କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ-ଆମେରିକା ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି: କୃଷି ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନେଇ କୌଣସି ସାଲିସ୍‌ ହୋଇନାହିଁ
05 FEB 2026 5:32PM by PIB Bhubaneswar
• ଚାଷୀଙ୍କ ହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଛି : ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ
• ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ଦ୍ୱାରା ଚାଉଳ, ମସଲା ଏବଂ ବୟନ ରପ୍ତାନିକୁ ମିଳିବ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, କପା ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ: କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ-ଆମେରିକା ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିକୁ ନେଇ ବିରୋଧୀ ଦଳମାନେ ଆଣିଥିବା ଭ୍ରମାତ୍ମକ ଅଭିଯୋଗକୁ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ତଥା ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଖଣ୍ଡନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ ରୂପେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ରାଜିନାମାରେ ଭାରତୀୟ କୃଷିଗତ ହିତ, ବିଶେଷ କରି କୃଷି ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ସହ କୌଣସି ସାଲିସ୍‌ କରାଯାଇନାହିଁ ଏବଂ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ, ଏହି ଚୁକ୍ତି କୂଟନୀତି, ବିକାଶ ଏବଂ ସମ୍ମାନର ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆରମ୍ଭରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ହିତ ସର୍ବୋପରି ଅଟେ।
ଦିଲ୍ଲୀରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ ଶସ୍ୟ, ଫଳ, ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ, ମିଲେଟ୍ସ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଛି। ଏସବୁ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରତି କୌଣସି ବିପଦ ନାହିଁ। ଛୋଟ ଏବଂ ବଡ଼ ଚାଷୀଙ୍କ ହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ଚୁକ୍ତି ଭାରତୀୟ କୃଷି ପାଇଁ ବିପଦ ବଦଳରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ।
କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଚିନ୍ତା ଏବଂ ଆମେରିକୀୟ କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ
ଭାରତର ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା କୃଷି ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଏହି ଚୁକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହେବା ନେଇ ଜାରି ରହିଥିବା ଆଶଙ୍କାର ଜବାବ ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ବଜାରରେ କୌଣସି ବିଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦର ହଠାତ୍ କିମ୍ବା ଅଚାନକ ପ୍ରବେଶ ହେବ ନାହିଁ। କୌଣସି ବଜାର ଅଂଶକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଖୋଲାଯାଇନାହିଁ ଯାହା ଭାରତୀୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇପାରେ। ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ, ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ଫଳ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି। ଆମେରିକୀୟ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଅଧିକ ବଜାର ସୁବିଧା ସମ୍ପର୍କରେ ଆମେରିକାର ଅର୍ଥ ସଚିବଙ୍କ ଏକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଟ୍ୱିଟକୁ ନେଇ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ ସଂସଦରେ ସବୁ ତଥ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିସାରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ଘରୋଇ ଚାଷୀଙ୍କ ଉପରେ ଚାପ ପକାଇବା ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରକାରରେ ନିଜ ବଜାର ଖୋଲିନାହିଁ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ପୁଣିଥରେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ।
ଚାଉଳ, ମସଲା ଏବଂ ବୟନ ରପ୍ତାନିକୁ ମିଳିବ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହେବାକୁ ଥିବା ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ଆମେରିକା ସମେତ ଅନେକ ଦେଶକୁ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନି କରୁଛି ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରତି ପ୍ରାୟ 63,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ରପ୍ତାନି ରେକର୍ଡ ହାସଲ କରିଛି। ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଚାଉଳ, ମସଲା ଏବଂ ବୟନଶିଳ୍ପ ରପ୍ତାନିକୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ମିଳିବ ଏବଂ ବୟନ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନିରେ ବୃଦ୍ଧି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କପା ଚାଷୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ଚୁକ୍ତି ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଭାରତୀୟ ଚାଷୀଙ୍କ ହିତରେ ରହିଛି ଏବଂ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭୁଲ ସୂଚନା ପ୍ରସାରିତ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ ନୂତନ ରପ୍ତାନି ପଥ ଖୋଲିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଛନ୍ତି ।
ସରକାର ସଂସଦରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦିଅନ୍ତୁ ବୋଲି ବିରୋଧୀଙ୍କ ଦାବି ବିଷୟରେ ପଚରାଯିବାରୁ, ମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନର୍ବାର କହିଛନ୍ତି, ଚୁକ୍ତିର ସମସ୍ତ ବିବରଣୀ ଯଥାସମ୍ଭବ ସୂଚିତ କରାଯିବ । ମୂଳ ନୀତି ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି: ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଛନ୍ତି ।
‘‘ଚାଷୀମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଅନ୍ନଦାତା: ସେମାନଙ୍କ ସେବା କରିବା ଭଗବାନଙ୍କ ପୂଜା ସହ ସମାନ’’
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟାପକତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଏବଂ ଭୟ ସୃଷ୍ଟିକୁ ରୋକିବା ଲାଗି ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ‘‘କୃଷକମାନେ ଆମର ଅନ୍ନଦାତା, ଜୀବନଦାତା। ସେମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ହେଉଛି ଦେଶର କଲ୍ୟାଣ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ।’’ ଭାବପ୍ରବଣତାପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱରରେ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଚାଷୀମାନଙ୍କର ସେବା କରିବା ଭଗବାନଙ୍କ ପୂଜା କରିବା ସହ ସମାନ ଏବଂ ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଛିଡ଼ା ହୋଇ ରହିବେ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
India–US Trade Deal: No Compromise on Agriculture or Dairy; Farmers’ Interests Fully Protected: Shri Shivraj Singh Chouhan
Farmers’ Interests Are Paramount; No Threat to Staple Grains, Millets, Fruits or Dairy: Shri Chouhan
Lower Tariffs to Boost Rice, Spice and Textile Exports; Cotton Farmers to Gain: Shri Shivraj Singh Chouhan
05 FEB 2026 5:32PM by PIB Delhi
Amid opposition allegations surrounding the India–US Trade Deal, Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan, today firmly stated that the agreement fully safeguards India’s agricultural interests, particularly those of the farm and dairy sectors. He underlined that under the leadership and guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, the deal reflects a new benchmark of diplomacy, development and dignity, with the Prime Minister making it clear from the outset that farmers’ interests are non-negotiable. Addressing the media in Delhi, Shri Chouhan reiterated that India’s staple grains, fruits, major crops, millets and dairy products remain completely secure and face no threat whatsoever. He emphasized that the interests of small and large farmers alike have been fully protected, and that the agreement will create fresh opportunities rather than risks for Indian agriculture.
Clarification on Concerns Regarding Small Farmers and US Farm Products
Responding to the apprehension that over half of India’s population depends on agriculture and that small farmers may be affected, the Minister assured that no sudden or disruptive entry of foreign products will take place in the Indian market. He stressed that no market segment has been opened in a manner that could harm Indian farmers, and all major crops, food grains, fruits and dairy products remain shielded. On the confusion triggered by a recent tweet from the US Treasury Secretary about increased access for American farm products, Shri Chouhan said that Commerce Minister Shri Piyush Goyal has already clarified the facts in Parliament. He reiterated that India has not opened its markets in any way that puts pressure on domestic farmers, and that the protections for key agricultural commodities remain intact.
Boost for Rice, Spices and Textile Exports
Highlighting the export potential unlocked by the agreement, Shri Chouhan noted that India already exports rice to many countries, including the United States, and recently recorded exports worth around ₹63,000 crore. He stated that reduced tariffs will directly benefit India’s rice, spices and textile exports, and that growth in textile exports will help millions of cotton-growing farmers. The Minister affirmed that the deal is unequivocally in the interest of Indian farmers and opens up new export avenues, despite the misinformation being spread by the opposition.
When asked about the opposition’s demand that the government explain the details of the trade deal in Parliament, the Minister reiterated that all details of the agreement would be shared in due course. He emphasized that the core principle remains clear and unchanged: the interests of Indian farmers are fully protected.
“Farmers Are Annadata: Serving Them Is Equivalent to Worship”
Shri Chouhan stressed the need for clear communication to prevent confusion or fear among farmers, given the enormous size of the agricultural sector. He reaffirmed: “Farmers are our Annadata, the providers of life. Their welfare is the nation’s welfare, and their interests are absolutely secure.” In an emotional note, the Minister said that serving farmers is akin to worship, and that the Modi government will continue to stand firmly with farmers at every step.