ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା, ରେଳ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା
03 FEB 2026 7:31PM by PIB Bhubaneswar
• ରେଳ ଯାତ୍ରାର ନୂଆ ଯୁଗ: ମୁଖ୍ୟ ସହରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଘଣ୍ଟା ନୁହେଁ, ମିନିଟରେ ଯାତ୍ରା
• ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ: ହିମାଳୟ ରେଳ ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି
• ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଦେଶ ସହ ଦୃଢ଼ ସଂଯୋଗ: ୪୦ କି.ମି. ଭୂତଳ ରେଳ କରିଡର ଓ ଚାରି-ଲାଇନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଯୋଜନା
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ସାରା ଦେଶରେ ରେଳ ବିକାଶକୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି, ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ରେକର୍ଡ ଅର୍ଥ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ନିରନ୍ତର ନିବେଶ ସରକାରଙ୍କର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ରେଳକୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାହକ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରୁଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ ୨୦୨୬-୨୭ରେ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରେଳ ନିବେଶକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏକୀକରଣ, ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗକୁ ଦୃଢ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି, ଯାହା ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ସଂଯୋଗ, ମଲ୍ଟି-ମଡେଲ ମୋବିଲିଟି, ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପରି ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀ-ବାରାଣସୀ ଏବଂ ବାରାଣସୀ-ସିଲିଗୁଡି ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ କରିଡର ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ କରିବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗତିବିଧିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଏହି ମାର୍ଗରେ ମଧ୍ୟମ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା । ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବାରାଣସୀ-ସିଲିଗୁଡି କରିଡର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଧାର୍ମିକ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଦିଲ୍ଲୀ-ବାରାଣସୀ ହାଇସ୍ପିଡ କରିଡର ପ୍ରାୟ ୩ ଘଣ୍ଟା ୫୦ ମିନିଟରେ ଯାତ୍ରା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ। ଆହୁରି, ବାରାଣସୀରୁ ପାଟନା ଦେଇ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ସିଲିଗୁଡି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ରେଳ କରିଡର ବାରାଣସୀ ଏବଂ ସିଲିଗୁଡି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୨ ଘଣ୍ଟା ୫୫ ମିନିଟରେ ଯାତ୍ରା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ। ଏହି ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଦିଲ୍ଲୀ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଏକ ନୂତନ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ସୃଷ୍ଟି ହେବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ରେଳ ସେବା ସିଲିଗୁରିକୁ ବାରାଣସୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା, ଆନ୍ତଃଆଞ୍ଚଳିକ ଗମନାଗମନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ସେବା ସୁଯୋଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ଲାଭବାନ ହେବ। ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ, ରେକର୍ଡ ଆବଣ୍ଟନ ନୂତନ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ, ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃ ବିକାଶ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି, ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଁଚକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରୁଛି।
ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରଣନୈତିକ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ୪୦ କିଲୋମିଟର ଭୂତଳ ରେଳ କରିଡର, ଯାହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଉଭୟ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ୍ ଜୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ, ସହଜ ରେଳ ଚଳାଚଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭୂତଳ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ବିଦ୍ୟମାନ ଟ୍ରାକ ଗୁଡ଼ିକୁ ଚାରି-ଲାଇନ ବିଶିଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଉଛି।
ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଭଳି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ରେଳ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକରେ ଉନ୍ନତି ଘଟୁଛି। ଖଣିଜ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ରୋଘାଟ-ଜଗଦଲପୁର ଲାଇନ ମାଲ ପରିବହନ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ, ରାଜ୍ୟୱାରୀ ରେଳ ଆବଣ୍ଟନ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଯାତ୍ରୀ ସଂଯୋଗ ଦିଗରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ଯାହା ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ଚେନ୍ନାଇ ଏବଂ ଆଖପାଖ ସହରାଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଉଦୀୟମାନ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ "ଡାଇମଣ୍ଡ" ଚାରିପାଖରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଏହି ନେଟୱାର୍କ ଦକ୍ଷିଣର ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ଇଞ୍ଜିନ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ଆଇଟି, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେବା କରିଡରରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଗତିବିଧିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହବ୍ ଭାବରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ବ୍ୟବସାୟିକ ଯାତ୍ରା, ପ୍ରତିଭା ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଯାତାୟାତ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଗମ ହେବ ।
ହାଇସ୍ପିଡ୍ କରିଡର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ଚେନ୍ନାଇ-ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ପାଖାପାଖି ୧ ଘଣ୍ଟା ୧୩ ମିନିଟ୍, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ-ହାଇଦ୍ରାବାଦ ପାଖାପାଖି ୨ ଘଣ୍ଟା ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇ-ହାଇଦ୍ରାବାଦ ପାଖାପାଖି ୨ ଘଣ୍ଟା ୫୫ ମିନିଟ୍ ସମୟ ନେବ। ଏହି ନେଟୱାର୍କ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ତାମିଲନାଡୁ, କେରଳ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବହୁଳ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ, ଆବଣ୍ଟନର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ହେଉଛି ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଭାବ, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରକଳ୍ପ, ବିଶେଷ କରି ମୁମ୍ବାଇ-ପୁଣେ ଦ୍ରୁତଗାମୀ ରେଳ କରିଡର, ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ଟ୍ରଙ୍କ ମାର୍ଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ପୁନର୍ବିକାଶ, ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ଚାହିଦାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଉପନଗରୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତଃନଗର ରେଳ ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ, ଆଗାମୀ ମୁମ୍ବାଇ-ପୁଣେ ହାଇସ୍ପିଡ୍ କରିଡର ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ପ୍ରାୟ ୪୮ ମିନିଟକୁ ହ୍ରାସ କରିବ, ଫଳପ୍ରଦ ଭାବରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ସହରାଞ୍ଚଳ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଏକୀକୃତ କରିବ। ପ୍ରାୟ ୧ ଘଣ୍ଟା ୫୫ ମିନିଟରେ ପୁଣେରୁ ହାଇଦ୍ରାବାଦକୁ ଅଧିକ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ହବ୍ ସହିତ ଆଗକୁ ସଂଯୋଗ, ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ନିରନ୍ତର ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଲାଇନ୍‍ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଯାହା ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମାନ ଭାବରେ ଉପକୃତ କରିବ।
ହିମାଳୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର ଅଞ୍ଚଳରେ, ଆର୍ଥିକ ଉପଲବ୍ଧତା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସବୁଦିନିଆ ଗତିଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ବଜେଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଋଷିକେଶ-କର୍ଣ୍ଣପ୍ରୟାଗ ଲାଇନ, ଯେଉଁଥିରେ ଜଟିଳ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ରହିଛି, ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଉନ୍ନତିକରଣରେ ବ୍ୟାପକ ନିବେଶ ସହିତ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରବେଶ ସୁବିଧା ଉନ୍ନତ କରିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ତଥା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପ୍ରବାହକୁ ସହାୟତା କରିବ। ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ନେଟୱର୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ, ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସହାୟତା ମିଳିବ। ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ, ଉରି ଆଡ଼କୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସମେତ ସୁଦୃଢ଼ ରେଳ ସଂଯୋଗ, ଶୀତକାଳୀନ ବାଧାବିଘ୍ନ ସତ୍ତ୍ୱେ ବର୍ଷସାରା ସଂଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପକୃତ ହେବେ।
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ବିହାର, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଦେଇ ଡାନକୁନି (ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ) ରୁ ସୁରଟ (ଗୁଜରାଟ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ କରିଡର ମାଧ୍ୟମରେ ମାଲ ପରିବହନ ଦକ୍ଷତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଉଛି। ଏହି କରିଡର ସାମଗ୍ରୀର ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ପରିବହନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ, ଯାତ୍ରୀ ଲାଇନରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ରାଜ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଅର୍ଥ ହେଉଛି କମ୍ ଯାତ୍ରା ସମୟ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ଆରାମଦାୟକ ଟ୍ରେନ୍, ଆଧୁନିକ ଷ୍ଟେସନ, ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲ ସଂଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି। ଏଥି ସହିତ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୩୦୦୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ମାଲ ପରିବହନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ କରିଡର, ଆଧୁନିକ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍, ଉନ୍ନତ ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସିଗନାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସମର୍ଥନ କରାଯିବ, ଯାହା ଯାତ୍ରୀ ସେବାରେ ବାଧା ନଦେଇ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବହନ ଅନୁମତି ଦେବ। ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ସମନ୍ୱୟ ଦ୍ୱାରା, 'ବିକଶିତ ଭାରତ ’ ର ପରିକଳ୍ପନା ସାକାର ହୋଇପାରିବ। ଏହି ନୀତି ଘୋଷଣା ପରେ, ବିସ୍ତୃତ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିବା ଆରମ୍ଭ ହେବ।
ରାଜ୍ୟୱାରୀ ରେଳ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ବିବରଣୀ
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ: ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୮୮୬ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୧୦,୧୩୪ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ଏଗାର ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ୯୨,୬୪୯ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳ: ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳ ଯଥେଷ୍ଟ ରେଳ ବିକାଶ ଅନୁଭବ କରିଛି, ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୨୧୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୧୧,୪୮୬ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ପାଣ୍ଠିରୁ ମୋଟ ୭୨,୪୬୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସୁବିଧା ମିଳିଛି।
ବିହାର: ବିହାର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅନୁଭବ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୧୧୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୧୦,୩୭୯ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ନଅ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ୧,୦୯,୧୫୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଛତିଶଗଡ଼: ଛତିଶଗଡ଼ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୩୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୪ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୭୪୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ମୋଟ ୫୧,୦୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଦିଲ୍ଲୀ : ଏହା ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁଭବ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୯୬ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୨୭୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ୨୮ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ନିବେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲୁଥିବା ମୋଟ ୮୯୭୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ କରିଛି।
ଗୋଆ: ଗୋଆର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି, ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୫୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ୪୩୪୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଗୁଜରାଟ: ଗୁଜରାଟର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୯ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦୦୯-୧୪ ସମୟରେ ୫୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୧୭,୩୬୬ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ନିବେଶ ଦ୍ୱାରା ୧,୨୮,୭୪୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଚାଲୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
ହରିୟାଣା: ହରିୟାଣା ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅନୁଭବ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୩୧୫ କୋଟିରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୩୫୬୬ କୋଟିକୁ ୧୧ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ନିବେଶ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ୧୨,୦୯୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ: ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୧୦୮ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୨୯୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ୨୭ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ନିବେଶ ମୋଟ ୧୭,୭୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର: ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଦେଖିଛି, ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୧୦୪୪ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୧୦୮୬ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ନିବେଶ ମୋଟ ୫୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ: ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଅନୁଭବ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୪୫୭ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୭୫୩୬ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ୧୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ନିବେଶ ୬୩,୪୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
କର୍ଣ୍ଣାଟକ: କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୮୩୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୭୭୪୮ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ନଅ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ନିବେଶ ମୋଟ ୫୨,୯୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
କେରଳ: କେରଳ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନିବେଶ ଏବଂ ବିକାଶରେ ଅଭୂତପୂର୍ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିଛି, ରାଜ୍ୟର ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ରେଳ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୩୭୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୩୭୯୫ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ୧୮,୦୪୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଚାଲୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହାୟତା କରିଛି।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ: ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ରେଳ ନିବେଶରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୬୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୪ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୧୫,୧୮୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ଆବଣ୍ଟନ ଦ୍ୱାରା ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ୧,୧୮,୩୭୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତା ମିଳିଛି।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର: ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୧୧୭୧ କୋଟିରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୨୩,୯୨୬ କୋଟିକୁ ୨୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ୧,୭୦,୦୫୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଓଡ଼ିଶା: ଓଡ଼ିଶା ଏହାରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୮୩୮ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୧୦,୯୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ୧୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ନିବେଶ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ୯୦,୬୫୯ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ପଞ୍ଜାବ: ପଞ୍ଜାବ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୨୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୫୬୭୩ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ୨୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ନିବେଶ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ୨୬,୩୮୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ରାଜସ୍ଥାନ: ରାଜସ୍ଥାନ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୬୮୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୧୦,୨୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ୧୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ନିବେଶ ମୋଟ ୫୬,୮୬୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ତାମିଲନାଡୁ: ତାମିଲନାଡ଼ୁ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୮୭୯ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୭,୬୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ନଅ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ୩୫,୭୦୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ତେଲେଙ୍ଗାନା: ତେଲେଙ୍ଗାନା ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୮୮୬ କୋଟି ଟଙ୍କା (ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ + ତେଲେଙ୍ଗାନା) ରୁ ଛଅ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୬-୨୬ ୫,୪୫୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରମୁଖ ନିବେଶ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ୪୭,୯୮୪କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ: ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୧,୧୦୯ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୨୦,୦୧୨ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ୧୮ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ବ୍ୟାପକ ନିବେଶ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ୯୨,୦୫୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ: ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୧୮୭ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୨୬-୨୭ ରେ ୪,୭୬୯ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ୨୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ନିବେଶ ମୋଟ ୩୯,୪୯୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ: ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୪,୩୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ୧୪,୨୦୫ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ନିବେଶ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଟ ୯୨,୯୭୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।

Ministry of Railways
Union Budget 2026–27 Drives Passenger-Centric Railway Modernisation, Enhanced Safety, and All-Round Regional Development
High-Speed Rail Corridors to Reduce Travel Time; Delhi–Varanasi in 3 Hours 50 Minutes, Varanasi–Siliguri in 2 Hours 55 Minutes, Chennai–Bengaluru in 1 Hour 13 Minutes, Mumbai–Pune in 48 Minutes
Himalayan Rail Expansion to Enhance Pilgrim, Tourist and All-Weather Connectivity; Rishikesh–Karnaprayag Line and Uri Extensions to Improve Access to Remote Areas
Planned 40-km Underground Rail Corridor to Strengthen Connectivity Between Northeast and Rest of India; Four-Line Expansion to Ensure Uninterrupted Passenger and Freight Movement
03 FEB 2026 7:31PM by PIB Delhi
Railway development across the country has received a major boost under the Union Budget, with record allocations to states aimed at strengthening connectivity, enhancing passenger safety, modernising infrastructure, and expanding freight networks. This sustained investment reflects the government’s commitment to all-round development, positioning railways as a key driver of economic growth and logistics efficiency nationwide.
In the Union Budget 2026–27, the Ministry of Railways has firmly positioned rail investment as a driver of regional integration, passenger convenience, and economic opportunity across states, aligned with priorities such as high-speed connectivity, multi-modal mobility, electrification, and secure logistics.
Major states like Uttar Pradesh are poised for transformation through new bullet-train corridors between Delhi–Varanasi and Varanasi–Siliguri, aimed at sharply reducing travel time between key economic and cultural centres, strengthening tourism flows, and connecting secondary cities along the route. The proposed Varanasi–Siliguri corridor will connect important religious, educational, and medical centres across Uttar Pradesh, Bihar and West Bengal. The Delhi–Varanasi high-speed corridor will enable travel in around 3 hours 50 minutes. Further, the high-speed rail corridor from Varanasi via Patna to Siliguri in West Bengal will enable travel between Varanasi and Siliguri in about 2 hours and 55 minutes. This connectivity is expected to create a new economic corridor across the belt spanning Delhi, Uttar Pradesh, Bihar and West Bengal, significantly boosting regional development and economic activity.
West Bengal is similarly set to benefit from the first high-speed rail service in eastern India linking Siliguri to Varanasi, improving inter-regional mobility and expanding trade and service opportunities. Across the Northeast and adjoining regions, record allocations have triggered new line construction, station redevelopments, and safety enhancements, improving connectivity within remote areas and strengthening links with the rest of the country. These works are expanding access to education, healthcare, tourism, and formal markets, while supporting local enterprises.
A key strategic priority is the planned 40-km underground rail corridor, connecting the North East with the rest of the country. The planning is on to lay underground railway tracks, and also make the existing tracks four-line, creating additional capacity and ensuring uninterrupted, resilient rail movement through this critical transit zone for both passengers and freight.
States such as Punjab, Haryana and Himachal Pradesh have completed 100% electrification and are upgrading stations under the Amrit Bharat Station Scheme, improving rail safety, sustainability, and passenger facilities. In mineral and industrial belts, projects in Jharkhand and the Rowghat–Jagdalpur line in Chhattisgarh are strengthening freight linkages and regional economic activity.
In Southern India, the state-wise railway allocations are clearly geared towards high-impact passenger connectivity, anchored around the emerging high-speed rail “diamond” linking Hyderabad, Bengaluru, Chennai and adjoining urban centres. This network will significantly compress travel times between the south’s major economic engines, enabling seamless movement across the IT, manufacturing and services corridors. Bengaluru, as India’s principal technology hub, stands to gain the most, becoming far more accessible for business travel, talent mobility and inter-state commuting.
After the completion of the high speed corridor, Chennai–Bengaluru will take about 1 hour 13 minutes, Bengaluru–Hyderabad around 2 hours, and Chennai–Hyderabad around 2 hours 55 minutes. This network is expected to serve as a powerful growth multiplier for Karnataka, Telangana, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Kerala and Puducherry, significantly boosting regional development.
In Maharashtra, the major share of the allocation is focused on high-impact, capacity-enhancing projects, particularly the Mumbai–Pune high-speed rail corridor, expansion of congested trunk routes, modernisation and redevelopment of key stations, and strengthening of suburban and inter-city rail services to support the state’s rapidly growing passenger and freight demand.
In western and central India, the upcoming Mumbai–Pune high-speed corridor will reduce travel time to around 48 minutes, effectively integrating the two major urban centres. Further connectivity from Pune to Hyderabad in around 1 hour 55 minutes, and onward links to southern hubs, will create a continuous high-speed spine across regions, benefiting passengers and regional economies alike.
In the Himalayan and northern regions, the budget is set to boost economic access, tourism, and all-weather mobility. Uttarakhand’s Rishikesh–Karnaprayag line, featuring complex tunnels, will improve access to remote areas, reduce travel time, and support pilgrim and tourist flows, alongside broader investments in electrification and safety upgrades. Himachal Pradesh will see focused support for network expansion, modernisation, and electrification, enhancing passenger convenience in hilly terrain. In Jammu & Kashmir, strengthened rail links, including extensions toward Uri, will ensure year-round connectivity despite winter disruptions, benefiting passengers and local economies.
Freight efficiency is being strengthened through the East–West Dedicated Freight Corridor from Dankuni (West Bengal) to Surat (Gujarat), passing through Jharkhand, Bihar, Odisha, and Maharashtra. This corridor will enable faster and more reliable movement of goods, ease congestion on passenger lines, reduce logistics costs, and support industrial and trade growth across these key economic states.
For passengers, these initiatives mean shorter travel times, safer and more comfortable trains, modernised stations, reduced overcrowding, and improved last-mile connectivity. At the same time, Indian Railways’ long-term goal of 3,000 million tonnes of freight loading will be supported through dedicated freight corridors, modern locomotives, upgraded tracks, and advanced signaling, allowing goods to move faster without disrupting passenger services. Higher capital investment across states will create jobs, boost regional development, and strengthen local economies. With strong coordination between the Union and state governments, the vision of Viksit Bharat can be realised. Following the policy announcement, detailed planning and implementation will now begin to turn this vision into reality.
State-wise Rail Budget Allocation Details
Andhra Pradesh: Andhra Pradesh has witnessed a remarkable transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget for the state and Telangana increasing elevenfold from ₹886 crore in 2009–14 to ₹10,134 crore in 2026–27. This significant investment has supported ongoing projects worth ₹92,649 crore.
Assam & NE Region: Assam and the North-East region have experienced substantial railway development, with the annual average budget increasing more than fivefold from ₹2,122 crore in 2009–14 to ₹11,486 crore in 2026–27. This funding has facilitated ongoing projects totaling ₹72,468 crore.
Bihar: Bihar has experienced a transformative expansion of its railway infrastructure, with the annual average budget increasing ninefold from ₹1,132 crore in 2009–14 to ₹10,379 crore in 2026–27. This unprecedented investment has supported ongoing projects totaling ₹1,09,158 crore.
Chhattisgarh: Chhattisgarh has witnessed a remarkable transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget rising 24-fold from ₹311 crore in 2009–14 to ₹7,470 crore in 2026–27. This significant investment has supported ongoing projects totaling ₹51,080 crore.
Delhi: Delhi has experienced a significant transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing 28-fold from ₹96 crore in 2009–14 to ₹2,711 crore in 2026–27. This investment has facilitated ongoing projects totaling ₹8,976 crore.
Goa: Goa’s railway infrastructure has received a significant boost, with an allocation of ₹515 crore in 2026–27 supporting ongoing projects totaling ₹4,344 crore.
Gujarat: Gujarat’s railway infrastructure has undergone a remarkable transformation, with the annual average budget increasing 29 times from ₹589 crore during 2009–14 to ₹17,366 crore in 2026–27. This historic investment has enabled ongoing works worth ₹1,28,748 crore.
Haryana: Haryana has experienced a transformative expansion of its railway infrastructure, with the annual average budget increasing 11-fold from ₹315 crore in 2009–14 to ₹3,566 crore in 2026–27. This historic investment has supported ongoing projects totaling ₹12,091 crore.
Himachal Pradesh: Himachal Pradesh has witnessed a significant transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing 27-fold from ₹108 crore in 2009–14 to ₹2,911 crore in 2026–27. This investment has supported ongoing projects totaling ₹17,711 crore.
Jammu & Kashmir: Jammu & Kashmir has seen steady development in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing from ₹1,044 crore in 2009–14 to ₹1,086 crore in 2026–27. This investment supports ongoing projects totaling ₹522 crore.
Jharkhand: Jharkhand has experienced a transformative boost in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing 16-fold from ₹457 crore in 2009–14 to ₹7,536 crore in 2026–27. This historic investment has supported ongoing projects totaling ₹63,470 crore.
Karnataka: Karnataka has witnessed significant growth in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing ninefold from ₹835 crore in 2009–14 to ₹7,748 crore in 2026–27. This investment has supported ongoing projects totaling ₹52,950 crore.
Kerala: Kerala has witnessed an unprecedented surge in investment and development in its railway infrastructure, with the state’s annual average railway budget allocation rising nearly tenfold from ₹372 crore in 2009–14 to ₹3,795 crore in 2026–27. This historic funding push has supported ongoing works worth ₹18,041 crore.
Madhya Pradesh: Madhya Pradesh has witnessed a transformative surge in railway investment, with the annual average budget increasing 24-fold from ₹632 crore in 2009–14 to ₹15,188 crore in 2026–27. This historic allocation has supported ongoing projects totaling ₹1,18,379 crore.
Maharashtra: Maharashtra has undergone a historic transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing 20-fold from ₹1,171 crore in 2009–14 to ₹23,926 crore in 2026–27. This unprecedented investment has supported ongoing projects totaling ₹1,70,058 crore.
Odisha: Odisha has witnessed a significant transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing 13-fold from ₹838 crore in 2009–14 to ₹10,928 crore in 2026–27. This historic investment has supported ongoing projects totaling ₹90,659 crore.
Punjab: Punjab has witnessed a remarkable transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing 25-fold from ₹225 crore in 2009–14 to ₹5,673 crore in 2026–27. This historic investment has supported ongoing projects totaling ₹26,382 crore.
Rajasthan: Rajasthan has witnessed a major transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing 15-fold from ₹682 crore in 2009–14 to ₹10,228 crore in 2026–27. This historic investment has supported ongoing projects totaling ₹56,863 crore.
Tamil Nadu: Tamil Nadu has witnessed a major transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing ninefold from ₹879 crore in 2009–14 to ₹7,611 crore in 2026–27. This substantial investment has supported ongoing projects totaling ₹35,701 crore.
Telangana: Telangana has witnessed significant growth in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing sixfold from ₹886 crore (Andhra Pradesh + Telangana) in 2009–14 to ₹5,454 crore in 2026–27. This major investment has supported ongoing projects totaling ₹47,984 crore.
Uttar Pradesh: Uttar Pradesh has witnessed a historic transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing 18-fold from ₹1,109 crore in 2009–14 to ₹20,012 crore in 2026–27. This massive investment has supported ongoing projects totaling ₹92,056 crore.
Uttarakhand: Uttarakhand has witnessed a remarkable transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing 26-fold from ₹187 crore in 2009–14 to ₹4,769 crore in 2026–27. This investment has supported ongoing projects totaling ₹39,491 crore.
West Bengal: West Bengal has witnessed a major transformation in its railway infrastructure, with the annual average budget increasing threefold from ₹4,380 crore in 2009–14 to ₹14,205 crore in 2026–27. This historic investment has supported ongoing projects totaling ₹92,974 crore.