগনি। মহাক্না হিমাচল প্রদেশকীদমক পার্লিয়ামেন্ততা লাওথোকখিবা ত্রেনগী খুদম পীরম্মি, উনা ওইরম্বা য়াই, মহাক্না লাকপা ফাওবদা মসিগী দ্রাইব অমত্তা শেম শাখিদে, অদুবু ইলেক্তোরেল এদভান্তেজকীদমক্তা লাওথোকখি। শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি প্রগতিগী খুত্থাংদা মহাক্না প্রোজেক্তশিং অসি করিগীদমক্তা লেপখিবনো, করম্বা দিপার্তমেন্তশিং অদুগী থৌদাং লৈবগে, রাজ্যশিংনা করি খুদোংচাদবশিং মায়োক্নবগে, অমসুং করিগুম্বা অমা ফত্তবনা মরম ওইদুনা শেনফম লুপা করোর ৯০০দগী করোর ৯০,০০০দা মতৌ করম্না হেনগৎলকখিবগে হায়বদু নৈনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না মশামক্না থা খুদিংগী প্রোজেক্তশিং অসি য়েংশিনবা, অসিগুম্বা মীফমশিং অসি ইপিসোদ ৫০ মপুং ফাহন্নবা অমসুং স্তেতশিং শরুক য়াদুনা, মহাক্না খুমাং চাউশিনবা ফংহনখি। প্রধান মন্ত্রীগী থাক্তা কুপ্না য়েংশিনবনা মরম ওইদুনা লুপা কোতি লাখ ৮৫গী প্রোজেক্তশিং অসি শঙ্গারকপা অমসুং খোঙজেল য়াঙখৎপা ঙম্লে হায়না মহাক্না চাউথোক্না ফোংদোকখি। রেলৱেজ, লম্বী-থোং, ইরিগেসন অমসুং রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পুম্নমক অসি মেকানিজম অসিগী মখাদা খন্নখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী মোদীনা জম্মু-উধমপুর-শ্রীনগর-বারামুলা রেল লাইনগী খুদম পীরদুনা হায়খি মদুদি প্রোজেক্ত অসি চহী তরাগী খুজিং অহুম, জেনরেসন অনিগী মতম শাংনা লেপখিবনি, অদুবু মহাক্কী সরকারনা মসি মপুং ফাহনখি। মহাক্না ভাইরেল ওইরিবা ভিদিও অদু পনখি, মদুদা বন্দে ভারত ত্রেন অসি উন্না কুপ্লবা লমদম অমদা চেনবা উবা ফংখি। মসিদা মীয়াম্না হায়খি মদুদি মসি মীয়াম্নদি মপান লম মাল্লমগনি, অদুবু মসি ভারতনি। মসি ইমপ্লিমেন্তেসনগী শক্তিনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অসামগী মতাংদা পনখি। মহাক্না চহি কয়াগী মমাংদগী অরুনাচল অমসুং অসামগা শম্নহল্লিবা বোগিবিল থোং অসি শাবা লোইশিনখিদে হায়না পল্লদুনা ওপোজিসনবু মরাল শিখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা মসি প্রগতিগী মখাদা য়েংশিনখি অমসুং লোইশিনখি। মসিনা আসাম অমসুং অৱাং নোংপোক্কী মফম পুম্নমক্তা চাউনা কান্নবা ফংহনখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিনবতা নত্তনা অয়াম্বা মতমদা সেদ্যুলগী মমাংদা লোইশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা ২০৩০ ফাওবদা সোলরগী পান্দম খরা ফংনবা অচেৎপা ৱাফম থমখি অদুবু মখোয়শিং অদু ২০২৫ ফাওবদা ফংলে। মতৌ অসুম্না, ইথানোলগী পান্দমশিং অসি চহি অনিদগী অহুম ফাউবা মাংজৌননা ফংখি। মসিনা মহাক্কী সরকারগী থবক পায়খৎপগী মপাঙ্গল অদু উৎলি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিনা মতমগী মাংওইননা মহৈ ফংহন্নবা ৱাশকশিং অদুগী ৱাংমদা চৎলি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি শিংনবশিং অমসুং সোলুসনশিংগা মরী লৈননা মহাক্কী পার্তীগী থৌওং অসি ওপোজিসনগী থৌওংদগী তঙাইফদনা খেন্নৈ। মদুদি নুংশিৎ অমসুং পৃথিবীগা মান্ননা অচৌবা খেন্নবা অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারগী থাজবা অসিদি নাগরিক কোতি ১৪০না শিংনবশিং অসিগী সোলুসনশিং পীবা ঙম্মি, অমসুং মীয়ামদা থাজবা অসিদি দিমোক্রেসিগী অশেংবা পাঙ্গলনি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, ওপোজিসন্না নাগরিক মশামকপু প্রোব্লেম ওইনা লৌই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মমাংগী মতমগী খুদম অমা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা মহাক্কী সরকারগী ৱাখল্লোনগী ওন্ন-তৈনবদা, ভারতকী মীয়ামগী মনুংদগী সোলুসন করোর ১৪০ লৈ হায়বা ৱাখল্লোনগী ওন্ন-তৈনবদা, প্রজাশিংবু প্রোব্লেম ওইনা উবা ৱাখল্লোন অমা উৎলি। মহাক্কী সরকারগীদমক্তা, নাগরিকশিং অসি সপোর্তিব কেপিতেলনি, ভারতকী শিংথানীংঙাই ওইরবা তুংলমচৎকী আর্কিতেক্ত অমসুং দ্রাইভরনি, অমসুং মখোয় অসি প্রোব্লেমশিং ওইনা লৌবা য়ারোই হায়না মহাক্না অমুক হন্না ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মীয়ামবু উইশিত থওইদবা হায়বসি ওপোজিসনগী মহৌশা অমসুং কলচরগী শরুক অমা ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসন্না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ভারতকী রাস্ত্রপতিবু ইকায় খুম্নখিদে, অমসুং মীখলগী মতুংদা শীজিন্নখিবা ৱাহৈশিং অদু ফজদবা অমনি। লোক সভাদসু রাস্ত্রপতিগী ৱারোলগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা ঙমখিদে হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি সংবিধানগী খ্বাইদগী ৱাংবা ওফিস অদুদা ইকায়খুম্নবা মাংহনবা অমনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি লাইরবা, ত্রাইবেল ইমুং অমগী নুপী অমনা খ্বাইদগী ৱাংবা কন্সতিত্যুস্নেল পোজিসন অমদা য়ৌরকপা মতমদা, মহাকপু ইকায় খুম্নবসি মহাকপু ইকায় খুম্নবতা নত্তনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী, নুপী, সংবিধান অমসুং লৈবাক অসিবু ইকায় খুম্নবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লোক সভাদা আসামগী মীহুৎ অমনা প্রিসাইদ তৌবদা চে চাং চাইখিবা অমসুং তেবল কাখৎখিবা নুংঙাইতবা থৌদোক অদুসু পনখি। মসিনা অৱাং নোংপোক অমসুং মসিগী প্রজাশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎপিরোইদ্রা হায়না মহাক্না হংখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি অন্ধ্র প্রদেশকী দলিত ইমুং অমগী মচানুপা অমা চেয়রদা লৈরিঙৈদা, মহাকসু ইকায়খুম্নবা উৎখিদে। মসিনা লাপথোক্লবা কাংলুপশিংদা য়েংলিবা ওপোজিসনগী মীৎয়েং অদু উৎখি। শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি ওপোজিসন্না আসামগী মীয়ামগী মায়োক্তা নুংশিনদবা পোকহল্লি, মরমদি মখোয়না হংগোইবদু উৎলি। মহাক্না ভারত রত্ন ভুপেন হাজরিকাবু য়াম্না ইকাই খুম্নবা উৎখি। মহাক্কী ৱাঙাং অমসুং ময়েক শেংনা লৈবাক অসিবু অমত্তা ওইনা পুনশিনখি। অসাম, লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা আর্ত লভরশিং অমসুং হাজারিকাগী লেগেসীবু ইকায় খুম্নবা অমনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী মোদীনা ওপোজিসনগী লুচিংবা অমনা শিখ পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎ অমবু 'মীরোৎ মীচেন' হায়না কৌখিবা থৌদোক অদুদা অৱাবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লুচিংবা কয়ানা ওপোজিসন থাদোকখ্রে, অদুবু শিখ এম.পি. অসিদা নত্তনা কনা অমত্তবুসু মীরোৎ মীচেন হায়না কৌখিদে। মহাক্না মসিবু শিখশিং, গুরুশিংবু ইকায় খুম্নবা উত্তবনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি নাগরিক অমবু, মরুওইনা লৈবাক অসিগীদমক্তা কত্থোকখিবা ইমুং অমগী মীওই অমবু ত্রেতর কৌবা য়াদে।
প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী চাংদম্নবা অসি সদানন্দন মাস্তরগী খুদমগা চাংদম্নখি মহাক্না রাজনিতীগীদমক হোৎনবদা মহাক্কী খোঙ অনীমক কত্থোকপা তাখি অদুবু মহাক্না মীনুংশি অমসুং অৱাবা লৈতনা লৈবাক অসিগী সেবা তৌরি। মহাক্না সদানন্দনজীনা মহাক্কী অহানবা ৱা ঙাংবদা হাউসতা মহাক্কী খুৎশেমগী খোংনা কাখৎলকখিবা মতমদা লৈবাক অসিগীদমক্তা য়াম্না পুক্নিং নুংশিনিংঙাই ওইবা অমসুং ইথিল পীনিংঙাই ওইবা অমনি হায়না ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা খুন্নাইনা ইকায় খুম্নরিবা নহা ওইরিবা ওজা অমগী মথক্তা অসিগুম্বা হিংসাগী থৌওং থোকহনবগীদমক ওপোজিসন এল্লাইন্সপু নিন্দা তৌখি। মহাক্না সদানন্দন মাস্তরবু অকনবা লান্দাবা থেংনরবসু মহাক্কী সেবাগী অচেৎপা ফিরেপ মখা চত্থবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মসি চাউথোকচনীংঙাই অমনি হায়না ফোংদোকখি। অসিগুম্বা মীওইশিং অসি কত্থোকপা অমসুং সেবা তৌবগী ৱাখল্লোনগী মশক অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোক্লদুনা লোইশিনখি। মখোয়গুম্বা মশিং য়াম্লবা শিন্মীশিংগী থৌনাগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিনা ভারতকী চাউখৎপগীদমক হিংনবা অমসুং থবক তৌনবা ইথিল ফংলি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি মহাক্না লৌরিবা থৌদাংশিং অদু য়েংলগা, মহাক্না লৈবাক অসিগীদমক হিংবা তমখি অমসুং নহারোলশিংগীদমক্তা অচেৎপা য়ুম্ফম শেমদুনা চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক তৌরি। শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ওপোজিসন্না নুংঙাইতবা অমত্তা উৎখিদে, অমসুং রাজ্য সভাদা প্রধান মন্ত্রীনা অঙকপা ফোঙদোকখি হায়নসু হায়খি। মসিনা মখোয়না চাউখৎলকপা মগুনশিং অমসুং চৎনবীশিং অদু উৎলি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি ২০০২দগী হৌরগা, ওপোজিসন ওইরকপা নত্ত্রগা ২০০৪দগী লৈঙাক পায়রকপা, অমসুং ২০১৪দা মহাক্না পার্লিয়ামেন্তদা চংলকপা মতমদগী হৌরগা, চহী ২৫ অসিদা ওপোজিসন অমনা মহাকপু লান্না শীজিন্নদনা মীফম অমত্তা পাংথোকখিদে।
প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি মহাক্কী সরকারনা আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকখি, অৱাং নোংপোক্তা শান্তি অমসুং চাউখৎপা পুরকখি, পাকিস্তানগী তেরোরিস্তশিংদা মখোয়গী ময়ুম্মক্তদা চঙদুনা পাউখুম পীখি, ওপরেসন সিন্দুর পাংথোকখি, লৈবাক অসিবু মাওইস্ত তেরোরিস্ত তেররদগী লৌথোক্নবা থৌনা ফরবা খোঙথাং লৌখৎখি, অমসুং মতমদুগী প্রধান মন্ত্রীনা খুৎয়েক পীনখিবা অরানবা সিন্ধুজ ৱাতর ত্রিতি থিংজিনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ওপোজিসনগী অশেংবা প্রোব্লেমদি মহাক্না মতৌ করম্না হায়রিবা পোজিসন অসি য়ৌরকপগে হায়বা খঙবা ঙমদবা অমসুং মহাক্না মখা তানা লৈরকপদা মখোয়না হেন্না পুক্নিং নুংঙাইতবা পোকপা অসিনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসন্না দেমোক্রেসী অমসুং কন্সতিত্যুসনগী ৱাহন্থোক লৈতে হায়না থাজৈ, প্রধান মন্ত্রীগী চেয়র অসি মখোয়গী ইমুংগী হেরিতেজনি হায়না লৌই, অমসুং অতোপ্পা মীওই অমত্তনা মসিদা থবক তৌবা য়ারোই।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা ওপোজিসনবু চহী তরাগী খুদোংচাবা কয়া পীখি, মীয়াম্নসু মখোয়গী তুংলমচৎপু মখোয়গী মথক্তা থম্বা ঙমখি, অদুবু মখোয়না লাইরবদগী কোকহনগনি হায়বা স্লোগানশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসিবু লান্না লমজিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসনগী প্রধান মন্ত্রী খুদিংমক্না রেদ ফোর্ততগী লায়রবা কোকহন্নবা ৱা ঙাংখি, অদুবু মখোয়গী স্লোগানশিং অসি থোইদোক হেন্দোক্তবনা মতীক চাবা থবক অমত্তা উৎখিদে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না লায়রবশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লম্বী খনখি। মহাক্না ভারতকী লায়রবশিংবু সরকারগী স্কিমশিং খঙবা অমসুং লৌশিনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না সরকারগী পান্দমদা লাইরবশিংগী থাজবা অদু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ইমুং করোর ২৫না লাইরবশিংবু মায়থীবা পীখ্রে অমসুং চাউখৎপগী শরুক য়ামিন্নবা, অৱাবদগী মপান্দা থোরকখ্রে হায়না পনখি। মহাক্না লৈবাক অসিগা লোয়ননা খোঙজং চংশিন্নবা হোৎনবদা থাজবা ফংলবা মীওই ক্রোর ২৫ অসিদা ইকায় খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৪গী মমাংদা রেলৱে ক্রোসিংদা মীওই চাম্মরোম শিখিবগী থৌদোকশিং নীংশিংখি। মসিদা স্কুল বসশিংনা অমগা অমগা থেংনবা অমসুং অঙাংশিংনা মখোয়গী পুন্সি মাংখিবগী থৌদোকশিং য়াওখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মী য়াওদবা রেলৱে ক্রোসিং অসি মায়োক্নবা ঙমদবা থবক নত্তে, অদুম ওইনমক মহাক্কী সরকারনা মখোয় পুম্নমক থিংজিল্লক্ত্রিবা ফাওবা কনা অমত্তনা থবক লৌখিদে, মসিনা পুন্সি কয়া কনবা ঙমখি।
শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ২০১৪গী মমাংদা খুঙ্গং ১৮,০০০দা মৈ ফংখিদে, বুলব নৎত্রগা মৈগী মঙাল অমত্তা লৈরমদে। ২০১৪দা মহাক্না থৌদাং লৌরকপদগী মহাক্কী সরকারনা খুঙ্গংশিং অসিদা মঙাল পুরকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি মমাংগী হেদলাইনশিংনা ঙমখৈশিংদা এম্ম্যুনিসন, বুলেৎপ্রুফ জেকেৎ লৈতবা, লান্মীশিংনা মতিক চাবা বুৎ য়াওদনা তুজুংফমদা লেপ্লম্বা অসিনচিংবগী মতাংদা হন্না-হন্না পাউদম্লকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা লান্মীশিংগীদমক্তা লৈবাক অসিগী ত্রেজরী হাংদোক্লে। মখোয়না মথৌ তারিবা পুম্নমক ফংহন্নবা মহাক্না ৱারেপ লৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি উত্তর প্রদেশকী হৌজিক্কী মুখ্য মন্ত্রীনা মমাংগী সরকারশিংনা ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনখিদ্রবা ইন্সেফেলাইতিসনা মরম ওইদুনা অঙাং কয়া অমা শিহনবগী মতাংদা পার্লিয়ামেন্ততা ৱা ঙাংবদা করিগুম্বা মতমদা পুক্নিং চিংশিনখি। সাইন্তিফিক প্রোগ্রেস লৈরবসু মীশিংবু মখোয়গী মীৎ উহন্দনা থম্বগী লায়না অমা ওইরিবা ত্রাকোমাদগী মীওই কয়া কনখি হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা এনসেফেলাইতিসতগী লৈবাক অসি লৌথোকখি অমসুং ত্রাকোমাদগী ঙাকথোকখি। মসিনা খুন্নাইগীদমক হিংনবগী অমসুং কত্থোকপগী সেন্সিতিবিতী, কম্মিতমেন্ত অমসুং ৱারেপ অদু উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীয়ামগীদমক লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবা অসি মহাক্কী মায়োক্নবশিংবু নুংঙাইতবা ফাওহল্লি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মমাংগী সরকারশিং অসি রিমোৎ কন্ত্রোলগী খুত্থাংদা চলাইরম্মি, মহাক্কী সরকারসু রিমোৎকী খুত্থাংদা চলাইরি। অদুবু রিমোৎ অদুদি ভারতকী নাগরিক কোতি ১৪০নি, মখোয়গী মঙলানশিং, মখোয়গী অপাম্বশিং অমসুং নহারোলশিংগী ৱারেপশিংনি। মহাক্না হায়খি মদুদি শক্তি অসি নুংঙাইবা ফংনবগী লম্বী অমা নত্তে অদুবু মসি সেবা তৌনবগী লম্বী অমনি। মহাক্না মুদ্রা য়োজনাগী মতাংদা পনখি, মসিনা সেল্ফ-ইমপ্লোয়মেন্তকী খুত্থাংদা মীওই মিলিয়ন কয়াদা শক্তি পীবা ঙমহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসন্না স্তার্ত-অপ কলচর অমত্তা প্রমোৎ তৌখিদে, স্তার্ত-অপ চাম্মরোম খক্তমক খঙখি, অদুগা মহাক্কী সরকারনা স্তার্ত-অপ লাখ ২ হেনবদা মতেং পাংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মাই পাকপা অসিনা মীয়ামগী থম্মোয়বু হরাউহল্লি। শ্রী মোদীনা বি.এস.এন.এল.বু ইকায় খুম্নখিবা মতমশিং অদু নীংশিংখি, অদুবু মহাক্কী সরকারগী মখাদা স্বদেশী ৪জি স্তেক অমা লিংখৎখি অমসুং ভারতনা কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসনদা খুমাং চাউশিলহন্দুনা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী য়াঙনা ৫জি থাদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লায়রবশিংগী সেবা তৌবা অসি মহাক্কী খুদোংচাবা অমনি। লায়রবা ইমুং করোর ৪দা পক্কাগী য়ুম, মৈ, ঈশিং, গ্যাস সিলিন্দর অমসুং তোইলেৎশিং ফংহনবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না খুঙ্গংগী নুপীশিংনা মশানা মশাবু 'লক্ষপতি দিদিস' হায়না চাউথোকচবা ফোংদোক্লিবা অমসুং হৌজিক্তি মখোয়না করোরপতি ওইনবা হোৎনরিবা অসিগী অহোংবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নাগরিক কোতি কয়াগী য়াইফ-পাউজেল অমসুং মমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগী ঙাক-শেনবগী থৌওংনা মরম ওইদুনা ওইরক্লি। ইমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগীদমক মহাক্কী ইকায়খুম্নবা ফোংদোক্লদুনা মখোয়বু কনা অমত্তনা য়েংবীরমদে অদুবু মোদীনা মখোয়বু ইকায়খুম্নবা উৎলি, মসিনা মরম ওইদুনা মায়োক্নবশিংদা খোইশাওনহনখি।
শ্রী মোদীনা ওপোজিসনবু মখোয়গী হিরাদিতরী ত্রেদ ওইরিবা, গুজরাতি মহাত্মা গান্ধীগী মিংথোল ফাওবা লৌখিবগী মতাংদা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী মীয়াম্না অসিগুম্বা ফত্তবা ৱাখল্লোনশিং অসি মেনশিনবা ঙম্নবগীদমক মতিক চানা খঙই। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মহাক্কী সরকারনা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অদু পুরি। মসি হৌজিক্তি মীয়ামগী ইনর্জীনা পাৱর পীরিবা নেস্নেল রিজোল্ব অমদা ওন্থোকখ্রে। মহাক্না ২০৪৭গী ভিজনদা ৱাহং হংলক্লিবা মেম্বর খরগী পেসিমিজম অদুদা থোইদোক হেন্দোক্না অৱাবা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখোয়দা নীংতম লান্মীশিংনা মখোয়গী পুন্সিদা নীংতম্বা ফংলক্কদ্রা নৎত্রগা ফংলোইদ্রা হায়বা খঙদনা কত্থোকখিবা অদু নিংশিংখি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অমসুং কত্থোকপা য়াওদনা, ভারতনা কৈদৌঙৈদসু নীংতম্বা ফংবা ঙম্লোই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
দিজিতেল ইন্দিয়া, ফিনতেক, অমসুং য়ু.পি.আই.বু মতৌ করম্না স্কেপ্তিকশিংনা নোক্নখিবগে হায়বদু প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি। মখোয়না লাইরবশিংনা মোবাইল ফোনদা ত্রাঞ্জেক্সন তৌবা ঙম্লোই হায়খি। চহি অহুমগী মনুংদা, ভারতনা মখোয়বু অরানবা ওইরে হায়না উৎখি, অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি তশেংবা পাউখুম অসি মীয়ামগী খুৎতা মোবাইল ফোন লৈবনি, ৱা ঙাংবদা নত্তে। মহাক্না পনখি মদুদি ওপোজিসনগী মতমদা, "ইন্দিয়ানা বস নংহৌদ্রে" হায়বা ফ্রেজ অসি চৎনরম্মি, মসিনা মাংখিবা খুদোংচাবশিংগী খুদম ওইরম্মি। ঙসিদি, ভারতনা বস অমত্তা মাংহন্দ্রে অদুবু হৌজিক্তি মাংজৌননা লমজিংগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
লংলবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎপদা হৌজিক্তি ওইহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌবগী মথৌ তাই হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা চহি মঙাগী চক্রদা থৌরাং তৌরি, চহিগী বজেৎ শেম্লি, অমসুং ইলেক্তোরেলগী মাইপাকপশিংগীদমক নত্তনা ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দমগীদমক মায়কৈ অমা লেপ্লি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মীখলশিং লাক্কনি অমসুং চৎকনি, অদুবু লৈবাক অসিদি মতম চুপ্পগী লৈহৌগনি, অমসুং মহাক্কী মিসনদি নহারোলশিংদা চাউখৎপা ভারত অমা পীবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি মহাক্না অঙাংশিং উবা মতমদা মহাক্না মখোয়গী থবকশিংদা অপেনবা পোকহন্নবগীদমক্তা মখোয়দা মপাঙ্গল কনবা ভারত অমা শিন্নরম্বগী মঙলান লৈ।
ভারতনা স্পেস, সাইন্স, তেক্নোলোজী, সমুদ্রশিং, কংফাল, নুংশিৎ অমসুং মপানগী স্পেসকী লম খুদিংমক্তা অনৌবা ইনর্জী অমসুং মাই পাকপা কয়াগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না গ্রীন হাইদ্রোজেন, ক্বান্তম কম্প্যুতিং অমসুং এ.আই. মিসনগী খোংথাংশিং পনখি। মালেমনা হৌজিক ভারতনা মরুওইবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি হায়না থাজবা থম্লি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি লৈবাক অসিনা অতোপ্পদা খুৎ থাংজিনবা তাদনবা, জিওপোলিতিকেলগী খুৎলায় ওইরবা মরুওইবা মিনরেলশিং অমসুং রেয়র অর্থশিংদা ভারতনা মীৎয়েং চংলি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মশীং থীঙমদ্রবা প্রোজেক্তশিংনা ফোরেন ইনভেস্তমেন্ত লাকহল্লি মরমদি মালেম অসিনা হৌজিক ভারত্তা মখোয়গী তুংলমচৎ উরি, ভারতকী তেলেন্তদা থাজবা থম্লি, অমসুং ভারতকী অঙকপা লম্বীগা লোয়ননা মাগী মশাগী থোইদোক হেন্দোকপা তুংলমচৎকা শম্নরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী মরমদা করিগীদমক্তা ঙাংলি হায়বসি মীওই খরনা খঙবা ঙমদ্রবসু, মালেমনা খঙলে মদুদি ভারতনা অচুম্বা মাইকৈ অমদা চঙশিল্লি, অমসুং মালেমগী ওইনা খন্ন-নৈনরিবা অসি "ইন্দিয়ানা বস নংহৌদ্রে" হায়বসিদগী "ঐখোয়না ইন্দিয়াদা য়ৌবদা থেঙথবা ফত্তে" হায়বসিদা ওন্থোরক্লি।
লাক্কদৌরিবা মতম অসি ভারতকীদমক, মরু ওইনা নহারোলশিংগীদমক খুদোংচাবশিংনা মপুং ফানা লৌবা য়ানবা পোলিসী কয়া শেম্লে হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি। খুদোংচাবশিং অসি শিজিন্ননবা পোলিসীশিং শেমগৎলি। মহাক্না প্রজাশিংদা অমসুং পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিংদা মখোয়গী কন্সতিত্যুএন্সীশিংদা লৈরিবা মীয়ামদা ক্বালিতীদা মীৎয়েং থম্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা তকশিনখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি খুদোংচাবশিংগী সস্তেনেবিলিতী অসি তংদু লৈতাদবা স্তেন্দর্দশিংগী মখা পোল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি শেন্দোং হন্থরকপা য়াই, অদুবু ভারত অসি মালেমগী থাক্তা মগুন লৈনবগীদমক ইনোবেসন, রিসর্চ অমসুং মেতরিএল অপগ্রেদেসনগী খুত্থাংদা ক্বালিতী অসি লেপ্পা লৈতনা ফগৎহনগদবনি। মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা নীংহন্নবা লৈতবা মগুন লৈহন্নবা মতেং পাংনবা আপিল তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেম্না 'মেদ ইন ইন্দিয়া, মেদ ইন ভারত'পু থাগৎপা ফোংদোক্কনি।
হৌখিবা চহী তরা অসিদা মহাক্না ৱা ঙাংবদা থিংনবা মঙা নৎত্রগা তরুকলক হোৎনখিবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা ওপোজিসনগী মহাক্কী মরূপশিংদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ৱা ঙাঙবা হৌরকপদা থিংবা ঙমদে হায়বা মহাক্না খঙখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্তি মখোয়না অসিগুম্বা চাংয়েংশিং অসিদগী কান্নবা অমত্তা ফংদে হায়বা এক্সপরিয়েন্সতগী তম্লে, অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসি মখা তানা হেনগৎলকপা ওইরসনু হায়খি। শ্রী মোদীনা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা শরুক য়াখিবা পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎ খুদিংমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি শেয়র তৌখিবা মমল য়াম্লবা ৱাখল্লোনশিং অসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা মতেং পাংগনি। মহাক্না মহাক্কী ৱারোলগীদমক ইকাই খুম্নরবা রাস্ত্রপতিদা থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।