তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
যোৱা ৫ বছৰত চিবিএফচিয়ে ৭০ হাজাৰৰো অধিক ছবিৰ প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰিছে; কেৱল বিধিগত উলংঘাৰ ক্ষেত্ৰতহে কৰ্তনৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে
04 FEB 2026 4:25PM by PIB Guwahati
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ চেণ্ট্ৰেল ব’ৰ্ড অৱ ফিল্ম চাৰ্টিফিকেশ্যনে (চিবিএফচি) চিনেমাট’গ্ৰাফ আইন ১৯৫২, চিনেমাট’গ্ৰাফ প্ৰমাণিকৰণ নীতি ২০২৪ আৰু আনুষংগিক নিৰ্দেশনাৰ অধীনত ৰাজহুৱা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ছবিৰ প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰে।
ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু অখণ্ডতা, নিৰাপত্তা, জনশৃংখলা, শালীনতা, নৈতিকতা, মানহানি, আদালত অৱমাননা বা অপৰাধৰ বাবে উচটনি দিয়া সম্পৰ্কীয় বিধিগত পৰিমাপসমূহ উলংঘা কৰিলেহে কৰ্তন বা পৰিৱৰ্তনৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয়।
যোৱা পাঁচ বছৰত (২০২০–২১ৰ পৰা ২০২৪–২৫) চিবিএফচিয়ে ৭১,৯৬৩খন ছবিৰ প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰিছে।
চিনেমাট’গ্ৰাফ আইনত ব’ৰ্ডৰ নিৰ্দেশৰ বিৰুদ্ধে উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ সন্মুখত আপীল কৰাৰ ব্যৱস্থা আছে। এনে গোচৰসমূহ ন্যায়িক কাৰ্য্যবিধিৰ ফলাফল অনুসৰি চোৱাচিতা কৰা হয়।
চৰকাৰ এক স্বচ্ছ আৰু জবাবদিহি প্ৰমাণীকৰণ প্ৰক্ৰিয়া বজাই ৰাখিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, একে সময়তে সৃষ্টিশীল স্বাধীনতা সুৰক্ষিত কৰি চিনেমাট’গ্ৰাফ আইনৰ অধীনত নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
লোকসভাত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগানে শ্ৰী মনীষ তেৱাৰী আৰু শ্ৰী টি আৰ বাল্লুৱে উত্থাপন কৰা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
CBFC certifies over 70 thousand films in last 5 years; cuts suggested only in cases of statutory violations
04 FEB 2026 4:25PM by PIB Delhi
The Central Board of Film Certification (CBFC), a statutory body under the Ministry of Information and Broadcasting, certifies films for public exhibition under the Cinematograph Act 1952, Cinematograph Certification Rules 2024 and related guidelines.
Cuts or modifications are recommended only if the content violates statutory parameters concerning sovereignty and integrity of India, security, public order, decency, morality, defamation, contempt of court or incitement to offence.
Over the last five years (2020–21 to 2024–25), CBFC has certified 71,963 films.
The Cinematograph Act provides for an appeal against the order of the Board before the High Court. Such cases are dealt in accordance with the outcome of the judicial proceedings.
The Government is committed to maintaining a transparent and accountable certification process, while protecting creative freedom and discharging its obligations under the Cinematograph Act.
Reply given in the Lok Sabha by the Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs Dr. L. Murugan to the question raised by Shri. Manish Tewari & Shri T.R. Ballu.